Lenovo's W8-ultrabook met ips-touchscreen gaat 1500 euro kosten

Lenovo heeft in het Verenigd Koninkrijk de prijzen van zijn komende Ivy Bridge-laptops bekendgemaakt. Het meest in het oog springende model, de dunne Yoga met omklapbaar ips-scherm, gaat omgerekend 1500 euro kosten.

Lenovo heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de nieuwe notebooks daadwerkelijk beschikbaar komen. Wat de Yoga betreft lijkt het niet waarschijnlijk dat deze verschijnt voordat Windows 8 uitkomt, wat pas later dit jaar zal gebeuren. De overige Ivy Bridge-notebooks komen waarschijnlijk wel eerder.

De Yoga heeft een ips-paneel met een resolutie van 1600x900 pixels en een beelddiagonaal van 13,3". Het scherm van de ultrabook annex tablet kan tien vingeraanrakingen registreren, zo zagen we bij onze hands-on in januari op de CES-beurs. Het scherm kan volledig omgeklapt worden om tussen laptop- en tablet-modi te wisselen. Volgens Lenovo is de vanaf-prijs van de Yoga 1199 Britse pond.

Lenovo maakte ook de prijs van zijn uitgebreide IdeaCentre A720-all-in-one bekend; die gaat 1299 pond kosten. De all-in-one heeft een dun 27"-scherm, dat sterk gekanteld kan worden en dat eveneens tien vingers tegelijk kan registreren. De IdeaPad U310 en U410 zijn ultrabooks die een startprijs van 599 Britse pond krijgen. De G-, S- en Z-series van Lenovo krijgen startprijzen van 349, 299 en 429 pond.

De vraag is welke producten Lenovo in Nederland gaat uitbrengen. Tot nu toe vonden vooral de zakelijke notebooks hun weg naar Nederland.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-04-2012 • 11:07

40 Linkedin

Reacties (40)

Wijzig sortering
IPS + 1600x900... Ze beginnen eindelijk wakker te worden!
Ze waren al wakker( in kleinere mate welliswaar) alleen het probleem was/is dat de producten die dit bezitten vaak rond de 1500 euro koers of er boven zitten wat toch wel erg prijzig is, al zit hier ook een touchscreen op dus dat drijft de prijs ook verder omhoog en ik zou dan bijna zeggen in dit geval is de prijs toch wel te rechtvaardigen..

Ik hoop van harte dat dit in de loop van 2012 of begin 2013 toch wat zal veranderen want als we naar tablets kijken kom je al een IPS scherm tegen in producten van 500 euro en dan denk ik wel eens, waarom kan dit in zo'n product wel maar in een notebook onder bv 1000 euro niet?

Ben wel benieuwd hoe deze lenovo met windows 8 zal draaien/presteren.
Dus tweakers hopelijk dat jullie er 1 kunnen bemachtigen om te reviewen wanneer deze uit komt.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 11 april 2012 11:36]

Er is dan wel heel veel commentaar op de iPad 3, maar als je naar dit soort dingen kijkt vind ik het bijzonder knap dat Apple een ips multitouch apparaat met een resolutie van 2048 bij 1536 aanbiedt voor minder dan 500. Natuurlijk kan deze Lenovo veel meer en is het een ander apparaat, maar je kan me niet wijs maken dat de hardware 1000 euro duurder is...

/edit
Natuurlijk is Apple ook niet heilig. Hun eigen Macbook Pro 13" worden ook nog geleverd met een *brr* 1280 bij 800 scherm.

[Reactie gewijzigd door ormagon op 11 april 2012 12:01]

Opzich is de iPad niets meer dan een groot touchscreen, dat dat scherm dan het meeste kost is logisch. De hardware hoeft niet veel te kosten, kijk maar naar de Raspberry Pi, al helemaal omdat ze de chips zelf ontwikkelen.

Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat Lenovo wel goede prijzen neerzet, de swivel laptops met erg matige hardware voor >1200 euro. Ik vind wel dat Lenovo's focus op echt productieve, solide hardware mij meer ligt dan Apple's iedereen kan het gebruiken zo simpel als het is en het ziet er erg gelikt uit.
Klopt, maar zelfs dan heeft Apple zo uit het hoofd een marge van iets van 200 euro op zijn goedkoopste iPad. Die marge wordt enkel groter bij de duurdere modellen. Het 'revolutionaire' scherm kost ze slechts €100,- per stuk.
Ik betwijfel ook heel erg dat Apple winst maakt op de verkoop van de Hardware.

Het na/voordeel van een normale pc/laptop/ultrabook etc is dat er gewoon Windows/Mac OS/Linux op draait. Er wordt dan ook weinig tot geen geld gemaakt uit een app store wat bij iPad en andere tablets wel het geval is.

Apple maakt simpelweg genoeg winst op de verkoop van apps en andere diensten om de iPad/iPhone etc met verlies te verkopen.

En Apple zal geheid ook het patent hebben op de technologie die de hoge resolutie Retina scherm mogelijk maakt.

Weer een mooi voorbeeld waarom patenten technologische vooruitgang tegen gaan... maar dat is een ander verhaal.
"Ik betwijfel ook heel erg dat Apple winst maakt op de verkoop van de Hardware."


Apple is waarschijnlijk een van de grootste voorbeelden van bedrijven die juist géén complex winstmodel aanhouden met een overmaat aan plus en minus, waar dan hopelijk een positief getal uit komt rollen. Daarnaast is twijfel niet nodig, want alle bedrijfsresultaten zijn openbaar:

http://investor.apple.com/results.cfm

Voor de liefhebber een financiële analyse van het bedrijf:

http://www.asymco.com/201...ke-up-93-of-gross-margin/ [QED!]

met specifiek de volgende grafiek: http://www.asymco.com/wp-...5-at-1-25-11.33.04-AM.png

Daarbij weiger ik te geloven dat de volle 40 ~ 50% marge op een iPad (waar al diverse zaken als after sales in zijn meegenomen) opgaat aan R&D en publiciteit.

http://www.pcworld.com/ar...fit_breaking_it_down.html

Ik ben niet bepaald een liefhebber van Apple, maar hun bedrijfsstrategie is mijn ogen goed: de producten zijn goed, en daar betaal je een premium voor. Daarnaast bieden ze goede diensten waar je wederom een premium voor betaalt. Denk hierbij aan de groeiende kritiek op de Android Market: het begint een puinzooi te worden.

Je betaalt bij Apple voor ieder individueel ding wat je afneemt. Of het nu je computer is, een extra kabeltje, een muis of een stukje muziek. Dit kan soms balen zijn aan de kassa waar je weer 40 euro uitgeeft aan een HDMI-adapter, maar het voorkomt dat apple geld verliest omdat je op je nieuwe Mac geen iTunes gebruikt. Al met al is Apple IMO het levende bewijs dat er een markt is met klanten die niét voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en bereid zijn te betalen voor ieder product wat iets toevoegt aan de beleving/productiviteit.

[Reactie gewijzigd door RK88 op 11 april 2012 13:10]

Dat is echt een hele grove misschatting.

iPad 3 / 51% marge:
iPad 1+2 / 57% marge

http://www.electronista.c...ad.has.51.percent.margin/

MacBook Air / 28 - 37%

http://www.computerworld....pple_laptops_says_analyst

En over de linie / 39,7%

http://www.quora.com/Appl...argins-on-Apples-products
Ik vind dit altijd zo krom. Dat is een marge hardware tot prijs. Dat zijn geen winst marges. Er zijn nog zoveel kosten die je erbij op moet tellen.

Designen, testen, software/OS ontwikkelen, marketing etc etc etc.

[Reactie gewijzigd door mokkol op 11 april 2012 14:00]

Dat doet echter helemaal niks af aan waar het eigenlijk om ging, dat het zo vreselijk krom is dat zulke schermen wel in tablets gestopt kunnen worden maar niet in laptops! Uit de eerste link van Sgreehder:
the display costs rose by $12 per unit
Dus, 12 dollar is het verschil tussen een goed 1024x768 scherm en een scherm met een dubbele resolutie. Maar laptops met goede resoluties moeten al snel 1000 dollar/euro duurder zijn?
Inderdaad, we hebben het hier over brutomarge. Gezien de aantallen die Apple wegzet valt het wel mee met dat krommige. 35% winstmarge over de linie is overigens nog steeds geen verlies.
Het was vorig jaar al bekend dat 2012 het jaar zou gaan worden van de hogere resoluties.
Dwz niet alleen in dit dure segment maar ook voor de meer betaalbare klasse.
Lenovo is al lang wakker, M'n X61t heeft al 5 jaar een 1400X1050 IPS paneel en is nog kleiner ook.
Mooi maar erg prijzig.

Ik denk dat ze rond de 1000 euro, of iets daar boven meer verkoopkansen maken.
Lenovo is over het algemeen wat prijzig, maar de producten die ze leveren zijn ontzettend robuust.
Prijzig is hier relatief. Ga maar eens zoeken naar een 13,3" IPS-scherm laptop. Waarschijnlijk zit je rond dezelfde prijs. De resolutie is ook netjes, plus de tablet-mogelijkheid (al ben ik benieuwd, want gewicht speelt uiteraard mee).

Al met al ben ik toch wel benieuwd, ik hoop heel erg dat ze niet zo dom zijn om zoals vele (n)ultrabooks 2 usb-poorten te gebruiken. Reden: het apparaat halveert in één klap zijn waarde (voor me).
Precies, een doorsnee ultrabook kost al gauw 1000 euro. Dan biedt deze Lenovo een hoop extra:
- 13,3 inch ips-scherm met 1600x900 pixels
- touchscreen (dus tablet en ultrabook ineen)
- Windows 8
- lichter dan de huidige convertible tablet-pc's
- stevige scharnieren

Daar kan een Dell Inspiron Duo niet tegenop.
Ik denk niet dat veel mensen 1500 euro over hebben voor zo iets. Ik in ieder geval niet.

Ze zien er wel erg leuk uit, vooral die Yoga ziet er heel erg strak uit. Wat maakt die dingen nou zo duur? Het feit dat ze 10 vinger aanrakingen kunnen registreren of omdat ie gewoon zo dun is?
oa het IPS scherm. IPS schermen in laptops zijn schaars en als je 1 van de weinige bent die het aanbiedt kan je makkelijk de prijs omhoog schroeven.

De markt is niet heel groot maar ik ken wel een groepje mensen die naarstig opzoek zijn naar een betaalbare laptop met IPS scherm.
ziet er mooi uit, ookal zijn dat soort laptops al een tijd te koop maar ze worden nu pas echt aantrekkelijk met windows 8.

Ik gebruik windows 8 nu op mijn desktop maar ik wil het echt een keer gebruiken met een touch screen.
Een inschuifbaar toetsenbord zoals dat prototype van Sony van laatst lijkt me een stuk handiger om eerlijk te zijn.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk wat er verder voor onderdelen in die Yoga gaan zitten, maar ik denk dat dit een redelijk goede prijs is. Een beetje goede laptop gaat ruim over de 1000 euro heen. Als je dan voor een paar 100 euro meer ook nog een soort van tablet heb, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Zou in tablet modus het toetsenbord uitgeschakeld worden?
Zijn stuk voor stuk hele nette apparaten zo te zien, de prijs van de ultrabook is er ook wel naar maar moet eerlijk zeggen dat ik 1200 euro voor een 27" multitouch IPS all-in-one best mee vind vallen.
Ik denk dat mensen met geld ervoor eerder gaan wijken naar een macbook pro, die is goedkoper en je kan er ook windows op booten.
Maar heeft geen touchscreen\tablet functie.
Kan je die ook als tablet gebruiken dan?
Ik zie persoonlijk de meerwaarde van een ultrabook/tablet niet. Het is een leuke gimmick maar als je daar dan 400 euro extra voor moet betalen hoeft het van mij niet.
Dan koop je 'm niet, ik vind 'm geniaal, omdat je een tablet én een laptop hebt, scheelt je dus apparaten en kosten.
1500 euro?? Serieus??

Voor datzelfde geld heb je dus de Vaio Z. Ik zat echt te wachten op deze aangezien de oorspronkelijk prijsstelling in de geruchten rond de 1000 euro lag...
Vaio Z heeft natuurlijk geen IPS scherm, geen touchscreen en geen tot tablet draaibaar scherm, dus niet echt vergelijkbaar....
Dat is voor het bedrijfsleven helemaal geen probleem als het apparaat stevig en duurzaam is.
Dat is voor "het bedrijfsleven" wel degelijk een probleem als concurrenten iets goedkopers aanbieden dat functioneel hetzelfde kan.

Inkopers krijgen een bonus gebaseerd op hoe goedkoop ze inkopen. Als die dus op pad gestuurd worden met de opdracht een general-purpose laptop voor kantoormedewerkers te vinden, dan kun je er vergif op innemen dat het geen Yoga van 1500 euro wordt.

"Stevig en duurzaam" zijn natuurlijk wel degelijk kwaliteiten die door een inkoper meegewogen worden, maar er zijn zat laptops voor de helft van de prijs die hier aan voldoen. Bovendien is nog nergens uit gebleken dat de Yoga hierin uitblinkt.

Ook in het bedrijfsleven moet er een zeer specifieke behoefte aan touchscreens en IPS-schermen gecreeerd worden, voordat dit apparaat daar aan wil slaan.
Heb sinds 2 weken de X220 Tablet van Lenovo, zit in de zelfde prijsklasse (1000 a 1500), en heeft ook IPS enn Multitouch. De multitouch gebruik ik ben vaak, bv voor skrollen door een document. De 16:9 verhouding vind ik minder, houdt je in portrait zo weinig breedte over. (zeker bij de 1360x768 van m'n x220)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee