Lenovo kondigt nieuwe Windows 8-apparaten aan

Lenovo heeft een aantal nieuwe 'convertibles' aangekondigd die op Windows 8 en Windows RT draaien. Twee modellen zullen op 26 oktober, bij de introductie van Windows 8, te koop zijn. De rest komt twee maanden later in december.

De bekendste uit het rijtje is de Yoga 13, een notebook waarvan het scherm volledig omgeklapt kan worden, zodat het apparaat als tablet te gebruiken is. Lenovo toonde dit model al eerder op verschillende beurzen.

Een nieuwe onthulling is de 11,6"-variant van de Yoga, de Yoga 11. Deze maakt in tegenstelling tot de grotere versie geen gebruik van x86-hardware, maar draait op een Tegra 3-chip van Nvidia. Daarom is het apparaat dan ook uitgerust met Windows RT.

De kleinere Yoga heeft een beeldresolutie van 1366x768 pixels, beschikt over een usb-poort en een kaartlezer, en is daarnaast 15,6mm dik. De convertible moet maar liefst 13 uur meegaan op een volle acculading.

Lenovo Yoga 11 Lenovo Yoga 11 Lenovo Yoga 11

Een ander nieuw model is de IdeaTab Lynx. Deze tablet bevat onder de motorkap Intels nieuwe Clover Trail-Atom en draait de volledige versie van Windows 8. Het apparaat heeft een ips-scherm van 11,6", met een resolutie van 1366x768 pixels, en kan op een optioneel toetsenborddock aangesloten worden, net als de Transformer-serie van Asus. De tablet weegt ongeveer 650 gram en het toetsenbord weegt grofweg hetzelfde.

In combinatie met het toetsenbord, dat een tweede accu bevat, kan zestien uur lang gewerkt worden volgens de fabrikant. Op zichzelf zou de tablet het acht uur uithouden. De tablet heeft micro-usb- en micro-hdmi-aansluitingen, en ook is er een lezer aanwezig voor micro-sd-geheugenkaartjes.

Lenovo IdeaPad Lynx Lenovo IdeaPad Lynx Lenovo IdeaPad Lynx

Voor de zakelijke gebruiker komt Lenovo met de ThinkPad Edge Twist, een kleine notebook waarvan het scherm kan draaien en platgelegd kan worden. Het 12,5"-ips-scherm is afgewerkt met krasvast Gorilla Glass en heeft een helderheid van 350 nits. De notebook wordt uitgerust met een Core i5- of i7-processor, een harde schijf of ssd en optioneel kan ook voor een 3g-module gekozen worden.

De Twist weegt iets meer dan anderhalve kilo en beschikt over usb 3.0, ethernet, mini-hdmi, mini-displayport en een kaartlezer. De accu moet ongeveer zeven uur meegaan.

Lenovo Thinkpad Edge Twist Lenovo ThinkPad Edge Twist Lenovo ThinkPad Edge Twist Lenovo ThinkPad Edge Twist Lenovo ThinkPad Edge Twist Lenovo ThinkPad Edge Twist

De Yoga 13 en de ThinkPad Edge Twist zullen al op 26 oktober, als Windows 8 uitkomt, beschikbaar zijn en prijzen beginnen bij respectievelijk 1199 en 1109 euro. De 11,6"-Yoga is vanaf december te koop en gaat 799 euro kosten. Of de Lynx ook naar de Benelux komt is nog niet bekend. In de Verenigde staten is de tablet vanaf december beschikbaar voor 599 dollar. Voor het optionele toetsenbord moet nog eens 149 dollar neergelegd worden.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

10-10-2012 • 12:32

43 Linkedin

Lees meer

Dell toont XPS 11-ultrabook Nieuws van 3 juni 2013

Reacties (43)

43
43
19
1
0
18
Wijzig sortering
Die prijzen blijf ik hoog vinden.
Nu snap ik wel dat deze tablets (bijna) volwaardige PC functionaliteit bieden, maar 1200 euro voor een tablet is mijns inziens belachelijk.

Ik ben benieuwd of deze W8 tablets gaan aanslaan gezien hun prijsstelling
Eerst zeg je dat de tablets hetzelfde kunnen als een PC en daarna snap je niet dat ze zo duur zijn? Dit zijn eigenlijk gewoon ultrabooks in een tabletjasje. Begrijpelijk dat ze identiek geprijsd zijn. Je kunt ze simpelweg niet vergelijken met Android tablets en ipad omdat de mogelijkheden nou eenmaal vele malen groter zijn, met name die van de 'Pro' varianten, die een x86 cpu bevatten en een volwaardige versie van W8.

Persoonlijk vind ik die Yoga 13 wel aantrekkelijk, op 1 groot nadeel na: Geen HD scherm. En dat terwijl de ipad 3 al een hogere resolutie ondersteund. Als ik een nieuwe tablet koop, wil ik daarop probleemloos Photoshop kunnen draaien en daar wil ik een full HD scherm voor hebben.
Dat is een beetje het probleem met al die nieuwe devices, het is het allemaal net niet. De enige die mogelijk aan mijn eisen gaat voldoen wordt de Surface pro van MS zelf. Ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door FaceDown op 10 oktober 2012 12:46]

Een netbook kan ook bijna volwaardige PC functionaliteit (lijkt me dat je op beiden niet kan gamen) en zit in een klein jasje. Toch zijn deze een heel stuk goedkoper.
Nu snap ik dat design en hardware kosten van een dergelijke tablet hoger ligt maar 1200 euro??? Daarvoor koop ik een mooie Dell waarop ik wel kan gamen + een tablet voor on the go.

Ik snap dat ik niet tot de kapitaalkrachtige doelgroep van dit product hoor, maar deze prijsstelling vind ik net zo prachtig als macbooks van 2,5K
Je kan op de Twist prima gamen. En je hebt meteen een tablet... Wat is het probleem nou. Prijs valt mij nog wel mee. Als jij gamen verwacht voor de prijs van een iPad, ja dat wordt wat lastiger. Alhoewel je in PC land prima kan gamen voor de prijs van de duurste iPad.

De Twist moet je volgens mij wel meer zien als een business model.
Ik kan ook prima gamen op m'n nexus 7 (tegra 3) van 200 euro en die games zien d'r beter uit dan op m'n 3 jaar oude notebook. En op hetzelfde apparaat kan ik met een los toetsenbordje ook prima word bestanden bewerken, het internet op en eigenlijk bijna alles wel. Dus zo groot is dat verschil toch echt niet. Waar het hem wel in lijkt te zitten is perceptie, een notebook lijkt veel meer dan een tablet. (en dat hij 3x meer kost dan een nexus 7 is begrijplijk, maar 4-6x meer wordt wel een beetje veel van het goede)

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 10 oktober 2012 14:03]

succes met een stukje software bouwen en compileren, of iets draaien dat veel storage, io, memory, cpu kracht, etc nodig heeft. Ook veel succes met het aansluiten op een extern scherm/dockingstation, etc.

Begrijp me niet verkeerd, de nexus 7 is een prachtige tablet, maar het is mi. naief om die te vergelijken met een volwaardige notebook, die ook tablet functionaliteit heeft.
een tegra 3 is een goede chip maar "angry bird" gamen op een laptop is niet hetzelde als GTA IV of Battelefield 3 in high resolution spelen. daar heb je toch echt een 100W videokaart voor nodig.
Ga je nu echt een ARM tablet vergelijken met een X86 tablet en zeggen dat er niet veel verschil inzit qua mogelijkheden?
Dat jij misschien niet veel doet op een pc en daardoor er niet veel verschil is qua toepassingen tussen pc en tablet wilt niet zeggen dat dit voor iedereen zo is.
Ik zou graag om zo'n tablet photoshop, cinema4d, 3dmax,sony vegas,..... willen draaien. Dat gaat echt niet lukken op een ARM tabletje.
Precies jij snapt het. En gamen? Komop zeg daar zit nauwelijks iemand op te wachten. Gamers behoren echt niet tot de doelgroep van deze apparaten. De meeste gamers zijn kinderen en die hebben sowieso geen geld.
De 13" Yoga heeft gelukkig wel een 1600*900 scherm, nog steeds geen full HD maar wel een stuk beter!
Maar een tablet is het in vele gevallen ook net niet. Is maar net wat je eisen en voorkeuren zijn.. Ik ben het wel met je eens dat de resolutie van een apparaat heel belangrijk is, dit geld voor laptops, smartphones en tablets.
.
dit is te lelijk voor ultra-books .... veel te dikke toetsenbord
Veel producten waar voor iedereen wat wils bij zit. Lenovo is goed bezig. Ik denk alleen dat die Yoga laptop (hoewel leuk bedacht) niet gaat aanslaan om de simpele reden dat je aan de achterkant je toetsenbord hebt wat je kunt beschadigen. Het lijkt me ook niet fijn voor de grip.
Waar ik wel over te spreken ben is het feit dat de Yoga op de Tegra 3 al een stuk minder kost dan de concurrenten met 800 dollar.
Zelf ben ik van mening dat die Transformer de beste oplossing is, maar Lenovo pakt het goed aan door voor iedereen met verschillende concepten te komen.Naar mijn mening de meest verstandige manier: dan hebben consumenten een keuze en wordt hun niets opgedrongen.
Die Yoga laptop heeft in 'tablet-stand' toch gewoon het toetsenbord aan de binnenkant? Het scherm kan omklappen en omdraaien, dus toetsenbord zit dan tegen de achterkant van het scherm aan. De onderkant van de notebook is wat je dan vasthoudt bij tabletgebruik.

Het grote nadeel van dit design vind ik dat de totale dikte en gewicht aan de forse kant zijn voor een tablet. Het los kunnen gebruiken van scherm als tablet lijkt me handiger.

Qua prijs moet je die Yoga 13 natuurlijk vooral vergelijken met een ultrabook (core i5 of i7), met het extra voordeel dat je het apparaat veelzijdig kunt inzetten omdat je een touchscreen hebt. De Yoga 11 met Tegra 3 en Windows RT vind ik wel aan de dure kant. Vergelijk het maar met een Transformer 300; zelfde schermresolutie, maar prijs is honderden Euro's lager (scherm wel iets kleiner en vooral plastic, maar de Prime is niet veel duurder).

Een pluspunt voor meer netbook-geörienteerd gebruik is dat het Windows draait. Asus heeft echter al een Vivo Tab RT laten zien die is gebaseerd op de Transformer serie (scherm, soc) en ik verwacht dat die ook in een vergelijkbare prijscategorie als de Prime zal zitten:

reviews: Asus' Vivo Tab RT: Windows op een Tegra 3-tablet
Er draait wel windows op , maar dit is windows RT. Dus je kan niet al de reeds bestaande windows desktop software draaien , enkel de Metro apps .
Het maakt wel gebruik van Office mogelijk. En vlak nadat ik dit schreef verscheen het bericht over Office voor Android... Dan wordt de gewone Transformer weer wat volwassener.
in tablet stand is het toetsenbord wel degelijk aan de achterkant bij de yoga, ik vermoed dat jij het op de thinkpad twist hebt.
Je hebt gelijk; ik keek naar het verkeerde plaatje.
De 13" heeft een resolutie van 1600x900 terwijl de 11" het met 1366x768. Ik heb op dit moment een 13" laptop welke de 1366x768 heeft en dit is toch net iets te beperkt. Mooi om te zien dat fabrikanten nu de mogelijkheden hebben de om resolutie iets op te krikken.

Alleen wel erg jammer dat er meteen zo'n stevig prijskaartje aan vast komt te zitten. Maar het zijn dan ook redelijk high-end producten. De 13" Yoga krijgt waarschijnlijk een Ivy Bridge, 256GB SSD en een goede resolutie. Dat rechtvaardigt de prijs van 1200 euro wel iets, maar het voelt wel heel erg duur aan allemaal.

Een jaar geleden een 13" laptop met Windows 7, 1366x768 en i3 processor gekocht voor 400 euro (ook Lenovo, een Edge). Dan vind ik de Yoga 11 redelijk stevig geprijst. Iemand die deze mening deelt? Overigens wel erg tevreden met Lenovo, erg solide laptop!

[Reactie gewijzigd door Robkazoe op 10 oktober 2012 12:43]

Als je de prijs van een iPad optelt bij een normale Laptop dan zit je hier nog flink onder. Dus ik vind het weinig gunstig.

Ik zie het niet (zomaar) gebeuren dat een manager 'even' zijn budget verdubbelt omdat dit 'kekke' producten zijn. En een iPad wordt door velen ook gewoon privé aangeschaft en daarna ook zakelijk gebruikt. Door de hoge prijs wordt de beslissing steeds lastiger om deze producten te nemen. Een 'zeurende' medewerker geef je eerder een iPad van 399, dan bijvoorbeeld een Macbook Air van +€1000

Ik volg al een lange tijd de convertables, waaronder de Dell XT. En mij valt het op dat gebruikers vaak lyrisch zijn, maar dan ook vaak maar over 1 model. Dus dan gebruiken ze een 8 jaar oud model dat van ellende uit elkaar valt omdat er geen fatsoenlijke opvolger is gekomen. Een IT-afdeling heeft continu problemen met het ding door andere drivers, rare hardware en andere gekkigheid. En dan blijkt dat als je hem vol zakelijk inzet met een standaard loadset dat het ding niet meer vooruit te branden is omdat de hoeveelheid power/geheugen/... weer net te beperkt is om het portable te houden.
Overigens maak ik af en toe mee dat het wel goed wordt toegepast, maar dan heb je het bijvoorbeeld over Service Engineers. Dus een hele specifieke doelgroep en inrichting. Niet een 'iedereen aan de convertible'-situatie.

Om nu te zeggen dat dit stuk voor stuk 'winners' zijn gaat mij dus veel te ver. Ik geloof best dat er een paar mensen weer lyrisch van worden, maar ik denk dat het teveel 'laptop' is, en die hebben ze al en te weinig 'tablet' is om te concurreren met de iPad (die ze vaak ook al hebben). Alle redenen voor succes die tot nu toe genoemd zijn zouden ook hebben betekend dat de iPad een flop werd en dat Android een nichemarkt zou blijven in de smartphone wereld.
Het blijft toch een lastige kwestie: Wat is de beste manier om je laptop te veranderen in een tablet? (Het doel wat Microsoft met Windows 8 voor ogen heeft.) Bij de Yoga lijkt mij het toetsenbord heel snel vervuild te raken, omdat dit "in tablet-modus" aan de achterkant zit. Zo'n draaischarnier (Twist) is leuk, maar het wordt wel een kwetsbaar apparaat erdoor.

Mij lijkt een afkoppelbaar toetsenbord toch de beste oplossing. Het nadeel is wel, dat je nog steeds alle hardware in het schermgedeelte moet proppen, waardoor de tablet ook weer zwaarder wordt. In de toekomst kan dit wel geoptimaliseerd worden.
Ik denk dat die kwetsbaarheid van het draaischarnier reuze meevalt. Ik heb zelf al nu ruim 4 jaar een Toshiba Portege m750 die ook een draaischanier heeft en het werkt nog perfect!
Deze Clover Trail Atom tablet weegt 2 gram minder dan een iPad. Nog niet zo licht als de 500 gram van de Asus RT tablet, maar toch licht genoeg om lekker te gebruiken denk ik zo.
Inmiddels is een aantal producten in de VS te pre-orderen, waaronder de Thinkpad Twist. Bij Staples vraagt men voor de Twist een bedrag van US$ 899, voor de i5 3317U variant met 500GB harddisk en 24(?) GB SSD.

In het artikel hier wordt een startprijs van €1099 genoemd, dat lijkt me toch echt niet te rechtvaardigen ivm de Amerikaanse prijs.

http://www.staples.com/Le...ey=http:StaplesZipCodeAdd

Volgens All things digital is de vanaf prijs voor de Twist $849:
"The ThinkPad Twist will launch on Oct. 26 for $849 and up." http://allthingsd.com/201...w-windows-8-convertibles/

Voor die prijs voel ik er wel voor. Het valt me op dat de prijzen van de Atom-based hybrids erg hoog zijn. Die moet je eigenlijk vergelijken met een Netbook van een paar jaar geleden en die gingen voor €250-400 over de toonbank. Met een afkoppelbaar dock mag het natuurlijk iets duurder worden, maar zelfs een Tegra-3 transformer hoeft (inclusief dock) niet meer dan €500 te kosten. Desondanks zie ik voor de Atom-hybrids prijzen van €750 en hoger inclusief dock.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 15 oktober 2012 16:39]

Prijzig! zeker voor dat merk. ik wacht het rustig af.
Lenovo is een A-merk hoor (heeft het voormalige IBM overgenomen).
Zeker niet! IBM heeft de Thinkpad reeks afgestoten en Lenovo heeft deze overgenomen voor een X bedrag. Lenovo heeft bij die overname de productielijn en bijbehorende fabrieken nu onder haar hoede, en IBM bestaat nog en doet nog goede zaken met hun andere producten en (voornamelijk) diensten.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 10 oktober 2012 13:11]

Echt wel! Lenovo maakte het hele Thinkpad spul al jaren voor IBM voordat IBM de boel aan hen verkocht en ze onder eigen naam gingen leveren. Lenovo is in mijn beeld de absolute top in laptop land, boven Apple, Sony, Toshiba, HP, Dell etc.
Hoe is dat anders van mijn reactie? In beide gevallen heeft Lenovo absoluut niet IBM overgenomen.
Lenovo is een premium merk... als het Point of View was geweest oid had ik je reactie wel begrepen
Het valt me op dat alle W8 tablets die tot nu bekend flink aan de prijs zijn. Ze zijn structureel duurder dan de tablets die nu op de markt zijn, de iPads en Androidtablets. Ik ben heel benieuwd naar de reviews. Ik was al een tijdje mij aan het oriënteren op een tablet, maar ik heb besloten de introductie van W8 af te wachten, maar zoals het nu lijkt gaat het toch geen W8 machine worden.

Wat is de reden dat de W8 tablets niet prijsconcurrend zijn met de huidige tablets? Vermoedelijk is de hardware een stuk dikker, maar of dat nu verstandig is? We gaan het afwachten.
Je moet de windows RT tablets vgl met de Ipad's en Androids. Deze tablets op x86 kan je beter vergelijken met Ultrabooks.
Misschien omdat je niet Office en andere x86 apps kan draaien op een iPad en Android tablet? Die apparaten zijn ontworpen voor low power.

x86 verbruikt tot nu toe nou eenmaal meer, en kan gelukkig ook veel meer (in de zin dat er veel meer software voor beschikbaar is)

Je kan die apparaten gewoon niet 1 op 1 vergelijken en zeggen ze zijn te duur. Als je alleen maar internet en mail gebruikt, ga dan lekker naar Apple en Android devices kijken. Als je niet met twee apparaten wil sjouwen, dan is de Windows 8 tablet een uitkomst en dan is het ook wat duurder.
waarom zou je office op een tablet willen? daarbij zat alternatieven en goedkoper.
als ik 1 apparaat wil tillen dan neem ik wel mijn MBA ... dan heb ik ook nog eens een prachtig OS en alle kracht.
Ben benieuwd wat het gaat worden met Win8 tablets tegenover android en de rest.
ik vind het een voordeel dat je ook windows programma's er op kan draaien (natuurlijk).
Maar ook bijvoorbeeld makkelijker een pm schrijven voor windows. EN, dat zou dan kunnen draaien op tablet EN pc. En met wat aanpassingen veronderstel ik ook op win8 phone... Ik ben zelf ook al een tijd aan't rondkijken voor een tablet... maar ja, heb een netbook van 10inch. Toch maar een klein scherm. Dus, echt een laptop vervangen? Denk ik niet. Als ik hier lees dat er mensen photoshop op willen draaien. Je zal dan nogal eens moeten slepen als je een foto'tje bewerkt.
Ik dacht ev. mail en facebook enz. Mail gaat wel, maar facebook is toch handiger te gebruiken als je scherm wat groter is.
Zijn er plannen voor een 15,16,17 inch tablet of zo? Zo'n 10inch lijkt mij toch nog altijd maar speelgoed. Of goed om op reis te nemen...
Als je erop wilt photoshoppen onderweg , dan moet je veel inzoomen enz. Thuis sluit je er gewoon bvb een 24" scherm aan en muis en keyboard.
gelukkig is het bijna Kerst/Sinterklaas. Erg mooie devices, alleen zijn de prijzen wel stevig vind ik :(
Uiteindelijk is het probleem met deze apparaten dat je OF niet een volwaardige tablet functie hebt OF niet een volwaardige PC functie hebt. Het eerste is het geval als je het scherm niet los kunt maken: in dat geval is het een erg grote, zware, logge tablet (wel high-performance). In het tweede geval is het zo dat de processor etc. in de tablet moet zitten, wat dus bepaalde limitaties qua performance met zich meebrengt: Deze form factor zal nooit zo krachtig zijn als een echte ultrabook.

Als je geen problemen hebt met een minder krachtige laptop, of met een zware tablet blijven dit natuurlijk mooie apparaten met een nog mooier OS.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee