Lenovo: convertibles zullen populairder worden dan tablets

Convertibles en tablets met aanklikbare toetsenborden, zoals de Asus Transformer en Microsoft Surface, zullen in de toekomst populairder worden dan tablets, zoals de iPad en Galaxy Tabs. Dat voorspelde de directeur van Lenovo tijdens een bespreking van de kwartaalcijfers.

Convertibles en tablets met aanklikbare toetsenborden combineren volgens de Lenovo-topman Yang Yuanqing het gebruiksgemak van een tablet met de mogelijkheden van de pc. "Dit is de toekomst van pc's", zegt de directeur van de Chinese hardwaremaker volgens PC World.

Lenovo ziet de interesse voor gewone tablets al afnemen, iets dat zou blijken uit de tegenvallende verkopen van 'een concurrent'. Yuanqing doelt daarmee hoogstwaarschijnlijk op Apple: hoewel het bedrijf veel meer iPads verkocht dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor, hadden analisten hogere verkoopcijfers verwacht. Analisten verwachten overigens dat dit kwartaal de verkoop van iPads fors hoger zal liggen, mede door de release van de iPad 4 en iPad Mini.

Veel fabrikanten experimenteren met nieuwe form-factors voor tablets. Asus heeft sinds enige tijd een tablet met aanklikbaar toetsenbord in de vorm van zijn Android-tabletserie Transformer, terwijl Microsoft met zijn eigen tablet Surface ook zoiets doet. Lenovo zelf heeft de Yoga, een Windows 8-netbook met draaibaar touchscreen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-11-2012 • 19:56

92 Linkedin

Reacties (92)

92
88
64
3
0
8
Wijzig sortering
Momenteel zijn tablets overduidelijk een trend. Nog steeds groeit het aantal verkochte tablets per maand. nieuws: Asus verkoopt bijna 1 miljoen Nexus 7-tablets per maand laat een grafiek zien die die verkoopversnelling mooi tot uitdrukking laat komen. Van een marktverzadiging is voorlopig nog geen sprake. Een tablet valt nog steeds op in gezelschap.

Ook lijkt de tablet zijn toepassingsniche wel te vinden. Hoe kan het ook anders, met de inmiddels grote hoeveelheid gebruikers. Ik gebruik bewust het woord niche. Zelfs de meest enthousiaste tabletgebruiker zal toegeven dat de functionaliteit van de tablet zijn grenzen heeft. Binnen de niche echter is de tablet heer en meester. De tablet boort hierbij ook nieuwe toepassingen aan, interactieve spellen, browser voor op de bank. De tablet staat daarbij wel duidelijk in de schaduw van het succes van de smartphones. Iets opvallends is wel aan het gebeuren. Tablets en smartphones gaan afgezien van de grootte steeds meer op elkaar lijken. Hun featuresets en hardware kruipen steeds meer naar elkaar toe.

Forbes hangt aan dit verschijnsel een term: "commoditization" wiki. De term beschrijft het verdwijnen van onderlinge verschillen tussen merken die eenzelfde type product maken. Het artikel grijpt hierbij terug op het Nokia tijdperk, toen de mobiele telefoon "uitgekristalliseerd" was en de toenmalige industrie blind bleek te zijn voor de aanstormende smartphone ontwikkeling. Reflecterend op de mobile phone industrie wordt in het artikel op de blikvernauwing gewezen waarin de mobiles industrie nu lijkt te komen.

We hebben geen helderziende nodig om te weten dat we over een decennium met een zekere meewarigheid terug zullen kijken naar de huidige smartphones. Hoe succesvol smartphones en tablets nu ook lijken te zijn, de smartphones bevinden zich op hun hoogtepunt, en zijn er misschien al iets overheen. De tablets naderen dit hoogtepunt nog. Het Forbes artikel maakte voor mij aannemelijk dat we ons aan de vooravond bevinden van weer een nieuwe productsprong.

Zijn convertibles die sprong? De tijd zal het leren. Yang Yuanqing (gave naam trouwens) hoopt het allicht. Spiegelend aan de recente geschiedenis: Tablet gebruikers praten nu met dezelfde afwachtendheid over de convertibles als waarmee de toenmalige nokia-jockeys de eerste, toen nog wat sneue, smartphones beoordeelden. Even een long shot: in minder dan tien jaar krijgen tabletten een mooie nieuwe toepassing: op de koelkastdeur, voor het opzoeken van recepten, zonder dat de nasi tussen toetsjes wordt geprakt. De tablet is dan een gewoon gebruiksartikel geworden, met zijn beperkingen.

edit: typo' s

[Reactie gewijzigd door teacup op 10 november 2012 12:11]

Even een long shot: in minder dan tien jaar krijgen tabletten een mooie nieuwe toepassing: op de koelkastdeur, voor het opzoeken van recepten, zonder dat de nasi tussen toetsjes wordt geprakt.
Is nu al te doen door gebruik van klitteband :)
Maar die koelkast heb ik 7 jaar geleden al gezien. En dat is het niet geworden. Waarom niet? Omdat er geen vraag naar is. Zoveel tijd besteed je niet voor je koelkast en je kan het scherm niet makkelijk vervangen. Misschien dat er in de (nabije) toekomst wel koelkasten komen met een docking station :D (alhoewel daar de verschillende aansluitingen niet meewerken)
Ja, de tablet op de koelkast deur heeft een hoog Chriet Titulaer - gehalte. Mee eens. Als ik me het goed herinner waren die infoschermen bedoeld om een soort van statusoverzicht te geven van de koelkastinhoud, met houdbaarheid en al. Een wat wazige toepassing als je het mij vraagt. Ik zie me al een kwartier voor die koelkast staan om in te voeren welke boodschappen erin gestopt zijn en wat hun houdbaarheid is. Alleen een kolfje naar de hand van de meest systematische technocraat. Zeker niet de focus van een keukenprins of -prinses.

Nu is het op zich wel een strakke statement om een 64GB 600+ euro ipad 3 met metalen klemmen tegen de koelkastdeur te bevestigen. "voor de receptjes.... eigenlijk alleen als er gasten zijn" zeg je dan tegen het verbijsterde bezoek. Lekker decadent.

Maar op zich zou het opzoeken van recepten in een keuken echt een hele mooie toepassing zijn. Zoiets zou alleen mogelijk worden als de prijzen dramatisch omlaag gaan. Waarschijnlijk gaat het dan ook niet meer over een volledig opgetast tablet, maar over een uitgeklede slave, een terminal, die naar een centrale server in huis kijkt. En dan gaan we al hard in de richting van domotica. En zo komen we weer op en hele andere invalshoek die een mogelijk dood van de tablets zou kunnen betekenen. Domme info terminals die naar een krachtige server kijken. Een soort local cloud. Op iedere plek in huis waar je naar kan bedenken, want die terminals kosten geen drol. Bovendien zijn ze nog lichter en dunner dan hun tablet evenknie. Rand voorwaarde is wel een grotere wifi bandbreedte om een fatsoenlijke kleurdiepte neer te kunnen zetten. Een fatsoenlijke definitie van de communicatie interface is ook handig, om zelf je setup te kunnen laten samenstellen.

Dit is geen mobiele oplossing, hoor ik zeggen? Ja , waar, maar als dit een fikse hak zet in het tabletgebruik zal de tablet het wel eens moeilijk kunnen krijgen. Veel gebruik is gewoon thuis op de bank. De smartphone zie ik hier los van staan, dat is nadrukkelijker een mobiele toepassing dan een tablet.

Het gaat me dus niet zozeer over het voorbeeld van de koelkastdeur, dat was en beetje chargeren. Maar het hardware wereldje zal blijven gisten. De Transformers zijn daarbij een andere invalshoek, waarbij de computer al wel van de display ontkoppeld is geraakt.
Een volledige (maar simpele) 7" tablet duikt nu al onder de $50 (no typo) in China. Zoiets kan je prima dedicated aan je koelkast hangen natuurlijk, of naast het toilet hangen.

http://armdevices.net/201...ts-out-of-shenzhen-china/

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 10 november 2012 15:03]

Anoniem: 254370
10 november 2012 09:32
Een eventueel "convertibel" hardware concept zal van de grond moeten komen door goede software.
Software die weet om te gaan met de mogelijkheden van touch en van muis en toetsenbord.
1 omgeving, en niet twee totaal verschillende omgevingen zoals in Windows 8.
1 consistente user experience, zodat je niet constant moet switchen tussen de gebruiken in een interface van een tobo-muis omgeving en daarna weer een touch omgeving. On-the-fly. Daar wordt een mens gek van.

Een volwaardige tablet met goed uitgevoerd multi-functioneel cover is in mijn ogen de toekomst.

Dat is iets anders dan de Surface; een touch-laptop, alleen landscape georiënteerd, met een type-cover waarvan de echte waarde nog moet blijken. De touch-cover kan je niet prettig gebruiken op je schoot, zoals als een laptop. Daardoor zal je hem in die setup altijd moeten gebruiken op een vlakke ondergrond (tafel).
Daarmee is het concept tablet in mijn ogen om zeep geholpen en praat je eigenlijk over een laptop met touchscreen. Ook in de tablet modus (zonder tobo) leunt de Surface sterk op de aanwezigheid van het toetsenbord, wat je dus niet hebt wanneer je het als een tablet gebruikt, zittend in je stoel, staand in overleg met je collega's. Laat staan wanneer je nog even een wijziging in je office document wilt maken, succes wanneer de Surface terug springt in de tobo + muis WIndows omgeving;).

Met Windows 8 en alle W8 hardware is geen sterke keuze gemaakt in zowel software als hardware.
In feite kan je met een iPad i.c.m. bluetooth Apple Keyboard hetzelfde, en het typt beter. Op de iPad heb je daarnaast iWorks (Office alternatief) wat geoptimaliseerd is voor een touchscreen én goed werkt met je toetsenbord.

Op de Surface wordt je uit je touch omgeving gekieperd zodra je Office wilt gebruiken. De software is niet geoptimaliseerd om te bedienen met een touchscreen. Het totaal plaatje klopt nog niet.
Het is mijn dan ook nog steeds een raadsel waarom er überhaupt een Windows legacy omgeving draait op de Surface RT. Waarom hebben ze Office niet aangepast voor een touch-omgeving? Dat is in feite het enige scenario waar je de legacy omgeving nu voor nodig hebt.

De laptop met touchscreen die Lenovo hier zelf voorstelt is het ook niet, in eerste instantie wederom door de software die erop draait. Daarnaast geloof ik überhaupt meer in de tablet+ dan in de laptop+ (convertible).

Bij Mac OSX zie je hoe bedieningsconcepten uit iOS stap voor stap geïntroduceerd worden in OSX en zie je wat daar de grotere visie is. Over enkele evolutionaire stappen zijn iOS en OSX zo naar elkaar toe gegroeid dat dezelfde interactie concepten gelden op alle apparaten. Je hoeft qua interface dan niet langer een switch te maken in denken of je nu op je iPhone, iPad of Mac werkt.
Het effect hiervan merkte ik onlangs voor het eerst bij een "leek". Mijn vader had een iPad, en wist vervolgens gemakkelijk zijn weg op de Mac; herkenbare apps, met dezelfde bediening.

Qua hardware heb ik het liefst een krachtige tablet ±10 inch waarop ik, wanneer ik content wil creëren, draadloos een tobo + muis en een 27 inch scherm aan kan aansluiten. Dezelfde mogelijkheid wil ik hebben met mijn smartphone. De Cloudt houd alles in sync, waardoor het niet uitmaakt op welk apparaat ik werk.

Wie weet is de draadloze tobo+muis wel te vervangen door een geavanceerde smartcover die daadwerkelijk meer gemak biedt dat het een fysiek tobo+muis. Als het ze lukt om de ervaring van het MacBook toetsenbord + touchpad te evenaren dan zijn we al een heel eind. Dat gebruik namelijk nu al liever dan een los toetsenbord en muis.

Als je nagaat dat je nu al je scherm kan mirroren vanaf je iPhone, Mac en iPad naar een Apple TV dan hoeft dit scenario zelfs niet eens zo ver weg te zijn. Het enige wat nodig is, is een vernieuwd Cinema display met AirPlay ondersteuning.
Daarnaast plaats je dan in de tussentijd een bluetooth keyboard naast om te typen en je iPhone of iPad kan zelfs functioneren als geavanceerd touchpad.

Alle techniek om dit, goed, te doen is er al. Het is alleen een kwestie van tijd. Dit is de toekomst, niet een convertibel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 10 november 2012 09:41]

Ha, Dus ze vergeten even dat de volgende input methode die ECHT vernieuwend zal zijn... Spraak is.

Toetsenborden an sich zijn geen toekomst.
Korte termijn kijken vind ik dat... Hij is in zijn beleving over 4 jaar ook klaar met zijn tobo, en loopt achter de spraak bediening aan.
Spraak is al heel vaak geprobeerd en iedere keer weer verworpen.
De besturing van een apparaat is iets heel anders dan interactie met andere mensen. Het doel is anders en daarom moet de methode anders zijn. Maar nog belangrijker; spraak besturing zou een verstoring van de interactie met andere mensen betekenen. Je zou niet meer met iemand kunnen praten terwijl je je apparaat bedient. En dat zou een enorme stap terug zijn. Het zou het werk van vele mensen onmogelijk maken. Denk daarbij aan helpdesk, verkoop, notulist, en vele anderen.

Nee, spraak gaat nooit een optie worden om apparaten te besturen. Denk eerder aan een doorontwikkeling van Google Glass, Kinect en soortgelijke systemen. Gestures, oogbeweging en gedachten zijn de controlers van de toekomst, spraak niet.
Anoniem: 19339
@Croga10 november 2012 01:10
Nee, spraak gaat nooit een optie worden om apparaten te besturen.
Onzin. Het is nu al een optie.

Alleen staart iedereen zich hier blind op het idee dat spraakbesturing de huidige vormen van besturing compleet zou vervangen. Dat zie ik niet gebeuren.

Maar als *optie*, dus naast conventionele methodes, dat zie je nu al met pogingen zoals Siri, en ik bestuur mijn telefoon in de auto ook met spraak, simpelweg omdat ik m'n handen en ogen voor andere dingen nodig heb.
De content er omheen is alleen veel belangrijker, want een computer snapt je nog steeds niet helemaal.

Je kunt google now (in de US) gewoon om vanalles vragen en je krijgt ook soepeltjes info terug waar je dan op kan reageren. Maar het moment dat je het weer krijgt te zien en om je taxi vraagt, gaat het blij de plaats "taxi" opzoeken voor het weer bericht.

Net als bij applicaties voor spraak invoer op de PC, zal je heel veel taken nog handmatig moeten noemen. En dat is waarom het niet fijn is, je zult regelmatig "close", "switch" "alt" etc moeten opnoemen. En dan is een swipe of aanraking véél prettiger / makkelijker en voor je gevoel minder vervelend om regelmatig te herhalen. Vaak hetzelfde commando moeten noemen vinden we van nature irritant.
Doet me denken aan het filmpje van Ted, genaamd Sixth sense. Het gaat over een technologie waar je door middel van de stand van je handen een foto kan maken enzovoorts. Documenten van een laptop naar de projector. Ook kan de technologie objecten herkennen. Zoals de weerkaart van de krant, en dan wordt er actuele informatie gezocht voor het weer. Voor mensen die geïnteresseerd hierin zijn, dit is echt zeer interessant: http://www.ted.com/talks/...ixthsense_technology.html
Ben het met Croga eens. In het kader van de feature jacht is het logisch dat fabrikanten dit soort balletjes opgooien. Noviteit doet kopen. Een geluidsbesturing is alleen een hele losse interface, waarvan de bezwaren al vaak zijn genoemd. De interface is te gevoelig voor ruis. Andere stemmen, verstorende geluiden, het bezwaar dat Croda noemt, wanneer is een opdracht een opdracht? Kan zo"n apparaat ingetuned worden op je stem, maar calculeert dat alle effecten van akoestiek en echo mee? Kortom, er zijn zoveel invloeden die een geluidsinterface beïnvloeden dat je er maar beter vanaf kan zien.

En het is toch ook helemaal niet praktisch? Moeten we weer allerlei woorden gaan onthouden, en naar de apparatuur toebuigen. Hetzelfde met gestures. Alles wat moet worden onthouden gaat het niet worden, is niet intuïtief. Ik zal niet de enige zijn die daar hele maal geen zin in heeft. Daar is nu juist een grafische interface voor nodig. Hier en daar eens wat aantikken, dat is nog tot daar aan toe. En die gestures zijn bovendien RSI bouwers, want veroorzaken versnellingen in hand en pols.

In Nederland ben je nooit alleen. Het laatste waar we op zitten te wachten is dat iedereen tegen zijn telefoon/tablet/mobile gaat lopen zwammen.
spraak lijkt me nou niet echt dé input van de toekomst
kan je het je al voorstellen? 50 man in een treincoupe waarvan er 10 op hun tablet bezig zijn
de ene is op een forum iets aan het posten, de ander speelt een racegame ("geef gas" "bocht naar links" :+ ) de volgende zit weer iets anders te doen
zelfs als je alleen zit, na een tijdje gaat je keel pijn doen

nee, spraak wordt hem niet denk ik

wat ik denk dat dé input wordt (ooit) is een zendertje in je grijze massa, dat je daar direct alle electronica mee kan bedienen dmv gedachtes

of we dan nog met tablets werken of dat de output direct op je ogen/in je brein "geprojecteerd" wordt, dat zien we dan wel weer :)

in de tussentijd blijven we hoogstwaarschijnlijk bij het ouderwetse toetsenbord met muis/touchscreen
Anoniem: 195780
@godofal9 november 2012 20:59
Met de grijze massa? Aangezien mannen vaak aan sex denken dat meteen een pron site op je scherm verschijnt? Dat lijkt me ook niet zo handig in de trein "ja sorry dacht er even aan" kom je dan niet mee weg :+
Leuk een race spelletje spelen met spraak besturing.

nnnnnnnnnnnnnnnn,nnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnn.
iiiiieeeeeeee
nnnnnnnnnnnn,nnnnnnnnnn, krrrr (sorry schakelfoutje) nnnnnnnnnnnnnnnn..

Lijkt me echt leuk om in de deur opening te gaan staan en te zien hoe mensen compleet debiel zijn geworden..
Anoniem: 167912
@godofal9 november 2012 21:20
de ander speelt een racegame ("geef gas" "bocht naar links"
lol
het wordt pas echt leuk als er eentje grand theft auto speelt :)
Bam Bam Bam! Spring in auto. Nee, niet die! Whaa, vol gas wegrijden. Schiet, bam bam bam!
Dat lijkt mij echt zo sterk, als je dan met je vriendin aan het whatsappen/facebooken bent kan iedereen meeluisteren, dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Of wil je graag dat iedereen z'n priveleven met je deelt en de jouwe met hen.
Ik denk ook al tijden dat deze hybride de toekomst heeft. Het eenvoudige van een tablet, met het slimme van een computer, en het handige van een toetsenbord: Allemaal in een zo klein mogelijk dingetje met zo groot mogelijke specs en zo zuinig mogelijke hardware en software.
Ja want spraak kan idd altijd, lijkt me erg relaxed forensen 8)7
Hmm ik zou Levono gelijk geven maar je hebt wel een goed punt, als zal volledige spraakbesturing nog wel een poosje op zich laten wachten plus is spraak besturing verre van ideaal in veel situaties. Ik zal in 2013 ook zeker een nieuwe x86 convertible aanschaffen.
Toetsenborden an sich zijn geen toekomst.
En dat zeggen ze dus al jaren. In 1997 zei Bill Gates:
"In this 10-year time frame, I believe that we'll not only be using the keyboard and the mouse to interact, but during that time we will have perfected speech recognition and speech output well enough that those will become a standard part of the interface."
We zijn nu 15 jaar verder en het is nog lang niet zo ver. Ik moet er persoonlijk niet aan denken ook. Wat godofal zegt komt denk ik dichter in de buurt; mind control. Maar uiteraard niet met een zendertje in je hersens. Dat is namelijk helemaal niet nodig. Zelfs een petje opzetten lijkt me al behoorlijk kansloos. Als mind control succesvol wil worden moet het vanaf afstand kunnen; zeg tot een halve meter of zo. Want mensen willen geen petje op hoeven zetten en al helemaal geen zendertje implanteren.
Naar die vent zijn voorspellingen moet je vooral luisteren. Ik voorspel na verloop van tijd een soort informaticamoeheid. Die geforceerde vernieuwingen van tegenwoordig hebben meer te maken met marketing dan iets anders. Kijk naar desktops en laptops met een touchscreen voor win 8. Ergonomish is dat pure marteling. Praktish is een scherm vol vette vingers evenmin. Maar toch bestaat het. Want we moeten kopen. We moeten het gevoel krijgen dat hetgeen we nu hebben oud en inferieur is.
Wat is er mis met toetsenborden?

Waarom moet het veranderen?

Bekijk het als de wielen van een auto. Er komen betere banden uit, maar het blijven ronde wielen.
Zonder wielen kan je auto niet rijden.
Zonder toetsenbord kan je niks op pc.

Nogmaals, wat is er mis met huidige toetsenborden?
En dan heb ik het over de pro kwaliteit toestenborden.
Mijn zinnen zijn evensnel getypt als ik ze bedenk.

Met automatische spellingscontrole, met backlit op de toetsen, diepe toetsen met een aangenaam drukpunt
Ik zie de toegevoegde waarde eerlijk gezegd niet.
Op een iPad kunt je nu ook een los toetsenbord koppelen als je veel moet typen.
Het is onnodig een toetsenbord vast aan een tablet te verbinden.
Dan wordt het immers een laptop.
Er wordt niks gezegd over een vast toetsenbord. Ze hebben het in het artikel over 'aanklikbare toetsenborden'. Met de Asus Transformer als voorbeeld.
Klopt, maar wat is het nu het nut van aanklikbaar, als het ook met een kabeltje kan, of beter nog: draadloos.

Aanklikbare toetsenborden hebben echt niet de toekomst. Ik kan me wel voorstellen dat de verkoop van toetsenborden voor tablets een hoge vlucht kan gaan nemen. In een hoesje dat de twee perfect ten opzichte van elkaar positioneerd lijkt me dat ideaal.
Aanklikbaar is een voordeel omdat je dan letterlijk het ding als "laptop" kunt gebruiken. Kijk maar eens naar de Logitech toetsenborden voor de iPad.

Aanklikbaar zegt niets over de gebruikte connectie technologie. Je kunt gerust de iPad aan het toetsenbord klikken (met z'n magneetjes) terwijl het toetsenbord z'n gegevens via Bluetooth naar het apparaat stuurt. Het klikken heeft echter de functie om het "één apparaat" te maken.
Anoniem: 195780
@Ras9 november 2012 21:09
Anoniem: 167912
@Ras9 november 2012 21:22
Klopt, maar wat is het nu het nut van aanklikbaar, als het ook met een kabeltje kan, of beter nog: draadloos.
omdat een tablet dan ineens ook blijft rechtstaan natuurlijk
Anoniem: 449164
@Ras9 november 2012 22:53
Bijvoorbeeld dat er een extra accu inzit (dit probleem zal wel worden verhlpen met de tijd), de USB poorten (misschien een soort van steamen waar je dat mee kan oplossen) en ook een trackpad (ook al vind ik deze bij de eerst Transformer in ieder geval niet super).
Anoniem: 318173
@Ras10 november 2012 14:37
Voordeel van dat aanklikbare is, dat er een extra accu inzit, waardoor je (meer dan) een hele werkdag ermee aan de slag kunt. Plus de mogelijkheid van USB en (bij de Transformer) SDHC. Dus ook een muis, of een externe schijf of wat je maar wilt, ZONDER cloud.
ik ook niet, koop dan een 11" MacBook air, veel sterker dan een iPad, maar ja ook direct stuk duurder natuurlijk. Naar mijn mening wordt het ook een laptop als je er een toetsenbord aan klikt. Net zoals ik vind dat een laptop met touchscreen belachelijk is, daar hebben we juist tableta voor, verticale touchscreens werken overigens ergonomisch gewoon niet. ik vrees dat de tablet/ultrabook/netbook grens langzaamaan gaat vervagen. De powerhouses qua laptops blijven denk ik wel een aparte productgroep.
En toch gaat het mij niet om de prijs waarom ik liever een tablet met toetsenbord wil.

Tablets gaan wel lang mee op de batterij. Ze zijn passief gekoeld. Ze hoeven vrijwel nooit te booten of opnieuw te starten. Ze zijn compacter, stiller en alle belangrijke hardware zit in het scherm, dat je los kunt koppelen, in plaats van in het toetsenbord.
Klopt sowieso dat we niet op tablets zullen blijven hangen, maar aan de andere kant, iedere form factor 'evolueert' verder. Desktops werden laptops, netbooks werden 'ultrabooks' en tablets zullen denk ik eerst richting asus transformer achtige apparaten gaan en weer een tijd later zullen google glass+kinect achtige systemen een belangrijke rol gaan spelen. Maja, wat ik me meer af vraag is waarom lenovo dit zo naar buiten brengt, zijn ze bang dat investeerders anders te negatief doen over hun verkoop cijfers ofzo?
De topman brengt het naar buiten als "dit is de richting waar de markt heen gaat, dus dat is ook waar ons bedrijf naartoe gaat". Aandeelhouders horen graag dat een bedrijf niet stilstaat, want stilstand is achteruitgang. Daarom is het kunnen inschatten van de markt (inspelen op (nieuwe) behoeften) een belangrijke bezigheid voor zo'n bedrijven.
Overigens is Lenovo hoofdzakelijk een bedrijf wat volgt, dus dit soort uitspraken mogen met een behoorlijke zak zout genomen worden. Ze komen bijvoorbeeld zelf met een model wat elke paar jaar wel weer opduikt, maar nu is uitgerust met capacitief aanraakscherm en Windows 8.
Ik geloof in de docks en converters, maar waar blijven ze? Weken na de introductie van W8 is de verkrijgbaarheid erg slecht. Bijvoorbeeld de Acer W510: 26 oktober werd 8 november en zonder verklaring wordt er nog steeds niet geleverd. Zelfde geldt voor de Lenovo's.

Waar blijven al die gave W8 convertibles?
Dit is wel Nederland he.

Hardware zullen we altijd op moeten wachten.
Maar dat is niet altijd zo. Bovendien gaat mijn opmerking over uitstellen van eerder aangekondigde introducties in Nederland. Vandaag gehoord dat de Acer's nu op 23 november worden uitgeleverd.
Dit terwijl de Nederlandse infrastructuur het het ideale land maakt om nieuwe dingen te proberen.
Denk dat de grote tablets zeker zullen evalueren, maar voor 7" lichte tablets/readers zal er altijd een grote markt blijven. 7" full HD, is een top formaat voor de dagelijkse dingen op de bank, op t strand en in bed.
Dagelijkse dingen? Opschepper.
7" is bijna 18 cm, dat is wel wat meer dan gemiddeld maar "een top formaat" voor in bed schijnt toch wel wat groter te moeten zijn, heb ik uit verschillende documentaires begrepen. :D
ik denk dat ie zijn rechterhand bedoelt ;)
Mooi verhaaltje voor aandelhouders/investeerders, maar ik zie het als krampachtig vasthouden aan bewezen technologie. Ik mis nu op mijn PC vaak al de mogelijkheden van een on-screentoetsenbord. Mensen kopen geen tablet omdat het zoveel op een laptop lijkt, dat zie je wel aan de meest succesvolle tablets: dat zijn Samsung en Apple, die geen toetsenborden/dockingstations promoten.
er worden anders best veel Samsung bluetooth keyboards verkocht (vaak ingewerkt in de sleeve), voor iPad weet ik het niet, maar ik veronderstel het wel
Anoniem: 449164
@catfish9 november 2012 22:51
Ja, en Blackberry Playbook, alle Chineze (heb er hier een liggen), er zijn er genoeg.
Nou probeer jij eens in een spreadsheet te werken met een onscreen keyboard.
Ik denk dat lenovo heel goed weet welke kant dat ze op willen.. Het is puur verwachtings management. Ze weten dat conventionele laptops hun langste tijd gehad hebben.

zou ik ook zeker niet kopen.. De lenovo yoga, samsung pro ativ zijn de meest indrukwekkende aparaten als je mij vraagt. de een meer laptop de ander meer tablet.. Maar dat zijn de 2 die hoge ogen gooien.. en voor desktop de 27" van lenovo.. Ik zeg ze hebben zich goed in de markt gepositioneerd.

En dat moet ook wel.. op android is geen eer meer te halen.. En apple daar heb je ook niets aan als hw leverancier. Logische stap van lenovo toch.
Niemand weet wat ie wilt..


Ik zou alleen een soort telefoon willen hebben die qua groote max iPhone 4 zal zijn maar als je dan aan het browsen bent of lezen een manier van groter maken is...


Veel succes ermee
Je bent me net voor, ik moest daarbij denken aan Earth Final Conflict

Zie ook https://www.google.nl/sea...al+conflict+communicators
Hmmm, interessant.

Zelf deel ik denk ik wel de analyse van Lenovo.

Je ziet al dat mensen steeds minder hun laptops gebruiken bij aanschaf van een tablet. Het zou erg handig zijn om ook gewoon rap documentjes te kunnen typen. :)
En als ik dan de Surface zie, met die toetsenbord cover met fysieke toetsen, dan ziet dat er voor mij erg prettig uit. Een fijn toetsenbord dat er in een handomdraai op- of afgehaald kan worden. Dat je weg kunt vouwen als je hem als tablet gebruikt. Mij lijkt het wel wat.

Want laten we eerlijk zijn, zo'n onscreen toetsenbord is echt ruk als je wat langere teksten moet typen. Zeker als je blind kunt typen (wat ik zelf maar een beetje kan) dan is het verschil tussen de toetsen kunnen voelen en blind kunnen typen en elke keer naar het onscreen keyboard moeten kijken toch best wel groot.
Dat toetsenbord op de surface voel je ook niet, en kun je ook niet echt blind mee tikken. Oftewel:het is een alternatief, maar niet voor een volledit toetsenbord. Dan doet asus dat met de transformer net iets beter. Maar ik denk sowieso dat tablets iet echt bedoeld zijn om complete epistels te schrijven...
Bij deze kun je de toetsen volgens mij echt wel voelen hoor.
Dat hopen ze, de realiteit is dat er steeds meer goedkope tablets aan consumenten verkocht worden, dus qua prijs moet er voor convertibles nog wel wat veranderen. Het wordt erg lastig aangezien de verkoop van ultrabooks ook tegenvalt. Ook zakelijk zie ik weinig convertibles al kan dat door Windows 8 nog veranderen.
Voor een goede laptop betaalde je een paar jaar terug minimaal 1000+ euro. Dat aantal ligt inmiddels ook een paar honderd euro lager. Gewoon wachten tot de techniek wat verder gevorderd is en productie een stuk goedkoper, dan gaan de prijzen vanzelf omlaag.

Tegen die tijd betalen we waarschijnlijk wel 35% procent belasting ofzo, een dure zorgverzekering en 3 euro per liter benzine en houden we geen geld over, maar dat terzijde :+
ze zeggen dus eigenlijk tablets worden populairder dan tablets, voor elke tablet is er wel een toetsenbord

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee