Microsoft brengt Windows 8 en Windows RT uit

Microsoft brengt vrijdag Windows 8 en Windows RT uit in Nederland en België. De nieuwe versie van 's werelds meestgebruikte besturingssysteem brengt onder meer een interface gericht op touchscreen en geldt als de grootste vernieuwing voor Windows in 17 jaar.

Gebruikers die een upgrade willen uitvoeren, zijn drie tientjes kwijt voor de downloadbare versie, terwijl de versie in een doosje als upgrade 60 euro kost. Daarmee is Windows 8 voor upgraders fors goedkoper dan Windows 7, toen dat uitkwam in 2009.

Ook komt er deze week veel nieuwe hardware uit dat gelijk wordt geleverd met Windows 8 of Windows RT. Daaronder zijn naast desktops en traditionelere laptops ook veel laptops met touchscreen, laptops met afneembaar tabletscherm, convertibles en tablets. Daaronder is ook Microsofts eigen tablet Surface.

De nieuwe versie van Windows komt uit in enkele varianten, waaronder een Pro-versie en een Enterprise-versie. Alle versies van Windows 8 werken op x86-architectuur. Voor arm-hardware, vooral tablets, is er Windows RT. Dat heeft dezelfde interface en functionaliteit, maar kan geen huidige Windows-programma's draaien; gebruikers kunnen daarvoor alleen programma's downloaden uit de Windows Store.

In Windows 8 en Windows RT zijn de taakbalk, startknop en vensters verruild voor een horizontale lijst met 'live tiles', zoals al enkele jaren gebruikt wordt in Windows Phone en fullscreen applicaties. In Windows 8 worden 'traditionele' apps gedraaid in een desktop-omgeving zonder startknop. Deze desktop-omgeving en de interface die Microsoft voorheen Metro noemde draaien naast elkaar.

De release van Windows 8 is voorafgegaan door enkele publieke testversies, zoals de consumer preview in februari. De definitieve versie was in augustus klaar, de zogenoemde release to manufacturing-versie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-10-2012 • 07:40

332 Linkedin

Reacties (332)

Wijzig sortering
Twee punten die verdomd irritant zijn:

1) Het aanschaffen van Windows 8 online: Ja dat kan al, vanaf vandaag (en dan krijg je hem ook vandaag) via Microsoft. De prijs is erg nice (39,99 dollar dus ongeveer datzelfde bedrag in euros) en wat dat betreft netjes geprijsd (uhm, zal ik de vergelijking maken? Oh what the hell: ongeveer dezelfde prijs die Apple voor OS upgrades hanteerd. Ja ik weet van de hard- en softwarekoppeling af, daar hoef je me niet op te wijzen...). Wat mij als ervaren gebruiker echter bijzonder irriteerd is het feit dat je verplicht bent om de 'Windows 8 Upgrade Assistant' te doorlopen als je het product online wil aanschaffen. Best een aardige tool als je geen idee hebt of je Windows 8 wel of niet kunt draaien maar voor de mensen die dat besef wél hebben is het gewoon minutenlang (want het ding doet naast een hardwareinspectie een volledige analyse van de inhoud van je harde schijf. blijkbaar) wachten totdat je eindelijk eens de koop knop kunt aanklikken.

Het zou fijn zijn geweest als ze je al op de webpagina hierbij de keuze hebben laten maken: "Ja, mijn computer is goed genoeg voor Windows 8" of "Ik weet het niet, help mij" zodat de mensen met wat meer ervaring gewoon direct doorkunnen met aankoop en installatie.

2) Het product zelf. Wat je voor die 40 euro 29,99 euro koopt is wederom géén volledige/OEM versie (wat ze voor die prijs makkelijk hadden kunnen doen). Je bent dus verplicht om vanaf een oudere versie van Windows (vanaf Windows XP SP3, dat dan weer wel) te upgraden. Een schone herinstallatie gaat dan wellicht niet lukken (hoop ik niet) óf er zal om media worden gevraagd. Echter hebben veel mensen die nu illegaal Windows draaien en vanwege deze prijs eindelijk "legit" zouden kunnen gaan (want: goedkoop) vast geen media in huis (want ooit als extraatje door de PC shop geinstalleerd, of door de bekende "slimme buurjongen" of verzin het zelf maar), dus die kunnen in dat geval een schone herinstallatie wel vergeten.

Op dat punt betreft hebben ze het wat slechter afgekeken van Apple. In de App Store kun je gewoon een volledig werkende versie van Mountain Lion aanschaffen die je zonder meer op USB stick zou kunnen zetten, je harde schijf kunnen formatteren en zovaak je zou willen een herinstallatie kunnen doen. Zonder enige vorm van bullshit zoals upgrade checks of wat dan ook.

IMHO hadden ze dus tijdelijk beter een versie gelijkwaardig aan de OEM variant voor een spotprijs
aan kunnen bieden, want dat levert ze exact hetzelfde op (meer Windows 8 gebruikers) met daarbij een mooie én handige incentive voor de gebruiker (herinstallatie zonder gezeik/controle op oudere Windows versies op de hardware waar je voor het eerst de sleutel voor hebt geactiveerd). En waarom bij elke herinstallatie zo moeilijk doen als die huidige Windows 7 OEM / volledige installatie zonder gedoe nog prima werkt?

Conclusie: ze hadden ervoor kunnen zorgen dat Windows 8 als een trein zal lopen, maar aangezien het slechts een upgrade (met nog steeds al het gedoe wat daarbij komt kijken na de eerste installatie/upgrade) betreft zullen veel early adaptors het volgens mij wel uit hun hoofd laten om die 40 euro 29.99 euro te betalen, zeker als de huidige versie van Windows 7 nog prima werkt. Daarnaast hoop ik dat Microsoft ook doorkrijgt dat Mountain Lion in het Apple kamp niet alleen goed verkoopt vanwege de prijs van het OS maar ook gebruikersvriendelijkheid (of in dit geval meer consumentenvriendelijkheid) een rol speelt, dus niet het dagelijkse gebruik, maar bij de installatie van het OS zélf. Kopen en installeren zonder upgrade assistants en andere bullshit (tenzij je Mac verouderd is uiteraard, maar dat geld ook min of meer voor Windows 8 )

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 26 oktober 2012 08:53]

Volgens Microsoft kun je er voor kiezen om alles mee te nemen, maar kun je met de upgrade ook alles vervangen of in een windows.old laten zetten.

http://windows.microsoft....ws-8/upgrade-to-windows-8

Wil je met je upgrade wel formateren dan moet je de upgrade dvd aanschaffen. Als dit werkt zoals bij windows 7 dan zou dit prima moeten werken en kun je een vrijwel schone installatie doen (op de .old mappen na)
Uit het Win7 topic op GoT maakte ik op dat je ook met de zelf gebrande DVD een clean kan doen, ECHTER hij zal geactiveerd moeten worden met een belletje waarin je uitleg doet. Verre van ideaal, aan de andere kant je hebt hem legaal dus geen probleem an sich.

Oh, nu zie ik op een andere site gemeld worden dat het wel gewoon werkt, probleemloos. Nouja afwachten wat nu het uiteindelijke verhaal wordt.

http://www.davejunia.com/...8-pro-upgrade-experience/ Volgens hem geen probleem, je key is full/version waardig, de enige keer dat er op upgrade gecontroleerd wordt, is als je de key koopt.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 26 oktober 2012 14:21]

Ik denk dat je feiten en meningen hier door elkaar haalt... Je vindt het verdomd irritant, maar die mening verschilt... Tevens: wie zegt dat Microsoft de optie om de upgrade image niet alsnog te laten downloaden? Het lijkt mij dan ook bijzonder onwaarschijnlijk dat Microsoft niet aan de gebruiksvriendelijkheid hiervan gedacht heeft.

Om het proces vanaf dag een goed te laten verlopen is het juist slim dat ze met zo'n upgrade assistant komen, mensen willen het gemak van direct vanuit Windows hun bestuuringsysteem updaten zonder dat ze daarbij eerst op zoek moeten naar een USB stick die groot genoeg is of dat ze eerst een DVD moeten branden.

Verder: je bent niet verplicht de upgrade online te kopen hoor, je kan 'm ook gewoon in de winkel kopen voor 3 tientjes meer... Ja, ik ben het met je eens dat het prijsverschil daarin erg groot is. Maar dat is een compleet andere discussie, die te vergelijken is met het belachelijke feit dat games via een download platform net zo duur zijn als in de winkel en dat e-books net zo duur zijn als de geprinte variant.

let wel, dit is slechts mijn mening en dus geen feit
En dat hierboven was mijn mening, gebaseerd op dingen die ik geconstateerd heb. Waar zie jij feiten? Ik geef alleen zaken aan die ik irritant vind, ik zeg helemaal niet dat jij of wie dan ook die irritant zou moeten vinden. Tevens zeg ik ook niet dat jij of wie dan ook de upgrade wel of niet zou moeten aanschaffen of vind ik überhaupt dat je het met die punten eens moet zijn. Ik heb alleen de punten aangegeven die ik zelf vervelend vind, en graag verbeterd zou willen zien.

Meningen dus, geen feiten. Net zoals in jouw reactie.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 26 oktober 2012 09:39]

dan had je verspreid over je post denk ik beter kunnen schrijven over "vind ik irritant" in plaats van "is verschrikkelijk irritant", dan had ik (en waarschijnlijk nog honderden anderen) het niet verkeerd geïnterpreteerd...

moving on.
Mijn vergelijking, hoe raar dit zo op het eerste gezicht klinkt, klopt echter sinds kort helemaal.

Zoiets komt bij mij niet over als een mening maar promofeer je je vergelijking tot "feit" .

De niet uitschakelbare check van een paar minuten lijkt mij een zeer verstandige keuze gezien de gigantische hoeveelheid hardware die voor Windows pc`s beschikbaar is.
Mijn ervaring is dat zelfs de meest onervaren gebruikers vaak denken ervaren te zijn.
Die paar minuten kunnen een hoop onterecht geklaag over Windows 8 voorkomen.

Microsoft is prima in staat om een uit de box altijd werkende Windows te leveren door de bruikbare hardware net als Apple extreem te beperken waardoor die check niet meer nodig zal zijn. Ik kan me niet voorstellen dat je dat een goed idee zou vinden. Sterker nog, waarschijnlijk krijgt Microsoft dan nog een kopieer verwijt erbij.

Gebruikersvriendelijkheid is iets geheel persoonlijks en zeker geen feit.
+1Anoniem: 463321
@Carino26 oktober 2012 12:41
Ik denk dat je feiten en meningen hier door elkaar haalt...Je vindt het verdomd irritant [...] Tevens: wie zegt dat Microsoft de optie om de upgrade image niet alsnog te laten downloaden?
Feit blijft dan wel dat het op dit moment dus niet mogelijk is om de iso te downloaden. Mijn mening is dat dit behoorlijk irritant is.
dat is niet waar, je kan tijdens het installatieproces gewoon aangeven dat je Windows 8 vanaf een externe media wil installeren en dan kan je gewoon als ISO opslaan...
Je vergelijking met Apple gaat een beetje mank. Microsoft heeft een ander businessmodel. MS verkoopt alleen software en niet de bijbehorende hardware). Apple is voornamelijk een hardware verkoper (eigenlijk meer een marketing bedrijf a la Nike, maar goed), dat ze überhaupt geld kunnen vragen voor software upgrades en deze niet nodig hebben om hun produkten aantrekkelijk te houden is natuurlijk knap.

De verplichte upgrade assistant is trouwens slim. Ze voorkomen daarmee dat mensen hun geld terug komen eisen omdat Win8 niet op hun systeem werkt.

30E voor een nieuwe OS vind ik trouwens helemaal niet veel. Ik geef blind veel meer geld uit op Steam aan een spel wat ik waarschijnlijk maximaal 3 uur speel ;)
Mijn vergelijking, hoe raar dit zo op het eerste gezicht klinkt, klopt echter sinds kort helemaal.

Microsoft doet namelijk op dit moment heel hard z'n best om Apple te kopieren, waarschijnlijk omdat ze het idee hebben dat ze hiermee ook het succes (en het bijbehorende financiële plaatje) kunnen kopieren. Kijk bijvoorbeeld naar de recente de productpresentaties (Surface launch, Windows 8 launch). Tevens hebben ze dit zelfs min of meer notabene toegegeven in een brief die naar aandeelhouders is verstuurd waarin Steve Ballmer heeft aangegeven dat de huidige bedrijfsstrategie gebaseerd is op hardware en services (hey, waar hebben we dat eerder gehoord?), en de focus wordt verplaatst naar 'eigen' hardware zoals Surface RT, Surface Pro, Pixelsense, Xbox en Windows Phone (plus nondisclosed producten die nog in de pipeline zitten) en services als Azure, SkyDrive, Outlook.com en Office 365.
Ik denk alleen dat je vergeet dat mensen die windows 7 illegaal geinstalleerd hebben vast en zeker ook wel weten hoe ze windows 8 illegaal moeten installeren. Dus ik denk dat het voor die doelgroep niet heel veel uitmaakt.

Ben het verder wel met je eens dat het vervelend is dat je niet gewoon even je C schijf kan formatteren want Windows staat er nou eenmaal om bekend om je schijf in een half jaar qua snelheid te halveren :/
Ik heb altijd testversies gedraait op deze pc omdat ik wou wachten tot ik een windows 8 licentie kon kopen. Nu komen ze enkel met een upgrade. Maar mijn windows 8 enterprise evaluation is nog 75 dagen geldig dus ik wacht geduldig.
Die Assistant hoe je maar 1x te doorlopen. Om dat nu al als een punt te zien.

Tevens is de downloadversie 29,99 euro ipv 40 euro.

En je hoeft het natuurlijk niet te kopen. Windows 7 is prima zoals je zelf aangeeft.
Dat je niet gewoon een key kan kopen en de iso kan downloaden, vind ik dus ook heel irritant. :(
Tja,

1) MS moet garanderen dat de upgrade die je koopt wel kan op jouw PC. Die enkele minuten maken dan echt niks uit hoor. Je weet dat een boel mensen dat overslaan en later in de problemen komen.


2)Komt voot uit (zoals je zelf zegt) de hardware/software combinatie van apple. Ze weten al dat je ooit OSX gekocht hebt (en al de rest is illegaal), dus voor hen maakt het niet uit.


3) installatie is net zo simpel van windows 8 als osx 10.8
@1 de upgrade advisor is juist om mensen eerst te laten kijken of hun pc en progjes wel werken (ja dus), na alle negatieve uitingen van veel mensen die wel een nieuw snel OS met nieuwe extra functionaliteiten willen maar wel verder alles bij het oude willen houden 8)7

@2
Het is maar 30 euri.... en een upgrade is wat het zegt, een upgrade, GEEN OEM.
Om te upgraden moet MS eerst kijken of jouw oude versie legaal is, dan advies geven, dan afrekenen, en dan pas laten downloaden.

OEMversies zijn vaak niet te downloaden maar soms wel verkrijgbaar bij de betere compushop. Officieel moet je namelijk computerbouwer zijn
Dat een OEM duurder dan een upgrade is lijkt me logisch, je gebruikt dan immers nog geen MS-OS.
Of krijg jij bij nieuwe banden of nieuwe motor ook een nieuwe auto? ;)

Wil je dus een volledige W8 pro downloaden dan betaal je de hoofdprijs en is die straks direkt te betalen/downloaden.
Nu, tijdens lancering, krijgen de MS gebruikers eerst even voorrang, maar W8 is vast heel snel ook direct te downloaden.

Hoewel jij het slechts een upgrade vindt, (met een prijs gelijk een Apple OS-upgrade), is het wel degelijk een geheel nieuw OS, veel sneller, intuitiever en innovatiever (al je devices 1 interface) en werkt het op vrijwel alle oude hardware zonder gedoe na installatie.

Conclusie: Als ik jou was zou ik gewoon bij Apple blijven. :9~ ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 26 oktober 2012 10:28]

sorry, maar de upgrade versie is gelijk aan die van apple, aangezien ze daar ook alleen maar 'upgrades' uitgeven. De upgrade versie kun je ook gewoon clean installeren zonder dat je eerst een andere windows moet installeren, zolang je maar de codes hebt.
Sorry, maar de meeste mensen hebben toch wel een XP, Vista of Win7 licentie. Heb je dat niet, misschien is het dan eens tijd om die aan te schaffen ;)
Daarnaast, JIJ vind Mac OS misschien prettig werken, ik vind Win8 fijn werken. Misschien moet je het ook eens proberen zonder meteen te gaan flamen. Er is al heel veel over WIn8 gezegd, en met name door mensen die alleen nog maar screenshots hebben gezien...
Je vergeet iets belangrijk en dat is dat tweakers maar een klein % van de gebruikers zijn. Waarvan de meeste dan nog eens eerder linux draaien.
Dus de meeste mensen gaan er niet bij stil staan wat de gevolgen van een upgrade vs volledige versie zijn.
Het belangrijkste bij hun gaat zijn, wow: 30 euro! Dat wil ik wel. En gewoon gemakkelijk uograde online. Handig! Lekker toch even doen ...

:)
Ik blijf het herhalen, want ik ben er nu eenmaal van overtuigd. Windows 8 is hartstikke mooi, innovatief, modern en hip. Het is misschien wel het beste OS dat er bestaat, maar..dan wel op mobiel gebied, en zeker niet op een ouderwetse desktop!

Windows 8 leent zich simpelweg niet voor een toetsenbord en muis combinatie, althans het Metro gedeelte. Ik heb het een aantal maanden geprobeerd, heb tot nu toe alle versies getest; geen enkele zorgt voor een optimale of goede muis/toetsenbord ervaring. De Metro apps zien er niet goed uit op mijn grote monitor, het werkt bijzonder slecht op een Dual Monitor systeem en dan zijn ze ook nog eens voor geen meter te bedienen met je muis en toetsenbord.

Windows 8 is een prachtig OS, als je een klein Touch Screen hebt zoals een tablet. Voor de desktop is de Metro interface een usability-ramp zonder enige toegevoegde waarde in zijn huidige vorm. Onbegrijpelijk dus dat Microsoft dit wil opdringen aan deze grote userbase. Het had allemaal zoveel beter kunnen zijn als ze alles simpelweg gescheiden hadden gehouden of de gebruikers een keuze hadden gegeven..
Toch is Windows 8 de toekomst. De traditionele PC in zijn huidige vorm zal gaan verdwijnen. Kijk nog maar wie nog een traditioneel mobieltje heeft met toetsen. De fabrikanten die daar aan vast hielden (Nokia) zijn/gingen failliet. Zitten daar nadelen aan? Jazeker maar de voordelen zijn velen malen groter.
Dezelfde trend heb ik al veel eerder meegemaakt rondom de introductie van Windows. De zgn computer nerds moesten daar niets van hebben: de commandprompt was alles. Hier is dat de 'Desktop'. Het zijn vooral de zgn. tweakers die hun hakken in het zand zetten en de ogen sluiten voor de toekomst. Eigenlijk ontzettend conservatief. Ergens ook wel begrijpelijk want het terrein waar ze veel van afweten gaat verdwijnen voor iets anders.
Natuurlijk is Metro nog niet klaar want de oude desktop is nog aanwezig met veel te kleine ikonen voor touchscreen gebruik. Maar goed Windows 3.11 en in mindere mate Windows 95 was ook in ontwikkeling. Dit is een proces dat de komende jaren zich verder zal gaan ontwikkelen.
Het probleem is alleen dat Windows 7 beter is als Windows 8 als je een desktop machine gebruikt. Ik heb Windows 8 ook maanden geprobeerd, En moet jammer genoeg hetzelfde constateren als Dannydekr. Het is niet zozeer de hakken in het zand zetten maar eerder dat ik automatisch weer terug ben gegaan naar Windows 7 doordat ik onbewust in het dual boot menu op Windows 7 click... Je mag mij weer conservatief noemen omdat ik Windows 7 gebruikersvriendelijker vind als Windows 8 op een desktop pc. Ik ben een gpu programmeur die altijd zich altijd op de cutting edge bevind en 99 van de 100 keren omarm ik nieuwe technologieën en producten, Dat is ook de rede dat ik Windows 8 echt een tijd geprobeerd heb. Maar ik begin toch steeds meer te geloven dat de mensen die zo positief zijn het zelf nog niet geprobeerd hebben, Hoe kan je op een desktop pc de metro interface in godsnaam een verbetering noemen?
Je moet voor jezelf nagaan waarvoor je de desktop feitelijk gebruikt. Ik heb er zelf een hoop linkjes en tijdelijke bestanden op staan. Daarnaast heb je het startmenu waar ik vrijwel altijd mijn meest gebruikte programma's aan de taakbalk heb vastgezet (bv Visual Studio). Het startmenu gebruik je alleen heel af en toe om een specifiek programma op te starten of een instelling aan te passen. Kortom dit kan prima gedaan worden met het Metro start scherm.
Waar de meesten over vallen is denk het kunnen openen van meerdere programma's/windows op de desktop. Dit is wat minder onder Windows 8. Maar is dat feitelijk een echt probleem of iets wat je zult moeten aanpassen in de manier van werken? Binnen Visual Studio kun je vrijwel alles doen, dan zal denk/hoop ik wel blijven binnen de Visual Studio "App"
Feit blijft wel dat de overstap van Windows 7 naar 8 voor ervaren mensen best lastig kan zijn. Mijn dochter van 9 had het binnen 5 minuten door hoe alles werkte. Een overstap naar een Mac of Linux kost ook wat aanpassingen. Dus het beste wat je kunt doen is Windows 7 loslaten (evt deinstalleren om niet in de verleiding te komen :) ) en gewoon verder gaan in Windows 8.
Sorry hoor, maar als je echt wilt werken dan gaat heel die metro-interface niet werken.. Je kunt niet fatsoenlijk verschillende applicaties naast elkaar draaien (bedenk namelijk dat als een metro applicatie de focus verlies deze in suspend-mode wordt gezet en als windows het geheugen nodig heeft wordt het gewoon eruitgeknikkerd.. Het is allemaal gebasseerd op een mobiledevice waarbij batterijduur van belang is, wat dus compleet zinloos is op een normale desktop die netjes zijn energie uit de muur slurpt..
Ik moet zeggen heb Win8 geprobeerd, uiterlijk etc ziet het er wel strak uit, de metro interface is leuk om te zien maar veel doe ik er niet mee.

Ik had het het prettiger gevonden als Microsoft een optie had toegevoegd om of de Metro uit te schakelen of wel de optie met welk scherm je wilt bij opstarten van de computer, desktop of Metro.

Ook hoogst irritant vind ik dat als je op desktop zit en je wilt bij voorbeeld ff snel je prullebak leeg gooien (staat bij mij links boven in de hoek) je om de haverklap op zo een stom pop up/ uitschuif klere link klikt van een progje (mail bijv.) die actief is in Metro en hop zit je daar ineens in.
Dit maakt me echt helemaal gek soms, en is gewoon hoogst irritant die balk.

En ik denk dat een hoop niet zo super computer freak achtige personen aardig gefruustreerd zullen raken van het vinden van dingen die ze normaal gesproken wisten te vinden.

Ik noem maar je wilt software de-instaleren dit was voor de meeste mensen wel te doen Start, Control panel kind kan de was doen.
In Win8 is dit best ff zoeken in het begin en daar hebben ze niet echt over nagedacht vind ik " de jan en alleman"

Maar voor de prijs is het leuk en als Microsoft er echt zo op inzet ja dan zal het ons wel opgedrongen worden, maar als de verkopen tegen vallen of de klachten over gebruikersgemak zeer tegen vallen verbaasd het me niks als we in Win 9 weer een "normale" versie zullen zien.
Ook hoogst irritant vind ik dat als je op desktop zit en je wilt bij voorbeeld ff snel je prullebak leeg gooien (staat bij mij links boven in de hoek) je om de haverklap op zo een stom pop up/ uitschuif klere link klikt van een progje (mail bijv.) die actief is in Metro en hop zit je daar ineens in.
Simpele oplossing die al jaren in Windows zit: Shift-Delete gebruiken. Dan gaat het niet de prullenbak in. Je kan dan ook dat icoon weggooien, levert weer een schonere look op.

Ik ben net van XP naar 7 overgestapt (eindelijk hardware die het kan draaien) en vermoed dat ik de komende 8 jaar dat nog blijf draaien.
Ik vindt de interface niets voor een desktop (maar perfect voor mijn telefoon) en de snellere opstart en dergelijke boeien me eigenlijk niet. De machine staat altijd aan, en die ene reboot per 2 maanden of zo mag dan best wat langer duren.
Als je je prullenbak sowieso niet wilt gebruiken kun je die ook uitschakelen. Dan heb je geen gedoe met SHIFT-DEL ook.
Waar het hier om gaat is dat als je de muis in een hoek beweegt (om wat voor reden dan ook) er menu's en opties naar voren komen.
In jou geval misschien maar ik gebruik mijn prullebak echt, ik gooi dingen weg maar leeg niet direct de bak omdat ik met regelmaat toch nog iets wat er in zit nog ff snel nodig heb,

En prullebak is ook maar een voorbeeld in mijn geval het maakt eigenlijk geen reet uit wat er aan die kant staat maar als je ff te dicht bij die rand komt popt dat menu naar voor en is gewoon irritant omdat je dan telkens naar het betreffende programma wordt gegooid dat open is in Metro.
Het de-installeren van metro-applicaties gaat anders een stuk sneller. Rechtsklikken in metro en je krijgt daar meteen onderin de uninstall optie voor. Daarnaast kun je nog gewoon bij je configuratiescherm, dus snap je probleem niet helemaal.

Ik denk juist dat jan en alleman sneller gewend kan raken aan Metro dan aan de traditionele desktop. Ja het is even weten hoe het werkt, maar het werkt wel een stuk logischer en simpeler. Ik denk dat ik mijn moeder binnen 5 minuten kan uitleggen hoe het werkt, waarna ze er zelf mee kan werken. Dat lukt je met Windows 7 echt niet.
Ja maar je laat niet alles wat je installeerd in je tiles staan :) ik in iedergeval niet want na een bepaalde tijd is het gewoon een grote berg met tiles (bij mij in iedergeval) waar je door de bomen het bos niet meer ziet.

Tiles zijn leuk maar hoe meer je instaleerd hoe onoverzichtelijker het wordt.

Dus ik verwijder de meeste tiles direct na instaleren en ik denk dat "jan en alleman" dat wel snel heeft uitgevonden en ook zal doen en daarna is het denk ik voor hen toch wel lastig de-instaleren.
En juist dat configuratiescherm is lastiger voor een leek er is nou eenmaal geen start knop ;)

idem @lucid

[Reactie gewijzigd door agent_00 op 29 oktober 2012 11:55]

Quote :
Ik noem maar je wilt software de-instaleren dit was voor de meeste mensen wel te doen Start, Control panel kind kan de was doen.
In Win8 is dit best ff zoeken in het begin en daar hebben ze niet echt over nagedacht vind ik " de jan en alleman /unquote

--
Als je nu rechts klikt op een TILE/APP dan is ie selected en komt onderin een button: uninstall.
Is mooier opgelost, en minder klikken. Ook geen zooi meer in je registry etc.. Well done MS.
Voor de mensen die al een windows 8 pro licentie hebben en oa het dvd spelen missen, die kunnen tot 31 januari gratis een bijbehorende key aanvragen: http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-8/feature-packs
Elephtera zei:
Voor de mensen die al een windows 8 pro licentie hebben en oa het dvd spelen missen, die kunnen tot 31 januari gratis een bijbehorende key aanvragen: http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-8/feature-packs
Stel dat ik gewoon VLC player installeer, heb ik dan nog deze download nodig om dvd's af te kunnen spelen?
VLC speelt gewoon dvd's af zonder Windows Media Center Pack. Geen idee wie die MPEG licentiekosten dan betaalt, want VLC is immers gratis (open source).
De VLC software is inderdaad volledig legitiem om te gebruiken. Formeel is dat echter niet het geval voor alle codec's, waaronder die voor het afspelen van Dvd's. (Of hier ligt op zijn minst een discussiepunt.)
Voorzover ik weet is het voor VLC mogelijk om deze mee te verspreiden omdat het wel toegestaan om deze licentie-vrij te gebruiken voor educatieve doeleinden, en kan VLC er natuurlijk niets aan doen als VLC-gebruikers er ook 'iets anders' mee doen.

Voor het gemak wordt hier (ook bij zakelijke gebruikers) nogal eens aan voorbij gegaan....
Nee je hebt dit pack niet nodig. Je kan inderdaad VLC of MPlayer gebruiken. Ik heb het zelf met MPlayer getest (http://mpc-hc.sourceforge.net/) en die werkt perfect samen met windows 8.

Nog even een aanvulling op mijn bovenstaande bericht: De key is een key voor de media center van windows 8. Over de verschillende upgrades staat hier het een en ander uitgelegd: http://webwereld.nl/nieuw...er-het-gras---update.html

Zo ook dat de normale prijs 10 euro is voor de media center met dvd afspeel functionaliteit.
VLC maar ook andere mediaspelers werken gewoon normaal. Het is vooral de Media Center die je dus mist
Het is mij zojuist gelukt van Windows 8 Release Preview te upgraden naar Windows 8 Pro! Gewoon 29.99 neergelegd. Windows 7 licenties zijn niet nodig? :|

[Reactie gewijzigd door Zundrium op 26 oktober 2012 10:06]

Tja, dat is hetzelfde als een illegale Windows 7 upgraden. Het is niet omdat het technisch kan dat het legaal is.
Een legale Windows 8 Key is een legale Windows 8 Key, en ik heb er een. Die krijg je bij de Windows Upgrade Assistant :)

[Reactie gewijzigd door Zundrium op 26 oktober 2012 10:47]

Ik zit met de Enterprise Evaluation... iemand daar ervaring mee?
Ik moet eerlijk zijn dat ik windows 8 voornamelijk prettig gebruik met sneltoetsen. Hieronder een overzicht van een paar handige sneltoetsen.

windows + D = terug naar bureaublad
windows + Q = zoeken in apps
windows + w = zoeken in settings
windows + F = zoeken in bestanden
windows + X = links onderin een scherm met veel beheer tools (super handig!)
windows + i = settings van huidige metro applicatie
windows + . = schermen naast elkaar openen
ctrl + schift + Esc = taakbeheer
Hierbij een nog wat uitgebreider overzicht van belangrijke Windows 8 hotkeys:

Win+type keyword for application search
Win+D Windows desktop
Win+Q All installed apps
Win+X Poweruser shortcut menu (is uit te breiden via freeware tools)
Win+C Show date/time and right side bar

Win+I Settings sidebar (Control Panel etc.)
Win+W Search for settings
Win+F Search for files

Win+Z Show AppBar in Metro
Win+PgUp/PgDn Move Metro app to other monitor
Win+Left/Right Move and snap desktop applications in that direction or to a different monitor

Win+L Lock Windows
Win+P Multi-monitor options

Control-Shift right click on taskbar |Exit Explorer

[Reactie gewijzigd door zalazar op 26 oktober 2012 12:11]

Had verwacht dat er vandaag wel interesse voor zou zijn in onze winkel, maar ik heb maar één klant ervoor gehad en meer nog niet. Misschien morgen meer kansen, 't is dan zaterdag en wellicht drukker.
Net als de verkopen van Windows Phone? :)
Ik heb de RTM een maand gedraaid, kon er echt niet aan wennen. Leuk voor tablets, niet voor powerusers.
Vind ik best meevallen, draai het ook sinds het uitkomen van de RTM op mijn laptop.

Ja het is wennen, maar het werkt naar mijn mening wel sneller dan Windows 7. De Modern-interface moet je dan ook niet gebruiken door met de scollbalk te gaan zoeken. Gewoon typen wat je wilt hebben en op [Enter] drukken werkt zeer snel.

De volgende shortcuts helpen al veel:

Windows-toets + X - Snel toegang tot systeem tools (control panel, command prompt etc)
Windows-toets + Q - All Apps page
Windows-toets + F - Ook zoeken (direct typen kan dus ook)
en dat zijn dingen die ik dus niet wil, allemaal shortcuts gebruiken om het werkbaar te maken.
Met Windows 7 kan ik gewoon met mijn muis overal bij komen en met mijn andere hand mijn hoofd ondersteunen en dan rond klikken. Bijna alles staat op een logische plek.
Dit is in mijn ogen dus niet het geval bij windows 8, en dan shortcuts/keys gebruiken helpt wel maar is zeker niet de oplossing, zeker aan de mensen aan wie ik dit ook nog eens uit moet leggen.
Shortcuts doen wat ze moeten doen: sneller een actie uitvoeren. Dezelfde handelingen zijn ook gewoon met de muis te doen. Linksonder klikken voor startmenu (wat je toch al deed), dan een applicatie uitzoeken of verdere acties gebruiken om tot de gewenste app te komen (all-apps bv). Het is dus niet dat het niet kan, maar er zijn nu meer mogelijkheden tot dezelfde actie.

Je hoeft verder niets in metro te doen als je dat niet wilt, dus snap niet precies waarom je er niet aan kunt wennen.
ik ben er wel uit gekomen, alleen staan dingen nu op een onlogische plek in mijn ogen.
Of dat ik dingen moeilijker kan vinden. Dat vind ik niet prettig.
Ik heb het dan niet alleen over applicaties, want die staan allemaal in de interface.
Het is net als met de Office ribbons, mensen zijn zo gewend aan iets wat gegroeid is en eigenlijk niet logisch was dat als dingen anders (logischer) worden gedaan het opeens onlogisch lijkt. Maar goed voor sommige mensen is alle veranderingen slecht.
Deze interface hadden ze ook 10 jaar geleden kunnen bouwen.

Nieuwer is niet automatischer beter en/of logischer.

Mensen raken wel ergens gewend aan, maar waarom zou je steeds je UI moeten willen veranderen? Om mensen te laten denken dat het echt een nieuw produkt is i.p.v. de volgende versie van de NT Kernel? (Version 6.2.9200)

Mij maakt het persoonlijk niets uit, maar support geven op GUIs is melkert-baan achtige werkverschaffing. (IMHO)
Nieuwer is inderdaad niet automatisch beter of logischer, maar geeft daar vaak wel een opzet toe. Metro is inderdaad een aparte stap, waar MS meestal erg conservatief was met het vernieuwen van de itnerface.

Toch kun je nieuwe interfaces wel een kans gunnen omdat men toch weer wat ouder is geworden en anders denkt over bepaalde zaken of nu over betere statistieken kan beschikken.

Niet alleen de ontwikkeling gaat door, maar ook de analyse en onderzoek evolueert mee.

Waar men vroeger vooral keek naar de functionaliteiten, kijkt men nu ook beter naar de boodschap, de plaatsing, het kleurgebruik e.d. Dat zorgt er vaak voor dat vernieuwing ook verbetering kan brengen.

Toch zul je nog altijd mensen hebben die toch een andere voorkeur hebben en dat is dan ook niet meer dan logisch (en prima), maar om nou meteen de vergelijking met melkert-banen te gaan zoeken vind ik wel erg ver gezocht. Dat het jou persoonlijk niet uitmaakt, wil nog niet zeggen dat iedereen daar ook zo over denkt.
10 jaar geleden?
Mag het ook iets verder terug?
Ja, want dat is een vooruitgang zeg, shortcuts moeten gebruiken... Dus het werkt nog steeds met de scrollbar en niet door ergens te klikken en slepen met de muis, wat een dikke bagger is dat zeg..
Alle systeem tools staan op rechts klikken links onderin.
Maar kan je nu in de metro UI meerdere applicaties tegelijk naast elkaar open hebben staan (al dan niet overlappend)? Of nemen die telkens het volledige scherm in?
Want zeker in een zakelijke omgeving ga je toch vaak verschillende applicaties naast elkaar open hebben staan en niet heel de tijd ertussen willen switchen?

Hoe gedraagt die metro interface zich eigenlijk als je meerdere schermen hebt openstaan? Of als je een beamer hebt aangesloten om een presentatie te geven?
Gedeeltelijk, je kunt een 80-20 of 20-80 indeling maken, waarmee je 2 apps open hebt, maar je hebt altijd 1 app op 80% van de breedte staan, de andere op 20%. Hier is nog wel wat in te schuiven, maar 2 apps naast elkaar op 50% van het scherm gaat dus niet in de Metro UI.
In de metro ui niet maar in de desktop omgeving wel gewoon.
En dat is dus 1 van de meest achterlijke dingen van heel Windows 8 Metro.. Je kunt eigenlijk niet fatsoenlijk meerdere programma's tegelijkertijd draaien..
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee