'Microsoft doorbreekt grens van 20.000 Windows 8-apps'

Microsoft zou wereldwijd meer dan 20.000 apps in zijn Windows 8 Store hebben, waarbij de desktop-apps in de winkel niet meegerekend zouden zijn. Dat beweert de site Win App Update. Via de Nederlandse winkel zijn ongeveer 10.000 apps te benaderen.

Microsoft probeert uit alle macht het aantal apps in zijn Windows Store op te krikken; het beperkte aantal apps wordt als een teer punt wat Windows 8 betreft gezien. Volgens Win App Update is er in korte tijd echter een groot aantal apps toegevoegd, waardoor de teller afgelopen week de 20.000 zou hebben overschreden. Daarbij gaat het om het totaal aantal apps dat wereldwijd aan de Windows Store is toegevoegd. De site claimt dat 87 procent, oftewel bijna 18.000, van de apps gratis te downloaden is.

Begin november meldde Win App Update nog dat er wereldwijd bijna 13.000 apps in Microsofts winkel stonden. Opvallend genoeg zouden er in China meer nieuwe apps toegankelijk zijn dan in de VS: 13.882 versus 12.675. De hoeveelheid apps die gebruikers kunnen downloaden is afhankelijk van de landinstellingen van de computer.

In Nederland zouden rond 10.000 apps te benaderen zijn. Onduidelijk is hoeveel daarvan Nederlandstalig zijn. Microsoft zelf heeft nog geen officiële details over de aantallen vrijgegeven. Microsoft hoopt binnen de eerste drie maanden na de launch van Windows 8, die 26 oktober plaatsvond, 100.000 apps te vergaren. Om dat aantal te bereiken is een grotere groei nodig dan nu zichtbaar is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-11-2012 • 12:29

123 Linkedin

Reacties (123)

123
107
60
8
0
15
Wijzig sortering
Dit doet me een beetje denken aan de appstore van Bada. Bij Bada wilde men zoveel mogelijk apps erin hebben, maar de apps die je graag zou willen, maar niet terug ziet komen. Eigenlijk had ik hetzelfde in het winkeltje van Microsoft. Microsoft doet me me ook een beetje denken aan Bada door een competitie voor de ontwikkelaars.

Ik hoop voor WP dat het gaat lukken en dat ze hebben geleerd van fouten bij anderen. Voor de mensen die Bada kennen, die weten wat er nu van over is. Voor degene die Bada niet kennen, dat is niet erg het is niet echt gelukt om door te breken tussen de bekendere platformen/os'en.
Laten die domme devs of bedrijven nou net 90% van de afzetmarkt zijn.

Windows 8 heeft momenteel geen enkele potentie, althans: Niet op de desktop.
Op een tablet: misschien maar dan mogen ze nog wel even fors sleutelen aan windows 8. Het hele probleem is gewoon dat microsoft probeert om 2 compleet verschillende werelden te verenigen en daarin in beide werelden tekort schiet. Even een paar simpele voorbeelden:

Op een tablet wil je niet de desktop mode gebruiken want: scherm te klein, vingers te dik en icoontjes te klein, je kan niet vegen en slepen etc. Maar je moet wel want bv office werkt alleen via de desktop mode. Je moet wel want bestandsbeheer werkt alleen maar via de desktop mode , als je bepaalde zaken in het configuratiescherm wilt wijzigen moet je wel want die in de metro interface is maar half af etc.

Op een desktop wil je met muis en toetsenbord werken en niet blokken van 20x30cm voor je neus hebben. En als je dan perse met de metro interface moet werken zorg dan dat het consistent is. Niet de zoekresultaten in de desktop interface laten verschillen met die van de desktop, niet het configuratiescherm halfbakken wegstoppen in de dekstop mode terwijl die in de metro interface niet alle opties toont. , slepen en swipen met de muis is gewoon ridicuul, metro apps niet in een venster kunnen zetten en zo op je enorme scherm meerdere vensters naast elkaar kunnen zetten.

Kortom: beide werelden werken niet en het is een halfbakken oplossing.
En dat constante heen en weer gewissel tussen desktop en metro werkt op de zenuwen.

En dan zal ik mijn mond maar even houden over de houding die Microsoft momenteel heeft bij zijn leveranciers waardoor veel microsoft partners nu domweg weglopen zoals bv een niet al te lullige HP.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 23 november 2012 13:50]

Ik vind het wel meevallen met Windows 8. Nu een paar weken met een aantal systemen bezig geweest en ik moet zeggen dat ik er volop aan gewend ben. Het enige vervelende wat ik ervaar is al een erg oud verschijnsel: de onlogische hierarchie van C:, D:, E: enz. en het haaks daarop staande gebruikersdirectory en het bureaublad als uitgangspunt. Dat i.c.m. de kreupele "snelkoppelingen" zal nooit goed werken. Je kan nou eenmaal moeilijk een meerdere levels geneste directory als hoogste beschouwen. Eigenlijk ontkennen ze daarmee een eigenschap die bestandssystemen van nature hebben. Het is volgens mij dan ook op geen enkele manier op te lossen binnen de Win32 wereld. De *nix benadering met / als uitgangspunt en ondersteunende symlinks lijkt me logischer.

Het wisselen tussen Metro en de gewone desktop hoeft niet op de zenuwen te werken. Het is eigenlijk helemaal niet nodig. Alles behalve apps kan je op de desktop uitvoeren. En voor apps heb je juist die desktop niet nodig.
Ergens heb ik het idee dat MS die apps helemaal niet zo interessant vindt en alleen maar ondersteunt vanwege de hype. Terecht want het zijn niet meer dan op een hogere level ontwikkelde fullscreen draaiende brouwsels die een speciaal framewerk vereisen. Maar dat had Windows allemaal al. Het verschil tussen een app en een applicatie is minimaal en overbodig. Het is allemaal software.
Dat geldt ook voor het verschil tussen touchscreen-aansturing en muisaansturing. Het eerste kost alleen meer tijd en moeite om hetzelfde te bereiken. Je zit onhandig met je vingers voor je beeld maar je hebt dan dus geen muis nodig. Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is dat apps en programma's weer gewoon op een universeel OS+GUI werken. De invoermethode is bijzaak en vereist als vanouds goede hardwareherkenning en drivers plus wat extra ondersteuning in de GUI voor touchbediening met 2 of meer vingers. Mensen die niet met een touchscreen of met muis+toetsenbord kunnen werken moeten niet zeuren. Dat probleem ligt bij jezelf.

Verder ben ik het redelijk met Relief2009 eens:
Windows 8 heeft veel meer potentie dan welke OS ook. Binnen een jaar zit het aantal gebruikers op de 100 miljoen of meer. En alleen domme devs of bedrijven blijven wachten.
Ze hadden de PC al in de zak. Dat zijn heel erg veel computers. Die paar tabletjes en smartphones met een ander OS zullen nu het verschil vast nog niet maken. Dat komt allemaal nog, en ik verwacht niet dat dat problemen zal opleveren. Het zijn net zo goed gewoon computers. En een bedrijf dat +25 jaar in de systeemsoftware zit weet echt wel hoe dat aangepakt moet worden.
En dan zal ik mijn mond maar even houden over de houding die Microsoft momenteel heeft bij zijn leveranciers waardoor veel microsoft partners nu domweg weglopen zoals bv een niet al te lullige HP
Volgens mij was dat niet erg slim van HP. Maar ze zullen straks wel weer terugkrabbelen. Als HP van mij was zou ik het erop gokken en met een Canonical oid in zee gaan. Dat zou wel eens een geniale zet kunnen zijn. Maar ze leverden vroeger printers zonder stroomkabel en halfvolle inktcartridges. M.a.w: ze hebben weinig met hun klanten en zijn niet vies van een beetje oplichterij.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 november 2012 15:52]

Een aantal voorbeelden van grote bedrijven of bekende apps in NL die niet beschikbaar zijn in Windows 8 of de Windows phone store. Ongeacht de apps die jij als gebruiker zou willen, zijn er wel wensen voor andere gebruikers.

- Sygic navigatie (of een andere turn-turn navigatie onder de normale prijs van 50 euro voor de Benelux) Een alternatief voor Nokia is beschikbaar, maar nog niet voor de overige merken. Verder is Navigon Europe voor zo'n 85 euro beschikbaar.
- Volledige opera browser, momenteel is alleen de opera link beschikbaar in de WP store (deze gebruik o.a. voor mijn bookmarks en compressie van websites.)
- KPN ITV om tv programma's te bekijken via tablet, programma's op te laten nemen.
- Layar

Nu even de top 10 apps van Google play. (ter vergelijking)

1
WhatsApp Messenger
Beschikbaar

2
Angry Birds Star Wars
Beschikbaar

3
Facebook
Beschikbaar

4
Pou
Niet beschikbaar

5
Hill Climb Racing
Niet beschikbaar

6
NU.nl
Beschikbaar

7
Bike Race Free - Top Free Game
Niet beschikbaar

8
Skype
Beschikbaar

Ruzzle Free
9
Niet beschikbaar

10
Twitter
Beschikbaar

Bekende social media apps
- Songpop
- Een app van het populairste programma van Nederland, The voice of holland.

Er zullen vast wel apps op Windows Phone/8 beschikbaar zijn die niet verkrijgbaar zijn voor Android of IOS, maar ik wil met deze gegevens aantonen dat Microsoft er nog lang niet is, maar dat dit een tijdje gaat duren totdat ze er wel zullen zijn. Zowel kleine als grote ontwikkelaars hebben nog te weinig interesse in Microsoft getoont om hun app daarom uit te brengen. Ik hoop dat dit nog wel zeer snel gaat gebeuren en daarmee bedoel ik niet een app 5 maanden uitbrengen nadat de populairiteit begon (zoals bij WordFeud o.a. is gebeurd.)
Het is wel normaal dat het aantal apps best hard stijgt. Microsoft is het hard aan het promoten. Zo kan je tegenwoordig een gratis Nokia 800 krijgen, als je 2 apps maakt voor W8.
Het gaat hier overigens over een telefoon die geen Windows Phone 8 krijgt. Oftewel een afdanker, desondanks wel een leuke marketing actie, maar ik hoop dat de Devv'ers die het voor de telefoon doen ook weten wat het addertje is ;)
Ik kreeg voorheen een gratis Lumia 800 en een leen N950 bij het developen van 1 app voor de N9.
Deze actie voor W8 klinkt niet als een goede actie.
Tijdens één van de app developer weekenden in Nederland werden er gratis developer accounts aangeboden zodat het aantal apps voor de release in ieder geval al leuk was voor de gemiddelde gebruikers.

Vond ik eerlijk gezegd best een goede actie. Leuke stimulans om ook na je eerste app door te blijven ontwikkelen.
Misschien dat een hoop app developers gewoon nog even moeten wennen aan het systeem of nog druk bezig zijn met het maken van apps voor andere systemen.
De (context van de) Charm-Bar past zich, aan de hand van welke app je op dat moment open hebt staan, aan. Als je de charm-bar opent in de app-store en dan naar Instellingen gaat, dan kan je daar je app-store voorkeuren en eventueel betaalgegevens aanpassen. Hierdoor worden alle 10k+ apps zichtbaar en niet een enkele honderd apps.

Als je in de metro-interface de charm-bar opent en dan weer naar Instellingen gaat, krijg je dus hele andere opties.

Iedere dag is weer dag om te leren.

[Reactie gewijzigd door Ireyon op 23 november 2012 19:48]

Anoniem: 67950
@Ireyon23 november 2012 21:36
Ah, dat dus de oplossing waar ik naar zocht..
Pfff.. Denk altijd veel te technisch :+
Dat ze er zoveel willen hebben is leuk en aardig, maar wat ik me afvraag is of het daadwerkelijk zoveel toevoegt.
Als ik bijvoorbeeld in de appstore kijk, dan zie ik bijvoorbeeld als 7 verschillende weerapplicaties. Natuurlijk is keuze goed, maar teveel keuze is ook niet alles, want hoe weet ik welke van de 7 applicaties nu degene is die het beste bij mij aansluit? dat weet ik pas op het moment dat ik ze allemaal uittest.

En zo zal er een flinke wildgroei gaan ontstaan in de store, met applicaties waaruit we moeten gaan kiezen. Dat zijn een heleboel hooibergen en waarschijnlijk maar een paar spelden.

Want hoeveel apps hebben we nu daadwerkelijk nodig? Ik denk dat als ik kijk naar programma's die ik op mijn systeem gebruik, ik er met een stuk of 20 toch een heel eind ben (als ik games even niet meereken).
Ik heb een mediaplayer voor video en 1 voor audio. Een IMclient, een browser, een officeapplicatie, fotobewerkingsprog en een mailclient die ik echt dagelijks gebruik. Dan zijn er nog wat progjes die ik misschien niet iedere dag gebruik (SQLclientje, unrar progseltje evt een backupprogramma, misschien nog een securitydingetje en een PDFreader), maar daarmee heb je het grootste deel van de applicaties eigenlijk al wel te pakken.

Natuurlijk kan ik mijn eigen situatie niet overal op projecteren, maar stel dat ik 5 keer zoveel gebruik als nu, en er dus 100 applicaties zijn die relevant zijn voor mij en ik vaak gebruik.
Dan heb ik met 100.000 applicaties waar MS naar toe wil dus een hitrate van 1:1000 van applicaties die voor mij interessant zijn.

Op het systeem dat ik hier heb staan, passen er 35 icons van de store ineens op m'n scherm (met een beetje schuiven). Dat betkent dus dat ik 30 pagina's aan apps door moet voordat ik 1 applicatie heb als ik ze allemaal uit zou gaan proberen. Nu kun je nog wat filteren en alles, maar al moet ik maar 1 pagina door van 35 apps, dat is al behoorlijk wat werk om er eentje uit te kiezen.

Gevolg, een groot deel van de mensen zal het niet boeien hoeveel applicaties er in de store staan, ze pakken toch de eerste de beste die ze tegenkomen, en tenzij die niet werkt, of totaal niet aan de eisen voldoet, dan gaan ze naar de volgende. Is jouw app dus niet zo populair of spreekt het minder aan, dan is de kans dat iemand hem installeert vrij klein, want mensen gaan niet verder zoeken (want zeg nu eerlijk, wie gaat er in z'n google zoekresultaten verder kijken dan de eerste paar paginas?).

De enige reden waarom veel apps leuk is is om er een getalletje aan te kunnen hangen dat indrukwekkend is, maar in de praktijk dus niet zo heel interessant is. Dat is overigens niet alleen in de Windowsstore zo, ik heb me er laatste ook aan zitten ergeren toen ik wat widgets aan Opera wilde knopen. Er zijn er een hele rij die je youtube bijv aanpassen om een videootje te converteren naar een MP3tje.... maar moet ik daar echt 6 apps voor hebben? Nee, 1tje is wel genoeg als die doet wat die moet doen.

Ik zie liever dat de applicaties kwalitatief goed in elkaar zitten en dat het aanbod wat kleiner is, maar er dus weinig dubbelen inzitten en de keuze een heel stuk makkelijker is.
Als ik bijvoorbeeld in de appstore kijk, dan zie ik bijvoorbeeld als 7 verschillende weerapplicaties. Natuurlijk is keuze goed, maar teveel keuze is ook niet alles, want hoe weet ik welke van de 7 applicaties nu degene is die het beste bij mij aansluit? dat weet ik pas op het moment dat ik ze allemaal uittest.
Er zijn meerdere manieren om je keuze te maken. Hoevaak hebben anderen het gedownload? Wat je de rating die anderen er aan geven? Hoe zien de bijgevoegde sceenshots er uit? Wat geeft een zoekopdracht "Review [naam app]" op (bijvoorbeeld) Google als resultaat?

Wat is dat toch met dat 'keuze is slecht' mantra tegenwoordig?

Ik vraag me af hoe jij ooit een nieuwe tv, radio, wasmachine, koelkast, auto, enzovoorts gaat kopen. Veel teveel keuze lijkt me.
Ik zie liever dat de applicaties kwalitatief goed in elkaar zitten...
Wie niet? Helaas is kwaliteit alleen nogal subjectief. Wat voor de een een iritatie is, is voor de ander de beste uitvinding sinds het gesneden brood. Dat wordt alleen al bewezen door de controverse rond de Modern UI van Microsoft.

En je kan wel een app bouwen die alles kan, maar dan heb je weer te veel instellingen en heet de app te complex of te bloated. Want ook dan geldt het mantra 'teveel keuze is ook niet alles'.
Waar haal je die 400k vandaan?
Nou en? In de winkel liggen ook wel eens producten die nooit verkocht worden. Dat is het mooie van vrijheid op de markt. Je moet het niet kopen!

Beter keuze uit twintig pakketten waarvan de helft shit is, dan keuze uit één shit pakket.

Ik moet ook altijd een paar spijkerboeken passen voor ik er één heb die lekker zit. En dat is niet altijd de broek van de beste kwaliteit.

Dat het lekker zit is voor mij de belangrijkste kwaliteit. Laat mensen met teveel geld dan maar de Diesel, Levi's en andere 'kwaliteit' kopen.
Ok dat er keuze is... Is alleen maar goed.
Maar dat er van de 700.000 app's 400.000 nog nooit zijn gedownload... Je kan zelfs niet zeggen dat deze app's shit zijn, niemand heeft ze ooit geprobeerd...
Mensen willen gewoon gratis apps voor basis dingen zoals: browsen, mailen, chatten, twitteren, facebooken, linkedinnen, muziek beluisteren, video bekijken, files exploren, nog wat socialmedia-en, pdf-en, office-en, handige tooltjes gebruiken, ooh die app moet ik ook hebben apps en die is de moeite waard om m'n creditcard te gebruiken apps.

Wordt een app verontreinigd met ads, dan zoeken ze een alternatief. Als je voor WhatsApp opeens moet betalen, gaat iedereen over naar Viber.

Volgens mij wordt een app twee keer gerekend, nl: betaalde ad-vrije app en gratis inclusief ad app, dus grofweg heb je maar 10.000 win8 apps.

Maar ja, hoe meer apps hoe beter, zo is voor ieder wat wils. Apps om puisten te knijpen tot apps om je menstruatie periode bij te houden.
Bij Microsoft tellen ze deze niet apart. Elke app heeft intern de "proberen" functie. Zijn dus geen afzonderlijke betaalde ad-vrij app, demo, light versie,...
Als ik bijvoorbeeld in de appstore kijk, dan zie ik bijvoorbeeld als 7 verschillende weerapplicaties. Natuurlijk is keuze goed, maar teveel keuze is ook niet alles, want hoe weet ik welke van de 7 applicaties nu degene is die het beste bij mij aansluit? dat weet ik pas op het moment dat ik ze allemaal uittest.
Hoeveel weer-websites zijn er wel niet? Daar zoek je toch ook de meest geschikte van uit. En met de recensies kom je ook al een heel eind...
Het is niet ongebruikelijk dat je een grote keuze krijgt. Kijk maar naar de markt voor computerschermen, laptops, diverse vakken bij de supermarkt en meer. Het is handig om even te kijken naar de details, reviews, gemiddeld reviewcijfer (of sterren) en de screenshots.

Zelf hoop ik nog op een videodemonstratie, zodat je als gebruiker toch beter kunt zien hoe de applicatie nou werkt (of hoe ze bedacht hebben dat je ermee moet werken). Screenshots zijn leuk, maar vaak is de weg tussen de screenshots erg onduidelijk of is bv het doel van het spel niet goed uit de screenshots te halen.

Welke voor jou interessant zijn is natuurlijk erg persoonlijk. Toch helpen lijstjes als "aanbevolen", "top apps", "populair", "meest gedownload" vaak wel. De kans dat je dan apps mist is gewoon klein, maar er zijn zoveel wensen en zoveel mogelijkheden, dat het niet onlogisch is dat je toch wat gaat filteren. Je doet bij de supermarkt bijvoorbeeld niets anders dan naar de goede categorie te lopen en daar je product te pakken of de keuze te maken aan de hand van prijs, smaak, historie, verpakking/etiket, inhoud, samenstelling e.d. Dat je daar komt om kip te halen, maar langs de zuivelafdeling of visafdeling komt, is jammer voor jou, maar die zijn weer voor andere mensen klaar om te pakken.

Vaak is het toch een beetje proberen (vooral bij zo'n nieuwe markt) wat er voor jou nou eigenlijk voor interessants bij zit. Het is op dit moment inderdaad niet heel overzichtelijk in de grote lijsten, maar in de startpagina van de store en de diverse lijstjes, is het best goed uit te vinden. Er mogen nog wel wat meer lijstjes en sorteringen bij, maar het is op andere platformen ook niet echt veel beter.

Op Windows Phone gaan ze starten met meerdere lijstjes om je beter en sneller naar de voor jou goede apps te laten leiden. Als we echter allemaal maar 1 app nodig hadden, was de wereld wel erg saai geweest.
Anoniem: 126717
23 november 2012 12:46
Microsoft probeert uit alle macht het aantal apps in zijn Windows Store op te krikken; het beperkte aantal apps wordt als een teer punt wat Windows 8 betreft gezien.
Hieruit blijkt maar weer hoezeer MS het focus op tablet en telefoon heeft gelegd. Voor de desktop en laptop kan je alles gebruiken wat er al is.
Toch heb je met deze lancering weer een nieuwe incentive om nieuwe vormen van design of nieuwe functionaliteiten toe te passen of te combineren. Er zijn al reeds wat interessante apps die het dagelijks gebruik erg fijn maken.
Apps zijn een mooie potentiele melkkoe voor Microsoft, dus geef ze eens ongelijk. Verder zit er weinig groei meer in de desktop, dus Microsoft zal haar aandacht wel moeten verleggen voordat ze in de vergetelheid wegzinken.
naja 20.000 lijkt mss niet veel maar vergeet niet dat windows 8 dus net uit is en dat windows 8 dus OOK nog de hele grote berg software kan draaien die er zo al voor windows was.
als je dat er bij optelt kom je toch heel flink hoger uit.
dus opzich is er geen gemis aan de apps die er nog niet te krijgen zijn.
zoals ik zei windows 8 is net uit en de apps zullen echt wel komen vanaf nu dus dat aantal gaat echt wel omhoog.
dus mensen die lopen te zeuren dat er geen apps zijn die snappen er gewoon weinig van .
de enige voor wie het mss nog niet helamaal optimaal is zijn de tablet gebruikers van een rt tablet (want een pro tablet kan dus oo kalles draaien)
en dan zeg ik ja dat is idd nog ff aankijken en afwachten . maar voor de reguliere windows 8 gebruiker of de mensen met een pro tablet is er gewoon nix aan de hand..
Anoniem: 463321
23 november 2012 17:54
Wat Microsoft nog wel mag gaan aanpassen is een indicatie of ik een app al geïnstalleerd heb of niet. Nu zie ik dat pas als ik de info van de app open. Op de tegels in het overzicht is meer dan genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een symbooltje.
20.000 compleet onoverzichtelijke apps bij elkaar gegooid in 1 zo'n scherm (zie screenshot).
De marketplace is gewoon netjes geordend hoor. Je kunt makkelijk per categorie browsen.

De screenshot is gemaakt van de zoekfunctie : *
Dan krijg je dit beeld, met alle apps.

Ik krijg in mijn Nederlandse Windows Store trouwens 11.829 apps.

[Reactie gewijzigd door Frustus Maximus op 23 november 2012 12:37]

Natuurlijk, je zoekt iets van 'photo' of 'race' en dan 'hoort' het zo eruit te zien?

Race krijg je afaik tegen de 800 apps als resultaat, op zo'n scherm als uit het screenshot. En dat noem je dan nog steeds 'netjes'?

Daarnaast, 'alle apps' per categorie laat precies hetzelfde zien.
Dit is eigelijk best wel netjes hoor. kijk naar Apples AppStore daar krijg je dezelfde lijst alleen dan in verticaal bij google is het ook verticale lijst.

waar je moet scrollen naar beneden of naar de zijkant is niet zo groot verschill moet ik zeggen.
plus zo past eigelijk meer op een scherm, dat het misschien iets overweldigend kan zijn voor gebruiker, ja dat kan maar zkr niet "netjes"
De "AppStore" is tegenwoordig bij de nieuwe OS versies nu overgegaan naar horizontaal.. Het is minder overzichtelijk, al zeg ik het zelf.

Wat jij dus hier beweert is dus niet waar.
Ik vind het best goed werken, je maakt optimaal gebruik van de ruimte, iets wat je bij een verticale lijst (zoals in de meeste andere stores niet hebt). En je krijgt dan ook 800 resultaten, alleen ben je dan uren aan het scrollen.

Als je weet wat je zoekt, dan heb je het snel gevonden omdat er veel icoontjes staan, dus weinig scrollen.
Als je weet wat je zoekt
Als je weet wat je zoekt - dan zoek je niet, en typ je gewoon direct in. :?
(beetje domme opmerking hoor)

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 30 november 2012 16:21]

De gallerij met categorieën dat zich opent in het begin ziet er best goed uit en de zoekfunctie werkt prima. Maar hoe de apps in beeld komen te staan in meer dan 40 gekleurde vakjes als men heeft gezocht is niet echt wat je zegt overzichtelijk te noemen.

Ik zeg niet dat het eruit moet zien als bijvoorbeeld de Play Store van google, een eigen stijl is ook wat waard. Maar van mij mag de stijl van het beginscherm doorgevoerd worden. Maar wat voor mij staat als een paal boven water is dat het een stuk overzichtelijker mag worden.

Maargoed smaken verschillen.
Ja, Microsoft, dus dan werkt het gros alleen maar in de US. Die zoekfunctie is trouwens ook gigantisch verstopt.
hoezo verstopt?

je gaat naar de store en begint met typen
hoezo verstopt?

je gaat naar de store en begint met typen
Wat nergens wordt aangegeven dat het zo werkt. Als je het eenmaal weet is het makkelijk, maar gebruiksvriendelijk vindt ik de hele interface niet als je het voor het eerst ziet. (wel gebruiksvriendelijker vergeleken met de oude interface moet ik er wel bij zeggen)
Stom is dat inderdaad, na een paar decennia met Google en predictive search op vrijwel elke zoekbalk die je op internet kan vinden.

Je kan ook zeiken om te kunnen zeiken, of niet?
Hoezo is dat zeiken om te zeiken?

Ik had een serieus probleem toen ik in de app store wilde zoeken omdat ik nergens een zoekbalk zag.

Uiteindelijk op internet wel kunnen vinden natuurlijk maar ik zie niet hoe de gemiddelde gebruiker daar uit gaat komen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Windows 8 een fantastisch besturingssysteem, maar het is niet intuïtief.
De gemiddelde gebruiker leest de quickstart die meegeleverd wordt. Of gebruikt de defacto zoek-toetsencombinatie...

En als ik mij niet vergis worden de charms (en daarmee ook de zoekfunctie) zelfs uitgelegd bij het installeren van windows 8.
Sorry maar dan ken je de gemiddelde gebruiker niet. Windows 8 is een ramp qua gebruiksvriendelijkheid zie http://www.useit.com/alertbox/windows-8.html

Of ga je beweren dat nielsen er niets van kent ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 november 2012 15:03]

OT: Op zijn website af te gaan weet ie niet heel veel van (userinterface) design :P

12 gebruikers is nou niet echt een grote groep en er zijn al zat andere user interface specialisten die het lang niet op alle punten eens zijn met Nielsen. Tuurlijk Windows 8 is niet de allerbeste UserInterface ooit, maar dat heeft geen enkel OS.

Ik denk dat Microsoft zelf heel wat uitgebreidere tests heeft gedaan dan meneer Nielsen.
Anoniem: 145867
@Zaap23 november 2012 17:58
Blind vertrouwen op Microsoft.... hmm? Niet alleen die website, maar wetenschappelijke onderzoeken lopen nog over de productiviteit van Windows 8 vs Windows 7. Maar ik hoor al veel verhalen dat als je in Modern UI zit je productiviteit zwaar achteruit gaat.
Beweer jij nu dat Nielsen een gemiddelde gebruiker is of dat hij denkt te weten wat een gemiddelde gebruikers is? Kijk MS besteed kapitalen in hun usability labs dus meestal weten ze wel wat ze doen.

En als je website er zo 1999 uitziet (mijn hemel als hij dat document waar ie naar verwijst nu zelfs eens zou lezen) worden je argumenten er niet sterker op. Zal me niets verbazen als hij die pagina's in Word 2010 maakt.
Jullie verwarren usability met estethiek.
Iets kan er mooi uit zien en voor geen meter werken. En iets kan er lelijk uit zien en prima werken.
Ah ja, je bedoeld de zoekfunctionaliteit die in elke app op dezelfde plek zit. Heel erg verstopt ja :)
Die pas geactiveerd word wanneer je met je cursor over een onzichtbare knop heen gaat.
gewoon even de optie uit zetten om alleen lokale apps te tonen. tevens is het zoeken gewoon een kwestie van typen en op enter drukken, niks verstopt aan...
Waar zit die optie? Ik heb mijn taalvoorkeur nu af en toe op NL staan om NL apps te downloaden ;)
Alle sneltoetsen zijn zo ongeveer de definitie van ' verstopt'. Je kunt een functie die onder een sneltoets zit alleen gebruiken als je al weet dat die functie bestaat en wat de sneltoets ervoor is. Of je moet willekeurig op je toetsenbord gaan bashen in de hoop een sneltoets te treffen...

Wat niet wil zeggen dat sneltoetsen niet prettig zijn voor ervaren gebruikers. Maar de 'discoverability' ervan is heel laag, wat ze een hoge leercurve geeft en ongeschikt maakt voor beginnende gebruikers.
zoekfunctie verstopt? Zoekfunctie in de store werkt hetzelfde als in het 'startmenu'. Gewoon beginnen met typen.
Voor veel mensen is het toch lastig om te begrijpen dat iets er wel is ook als je het niet ziet. Het lijkt heel simpel als je het weet, maar vanzelfsprekend is het zeker niet.
In het oude starmenu zag je een textbox, dan weet je dat je kunt zoeken dat is nu niet meer.

Maar er zijn nog veel meer dingen welke aan Windows 8 onduidelijk zijn als je het niet weet. Je komt er vanzelf niet zo makkelijk achter.
Zet een nieuwe gebruiker achter Windows 8 en ze snappen er helemaal niets van en dat weet ik uit eigen ervaring, want mijn vriendin klaagt steen en been.
Vroeger kon ze alles zelf vinden, nu moet ze voor de meeste eenvoudige dingen iets vragen of echt op zoek gaan en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.
Het echt niet zo intuïtief als jij doet voorkomen.

En ik ben echt geen tegenstander van Windows 8, verre van zelfs, ik heb meteen de upgrade aangeschaft wanneer dat mogelijk was. Je zou me zelfs, als je dergelijke termen echt wilt gebruiken, een MS-fanboy kunnen noemen. Ik heb ook een Windows Phone en straks een Lumia 920 en de Surface is in bestelling.
Verstopt, je hoeft maar te typen waar je ook maar bent en hij start een zoekopdracht.
Zoeken op "*" leidt dan ook wel vaker tot een dergelijk resultaat. En dan is dit resultaat ook nog te filteren met de pulldown menu's.

Knappe actie van Microsoft, maar ik denk dat aantallen heel erg weinig zeggen. Nuttige apps die ik regelmatig gebruik voor m'n iphone komen niet boven de 30 stuks uit en ik denk dat dit voor veel mensen geldt.

Ik zou de populaire apps willen hebben, desnoods door de developer om te kopen voor je platform en de rommel gewoon laten voor wat het is. Ik zou er niet eens mee adverteren.

[Reactie gewijzigd door Willaaam op 23 november 2012 12:36]

Je ziet duidelijk dat er is gezocht naar '*', dus alle apps zonder een zoekfilter.
Ik vind vooral dat het door al die kleuren ontzettend onrustig wordt. Misschien is er een goede reden voor, maar qua presentatie vind ik het behoorlijk onaantrekkelijk.

Als ze die kleuren zouden beperken tot een vlak rond het app icoon dan zou het al een stuk rustiger ogen, zodat je je op de inhoud kan concenteren in plaats van de presentatie.
Je wordt naar beneden gemod, maar je hebt wel een punt. Dit was namelijk het geen wat mij ook opviel. De App Store van Windows 8 is erg onoverzichtelijk en lijkt inderdaad 1 grote verzameling van inmiddels dus 20.000 apps.

Het lijkt wel een haast klus te zijn geweest bij het ontwikkelen.

Goed nieuws overigens dat er inmiddels 20k apps zijn, al heb ik nog weinig kwalitatief hoogstaande apps gezien... of zoek ik verkeerd :?
Probleem van tegenwoordig is dat de gemiddelde consument (dus niet de mensen hier ;) ) enkel kijkt naar getallen. hoe hoger en meer, hoe beter in hun beredenering.

En ik denk dat Microsoft ook wel een andere layout gaat/moet bedenken voor de App Store. Zie liever kleinere tiles die op alfabetische volgorde zijn gerangschikt dan wat ze nu hebben gedaan.
Het aantal apps dat beschikbaar is moet wel voor een groot publiek interessant zijn. Er is altijd wel iemand die op zoek is naar een bepaald appje waar de rest van de wereld geen heil in ziet. Diversiteit is juist van groot belang bij een goede app markt. Elke gebruiker moet ermee bedient kunnen worden, niet alleen de grote meute of nog erger, de kieskeurige gebruiker.
Wie is overigens "de gemiddelde gebruiker" ? Enige info waaruit blijkt dat jouw opmerking valide is? Of heb je het voor het gemak maar even gestaafd naar je eigen aanname?
Goed nieuws overigens dat er inmiddels 20k apps zijn, al heb ik nog weinig kwalitatief hoogstaande apps gezien... of zoek ik verkeerd :?
Het ligt eraan wat je als kwalitatief hoogstaande apps ziet. (het gaat hier dus niet om desktop apps!)
Ik vermoed dat de meeste apps qua kwaliteit niet veel afwijken tov de concurrentie.
Onderstaand trucje zal er waarschijnlijk ook aan bijgedragen hebben:
How amped is Microsoft to get developers into the Windows Phone 8 Store? The company announced today at Build that it's lowering developer registration to $8 -- that's down from $99. http://www.engadget.com/2012/10/30/microsoft-drops-wp-store-developer-registration-to-8/
Dat trucje gaat over de windows phone store, niet over de windows 8 store.
Dat schrijf ik toch ook en dat staat ook in het artikel:
"waarbij de desktop-apps in de winkel niet meegerekend zouden zijn." ;)

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 november 2012 13:52]

8 dollar voor windows 8.... lijkt me geen toeval.

wel goede zaak. zeker gezien ze de meeste apps gratis willen hebben, kan je moeilijk veel geld vragen om daarna te hopen dat mensen "gratis" gaan ontwikkelen.
Haastklus, dat niet. Het is echter nog niet af en dat geeft microsoft zelf aan.
In het verleden hadden ze alle tijd om te tweaken totdat het goed was.
Die tijd hebben ze met de huidige concurrentie niet.
Dus opleveren als minimaal genoeg is om live te gaan.
Ik verwacht binnenkort dan ook meerdere updates.
Nog steeds geen reden om je te branden aan Windows 8 :)
Hoe nuttig zijn die apps eigenlijk. Die bij win 8 zitten bijv. vind ik 3x niks, zijn o.a. slecht met het gebruik van de beschikbare schermruimte; vaak veel kaal en 2 buttons? OMG.

NO MORE APPSZ, PLZ :X
Wat is er mis met Berichten, Mail, Music en Video? Ze tonen wat ze moeten tonen en echt verspilde ruimte is er zeker niet.
Nou ja, Mail is wel een beetje karig. Je kan geen mappen maken en dergelijke.
Video, vier films op mijn scherm van 1920x1200 8)7

Mail, zie hieronder.

Win 7 gaat veel efficienter om met de beschikbare ruimte == feit.
Als je goed kijkt zie je dat het een zoekactie is op '*', resultaat: alle apps zijn gevonden .. dat is inderdaad een grote lijst met apps die je door zou moeten scrollen. Je komt hier alleen de app binnen als je zoekt via de charms bar.

De store zelf heeft een app home-page met een overzichtje per categorie, die je wat beter laat browsen. Je kunt dan met de drop-downs (ook op het screenshot te zien) verder filteren of met keywords zoeken.
Waarom word er in hemelsnaam onderscheid gemaakt tussen de Amerikaanse en Europese markt als het gaat om digitale producten? Ik kan me best begrijpen dat er een paar apps zijn die niet voor de Europese markt gebruikt kunnen worden maar er zit een verschil van 100 duizend apps in.

Dit phenomeen was er al met de Market die aanwezig was op Windows Mobile en is nooit echt opgelost. De enige manier waren wat tweaks zodat je de Amerikaanse markt wel kon bezoeken.

Heul, heul raar.
er bestaan genoeg apps die enkel voor 1 land dienst doen (ing, ns, etc).
Persoonlijk vind ik dat niet vreemd.
Ik hoef niet de applicaties te zien voor de plaatselijke schoenmaker in een obscuur gehucht in de VS. Er zijn wel meer apps, die hier gewoon niet van toepassing zijn. Ik erger me juist enorm aan al die apps die wereldwijd worden ingegooid, maar waar je eigenlijk niets aan hebt. Ik kan geen Chinees, Spaans of Arabisch en zou dan ook graag nog een filter op taal willen zien.

Het huidige filter werkt op locatie, maar dus niet op taal.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 november 2012 12:57]

Ik vind het ook jammer dat ik bepaalde apps gewoon niet kan downloaden. Zo wilde ik onlangs de app van 'The Big Picture' downloaden. Bleek ik die niet eens te kunnen vinden. :s
'Makkelijker maken om apps te vinden in mijn voorkeurstalen' op 'Nee' zetten in de Store settings...
Vanuit het start scherm tik in Region en zet je lokatie op United Status en voilà je kunt ook The Big Picture vinden. Met location op US zijn er veel meer apps beschikbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee