Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Windows 8 voor desktops en laptops

27-10-2012 • 08:00

61 Linkedin

Gebruikers zullen misschien niet zo snel overstappen omdat ze ontevreden zijn over Windows 7, maar Windows 8 is om andere redenen van groot belang voor Microsoft. De tijden zijn namelijk razendsnel aan het veranderen; smartphones en tablets zijn zo populair dat men al over het einde van het pc-tijdperk spreekt. Windows 8 moet ervoor zorgen dat Microsoft deze boot niet mist.

Reacties (61)

Wijzig sortering
Zelf heb ik een touchscreen bij mijn desktop dus wachtte ik met smart op Windows8. Na de installatie gisteren moet ik zeggen dat ik een heel scala aan emoties heb gevoeld, van haten tot blijdschap.

De Metro interface (of hoe dat nu ook heet) is echt iets voor tablets en smartphones. Voor desktops zijn al die apps onnodig en zelfs storend vind ik. Te simpel, te weinig info en ik heb behalve alt-F4 nog niet ontdekt hoe ik ze direct kan afsluiten om snel weer naar iets anders te gaan. De livetiles van de notificatie apps zoals voor mail en personen vind ik wel handig aangezien die al je mailaccounts en socialmedia accounts combineert.
Voor de rest zie ik mij weinig apps downloaden (voorzover al voorhanden) of gebruiken op de desktop. Wat wel handig is, is de rechterbalk die tevoorschijn komt als je hem naar links veegt. Eigenlijk een soort rechtermuisknop idee want waar je ook zit, de instellingen of zoekfunctie voor die applicatie is dan voorhanden.

Gelukkig is daar dan nog de oude vertrouwde desktop/bureaubladomgeving. Helaas geen startmenu meer zodat je voor snel opstarten van programma's je die als snelkoppeling op de bureaublad of taakbalk moet zetten. Best wel irritant vind ik. Microsoft heeft wel als je linksonder met je muis (of vinger) gaat het Metromenu onder handbereik zodat je daar ook je programma's als tile kunt neerzetten. Voor desktopgebruikers niet echt een verbetering maar ik snap MS's gedachte wel als je naar tablets en smartphones kijkt.

Al met al wel wennen totdat je weer alles kan doen zoals je dat gewend was. Soms met omwegen, soms met nieuwe gebruikerservaringen. Na een dag Windows8 gebruik geef ik ze het voordeel van de twijfel.
Je kan een app afsluiten door bij de bovenrand van de fulscreen app naar beneden te slepen, tevens ook de manier om apps niet volledig fullscreen te draaien.

Het jammerre aan de store apps vindt ik nog wel dat ze niet doordraaien op de achtergrond, dus bijvoorbeeld een webradio app moet je altijd onscreen hebben.
Het is even wennen. Het zijn 2 werelden die soms door elkaar lopen. Bij het openen van bestanden van de desktop ga je vaak naar Metro apps (bijvoorbeeld pdf), en als je die af sluit kom je weer in de Start menu terug, in plaats van op de desktop. Oplossing daarvoor is op alle file associations op desktop apps te zetten.

Het fijnste is de opstartsnelheid. Op een 7200rpm sata disk start ik Windows 8 net zo snel op als Windows 7 op mijn oudere laptop met SSD (niet wetenschappelijk getest, gewoon gevoelsmatig). In onder de 30 seconden kan ik surfen. Ik draai dual boot met Windows 7, en wanneer ik Windows 7 selecteer uit het (grafische) multiboot menu, reboot de laptop om vervolgens Windows 7 op te starten. Klik ik daarentegen op Windows 8 opstarten, zit ik luttle seconden later op de desktop. Dat is voor mij ook een motivator om meer Windows 8 te gebruiken dan Windows 7 ;-)

De meeste irritaties die ik had, heb ik kunnen weg werken: Dat Microsoft de mogelijkheid heeft weggehaald om meteen naar de desktop te komen vond ik irritant. Een oplossing is de Skip Metro Suite

De desktop gadgets zijn weggehaald in Windows 8. Live Tiles zijn leuk voor sommige dingen, maar ik wilde gadgets voor CPU load en dergelijke. Gelukkig zijn die er ook al weer in getweaked.

De shutdown knop zit wat diep verscholen. In Windows 7 had je met 2 clicks uit gezet. Oplossing hier.

De enige "irritatie" die ik nog heb, is dat Aero glass is weggehaald. Het zat wel in de Release Preview, en dat vond ik er mooi uit zien. Er waren wel pogingen om dit terug te hacken, maar tot zover is het nog niet gelukt (de poging om de Release Preview bits te mixen met de RTM zijn middels DMCA takedown offline gehaald). Er is een andere mogelijkheid om de Windows compleet transparant te maken, maar dat schiet zijn doel een beetje voorbij.

[Reactie gewijzigd door ExtremelyBroken op 27 oktober 2012 12:07]

Lekker Windows 7 behouden 8-)
SSD zodat die opstartsnelheid van w8 niet eens duidelijk beter is, een muis omdat dat gewoon veel handiger is & lekker de vertrouwde omgeving
De opstarttijd is beiden met SSD gemeten in de benchmarks hier op tweakers.net, je houdt dus altijd significant verschil onderling.
Met SSD is dat verschil een factor 1,5-3x sneller, met HDD zal het verschil denk ik nog groter zijn.
Ik mis de conventionele hardware een beetje in die tests

Maar W7 start idd van SSD sneller op dan van HDD, da`s altijd een goede upgrade van je hardware.
Neemt natuurlijk niet weg dat je na die 6 sekonden opstarten van W8 met èèn klik in je desktop zit en je dus nog altijd 3x sneller in je vertrouwde omgeving bent.(bij mij van ssd ook ca. 5 sekonden +1 dubbelle tweevingerige muistap)

Voor je vertrouwde muis is er een touchmuis gekomen die gestures ondersteunt, iets wat ik mis in de review en wat aan te bevelen is om W8 intuitief te maken. (was de M600, alleen zwart, zolang de voorraad strekt is die 20 euro goedkoper dan de T620 die ook in wit te krijgen is )

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 oktober 2012 12:41]

Leuk als je vaak opstart en zeer ongeduldig bent. De pc is hier staat 24/7 standby en voor mijn soort gebruikers is deze winst dan ook totaal nutteloos.

Wat ik echter niet ga begrijpen is de gedachte: "dit is de nieuwe manier van werken, dat geschuif en gegooi op een touchscreen". Want laten we wel wezen, de Metro interface is juist daarvoor bedoeld en met de muis/tobo werkt het toch net ff minder.

Want ik kan me voorstellen dat niet iedereen rechtop achter zijn bureaustoel wil blijven zitten, en maar slepen en zwabberen op je touchscreen, die je natuurlijk wel moet hebben.
Prachtig btw, gelijk een goede reden om dagelijks je scherm schoon te poetsen :O

Bovendien blijft het een hybride oplossing, daar ik je niet met je touchscreen zie gamen. Dan heb je toch weer andere hulpmiddelen nodig.

Nee, ik als verstokt pc gebruiker met muis en tobo zie er helemaal niets in, van mij kan er niet snel genoeg een muis/tobo versie komen, waar Metro helemaal is uitgesloopt. Er valt voor de gewone interface nog genoeg te verbeteren, zou liever zien dat ze daar meer energie in steken. Het OS voor de echte pc gebruikers!

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 oktober 2012 17:19]

Die factor 1,5 - 3x sneller is in de realiteit eens naar buiten kijken, of een blaadje papier nemen die achter je ligt. :+

Die touchmuizen noem ik overigens geen muizen.
Kan je totaal niet vergelijken met een logitech G500 of iets dergelijks.. (ergonomie is onbestaand en gamen lijkt me een lachertje)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 27 oktober 2012 21:55]

Anoniem: 86020
27 oktober 2012 09:07
Einde van het pc tijdperk? Kom nou toch. Ze vergeten het bedrijfsleven. Daar wordt nog volop gewerkt met computers. Niet alle bedrijven werken met een terminal server omgeving. En als ik naar mezelf kijk zijn er nog zat toepassingen die ik niet op een tablet kan uitvoeren. Een touchscreen op een laptop zie ik persoonlijk ook niet zitten. Je scherm wordt er erg snel vies van. Ik denk niet dat het verstandig is om een OS voor alle platvormen hetzelfde te laten zijn. Daarvoor is de aard van het gebruik te verschillend. Tablets en smartphones voor de snelle eenvoudige taken. Laptops en pc's voor de wat meer specialistische taken.
Er valt steeds minder te verdienen in de pc markt voor microsoft.
Om een of ander reden is een mac geen pc.

Maar pc hebben een beetje hun einde bereikt en daarmee bedoel ik niet dat ze niet meer gebruikt worden maar je hoeft bijna niet meer te upgraden.
Ik gebruik naast mijn imac nog een intel Q6600 met een ssd en vind het snel genoeg voor de taken die ik doe.

Al het tweaken en rotzooien is een beetje verschoven naar de mobiele markt en dat word allemaal erger.
de pc heeft nog langer niet zijn einde berijkt,
mischien voor de gemidelde consument, die aleen internet gebruikt om zaken te doen met belasting, of social life.
maar denk maar niet dat je zo even een A4tje wilt gaan typen met tough,

Hoe zit het dan met de mensen met Autocad, Video bewerking Photoshop,
die eisen een fysieke Toetsenbord.

en een ipad koppelen aan een keyboard is ook niet alles,
ok de huidige smartphones mogen dan mischien sneller zijn dan de PS3

maar wat jij zegt dat we niet te hoeven upgraden, dat is niet waar,
de vraag naar sneller blijft altijd bestaan, ook al draaien we met petaflops over een paar jaar op een mobiel.

20 jaar geleden dachten ze ook dat ze een hardeschijf niet vol kregen.
moet je zien waar we nu zijn,
mee eens, daarom is mijn mening dat MS een grote fout maakt door die "metro" interface zo door te drukken op Windows 8 (Desktop)

mijn mening is dat het overbodig is, het is meer een last dan dat het handig is,als die tiles nou op het oude vertrouwde desktop gezet konden worden, en alles niet fullscreen wilt zijn dan had ik zeker naar W8 zijn gegaan, maar ik blijf nu nog lekker op 7 :)
Dat dus! Ik wil binnenkort nog windows aanschaffen, maar die opdringerige metro vind ik verschrikkelijk. Nu ik er wat reviews van zie zijn er toch wel wat leuke metro apps die ik eventueel wel zou willen gebruiken, maar die zou ik dan gewoion op mijn desktop willen hebben.

Trouwens wel fijn om te zien dat er al goede software beschikbaar is om Metro uit te schakelen en een gewoon startmenu te krijgen. Dat geeft mij een beter gevoel om misscien toch windows 8 aan te schaffen.

Het grootste struikelblok om geen windows 7 meer te kopen is denk ik alleen de prijs.
Net zoals nu met de goedkope update prijs denk ik dat de retail prijs uiteindelijk veel goedkoper zal zijn dan de windows 7 prijs, puur om mensen te dwingen om toch naar vindows 8 te gaan.
Ja helemaal mee eens.
Grote bedrijven zijn net over gestapt op Windows 7 (Alliander en Nuon Bijv) en dus vind ik het kort door de bocht om te stellen dat dit het einde van het pc tijdperk betekent.
Ik snap niet dat MS niet gewoon 2 versies maakt, als je een pc hebt of laptop met een knappe cpu en grafische kaart dan hoef je toch niet tegen een spuuglelijk en onwerkbaar scherm aan te kijken, ik denk dat dit een serieuze inschattingsfout is.
Ik wacht dan ook op de windows 9 update met startknop. _/-\o_
Eigenlijk vooral naar aanleiding van de vele negatieve berichten met betrekking tot de Metro interface in combinatie met desktop pc's had ik lange tijd zo mijn twijfels maar uiteindelijk toch dan verstag gegaan uit nieuwsgierigheid.

Mede ook wel door de naar mijn mening relatief lage aankoopprijs voor een Windows 8 Pro upgrade ben ik positief verrast door het nieuwe Metro interface ondanks de muisbediening en geen touchbediening.

Het is wel even wennen maar als je eenmaal eventjes door hebt waar je moet klikken vind ik er eerlijk gezegd weinig verschil in zitten met de gewone Windows 7 interface. Eerder vind ik het Metro interface overzichtelijker dan een desktop vol met allerlei icoontjes zoals bij Windows 7.

Verder snap ik het probleem ook niet dat mensen zich aan het Metro interface ergeren omdat je vrij gemakkelijk terug naar een Windows 7 interface kan klikken. Eventjes snel iets doen en dan Metro gebruiken en wil je wat dieper graven dan klik je bureaublad aan en klaar.
Het grote punt hierbij is dat die interface prominent aanwezig is en blijft mss dat het wel werkt maar het blijft voor mij een te hoog tablet gehalte houden ... bovendien vertel me dan eens waarom ik zou upgraden als ik die nieuwe interface toch niet gebruik ... opstart tijden boeit niet echt ik start msss 2-3 keer per dag op .

Ik heb het bekeken en sorry ik weet wat ik met windows 7 heb en om nu up te graden voor een paar dingen waarvan ik nog niet echt het nut inzie (leuk speegoed meer niet imho) ontgaat me eigenlijk.

Mss dat MS nog tot inkeer gaat komen bij windows 9 ... zo niet jammer dan zijn er nog altijd andere alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Johan tb op 28 oktober 2012 00:01]

Ik heb er geen moeite mee dat Metro prominent aanwezig is en net wat ik al schreef dat ik Metro een stuk overzichtelijker vind dan de losse icoontjes bij Windows 7. Als je er even tijd voor neemt ontdek je ook steeds meer handigheidjes.

Maar oke, als het je verder toch niets zegt en je je ergert aan Metro dan zie ik ook niet in nee waarom je zou upgraden. Bij mij was het ook in eerste instantie eigenlijk nieuwsgierigheid en niet direct de bedoeling te gaan upgraden.

Uiteraard heb ik eerst eens alles bekeken met een beta versie die ik als dual boot had draaien dus niet zomaar lukraak geupgraded.
Welke loss icoontjes? Die ik in snelstart menu's heb staan, gelocked aan de taakbalk. En dan geniet van een lege dekstop zonder icoons, maar wel highres background images ?

Zet ze naast elkaarL links de metro meuk, met gekleurde stoeptegels en een kale achterground, wat er nog van over is dan he. En dan een Win 7 desktop, met een strakke taakbalk, waar alles inzit, je quicklanch menu ook en verder 1 groot vlak met je prachige achtergrond plaatjes.

Tja, ik weet het wel. Win 8 op de tablet, leuk. Op de desktop? Meh....
Ik gebruik windows 8 al een tijdje op mijn pc en merk er niks van dat het minder werkt met muis en toetsenboord. Ook het gedeelte dat je windows 8 liever niet op verouderde hardware kan gebruiken vind ik raar aangezien windows acht soepeler loopt als windows 7.

Voor de rest vind ik het wel een goede review.
leuk dat het soepel werkt, maar kwa drivers is het nog niet echt geweldig zover ik weet
Disable Driver Signature Enforcement en je kan gewoon windows 7 drivers gebruiken.
Zo heb ik mijn arduino aan de praat gekregen, voor de rest werkt alles bij mij gewoon.
Ik heb een tijdje met een van de public trials gewerkt maar kon er echt niet aan wennen met muis en toetsenbord. Het voelt voor mij gewoon dat er veel ruimte wordt verspilt met een giga startmenu. Ook werk ik veel met flink wat apps tegelijk open en daar vond ik het ook iets minder lekker mee werken.

Ik ben er wel van overtuigd dat multi touch interfaces de toekomst hebben, maar een opgerekt telefoon/tablet OS is dat niet voor mij, het zijn verschillende apparaten en daar mag best een verschillende interface voor zijn.

De slechte ondersteuning voor mensen met muizen/toetsenboarden hadden ze ook vrij makkelijk op kunnen lossen. De beste manier om (multi)touch op desktops te brengen via een groot touchpad is. Ik had dan ook eigenlijk wel verwacht dat MS met een los touchpad designed for Windows 8 was gekomen, beetje zoals de magic trackpad van Apple.

Voor mij persoonlijk betekend windows 8 het einde van de windows tijd, ik ben over op een ander OS en ben daar na een korte gewenningsperiode heel erg tevreden over.
Goeie review!

Ik had zelf dezelfde vraag. Ik heb nu een 3-4 jaar oude laptop van Sony.. ik wilde daar Windows 8 op installeren maar zo te zien heeft Sony nog geen drivers uitgegeven voor mijn laptop. Ik weet ook niet of dat gaat gebeuren met een laptop die al aardig op leeftijd is..

Op mijn desktop ben ik al wel over en hoewel het in het begin wel wennen is, vind ik de nieuwe interface nu wel fijn. Maar dit is wel de eerste keer dat ik ook daar een touch screen mis inderdaad.. je merkt dat het gewoon daarvoor geoptimaliseerd is.
Werkt hij nu met windows 7? Dan werkt hij, hoogst waarschijnlijk, perfect met windows 8!
Hij draait nu op Windows 7 ja, officieel draaide hij op Vista. :P Maar met Windows 7 was driver ondersteuning al niet optimaal.. van de functietoetsen werken er nog maar een paar en de touchpad kan niet meer scrollen. En dit met drivers die Sony zelf heeft uitgebracht. Dus ben erg huiverig dat er niet meer functionaliteit verloren gaat nu Sony helemaal geen drivers heeft. :P

Ach, ik probeer het gewoon en ik kijk wel waar het schip strand. Als het niet goed werkt kan ik altijd nog terug..
Op mijn Dell heb ik voor het touchpad Lenovo HP drivers voor Windows 8 gebruikt. Uiteraard zeurt de driver dat hij niet compatible is met mijn laptop, maar dat is gewoon een kwestie van handmatig in apparaatbeheer de driver van Lenovo HP forceren. Daarna werkt alles lekker via gestures, en dat is ook gelijk de reden waarom ik Windows 8 fijn vind werken; zonder die gestures zou ik gelijk terugkeren naar Windows 7. :P

[Reactie gewijzigd door MikeKiller op 29 oktober 2012 15:12]

Anoniem: 480123
27 oktober 2012 13:55
Ik heb al een maandje de release preview op mijn 4,5 jaar oude laptop met SSD.
Het draait veel soepeler, start sneller op en de PC voelt voor mij als nieuw aan. Voor mij geen W7 meer. Ik moet wel zeggen dat ik Metro eigenlijk helemaal niet gebruik en skydrive ook nog niet. Misschien dat dit veranderd als ik W8 ook op mijn desktop installeer, maar op het moment heb ik gewoon dropbox. Wat betreft Metro, misschien dat dat leuk wordt als dat sneller werkt en er meer mogelijk is. Het heeft eventueel wel potentie voor de toekomst. De startbutton mis ik eigenlijk helemaal niet. Ik heb gewoon een taskbar waar ik alle programma's op vastpin dus hoef eigenlijk nooit iets op te zoeken. Ik raad het iedereen aan!
Je wilt niet meer terug naar Windows7, maar Metro gebruik je niet, en voor de rest ben je waar eerder alles onder de Startbutton zat, druk bezig te pinnen naar een taskbar, ik zou bijna zeggen is Windows7 niets voor je.
Er is een behoorlijk aantal programaas die de start balk weer terug geven, persoonlijk gebruik it classic Start menu, deze schakelt ook metro met zijn hot corners uit.
Anoniem: 475824
27 oktober 2012 09:36
Om eerlijk te zijn zit ik er niet op te wachten om Windows 8 op mijn laptop of desktop te installeren. Echter kan ik niet wachten om een smartphone of tablet met W8 te kopen. Waarom willen ze nu zo graag 1 versie van het systeem voor alle devices. Apple heeft toch ook 2 verschillende versies. Google, met zijn chrome os, heeft toch ook Android niet geport voor de desktop... Zien ze bij MS dan niet in het het totaal anders werkt op tablet dan op desktop? Een vinger is veel minder nauwkeurig en moet minstens een aanraakvlak van 40px bij 80px hebben, met een muis is dat totaal niet nodig.

W8 voor tablets is denkik echt wel iets goed. Maar voor desktops en laptops lijkt het mij toch iets te lomp om mee te werken.
Goede review, ik blijf denk ik echter maar lekker bij windows 7. Dat start menu komt mij allemaal maar heel omslachtig over.

Offtopic: Weet iemand hoe dat nummer van 5:15 tot 5:25 heet? Klinkt lekker!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee