Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Windows: de geschiedenis tot Windows 8

26-10-2012 • 09:58

69 Linkedin

Microsoft is de grootse softwarefabrikant ter wereld, met een omzet van 73 miljard dollar, 94.000 werknemers en een beurswaarde van 250 miljard dollar. Een groot deel van het succes van het bedrijf vloeit direct of indirect voort uit Windows: door de verkoop ervan, maar ook aanvullende software en diensten als Office. Tweakers blikt, op de dag dat Windows 8 het levenslicht ziet, terug op de geschiedenis van Windows.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (69)

Wijzig sortering
Erg grappig dat in de Windows 3.11 internet browser Google wordt aangeroepen, die er dan echt nog niet is. En zeker niet in die vormgeving. Uberhaubt Internet Explorer 5 op Windows 3.11? Nooit geweten! Wij werkten op een antieke Chameleon browser geloof ik met veel gedoe en weinig vormgeving...

Wel leuk om die oude commercials te zien en sowieso even een blast from the past the hebben! En SouthPark voegt veel toe aan het geheel! :D

[Reactie gewijzigd door sebastius op 26 oktober 2012 10:11]

Al had het oproepen van Bing misschien wel een beter passende keuze geweest. ;)

Die versies van IE wist ik ook allemaal niet, ik zat pas op het internet in '99, dus toen zat ik al op Windows 98.
Er is inderdaad een 16-bit Internet Explorer 5.0 die onder Windows for Workgroups 3.11 werkt. Laatst nog geïnstalleerd inclusief mIRC, FTP-client en Netscape. Grappig om te zien is dat IE5.0 een stuk beter werkt met de huidige websites dan de browsers van toen, al gaat het natuurlijk niet helemaal vlekkeloos. Gelukkig is Google.com erg eenvoudig van opzet waardoor een oude browser er ook nog wel raad mee weet ;).

[Reactie gewijzigd door Thandor op 26 oktober 2012 13:17]

NTFS nieuw in Windows XP? Dacht het niet. Kijk eens naar de naam: NT-FS. Bestaat al zolang als Windows NT zelf (is ook nodig omdat FAT niet alle functionaliteit van Windows NT ondersteunt, zoals ownership en Access Control Lists).
Het was wel de default keuze geworden met XP (en tegelijkertijd kwam de limitering tot 32GB voor FAT32 partities).
NT en 2000 moest je het bewust selecteren tijdens de installatie.

Daarnaast kun je de introductie van NTFS voor consumenten (XP Home) wel als nieuw zien, natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 26 oktober 2012 14:57]

@ RRRobert
Volgens mij vergis je je daarin. Het was juist een van de grote stappen voorwaarts onder Windows 95, dat je dat niet meer heofde te doen. Dit was het eerste besturingssysteem van Microsoft dat out-of-the-box hardware kon herkennen en/of configureren.
Haha...jij vergist je...Je kent ongetwijfeld "Plug and Pray".

Of eind jaren 80, begin 90 voor mij op pc gebied nou mooie herinneringen opleveren weet ik niet, een pc (286 en 386) was destijds niet veel meer dan een tekstverwerker waarmee ik met oa WordPerfect (voor dos) m'n werk deed.

Windows 3.0 verscheen met Microsoft office for windows waar ikvan de ene dag op de ander op over moest stappen wat voor veel frustratie zorgde want er kwamen gloednieuwe pc's (486) en je moest met een GUI en het eerste officepakket om leren gaan en al je tekstbestanden en spreadsheets converteren zodat office er wat van kon bakken en wat moet ik nou met zo'n hippe gadget als een muis..??!! Bovendien moest je die "troep" nog zelf installeren wat overigens geen ramp was want je had immers een hypermoderne 3.5" floppy ipv die 5,25" en er kon maar liefst 1.4mb op. Daar kon ongelofelijk veel tesktbestanden op (in die tijd liep de systeembeheerder nog te sjouwen met allerlei tapes waarvan er aan het eind van de dag een kopie in de kluis moest)
Ik weet niet meer precies hoeveel floppys dat waren maar 3.11 (windows for workgroups) stond op 6 floppy's.

Nog veel frustrerender was m'n thuissituatie want de hele jaren 90 werden gekenmerkt door welk besturingssysteem ik nou moest nemen en welke is het meest futureproof. Moest dat Mackintosh worden wat vooral in die jaren vele malen beter was (stabieler, intuitiever) maar ook weer andere hardware of OS/2 wat ook veel stabieler was of toch Windows 95. In die tijd ging "iedereen" voor windows 95 en ging ik er met tegenzin ook maar voor want ik besefte dat alleen vanwege de goede marketing had het slechtste OS de strijd gewonnen. Echter kon (en kan) ik op m'n werk tenminste nog gebruik maken van een Mac naast een PC en omdat Windows zo slecht was leerde ik ook omgaan met BSD en Linux maar ook NT 3 en 4.

Ik verruilde m'n suppersnelle 386 met een cpu die maar liefst op 20Mhz liep voor een Pentium 90 waar een koeler op moest (daarvoor waren koelers nog niet nodig) want hij liep maar liefst op 90Mhz echter liep Windows 95 er inderdaad veel sneller op ondanks dat het even duurde voordat 't er op stond want er waren 13 floppy's voor nodig. Ik had toen maar liefst 8mb geheugen en een Hd van 200mb en dat was in die tijd echt stoer.
Doet me meteen denken aan dat we tegenwoordig een "stille" pc willen want de koeler van de cpu,gpu,voeding, in/outtake fans maken zoveel lawaai. Die slot 1 en slot A processors maakten pas een takkeherrie.

windows ME kan ik me niet eens meer herinneren, althans die heb ik verdrongen. XP is windows 2000 met een teletubby laagje met voor die tijd absurde systeemeisen en Windows 7 is wat vista had moeten zijn. Overigens was Office 2007 ook 1 van die Microsoft miskleunen.

De kennismaking met Windows 8 vertoond sterke overeenkomsten met mijn eerste schreden met 3.0. Het roept irritatie op en het kost geduld en tijd want je moet weer eerst zoeken waar alles zit, daarna gaat het wel.
Windows 3 moest je met een muis besturen en Windows 8 met je vingers, 8 is immers bedoeld voor touchscreens en niet om met een muis te besturen.

[Reactie gewijzigd door mowa op 26 oktober 2012 15:21]

Volgens mij zit er in het stukje van XP een foutje: De firewall is bij mijn weten pas bij SP2 geintroduceerd, maar het word verteld alsof het vanaf de eerste release al aanwezig was. Of zit ik hier fout?
Dat dacht ik inderdaad ook, maar volgens wikipedia zat het al in windows XP Alleen was de naam toen anders, namelijk: "Internet Connection Firewall".
Firewall was wel aanwezig, maar niet default aan.
Dat is inderdaad met SP2 geintroduceerd.
In het filmpje wordt Windows 3.0 als eerste besturingssysteem van Microsoft genoemd, maar dit moet natuurlijk Windows 95 zijn. Windows 3.11 Was enkel nog een programma dat draaide op DOS.
windows 95 anders ook..

en als je Heel puriteins wilt zijn, alle win9x versies ook... want ze deelden nog allemaal de hele ... of grote delen van. de dos kernel..
DOS is ook een besturingssysteem, en windows 1.0, 2.0 3.0 en 3.11 heette toch ook Windows? Daarnaast draaide Windows 95, 98, 98 SE en ME ook op DOS.
Windows 9x/ME draaide niet echt op MS-DOS. DOS werd enkel gebruikt als bootloader voor de 32bit Windows-kernel, maar die draaide vanaf dan standalone en niet bovenop DOS zoals dat bij Win3.x (en vroeger) wel het geval was.
Mooi filmpje, deed me weer denken aan het moment, dat ik mijn baas vertelde, dat we het STONED virus hadden. Dat was volgens mij in 1990. Hij reageerde lachend: "Is de computer nu verkouden?"
Als je toen een floppy in die pc deed, werd gelijk het virus overgedragen en alleen al die floppy in een andere pc drukken, had je daar het virus ook.
Daarna met Win95 bij het installeren van een geluidskaart, dat je zelf de IRQ enz. in moest stellen.
Waren toch wel mooie tijden.....
(...)

Daarna met Win95 bij het installeren van een geluidskaart, dat je zelf de IRQ enz. in moest stellen.
Waren toch wel mooie tijden.....
Volgens mij vergis je je daarin. Het was juist een van de grote stappen voorwaarts onder Windows 95, dat je dat niet meer heofde te doen. Dit was het eerste besturingssysteem van Microsoft dat out-of-the-box hardware kon herkennen en/of configureren.
Klopt, plug and play zat al in W95, maar met een ISA geluidskaart had je daar geloof ik weinig aan? Ik meen me te herinneren, dat ik altijd gedonder had met die kaart, omdat hij IRQ 5 wou gebruiken, en de was al bezet door e.o.a. P&P kaart....

Edit: wikipedia

In 1995 Microsoft released Windows 95, which tried to fully automate device detection and configuration as much as possible, but could still fall back to manual settings if necessary. During the initial install process of Windows 95 it would attempt to automatically detect all devices installed in the system. Since full auto-detection of everything was a new process without full industry support, the detection process constantly wrote to a progress tracking log file during the detection process. In the event that device probing would fail and the system would freeze, the end-user could reboot the computer, restart the detection process, and the installer would use the tracking log to skip past the point that caused the previous freeze.
At the time, there could be a mix of devices in a system, some capable of automatic configuration, and some still using fully manual settings using jumpers and DIPswitches. The old world of DOS still lurked underneath Windows 95, and systems could be configured to load devices three different ways:
through Windows 95 device manager drivers only
using DOS drivers loaded in the CONFIG.SYS and AUTOEXEC.BAT configuration files
using both DOS drivers and Windows 95 device manager drivers together

[Reactie gewijzigd door woldhek op 26 oktober 2012 13:42]

Dat was de theorie inderdaad. Ik heb het meegemaakt met een bepaalde configuratie van hardware om het hele plug and play gedeelte uit te zetten.

Zodat ik zelf handmatig de boel juist kon configureren. In theorie was het allemaal leuk, maar in de praktijk heeft het een aantal jaren geduurd voordat het echt werkte zoals het zou moeten horen.
Windows 98 liep vast tijdens de presentatie, veel lol om gehad toen. Vervolgens gewoon geïnstalleerd. Net alsof je een presentatie van een auto ziet die bij elke scherpe bocht een wiel verliest. Vervolgens zet je steeds het wiel weer aan de auto. En dan aan iedereen vertellen hoe fantastisch de auto is.

Windows is wel van ver gekomen. Vanaf Windows XP zijn ze meer op de interface gaan letten, versie 8 is echter meer een soort van menu over 7 heen (met de nodige onderliggende updates). Ze moesten wel iets met touch doen, omdat de tabletmarkt (al dan niet met extern toetsenbord) toch wel zo groot aan het worden is, dat ze dit niet meer konden negeren.

Windows is in ieder geval wat speelser geworden, net zoals je met je mobiele telefoon lang bezig kunt zijn met het door de menuutjes scrollen, gewoon omdat het kan.
exact, speelser, maar voor normale gebruikers is dat niet per se beter, in tegendeel... die hele interface voor mensen met minder dan 80 op de schaal van IQ, is vreselijk onhandig .. zowel voor legacy apps als voor mensen die multitaksen... windows 8 had een feature moeten zijn, geen verplichting...
Gelukkig kunnen wij tweakers verder kijken dan onze neus lang is en bijvoorbeeld een tool als Start8 installeren om van de meeste "ongemakken" van de metro interface af te zijn.

Ik draai het nu al zeker 4 maanden en afgezien van een aantal spellen die niet altijd vlekkeloos wilden starten zonder de compatibility mode nog geen enkel probleem met windows 8 gehad.
windows 8 had een feature moeten zijn, geen verplichting...
Installeer het dan niet, er zijn ook zat mensen die vista hebben overgeslagen en van XP naar win7 zijn gegaan.
+1Anoniem: 475754
26 oktober 2012 10:51
DOS = Disc Operating System

MS-DOS = Microsoft Disc Operating System

Windows XP = Windows Experience
DOS = Disc Operating System
Disk Operating System bedoel je?

Het systeem draaide (of draait voor sommige tweakers?) vanaf een floppy disk, of een harddisk.

[Reactie gewijzigd door Qua Salébra op 26 oktober 2012 11:07]

Disk of Disc.. ligt eraan of je het aan een Engelsman of een Amerikaan vraagt.

Favorite of Favourite heb je bijvoorbeeld ook, maar soms ook compleet andere woorden; Taxi of Cab.. Asphalt of Tarmac.. Pacifier of Soother..

Maar voor iemand die alleen Amerikaans kent, tja, dan Disk of Harddisk :)

[Reactie gewijzigd door Elite25 op 26 oktober 2012 16:51]

Mwah, heeft (mijns inziens) nog niet eens zozeer met Engels vs Amerikaans te maken. Over het algemeen wordt met Disc een optical storage bedoeld en met Disk een magnetic storage. Dus als je DOS gebruikte om een CD-ROM te te benaderen zou je kunnen stellen dat het op dat moment een Disc Operating System was :) Maar algemeen gangbaar is toch Disk in deze context!
Windows 95 (problemen)
Windows (98 problemen)
Windows ME (meer elende)
Windows XP (Xtra problemen)
Windows Vista (kijk op problemen)
Windows 7 (problemen)
Windows 8 ....

Dit kennen we allemaal wel, maar ik heb mogen spelen met W8, en ook al is het heel anders, het werkt (op mijn machine) allemaal heerlijk soepel en na ee kleine gewenning ook erg prettig.

We zullen eraan moeten wennen. Dat is met iedere nieuwe versie zo en bij W8 is dit natuurlijk nog meer dan bij de vorige evoluties.
Diegene met een Windows Phone zullen dat een stuk minder hebben.

Office kreeg ineens het lint om mee te werken en ondertussen ben ik daar zeer bedrven in geworden en moet ik gaan nadenken als iemand nog office 2003 heeft.
Leuk filmpje.
Ik geen windows 8 graag het voordeel van de twijfel. Ik gebruik nu een half jaar de consumenten preview en het is niet bijzonder veel beter dan windows 7, maar dat maakt het niet slecht. Het is simpelweg anders en ik ben nog nooit in een situatie terecht gekomen waar ik dacht: Had ik maar windows 7.
Het werkt gewoon best prettig tegen de tijd dat je doorhebt hoe het werkt, dus ik blijf zeker bij 8 hangen.
als ik ANDERS wil dan gebruik ik wel ubuntu, dat heeft tenminste wel een consistente UX...

windows 8 is volgens mij weer heel erg een windows ME of VIsta versie aan het worden, gewoon een probeersel om te kijken of het kan...
lol, dat Southpark filmpje op het laatst was geniaal. _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee