Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Windows 8: redacteuren in discussie

30-10-2012 • 07:00

211 Linkedin

We hebben in de laatste maanden gezien dat Windows 8 behoorlijk wat discussie oplevert in de community. Kort na de uitgave van de eerste Developer Preview in september 2011 werd al duidelijk dat de meningen over de nieuwe Metro-interface behoorlijk uiteenlopen. Ook op de redactie wordt al tijdenlang druk gediscussieerd over Microsofts keuze om de tablet- en de desktopversie van Windows 8 te voorzien van dezelfde interface. Als afsluiting van onze artikelreeks over Windows 8 doken redacteuren Olaf van Miltenburg en Wout Funnekotter de studio in om Microsofts nieuwe besturingssysteem te bespreken.

Reacties (211)

211
203
129
9
0
30
Wijzig sortering
Ik draai Windows 8 sinds de Consumer Preview. Als ontwikkelaar kom ik alleen na inloggen in de metro interface. Het start menu mis ik niet, ik gooi de muis links onderin en dan type ik de applicatie die ik wil starten (calc, imgburn, etc.). Dat deed ik ook al met Windows 7, daar gebruikte ik het start menu ook niet om met de muis een applicatie te kiezen.
Verder merk ik dat Windows 8 desktop lekker snel werkt t.o.v. Windows 7. Ook de verschillende verbeteringen zoals de Task Manager en het File Copy dialoog prachtig.
Voor mensen die dat zo gewend zijn, is het een optie. Velen, zoals ik; klikken gewoon op een snelkoppeling/icoontje. Dat gaat sneller dan typen en dan moet je ook de naam ook maar net weten. Nee, het is zeker niet voor iederen lekkerder, leuk voor jou hoor!

Wat is er zo bijzonder aan het file copy dialoog ?

Stel gewoon een terechte vraag, met geen ongetogen woord nietwaar? Waarom dan een -1 ?
Mag je alleen maar de hielen likken van WIndows 8 ofzo ?

Ach, hier wat fun om de gemoederen te bedaren :-)

http://www.youtube.com/wa...RllXjCL6o&feature=related


Omg, dat ziet er toch niet uit : http://www.youtube.com/wa...AuvlmPbJE&feature=related
Dat mensen, noemen we vooruitgang ? O..ow....sorry, moet nog ff wennen aan die gedachte....

[Reactie gewijzigd door Madrox op 30 oktober 2012 08:47]

Dat laatste filmpje van je is reeds meer dan een jaar oud. In de final versie van W8 werkt dit dus (helaas) niet meer.
Maar je kan in Windows 8 ook gewoon snelkoppelingen op het bureaublad maken hoor? Kwa snelheid is er niks veranderd, het zijn nog steeds dezelfde handelingen. (Als in links onder klikken en typen of klikken) Ik vind het wel fijn dat ik daarbij meteen mijn mail gezien heb en wellicht nog een facebook post. Ik was voordat ik het gebruikte ook heel skeptisch, maar nu gebruik ik het alle daags en moet weer omschakelen naar Windows 7. (omschakelen is geen argument voor of tegen)

Verder voor mensen die geen multitouch hebben wil ik dit artikel van lifehacker niet onthouden:
http://lifehacker.com/549...tures-on-a-windows-laptop

(Ik neem aan dat dat ook onder Windows 8 moet werken en geen idee of het voor iedereen werkt)

Host is op dit moment btw down...
Tegels zijn iets anders dan snelkoppelingen, in mijn ogen. Die laatste kan je in Win 7 netjes wegwerken in de taakbalk, die handige taakbalk, het zwitserse zakmes voor desktop gebruikers.
Voor mensen die dat zo gewend zijn, is het een optie. Velen, zoals ik; klikken gewoon op een snelkoppeling/icoontje. Dat gaat sneller dan typen en dan moet je ook de naam ook maar net weten. Nee, het is zeker niet voor iederen lekkerder, leuk voor jou hoor!

Wat is er zo bijzonder aan het file copy dialoog ?
Als je de nieuwe interface lelijk vind en je blijkbaar het oude file copy dialog prima vond, kun je toch gewoon Windows 7 blijven gebruiken? Er is niemand die het je verplicht te upgraden hoor.

Er is op zich niets mis met het verkondigen van je mening, alleen niemand heeft er iets aan dat je zonder enige zinvolle argumentatie Windows 8 afkraakt (ik vraag me ook af of je Windows 8 al eens geprobeerd hebt).
Even googlen voor de veranderingen van de file copy dialog voordat je post kan bijvoorbeeld geen kwaad.
De Metro interface staat vol met icoontjes waarop je kan klikken. Maar hey, verandering is moeilijk!
Je bedoelt die stoeptegels, die onnodig veel ruimte innemen en je mooie background image verzieken ?
Het is nattuurlijk ook niet de bedoeling dat je zelf allerlij programmatjes gaat installeren...
Gewoon netjes alles van Microsoft kopen en alles komt goed, inclusies een mooi icoontje :P
Ik ben het er volledig mee eens dat het start menu geen gemis is.

Ook de reactie in de video dat het met een muis derderangs lijkt vind ik raar.
Vermits je 1 klik verwijderd bent van je standaard desktop interface als je continu kramp krijgt van de tiles vind ik het ergens vreemd dat de muis plots impossibru geworden is.

Zoals eerder al aangehaald en in men review ook aangehaald werkt het met een muis imo even vlot als met een goede touchpad.
Je kan het vegen vervangen door scrollen en hops, dit gaat zelfs beter dan het vegen. . .Je scrollt veel sneller dan je telkens je domme veeg beweging moet doen.

ook het in de links onder en bovenhoek klikken gaat met een muis veel beter vind ik dan met een high end touchpad.
Ok je hebt daar dan veeg bewegingen, maar met een muis heb je een klik in de onderhoek. How hard can it be?

Ik vind het zeer vlot lopen en ja als je exact dezelfde bewegingen gaat doen met je muis als met je touchpad loopt het slecht. Maar dat moet je ook niet doen, het dient om te klikken een muis en dit kan je lekker in de hoeken doen. Geen error met missen want het is een hoek . . .
Dus snel naar de hoek met je muis, zit je zeker goed en kan je blindelings klikken en weet je waar je gaat terecht komen.
Dat is ook helemaal mijn insteek niet. Waar vele mensen, ook boven de 50, al jaren met plezier vanaf Win95 met een startknop en snelkoppelingen etc. werken, die nu voor een "alien" achtige desktop komen te zitten. Daar gaat het om.

Natuurlijk valt alles wel aan te leren en zijn er andere manieren van werken. Punt is gewoon glashelder en terecht; Windows 8 vergt meer gewenning dan sinds Windows 3.11 en dan nog; je kan lullen wat je wilt, met een muis werkt het net wat minder. Want je klikt in de hoek en dan? Ja precies, weer een Metro achtige interface en bovendien, al die programma's met hun neven koppelingens, je mag je er suf door "scrollen".

Wat jij en ik ervan vinden, doet er dan ook niet toe. Net als jij kom ik er heus wel uit, hoewel ik echt niet zit te wachten op een desktop met tegels in beeld. Het zijn geen icons, icons zijn kleiner en sexier, bovendien zitten ze bij mij allemaal onder quickstart menus, vast aan de taakbalk. Ben altijd 2 kliks weg van mijn fav software, in drie categorien. Custom made, werkt perfect; hoef nooit geen fullscreen "lege"apps te draaien en me ook niet suf te scollen.

Je hoeft mij dan ook niets uit te leggen, geloof me. Draai al sinds DOS mee en ik heb heel veel met custom "shells" gedraaid. Hier draai ik ook mijn hand niet voor om. Maar he, ik wil het niet. Niet nu, nooit niet. Het is en blijft ene hybride OS, een wrange mix tussen desktop en mobile OS.

Maar goed, dat was de insteek niet. Er zijn vele malen meer leken op pc gebied dan diehard gebruikers, zoals de meesten hier op tweakers. En zelfs bij hen, zoals ik, is er veel weerstand. Dat mag jij bagatiliseren of niet kunnen begrijpen, zo als ik niet begrijp dat mensen die dit met muis en tobo bedienen; het helemaal geweldig vinden. Staat iedereen natuurlijk vrij, maar ik word er, net als vele anderen, niet warm of koud van.
Wat neem jij het persoonlijk.
Ik herinner me al zelfs niet dat ik op jouw comment gereageerd heb.

Mijn reactie ging over het feit dat ze aanhalen dat het slecht werkt met een muis wat niet zo is. Jij vind tiles niet leuk, dat is jouw mening. Ik vind je reactie dus totaal ongepast en hoop dat die niet op +2 blijft staan want dat is retarded.

(Btw de personen die een persoonlijke aanval +2 geven moeten echt wel stoppen met modereren hier hoor . . .)

Ik kan lullen wat ik wil ?
Indien je al zo lang meedraait ben je mogelijks wat vastgeroest (en onbeleefd btw).

Als je het niet wilt, installeer het dan niet.
Indien je wilt kom je maar een windows 98 halen, die heb ik nog voor je liggen ergens.

Jij wilt het niet, nou ja, ik zal dan maar voort lullen dat ik het wel leuk vind. Voor even snel te werken blijf ik lekker in de tiles, als ik wat langer bezig ben en meerdere dingen doe zit ik met 1 klik op men windows 7 achtige bureaublad.

Jij overdrijft gewoon over de weerstand. Er zijn genoeg mensen en reviews die er positief over zijn, kijk maar eens bij de grote review sites.

En als je niet met je muis wilt werken doe je gewoon zoals in windows 7 met je toetsencombinaties, want ja die zijn er nog steeds.

Vind je de tiles lelijk, goed ok dan. Dan kies je voor windows 7, Apple OS of linux (waar dergelijke dingen ook al mee inzitten btw).
De verkopen lijken tegen te vallen, volgens mij is er meer afkeer tegen Win 8 dan jij denkt.

Je loopt dus altijd 1 click achter op mij, ik zit al op de desktop; 100 % :o
Ik draai Windows 8 sinds de Consumer Preview. Als ontwikkelaar kom ik alleen na inloggen in de metro interface. Het start menu mis ik niet, ik gooi de muis links onderin en dan type ik de applicatie die ik wil starten (calc, imgburn, etc.). Dat deed ik ook al met Windows 7, daar gebruikte ik het start menu ook niet om met de muis een applicatie te kiezen.
Verder merk ik dat Windows 8 desktop lekker snel werkt t.o.v. Windows 7. Ook de verschillende verbeteringen zoals de Task Manager en het File Copy dialoog prachtig.
Leuk dat jij als ontwikkelaar de programma namen uit je hoofd weet en die foutloos kan intikken.
De gemiddelde gebruiker kan niet tikken en kent de commando's niet uit zijn kop. Ook snapt die de hele interface niet en als hij/zij die eenmaal begrijpt werkt die een stuk trager voor ze.
Leuk concept trouwens, om twee redacteuren (of onder welke noemer de functie van die twee ook valt) iets te laten bespreken en verschillende discussiepunten de revue te laten passeren. Het gaat zo echt over de ervaring en het gebruik, en dat vanuit het idee van twee verschillende mensen. Nuttig ook voor de keus om wel of niet over te stappen.

Ik zou dit concept graag vaker zien omtrent nieuwe ontwikkelingen of misschien wel Tweakers-relevante actualiteiten.
Dezelfde reactie als op de vorige Windows 8 video maar de naam 'Metro' is komen te vervallen. Dat mag niet meer van Microsoft. Tenminste, dat schreven jullie zelf nieuws: Microsoft gaat 'Windows 8' in plaats van 'Metro' gebruiken
Wij zijn Microsoft niet ;)
Met bijvoorbeeld het programma: Start8 heb je je startknop weer terug in windows 8.
Dan hoef je ook niet meer te wisselen tussen de metro interface en de normale windows interface.
http://www.stardock.com/products/start8/
Compleet misplaatste reactie als je het mij vraagt. Om de simpele reden dat 82!! % van de computergebruikers Windows gebruikt. Als windows vervolgens met een radicale update komt verdient het toch zeker de eerste week de maximale aandacht omdat grofweg 80% van de tweakers (misschien iets minder) met windows werkt. Daarnaast is het de bedoeling dat het de concurrent moet gaan worden voor alle phones/tablets/pc's van alle tweakers... Het is dus in ieder geval van belang de tweaker zelf te laten beoordelen dit is gelukt door Microsoft.

Wat betreft de inhoud: ik krijg geenszins de indruk dat er pro of contra Windows wordt geschreven. Het is (gelukkig) veelal een opsomming van feiten waar ik zelf m'n oordeel wel over kan vellen.
Anoniem: 292995
@kay198930 oktober 2012 13:10
Fout helaas, Windows doet het alleen goed als desktop OS. In het grote plaatje (dus alle computersystemen, van smartphone tot afwasmachine) zijn het de linux systemen die de boventoon voeren.
Buiten dat, de artikelen zijn verre van objectief.
Je moet toegeven dat de ernstig gewaagde (en naar mijn mening de misplaatste) interface wel een hoog nieuwswaarde gehalte heeft. :)
Anoniem: 292995
@Elite2531 oktober 2012 00:51
Daar heb je volkomen gelijk in. Mijn reactie was ook meer op T.net gericht. Voor wat betreft het hele 'metro' gebeuren, kudo's voor MS. Het is een stompzinnig systeem maar het is in ieder geval een poging to innovatie. Nogmaals, hulde daarvoor. Helaas is Windows dermate inflexibel (slecht ontwerp) dat je niet eventjes 3 of 4 verschillende interfaces meelevert zoals de meest primitieve Linux distributie dat doet.
Inderdaad. Je moet sowieso bij Linux wezen als je echt met GUIs wil experimenteren. Ik weet niet hoe dat allemaal gaat onder Wayland, maar met X11 heb ik een hoop window managers afgelopen en getest.

Zo mooi, dat het zo lekker modulair is onder X11.

Onder Windows is het meer van: "This is it" wat betreft interface. Je hebt hier en daar wel een paar pakketten die de GUI aanpassen, maar het is niet echt normaal om te doen en zo gebruikersvriendelijk.

Wat ik altijd een beetje vermoeiend vindt, zijn die mensen die gelijk Halleluah roepen als er met een nieuwe interface komen.
Alsof al het nieuwe per definitie beter is...
Komaan zeg, dat is allemaal wel heel kort door de bocht en lekker overdrijven. Windows 8 is het nieuwe Windows OS dat sinds jaren een volledig nieuw gezicht heeft gekregen. In dat opzicht is het niet meer dan normaal als een (tech-) site als tweakers daar aandacht aan geeft, danwel even bovengemiddeld.

Daarnaast duurt die extra coverage maar een week ofzo, daarna gaat gewoon de normale gang van zaken weer door. Dat ze coverage verkocht hebben lijkt me sterk, maar het blijft natuurlijk niet ondenkbaar. Enfin, als de crew zegt dat dat niet zo is, dan moet je ze maar op hun woord geloven. En anders.. :w
Aandacht en bovengemiddelde aandacht is niet erg maar kritiekloosheid wel. Tenzij natuurlijk het produkt zo goed is dat er geen kritiek op mogelijk is. Nu zie ik best wel wat kritiek maar dat wordt meestal in één adem gevolgd door: "Dat gaan ze in de komende tijd wel oplossen" wat ik zeker in het geval van Microsoft nogal gewaagd vind. En de aandacht is ook wel erg groot. Ik zou de nieuwe Nexus van LG toch ook wel een plaatsje in de headlines gunnen;
Vaarwel? Overdrijven is ook een vak. Windows is het meest gebruikte OS en ik vind het niet raar dat een nieuwe versie veel aandacht krijgt. Vooral als de interface dusdanig op de schop is gegaan. Hoe dan ook, veel succes met de zoektocht naar een nieuwe techsite zonder reclames... ;)
Misschien dat Zigi_Samblak wat overdrijft, maar ik vind hem zeker een punt hebben.

Advertenties zijn prima, de schoorsteen moet roken en dat soort zaken. Een site zonder ga je ook niet vinden. Ook kan journalistiek natuurlijk nooit absoluut onafhankelijk zijn.

Maar als je adverteerders mee gaan praten over je content gaat het echt bergafwaards. Er moet een door een lezer wat mij betreft duidelijk onderscheid gemaakt kunnen worden tussen advertenties en content. Dit geld niet alleen voor een krant of TV journaal, maar ook voor Tweakers.net (of bijvoorbeeld Nu.nl, daar zie je dit ook steeds vager worden met hun 'advertorials').

En ik krijg langzaamaan steeds meer de indruk dat dit het geval is bij Tweakers.net (echt niet alleen de laatste paar weken, al een hele tijd). Het zoveelste nieuwsbericht/review over Windows 8 wat niet echt heel veel toevoegd aan wat er al over is gezegd, laat staan dat het erg kritisch is. Ik wordt er een beetje moe van, en krijg echt de indruk dat de marketingafdeling van Microsoft toch wel een vinger in de pap heeft.

Nog een oorzaak van het onderbuikgevoel dat ik heb, zie deze LinkedIn pagina van Arjen de Vries, soort advertentiemanagert bij o.a. Tweakers.net:

http://nl.linkedin.com/in/arjendevries
Eindverantwoordelijk voor de afdeling Nonspot & Concepts binnen VNU Media: o.a. Tweakers.net, Computable, Intermediair en Nationalevacaturebank. Nonspot & Concepts is partner van adverteerders en biedt custom made creatieve oplossingen voor marketing- en (arbeidsmarkt)communicatievraagstukken die verder gaan dan de standaard advertentieoplossingen voor VNU Media's key accounts. Denk aan branded content, marketing partnerships, creative concepts, sponsoring, redactionele samenwerkingen via verschillende platformen zoals online, print, mobile, events, etc. Klanten: o.a. Microsoft, Sony, Samsung, Vodafone, Nokia, Dell, T-Mobile, HP, bol.com, KLPD/Politie, etc.
"Branded content" is gewoon een mooie naam voor een artikel dat eigenlijk niet helemaal onafhankelijk geschreven is. Allemaal niet zo erg, maar ik zou het meer dan op prijs stellen als Tweakers.net bij dit soort artikelen gewoon aangeeft dat bedrijf X een bijdrage heeft geleverd aan de inhoud. Dan kan ik Tweakers.net weer een beetje serieuzer nemen.

Vroeger had Tweakers.net ook onderaan een lijstje van hun sponsoren staan, dat is nu verdwenen. Ook bij 'over tweakers.net' staat hier niks over vermeld. Kom op jongens, wees eens eerlijk over wie jullie zijn, want mij maak je niet wijs dat alle inkomsten uit die paar echte ouderwetse advertenties komen die jullie voeren.
Dit hoort hier totaal niet thuis, daarom een link naar mijn reactie hier: http://gathering.tweakers...message/39196608#39196608
Vroeger had Tweakers.net ook onderaan een lijstje van hun sponsoren staan, dat is nu verdwenen
Tweakers is al jaren niet meer afhankelijk van sponsoring, servers worden tegenwoordig gewoon gekocht bijvoorbeeld. Vziw is de enige sponsor nu nog True voor de bandbreedte, en die heeft een logo rechtsboven.
want mij maak je niet wijs dat alle inkomsten uit die paar echte ouderwetse advertenties komen die jullie voeren
Daar heb je gelijk in, want een belangrijke inkomstenbron is de Pricewatch. De redactie werkt onafhankelijk van de advertentieafdeling. Als een bedrijf een bijdrage levert, vermelden we dat ook (voorbeeld). Verder verwijs ik je door naar dit topic in Geachte Redactie, in het bijzonder de bijdrage van ACM.
Dat zal dan wel, maar ik heb precies hetzelfde gevoel.
Buiten de 4 headlines zie je bij pricewatch het volgende:
Mobiele telefoons: een win8 toestel.
Tablets: een win8 tablet.
Besturingssystemen: win 8

Dus van de eerste 7 dingen om de artikelen heen zijn 7 van de 7 windows 8.
Ik moet naar beneden scrollen om iets anders tegen te komen. (met 1920*1080) Puur toeval natuurlijk.
En niet te vergeten natuurlijk de nieuwe Duplo layout van tweakers, die al helemaal niet op Metro lijkt.

En kritische noten mis ik al helemaal in die artikelen, het leest voornamelijk als een lofzang of als een opsomming van mogelijkheden.

@alwinuzz
Kijk voor de gein eens op Guru3d.com of Hardware.info.
Vergelijkbare nederlandse sites (Ja ook Guru3d is nederlands, ondanks dat de voertaal engels is), dan zul je zien hoeveel meer aandacht windows 8 krijgt op tweakers in vergelijking met die 2 sites.
Zoveel meer dat ik de uitspraken over "onafhankelijkheid" van tweakers echt wel met een vrachtwagen vol korreltjes zout neem.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 30 oktober 2012 12:55]

Wat wil je nou? Het grote nieuws van deze week is Windows 8 en WP 8.
Gek he dat alle berichten daar over gaan.
Anoniem: 292995
@alwinuzz30 oktober 2012 12:49
Oneens!.
De aankondigingen van Google waren bijvoorbeeld ook aardig spectaculair. Maar dat kwam niet verder dan een minimaal berichtje.
Het argument: "jamaar Windows is het meest gebruikte OS" is inmiddels ook al niet meer waar. Het is het meest gebruikte desktop OS. Op alle andere gebieden zijn ze bepaald geen marktleider.
Overall is het meest gebruikte OS.... Linux. Maar ik zie geen week lange reclame show als er een nieuwe kernel gereleased wordt
Oneens!.
De aankondigingen van Google waren bijvoorbeeld ook aardig spectaculair. Maar dat kwam niet verder dan een minimaal berichtje.
Ga je mond spoelen! Wat een onzin en dat weet je zelf ook:

Gisteren:
nieuws: Google kondigt 4,7" Nexus 4-smartphone aan
nieuws: Google presenteert Nexus 10-tablet met resolutie van 2560x1600 pixels
nieuws: Google kondigt versie 4.2 van Android Jelly Bean aan

Vandaag:
nieuws: Google brengt muziekaanbod Google Play op 13 november naar Europa

Hoezo "een minimaal berichtje"??? Als er groot nieuws is (pasgeleden nog met Apple toen ze met de iPad mini, iPhone 5 en nog wat spul kwamen) wordt daar verdeeld over enkele artikelen aandacht aan besteed. Juist om ervoor te zorgen dat de discussies over verschillende onderwerpen niet door elkaar te laten lopen. Daar kwam toen ook veel commentaar op. Nu hetzelfde verhaal met Windows 8...
Overall is het meest gebruikte OS.... Linux. Maar ik zie geen week lange reclame show als er een nieuwe kernel gereleased wordt
Stukjes over Ubuntu gemist afgelopen week?

Sorry hoor, maar ik vind dit zo'n onzinnig geblaat. Gisteravond kwam er zelf commentaar dat er teveel Google-nieuws was, nu is het weer teveel MS-nieuws en is er blijkbaar niks over Google gepost. Hoe kom je erbij?

En met alle respect voor Google (ik ben een tevreden Galaxy Nexus-gebruiker en ga zeker een Nexus 10 halen als hij beschikbaar is): Android wordt veel vaker geüpdatet dan Windows, dus een major upgrade bij MS verdient alleen daarom al meer aandacht. Vooral omdat het zoveel bezoekers treft die nu een nieuwe computer kopen: daar zit Windows 8 gewoon bij, of je nu wil of niet. Op werk krijg je er op termijn ook mee te maken, al zal dat misschien wat langer duren. Windows 8 is een veel grotere stap vanaf Windows 7 dan Android 4.2 t.o.v. 4.1. De Nexus 4 en 10 krijgen terecht een eigen topic en zodra ermee gespeeld kan worden door de redactie, komt er ook wel een review van. Met Windows 8 ligt dat anders, want dat is nu al beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 30 oktober 2012 16:37]

Ga je mond spoelen! Wat een onzin en dat weet je zelf ook:
En toch is op de frontpage bovenaan alleen maar Win8 te zien. Het is dat Assassins creed er nu bij staat, maar verder is het 1 grote MS ad.

De kwaliteit van de reviews is verder ver onder de maat (zoals ik bij de Win8 desktop-review al heb aangegeven). De meeste 3-sterren productreviews gedaan door tweakers-users zelf zijn bruikbaarder!

Ik ben het dan ook volmondig eens met Zigi_Samblak
Het is het grote nieuws op tech gebied van deze week inderdaad. Het is niet het enige nieuws, dus dat heel Tweakers deze week in het teken van Win8 lijkt te staan is nogal overdreven.

Maar dat is niet het belangrijkste.

Het belangrijkste zoals ik en anderen al hebben opgemerkt is dat het in de vele artikelen over MS produkten bijna totaal gebrek is aan kritiek. Terwijl internet op barsten staat van de kritiek over de nieuwe layout en het verwijderen van basisprincipes in Windows, of dit nu terecht is of onterecht, is het meeste wat je in de artikelen op Tweakers tegenkomt "het is misschien even wennen, maar als je open staat voor veranderingen...".

DAT is nog veel opvallender dan de overkill aan MS artikelen, en daar heeft nog niemand op gereageerd.
Tweakers is al jaren niet meer afhankelijk van sponsoring
Niets is minder waar... Uit de T.net FAQ, kopje "Wie runt Tweakers?":
Inmiddels zo'n 55 mensen in vaste dienst van Tweakers.
Dit zijn uiteraard geen vrijwillegers in vaste dienst, en ze zullen betaald moeten worden (naast alle andere kosten zoals gebouw en hosting uiteraard). T.net is volwassen geworden, dus heet het een sponsor tegenwoordig gewoon adverteerder.

Deze discussie hoort hier niet thuis getuige de -1 voters op mijn eerste reactie. Zoals je al voorstelt (en ik was het al van plan) is dit meer iets voor een topic op Geachte Redacite, bij dezen.

edit:
laatmaar, komt weer op dezelfde plek terecht, ik snap het niet. Sorry voor de rotzooi

[Reactie gewijzigd door metaal op 30 oktober 2012 13:26]

Anoniem: 425494
@metaal30 oktober 2012 18:18
Het gaat zelfs veel verder op tweakers, niet alleen wordt MS stelselmatig opgehemeld, haar concurrenten worden juist extra kritisch benaderd. Zo wist tweakers net als enige reviewer te melden dat de interface van iPad3 niet vloeiend was. Alle andere grote reviewsites prezen juist het omgekeerde. Veel aandacht werd besteed aan het feit dat de iPad3 warmer werd dan de iPad2, terwijl uit later onderzoek bleek dat de iPad drie niet warmer werd dan concurrende merken. Daar wordt vervolgens nooit meer op teruggekomen.

Als bedrijven niet op tweakers adverteren worden ze in de verdomhoek gezet. Een bedrijf als Rim wordt niet alleen stelselmatig genegeerd, negatieve geruchten uit anonieme bron worden doodleuk als nieuwsitems gepresenteerd. Een voorbeeld: "BlackBerry 10 werkt niet met huidige versie BES". Niets meer dan kwaadsprekerij uit anonieme bron. Door Rim ook direct ontkend. Maar nu wat mij het meest stoort. Tweakers plaatst pas dagen later een update bij het artikel met als vermelding 20:10 suggererend dat ze het binnen een paar uur zouden hebben gecorrigeerd. Sorry dat ik zeg, maar dit is gewoon leugenachtig.

Zelf ben ik MS kritisch. Daarvoor is op dit forum geen plaats. Een groep MS evangelisten heeft er een gewoonte van gemaakt om standaard al mijn posts naar -1 te modden. Elke keer moet je dan naar mismoderatie topic gaan dan wordt het hersteld. Maar ze laten de dadergroep die notabene hun acties hebben aangekondigd gewoon vrijuit gaan. Ook al je volgende posten worden daardoor weer binnen een minuut naar -1 gemod. Ze krijgen vrij spel. Inmiddels is wel duidelijk waarom. Ook anderen die een kritische noot plaatsen worden omlaag gemod. Ik heb ooit vier kritische -1 posts omhoog proberen te modden van anderen maar kreeg daarop een waarschuwing. Dan weet je ook weer genoeg.

Maar gaat het om Rim of Modzilla of HP om maar een paar te noemen dan is een bepaalde groep die stelselmatig begint met moddersmijten. Zodra er er weer een update van Firefox komt is de standaardreactie: geheugenprobleem. Ik weer al jaren met modzilla op vijf twee desktops en 3 laptops van jong tot oud en ik heb nog nooit de constant herhaalde klacht bemerkt. Daar gaat het deze groep ook niet om, ze willen gewoon concurrerende merken de grond in boren. Gewoon dezelfde slogans herhalen. Dit is geen fanboy gedrag, want MS producten worden vreemd genoeg nauwelijks aangevallen, nee de hatelijke commentaren zijn steeds gericht tegen de concurrenten.

Er wordt hier beweerd dat Appel gehypt wordt. Niets is minder waar. Apple doet verhoudingsgewijs juist heel weinig aan reclame. Het drijft volledig op de enthousiasme van de gebruikers groep. BIj MS is het net omgekeerd, zij gebruiken evangelisten om hun producten te hypen. d.w.z. Zorgen dat je product een overdreven aandacht krijgt in de media. MS is een echte marketingorganisatie, Ze hebben alle techjournalisten in hun database en benaderen die om ze voor hun te laten schrijven.

Je verwacht van een journalist dat hij zijn beroepsethos hoog houdt. Bedrijven mogen adverteren maar reviews moeten onpartijdig zijn. Het is al een behoorlijke toezegging aan een fabrikant als je een review over hun product doet. Windows8 is hier werkelijk tot kotsens toe gereviewed, daar zijn ze al twee jaar mee bezig. Elk kleine verbetering werd uitgebreid vooraf en achteraf besproken, er werden tussenreportages gemaakt, elke week waren we wel een paar items over een product dat nog steeds in de steigers stond. Eigenlijk was de gemiddelde lezer al helemaal op de hoogte van W8. Maar nu het uitgebracht wordt heeft tweakers bealoten om de site om te toveren in reclamezuil voor MS met elke dag een stroom lovende reviews.

Google heeft tegelijkertijd een antwoord gelanceerd dat MS helemaal in het stof doet bijten een state of the art smartphone voor €299, een state of the art 10" tablet met een superresolutie en processor voor €399 en eerder een 7"tablet voor €249. Dan praten we over producten die echt helemaal af zijn, waarvoor een sloot aan apps te krijgen zijn, waar een bloeinde community om heen zit en een grote gebruikersgroep heeft, enz. enz, En dan een prijsverlaging van honderden euro's als klap op de vuurpijl. Tweakers doet het af met een paar berichtjes laat op de avond.

Wat heeft MS? Een tablet die helemaal niet zo goed is als hier wordt voor gespiegeld lees Gizmo maar eens, ze maken er gehakt van. Een ecosysteem dat nog van de grond moet komen, een niet bestaande user base. Zo weinig interesse bij devellopers dat MS ze nu zelf moet betalen om apps te maken. Een OS dat niet meer is dan een omgebouwd PC-OS dat 12GB in beslag neemt op een tablet waar je Android en Apple aan 1GB genoeg hebben.

En als PC-OS is het achteruitgang t.o.v. van W7. Het startscherm wordt steeds slim vergeleken met het startmenu, maar daarbij wordt verhuld dat er hele weken voorbij gaan zonder dat ik in W7 in het startmenu kom. Waarom? Omdat alles op mijn SUPERBAR staat. In W8 klik je een programma, wil je een ander programma dan moet je weer op start klikken om naar je schermgrote menu te gaan. In W7 starten we gewoon direct van uit ons programma het volgende door op de superbar te klikken. Véééél sneller, maar er wordt net gedaan of er geen superbar bestaat en we in W7 met het menu werken. W8 is gewoon en stap terug in de tijd van superbar naar menu.

En als ik een weinig gebruikt programma nodig heb, dan is mijn startmenu echt veel prettiger dan een diaree aan icoontjes die W8 mij presenteert. Of ik druk op windows-key en type de naam en enter. W8 op de PC is niet meer dan een halfbakken product. Voor de noob is W8 nog lastiger want die kent al die slimmigheidjes en sneltoetsen niet en zal ze ook nooit leren.

MS komt op de markt met 1.0 versie en een vrijwel lege appstore, geen userbase van enige betekenis terwijl de phonemarkt in de rijke landen voor bijna 50% al verzadigd is. Hun metro-interface wordt door consumenten al twee jaar genegeerd ondankt enorme promotiecampagnes. Het product net uit de beta fase rammelt nog en de prijs is niet concurrerend. Reden voor Tweakers om een flink de vlag uit te steken en te roepen dat MS het gaat maken. Tuuuuuuuuuurlijk.

Waarom? Vul zelf maar in ...

Ooit was dit een community site gemaakt door gedreven mensen met een hart. Nu is het een professionele, commerciele toko geworden die zijn ziel verkoopt aan de meest biedende. Jammer, jammer, jammer

Maar ook een teken hoe belangrijk open source en eerlijke concurrentie werkelijk is, willen we niet in commercieel vormgegeven leugens gaan leven.

Verder maak ik mij niet druk. W8 stevent af op een catastofale mislukking. Als je wat dieper er over nadenkt weet je dat het onafwendbaar is. Op Wallstreet weten ze dat ook, vorige week is Google MS in waarde voorbij gegaan. MS is nu nr 3. (Waarom niet gemeld door tweakers?)

Daarom laat tweakers maar zijn MS reclame als nieuws verkopen, de waarheid zal de nonsens snel genoeg inhalen. MS geeft alle werknemers allemaal een Surface tablet, lees ik, leuk kunnen ze weer als initieel verkoopsucces voorspiegelen. Maar daarna zal het snel doodbloeden. Ben benieuwd of we dan een update krijgen van tweakers?

Tweakers haalt MS niet omhoog, na Nokia is tweakers gewoon het volgende slachtoffer van MS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 30 oktober 2012 18:38]

Van alle tech nieuws dat ik in het afgelopen jaar op Tweakers heb gevolgd zal de overstap naar Windows 8 in absolute aantallen de meeste mensen gaan raken in de komende jaren. In dat licht is het verbazingwekkend dat Windows 8 niet veel MEER aandacht krijgt. Kijk maar naar zo iets kleins (...) als de iPad Mini: die krijgt al heel veel coverage, terwijl het eigenlijk gewoon een saai product is.

Overigens geloof ik best dat Tweakers af en toe iets andere keuzes maakt in ruil voor wat centen (er staat nu bijvoorbeeld een plaatje van de Surface bij de categorie 'Tablets' op de voorpagina). Maar ik geloof niet dat ze een ander oordeel geven over de producten in ruil voor geld. In de coverage over Windows 8 en Windows Phone 8 worden ook pijnpunten en problemen aangestipt.

En laten we wel wezen: hoeveel gratis extra aandacht krijgt Apple in allerlei publicaties, prijsvragen ('Win een iPad') en programma's?

EDIT in reactie op Wilbert de Vries:
Dan zijn jullie helemaal zuiver; Kudos!

Overigens zou ik dat nog wel acceptabel vinden: of je nu het ene of het andere plaatje bij een categorie laat zien is inhoudelijk niet van belang.

Verder gefeliciteerd voor het Windows offensief dat in alle drie de categoriën die ik zie een Windows product staat (telefoon, tablet en OS). Da's vast een lange tijd geleden...

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 30 oktober 2012 16:24]

Overigens geloof ik best dat Tweakers af en toe iets andere keuzes maakt in ruil voor wat centen (er staat nu bijvoorbeeld een plaatje van de Surface bij de categorie 'Tablets' op de voorpagina).
:'( Dat is het meest populaire product van dat moment en wordt op basis van een algoritme bepaald

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 30 oktober 2012 13:36]

Wat overdreven. Windows 8 gaat nu gelanceerd worden, dan is het een hot item. Of je het nou wil of niet. Of ga je ook klagen over de vele apple-berichten na een Apple conference? of veel gamenieuws na de E3?
En als apple iets voorstelt staan er op 1 dag ook 4-5 topics, word het ook besproken langs alle kanten, zal de layout nog ongeveer hetzelfde zijn, maar zullen andere net zoals jou klagen dat het enkel apple is.

Sorry MS brengt om de 3-4 jaar een nieuw OS uit waar nu een heel pak aan veranderde voor de doorsnee gebruiken, en dan mag men dit niet meer van enkele kanten belichten?

Of wil je gewoon een simpele review met 0.0 echte info, pak dan gewoon een krant. Hier verwacht ik toch iets dat dieper gaat.

[Reactie gewijzigd door k995 op 30 oktober 2012 16:21]

Sorry MS brengt om de 3-4 jaar een nieuw OS uit waar nu een heel pak aan veranderde voor de doorsnee gebruiken, en dan mag men dit niet meer van enkele kanten belichten?
Wat is er dan veranderd? het start menu is anders... klaar.... meer niet... ze hadden het zelfs als een App uit kunnen brengen. Of zoals Tweakers.NET zelf aangeeft, een service pack want meer is het niet.
Maar het is ook één van de big things die nu gebeurt. Microsoft maakt een radicale verandering en daar kan je als tweaker site niet om heen. De grote gigant die af probeert te stappen van zijn oude vertrouwde besturings systeem. DAAR KAN JE NIET OM HEEN!
Je moet niet overdrijven, er was ook veel coverage van Windows Vista en Windows 7 rond hun release dates. Mijn issue is dan ook niet dat er veel coverage is, maar dat het slechte coverage is. Ik ben net eens het "Windows 8: ook voor zakelijke gebruikers" artikel gaan lezen en ik heb het gevoel dat ik zo een een Metro artikel of een pagina uit de Computer Idee! aan het lezen ben ipv. een artikel uit de ct' Magazine. Tweakers.net heeft heel lang op dat laatste niveau gezeten, het zit nu eerder op het niveau van de eerste twee...
Ditzelfde zei men toen Apple met nieuwe spullen kwam, en daarvoor was T.NET een reclame site voor Samsung, en daarvooor moest Android het vergelden en ga zo maar door.

Op dit moment is Windows "hot" dus krijg je daar veel tech-nieuws over, je bent natuurlijk altijd vrij om andere tech sites te bezoeken.
Het is nu eenmaal zo dat als iets populairs in de media komt dit ook veel aandacht krijgt.

Dat dit nu toevallig Microsoft is met Windows 8 en dat deze tweakers nu daarover een positieve mening hebben wil niet zeggen dat deze gesponserd zouden zijn.

Ook als Apple en Linux een nieuw OS uitbrengen wordt dit steeds uitvoerig besproken.

En als je voor verandering openstaat heeft dit nog niets te maken met wat je juist als keuze maakt. Het gaat enkel om wat voor jou belangrijk is of lijkt. Maar dat is voor elke persoon anders.
Is dat zo? Ik zie echt geen verschil meer tussen t.net en een Microsoft reklame site.
Een week anderhalf geleden was er een even hevige discussie over het feit dat Tweakers de Apple hype echoput was. Kennelijk is het nieuws groot genoeg om een paar items aan te spenderen... Big deal.
Ik vind deze kritiek overdreven, maar als Tweaker drive-by gebruiker merk ik de laatste tijd wel dit:

- Onderwerpen worden in wel erg veel artikelen gesplitst. Je raakt het overzicht al snel kwijt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit met het maximaliseren van exposure te maken heeft. Begrijpelijk, maar wel irritant als lezer.

- Bij reviews vind ik de uitkomst vaak opvallend "neutraal" en gebalanceerd, het lijkt alsof de uitkomst per se binnen bepaalde lijntjes moet blijven. Sterke punten worden afgezwakt en zwakke punten gebagataliseerd. Het is me allemaal een beetje te weinig uitgesproken, alsof er angst is om fanatiekelingen in de community voor de schenen te schoppen. Ik mis de wat hardere kritiek maar ook de ophemeling van dingen. In feite wil ik van expert reviewers weten of een produkt goed of slecht is. Het antwoord op tweakers is altijd "mwaaahhhh"....it depends.
noem het anders gewoon GUIFKAM of "the Symbol"
Mag niet meer van microsoft?
Het is meer van "microsoft gebruikt die naam niet meer" of iets dergelijks.
Denk dat de video al eerder is opgenomen en dat ze toen het nog niet wisten, en metro kun je nog gebruiken als naam, is niet helemaal verboden lijkt me.
Ik denk niet dat de video al eerder is opgenomen dan dat hoor. Dat is ruim twee maanden geleden en toen was Windows 8 nog niet zover. De naam staat tevens ook in de tekst en dit hoort hier dus ook niet thuis.

Daarnaast is het niet echt een discussie, maar zijn ze het best met elkaar eens, wat ook niet verkeerd is hoor! Ze geven een best mooi beeld over Windows 8. Zelf gebruik ik het op mijn laptop en op mijn desktop en ook met de muis vind ik het prettig werken, maar een touchpad ben ik ook meer gaan gebruiken sinds.

Vervolgens weten ze denk ik niet wat schizofrenie inhoud? Het is compleet iets anders als MPS en wordt dus gebruikt in de verkeerde context.

Al bij al een zeer interessant filmpje over Windows 8. Mooi objectief zover het kan gaan, want een besturingsysteem is altijd iemands persoonlijke ervaring. En het is inderdaad zo dat het zonde is dat je soms naar de desktop modus moet gaan voor bepaalde dingen. Deze was dacht ik niet aanwezig op de Windows 8 RT en heeft zo zijn beperkingen. Misschien is dit wel de reden dat het er nog niet inzit?

Edit: (@svenk91) Sorry, mijn foutje dan, had begrepen dat het gewoon een normale Windows versie op de (x86) tablet was, weet ook niet waarom die aanname.

Edit2: (@Tvern) Is dit niet belachelijk dan dat mensen het denken te begrijpen? Het heeft er niets mee te maken en mensen met schizofrenie willen hier ook absoluut niet mee verbonden worden. Het heeft dan ook niet echt veel met elkaar te maken. Tenzij je zegt dat MPS ook een waanbeeld is, maar dat zal nooit verklaren waarom iemand een 'ander' kan zijn van het één op ander moment.

Edit3: (@NmS)
schizophrenia does not imply a "split personality", or "multiple personality disorder" (which is known these days as dissociative identity disorder)
Uit hetzelfde artikel als dat jij aanhaalt. En nee, dat haal ik niet de koekoek. Het woord wordt vaak misplaatst en ook in dit geval lijkt het weer het geval. Hoe jij het uitlegt met de denkwijze en waarnemingen kan ik niet ontkennen, maar dan had hij beter andere woorden kunnen gebruiken.. Blijf het dus vreemd verwoord vinden en zelfs als ik het terug kijk, niet kloppend.

Edit4: (@Menesis) Ja, hiermee bedoel ik hetzelfde. DID, MPS (Multiple Personality Syndrome) of MPD (Multiple Personality Disorder) worden vaak gebruikt terwijl ze eigenlijk hetzelfde betekenen.

[Reactie gewijzigd door Sietse1990 op 30 oktober 2012 15:30]

Juist bij windows RT is het een kritiekpunt dat je voor sommige dingen nog naar de classic desktop gaat (en dan voornamelijk de file explorer). De klassieke desktop is veel beperkter in windows RT (je kan er geen eigen applicaties draaien) maar hij is er nog wel.
Dat soort dingen lossen zich wel op als er een file-explorer voor de metro-interface komt. Wat mij dwarszit is het volgende:
Je kunt met één knop overschakelen naar de desktop-omgeving (albeit without start).
Maar: omdat je standaard (gedwongen) in de metro-interface komt, is er een drempel om over te schakelen naar de desktop omgeving. Maar het gebruik van de metro-omgeving laat ook automatisch de behoefte toenemen naar de microsoft winkel, wat ik een slinkse/achterbakse methode vindt. Wéér een extra systeem wat eigenlijk alleen een commercieel doeleinde heeft.

Ik betreur het dan dus ook dat de kans om automatisch in desktop modus te zitten (en dat zou dan best een ingewikkelde handeling mogen/kunnen zijn) die daarnaast "toevallig" meedraagt aan uitmelking winstgenerering. Ik zal het mensen ten zeerste afraden die werken met een muis. Voor mensen die met een touchinterface moeten werken: lauw aanraden.
Uit de video kun je opmaken uit wat Windows 8 screens dat het op woensdag 24 oktober is opgenomen volgens mij. Zie rond 6m25s.
Vervolgens weten ze denk ik niet wat schizofrenie inhoud? Het is compleet iets anders als MPS en wordt dus gebruikt in de verkeerde context.
Waarom is dit in de verkeerde context gebruikt? Vanuit het Grieks betekent het letterlijk 'gespleten geest'. Het was ooit zo benoemd in de medische wereld om een scheiding van mentale functies tussen persoonlijkheid, denken, geheugen en waarneming aan te geven (Bron).

In de context waarin Wout het gebruikt, geeft hij aan dat de waarneming niet overeen komt met je denken. Wanneer je in de Windows 8 omgeving werkt, heb je een bepaalde manier van denken hoe te werken met de interface. Wanneer je dan teruggevoerd wordt naar de desktop omgeving voor bepaalde taken, geeft dat een andere waarneming dan waarin je denken zich bevindt (namelijk, je verwacht in de Windows 8 omgeving te werken).

Dit heen en weer switchen tussen de denkwijze waarin je je bevindt en de waarneming (user interface) waarmee je wordt voorgeschoteld, geeft dan een schizofreen gevoel. Wout heeft het niet over twee verschillende identiteiten. Of je nu in de Windows 8 interface werkt of op de desktop, in beide gevallen is de identiteit behouden, namelijk het Windows 8 besturingssysteem.

Woorden hebben een verdere reikwijdte in betekenis dan dat we kunnen overzien. Dat het woord 'schizofreen' in de context waarin Wout het gebruikt, niet geheel overeenkomt met de betekenis die het heeft in de context van de medische wereld, dat haalt je de koekoek. Maar dat betekent niet dat het woord misplaats of foutief gebruikt is in de context waarin het gebruikt is.

Edit: @ Sietse1990
Uit hetzelfde artikel als dat jij aanhaalt.
In mijn uitleg heb ik het nergens over meerdere persoonlijkheden en blijf ik juist dicht bij de uitleg van schizofrenie zoals dat in het artikel wordt vermeld. Namelijk, "to describe the separation of function between personality, thinking, memory, and perception"
Blijf het dus vreemd verwoord vinden en zelfs als ik het terug kijk, niet kloppend.
Datgene wat Wout duidelijk probeert te maken in het filmpje is dat er een gespleten of gescheiden gevoel of ervaring optreedt, wanneer van de Windows 8 interface naar de Desktop omgeving wordt gewisseld.

Die splitsing zit hem in de denkwijze waarin je je bevindt in het werken met de Windows 8 interface en de wisselende vorm van userinterface wanneer er een desktop programma wordt gestart.

Het woord 'schizofrenie' is hier, naar mijn inziens, beter van toepassing, in tegenstelling tot de MPS die jij aanhaalt. In het laatste gaat het namelijk over een meerdere identiteiten die jij meebrengt. Daar is geen sprake van wanneer er van de Windows 8 interface naar de desktop wordt gewisseld. De identiteit blijft hetzelfde, namelijk het windows 8 besturingssysteem.
Wanneer het ene programma opstart in Windows 8 en het andere in Linux en weer een andere in MacOS, dan was het gebruik van MPS wel op zijn plaats geweest.

Wout heeft het over een gevoel van gespletenheid waar tussen je over en weer beweegt, en niet over een stoornis in de context van een medische diagnose.

Het enige wat ik duidelijk wil maken is dat de betekenis van een woord niet een vaststaand gegeven is, en dat de context waarin het woord verschijnt medebepalend is voor de betekenis die het draagt.

[Reactie gewijzigd door NmS op 30 oktober 2012 16:28]

[...]

Waarom is dit in de verkeerde context gebruikt? Vanuit het Grieks betekent het letterlijk 'gespleten geest'. Het was ooit zo benoemd in de medische wereld om een scheiding van mentale functies tussen persoonlijkheid, denken, geheugen en waarneming aan te geven (Bron).
Scheiding van mentale functies is juist niet hoe de het woord in de video gebruikt werd. Het werd gebruikt om de gespleten persoonlijkheid van W8 (metro/desktop) te beschrijven.
Verder heb ik niet echt een probleem met het gebruik van het woord; ik dacht zelf ook dat het synoniem voor gespleten persoonlijkheid was en zo wordt het in lekentaal ook vaak gebruikt (wat hier dus ook blijkt).

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 30 oktober 2012 17:48]

Het is leuk dat het objectief over opties en dingen en mogelijkheden gaat, maar na 3 items in de nieuwsfeed van Tweakers.net over Windows is het onderwerp nou al wel weer uitgekauwd. Misschien nog iets over een serverversie, maar dan hebben we het wel gehad.
Dissociative identity disorder* zou een betere term zijn voor Windows 8 :D

* dit is wat mensen vaak met schizofrenie verwarren, wellicht betekent MPS hetzelde..
reviews: Windows 8: veelbelovende nieuwkomer op de tabletmarkt
In dit artikel leggen ze uit dat het aanhouden van de aanduiding 'metro' de continuïteit moet verbeteren.

@Sietse1990
De vergelijking met schitzofrenie mag niet correct zijn, maar ik denk dat iedereen direct begrijpt dat er blijkbaar sprake is van meerdere (twee in dit geval) aspecten die niet bij elkaar lijken te horen.
Dat heeft echter niets met schizofrenie te maken. Dit is een hardnekkige verwarring van ziektebeelden in films, boeken en algemeen gebruik die maar niet uit lijkt te sterven. Schizofrenie is iets totaal anders!
Dat heeft echter niets met schizofrenie te maken. Dit is een hardnekkige verwarring van ziektebeelden in films, boeken en algemeen gebruik die maar niet uit lijkt te sterven. Schizofrenie is iets totaal anders!
Dat is precies zijn punt; het is medisch misschien niet correct, maar brengt wél de goede boodschap over.
Dna kne we speling ook overbrood goien!

Hier komt de boodschap ook over, maar is het nog steeds niet correct :)
Op het tablet in de intro staat toch echt October 24th
Naamprobleem voor Microsoft opgelost:

TIFKAM

The Interface Formerly Known As Metro...
Kunnen ze er beter een symbool van maken ^^
Dat stuk over het gebruik van de muis is echt onzin, je kunt gewoon scrollen en je hoeft helemaal niet met je muis te klikken en slepen enzo.

Ik gebruik Windows 8 nu al een tijd met toetsenbord en muis en het voelt op veel momenten een stuk intuitiever dan voorgangers

Het is ook echt geen "servicepack voor windows 7". Er zijn zoveel wijzigingen, ook voor pc gebruikers.

[Reactie gewijzigd door hansleautaud op 30 oktober 2012 08:03]

Als je geen interesse hebt in WinRT/Metro-apps en enkel desktopapps gebruikt, dan hou je niet zo veel over wat echt de moeite van het overstappen waard. Voor desktopgebruikers is Win8 een SP tov Win7 - en dan nog eentje die je het leven iets moeilijker maakt zonder start menu.

Metro was 15 minuten grappig om uit te proberen, maar ik merkte snel dat ik er op een desktop PC niks aan had. Het is veel te groot, alles is schermvullend, het is moeizamer om mee te werken. Kortom: perfect voor een tablet, maar nooit bedoeld voor een desktop-PC.

Ik probeer nu zo min mogelijk Metro te gebruiken en moest daarom al mijn werkwijze aanpassen. FF snel een optie in het configuratiescherm zoeken, bracht me meteen in het Metro Startscherm (wat ik niet wilde) en daarom heb ik nu extra snelkoppelingen op het bureaublad gezet. Dat soort dingen vind ik geen verbetering.

Metro had op desktop-PCs gewoon optioneel moeten zijn. MS wil echter iedereen pushen om met Metro te gaan werken, omdat ze zo marktaandeel hopen te winnen tov Apple en Google en zo weer een speler kunnen worden op de tablet-markt. Desktopgebruikers zijn voor hun niks anders dan middel tot een doel.
Je slaat de spijker op z'n kop :) . Ook ik mis helemaal niets aan de User Interface van Windows 7. Tot nu toe hadden nieuwe Windows versies hetzij een verbeterde User Interface, hetzij ze waren een stuk stabieler dan hun voorganger. Aangezien Windows 7 op beide punten dikke voldoendes scoort, moest Microsoft wel met compleet iets anders komen, ziedaar Windows 8.

Maar Windows 8 zal voor de gebruiker niet sneller werken dan Windows 7, simpelweg omdat je als gebruiker niet werkt met je besturingssysteem, maar met de programma's die erop draaien. Zeg nu eens eerlijk: hoeveel tijd is een gemiddelde gebruiker per dag kwijt door vermeende tekortkomingen van Windows 7? Volgens mij helemaal niks. M'n pc komt binnen 4 seconden uit slaapstand en dan werk ik met de programma's die ik geïnstalleerd heb. Zie werkelijk niet in hoe Windows 8 dit proces zou kunnen verbeteren/versnellen.

Integendeel, na Windows 8 een tijdje gebruikt te hebben ergerde ik me dusdanig aan al dat geswitch tussen Metro en 'old style' dat ik snel weer 'terug' gevlucht ben naar W7. Vind het ook wel toepasselijk dat de W8 gebruikers plotseling zo kicken op allerlei keyboard-shortcuts. Ik heb die dingen nog nooit gebruikt. doe eigenlijk alles met de muis, maar met W8 moet je blijkbaar keyboard-shortcuts gebruiken om dezelfde mate van productiviteit te bereiken.
Anoniem: 229792
@alexbl6930 oktober 2012 09:34
Wat een vreemde reactie. Omdat jij te oud bent om er aan te wennen, denk je dat niemand er baat bij heeft? Denk je dat W8 vele malen minder productief is?

Ik gebruik W8 ook al een hele tijd en gebruik voornamelijk mijn muis. Op het Startscherm heb ik dan ook geen metro apps, alles verwijdert. Er staan wel een hoop programma's op die voor x64 zijn geschreven.

Dus wanneer mijn PC opstart, klik ik gewoon op een programma dat ik nodig heb, en automatisch wordt ik doorgestuurd naar de oude windows omgeving en kan ik zoals tevoren mijn werk verrichten.

Daarnaast zit Windows 8 gewoon vol met kleine tweaks die je pas gaat waarderen als je ze kent en gebruikt.

Maar ik heb het vaker gezegd, de oude generatie heeft weer eens moeite met aanpassen, zoals met zoveel dingen in deze moderne samenleving.
Onzin. Heeft niks met aanpassen te maken. Wel met de WIL en de noodzaak om aan te passen. Beide ontbreken bij mij en ik denk vele anderen, we zien het nut, de noozaak en de lol er niet van in. Het is hoe je het wend of keert, zeker in "vanilla" mode, een andere manier van werken en dat moet je maar net bevallen.

Voor sommigen zal het een zegen zijn, voor anderen niet. Dat het tekortkomingen heeft voor de pc gebruiker, is een feit. De voorbeelden liegen niet. Natuurlijk zijn er work-arounds, maar dat doet niets af aan de terechte kanttekeningen.

Een auto rijd ook gewoon op vier wielen, al vanaf -1900. Waarom? Dat werkt gewoon het beste. 3 of meet dan 4 kan wel, maar is niet wenselijk. Zo ook met desktops. Daar hoort geen tablet besturing thuis. Of iig had Microsft het er net zo makkelijk in kunnen laten zitten en gebruiker zelf laten kiezen. Maar nee, dat monster uit Redmond bepaalt weer eens wat goed voor ons is en dat stoort me mateloos. Juist omdat het niet hoeft, het is niet nodig. Je kunnen je met gemak veel meer flexibiliteit bieden. Waarom maken ze niet gewoon iedereen gelukkig ?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 30 oktober 2012 10:38]

Wat heeft ouderdom ermee te maken? Je weet niet eens zijn/haar leeftijd. Er zijn ouderen die veel flexibeler zijn dan jongeren. Dus generaliseer je hier wat op zich al weinig flexibel is. Verder kan ik jouw mening ook als conservatief beschouwen namelijk door vast te houden aan dat wat Microsoft voor je heeft bedacht per definiitie goed is.
Ben het wel met je eens dat er veel handigheidjes in 8 zitten en jouw manier van werken met x64 op je startscherm is ook best wel handig in het algemeen. Blijft nog steeds dat iemand alle opties uit een goed ingericht startmenu kan missen of door de uiterlijkheden heenkijkt en geen wezenlijke vooruitgang ziet bij zijn manier van werken tov W7

[Reactie gewijzigd door Cerulean op 30 oktober 2012 11:01]

Hoe lang heb je Windows 8 geprobeerd?
-Microsoft komt met Windows 8 om andere redenen dan dat er niets meer verbetert kon worden aan Windows 7.
-Voor gebruikers die hun PC/Laptop iedere keer uitzetten is wel degelijk veel winst.
-Keyboard shortcuts is altijd al sneller in heel veel taken. Maakt niet uit of je W7 of W8 gebruikt. En je kan zeker niet alles met je muis.
Stel, je bent aan het typen en wil snel afsluiten, zeker weten dat je, ook met W7, met Alt-F4 sneller ben dan met je muis.
Blijft switchen over wat je met een paar instellingen zo goed als volledig kan beperken.
Blijkbaar heb je de tijd er niet voor over om Windows 8 zo in te stellen dat het wel efficiënter voor je werkt. Ieder zijn keuze.
Ik probeer nu zo min mogelijk Metro te gebruiken en moest daarom al mijn werkwijze aanpassen. FF snel een optie in het configuratiescherm zoeken, bracht me meteen in het Metro Startscherm (wat ik niet wilde) en daarom heb ik nu extra snelkoppelingen op het bureaublad gezet. Dat soort dingen vind ik geen verbetering.
In de classic interface links klikken links onderin.... of windows - x gebruiken.
Metro had op desktop-PCs gewoon optioneel moeten zijn. MS wil echter iedereen pushen om met Metro te gaan werken, omdat ze zo marktaandeel hopen te winnen tov Apple en Google en zo weer een speler kunnen worden op de tablet-markt. Desktopgebruikers zijn voor hun niks anders dan middel tot een doel.
Daarmee slaat ymmv de spijker op zijn kop. Windows is door Microsoft hardhandig in een spagaat geduwd: het MOEST een OS worden dat zowel op pc's als op tablets werkt.

Omdat men geen manier kon vinden om dat voor elkaar te krijgen, heeft men twee interfaces gemixed. Voor de systeemonderdelen waar een goede touchvriendelijke variant voor was te ontwikkelen, hebben we nu Metro. Alles wat Microsoft niet touchvriendelijk kon maken, is in de oude desktopomgeving gegooid (de File Explorer). Het resultaat is een OS waarbij je er niet aan ontkomt om te schakelen tussen de nieuwe en oude interface.

Ik begrijp niet waarom Microsoft er niet voor heeft gekozen om Windows Phone naar tablets te halen, net zoals Google met Android gedaan heeft en daarnaast een desktopwaardige Windows 8 te ontwikkelen.

Het is niet zo dat ik Metro nu zo verschrikkelijk vindt maar het staat gewoon ontzettend slordig dat voor de ene handeling Metro gebruikt wordt en voor de andere de oude desktopomgeving.
Kun je voor je desktop ook een goede soort van touchpad kopen waarmee je de metro interface van windows 8 kunt bedienen die je kan aansluiten op een USB poort ?
ja, logitech heeft dit uitgebracht.

pricewatch: Logitech Wireless Touchpad

Er stond volgens mij onlangs nog een andere (mooiere) hier op tweakers maar vind hem zo direct niet.
Maar hij is er wel hoor!

Was in de topic met de nieuwe computermuizen en zat ook een touchpad bij.

GEVONDEN! xD

nieuws: Logitech introduceert trackpad en nieuwe muizen voor Windows 8
Ja, wordt vermeld in het filmpje. Zie bijv. de touchpad van Dell

Maar met een muis en toetsenbord is het ook zeer goed te bedienen, het enige waar ik tegenaan gelopen ben (ik ben er zo een die nu gewoon helemaal liever niet de desktop gebruikt) is het missen van een mooie werkzame filemanager met de nieuwe interface.
Waarom zijn er geen 2 varianten windows gemaakt ?
1 voor de tablet markt en 1 voor de desktop / laptop markt...

Het zijn simpelweg 2 verschillende soorten aparaten met andere bedieningen...

Achja, Windows heeft een geschiedenis in ruk - goed - ruk - goed - ruk .. etc.

ik vind het toch een belediging voor iedereen die een flinke computer thuis heeft staan... voor slechts 40 euro omgetoverd tot een tablet..
Nou,

Ik denk dat als jij straks een dikke 27" touchscreen aan je dikke pc hangt dat je hier toch weer anders over gaat denken..

=) helaas houden ze die nog van de Markt omdat ze eerst hun nieuwe devices willes verkopen.

;)
Eigenlijk denk ik dat het vooral is samengevoegd voor de apps.

Als microsoft nu met een apart tablet OS was gekomen, hadden ze er heen hele kluif aan gehad om de store een beetje goed te vullen. Ze zouden echt vanaf nul moeten beginnen, en developers zouden dan echt niet en masse apps gaan maken.

Maar omdat de 'desktop'-windows 8 nu ook gebruik maakt van de store, heeft Microsoft gegarandeerd een userbase van vele miljoenen, en dat is natuurlijk aantrekkelijk voor app developers. Omdat de store dan dankzij de grote desktopuserbase toch goed loopt, is de drempel om een windows-tablet te kopen ook meteen minder hoog. De kans dat je dan apps mist is dan veel kleiner.

Ten tweede heeft Microsoft natuurlijk, zoals in de video al is aangegeven, de visie dat alle verkochte desktops en laptops over 2-3 jaar sowieso een touchscreen hebben. En dan is het gewoonweg noodzakelijk dat Microsoft daar een passende interface voor heeft en die hebben ze nu. Als ik nu een nieuwe laptop of desktop zou kopen, zou ik zeker weten een touchscreen nemen, want dat is gewoon de toekomst. Nu is het begin van een overgangsperiode waarin de muis minder prominent wordt en waarin touch de meeste interactie verorgt. Dergelijke overgangen hebben we in het verleden ook al gezien en uiteindelijk is iedereen toch overgestapt.
Ik ben toch van mening dat ze twee verschillende OS'en hadden moeten maken, één voor tablets en de ander voor Desktops.

Hoewel dat dan weer ten koste gaat van de Hybrids..

Moeilijk moeilijk moeilijk..
Het lijkt me absoluut niet te moeilijk om een mechanisme in te bouwen waarmee je kan switchen tussen metro en een klassieke desktop interface voor repectievelijk tablets en pc's.
Daar hoef je w.m.b. niet 2 hele aparte ossen voor in te richten anno 2012.
Dat hebben ze ook Windows 8 en Windows RTM
Windows RT ;)

RTM = Release To Manufacturer, de release die uiteindelijk naar de partners gaat.
Ik draai W8. Heb een tweakje gevonden waarmee ik het login bij startup automatisch passeer. Daarnaast heb ik een start-menu replacer geïnstalleerd genaamd Start8 van Stardock. Dit programmaatje voegt zo-goed-als alle functionaliteit van het traditionele start menu terug aan windows 8. Daarnaast heeft het de optie om het metro start-menu automatisch over kan slaan bij startup. Op deze manier is WIndows 8 gewoon Windows 7 met extra (een van de extra's de Metro interface dus). Naast Start8 zijn er nog een hele boel andere start menu replacers voor Windows 8. Dus als Metro de enige reden is om niet over te stappen heb je altijd dat nog!
En die andere voordelen zijn zo groot, je moet wel gek zijn om niet over te stappen ?
Ben bang dat de voordeetjes mij niet over de streep gaan trekken.

Ah, als je het niet eens bent met een reactie krijg je een -1, grappig.

Maarre: http://www.youtube.com/wa...c1RVCXvAk&feature=related
Deze mensen zijn niet blij met Winfows 8 en die filmpjes zeggen meer dan woorden.

Gelukkig zijn we vrij om iets niet mooi te vinden, nu niet en nooit niet. We leven tenslotte niet in een oostblok land.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 30 oktober 2012 08:48]

Want die filmpjes zijn een goed beeld voor de waarheid??

Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand achter een apparaat kan zitten zonder uitleg, die direct weet wat hij/zij moet doen... W8 heeft, niet veel anders dan andere OS'en, een gebruiksaanwijzing...

Zelf had ik binnen 5 minuten iemand op werk een korte introductie gegeven van W8... Na zelf ook nog even gespeeld te hebben wist de man precies waar hij aan toe was, vond het gewoon leuk en goed om mee te werken... Enige reden waarom ik weet hoe het werkt is omdat ik, net als veel andere jongeren, het leuk vind om nieuwe dingen te ontdekken en hiervan profijt hebben... Maar zelfs ik wist niet direct waar te beginnen, maar dit gold bij mij ook voor XP en Vista/7 omdat dingen toch ergens anders stonden en/of eruit zagen...

Trouwens, dit soort filmpjes op internet worden gemaakt voor clicks... wie wilt er in godsnaam nou zien dat iemand achter een computer kruipt en direct alles weet... 0 sensatie...
Je laatste opmerking is suggestief en daarom irrelevant. Dat je dat uberhaupt gelooft zegt meer iets over jou, vrees ik. Iig is het veels te generaliserend. zo kan ik ook wel roepen dat iedereen die pro filmpjes upload over Win 8, betaald word door Microsoft.

Die mensen zijn niet zomaar iemand, maar mensen met windows ervaring, oudere windows versies. Als ik kijk naar mezelf, kan ik, sinds Windows 95, eigenlijk meestal direct aan de slag, met alle latere windows versies, behalve windows 8.

Windows 8 heeft idd een gebruiksaanwijzing, maar wel een heel afwijkende tov van de oudere versies. Beetje flauw dat je dat zo makkelijk wegschuift.
Als je kritiek geeft op iemand, moet je niet zeuren als je kritiek terug krijgt. Zoiets heet discussie. Bovendien vind ik je bijdrage compleet nutteloos. Zulke filmpjes kan je ook maken met een vogelbekdier om aan te tonen, dat een systeem niet intuïtief werkt. Duh.

OT: Die metro interface kan mij gestolen worden, want dat vind ik niets om mee te werken. Met een toetsenbord en muis werkt het voor mij niet soepel en ik vind het eerlijk gezegd ook totaal geen gezicht. Het is net een Disney interface. Op tablet zou het misschien nog wel kunnen werken, maar ik ben IOS gewend en Windows 8 kan daar echt niet tegenop.

Ik ga wel overstappen naar Windows 8 op mijn desktop, omdat de betere hardware ondersteuning mij wel kan bekoren. En betere taskmgr en andere systeembeheer tools spreken mij aan. De GUI pas ik wel aan met Start8 (bedankt voor de tip).

[Reactie gewijzigd door Noeandee op 30 oktober 2012 09:41]

Misschien niet helemaal ontopic.

Ik vind dit echt een heel leuk item voor tweakers. Discussie is waar het in de reacties om draait en op deze manier komen door ervaring goed onderbouwde meningen op een constructieve manier naar voren.

Helemaal top! Zeker vaker doen.
Dank je :) het format is nieuw voor ons en dit was ook deels een proefballonnetje, maar leuk om te lezen dat het gewaardeerd wordt.
Je kunt ook wel zien dat de discussie niet helemaal gestructureerd gaat en voor jullie nog wat onwennig is. Maar dat geeft niet. Net zoals Noisia vind ik dit een hele mooie manier om uit te beelden dat een Tweaker dingen moet uitproberen en niet moet afblaffen. Zodoende kunnen we een EERLIJK beeld vormen van producten en ook deze gegrond aanraden aan mensen. Zelf vind ik het namelijk jammer dat de meeste "Tweakers" hier gewoon een product bij voorbaat afblaffen omdat het niet hun stijl of merk is.
Ja leuk gedaan :)
Jij bent duidelijk wat meer op je gemak wel :p

Ergens wel gevaarlijk om een standpunt in te nemen vermits je veel objectiviteit verliest.

Persoonlijk zou ik aanraden om op voorhand 2 kampen te kiezen.
Ik ga even kort een ander voorbeeld gebruiken om het duidelijker te maken. Als je bv de apple vs windows of vs android of w/e hebt zou je op voorhand (ongeacht persoonlijke voorkeur) moeten kiezen voor iemand die windows verdedigd en iemand die android verdedigd.

In dit geval had je naar mijn mening beter beiden over de tablet en de laptop gesproken, maar meer in 2 kampen. 1 iemand die al de tegenkanten aanhaalt en iemand die de argumenten pro aanhaalt. En dan kan je de mensen beter laten kiezen.
Nu was dit ook al, maar wel wat minder.
Als een verstokt start menu gebruiker zou ik het wel degelijk een gemis vinden als ik die niet zou hebben op windows 8. Al gebruik ik steeds meer launchy mijn wat minder veel gebruikte programma's zal ik toch liever zelf op zoeken in een start menu die ik zelf opgedeeld heb in submenu's net zoals in de meeste linux desktop enviorments. Ook file management start bijna altijd bij mij uit het start menu gewoon omdat ik er meteen naar mijn meest gebruikte mappen kan zoals downloads, my computer, en Texten (ik gebruik texten in plaats van my documents aangezien die al ingenomen is door alle games die er zo nodig hun save games moeten dumpen).

Het alternatief voor deze programma's zou zijn dat ik ze via program files moet vinden, ik gebruik ze te weinig om ze te weten te vinden met search, ik gebruik ze te weinig om op de desktop te plaatsen wat ik overigens nooit doe. Start menu zou echt de enige optie voor ze zijn.

Gelukkig is dit geen probleem in Windows 8 aangezien er tig programma's zijn om een start menu terug te halen, persoonlijk gebruik ik nu classic shell om er weer een te krijgen. Ik kan er nu zelfs metro Apps in de lijst hebben mocht ik die ooit willen gebruiken.

Ik snap overigens niet waarom Tweakers deze mogelijkheid niet behandeld, misschien zou het leuk zijn als Tweakers eens een vergelijking maakt met alle programma's die je kan gebruiken om weer een start menu te krijgen.

[Reactie gewijzigd door qlum op 30 oktober 2012 11:21]

Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar de startknop zou je terug kunnen brengen met bv start8
http://www.stardock.com/products/start8/
Helaas wel een betaalde versie... maar 30 dagen trial.

Misschien dat microsoft ook met z'n soort update komt waardeoor je dit ook kunt invoeren (mocht je dat zelf willen / kiezen)
ik had al gezegd dat ik hem terug had gekregen of eigenlijk een iets beter start menu had gekregen, door het installeren van Classic shell, lees voortaan de volledige text.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee