Google presenteert Nexus 10-tablet met resolutie van 2560x1600 pixels

Google heeft de Nexus 10-aangekondigd. Deze 10,1"-Android-tablet heeft een resolutie van 2560x1600 pixels en wordt aangedreven door een dualcore Cortex A15-chip. De tablet is vanaf 13 november in Amerika verkrijgbaar voor 399 dollar.

De Nexus 10 wordt gemaakt door Samsung en de dualcore Cortex A15-chip is daarom waarschijnlijk de Eynos 5250 van dit Koreaanse bedrijf. Hierin zijn de twee A15-processorkernen gekoppeld aan de nieuwe Mali T604-gpu. In totaal is 2GB werkgeheugen aanwezig en de tablet komt uit in varianten met 16GB of 32GB opslagcapaciteit. Volgens Samsung is de 9000mAh-accu krachtig genoeg om de tablet negen uur lang van stroom te voorzien bij het bekijken van video.

Het scherm is van het Super PLS-type, wat door Samsung ook bij zijn eigen tablets gebruikt wordt. Deze techniek is vergelijkbaar met de veelgebruikte ips-technologie en moet volgens de fabrikant garant staan voor goede kijkhoeken. De resolutie van 2560x1600 pixels zorgt er in combinatie met de beelddiagonaal van 10,1" voor dat er 299 pixels per inch wordt weergegeven. Dit is meer dan bij Apples iPad met Retina-scherm, die momenteel de hoogste pixeldichtheid in tabletland heeft. Het scherm is afgedekt met krasvast Gorilla Glass 2 van het bedrijf Corning.

De 10,1"-tablet meet 263,9x177,6x8,9mm en weegt 603 gram, de behuizing is gemaakt van plastic. Het apparaat beschikt over een 5-megapixelcamera aan de achterzijde en een camera met 1,9 megapixels aan de voorkant. Verder zijn micro-usb en micro-hdmi-aansluitingen aanwezig en op draadloos gebied is er ondersteuning voor bluetooth, dual band wifi b/g/n en nfc.

De Nexus 10 draait op Android 4.2 waarin ondersteuning voor meerdere gebruikers is ingebouwd. Elke gebruiker heeft op de tablet een uniek profiel met een eigen apps en instellingen. De tablet is vanaf 13 november verkrijgbaar in Amerika en een aantal Europese landen. Google Benelux laat weten dat Nederland daar niet bij zit. De 16GB-editie gaat 399 dollar kosten terwijl voor de 32GB-variant 499 dollar neergelegd moet worden.

Google kondigde tevens aan dat er een 32GB-variant uitkomt van de Nexus 7. Fabrikant Asus laat weten dat deze in Nederland de 16GB-variant zal opvolgen tegen dezelfde prijs van 249 euro. Ook komt er een 32GB-variant beschikbaar die ondersteuning biedt voor 3g-netwerken, maar onduidelijk is nog wanneer deze naar Nederland komt. De Amerikaanse versie gaat 299 dollar kosten.

Google Nexus 10 16GBGoogle Nexus 10Google Nexus 10

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

29-10-2012 • 17:57

178

Reacties (178)

178
172
112
7
0
15
Wijzig sortering
ovalen stuk op de achterkant kan er af worden gehaald om dan bijv een ovalen stuk met beschermhoes aan te hangen.


"Oh,and here's another interesting feature: you know that odd-looking oval on the back of the Nexus 10? It turns out that little plastic piece can be removed and replaced with an attachment with a built-in cover. It smacks just a little of the iPad's Smart Cover design, but it's a nice way to integrate the accessory if you want it without leaving big gaping holes in the frame if you don't."
Ik vind het niet echt een mooi ontwerp.
De zwarte randen ogen wat te breed en met een 10.1 inch scherm zal de tablet ook wel behoorlijk groot zijn.

Verder wel een mooie prijs/kwaliteit verhouding ben ook wel benieuwd hoe deze in benchmarks het doet t.o.v de ipad 3 en 4.
Verder wel een mooie prijs/kwaliteit verhouding ben ook wel benieuwd hoe deze in benchmarks het doet t.o.v de ipad 3 en 4.
Er zwerven hier en daar wat benches rond, de betrouwbaarheid daarvan weet ik niet, maar overal slacht samsung's SoC de competitie behoorlijk af :)

http://www.androidauthori...5-dual-benchmarks-125134/
As you can see, Samsung’s latest chip handily beats the previous leaders, with the difference being especially visible in the SunSpider test. For some perspective, consider that the iPhone 5 is the first device to complete SunSpider in less than 1000ms. At 668.5, the new Exynos just smashes that record.
Browserbenchmarks van de Exynos 5250 @1.7Ghz:
SunSpider: 668.5
V8: 3871
Octane: 3465
Peacekeeper: 1212 (niet enkel snelheid maar ook HTML5 feature test)

Browserbenchmarks van de Exynos 4412 @1.7Ghz:
SunSpider: 1017
V8: 2485
Octane: 2090
Peacekeeper: 808

Aangezien dat allemaal browserbenches zijn en dus singlecore, kunnen we de conclusie trekken (naja het zijn maar benchmarks!!!) dat de Exynos 5 ongeveer 30 tot 50% sneller is per clocktik...

Ik denk dan ook dat in benchmarks/situaties waar meerdere cores gebruikt kunnen worden de Exynos 4412 (iets) sneller is dan de Exynos 5250. Maar ind e meeste gevallen zal de Exynos 525 de baas zijn :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 01:13]

SunSpider en V8 werden altijd vooral gebruikt om software te benchmarken.

Ik ben er vrij zeker van dat de browserbenchmarks op de 4412 niet op Android 4.2 gebeurd zijn. Echter, als Android 4.2 'beter' geoptimaliseerd is voor Exynos-SoC's dan Android 4.0.x, zeggen al die benchmarks dus helemaal niets over de hardware.

Dat is ook waarom vergelijkingen met Sunspider / V8 op Apple / Intel-apparatuur mogelijk niets over de hardware zeggen (maar misschien ook wel): Software is minstens net zo belangrijk.

Velen willen geloven dat de hardware sneller is geworden, maar aan de hand van benchmarks alleen valt daar denk ik totaal niets over te zeggen, wat erg jammer is.
Je hebt zeker een punt en je kan ook zeker gelijk krijgen (tijd zal het zeggen), toch denk ik van niet, Samsung maakt de SoC's zelf, en kan Android daar prima zelf op optimaliseren (dus ook al in 4.0 en 2.3)! Ik geloof niet dat dat nu pas gaat gebeuren...

Dat doen ze ook al een tijdje want de SoC's van Samsung komen vaak net beter uit de bus als de theoretisch gelijke andere SoC's(Tegra/Omap) :)

Uiteraard zijn er meer factoren dan alleen de core en de snelheid, als de geheugen bandbreedte 2x zo hoog is geworden en het geheugen ook echt 2x sneller zal je dat ook al terug zien ookal is de rest wel identiek. Toch denk ik dat die 30% tot 40% er aardig in de buurt zit, maar het kan prima 20 tot 30% zijn of 40 tot 50%!

PS ik houd er van dat er zo veel commentaar is op het design, is dat ding tenminste snel leverbaar ipv dat ik 3 weken hoef te wachten ;) Ik vind hem geweldig, een soort Nexus One kwa speaker grills...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 01:13]

Leuke specs voor een erg scherpe prijs. Ben benieuwd hoe deze uit de reviews gaat komen!
Prachtige specs, maar die bezel van de Nexus 10 gaat nergens over. Ben verder ook benieuwd naar de bouwkwaliteit van het product, maar Google timmert zonder twijfel goed aan de weg. Zou dit ook de reden zijn dat Apple de iPad 4 nog snel heeft uitgebracht?
Nou, feit is wel dat dit najaar alle concurrenten in alle segmenten aanwezig proberen te zijn. Apple komt met de iPad Mini en Google komt met de Nexus 10. Microsoft komt met Windows Phone 8 en de Surface. En Amazon heeft de Fire HD als extra ijzer in het vuur (en die Kindle White is ook niet slecht). Er gebeurt echt wel wat in hardware land.

De grootste verliezers: de hardware boeren die niks anders doen dan hardware bouwen. De PC en traditionele notebooks zullen een kleine rol spelen dit najaar en nu met eigen tablets of telefoon komen wordt zeer lastig. Met uitzondering van Samsung zijn ze volledig afhankelijk van Google of Microsoft en die maken ze juist helemaal stuk met eigen hardware die zeer okee is en veel te goedkoop om tegen te concurreren.

Wel interessant om te zien hoe deze partijen elkaar beconcurreren. Amazon met zo'n paniek advertentie en Google die zich op launch day tegenover Microsoft positioneert.
Eindelijk begint er een beetje concurrentie voor de iPad te komen. Het eerste jaar van de iPad was er eigenlijk helemaal geen concurrent. Daarna kwam langzaam de samsung varianten, daarna was asus tables en afgelopen jaar pas wat andere fabrikanten. Maar de afgelopen tijd gaat het echt hard. Ben benieuwd hoeveel % marktaandeel de andere fabrikanten bij Apple weg kunnen snoepen. Qua specs zijn de concurrerende toestellen tegenwoordig bijna gelijk of af en toe zelfs nog iets beter. De vraag blijft of de gebruikerservaring net zo fantastisch is als bij de iPad.

Momenteel nog geen tablet maar ben zwaar het twijfelen over een iPad 4 of iPad mini. Deze concurrent toch eens in de gaten houden.

De manier waarop de fabrikanten elkaar te lijf gaan vind ik dan weer een beetje zielig. De manier waarop Apple op hun keynote een concurrerend tablet begon af te kraken was gewoon pathetic en dat hebben ze in mijn ogen ook absoluut niet nodig. Zelfde geld eigenlijk voor wat Amazon nu op hun frontpage doet, belachelijk!
Dit doen ze al jaren en zullen ze jaren blijven doen, het is aan ons de consument om er doorheen te prikken.
Klopt, maar het zijn wel feiten die ze naar voren brengen: Amazon heeft 100% gelijk dat ze voor minder geld een tablet met een scherper scherm leveren. Wat niet helemaal duidelijk is, of het Fire HD scherm ook beter is op het gebied van kijkhoeken, kleurweergave, helderheid en contrast.
Apple aan de andere kant heeft ook gelijk dat veel Android apps niet geoptimaliseerd zijn voor tabletgebruik. Natuurlijk is dit niet iets wat intrinsiek bij de tablets zelf ligt: Zodra ontwikkelaars wél echte tabletapps gaan maken voor Android valt dit voordeel voor Apple weg.

Uiteindelijk moet je als gebruiker natuurlijk gewoon zelf bepalen wat je belangrijk vindt in een tablet.
Ik denk dat het met het wegpikken van marktaandeel wel mee gaat vallen, all drie de OS leveranciers hebben een appstore waarin als je apps koopt je die op alle devices met hetzelfde OS kan gebruiken (correct me if im wrong). Dus als ik bv 200 euro heb uitgegeven in de appstore van OS A dan moet ik dat wel als verlies zien als ik over ga naar OS B.

Ik denk dat inmiddels ook een aanzienlijk deel van de tablet verkopen zijn voor mensen die hun 2e (of 3e) tablet kopen, die gaan niet meer van OS veranderen. Dus zoiets als dit gaat vooral effect hebben op mensen die hun eerste tablet kopen.
Nu koop ik niet veel betaalde apps eerlijk gezegd, maar inderdaad: Als ik een tablet zou nemen, zou alleen het feit dat ik een aantal van mijn huidige iPhone apps op een groot scherm zou kunnen gebruiken, voor mij de doorslag geven.
Concurrentie? Quite so, sneller/beter kwa specs in elk opzicht en nog goedkoper ook. Zeker nu meer en meer mensen klagen over iOS 6 en de ijzeren hand van steve jobs niet meer binnen Apple regeerd gaan er denk ik veel mensen serieus kijken naar dit dingetje.
Ik denk dat Google dit expres als een directe aanval op Apple doet, zeker nadat ze zich flink hebben moeten verdedigen tegen de patentoorlog van Apple gaat Google nu terug slaan, dit kan nog best interessant worden voor de consument, (concurrentie ^ 2) = (lage prijzen) + (hoge kwaliteit).
Dat is niet helemaal waar over Samsung. Ook hun zijn vrij afhankelijk van Google. Zonder de telefoons en tablets van Samsung zouden hun ook in de rode cijfers gestaan hebben dit kwartaal.
Waarom gaat het precies nergens over? Vind je de bezel te groot? Staat het ronde design je niet aan?
Het ding is praktisch even groot als bv de galaxy note 10.1 of de asus transformers, dus die bezels gaan niet echt groter zijn. Kleiner wil je ook niet echt want je wil het ding nog een beetje vast kunnen houden zonder meteen op het scherm te zitten met je handen. Het ronde design vind ik zelf wel wat hebben, hij ziet er heel comfortabel uit, daar waar andere tablets nog wel eens comfort op lijken te geven ten faveure van design (*cough*Apple*cough*).

edit: afmetingen van deze: 263,9x177,6x8,9mm tegen bv de transformer prime TF201: 263 x 180.8 x 8.3 mm (maar alle transformers zijn volgens mij even groot), of de galaxy note 10.1: 262 x 180 x 8.9 mm. De tab 2 10.1 is met 256.6 x 175.3 x 9.7 mm wel weer wat compacter (hoewel wel dikker), maar ik heb bij de transformers en note 10.1 nooit het idee gehad dat ze te groot waren tov het scherm.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 juli 2024 01:13]

Zou me niks verbazen....
bouwkwaliteit zal zoals de andere samsungs zijn he . . .

Maw het ding blijft heel als je het laat vallen itt de ipad :)

On topic:
Enorm knap, hogere resolutie dan de retina is wel een pijnlijke tik van google en samsung.
Zeer leuk dat dit de nexus versie is, zonder de toegevoegde skins en dan met JB 4.2, dit wordt een mooi toestel.
Indien dollar=euro is de prijs ook enorm, 399 euro zou dit dan zijn, wat 100 euro minder is dan zijn grootste concurrent.

Als het gelijk draait of iets minder heb je nog steeds een voordeel van 100 euro. Als het even vlot draait dan gaat het een serieuze killer worden imo.

Gaan we daar een verschuiving mee in de markt zien?

edit: 50 g lichter dan de ipad retina . . .

Ook knap de 32 gb variant van de nexus 7 voor €249. Dan wordt die niet €80 goedkoper dan de ipad mini maar €180. Das pijnlijk.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 24 juli 2024 01:13]

Wow, voor deze prijs is het wel héél erg veel waar voor je geld! Vooral met het aankomende feestdagen seizoen in de V.S. d:)b
In de VS.

Helaas staat er al in het nieuwsbericht dat hij niet naar NL komt (helaas!)
En waarom geen MicroSD slot? Voor de rest natuurlijk om te watertanden, maar toch jammer dat ze steeds meer sterke punten van Android beginnen te verwaarlozen (o.a. removable storage en Flash)
Kan goed zijn dat ie half december of in januari alsnog komt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat Google zijn 7" wel in Nederland uitbrengt om vervolgens zijn Nexus4"en 10" maar in een zeer beperkt aantal landen uit te brengen.
Androidworld.nl meldt, na navraag bij Samsung, dat de Nexus 10 niet naar Nederland komt.
Tsja net als informatie over updates laat Samsung nooit wat los. Vaak weten de eigen medewerkers het niet eens en horen ze dit ook pas vlak voor het gebeurt (miss zelfs wanneer het start).

Ik zou je niet zoveel hechten aan Samsung als het gaat om toekomstige releases van soft- en hardware.
Dat blogje kan ik niet serieus nemen. Die gasten lopen altijd dagen achter de feiten aan. Sterker nog, een hele grote reden om er van overtuigd te zijn dat de Nexus 10 gewoon naar Nederland komt.
En waarom geen MicroSD slot? Voor de rest natuurlijk om te watertanden, maar toch jammer dat ze steeds meer sterke punten van Android beginnen te verwaarlozen (o.a. removable storage en Flash)
MIsschien omdat het dan goedkoper is de 16GB versie te nemen en er zelf 16GB flash bij te prikken.
Wat maakt dat Google uit? Ze verdienen geen drol aan de verkoop die Nexus-apparaten. Ze moeten zo goedkoop mogelijk in de markt worden gezet. Dat het voor de consument aantrekkelijker is om zelf geheugen bij te kunnen prikken en Google dan wegkomt met 8 of 16GB interne opslag, lijkt mij een voordeel. Het enige wat ik kan bedenken is dat zo'n μSD-card slot te duur is om toe te voegen.

@GJvdZ: Flash is niet achterhaald. De cloud is compleet ongeschikt voor opslag van videos. Als ik in het vliegtuig richting Peking zit, mag (en kan) ik niet 3G gebruiken om iets uit de cloud op te halen. Sowieso wil je cloud-gebruik in het buitenland vooralsnog beperken. Een 32 of 64GB μSD-kaart zou dus wel degelijk iets toevoegen voor mij.
Een probleem bij dergelijke uitbreidbare opslag is de snelheid en betrouwbaarheid ervan. Als de gebruiker een sd-kaart van slechte kwaliteit in het apparaat stopt en het laden van data traag gaat zal de gebruiker snel het apparaat de schuld geven. Bij het falen van het kaartje en daardoor eventuele foutmeldingen zou helemaal slecht zijn voor het platform.

Ik begrijp de keuze voor betrouwbaar ingebouwd geheugen wel.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149061 op 24 juli 2024 01:13]

Omdat Google wil dat je hun cloud storage gaat gebruiken daarom geen sdcard Meer nexus machines hebben al een jaar geen sdcard meer...

Ik mis het trouwens niet, Maar met deze hoge resoluties gaat het wel rap Met je opslag...

Een spelletje barts tale hd is 3,7 gb dat is absoluut niet mis.

[Reactie gewijzigd door 4play op 24 juli 2024 01:13]

Denk dat het ook te maken heeft met de afperspraktijken van Microsoft op het exFAT bestandsformaat. Dat hebben ze er als standaard in gefrommeld en nou lopen ze alle fabrikanten af of ze even kunnen aftikken.
Hij komt niet bij de eerste batch maar er staat nergens dat ie helemaal niet komt. Ik denk dat die nog voor de kerst ook hier te krijgen is.
Hij komt, net als de Nexus 7, niet gelijk met de release in de VS naar Nederland. Reken er maar op dat we hem hier een maand later wel gewoon kunnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 24 juli 2024 01:13]

Flash is achterhaald en opslag doe je in de cloud (Google heeft immers geen enkel belang erbij als een gebruiker lokaal dingen wil opslaan op een removable storage).
Cloud klinkt interessant maar dit betekent gewoon onversleuteld je gegevens bij een ander neerzetten en hopen dat ie er niets mee zal doen. Nee daarvoor bedank ik liever...
Vergeet niet dat er in Amerika vaak nog per staat nog een vorm VAT/sales-tax overheen gaat. Dit is eerder vergelijkbaar met de zakelijke prijzen, dus ex btw. zoals je hier ziet bij etailers die de zakelijke markt bedienen, denk aan inmac etc.

Deze prijs staat wel leuk, en bij gebrek aan 1 uniform federaal btw tarief in Amerika, kunnen ze ook niet veel anders, maar het is dus lang niet gezegd dat dit de echte retail prijs gaat worden voor alle Amerikanen, en deze is dus ook niet 1-op-1 te vergelijken met wat jij en ik er hier voor zouden moeten betalen..
Ik vind het schandalig en altijd Apple achtig als je voor 16GB extra ruimte 100 euro extra vraagt.
Nergens voor nodig Google.

Wordt de Nexus 7 nog goedkoper?
Ja, $199,- voor de 16 GB en $249,- voor de 32 GB
Die 100 euro extra is inderdaad onnodig maar gezien de specs snap ik niet dat je uberhaupt nog wat over de prijs durft te zeggen.
Toch dat extra pushen v.d. consument richting streaming-services & cloudstorage.
399 euro voor een 2560x1600 scherm, en jij zeikt ze alsnog af?
€ 100 voor 16 GB extra flash is absurd, dat heeft niets met de prijs van de 16 GB te maken.
Aangezien de Nexus 7 nu met 32 GB wordt geleverd voor dezelfde prijs als de 16 GB tot nu toe was vind ik het prijsverschil ook des Apples.
€ 100 voor 16 GB extra flash is absurd, dat heeft niets met de prijs van de 16 GB te maken.
Je moet het andersom zien. 100 USD dollar KORTING voor 16 GB minder.

Eigenlijk zou de 16 GB versie 450 USD dollar moeten gaan kosten i.p.v. die 399 USD dollar. ;)
Koop dan gewoon de 16GB en zet er een 32GB of 64GB SD-kaart in. Probleem opgelost toch? Ik heb het met je eens dat €100 extra voor verdubbeling van het flashgeheugen overdadig is, maar als jij het er niet voor wilt betalen dan heb je die keus.
Dat is juist het probleem. Men voorziet met opzet geen (mini)SD of andere expansie mogelijkheden in de Nexus modelen. Zelf voor een HD aan te sluiten via de USB, dien je de boel te hacken.

Google wilt hun Cloud / Store / Online ding pushen, en om deze reden zal je geen flash mogelijkheid aanwezig zien.

Het probleem is idd, dat wat men vraagt voor de ingebouwde flash, gewoon crimineel duur is, voor wat het eigenlijk is.

De 16GB model lijkt uitstekend geprijsd. Maar de 32GB model, zit je direct in de high end prijs range. Hou er rekening mee, het is xx GB minus de OS, en andere troep. Die 16GB model is ook vrij snel vol, zoals mensen met de Nexus 7 ontdekte.

Een lage volume model is goed, als je constante connectiviteit hebt, of thuis via WIFI werkt ( met een actieve media server ). Maar onderweg is het "lastiger".
Waar stop jij het SD-Kaartje in dan? In de USB poort? :/
Je kan er geen SD-kaart instoppen als er geen SD-slot in zit.
Zit toch een USB aansluiting op ? Gewoon een USB OTG kabeltje gebruiken en klaar is Clara.
Oh heerlijk. Een tablet met een kabeltje met daaraan een losse USB stick of cardreader. Dat lijkt me echt een goed idee en is totaal niet onpraktisch ofzo!
Ik hoop en neem aan dat we over 6 a 10 jaar allemaal tablets hebben met meerdere terrabytes aan opslag. Heel je beeld en geluid collectie er op, wat gelijk als backup dient voor de data thuis. En met een degelijk zonnepaneel opladertje kan zelfs een stroomuitval geen roet in het etegen gooien.
Nope, not gonna happen... Lijkt mij dan tenminste

Cloud-storage is nog altijd een beginnende markt (hoewel voor de meeste Tweakers dit al lang gebruikt wordt) en streamingdiensten als Spotify zijn niet voor niets zo populair. Lokale opslag zal naar mijn verwachting niet veel groter worden, omdat dit gewoon niet praktisch is. Alle data over het netwerk is veel sneller (zeker met 4G, glasvezel en toekomstige technieken)...

---

Google brengt met deze tablet een (in mijn ogen) geweldige tablet op de markt welke de concurrentie met Apple en Microsoft qua hardware prima aankan. Android heeft zich wat mij betreft al prima bewezen als degelijk tablet-OS, en met de aankondiging van 4.2 hebben ze toch weer een (aantal) leuke features toegevoegd... (naar mijn mening voegt de widget op je lockscreen daadwerkelijk iets toe)
Waarom niet? Opslag wordt nog steeds goedkoper. Dat Apple de instappers van (de meest recente generatie) iPhone en iPad al sinds de 3GS en de eerste iPad op 16GB houdt wordt zo langzamerhand ook een beetje achterhaald...
Wel nfc maar geen cardreader ??
Waar gaat 't heen, waar gaat 't heen...
Naar de Cloud, jammer genoeg. MicroSD is wel een must vind ik.
En de Cloud heb je niet altijd bij je. Veel mensen hebben toch wel een datalimiet, tegenwoordig. En heeft deze tablet überhaupt wel ruimte voor een SIM-kaart? Ik wil namelijk ook in de auto/trein/vliegtuig (waar je niet eens ontvangst hebt) bij mijn data kunnen. En ook in het buitenland. Wordt een erg dure SIM-kaart als ik op een ding van pak hem beet 16GB bij meer dan dat aan data wil kunnen komen.
En de Cloud heb je niet altijd bij je. Veel mensen hebben toch wel een datalimiet, tegenwoordig. En heeft deze tablet überhaupt wel ruimte voor een SIM-kaart? Ik wil namelijk ook in de auto/trein/vliegtuig (waar je niet eens ontvangst hebt) bij mijn data kunnen. En ook in het buitenland. Wordt een erg dure SIM-kaart als ik op een ding van pak hem beet 16GB bij meer dan dat aan data wil kunnen komen.
Nee de Nexus serie heeft geen ondersteuning voor SIM kaarten en dus is het sowieso niet mogelijkheid om mobiel bij dat soort data te kunnen.

EDIT:
Het blijkt dat de 32GB ook voor een meerprijs word verkocht (400eu) met mobiel internet.

Mooie begin prijs, inderdaad Apple achtig om 100$ meer te vragen voor een verdubbeling van harde schijf grootte.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 24 juli 2024 01:13]

Inderdaad. 4G is nog lang niet in alle landen aanwezig, volgens mij kan je met 4G wel aardig overstappen naar de cloud, maar nu is het gewoon nog te vroeg.. En op een tablet heb je veel vaker WiFi only, dus dan is het ook niet echt fijn inderdaad.
Mee eens.

Jammer dat ze dit soort dingen laten liggen. Juist Android was lekker omdat je dingen als Micro SD, batterijcapaciteit WEL kunt vervangen. (En Flash natuurlijk)

En wat krijgen we nu steeds meer? Geen MicroSD meer, geen toegang meer tot de batterij (HTC) en geen Flash support meer. :(
Je doet net alsof er geen keuze meer is, itt bij apple kun je hier gewoon een andere tablet kiezen die al die "extra's" wel heeft, ik heb er iig geen behoefte aan en betaal liever (heel) wat minder.

En flash: het draait ruk op alles wat niet windows is (nog steeds) en 90% van het flashgebruik betreft reclames en filmpjes (en voor die laatste is flash niet nodig), daarnaast kun je flash gewoon zelf installeren als je niet zonder kan...

Verder is dit een heel mooi tabletje, op zowel de 10" en de 7" markt zijn er nu dus vergelijkbare tablets met beter specs dan apple die flink minder geld kosten (en dan heb ik het nog niet eens over de kindles: het bleek dat de kindle verkopen flink omhoog ging nadat de ipad mini werd gepresenteerd)
En flash: het draait ruk op alles wat niet windows is (nog steeds) en 90% van het flashgebruik betreft reclames en filmpjes (en voor die laatste is flash niet nodig), daarnaast kun je flash gewoon zelf installeren als je niet zonder kan...


Het draait niet ruk, zelfs op een SGS2 niet.

Misschien dat 90% werkt zonder Flash, maar ik gebruik het internet voor de volle 100%.
En Flash zelf installeren, ja lekker via een omweg, die niet eens werkt met de Chrome browser, ipv toen je hem op 2.3 nog gewoon via de market kon binnentrekken.
En flash: het draait ruk op alles wat niet windows is (nog steeds) en 90% van het flashgebruik betreft reclames en filmpjes (en voor die laatste is flash niet nodig), daarnaast kun je flash gewoon zelf installeren als je niet zonder kan...
Heeft niks met Windows te maken, op de Mac en Linux draait Flash prima. En ook op de SGS2. Ik zie ook liever geen Flash maar het probleem is dat de meeste sites (incl. Youtube) het gewoon verdommen om alles op HTML5 te zetten. En daarom heb ik nu op mijn Note 2 met JB 4.1 Flash geinstalleerd.
Ik denk dat dat een bewuste keuze is. De prijs is al relatief laag, maar door een meerprijs voor een groter geheugen te vragen wordt er toch nog genoeg aan verdiend. Dan laat ik in het midden of dat terecht is of niet.
Wat ik niet begrijp is dat het wel mogelijk is om 299 ppi in een 10 inch scherm te implementeren terwijl ik ook graag een 20+ inch scherm met deze pixeldichtheid zou zien.

ONTOPIC: Mooie prijs en mooie specs. Vorm is niet helemaal mijn ding maar ben hem toch wel sterk aan het overwegen.

[Reactie gewijzigd door zero_cool89 op 24 juli 2024 01:13]

Als je een 24" scherm met 299ppi maakt, zit je op een scherm met een resolutie van ongeveer 6000*4000.
Dat ga je zelfs de allernieuwste videokaarten niet redden.
Ok maar waarom zitten we nog vast op 1920x1080 t/m 24 inch ? Dat kan toch makkelijk verdubbeld worden. Eventueel met een dual HDMI/DVI aansluiting zodat er genoeg bandbreedte is.
Je houdt een 10" tablet een stuk dichter bij je ogen dan een 24"monitor.
Ik betwijfel of je op de afstand waarmee je een monitor bekijkt veel hebt als zo'n hoge resolutie.
Daarnaast is 1920*1080 favoriet omdat je dan full HD content op de native resolutie kan bekijken.
De volgende stap is Ultra HD (4K), en dat kan de gemiddelde PC nog niet aan. Ook is er nog vrijwel geen film materiaal in die resolutie.

Dus alhoewel het technisch goed mogelijk is om een 24" scherm een hogere resolutie te geven, is dat economisch niet haalbaar.
Zo'n scherm zou namelijk 5 tot 10x duurder zijn als de fullHD variant.
Noem eens een nut van zo'n resolutie op een 10 inch scherm? Precies, omdat alles er mooi van wordt en je geen pixels meer kunt zien. Precies datzelfde is waarom je het ook voor je monitor wil, zeker nu de UI steeds minder een beperking is.
Mijn monitor heeft een 2,4 keer zo grote diagonaal als deze tablet. De afstand van mijn ogen tot mijn scherm is zo'n 60 cm (net gemeten). 60/2,4 is 25 cm. Als ik meet wat voor mij een natuurlijke afstand is om een tablet te houden dan is dat zo'n 35 cm, dichterbij dan 25 cm is veel te dichtbij. Met andere woorden, het zou méér zin hebben om 2560x1600 op mijn 24" scherm te hebben, dan op deze tablet!
Als ik een equivalente hoekafstand tussen pixels wil hebben voor mijn monitor als deze tablet op 35 cm afstand, dan heb ik ongeveer een 4k resolutie nodig (2560/35*60 is bijna 4400 pixels in de breedte), dus wel degelijk het dubbele van wat we nu kunnen krijgen op 24".
dit is puur om de retina van apple een hak te zetten.
Is al vaak genoeg aangehaald dat de retina ook een beetje overkill is.
Het is belachelijk dat m'n tablet een hogere resolutie heeft dan m'n scherm. Nog belachelijker is dat die hele tablet 5x zo goedkoop is dan een monitor van die specs.

Ik zit zelf zo´n 40cm van me computerscherm af en ik kan de pixels tellen. (full HD, 22.5 inch)
Misschien toch eens naar het scherm van een 27" iMac gaan kijken,
alhoewel ik denk dat veel hogere resolutie van desktop-computerschermen overkill is. Op Retina resoluties zit ik bij desktopsystemen niet te wachten.
Die 27 inch iMacs hebben wel een leuke resolutie inderdaad, maar het brengt me nog weinig onder de indruk. Ze hebben de minimale resolutie die ik op een 20-24 inch monitor zou verwachten. Uiteindelijk krijg je alleen meer pixels omdat ook het scherm groter is, en niet omdat de DPI ineens zo extreem hoog is.
Ik zie niet in waarom het 5 tot 10 keer zo duur zou moeten zijn. Kleinere schermen met dezelfde resolutie produceren is een stuk lastiger, maar dat doen ze wel. Verder heb je in ieder geval laptopschermen al gauw dichtbij je (de afstand tussen monitor en toetsenbord die ik bij mijn desktop heb is toch niet zo haal baar als de monitor vastzit aan het toetsenbord), maar ook die zitten op een resolutie van met moeite zowel horizontaal als verticaal boven de 1000.
Ik heb hier een 24" op 1920*1200 en opzich is dat genoeg om mee te werken, maar tekst en dergelijke zijn toch beduidend minder scherp op dit scherm dan op mijn iPhone 4.

'Retina' voegt voor mij vooral wat toe op het gebied van tekst: letters zien er strakker en scherper uit, waardoor de leesbaarheid merkbaar vergroot wordt, zelfs bij gelijkblijvend letterformaat.
"Ook is er nog vrijwel geen film materiaal in die resolutie."

Er is genoeg filmmateriaal in 4K formaat, bijna iedere nieuwe film wordt in deze resolutie opgenomen [Bron: http://en.wikipedia.org/w...igh-definition_television]

"Dus alhoewel het technisch goed mogelijk is om een 24" scherm een hogere resolutie te geven, is dat economisch niet haalbaar."

Het is economisch gezien zeker wél haalbaar om 24" schermen te voorzien van 299ppi, het is zelfs een kleine investering.


Ik mod je naar -1, omdat je totale onzin blaat.
Geen fillmateriaal voor 4K ? Bioscopen werken er al jaren mee in de bioscoop is de resolutie meestal 4096x2160.

Maar voor een PC monitor is 3840x2160 volslagen onzin tenzij je hem heel dichtbij (<40cm) je oog zet.
Inderdaad. Het is toch idioot dat als je op de een of andere manier deze tablet vanaf je PC kan aandrijven, je dezelfde pixelcount + een volwaardige dualcore ARM-processor met WLAN chip, GPS chip, basic webcam (en de rest!) krijgt voor minder geld dan het kost om een suffe monitor met diezelfde pixelcount te kopen!

Give me a 4k monitor for EUR 400 already!
De reden dat je deze vergelijking niet kunt maken heeft denk ik te maken met het productieproces. De schermen die ze maken, de panelen, met zulke hoge resoluties is een moeilijk proces. Er is een kleine foutmarche. Stel je voor, je maakt een paneel van 10" en eentje van 20". Dan heeft het 20" scherm 4x de oppervlakte van het 10" scherm en daarmee ook direct 4x zo'n grote kans dat er een fout wordt gemaakt.

Het is wellicht kort door de bocht, maar ik denk dat dat de reden is.

En believe you me, ik zou dolgraag willen dat deze schermen betaalbaarheid zouden zijn. Het werkt gewoon zoveel prettiger met designen en ook allerlaagste dingen. Meer ruimte op je scherm, heerlijk toch.
Noem nou eens een werkelijk nut dat je een 2x zo hoge resolutie nodig zou hebben op een 24" scherm?
Werkelijk nut? De scherpte van tekst. Ik kan op normale werkafstand op mijn 24" monitor prima de pixels onderscheiden en hierdoor ziet tekst er stukken minder strak uit dan op 'retina' displays als die van de iphone 4/5 en ipad 3/4. Ik merk dat een dergelijk schep scherm gewoon prettiger leest.

Voor foto's is het ook nog wel enigszins nuttig, zeker als je serieus met je fotografie bezig bent en scherpte goed wilt kunnen beoordelen. Voor video en games vind ik het persoonlijk niet boeiend.
Voor gewoon desktopwerk is dat geen probleem hoor. Ook wordt er tegenwoordig gegamed op 3 of 6 monitoren m.b.v Eyefinity etc.
Nounou, je bent denk ik wel een beetje wereldvreemd als je denkt dat 3-6 monitoren om op te gamen iets is waar de markt rekening mee houdt. Ik bedoel: dat het technisch kan wil niet zeggen dat "er tegenwoordig gegamed wordt op 3 of 6 monitoren". Dat suggereert dat een substantieel deel van de markt dat doet, maar veel verder dan 2 gaan de meeste gamers niet. Ik wed dat 90% gewoon 1 monitor gebruikt.

Volgens mij zit er een verschil tussen wat je qua scherptebeleving merkt van die 300dpi-schermen bij statische en bewegende beelden. Bij bewegende beelden is het al lastig om te zien of iets nu 720p of 1080p is, bij statische beelden is dat makkelijker te zien. Dat suggereert dat voor desktopwerk (website/e-mail lezen, tekstverwerken, programma's draaien) die hoge resolutie wel degelijk meerwaarde heeft: letters zien er scherper uit, je kunt geen pixels meer onderscheiden, minder vermoeiend lezen... Voor games zie ik weinig meerwaarde, maar dat is geen probleem als je de resolutie verviervoudigt zoals Google hier doet. Van 1280x800 (wat de meeste Android-tablets hebben) naar 2560x1600 is immers 2x2x zoveel resolutie en dus kun je 1280x800 weergeven met 1280x800 clusters van 2x2 pixels. Games schalen dus prachtig :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 01:13]

Ik weet zeker dat je het makkelijk red om windows 7 te draaien op een 6000*4000 scherm met een GTX 680. Misschien zijn er een paar optimalisaties nodig in de drivers, maar dat moet makkelijk kunnen. Vervolgens gamen op die resolutie is natuurlijk iets anders :P
Je vergeet de hypotheek om het setje aan te schaffen :)
Komt daar bij dat je dat niet eens ziet met het blote oog.
Resolutie is 1 boogminuut, dat is op 80cm afstand van het scherm is 800mm/3500 (zoveel boogminuten in een radiaal) = 0.23mm per pixel. Op een 24" (waarom altijd die inches?? zeg gewoon 61cm) scherm is dat 610/0.23 = 2700 pixels dan is 2560x1600 al meer.

En voor een 25cm tablet zoals deze is dat 40cm dus je ziet gewoon hetzelfde.
De DPI hoeft niet per se even hoog te zijn als in een tablet, maar waarom moet de resolutie van 4 keer zo grote schermen op 4 keer zo grote afstand 4 keer zo laag zijn? Waarom kan men niet de verhouding DPI-beeldschermafstand gelijk houden?
Hoe verder weg het scherm is, hoe kleiner de pixels lijken, maar de pixels worden met een veel hogere factor groter gemaakt dan dat ze door de grotere afstand kleiner lijken. Als het patroon zich door zou zetten tot TV's dan had je waarschijnlijk televisies met een resolutie van 2x2 pixels of zo.
Vind ik wat onnodig.. de kijkafstand van een monitor is een stuk groter dan bij een tablet
Ik vind dat niet onnodig. Ik zou graag dubbel zoveel pixels op mijn scherm hebben. Mijn ogen zijn prima instaat om op de afstand waar ik nu op typ, individuele pixels te herkennen. En mijn scherm is een Dell U2711.

Dat ik pixel doubling moet toepassen om mijn games weer vloeiend te krijgen (wat ik sterk betwijfel aangezien elke triple A title ook op xbox en PS3 verschijnt, terwijl een GTX680 toch net wat meer power heeft) neem ik dat op de koop toe.

Bovendien wordt er tegenwoordig met eyefinitiy gezwaaid, wat eigenlijk dezelfde hoeveelheid pixels is, maar dan verdeeld over 6(!) schermen. Al die pixels op een 24" scherm en de fabrikant in kwestie heeft er weer een klant bij.
Dus kunnen we de resolutie van grote schermen net zo goed 640x480 houden, ze zien het toch vast niet meer vanaf die afstand.
Ik had zo'n Dell monitor met 2560x1440 gekocht. Dat viel nog heel niet mee om die resolutie aangestuurd te krijgen. Standaard kabels kunnen dat helemaal niet aan.
Kabel wel, je moet alleen een dual link dvi poort hebben.
mooie prijs voor een goede tablet vind alleen de randen om het beeld er wat groot uitzien. zou hem een stuk mooier vinden met smalle randen.
Klopt de specs zijn echt goed te noemen, alleen vind ik hem niet mooi..... Heel simpel gezegt, een Asus Infinity TF700 mag dan wel duurder zijn, maar ziet er in mijn optiek ook veel mooier uit.......

Ik hoop overigens wel dat deze 10" Android tablet ook de doorbraak gaat betekenen voor Android apps die geschikt zijn voor grote schermen..... Daar is na mijn mening nog altijd een gebrek aan....
Als je er een case omheen doet zie je van het design bijna niks meer! Ik vind spec bij een tablet toch even belangrijker dan het design!
Je hebt gelijk dat specs belangrijker zijn dan design (voor mij is durability nog belangrijker). Maar je koopt geen tablet, of een telefoon, om er een case omheen te moeten doen. Ook is het geen excuus om hem er uit te laten zien alsof hij de Intertoys of Bartsmit vandaan komt. Er zijn Qware tablets die er bwvs beter uit zien.
Hoewel ik het geheel met je eens ben, kan ik mij voorstellen dat deze oppervlakte noodzakelijk is voor een voldoende grote accu, vooral met een dergelijk hoge resolutie. :)

Klein minpuntje imo, maar er staat een hoop moois tegenover vind ik persoonlijk.
Een tablet met smalle bezels is lastig vast te houden.
Als je de maten vergelijkt met een iPad 3 is de Nexus10 22,7mm breder (logisch gezien de schermverhouding), 8,1mm minder hoog (logisch gezien de beeldverhouding) en 0,5mm dunner. Bedenk je daarbij dat de beelddiagonaal 10mm groter is, dan is de rand dus net zo breed als de iPad heeft. Ik denk dat het optisch bedrog is door de afgeronde hoeken. Hij is trouwens ook 49g lichter. Vraag me af of je dat merkt, maar goed.
Ik vraag me af waarom 10 inch tablets wel dergelijk hoge resolutie hebben, maar voor een degelijk max 24 inch computerscherm je voor een beetje normale prijs (en zelfs voor enorm dure prijzen bijna) niet aan een enigszins degelijke resolutie kan komen.
Omdat je op een tablet veel dichter tegen het scherm aanzit.
wat heeft dat nu weer met de prijs en technische mogelijkheden te maken?

Bovendien kan ik op mijn computerscherm heel eenvoudig individuele pixels onderscheiden. Mag van mij best wel naar ultra HD en daar heb ik ook geld voor over.
Zo kan je meteen 24 inch schermen van 800x600 produceren. Je zit toch ver van het scherm af, zie je vast toch niet. Ik heb het scherm van mijn desktop inderdaad verder van mij vandaan, maar het is nog lang niet ver genoeg om het niet blokkerig te vinden. Om nog maar over mijn laptop te zwijgen, waarvan het scherm een stuk dichterbij is (immers minder afstand tussen scherm en toetsenbord is een flink stuk kleiner). Die doet niet mee in de redenering. 1600x900 is gewoon te laag, en voor een 15 inch laptop is dat zeldzaam hoog.
Dat vraag ik me ook af. Maar het kan zijn dat daar verandering in komt nu meer bedrijven dat soort schermen uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door et36s op 24 juli 2024 01:13]

Anoniem: 353137 29 oktober 2012 18:12
Zit ik net met mijn Nexus 7...
Als ik had geweten dat zoiets er aan kwam, had ik op deze gewacht! Beetje jammer.
Wel super vet ding!
Er is altijd een mooier product in aantocht. Je moet toch een keer kopen en jouw N7 wordt niet minder goed omdat er nu een N10 is. :)
Zo bedoel ik het niet, ik denk alleen dat het goed zou zijn geweest als er een soort familie lijn had ontstaan.... Bij de grote concurrent is dit wel het geval namelijk.... Ik begrijp zelf ook wel dat dit komt omdat Google voor de hardware bij een fabrikant aanklopt, en zelf eigenlijk alleen voor de software zorgt. Maar toch..... een beetje familie kenmerken aan de behuizing had ik wel mooi gevonden.
ph4ge reageert niet op jou, maar op Dopdop, net als jij :P

Maar voor wat betreft 1 lijn voor de hele familie: dat had ik ook liever gezien, maar daar doe je weinig aan denk ik. Je kunt moeilijk aan Samsung vragen of ze een 10" tablet willen ontwerpen voor de Nexus-lijn, maar dat hij wel als 2 druppels water op de Nexus 7 van Asus moet lijken. Ik had alleen gehoopt dat er wat meer Galaxy Nexus-lijn in zou zitten, dat vind ik nml nog steeds een mooi, strak design. Dat past wel bij de Nexus-lijn.

@FreshMaker: een 4:3 Android-tablet zie ik niet snel gebeuren en waarom zouden ze? Alles is tegenwoordig 16:9/16:10: je tv, je monitor, je telefoon, je laptop/netbook. Waarom dan ineens een tablet zo'n ouderwetse beeldverhouding geven? Ik heb eerder het argument "een boek is ook 4:3" voorbij zien komen, maar dat is simpelweg niet waar. Een A4'tje bijvoorbeeld (297x210mm) is eerder 3:2 dan 4:3. Da's ook geen 16:9 / 16:10 natuurlijk, maar wel langgerekter dan 4:3.

Als ik een filmpje kijk op mijn tablet, wil ik niet van die enorme zwarte balken hebben rondom de film.
Wanneer je het nieuws om de verschillende tablets een beetje had gevolgd dan had je kunnen weten dat er een 10" Nexus tablet aan zou komen..... De geruchten ga al weken zo niet maanden over het internet.

Persoonlijk vindt ik het jammer dat hij zo anders is als de Nexus 7, het was in mijn optiek mooi geweest als Google ook meer over het uiterlijk had gezegt. Nu zie je duidelijk dat dit een Samsung tablet is, Ik had het ook leuk/goed gevonden als of er echt een lijn was geweest, een Nexus telefoon die op een Nexus 7 tablet lijkt welke weer duidelijk op het oog familie is van een Nexus 10 tablet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.