Microsoft kondigt Skype-client voor Windows 8 aan

Microsoft zal op 26 oktober een nieuwe Skype-applicatie aan de Windows Store van Windows 8 toevoegen. De Skype-client integreert met de People-applicatie, kan gekoppeld worden aan een Windows-account en biedt beeldvullende videochats.

De Skype-app voor Windows 8, die vanaf 26 oktober gratis verkrijgbaar zal zijn, toont op het hoofdscherm een lijst met recente gesprekken, de favoriete contacten en de volledige contactenlijst. De client biedt de mogelijkheid om het Skype-account te koppelen aan de Windows-login, zodat de client automatisch inlogt zodra de gebruiker het inlogscherm van Windows 8 is gepasseerd. Ook zijn de Skype-contactpersonen gekoppeld aan het People-adresbroek van Windows 8 waardoor het maken van voip- of videochats met bekenden eenvoudiger moet worden.

Microsoft heeft zijn Skype-app logischerwijs de Windows 8-vormgeving aangemeten en door de side-by-side-optie van het OS kan een Skype-sessie gecombineerd worden met bijvoorbeeld het tonen van webpagina's in Internet Explorer of het tonen van foto's. Ook zijn videochats full-screen te voeren. Verder nestelt Skype zich als een live tile op het startscherm en er kunnen directe koppelingen worden geplaatst naar veelgebruikte contactpersonen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-10-2012 • 18:35

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
Zal dit Windows Live Messenger gaan vervangen? Het is wel sneller opgestart maar verbruikt wel veel meer geheugen.

EDIT: Geen MSN maar Windows Live Messenger :P

[Reactie gewijzigd door NoBrakes op 22 oktober 2012 19:51]

De berichten app die standaard geïnstalleerd is bij Windows 8 vervangt Windows Live Messenger, maar deze Skype zal dus ook in de achtergrond draaien. Ik vraag me af hoeveel geheugen deze zal gebruiken. Ik zal alleszins de oude versie vervangen door deze versie.
Ja gemiste kans, hadden ze meteen skype inkunnen bouwen in de berichten app. Want de berichten app moet je al je IM dingen (facebook etc.) kwijt kunnen had skype mooi bij gekund.
De berichten app is daar te beperkt voor, webcam zit er bvb ook niet in. Ze dient meer om online te zijn en wat basic chatten, voor extra dingen moet je andere apps downloaden.
Ik veronderstel dat deze Skype zich vroeg of laat ook in de people hub zal nesten waardoor je rechtstreeks met een contact kan Skypen en dat ook dat je nog steeds msn contacten vanuit Skype zal kunnen bereiken. Skype is immers geen onderdeel van het OS, terwijl de berichten app dat wel is. :) misschien komt die integratie met een latere update wel, de muziek app krijgt immers ook een update om Xbox Music toe te voegen als functionaliteit, en ik heb de standaard apps al verschillende keren zien updaten.
Het lijkt net alsof Microsoft zich alleen maar gaat richten op tablet's? :?
Redenatie?

Ze hebben een normale desktop app, ze maken nu een metro/tablet app. Wat verwacht je dan? Dat ze een tweede desktop app maken?
Dat is enkel jammer voor de zakelijke gebruikers. De thuisgebruikers kopen nu blijkbaar massaal tablets ipv laptops/desktops.
Net zoals ze twee jaar terug massaal netbooks hebben gekocht. Om ze twee jaar later dus in te ruilen voor een tablet. Ah, de economie :)
Anoniem: 288526
@mprkooij22 oktober 2012 22:18
Jazeker, alleen twee jaar te laat.
Anoniem: 432672
22 oktober 2012 18:40
Ik vindt dit zo onhandig, Als je op skype bent kun je heel moeilijk nog naar je browser of andetre programma`s.

Multi-tasken wordt gewoon onmogelijk gemaakt omdat overal de menubalk weg is, verder was er niks mis met de oude skype.
Als je Windows 8 op de laptop of desktop gebruikt, kun je waarschijnlijk gemakkelijk omschakelen tussen de actieve programma's en je 'klassieke' desktop door de muis naar de linkerbovenhoek te slepen.

De desktop versie van Skype is (en blijft waarschijnlijk) ook gewoon beschikbaar, ook voor Windows 8. Zelf maak ik gebruik van de beta versie (5.11.0.102) van Skype op m'n laptop waar Windows 8 op draait. Hiermee kun je ook contacten van Windows Live Messenger benaderen. Het is ook gewoon een desktop applicatie zoals we gewend zijn.
Win + tab voor wisselen tussen win 8 applicaties en desktop.
Alt-Tab werkt nog altijd net zoals sinds voor de taakbalk.
Je hebt win8 zeker nog niet gebruikt?
Daarnaast staat het ook in de tekst. Via Side-by-Side kun je juist makkelijk naar al je andere programma's
Ik zou zeggen, probeer Windows 8 eerst eens voordat je aannames doet. Multitasken: ALT-TAB (zoals je gewend bent), scherm splitsen (snap), met je muis in de linkerbovenhoek klikken (vergelijkbaar met ALT-TAB) of met je vinger swipen vanaf de linkerkant.
probeer maar eens alt + tab en windows + tab ;)
Snappen en in het andere venster je browser?
Kan je eigenlijk al tussen verschillende workspaces wisselen? Is een standaard feature op elk zichzelf enigszins serieus nemend OS dat multitasking belangrijk vindt.
Wanneer neemt een OS zichzelf serieus dan? Als je alles via commandline moet doen of zodra je alleen een GUI hebt met zoveel mogelijk console vensters?
Maar heel veel software kan dus alleen op de x86 versie draaien? Is toch super onhadig allemaal dit. Blijft een versie met minder software. Onwijs kut als je die toevallig bij de hand hebt en je moet even iets doen op een programma dat alleen maar in windows desktop werkt. Zwaar irritant.

Volgens mij word dat hele metro gedoe net zo'n faal als de nieuwe tweakers.
Wat heeft dit te maken met x86?

Je hebt Intel: x86 (32-bit) en x64 (64-bit) en je hebt ARM: RT.
Ik lees er niet veel over in het artikel, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat je deze Skype versie straks in alledrie de formaten kunt krijgen.

Verder is dit een Metro-style interface en dat is goed. Op ARM kun je alleen Metro-style apps draaien en voor Intels is er al een prima Skype client.

Voor mij staat nog maar één vraag open: Kun je zometeen beide varianten van Skype op één en dezelfde Intel-based Windows computer naast elkaar draaien? If not, dan zou ik dat jammer vinden, maar als dat wel kan dan lijkt me dat het beste van twee werelden: Mensen die Metro maar niks vinden blijven lekker de klassieke client gebruiken, mensen die Metro wel waarderen kunnen beide installeren en hoeven dan niet van en naar de desktop te schakelen alleen om een Skype berichtje te versturen.

Ik vind het wel knap dat hier weer zo'n negatieve draai aan wordt gegeven...
Als je wil dat je software op elk platform draait weet ik niet waarom je nog je met Windows bezig houdt. Voor compatibiliteit met een grote verscheidenheid aan hardware is er Linux. Dat wat jij wil is in de open source wereld niet meer dan vanzelfsprekend.
Ik vind deze Skype app er fantastisch uitzien. Het feit dat Skype ook daadwerklijk op de achtergrond draait en live tiles gebruikt is een groot voordeel t.o.v. Skype op de concurrerende platformen. En de NUI (New User Interface) is ten volle benut.

Ik zie Windows 8 wel een groot succes worden. Het is verfrissend en heeft een compleet consistente gebruikerservaring over de hele linie Microsoft producten, zelfs de Cloud. Dat is juist wat de gebruiker wil, een duidelijke, consistente ervaring of je nou een telefoon, Pc of tablet gebruikt. Ik denk persoonlijk dat dat 1 van de sterke punten is van Windows 8 en met de connectie met de cloud is Microsoft momenteel erg innovatief bezig. Dat kan niet anders dan door de consument opgepikt worden. Ik gebruik Windows 8 nu al een paar weken als vervanger van Windows 7 en ik kan je vertellen dat ik voor geen goud meer terug wil. De traditionele desktop met al zijn apps is nog steeds aanwezig en sterk verbeterd, de Metro UI werkt prima met muis en keyboard en de apps die in de Store te vinden zijn momenteel zijn een hele mooie aanvulling op de gebruikerservaring van W8. Ook performance wise, is Windows 8 superieur t.o.v. Windows 7. Getuige de snellere opstarttijd, betere compatibiliet met UEFI BIOS en SSD's en de algehele performance van het OS. :)
Ik mis nog wel een paar dingen(maar dat is wennen) en de apps zijn wel leuk sommige durf ik zelfs handig te noemen, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd.(mijn vriendin vindt het wel helemaal geweldig)

maar eerlijk is eerlijk de prestatie zijn inderdaad beter dan 7.
Anoniem: 19339
@LCP23 oktober 2012 08:58
Ik negeer je offtopic Windows 8 marketing praatje maar even, maar dit vind ik wel interessant:
Het feit dat Skype ook daadwerklijk op de achtergrond draait en live tiles gebruikt is een groot voordeel t.o.v. Skype op de concurrerende platformen
Skype draait ook in de achtergrond op andere platformen, maar wat voegt de Live Tile toe? Wat laat het meer zien dan het aantal gemiste gesprekken wat ik op andere toestellen zie?
Dit is toch wel een beetje een bericht als: "Microsoft kondigt Internet Explorer voor W8 aan".
Skype is van Microsoft, dus waarom zou er geen Windows 8 cliënt zijn?
Dus? Dat gebeurt niet bij software van andere fabrikanten? Iets over een ketel en zwart ;)

In dit geval is het wel zeker nieuws door hoe deze heel veel gebruikte app bijzonder mooi integreert in een nieuw OS voor op nieuwe devices voor dit OS.
Skype is een van de meer recente pogingen om hun OS-lijn relevant te houden. Nu applicaties makkelijker beschikbaar worden voor andere OS'en (tools maar zeker ook games) moet MS zich concentreren op een een prettige OS-ervaring voor de de gebruiker. Dit omvat zaken zoals stabiliteit(degelijk sinds XP, goed sinds windows Vista/7) maar ook integratie van software zoals Apple dat aanbiedt op hun eigen platform.

Skype moet niet zozeer een kostwinner worden voor MS(want ze verdienen vele malen meer met de verkoop van Windows en Office) maar een toonbeeld van de nieuwe aanpak van MS wat betreft het OS. Het feit dat hier een eigen team achter zit bevordert dan uiteraard de "shinyness" en laat meteen zien hoe je Windows 8 moet aanpakken als software bouwer.
Ik ben nog niet onder de indruk van de prestaties van MS als OS bouwer. Je mag als OS bouwer toch wel wat andere dingen doen dan shinyness. Veiligheid, functionaliteit, efficiëntie en effectiviteit zijn ook belangrijk, maar hierop is Microsoft mij altijd te kort gekomen. De alternatieven zijn op alle andere gebieden superieur, en doen qua bling bling ook niet onder.
Ik neem aan dat op de x86 of x64 versie van Windows 8 je gewoon de oude applicatie kan draaien? Zo ja, is het dan niet handig om Windows 8 RT in de titel te zetten?

[Reactie gewijzigd door rickyy op 22 oktober 2012 18:39]

Juist niet, aangezien het niet exclusief is maar op beide te installeren.

Ben het wel met je eens dat het op je laptop/desktop mogelijk makkelijker zal werken als je de "oude" versie draait. Dit hangt voor mij een beetje af of ik nog steeds zonder probleem een conferentie call kan doen om met een groepje te gamen.

[Reactie gewijzigd door MartinDude op 22 oktober 2012 18:44]

yep, hier draait skype gewoon op de windows 8 RP.
Waarom? Dit gaat om een algemene (voor RT en desktop) versie en Windows 8 RT is de specifieke ARM versie van Windows..
Op dit moment werkt gewoon de normale versie van skype op de preview versie.
Alleen heb je geen "Live tile" tenminste dat is nu gewoon een lelijke snelkoppeling.
met de app krijg je dus ook in x86/x64 een functioneerde Live tile.
Dus ja, niet nodig wel leuk.
Anoniem: 294494
@rickyy22 oktober 2012 18:40
Dat lijkt me toch wel, en zo niet, dan hebben we altijd nog www.oldversion.com.
Anoniem: 151407
22 oktober 2012 18:40
Wel misser dat ze de demo op.een samsung //BUILD tablet laten zien en niet op de surface;)
Ben benieuwd hoe de metro interface werkt in verhouding met de classic.
Ziet er goed uit voor tablets.
heel leuk al die eye candy maar werkt het echt zo goed als ze beloven ?
en dan heb ik het over mobile/tablet versies van windows 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee