Hands-on: Lenovo's klapbare W8-ultrabook met ips-touchscreen

Lenovo toonde op de CES een product dat we kunnen verwachten als Windows 8 op de markt is. De Yoga is een ultrabook met een ips-touchscreen van 13,3", dat dankzij speciale scharnieren geheel naar achteren kan worden geklapt.

De verwachting is dat de Metro-interface van Windows 8 voor touchscreens, in combinatie met Intels ultrabook-concept, een nieuwe productcategorie gaat opleveren: een kruising van dunne, stevige laptops met tablets. Intel zelf toonde op de CES al een aantal concepten, maar Lenovo liet zien goed nagedacht te hebben over de mogelijkheden.

De Yoga ziet er op het eerste gezicht uit als een mooie, dunne ultrabook met groot touchpad en plat toetsenbord. Het glossy scherm is voorzien van een glasplaat en het geeft een verrassend goed beeld. Het blijkt om een ips-paneel te gaan en de kijkhoeken en kleurweergave zijn dan ook uitstekend. Ook de resolutie van 1600x900 pixels op een 13,3"-scherm maakt het aangenaam om met de Yoga te werken.

Lenovo Yoga Lenovo Yoga

Het scherm is bovendien erg plat. Voordeel is dat de Yoga dichtgeklapt nog steeds erg dun is: 16,9mm. Lenovo gaat de convertible met maximaal 8GB geheugen en een ssd van 256GB uitrusten. Ten opzichte van de huidige generatie tablets is het apparaat nog wel groot en relatief zwaar, 1,47 kilo, maar in verhouding tot de convertible tablet-pc's die we tot dusver zagen is het een hele verbetering. Lenovo's concept kon tien vingeraanrakingen tegelijk registreren, wat de nodige mogelijkheden met gamen, tekenen en multitouch-gestures op Windows 8 geeft.

Wat ook verbeterd is ten opzichte van de huidige convertibles, is het mechanisme om van laptopmodus naar tabletstand te gaan. De scharnierpunten in het midden, om het scherm te draaien en te kantelen, voelden vaak kwetsbaar en onhandig aan, terwijl ook het kantelbare scherm van bijvoorbeeld de Dell Inspiron Duo de nodige nadelen kent. Met de scharnieren van de Yoga kan het scherm helemaal omgeklapt worden. De scharnieren werken naar behoren en voelen stevig aan, hoewel het de vraag is hoe lang ze het volhouden. Volgens Lenovo zouden ze een levensduur van minstens 30.000 keer volledig omklappen hebben.

Nadeel is dat als de touch-ultrabook in tablet-modus op tafel ligt, het apparaat op het toetsenbord rust. Lenovo claimt dat de toetsen extra stevig zijn en dat bijvoorbeeld de letters niet slijten, maar duidelijk is dat het toetsenbord op deze wijze wel kwetsbaar is. Het touchscreen kan ook voor de helft gedraaid worden, zodat het rechtop te gebruiken is. Hopelijk worden de scharnieren na verloop van tijd niet zo zwak dat het scherm terugvalt. Het concept-model ondersteunde nog geen rotatie van de Metro-interface, maar dit moet er wel komen, zowel automatisch als met een hardwareknop. Ten slotte kan de Yoga in 'tentstand' gebruikt worden, waarbij hij op de zijkanten van de body en het scherm staat. Een opstaande rand moet de interfaces dan beschermen.

Lenovo heeft een interessante en uiterst werkbare combinatie tussen een ultrabook en een tablet gemaakt. Ten opzichte van alle swivels, convertibles en andere hybrides die we zeker vanaf eind dit jaar gaan zien, lijkt dit ons een elegante oplossing.

Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga Lenovo Yoga

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-01-2012 • 10:44

62 Linkedin

Lees meer

Reacties (62)

62
60
39
1
0
5
Wijzig sortering
Heb dit altijd een goed concept gevonden, zeker omdat je de voordelen van beide devices hebt. Tablet is lekker voor op de schoot/op reis (trein bijvoorbeeld) en de laptop is handig voor typwerkzaamheden op bureau/school/werk.

Vind het een goed idee!
Ik vind persoonlijk het standaardconcept van een convertible beter waarbij je het scherm om zijn as kunt draaien en dan face up op het toetsenbord kunt plaatsen. Nu gaat men oplossingen moeten zoeken om de toetsen uit te schakelen en gaat ook het gevoel in de hand minder zijn dan wanneer je een solide achterkant hebt.
Ik heb dat nooit zo vertrouwd, dat op zo'n as. Heb ze wel eens in de winkel uitgeprobeerd, maar je zag ook al snel slijtage en dat ze ook snel gammel worden. Zou jammer zijn als dat gebeurd bij een dure notebook.
Valt eigenlijk goed mee, men X200t die ik enkele jaren gebruikt heb heeft er nooit last van gehad en de X220t die ik nu heb blijkt eenzelfde kwaliteit te hebben..
Het zal best goed gemaakt kunnen worden door Lenovo. Die hebben toch een naam op te houden in kwaliteit. Toch vind ik het idee niet zo veel voordelen hebben.

Ik heb altijd gevonden dat niets gaat boven een blue tooth toetsenbord bij een tablet. Want gewicht speelt bij een tablet een grote rol, het is immers gemaakt om in de handen te houden. Een tablet wordt volgens mij pas echt commodity als ze het gewicht onder de 450gr weten te brengen. Dan heeft iedereen straks hopen tablets in huis rondslingeren.

Waarom zou een toetsenbord per se vast aan het beeldscherm moeten zitten? Als beeldschermsteun? Dat kan ook met een klein voetje. Een toetsenbord aan een beeldscherm heeft ook echte nadelen. Het beeldscherm staat bijvoorbeeld te laag. Je kan het niet meer in portrait mode zetten. Al met al brengt het meer nadelen met zich mee dan voordelen.

Ik vrees dat dit weer een technisch hoogstandje wordt dat nooit echt van de grond komt. Net als die vele dualscreen tablets die fabrikanten bedacht hadden voor de iPad uitkwam. Vele tweakers vonden ze geweldig, maar al snel hoorde je er niets meer van. Het zijn te veel gizmo's.

Er is maar een klein publiek voor apparaten met dubbelfuncties. De ervaring leert dat je meestal beter twee losse apparaten kan hebben die op hun taak zijn toegesneden dan een duo apparaat die altijd een compromis is. Asus heeft wel een succes met zijn transformer maar daar is het toetsenbord ook echt los en dient ook nog als reserve accu.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 18 januari 2012 11:55]

Het gaat hier om een Ultrabook die in tabletmodus te gebruiken is, niet om een tablet. Het toetsenbord zit aan het scherm vast omdat hier alle hardware in zit. Het is dus een Ultrabook die, mocht het nodig zijn, als tablet te bedienen is en dan niet met de beperkende hardware zit van een tablet.
Anoniem: 425494
@SanderHG18 januari 2012 13:12
Precies een duo apparaat. Maar als je zo graag een PC wil hebben dan koop je straks toch een tablet met Windows8. Met een los toetsenbord kan je dan toch weer hetzelfde realiseren zonder extra hardware.

Ik geef toe dat het wel handig kan zijn voor mensen die bijv. tijdens besprekingen hun laptop willen veranderen in een tablet die ze plat op tafel kunnen leggen. Ongetwijfeld is er in het zakelijke bereik wel een doelgroep voor, hoe groot die is kan ik niet inschatten.
Nee, machines zoals deze Lenovo bieden een groot voordeel in mijn ogen. Ik lig nu op de bank met de tv aan, en laptop op de schoot. Ik hoef niets vast te houden, en kan het scherm perfect kantelen zodat ik het kan bekijken. daarnaast kan ik tegelijkertijd makkelijk dit berichtje blind typen.

Uitgaande van het feit dat hier een ivy bridge cpu in zit is dit een zeer mooi apparaat.
ja, fantastisch toestel, en het mechanisme om te draaien is zeker ok, en behoeft m.i. geen verbetering.
Hij hebben tientallen Lenovo X61 met een scherm wat gedraaid kan worden 4 jaar geleden uitgerold. Daarvan zijn er 0 teruggekomen met een as die stuk was. En dat bij de groep Sales en Mangement die echt niet voorzichtig met hun spullen omgaan.
Nooit problemen mee gehad op mijn Fujitsu-Siemens P1510... Dat voelt na meer dan 5 jaar nog steeds even degelijk aan.
Zou een schakelaartje in het scharnier nu niet al het toetsenbord uitschakelen?
En ik vind rubber toetsen prima grip geven.
Maar ik vind dit dan ook wel een mooie innovatie t.o.v. die oude 'radar'schermen...
Wacht persoonlijk nog op een laptop met een slider keyboard ... eigenlijk zoals veel telefoons ook hebben.
Asus heeft wel een eee pad slider, maar dat is dan wel op arm en met android.
Ik denk alleen dat 1,47kg wat zwaar wordt wanneer je hem als tablet voor langere tijd vasthoud ;)
Maar daarmee is-ie met z'n Ivy Bridge CPU wel 10x zo snel als een gemiddelde ARM-based tablet ;)
Dan is een dock veel beter dan dit concept. De toetsenbord ligt teveel in de weg als hij is omgeklapt.
Heb je het gewicht gelezen? -.- lekker handig om dit als tablet te gebruiken..
Zie 3de foto. Kan in bepaalde gevallen wel handig zijn om als tablet, met 'ondersteun', te gebruiken.
Gewicht is helemaal geen probleem. Een tablet gebruikt je vaak zoals je een papieren kladblok gebruikt: Op je schoot, of leunend op de tafel rand o.i.d. En dan is het geen enkel bezwaar dat die een tikkie zwaarder is.
Nu nog een Wacom pen erbij, zoals bij de ModBook.
Het is de vraag of dat gaat werken, dit is een capacitief scherm. De Wacom pennen werken niet op alle capacitieve schermen.
Het maakt weinig uit wat voor een scherm er gebruikt wordt. Het enige wat nodig is, is dat achter het lcd-paneel de Wacom digitizer zit.
De Wacom pennen werken op geen enkel capacitief scherm. Het is een inductief systeem.
interessant model, maar ik vind elke tablet die meer als 500 gram weegt niet handzaam als tablet. Het gewicht is te groot om langdurig met dit type ultrabook in je handen te lopen.

Op het moment dat ze hem lichter kunnen maken wordt hij echt interessant.
interessant model, maar ik vind elke tablet die meer als 500 gram weegt niet handzaam als tablet. Het gewicht is te groot om langdurig met dit type ultrabook in je handen te lopen.
De vraag is wat je als langdurig beschouwt. Ik heb een 1.17 kg wegende tablet rondgesjouwd op een conferentie en aantekeningen lopen maken en dat ging wel prima.
langdurig beschouw ik als je in trein staat en continu iets aan het lezen bent en de tablet fysiek op moet houden. 1,5kg gaat dan wel zwaar voelen na een half uurtje.
interessant model, maar ik vind elke tablet die meer als 500 gram weegt niet handzaam als tablet. Het gewicht is te groot om langdurig met dit type ultrabook in je handen te lopen.

Op het moment dat ze hem lichter kunnen maken wordt hij echt interessant.
Dit apparaat is vooral bedoeld als ultrabook en niet als tablet. Hij is relatief zwaar en er staat geen Android op. Maar hij is wel veel sneller als een gewone tablet, heeft een 1600x900 scherm en je kunt er ook gewoon mee typen. Het is natuurlijk altijd een compromis: wil je echt een lichte tablet, dan kun je deze beter niet kopen.
Zou de titel klapbaar niet beter passen? Ik dacht namelijk dat het om een flexibel scherm ging, welke je letterlijk kon 'vouwen', kan natuurlijk ook aan mij liggen... :)
was ook mijn eerste gedachte, ik denk ik ben benieuwd. Valt me nu toch een beetje tegen. Desondanks toch wel grappig om dan de tablet functie over te houden
Grappig dat je door de jaren heen telkens hetzelfde concept ziet terugkomen. Denk alleen dat dit net zoals eerdere laptop/tablet convertibles niet gaat aanslaan. Te duur voor een laptop en te zwaar voor een tablet. Denk dan dat het transformer concept met toetsenbord-dock en inklikbaar tablet al dan niet met windows 8 bruikbaarder is

[Reactie gewijzigd door -36- op 18 januari 2012 11:27]

De reden waarom het vroeger niet aansloeg is omdat het OS niet geschikt voor touchscreen was. Met W8 is dit veranderd en als straks elke laptop met een touchscreen komt dan zou het me niet verbazen als de tablet zoals we die nu kennen volledig zal verdwijnen.

Mensen blijven een laptop nodig hebben. Als ze straks geen losse tablet hoeven te kopen, omdat hun Ultrabook dit ook kan zal de groep voor een losse tablet een stuk kleiner worden.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 18 januari 2012 12:20]

Zakelijk gezien zie ik wel mogelijkheden voor dergelijke systemen. Niet alleen typen, maar ook snel een notitie maken word zo een stuk makkelijker gemaakt.

En niets ten nadele van android,
maar cloud is een ramp, is gewoon niet snel genoeg, en de meeste zakelijke software is toch windows-based.
Ik denk dat we dit soort producten toch steeds meer gaan zien. Ik vind de Metro interface met alleen de muis niet lekker werken terwijl het mij met een touchscreen ideaal lijkt.
Het enige vreemde aan dit concept is dat je, in tablet stand, toetsen aan de onderzijde van het apparaat hebt. Dus als je het op schoot hebt druk je deze met je bovenbenen in en als je hem met 1 hand vasthoudt kan ik me voorstellen dat je met je vingers ook op de toetsen zit. MOET je hem dan altijd op een vlak oppervlak zetten? Ik vraag me af hoe je zoiets als gebruiker ervaart...
Ik heb nu een transformer TF101, die ik icm mijn computer gebruik voor school. Het tablet met dock is niet zwaar en goed voor kleine documenten en lekker wat typen ect. mijn computer functioneerd daarnaast als 3d tekenmachine en voor de uitgewerkte 100blz verslagen.

maar nu zoiets op de markt komt komt er toch weer enige twijfel of het wel de goede keus is geweest toen. (geen spijt hoor) Dit klinkt echter als een leuke machine voor dit soort toepassingen. dat heeft voor mij verschillende redenen:

- ik gebruik mijn tablet nooit zonder dock, typt veel te makkelijk
- het touch screen zou ik niet willen missen
- portable door het formaat en gewicht

Het enige wat ik nog niet weet is hoe windows 8 zal gaan zijn, en dan vooral het gebruiks gemak. Andriod vind ik op dit moment het ideale besturingssysteem, en ben niet zomaar overgehaald.

Edit: een ander struikelblok zou voor mij de prijs zijn 1200eu voor een laptop is helaas te veel voor mij als student.

[Reactie gewijzigd door Mikew991 op 18 januari 2012 11:19]

Anoniem: 303530
18 januari 2012 11:03
Ik vind dit ding echt helemaal geweldig.Een ultrabook van 1200 euro (1200 dollar, wordt de verwachte prijs). Maar dan met IPS scherm, en hij is kantelbaar, en hij even duur als de huidige generatie ultrabooks die die 2 features niet hebben.

Het is jammer dat we nog bijna een jaar moeten wachten, want als dit dit vandaag op de markt zou verschijnen zou hij aardig wat potten breken. Dit is gewoon de beste ultabook die er bestaat, en dat voor deze prijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee