Intel komt met nieuwe processorlijn voor convertible tablet-pc's

Intel komt volgend jaar met een nieuwe processorlijn voor convertible tablet-pc's. De naam van de lijn is nog niet bekend. De eerste lichting van de processors wordt gebaseerd op Ivy Bridge, later in 2013 op Haswell. Ze krijgen tdp's van 10W en lager.

De komst van de nieuwe processorlijn werd op de IDF in San Francisco aangekondigd door Kirk Skaugen, vice-president en general manager van de pc client-divisie van Intel. De processors nemen wat prestaties en verbruik betreft een plek in tussen de krachtige Core-processors en de zuinige Atom-chips en zijn vooral bedoeld voor kruisingen tussen ultrabooks en tablets. Intel voorziet mede door de komst van Windows 8 een grote opkomst van deze categorie apparaten en het bedrijf maakte bekend dat er meer dan 40 convertible tablet-pc's met Ivy Bridge-chips op komst zijn. Skaugen demonstreerde onder andere de Lenovo Yoga en de Toshiba Satellite U920.

In de eerste helft van 2013 verschijnen er op Ivy Bridge gebaseerde chips met een tdp van 10W, in de tweede helft van 2013 gevolgd door Haswell-varianten met lagere tdp's. Deze laatste betreffen de Haswell-system-on-a-chips die bekend staan als de Haswell ULT's. "De nieuwe chips moeten voor dunnere en lichtere convertible pc's zorgen die een langere accuduur krijgen", zei Skaugen, "Ze moeten tegelijkertijd wel de volledige pc-ervaring bieden." Intel wil met de chips de accuduur ten opzichte van eerdere convertible tablets met Core-processors verdubbelen en de prestaties zouden aanzienlijk hoger moeten liggen dan die van de Atom. Voor ultrabooks waarbij de focus minder op tablet-functionaliteit ligt, brengt Intel in 2013 krachtiger Haswell-processors met tdp's van 15W uit; minder dan de huidige 17W-chips van de Ivy Bridge-generatie. Volgens Skaugen is Haswell met name ontworpen voor gebruik in ultrabooks.

Intel zou nog niet besloten hebben onder welke naam de processorlijn moet verschijnen, maar dat zal waarschijnlijk niet onder de Atom- of Core-vlag gebeuren. Volgens Skaugen ziet Intel de categorie als een afzonderlijk segment, waar een nieuwe naam bijhoort. Op eerdere roadmaps stonden de chips nog niet maar Intel zou gekozen hebben de roadmap aan te passen omdat het voorziet dat er een grote vraag naar ultrabooks met touch-mogelijkheden komt en de 22nm-productie beter dan verwacht loopt, met meer ruimte om goede prestaties te combineren met een laag verbruik.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-09-2012 • 23:49

16 Linkedin

Reacties (16)

16
16
12
2
0
2
Wijzig sortering
Intel had nooit hun Xscale lijn moeten verkopen.

Nu proberen ze in de ARM dominante markt te komen met CPU's en een platform die (bijna) niemand gewent is om te gebruiken in de tablet wereld.
Tablet wordt geassocieerd met Android en ARM.
Gaat moeilijk worden om daar tussen te komen
Vroeger was de markt van low-end laptops (wat we nu netbooks noemen) ook volledig ARM (oa Xscale), en daar heeft Intel in vrij hoog tempo bijna 100% marktaandeel veroverd met Atom. Het kan dus wel, al is de tablet markt weer een stapje verder. 1 ding wat Intel wel helpt is dat de x86 versie van Android nu langzaamaan volwassen wordt, en dat Microsoft nu een x86 Windows versie voor tablets heeft - twee jaar geleden was er nog geen enkel mobile OS dat op x86 draaide.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 september 2012 08:07]

Het was de beste zet ooit van intel om Xscale te verkopen ;)

Niemand associeert tablets met ARM. Wel met Android maar Intel heeft al aangetoond dat Android prima draait op de Atom chips. Intel heeft het verbruik van de Atom ondertussen tot het niveau van de ARM oplossingen weten te reduceren en heeft dus een range van CPUs van 2 tot 135W die allen exact dezelfde software kunnen gebruiken.

Dat is een niet te onderschatten voordeel. Ondertussen zijn de eerste Intel Atom telefoons op de markt gekomen. Als dat goed uitpakt en Intel met volgende generaties nog wat beter uitpakt zal Intel best wel eens een groot deel van de Tablet en Smartphone markt kunnen gaan beheersen. En dankzij de x86 compatibiliteit heeft men dan een uniek voordeel op de generieke ARM concurrentie.

Of het lukt blijft een vraagteken, maar Intel is met de Atom een bedrijf met een onderscheidend product. Met de Xscale zou men gewoon 1 van de vele inwisselbare ARM aanbieders zijn. En laten we eerlijk zijn. Als het zo niet lukt koopt men wel weer een ARM licentie of direct 1 van de concurrenten.
Probleem is eigenlijk dat x86 compatibility anno 2012 niet zoveel waard is voor telefoons/tablets. De populaire OSsen daar (iOS, Android, en ook Windows RT, BBOS, etc) zijn allemaal ARM. Als x86 zichzelf in deze markt weet te wurmen, dan gaat het niet snel gebeuren.

Het grote voordeel zou x86 de komende jaren moeten halen uit de performance en de geavanceerde architectuur. Waar we uit het ARM kamp pas ergens in 2014 de eerste mainstream 64-bit chips gaan zien, zijn Intel (en AMD) al volop bezig met hun geavanceerde features als hyperthreading, heterogeneous computing, virtualisatie, geavanceerde branch prediction, AVX(2), snelle floating point units, snelle geheugen interfaces, etc naar het <5W segment te brengen. De strategie die ARM altijd gevolgd heeft (relatief simpele architecturen gewoon heel hoog doorklokken) heeft tot nu toe prima gewerkt, maar nu telefoons/tablets steeds complexere applicaties draaien begint dat tegen zijn beperkingen te lopen. De race is nu of Qualcomm en ARM met de nieuwe architecturen (Krait, Cortex A15 en opvolgers) de IPC genoeg kunnen opkrikken. Dat moeten ze in theorie prima kunnen, er zitten diverse miljardenbedrijven achter. Alleen Qualcomm al is ruim 2x zo groot als AMD.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 september 2012 11:01]

2W en dat voor een processor, dat is erg indrukwekkend.
De transmeta crusoe (rond 2001 ofzo, x86-compatible) gebruikte gemiddeld maar 1 Watt :)

Maar die nieuwe cores zien er goed uit voor de tablet mark, ik denk dat de atom het niet kan opboksen tegen de arm's (vooral qua performance/watt), maar we zullen het snel weten als vergelijkbare tablets met win8 en winRT gaan uitkomen :)
Performance per watt is het probleem niet zozeer (Medfield houdt zich aardig staande tegenover dual/quad core ARMs, laat staan Clover Trail), maar performance per dollar. Een Tegra 3 haal je bij nVidia voor $25, terwijl een Clover Trail ergens in de orde van $75 kost bij Intel. Zeker voor Android devices (waar x86 compatibility geen cent meerwaarde heeft) is dat een no-brainer voor elke OEM.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 september 2012 10:33]

ik denk dat de atom het niet kan opboksen tegen de arm's (vooral qua performance/watt)
In een ideale wereld: ja. In het echt denk ik dat "x86 compatibility" (waar de Atom elke ARM ruim verslaat natuurlijk ;) ) minstens zo belangrijk is. Misschien dat dat in de toekomst anders wordt (misschien gaan we ooit zo netjes programmeren dat "alle" code net zo makkelijk voor ARM als voor x86 gecompiled kan worden), maar op korte termijn ben ik bang dat dat het grote probleem voor ARM zal zijn / blijven. (Ter vergelijking: Intel kreeg de wereld niet over op Itanium, enkel en alleen omdat AMD's x86-64 wel backward compatible was.)
2W is voor de Atoms. Dit artikel gaat over de 10W naamloze processoren...
2W is zo weinig, doet die processor dan ook nog wat ? Of is dit een idle stand ? Als hij daadwerkelijk dan ook nog aan het werk is dan is dat idd indrukwekkend. Maar goed, het geheel is natuurlijk net zo zuinig als het zwakste component. Als het vervolgens een schem aan hangt dat 50 watt verstookt zodat je ook nog wat kan zien op je tablet dan loopt het toch al gauw weer op.
Wat belangrijk is is het totaal verbruikt van b.v. je tablet, maar dit is dan zeker een mooie bijdrage ;)
Het is goed van Intel om erin te springen en een nieuwe lijn te introduceren. De volledige Windows 8 interface op een Atom was tot op heden niet zo heel vloeiend volgens recensies, dus dan komt deze lijn goed van pas. Ik ben benieuwd hoe krachtig de processors daadwerkelijk worden met een verbruik rond de 10 watt.
Ik denk dat de processors zo wat op een stagneerpunt gekomen zijn qua cpu prestaties (iig bij x86), kijk naar het prestatieverschil tussen sandy en ivy bridge platformen.

Waar ze nu zwaar op inzetten is het verbeteren van hun IGP, aangezien deze heel wat achterloopt op hun grootste concurent, en natuurlijk het verbruik verder te beperken.

[Reactie gewijzigd door Baggeraar op 12 september 2012 00:39]

Ik vraag me afwat ze gepland hebben voor de desktop gebruikers? Mijn q6600 is inmiddels toe aan vervanging, maar ik weet nog niet of ik voor een i7-3*** ga of dat ik nog even zal wachten.
als je een Q6600 had, kan je beter naar een I5 gaan;

een goeie i5 K-series (unlocked) heb je meer aan dan aan een duurdere i7 volgens mij; zeker prijs/prestatie bekeken.

enkel als je veel zou gaan videobewerken dan heb je nog iets aan die !7, want die heeft hyperthreading en dat heeft de i5 niet... maar verder heeft de i5 alles wat de i7 ook heeft. en in de meeste situaties ben je beter af met een normale quadcore dan een quadcore waarvan de cores ook nog eens opgesplitst worden in virtuele cores (hyperthreading)

Ik ga natuurlijk niet zeggen dat de i7 een slechte CPU is, verre van, maar hij is wel duurder en ik heb toen ik onlangs de upgrade deed van core2 naar Ivy Bridge toch ook wel gekeken naar best bang for buck en terechtgekomen bij de i5 3570K.
Het handige is dat je deze sneller kan laten draaien zonder moeite te moeten doen; zolang je koeling maar op orde is zijn er geen problemen;... je kan hem poepsimpel 500Mhz sneller laten draaien zonder dat je bang moet zijn dat je geheugen niet mee kan ofzo... je verandert gewoon de multiplier (die bij andere cpu's dus vaststaat)
Hmm dat '*' doet me vermoeden dat het verbruik niet veel kleiner zal zijn bij normaal gebruik, maar toch knap als ze dit zouden realiseren.

De Atom processor zou ideaal zijn, met krachtig genoeg, en dit moet het ook willen ze Qualcomm en andere ARM fabrikanten willen beconcurreren.
Ben benieuwd wat ze hiervan maken in de praktijk. Het verbruik is in ieder geval lekker laag maar de prestaties zijn, zeker voor een convertible in mijn ogen ook belangrijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee