Intel: Ultrabooks zullen verschillende formfactors kennen

Volgens Intel zullen verschillende soorten form factors het Ultrabook-label mogen dragen. Hoewel tot nu alleen beelden van dunne laptops vrijgegeven zijn - lijkend op een Macbook Air - komen er volgens de chipgigant ook andere ontwerpen.

Asus UX21Intel deed de uitspraken bij monde van topman Greg Welch tegenover Cnet.com. Volgens Welch is een Ultrabook niet per definitie een dunne laptop met een wedge-ontwerp. De twee Ultrabooks waarvan tot nu toe beelden getoond zijn, de Asus UX 21 en de Acer Aspire 3951, maken beiden gebruik van zo'n wedge-ontwerp.

Welch voorspelt dat er ook andersoortige apparaten uit zullen komen in de Ultrabook-categorie. Zo ziet de topman mogelijkheden voor convertible tablets, en hij verwacht ook sliders: Ultrabooks waarbij het toetsenbord onder het scherm geschoven kan worden.

Intel introduceerde het Ultrabook-concept begin deze zomer op de Computex-beurs in Taipei. De machines moeten vooral licht en dun worden en daarnaast lang op een enkele acculading kunnen werken. Fabrikanten zouden daarom kijken naar materialen als aluminium en koolstofvezel voor de behuizing en lithium-ion-polymeer voor de accu's.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

22-08-2011 • 17:04

50 Linkedin

Reacties (50)

50
48
21
2
0
8
Wijzig sortering
Moet - lijkend op een Macbook Air - werkelijk in het nieuwsbericht! Sony, LG en andere merken hebben ultra-thin modellen. Niet elke ultra-thin model is een Macbook Air clone!
Voor zover ik weet was Apple één van de eersten met een ultradunne laptop met wedgedesign. Dat maakt het toch een vrij duidelijke referentie, aangezien de macbook air een stuk bekender is dan andere ultradunne laptops.
Nee hoor, Sony (in samenwerking met Sharp) was daar "iets" eerder mee dan Apple,

2003 om precies te zijn. En ik moet overigens toegeven dat de eerste Apple Macbook Air wel heel erg veel overeenkomsten heeft met de Sony VAIO VGN X505VP uit 2003. Ook het bekende "apple" keyboard layout waar Apple in 2006 mee begonnen was was toen daadwerkelijk al geimplenteerd op deze Vaio laptop.

Ik vind het raar dat er altijd word gezegt dat Samsung, google, motorolla etc. alles overnemen en jatten van Apple maar ondersom is apple niet minder. Het hele Ipod idee is technisch gezien eigenlijk ook een ripoff geweest van de Sony mp3 spelers. (alhoewel de implentatie van Apple gewoon veel beter was dan Sony alleen innovatief en origineel was het zeker niet).
Zo gaat dat nou eenmaai, maar dat heb je natuurlijk niet alleen bij producten, dat zie je ook gewoon in sociale contexten, en bij bedrijven, management, smaak, voorkeuren, politiek e.d., het is natuurlijk ook niet zo dat Apple het allemaal verzint (maar het gros toch echt wel), maar het is wel het bedrijf dat bijna alles wat het maakt goed weet te brengen, verkopen, en mensen die het gebruiken zijn er over het algemeen erg tevreden mee. Als je kijkt naar de support en de cijfers, zou bijv. de HP ProBook/EliteBook serie even goed moeten zijn, maar als je mensen vraagt (en dan bedoel ik IEDEREEN en niet een selectie Windows IT-ers vs. een selectie die-hard Apple-fans, maar gewoon, iemand die z'n brood moet verdienen met z'n computer) te kiezen, komen ze vaker bij Apple dan bij HP uit. (Om HP maar als voorbeeld te nemen – ze maken over het algemeen geen slechte spullen en hebben ook geen trackrecord met veel problemen of zwarte gaten)

Apple kan gewoon alles wat het maakt slijten, en maakt er ook nog recordwinsten mee. Dat is helemaal niet verkeerd, maar het is wel iets wat Sony, HP enz. niet 'net zo goed' doen :)
Maar de Macbook Air lijkt daar niet op maar die van Acer lijkt wel heel erg op de Macbook Air. Daar zitten nog flink wat verschil in.
Het blijft smullen, die Apple-obsessie hier.
Sony VAIO VGN X505VP
en daar zie je meteen waarom er naar de MBA wordt gerefereerd. Geen hond weet toch wat de Sony VAIO VGN X505VP is of was?

En oh ja: Sony MP3 spelers...? Sony introduceerde iets vergelijkbaars pas drie jaar na de iPod en zelfs toen moest je alles converteren naar bloody ATRAC. Apple had natuurlijk niet de eerste MP3-speler maar Sony is wel een heel slecht voorbeeld... Die hebben de boot echt compleet gemist met hun beschermde formaten.
Het is geen geheim dat Steve Jobs vroeger een grote Sony fan was. Kan me zo voorstellen dat hij nog steeds interesse daar heeft liggen.
En apple had het windows / muis idee van Xerox overgenomen.
Nee, maar het wordt er wel het meest mee geassociëerd. Daarom meer dan logisch dat ze het populairste model Ultrabook als voorbeeld geven.
populairste meeste gehyped model bedoel je. Waarom moet alles nou ineens met Apple vergeleken worden, alsof die zo orgineel zijn met dingen...
Origineel misschien niet, maar er worden vele malen meer Macbook Air notebooks verkocht dan vergelijkbare modellen van de concurrenten. En het is niet gek om de marktleider als referentie te nemen.
Die marktleider positie bestaat alleen in jouw dromen....
Nope, maar die van Acer wel :')
Ik weet niet waarom je gedownmod wordt maar het is idd een clone en nog wel 10x zo erg als Samsung dat met bepaalde producten heeft gedaan (niet om die discussie doen op te laaien).

Zelf heb ik er niks op tegen maar ik denk als je een groot bedrijf hebt het een heel ander verhaal wordt en je er alles aan doet om dat te voorkomen.
Gelukkig zullen ze de prijs waarschijnlijk niet klonen. Een mooi ontwerp is een mooi ontwerp, en voor mensen die graag een Windows notebook willen met de look van een Macbook Air is het uiterst welkom.
Anoniem: 190996
22 augustus 2011 17:12
Wat is het verschil tussen 'form factor' en 'formaat' of 'afmetingen'???
Formaat of afmetingen gaat alleen over de grootte van het apparaat. En scherm met het toetsenbord aan een kabeltje heeft een andere form factor maar niet persee andere afmetingen.
Form factor is bijv. het verschil tussen een Bar-telefoon, of een Slide, of een Swivel. Je hebt bij computers hetzelfde, bijv. All-in-One enz.
Je verhaal is nogal warrig. Waarom zou Intel niet met Apple in zee gaan? Omdat Apple 'zomaar' de relatie verbreekt? Sorry, maar dan heb je het systeem nog niet helemaal begrepen. Apple is behoorlijk afhankelijk van Intel en is daar ook niet 1-2-3 vanaf. En zelfs al zou Apple weggaan, dan betekent dat ongeveer 10% productievermindering van CPU's. Een groot bedrag, maar relatief gezien valt dat wel mee. Zeker als je in ogenschouw neemt dat zo'n overstap 1-2 jaar duurt, kan Intel dat echt wel zien aankomen (Apple test CPU's bijvoorbeeld al intensief van tevoren) en daarop kan anticiperen.

Waarom je de patentenkwestie er weer bij moet halen snap ik ook niet helemaal. Intel zit op dit moment totaal niet in het vaarwater van Apple, maar fungeert als een bedrijf wat reference-designs in elkaar zet om de mogelijkheden te laten zien. Daarnaast denken ze uitgebreid met hun klanten mee. Hetzelfde gebeurt met Apple. Apple heeft zelfs een hele dikke vinger in de pap bij het uitwerken van de roadmap voor processors. De huidige processor van de Macbook Air is daar het resultaat van: veel meer prestaties per Watt, gecombineerd met een acceptabele grafische chip. Intel en Apple vullen elkaar op dit moment meer aan dan dat ze elkaar in de weg zitten.
Sterker: het enige bedrijf wat je kunt aanvoeren is Samsung. Alle andere leveranciers (LG, Intel, displayfabrikanten, zelfs oude leveranciers zoals IBM) hebben geen enkel probleem met Apple. Apple is zelfs bijzonder verdedigend met zijn patenten, alleen Samsung heeft het op een of andere manier (don't ask) grondig verpest.

[Reactie gewijzigd door Krisp op 22 augustus 2011 17:53]

Misschien moet je deze reactie wat nuanceren. Deze ultrabook handel van Intel is dankzij Apple tot leven gekomen.

Daarnaast is het gewoon normale business, er moet geld gegenereerd worden en je luistert eerder naar een grote afnemer dan een kleine. Ik weet niet hoe jij zaken doet ?
Ultrabooks lijkt mij het ideale alternatief voor tablets. Op een tablet kan ik wel gegevens cosumeren, maar qua productiviteit is het erg sukkelen.

Zo hebben we de missing link tussen Zware laptop en smartphone... zeker als er 3g/4g modules in kunnen ;-) Tablets... dat touch-screen blijft me parten spelen
Precies, en daarom heb ik een MacBook Air!
Mja, ik snap niet zo wat er nou zo nieuw aan is... Het zijn toch gewoon thin and lights?
Zelf loop ik nou een paar maanden met een acer ao522 rond, ideaal. Het wordt een netbook genoemd maar ik noem het zelf liever een laptop omdat bij netbook iedereen denkt dat je er niks op kunt. Met een 4GB ram upgrade en een 128GB SSD er in loopt hij heerlijk, firefox, office en eclipse lopen in ieder geval geweldig, oudere games ook. En daarmee heb ik dus een 10 inch laptop met goed scherm (resolutie) die alles doet wat ik er van verlang, 7 a 8 uur op zijn accu mee gaat en maar een dikke kilo weegt, voor zo'n 500 euro (en dat alleen omdat ik nogal een grote SSD er in gezet heb die ruim 1/3 van het budget op eet).
Anoniem: 282252
22 augustus 2011 17:38
Volgens Intel zullen verschillende soorten form factors het Ultrabook-label mogen dragen.
Dit vindt ik toch wel storend in de IT industrie. Alsof Intel bepaald hoe en laptop genoemd mag worden. Voldoet deze niet aan en een of andere intel standaard, dan mag je um niet zo noemen. Mag je hem wel zo noemen, krijg je weer zo'n lelijke stikker rop je laptop!

Maargoed hier de uitleg en een beetje OT: Laptops Look Like Racecars
Op de vraag of een ultra-book lijkt op een MBA; hoe dik wilde je hem anders maken?
Dikker=laptop, anders dunner? Net zo dun als een A4, om je te onderscheiden en een patentclaim te ontduiken? Een patent op "size" alleen, lijkt mij toch echt te generiek.
De rest, daar kun je nog over twisten. Laat maar komen die ultrabooks, ik ben benieuwd.
Wat ik graag zou zien is een ultrabook met een 13.3 inch scherm(1360*768) waarbij het scherm op het toetsenbord kan geschoven worden zodat het kan gebruikt worden als touchscreen. Met een 3G module ingebouwd en een styluspen om handtekeningen te kunnen plaatsen. Ook een minimum batterijduur van 8 uren moet mogelijk zijn. Een beetje zoals de fujitsu lifebook T580, maar dan met een wat groter scherm en wat slechtere specs(500 GB, core I5 en 4 GB ram mag gerust 250 GB/Core I3 en 2 GB ram zijn) zodat de prijs van 1100 euro wat minder kan zijn. Hoewel er naar het schijnt ook lifebooks bestaan met Core I3 kan ik die niet vinden.
Wat ik nu graag wil zien is een ultrabook met een touchscreen.. dat maakt een tablet echt overbodig.
Er zijn studies uitgevoerd naar het gebruik van touchscreens op computers. Het blijkt zeer vermoeiend te zijn om met opgeheven hand naar een scherm in de diepte te wijzen. Apple had namelijk al met die gedachte gespeeld (zie touch-iMac patenten) maar heeft het idee overboord gegooid. De huidige touch-all-in-one's van HP en anderen zijn ook niet succesvol...

Idem voor laptops, wat touchscreens wél succesvol zou maken bij laptops is als het scherm 360° gekanteld kan worden, ipv da gebruikelijke 110° a 180°, zodat je je laptop als tablet kunt gebruiken, maar met een draai je opeens ook een laptop hebt.

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 22 augustus 2011 18:26]

Je hebt wel netbooks/tablets waarvan het touchscreen omgedraaid kan worden, zo kan je hem weer dichtklappen op je toetsenbord.

Ben de naam even kwijt, iets met convertible ofzo.
tablet-pc heet dat gewoon :p heb der een van hp.
Wat je beschrijft is een convertible tablet PC. En nee, die zijn niet bijzonder "succesvol" en in mijn ogen toch net te zwaar voor veel mensen.
Je zou ook eens kunnen kijken naar de Asus Eee Pad Transformer:

reviews: Eee Pad Transformer: tablet of geen tablet

Natuurlijk een heel ander apparaat met andere specs, maar ook een soort combinatie tussen een laptop en een tablet. Het apparaat is een tablet, maar kan gekoppeld worden aan een dock met toetsenbord, waardoor het eerder op een laptop lijkt.

Op zich vind ik het concept nog niet eens zo heel gek; als je lekker in de trein een spelletje wilt spelen of een filmpje wilt kijken, pak je alleen het tablet deel. Als je wat meer serieus productiewerk moet doen, kun je het dock erbij pakken.

Maar goed, heb het apparaat zelf niet. Wil het toch nog iets meer portable en weet het nog niet zo met Android erop... Ben benieuwd hoe deze Ultrabooks gaan uitpakken, ook qua prijs.
Anoniem: 59832
@cyuen23 augustus 2011 09:43
Die waren er tien jaar geleden ook al : Psion Series 7 en Psion Netbook. Echt een hele dag werken op één lading, instant on.

http://www.google.nl/search?q=psion+series+7

Zo'n doos, beetje platter en lichter met Android of IOS zou ik gelijk bestellen.
Wanneer komen ze uit dan? Ik wacht al maanden met mijn koop van een laptop......
FF het linkje volgen:
The first wave of superslim laptops are expected to hit in force by the holiday season.

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 23 augustus 2011 07:41]

Anoniem: 355870
22 augustus 2011 17:07
Toch fijn dat ze dit ultrabook idee aan het doorzetten zijn. Het is het perfecte ontwerp voor een laptop als je het mij vraagt. Nu maar hopen dat ze geen last krijgen met de patenten van Apple
Apple heeft eerder de intel patenten... bijv Light Peak is nu Display Port. Alleen is Apple altijd als haantje de voorste bij Intel voor de nieuwste technology
Bijlange niet, Apple is met Intel in zee gegaan voor de ontwikkeling en implementatie van Light Peak. Intels eerste Light Peak demonstraties werden overigens al met OSX gehouden.

Bovendien bestond DisplayPort voor Light Peak, niet andersom! Bij de keuze voor het type connectie is gewoon de DisplayPort-connector de meest geschikte geweest waarbij Apple natuurlijk ook hun keuze en inbreng mocht hebben omdat zij het als eerst gingen implementeren. Dan is het toch logisch dat je een voorkeursbehandeling krijgt? Niemand zegt dat Thunderbolt exclusief van Apple is, Thunderbolt is van Intel en andere fabrikanten mogen er gerust gebruik van maken (Intel wil dat zelfs, door hun Ivy Bridge moederborden er standard mee uit te rusten). Sony heeft een eigen implementatie ervan, maar verder zien de andere fabrikanten er gewoon nog geen brood in.
Thunder Bolt komt vanzelf, als het standaard in de chipsets zit...

Het succes staat of valt met de beschikbaarheid van randapparatuur...
Bijlange niet, Apple is met Intel in zee gegaan voor de ontwikkeling en implementatie van Light Peak.

Pure Zakenlijke noodzaak is Apple,s Samenwerking met INtel. al voor Light Peak. (snelle groei MOETEN realiseren)
Sony gebruikt de USB poort voor TB toch? Maar volgens mij was het USB consortium daar niet zo heel erg blij mee en werd het zelfs afgeraden.
Anoniem: 288526
@cyuen22 augustus 2011 23:51
Light Peak = Thunderbolt. Displayport heeft Apple al een paar jaar.
Nee Thunderbolt is Light Peak maar dan over koper in plaats van glas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee