'Acer komt met Intel Ultrabooks die starten in zes seconden'

Acer komt naar verluidt met notebooks op basis van Intels Ultrabook-referentieplatform die in zes seconden starten. De fabrikant uit Taiwan zou werken aan high-end notebookmodellen die meer dan duizend euro moeten kosten.

Acer-voorzitter JT Wang heeft volgens Digitimes bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers gezegd dat zijn bedrijf in december Ultrabooks op de markt gaat brengen. Acer zou gezegd hebben dat de modellen in zes seconden kunnen starten en in 2,5 seconden verbinding kunnen maken met het internet. De verwachte prijs zou meer dan duizend euro bedragen en dat is tegen de zin van Intel, dat duizend euro beschouwt als maximumprijs voor Ultrabooks.

Acer zou zich echter op een hoger segment richten om zijn winstgevendheid te vergroten. Acer heeft marktaandeel moeten inleveren en kampte in de afgelopen tijd onder andere met grote voorraden. Acer zou nog deze maand met een notebook met Nvidia Tegra 2-soc willen komen en ook zou het bedrijf beginnen met de levering van zijn uitgestelde Iconia A100 met 7"-scherm. Deze maand zouden 30.000 stuks geleverd worden en in de maanden augustus en september zou dit oplopen tot 100.000 tablets. Acer verwacht in het derde kwartaal in totaal 300.000 tablets te kunnen leveren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-07-2011 • 15:51

116 Linkedin

Reacties (116)

116
107
40
3
0
5
Wijzig sortering
Op zich niet onbelangrijk om te melden: Het OS waar men dan over praat om binnen 6 seconden op te starten is Android 3.2.
'k Zie dit soort opstarttijden met Windows nog niet gebeuren. Dat OS is gewoon een hoop tijd kwijt aan het laden van drivers. WHQL certificering voor drivers helpt hier wel aan, maar garandeert absoluut geen sub-10 second starttijden...
Microsoft stelt natuurlijk minimum WHQL eisen, maar het staat Acer vrij om nog strengere eisen te stellen bij hun hardware selectie. Er is geen fundamentele magische reden waarom Windows drivers traag moeten zijn.
Jawel, als drivers inefficient geprogrammeerd zijn en daar door meer tijd nodig hebben om te laden... misschien zitten er wel hardcoded delays in (lekker wait(1) overal in proppen), en geforceerd sequentieel uitvoeren zodat parallel laden niet lukt.

Daar heeft Acer niks over te zeggen, en microsoft ook niet echt... Ze kunnen ook geen 'eisen' stellen, als ze dure hardware nemen met snelle drivers worden de klanten ongelukkig van de prijs, en bij goedkope hardware met slome drivers worden klanten ongelukkig om dat het niet snel genoeg start.

Acer heeft wel wat te zeggen op het moment dat ze bijv. Android gebruiken, of een ander Linux-based OS, om dat ze dan meer kunnen aanpassen om het hardware-specifiek beter te laten lopen.
Zoals ik al eerder postte haal ik sub-10 seconden starttijden vanaf een cold boot redelijk gemakkelijk met Windows 7. Android zelf garandeert ook niets, want mijn mobiele telefoon start vele malen trager op dan mijn PC. De combinatie van goede hardware en Android kan daarentegen mogelijk wel tot een lagere boottijd leiden.
Mijn BIOS doet er al minimaal 10-12 seconden over het starten.

Daarna gaat windows 7 opstarten sneller dan het BIOS stukje.
Inderdaad, het bios en dat intel raid schermpje kosten meer tijd dan het echt starten van windows...
Anoniem: 614
@miser25 juli 2011 20:04
Dat ligt niet aan Windows 7 maar aan je hardware.
Ik zit ook onder de 10 seconden met m'n laptop en SSD.
De intialisatie van de BIOS duurt ongeveer 1 seconde.

M'n desktop start Windows 7 ook heel snel maar lang niet zo snel. Dit komt doordat de initialisatie van de videokaart/BIOS/UEFI langer duurt dan starten van Windows 7!

Een snel startende Windows 7 machine kan je mooi zien aan dat bij het starten van het OS alleen de 4 gekleurde bolletjes te zien zijn (en niet het gloeiende Windows logo) voordat de desktop te zien is.
Anoniem: 303530
@miser25 juli 2011 20:08
Dat hangt ervanaf. Mijn bios is inderdaad traag als stront met 14 seconden. De opvolger van mijn huidige notebook doet het echter in minder dan een seconde.
Is dit dan ook echt opstarten of toch stiekem een soort van super-standby?
Uit een vorig artikel:
De ultrabooks moeten ook snel kunnen ontwaken dankzij Rapid Start, waarbij het hibernate-bestand wordt weggeschreven naar nand-flash-geheugen. Hierdoor blijft het verbruik laag, maar kan de notebook in enkele seconden ontwaken.
Hierdoor blijft het verbruik laag, maar kan de notebook in enkele seconden ontwaken.
Dus gewoon normale sleep. Maar dan naar iets wat zuiniger is dan RAM.
hibernate = slaapstand
sleep = stand-by

Slaapstand schrijft je geheugen weg naar je harde schijf niet je RAM. Dus het is niet zo zeer dat het zuiniger is, maar de snelheid ligt vele malen hoger.

[Reactie gewijzigd door C0rnelis op 25 juli 2011 16:59]

Anoniem: 303530
@C0rnelis25 juli 2011 20:05
Dat weet ik. Maar het artikel meld dat het verbruik laag blijft. Dat is dus expliciet geen Hibernate. In hibernate heb je *geen* verbruik.
Dan vind ik 10 secs wel weer erg traag. Wil geen flamewar starten maar mijn macbook is weer volledig beschikbaar binnen 2 seconden nadat ik hem openklap.. Ik zet hem eigenlijk nooit uit.
En mijn desktop komt na 1 seconde uit de screensaver.... ik zet hem nooit uit |:(
En mijn desktop komt na 1 seconde uit de screensaver.... ik zet hem nooit uit |:(
Gebruik je hem dan ook 24 uur per dag, of zit je gewoon een groot gedeelte van de dag stroom weg te gooien? Die screensaver doet ook niks voor je LCD aangezien de backlight gewoon aan blijft (gelijk stroomverbruik dus).
dan zou het wel weer erg langzaam zijn he.
Dan mogen ze bij Acer eerst de bouwkwaliteit en de service wel eens verbeteren want mijn ervaringen met zijn dramatisch, hoewel het zou kunnen zijn dat ik de enige ben.

Hoe willen ze dat trouwens voor elkaar krijgen booten in zes seconden oh wacht ik zie het al het is gewoon een soort stand-by functie, niks revolutionairs. Ik heb hier een Samsung Q210 met Intel X-25M staan en als je die op stand-by zet boot die ook in zes seconden, marketingtrucje dus...
Anoniem: 114278
@Rubén8925 juli 2011 17:16
Nee hoor je bent echt niet de enige, ik heb na 5 Acer Laptops ook de brui er aan gegeven:

De voorlichting is ronduit slecht te noemen en de support is om van te huilen, 5 dagen repair time met advance pack wordt zomaar 3 a 4 weken, tot 2 x toe kwam een zo goed als nieuwe laptop beschadigd terug

Hoe vaker je het retour stuurt hoe meer beschadigingen men maakt.zelfs een keer een schroef op het toetsenbord gevonden bij openklappen LCD scherm.

De prijzen zijn redelijk en als het heel blijft heeft Acer een tevreden klant, in het andere geval wel google: acer support en sta versteld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 25 juli 2011 17:17]

Heb je met alle 5 Acers een slechte ervaring gehad? Ik snap dan niet dat je steeds weer terugkomt op een merk als je daar onvree over hebt gehad. Dan stop je daar na de 1e toch al mee?
met de laatste 2, eerste geval redelijk opgelost, laatste geval was een drame een oem die zijn verantwoording niet op zich neemt is onvergeeflijk en reden om geen zaken meer te doen met Acer.

Edit uitleg

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 25 juli 2011 23:33]

Ja wat betreft de kwaliteit en garantie van Acer kan ik me er bijsluiten.

Ik heb hier ook een Dell Latitude E6520 met de snelste quadcore Sandy Bridge processor en een OCZ Vertex 3 240GB en 8GB geheugen.. opstarten komt niet dichtbij de 6 seconden.. dus als het een "echte" opstarttijd betreft ben ik wel benieuwd hoe ze dat gaan doen.
@ chovav
Ik kom met mijn 27" Imac 8gb en een Intel SSD 160GB op 14seconden.
Met osx.
Ja ok,maar wij hebben het hier over Windows neem ik aan, anders vergelijk je appels met peren..
Appels met Windows bedoel je ;)
Ehm dan nog zou de iMac eerder klaar moeten zijn, want de POST time is heel kort dankzij EFI en OSX laad in de meeste gevallen veel sneller dan windows.
Mijn thuis PC start op in ongeveer 7-8 seconden (tot het login scherm), en dat is vanaf een cold boot. Verkort de BIOS tijd een beetje en je haalt die 6 seconden wel.

Let wel: dit is met een AMD Phenom II X6 en een sSD schijf, dus de hardware zou toch wel redelijk goed moeten zijn om dit soort beloofde prestaties te halen.
Het irritantste is de eeuwigheid die windows vervolgens nodig heeft om echt bruikbaar te worden. Ook al zijn alle elementen zichtbaar op het scherm, reageren op een startmenu of het dubbelklikken op een iccontje op de desktop kan je de eerste 20 seconden ofzo wel vergeten...

Edit: dit gaat over Vista. Ter vergelijking: als ik op dezelfde laptop Kubuntu start, dan zie ik na het inloggen een KDE splash screen dat laat zien hoe ver hij is met opstarten. Als hij aangeeft dat hij klaar is (en dat duurt niet lang), dan is hij ook echt klaar.

[Reactie gewijzigd door ATS op 25 juli 2011 18:57]

Dan is er toch iets mis met je installatie of hardware, want nadat ik mijn logingegevens heb ingevuld duurt het hooghuit 3-4 seconden voordat ik kan doen wat ik wil.
Windows XP heeft nog geen delayed service start. En sommige mensen willen niet toegeven dat Windows 7 sneller opstart dan XP, dus die zeggen er niet bij over welke Windows versie ze klagen.
Nou ik merk bij Vista (maar ook bij Win7) dat het toch echt wel effe duurt voordat alle gadgets en andere zooi op het scherm geladen is, en voor die tijd hoef je echt niets te doen hoor, hooguit op het desktop-icoontje dubbel-klikken van het programma dat je wilt starten (ééntje dan, tweede gaat niet meer) .

Bij de meeste programma's komt dat dan inderdaad later op, ook bij IE of Chome maar Firefox/PaleMoon en Opera (vooral <11.5) niet, die kun je echt pas starten nadat alles op het scherm geladen is.
Dat "2,5 seconden verbinding kunnen maken met het internet." snap ik niet helemaal.. Heeft hij dan verbinding in 2.5 tijdens het starten? of na het starten zal het nu 2.5 seconden duren?

Moet moet hij inbellen met een modem wat 2,5 seconden zal duren?
Anoniem: 406468
@dustin25 juli 2011 16:36
Zodra het OS geladen is en mogelijkheid heeft om het internet te starten. Dus reken maar opstarttijd + 2.5 seconden. Wat dan alsnog supersnel is.
"De verwachte prijs zou meer dan duizend euro bedragen en dat is tegen de zin van Intel, dat duizend euro beschouwt als maximumprijs voor Ultrabooks."

en

"Volgens de richtlijnen van Intel mogen de laptops maar 20mm dik worden en mogen ze maximaal 1000 dollar gaan kosten."
http://tweakers.net/nieuw...l-onthult-ultrabooks.html

Is het nu 1000 euro of 1000 dollar?
Verder vraag ik me af in hoeverre Intel iets te zeggen heeft over de verkoopprijs van Acer laptops.
Ik verbaas me dat Intel zich kan bemoeien met zoiets als verkoopprijs. "WTF" en "FY", zouden mijn reactie zijn als OEM.
Dat kan wel, maar dan helpt Intel niet meer met je systeem ontwerpen, welke componenten, etc. Intel helpt mee omdat ze zien dat dit een massamarkt concept kan worden, ze helpen niet mee aan het zoveelste dure nicheprodukt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2011 16:44]

Ik vraag me dan vooral af of je hier naar dat nieuwe intel platform moet kijken of naar de storage in die notebooks. Hier zal toch gewoon een SSD of dergelijke inzitten?

Ik heb al veel mensen horen zeggen dat de beste upgrade die ze de laatste jaren gedaan hebben hun SSD is. De HDD was al jaren de bottleneck van veel pc's en die is nu "pas" echt goed aangepakt.

Als ik even naar mijn situatie kijk moet ik wel zeggen dat de algemene look and feel van windows niet echt beinvloed wordt dooreen snellere CPU of sneller geheugen, maar wel door de SSD. In zware toepassingen als games etc. zie je het verschil dan natuurlijk weer wel.

Dan zou ik wel graag deze ultrabooks eens in een vergelijking zien met de huidige core i5/i7 notebooks MET SSD dan wel :-) Zo groot zal dat verschil dan wel niet zijn...

Tellen ze hier trouwens de POST ook mee of puur vanaf het laden van windows?
Dit is geen flame, maar ik zou serieus verbaasd zijn als de uiteindelijke laptop ook daadwerkelijk in 6 sec opstart.

Dat de laptop kaal met windows of wat voor besturingssysteem dan ook dit kan geloof ik wel.
Maar Acer is nogal van de bloatware en het meeleveren van allerlei software.. en dat zorg er meestal voor dat deze laptops traag aanvoelen. Na een herinstal word het vaak al veel beter.

Dus als Acer de bloat meuk laat vallen... dan staan ze bij mij weer in het lijstje van aanraders.
Die 6 seconden zijn inderdaad enkel haalbaar zonder bloatware. Vandaar dat ze ook gaan voor de hogere prijsklasse denk ik. Die bloatware makers willen wel eens sponsoren om op een laptop te mogen staan. Als alle anderen nu eens willen volgen, great news!
Anoniem: 114278
@bbc25 juli 2011 18:19
De Bloatware waar World Citizen het over heeft is Acer software
Mijn laptop doet er een minuut over om geheel op te starten, draait op Win 7 met Winstep Xtreme als GUI. Ik kan me eerlijk gezegd niet zo druk maken om die ene minuut.
En zeker niet als het maar 1 of 2 keer per dag voorkomt, want als ie eenmaal aanstaat, dan staat ie altijd paraat. Opstarten met 6 seconden is leuk, maar het zal voor mij geen reden zijn om mijn huidige laptop daarvoor te vervangen, of om er extra geld voor uit te geven bij de aanschaf van een nieuwe.
Ik ben meer geinteresseerd in de snelheid en functionaliteit nadat hij opgestart is.
mja....snap nog steeds niet wat de meerwaarde van de opstarttijden welke voor een systeem gepost worden...in mijn ogen gewoon leuk voor de leken onder ons...
je kan ook gewoonweg alleen een kale windows op de pc laten staan, en dan start die wel snel op....maar als er verder geen onderhoud eraan gepleegd word zal dit met de tijd ook iets trager verlopen.
nogmaals.....het zal iemand die er meer verstand van heeft een worst interesseren hoe snel een pc boot...sneller is wel ff leuk, maar de hoofdzaak uiteindelijk zal zijn dat allemaal jouw programma's snel opstarten en in gebruik daarvan ook snel zijn en blijven !!!
dat dit na verloop van tijd langzamer word...1e..je hebt meer programma;s erop gezet....2e...je doet weinig of niets (of verkeerd !) onderhoud aan je pc !!!
p.s. als ik hier lees van opstarttijden van rond de 4 seconden...jaja..geloof er niets van...of het moet al een zeer snel systeem zijn van met een kale afgeslankte versie van windows, en met geen andere programma's op de achtergrond erbij lopen...dan is dit wel mogelijk...en anders geloof ik er niets van !!!
Wat een gezeur om seconden, 6 seconden, 10 seconden al is het een minuut. Alsof je kostbare tijd wint. Ik zet altijd lekker een bakkie koffie als ik mn pc opstart.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee