'Notebookfabrikanten starten massaproductie Ultrabooks in september'

HP, Acer, Asus, Dell en Lenovo komen in de tweede helft van dit jaar naar verluidt met laptops op basis van Intels ultrabook-specificatie. De massaproductie zou in september starten maar de verwachting is dat de ultrabooks eind 2011 uitkomen.

Ultrabooks is de term die Intel bedacht heeft voor ultraportables die aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten over zuinige Sandy Bridge- of komende Ivy Bridge-processors beschikken, mogen maar 20mm dik zijn en niet meer dan duizend dollar kosten. Bovendien moeten ze ssd's bevatten of in ieder geval vergelijkbare prestaties bieden. Asus toonde al zijn UX21, die wat uiterlijk betreft op de MacBook Air lijkt, maar ook HP, Lenovo, Dell en Acer komen met ultrabooks, claimt Digitimes.

De massaproductie van de ultrabooks zou in september van start gaan, maar waarschijnlijk komen de modellen pas eind dit jaar daadwerkelijk beschikbaar. Zo streeft Asus naar een release nog voor de kerst, vernam Tweakers.net. Digitimes claimt dat Asus wel eens als eerste op de markt kan komen met ultrabooks, aangezien het bedrijf zijn model al ontwikkeld heeft en concurrenten zouden kampen met tekorten aan schermpanelen. Maandag verscheen al informatie over ultrabooks van Acer, die in zes seconden zouden kunnen opstarten en eveneens eind dit jaar moeten verschijnen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-07-2011 • 13:49

61 Linkedin

Reacties (61)

61
59
36
3
0
4
Wijzig sortering
Dat Intel eisen stelt aan wat nu wel of niet een ultrabook mag heten snap ik nog wel, als het gaat om de technische eisen en specificaties. Wat ik niet snap is dat ze zich ook met de prijsstelling gaan bemoeien. Er bestaat nu een kans dat, net als bij de netbooks, er niemand is die zich qua specs kan onderscheiden van de anderen en alles dezelfde eenheidsworst gaat worden. Bovendien ben ik bang dat bij het vaststellen van een maximumprijs van $1000 het scherm weer eens de sluitpost op de begroting gaat zijn, en we weer kunnen kiezen uit allemaal dezelfde crappy, glossy schermpjes die met moeite 720 beeldlijnen kunnen weergeven. De mogelijkheid om de consument te laten kiezen voor iets beters wordt zo redelijk de grond ingeboord, dat is jammer.
Juist, een premium ultrabook met unibody design, IPS scherm, dedicated GPU en meer van dat soort luxe voor onder de $1000 zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn.
Fabrikanten worden ook zeker niet door intel belemmerd om dat soort apparaten op de markt te brengen, het kan dan alleen volgens intel niet onder het kopje ‘ultrabook‘ vallen.

Dit is voor zover ik het zie niet meer dan een aanzet vanuit intel om meer concurrentie te veroorzaken in dit segment.
Omvang, afmeting, gewicht, ik vind het allemaal prima verbeterpunten.
Lengte, breedte en gewicht zijn dan ook belangrijke pijlers om het ding portable te verklaren.

Maar om het nou zo dun te moeten maken is IMHO dan weer niet zo nodig.
Daarmee lijkt me de stevigheid hard achteruit gaan omdat het ding makkelijk buigt/tordeert.
De dikte is voor mij dan niets meer als een design dingetje en voegt verder weinig toe.
Maar ja dat is dan ook gewoon een mening zoals er velen zullen zijn.
Waarom leg je die rare link tussen dik en stevig en dun en buigzaam? Een telefoonboek is een stuk dikker dan een stuk karton en toch veel buigzamer. De materiaal keuze is veel belangrijker dan de dikte. En laptop moet voor prettig werken en transporteren gewoon dun zijn
Neem een dunne alu plaat van 0,2mm en een dikkere van 1mm zelfde opp van +- 25 x 15 cm (10" formaat). In de dikkere plaat zijn dan ribben gefreesd die door de extra ruimte mogelijk zijn. Hou beide vast in een hoek en vertel mij welke het meest recht blijft. dikte is hierin dus van invloed op de stijfheid wat weer van invloed is op evt. vervorming bij bepaalde belasting.

Een dun chassis op een laptop geeft (na toevoegen van de inhoud) minder opties om de stijfheid te verbeteren. Clearance met een dusdanig dunne behuizing is minimaal dat bij ongelukjes, (stoten/vallen/deukjes) eerder storing/uitval verwacht MAG worden.

Ik zeg hiermee niet dat het niet mogelijk is, maar moeilijker en daardoor duurder met resultaten die bij een wat dikker model nog steeds beter kunnen zijn.
Resumerend: in mijn beleving is dit een design feature aka extra duur vanwege looks of brand argumenten.

Op GSM gebied is dit fenomeen ook actief maar moet een toestel maximaal draagbaar zijn. Mijn vrouw heeft hier een Galaxy 2 en die ziet er prima uit maar maakt op mij door de dikte een minder degelijke indruk. In mijn broekzak zou hij teveel buigen of zelfs breken is dan mijn eerste indruk.

Voor MIJ hoeft het niet ZO dun als het daarmee veel duurder wordt, de meerwaarde en invloed van de dikte is vele malen minder als die van lengte, breedte en gewicht.

Is een laptop van gelijke omvang maar 3 cm hoog (50% hoger) opeens veel minder draagbaar? Hij is in ieder geval veel duurder om te maken.

Again it's just my 2 cents en een opinie als zo velen.

[Reactie gewijzigd door Double-X-L op 26 juli 2011 20:02]

Ik heb veel liever een laptop die iets dikker is dan 10mm, daar kan je nog een DVD drive in kwijt en ook een HDD van een TB ipv 128GB flashgeheugen.
Dikte, of gebrek aan, is niet alleen een design dingetje, maar heeft ook invloed op het gemak als je ermee uitgezakt op de bank mee werkt.
In tegenstelling tot de lengte en breedte die bepaalt worden door het scherm en toetsenbord, is de dikte niet functioneel.
Verlicht toetsenbord en ik ben om. Ben dat gesjouw met die 17" een beetje zat en het mag er best een beetje leuk uitzien.
En vervolgens maar 3 uur i.p.v. 10 uur met je accu doen :-)

Het klinkt veelbelovend, ik ben benieuwd of ze die 10 uur waar kunnen maken of dat het alleen maar in theorie blijkt te zijn. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn (betere graphics, sneller opstarten, langere accuduur, etc.).
Inderdaad, dan mogen er een flink aantal zaken veranderen. waaronder de accu's zelf.

Ik wacht rustig op de reviews op T.net, daarna maak ik de beslissing.. apple of ultrabook
In feite is een macbook air min of meer hetzelfde. Enkel de prijs is wat aan de hoge kant. Mooi dat er wat meer keuze in dit segment komt.
Of je pakt een gulden middenweg. Zo ben ik erg tevreden met mijn nieuwe Portege R830. Niet zo dun als een Air, maar wel met een normale hoeveelheid aansluitingen en verwisselbare accu. Hij is wel wat dikker, maar me dunkt dat ie niet zwaarder is dan de Air (1460g specced, mijne is 1354g).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 juli 2011 01:39]

Valt niet onder intels eisen neem ik aa. Ben benieuwd of deze modellen net zo'n eenheidsworst gaan worden als de netbooks.

Is dit ook niet voor het eerst dat Intel eisen stelt over de dikte? Denk dat ze hiermee duidelijk marktaandeel van Apple willen afsnoepen, onder de 1000 en dun.

[Reactie gewijzigd door stefanv op 26 juli 2011 14:49]

Intel levert veel van de componenten in de macbooks. Voor intel maakt het dus weinig uit.
Anoniem: 154887
@Grzzl26 juli 2011 14:05
De nieuwe MacBook Air heeft een verlicht toetsenbord, misschien is dat iets?

@ Amito; 5,5 u in praktijktests is al behoorlijk gebundeld met de kracht vqn een i5

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 26 juli 2011 14:08]

Sony SB serie, 13,3 inch, zelfde resolutie, verlicht toetsenbord en heel mooi portable. Wellicht een optie?
Verlicht toetsenbord en ik ben om. Ben dat gesjouw met die 17" een beetje zat en het mag er best een beetje leuk uitzien.
Heb een lampje die prop je in je usb en het verlicht je toetsenbord.. gezien bij de Aldi een paar maanden terug :+
Ik vraag me altijd af hoe dat het komt dat de antwoorden op de producten van Apple zolang op zich laten wachten.

Het lijkt met perfect mogelijk om nu al reeds ultraportable's te maken, als antwoord op de MacBook Air ( Ondertussen al 3 jaar geleden ). Hetzelfde met de iMAC, een toestel met bijna geen kabels EN een design. Vroeger had je alreeds van deze "bakken" maar dat waren dat meestal Terminals. Zelfs daarop is het antwoord bedroevend...
Waarom moet op ieder Apple product een antwoord komen dan? Als ik zo naar het marktaandeel van Apple bekijk bedienen ze nog steeds een vrij niche markt, en de markt die er wel bestaat voor die producten is al verovert door Apple dus er is voor andere fabrikanten niet veel meer te halen.
Ik denk dat het ondertussen wel al duidelijk is dat Apple geen niche producten meer maakt. En dat ze er in slagen om design en kwaliteit aan hun producten te koppelen. Dus waarom zouden dus andere fabrikanten ook niet in dit gat van duurderde/betere marge pc's instappen? Dat begrijp ik dus niet.
Uh....waarom zouden fabrikanten overal een antwoord op de producten van Apple moeten hebben? Mis ik iets?
tc982 bedoelt dat een ultra portable al bestaat in de vorm van de MBA en pas 3 jaar later andere fabrikanten volgen onder druk van Intel.

Het zou een mooie strategie van Apple en Intel kunnen zijn om Thunderbolt naar een breder publiek te brengen. 1 kabeltje voor alles juich ik alleen maar toe.
De ultraportable bestond ook al voor de MBA.
Echter niet in het hogere segment waar dit artikel over gaat. De betere Ultra Portables zoals die van Apple en Samsung zijn zo ongeveer op 1 hand te tellen.
Ultraportables bestaan ook in het hogere segment al langer. Sterker nog, dat waren zo'n beetje de duurste apparaten.
Jaren geleden heb ik een IBM X31 gehad. Een lekker handzaam laptopje van zo'n 1,5 kg en met een, naar de maatstaven van toen, fatsoenlijke CPU. Het toetsenbord kon worden verlicht door een lampje dat in de rand boven het toetsenbord was ingebouwd. Prijs: vanaf zo'n €1.500.
Ja, je mist iets.
Het heet vraag en aanbod ;)
Anoniem: 614
@tc98226 juli 2011 18:12
Dis is helemaal geen antwoord op produkten van Apple. Don't flatter yourself. MBA is een antwoord op ULV en Netbooks. Niet andersom.
Dis is helemaal geen antwoord op produkten van Apple. Don't flatter yourself. MBA is een antwoord op ULV en Netbooks. Niet andersom.
Dan is Apple wel snel. De eerste netbook kwam eind 2007 uit, de eerste MBA werd 15 januari 2008 geïntroduceerd.

ULV heeft er niks mee te maken. Die CPU's bestaan al heel lang en vind je zelfs in routers terug.
Anoniem: 80466
26 juli 2011 14:02
Ik hoop wel dat er ook modellen komen waarin naast een SSD ook een 500GB harddisk aanvullend aanwezig is.
Het idee van deze dingen is dat je de meeste data thuis automatisch synct met een desktop, NAS en/of cloud opslag.
gezien de vereisten van lange accuduur, laag profiel en max 1000 dollar twijfel ik daaraan. Deze systemen zijn meer bedoeld om goed mee te nemen dan om intensief op te werken/downloaden (of andere grote diskvreters). In de gevallen dat je "langzame opslag" nodig hebt (voor bestanden die je niet altijd nodig hebt ,maar wel beschikbaar wilt hebben), denk ik dat deze dingen het best combineren met een NAS.
Anoniem: 282252
26 juli 2011 14:49
Ultrabooks is de term die Intel bedacht heeft voor ultraportables die aan een aantal eisen voldoen
In principe betekend dit normaal gesproken dat een utra-portable aan een aantal beperkingen moet volden.
Dit hebben we ook gezien met de zogenaamde netBooks waar er atijd een beperking zat op het hoeveelheid geheugen, scherm resolutie en/of processor snelheid en type. En daarbovenop werdt de klant bijna afgezet omdat Microsoft maar drie applicaties wilde draaien...

ik zou heel even de recensies afwachten en even kijken of er nu weer geen beperkingen op zitten!!
[...]


In principe betekend dit normaal gesproken dat een utra-portable aan een aantal beperkingen moet volden.
Waar haal je dat vandaan? Ik vind het wat voorbarig om dat nu al te roepen (nogal negatief geroep). Die netbooks werden van Microsoft uit beperkt in de keuze voor Windows en de grootte van de hdd, maar dat was niet iets dat bij Intel vandaan kwam. Je moet dit meer als een variant van Centrino zien, een platform dat ook niet beperkt werd door het een of ander.
Lijkt me wel super interessant, maar er moet op zijn minst wel enkele poorten aanwezig zijn voor het aansluiten van externe apparaten. Op dat vlak is Intel natuurlijk zeer geschikt met hun thunderbolt. Een ontwikkeling om in het oog te houden.
Ik snap die wens nooit zo goed, kan je dat eens toelichten?

Ik heb dan gekozen voor een iPad, maar ook als ik een "andere" tablet had gekozen, dan doe ik dat voor de ultra-portabiliteit daarvan.

Vervolgens gaan mensen klagen vanwege het ontbreken van allerlei aansluitmogelijkheden? Maar ik wil juist niets aansluiten, ik wil dat ding portable gebruiken.

Wat is er nu zo onmisbaar, dat daarvoor nu juist poorten aan zo'n ultraportable toegevoegd moeten worden?
Hoe kom je in hemelsnaam erbij om de iPad hierbij te betrekken? Dit gaat over Ultrabooks, oftewel erg dunne laptops waarop je gewoon praktisch alles kan doen in plaats van een tabletje waar je een beetje op kan surfen en wat apps kan installeren. Dit zijn apparaten waarop je gewoon serieus werk kan verrichten.

Als ik een laptop heb, dan wil ik m'n telefoon via USB kunnen opladen, een USB stick erin kunnen pluggen, een printer erop kunnen aansluiten, met m'n midicontrollers kunnen draaien, m'n camera kunnen bedienen om timelapses te maken etc etc. Ik zou niet weten waarom je dat niet zou willen kunnen doen en graag beperkt zou willen worden in de mogelijkheden.
Als ik een laptop heb, dan wil ik m'n telefoon via USB kunnen opladen, een USB stick erin kunnen pluggen, een printer erop kunnen aansluiten, met m'n midicontrollers kunnen draaien, m'n camera kunnen bedienen om timelapses te maken etc etc.
Het hele idee achter Thunderbolt is dat we straks al die gaten in onze apparatuur niet meer nodig hebben. Gewoon 1 of 2 kleine gaatjes en elk apparaat dezelfde aansluiting. Of net als in de nieuwe display van Apple aansluitingen in de monitor bouwen die vervolgens via 1 TB kabeltje aan de laptop hangen.

Lang leve vooruitgang.
Hoe kom je in hemelsnaam erbij om de iPad hierbij te betrekken?
Wellicht door de slide die bij het artikel staat?
The Attributes of a Tablet, the Performance of a PC
Ik wacht liever op AMD's Llano-platform. Zullen geen ultrabooks worden maar ik heb graag ook een beetje een fatsoenlijke GPU. Qua prijs/prestatie-verhouding zit je dan ook beter dan bij Intel. Maar goed, ik behoor dan ook niet tot de doelgroep Ultrabook-users. Net zo min als ik tot de doelgroep MacBook users behoor.
Ultrabook met ChromeOS.

Kom maar op! Dat zou me wel bevallen! Lekker ongestoord webbased power. Geen geemmer met OS en drivers, virusscanners en operatingsystems.

Ik hoop dat dat bericht over die Google en I5' s van afgelopen week hier nauw mee samenhangt ;)
Ik vind het nog altijd verbazingwekkend dat een componenten-leverancier als Intel zoveel eisen mag opleggen voordat zij een specifieke processor leveren, een naam bedenken voor 't product waar hun component een klein (wel belangrijk) deel van uitmaakt en dat presenteert aan de aandeelhouders...
Kunnen ze niet gewoon processors maken met de melding "joh, deze hebben wij speciaal gemaakt voor dunne, krachtige laptops, dus doe je ding."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee