Lenovo komt met nieuwe Android- en Windows-tablets

Lenovo heeft tijdens het Mobile World Congress drie nieuwe tablets aangekondigd. De Lenovo Tab 2 A10-70 en A8 draaien beide op Android, terwijl de Lenovo ideapad MIIX 300 voorzien is van Windows 8.1 en een Intel Atom-soc gebruikt.

De Tab 2 A8 draait op Android 5.0 en is voorzien van een Mediatek MT8161, een quadcore-soc die op 1,3GHz is geklokt. Er is 1GB ram en 8 tot 16GB aan interne opslag beschikbaar, eventueel uitbreidbaar met behulp van een microsd-kaartje. Het 8"-ips-scherm heeft een resolutie van 1280x800 pixels. Lenovo heeft de tablet voorzien van een uitbreidingsmogelijkheid voor 4g-verbindingen en voor de geluidsweergave is Dolby Atmos geïntegreerd. De camera aan de achterzijde heeft een 5-megapixelresolutie, terwijl aan de voorkant een 2-megapixelcamera is geplaatst. Met de 4290mAh-accu zou de tablet het 8 uur kunnen volhouden.

Lenovo heeft de Tab 2 A10-70 voor de 4g-connectiviteit een Mediatek MT8732-soc meegegeven, terwijl het wifi-model het moet doen met een MT8165-soc. Beide zijn geklokt op 1,5GHz en ondersteunen 64bit-instructies. Er is 2GB werkgeheugen en 16GB flashopslag aanwezig. Het 10,1"-scherm, een ips-paneel, biedt een resolutie van 1920x1200 pixels. Aan de voorzijde heeft Lenovo gekozen voor een 5-megapixelcamera en voor de achterzijde een 8-megapixelcamera. De accu van 7000mAh zou de tablet een werkduur geven van maximaal 15,5 uur.

De ideapad MIIX 300 draait op Windows 8.1 en heeft als kloppend hart een niet nader gespecificeerde Intel Atom-soc. Er is 2GB werkgeheugen aanwezig en maximaal 64GB aan flashopslag. Het 8"-scherm heeft een resolutie van 1280x800 pixels. De 360 gram wegende tablet zou het 7 uur volhouden op een volle accu, maar de capaciteit is niet gespecificeerd.

De euro-prijzen voor de drie nieuwe tablets zijn nog niet bekendgemaakt en de precieze beschikbaarheid in Nederland en België evenmin.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-03-2015 • 16:24

37 Linkedin

Reacties (37)

37
34
22
1
0
4
Wijzig sortering
Na dat hele superfish debacle koop ik echt geen Lenovo meer. Ze hebben compleet geen respect voor hun klanten. Ok, de markt staat onder druk en ze moeten op meer manieren hun producten financieren dan alleen de hardware marge maar dat kan ook op een transparante manier zonder https kapot te maken.
Anoniem: 601896
@teek22 maart 2015 16:29
Toch is het een beetje hypocriet.
Want het is ook niet zo dat google en anderen totaal geen gegevens verzamelen via hun diensten op hun tablets.
Er is wel een verschil tussen gegevens verzamelen (wat algemeen bekend is bij Google) en het installeren van malware op laptops.
Lenovo heeft een deal gesloten met een bedrijf zonder volledig en correct op de hoogte te zijn van de gevolgen. En hoewel ze hier in de fout zijn gegaan moet je mij eens 1 fabrikant opnoemen die nog nooit een fout heeft gemaakt.

Ze hebben uiteindelijk schuld bekent, wat al veel is in de hedendaagse wereld, en zolang ze dezelfde fout geen tweede keer maken krijgen ze van mij nog een kans.

Hun Thinkpads blijven bovenaan mijn wenslijst van laptops staan.
Er is een groot verschil tussen foutjes maken, en bewust malware meeleveren. Lenovo hoort te weten wat er op haar aangeboden laptops staat. Je weet dat toch als fabrikant? Nalatigheid is echt geen excuus.

Bewerk: Daar is ie dan, het nalatigheid-excuus. Aan Seraphinus12: Dat is GEEN geldig argument. Lenovo verkoopt zijn laptops en hoort te weten wat erop staat. Je maakt geen deals met software-aanbieders zonder te controleren wat er op de laptops komt. Dat is een extreem domme zet en wel degelijk volledig te verhalen bij Lenovo zelf. Niks risico van het vak, dit had heel simpel voorkomen kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 3 maart 2015 13:33]

Als lenovo niet volledig op de hoogte was, wil nog niet zeggen dat de schuld bij lenovo ligt, als er software wordt meegeleverd met een laptop en de maker van die software laat "perongelijk" weg dat het om malware gaat kan een fabrikant dit niet weten en komt deze er pas achter bij uitleveren van de laptops. neemt niet weg dat ik het slecht vind dat dit kan gebeuren, maar er kan niet alles in de gate gehouden worden bij de snelle veranderingen in de markt.

verder vind ik dat lenovo uiteindelijk goed gehandeld heeft, ze hebben zelf mogelijkheden gegeven om de malware te verwijderen.

Als er een half jaar geleden uit was gekomen dat lenovo dit had gedaan had je nu maar een enkeling gehad die hierover viel, nu zijn dit er meerdere. Ik vind ook dat lenovo nog een kans verdient, ze leveren over het algemeen goede producten zou jammer zijn als zo'n bedrijf hieraan kapot gaat, of dat een potentieel goede tablet zou floppen. maar dat is het risico van het vak.
Anoniem: 601896
@Titan_Fox2 maart 2015 16:33
Dat klopt,door valse SSL certificaten goed te laten keuren door superfish loop je veel hogere veiligheidsrisico's.
Maar Lenovo heeft beloofd dat deze apparaten zonder malware komen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
wat bedoel je nu?
Dat ze android telefonen zonder google services moeten uitbrengen? 8)7
Anoniem: 80466
@raro0072 maart 2015 17:23
De mogelijkheid van het uitbrengen van een android telefoon met wel Google play store maar zonder zaken als now/hangouts/picassa/g+ enz zou wel wenselijk zijn ja.
Helaas dat Google daarover gaat en niet een partij die ook aan de klant wilt denken.
beloven is zo een leuk woord. Jammer dat het woord beloven tegenwoordig weinig waarde meer heeft.

Politici zijn de koplopers in beloven, zeker nu verkiezen weer. Ondertussen weten we wat er in de praktijk terecht komt van die beloftes.
Toch doet Google het ook op manieren die niet duidelijk zijn voor consumenten. Ik noem Google Analytics en andere meuk.
Het is bij Google niet zo dat je simpelweg de diensten niet gebruikt om aan de datahonger van Google te ontkomen.
Maar google zorgt er niet voor dat de communicatie die ik met mijn bank heb makkelijker toegankelijker is voor derden:
Rob Graham, CEO of security firm Errata Security, has cracked the cryptographic key encrypting the Superfish certificate. That means anyone can now use the private key to launch man-in-the-middle HTTPS attacks that won't be detected by machines that have the certificate installed.
Bron: http://arstechnica.com/se...breaks-https-connections/
Het is helemaal niet hypocriet. Er is, hoe walgelijk ik tracking ook vind, een enorm verschil tussen simpelweg tracken van persoonlijke info, en malware installeren om de beveiliging van je systeem dermate omlaag te halen dat er standaard MitM attacks worden uitgevoerd - by design, zo werkt dat ad programma, en dat SSL verbindingen significant afgezwakt worden zodat elkander kan inbreken op je verbindingen.

Het ging niet om het verzamelen, het ging om het intentioneel meeleveren van destructieve software.
Voor mij ook geen lenovo meer hoor, Wat ze gedaan hebben komt recht uit een van Richard Stallman's doem profetieën. Alweer helaas. En ga er maar van uit dat lenovo niet de enige is, het is de enige waarvan we het weten. Voor mij is het vertrouwen weg. Weet dat mensen die laptops en tablets gebruiken voor banktransacties, vroeg of laat eindigt dit soort geknoei nog eens in een mega-kraak.
Het is natuurlijk alles behalve netjes van Lenovo. Wel vind ik dat ze vaak met ontzettend mooie producten komen. Vooral wat betreft notebooks. Over het algemeen doe ik wel altijd een clean-install bij aanschaf van een nieuwe notebook. Al is het maar om direct van alle bloatware af te zijn.

Ontopic:

De ideapad MIIX 300 ziet er nog wel goed uit op het scherm na uiteraard. Hier had ik liever een full hd schermpje gezien. Over het algemeen ben ik zeer te spreken over Windows tablets, vooral wanneer je deze vergelijkt met een Android tablet of iPad. Het enige wat ik jammer vind is het app aanbod. Hopen dat dit met de komst van Windows 10 en het principe van Microsoft dat 1 app == 3 apps goed gaat werken (1 app schrijven, werkt op phone, tablet en pc).
De Miixx 300 gaat $159 kosten, daarvoor kan je geen full-hd scherm verwachten. Ik ben al blij dat er 2GB ram in zit.
Heb je gelijk in, dat zou al helemaal mooi zijn voor die prijs. Maar van mij mag hij een paar tientjes duurder met wel een fhd scherm.
Dat was enkel met bepaalde laptops, niet met andere apparaten (zoals tablets).
Ik geloof enkel de Ideapas lijn van laptops. Op de thinkpads, bedoelt voor de professionele markt, werd deze software niet geïnstalleerd.
hoop idd dat ze de profesionele markt redelijk schoon houden van bloatware van derde partijen waarvan niet helemaal duidelijk is wat ze doen. Lijkt me anders een grote misser.

In de particuliere markt zijn zo'n stunts nog aardig snel vergeten, in de professionele markt kun je opdoeken na zoiets.
Anoniem: 356920
2 maart 2015 18:01
Duidelijk is dat de meeste gebruikers deze zaken wel goed zat zijn, tijd voor een Privacy Label met garanties bij de aankoop.
het probleem is dat er maar een klein handjevol mensen wil betalen voor Privacy garanderende apparaten en software, de rest van de mensen wil het wel hebben maar het liefst nog goedkoper dan de andere producten.
Ik juich Dual-boot systemen van harte toe, maar ik hoop dat er dit jaar nog wel een groot merk zal komen met 2 OS'en.
Meedere fabrikanten hebben er helaas toch vanaf gezien om Android en Windows te leveren op 1 apparaat:
nieuws: Huawei annuleert smartphone met dualboot Android en Windows Phone
nieuws: 'Asus schrapt tablet met zowel Android als Windows 8 na druk van Google'
nieuws: Samsung schrapt Windows 8-Android-ultrabook mogelijk door patentkwestie

Voorlopig blijft het alleen bij Chinese merken zoals Teclast en Chuwi

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 2 maart 2015 17:01]

Bedankt voor de adressen :*)
Die A10 ziet er erg goed uit voor onder de 200 euro, ik ga deze in de gaten houden!
Ik heb voor mijn dochter vorig jaar een ideapad a1000 gekocht, maar was/ben hier niet tevreden over. Het probleem met deze was (en ik weet da meerdere goedkope android tablets hier last van hebben) dat het geheugen heel raar is opgedeeld. Aanvankelijk was er 512MB gereserveerd voor apps en de rest voor data. De datapartitie is gemount als SDCARD, waardoor je wel een extra sd kaartje kan plaatsen, maar niks kan installeren. Daarnaast laten veel apps/games zich niet installeren op de sd-kaart (lees: tweede partitie), Waardoor je eigenlijk maar 512MB voor apps hebt. Lenovo heeft we een patch uitgebracht die de partities wel anders indeelt, maar nog maar 1,5GB voor apps reserveert. Ik snap dus echt niet dat fabrikanten hiervoor kiezen.
Mijn pa heeft een Lenovo A8-50, maar die heeft toch regelmatig problemen met WIFI. Het komt geregeld voor dat je de WIFI uit en opnieuw moet inschakelen voordat het internet weer werkt. Vooral met internetbankieren gaat het regelmatig mis, terwijl het op zijn smartphone (een Honor 3C) prima werkt.

Hopelijk heeft Lenovo dit euvel opgelost met de nieuwe A8.
En waarom zou dat aan de Lenovo liggen? Er zijn legio mogelijkheden waarom de WiFi slecht kan werken, waarvan de meesten niet de client betreffen.
De Lenovo A8-50 draait onder Android...
Mijn fout ik dacht dat hij het had over een lenovo 50 serie laptop >.>

Dat is dan wel erg merkwaardig, heb nog nooit meegemaakt dat wifi op een android apparaat brak is. Het probleem is misschien op te lossen door een fixed ip in te stellen voor de lenovo die buiten de dhcp range valt. Dit is natuurlijk niet een echte oplossing maar beter dan geen oplossing.
Ik heb zelf een lenovo product gehad (laptop). Een zee van problemen en na 4 maanden compleet kapot. Een erg slechte klantenservice die totaal niet behulpzaam was en meer bezig was om mij te overtuigen dat het mijn eigen schuld was.. Hierop ook nog de superfish debacle. Voor mij geen Lenovo meer.
Ik heb een Lenovo Miix 2 8". Deze heeft voor zover te zien dezelfde specificaties als de IdeaPad Miix 300. De SoC zal uiteraard iets anders zijn, dus hopelijk weet Lenovo verbetering te halen uit de batterijduur en vooral hoe het werkt met Windows. Qua drivers is het echt gokwerk. Ik had consistente touchscreenproblemen totdat ik een driver verwijderde van Intel. De WiFi module van Broadcom weet de hotspots van Hermes niet te zien. Op zich een prima tablet, maar het probleem is de software en optimalisaties van batterijduur.

Tsja, hopen dat Lenovo zijn drivers beter op rij krijgt deze keer. Aan de gebrekkige Windows ervaring kunnen ze weinig doen. :+
Niet de NSA backdoors vergeten die MS en Google in hun OSen moeten plaatsen ...

* Blokker_1999 koopt nog wat alufolie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee