Lenovo wil laptop met instant Android-modus op de markt brengen

Lenovo is van plan om een laptop op de markt te brengen waarbij gebruikers vanuit Windows kunnen switchen naar een Android-modus. Met deze modus, die waarschijnlijk is bedoeld voor multimedia, kan de accuduur worden verdubbeld.

De laptop is qua hardware gelijkwaardig aan de Thinkpad X1 die het bedrijf eerder uitbracht, zo meldt The Verge. De nieuwe, nog onaangekondigde Thinkpad X1 Hybrid krijgt echter ondersteuning voor een Android-modus.

Hoewel veel details nog ontbreken over de Android-modus, is wel bekend dat deze bedoeld zou zijn voor internet- en multimediagebruik. Het lijkt niet te gaan om een standaardinstallatie van Android: Lenovo heeft zijn eigen skin ontwikkeld.

De fabrikant levert zijn Thinkpad X1 momenteel met 13,3"-scherm en een maximale resolutie van 1366x768 pixels, waarbij er gekozen kan worden tussen Sandy Bridge Core i3-, Core i5- en Core i7-processors. De zakelijke laptop draait op Windows en heeft een accuduur van 5 uur. Het Hybrid-model zou het, in de Android-modus, maximaal 10 uur kunnen uithouden. De Thinkpad X1 Hyrbid zou later deze maand uitgebracht worden.

Door RoD

Admin Mobile

14-11-2011 • 15:15

45 Linkedin

Reacties (45)

45
43
23
1
0
17
Wijzig sortering
Heeft deze notebook dan een ARM Core aan boord hiervoor?
Er zijn al genoeg apparaten (netbookjes bv.) die standaard een dualboot van Windows en Android bieden, dit is dan vaak een afgeleide van Android-x86. (ARM voor Android is dus geen vereiste).

[Reactie gewijzigd door Kosty op 14 november 2011 15:25]

Interessant is dat je die Android x86 ook in een virtual machine kunt draaien.

Kijk eens op Youtube voor voorbeelden.

Denk er wel aan dat de appmarket en veel apps (ook Angry Birds ;) ) niet werken onder Android x86.
Waarschijnlijk wel, anders zou hij niet ineens 2x zo zuinig worden. Goede kans dat RAM en HDD wel gewoon gedeeld wordt, maar niet eens noodzakelijk: een android telefoon heeft met een SD kaartje van 8GB al voldoende storage en voor RAM kan het wellicht goedkoper zijn om met dedicated geheugen te werken: bijv als ze een bestaande SoC gaan inbouwen met incompatible soort DDR pipe. (bijv SoC met DDR2, terwijl een i3/i5 DDR3 wil).
Echt interessant zou het worden als men hierbij ook gewoon een mobiele processor gebruikt, bv de Tegra 3 die op komst is, of huidige dual-core uit Galaxy S2 is ook erg krachtig. En op de prijs van een laptop valt zo'n mobiele chip wel nog mee meen ik mij te herinneren. Stel je voor wat voor een batterijtijd je zou halen daarmee...

Edit: Voor de duidelijkheid: ik bedoel een mobiele processor enkel voor het android gedeelte, naast de core i3/i5/i7 voor het windows gedeelte.

[Reactie gewijzigd door Frigolamptje op 14 november 2011 15:22]

En welke windows erop dan? Alleen Windows 8 Metro kan er dan op, en dan kun je Android er net zo goed ook niet op zetten.
Nee 2 CPU's dus 1 voor een ARM OS (Android natuurlijk :)) en 1 voor X86 (Windows 7/linux)...
lijkt me wel lastig worden...

hou zou die ARM het trekken als je Android draait met een resolutie van 1080p?
Ze zijn al een telefoon aan het maken met een 720p scherm, de scherm in de gebruikte laptop is kwa resolutie vergelijkbaar. Dus zou gewoon goed moeten werken, en ik weet dat de Galaxy S2 1080p wel trekt. Dus de snellere ARM SoC's zouden het zonder al te veel problemen moeten kunnen.
Wat is daar lastig aan? high end gaming hoef je niet te verwachten op die resolutie de rest zal prima werken...
Anoniem: 343588
@D-TECH14 november 2011 16:11
Android werkt gewoon op x86 hoor.
Daar gaat het niet om. ARM chips zijn veel zuiniger dan x86 chips, dus daarmee zou je een echt vette accuduur kunnen halen, mits je de x86 chip (vrijwel) helemaal uitzet.
Dat is waarschijnlijk ook het geval want Android is nog steeds niet echt geschikt voor Intel? Al las ik laatst wel dat Intel aan 4.0 heeft meegewerkt aan Android ondersteuning, wellicht dat die er dan op staat?
10 Uur aan batterij is voor een 13" laptop toch niet eens zo bijzonder? Dat bestaat toch al, alleen dan zonder terugschakeling naar een kleiner OS.
Mijn MacBook Pro 13" (zonder IGP) gaat ook gewoon 7 uur mee tijdens normaal gebruik. Vind het inderdaad niet zo bijzonder.

Maar goed, toch een manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Android kan een mooi multiplatform OS worden, zeker vanwege de virtual machine.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 14 november 2011 15:28]

Nou niet met een Atom of een ander ultra zuinig cpu die niet beter dan een i3/i5/i7 presteert.
Interessant concept. Wellicht wordt Android dan in de achtergrond geladen tijdens het booten en gaat Windows in hybernate als je switcht.
Ben wel benieuwd hoe 'instant' dat switchen effectief is...
Interessant is deze optie zeker, maar vraag is natuurlijk hoe gaat het werken in de praktijk.
Afwachten dus
Naar mijn mening nemen mensen juist een tablet/ipad met omdat deze makkelijker te gebruiken is. Denk maar aan het opstarten van een laptop tegenover een tablet om even iets snel op te zoeken.
Ook is een tablet makkelijker mee te nemen dan een laptop.
Heeft de Thinkpad X1 dan een touchscreen? Zonder touchscreen lijkt me Android een vreemde keuze en zou ik eerder voor een kale Linux distro zijn gegaan (zoals in m'n Asus Eee).
Het feit dat het in Android tot 10 uur mee kan, zegt denk ik al genoeg over hoe goed Windows geoptimaliseerd is voor draagbare computers :P .
In ieder geval wel een goede evolutie lijkt me. Ik denk dat veel mensen momenteel nog bij Windows blijven omdat "ze dit kennen". Als er Android meegeleverd wordt, kunnen ze hier alvast stilletjes aan wennen. En eens ze doorhebben dat dit voor de gemiddelde surfer voldoende is, krijgt Android hopelijk ook wat voet aan de grond met zijn OS op notebooks.
Ik denk dat het ook om aangepaste hardware gaat.
Er zitten dus 2 systemen in 1 laptop 1 android arm apparaat en "normale" pc hardware.
Die delen het scherm toetsenbord muis en accu.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 14 november 2011 15:27]

Dat zegt nog steeds genoeg over hoe Windows geoptimaliseerd is voor dragbare apparaten, immers dat het alleen goed op x86 draait en nog niet geschikt is voor ARM. Een ipad houdt het prima 10 uur uit, een windows tablet heb ik dat niet zien doen.
Dat is logisch, bij de development van Windows 7 was de ARM structuur lang niet zo populair als nu. Daarom komt Windows 8 ook met een ARM versie, die het wel ondersteunt.
Anoniem: 63672
@aproxx14 november 2011 15:27
Ik heb een eee laptopje met Windows xp professional en die gaat echt ruim 10 uur mee.
Heeft weinig of alleen met Windows te maken,maar veel meer met de capaciteiten van je accu.
Heb je al vergeleken hoe lang hij mee gaat wanneer je een Android installatie draait?

Zo nee, wat heeft jou post dan te maken met dit onderwerp?
Hebben Hebben hebben. Sirieus, dit is de toevoeging waar ik al tijde op wacht.

Een goed werkende laptop met android omschakeling!
Anoniem: 154887
@27811914 november 2011 15:26
Grapje zeker?

Ik had meer dan een jaar geleden al een dual boot Android - WIn 7 laptop van Acer van mijn werkgever gekregen.

Ik begrijp ook de nieuwswaarde niet, google maar eens en je ziet al tientallen fabrikanten die al iets dergelijks op de markt hebben.


// Sure, irrelevant... |:(

@ hyptonize, die Acer startte Android in een paar seconden, een reboot was helemaal niet nodig

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 14 november 2011 16:36]

Volgens mij is het nieuwswaardige aan dit artikel het woordje 'Instant' voor Android. Als ik het goed begrijp, moet het mogelijk zijn om middels het drukken van een knop, te switchen naar Android, zonder dat een reboot nodig is.

Ik vraag me eigenlijk af of dat dit uberhaupt mogelijk is. Zouden deze twee OS'en dan naast elkaar in een VM draaien?
save windows 7 to hibernate, load android from hibernate.

instant zal het niet zijn, maar het is wel seconden werk.

althans, zo zou ik het oplossen.
Misschien dat Windows op x86(?) draait en dat Android via ARM-processor met eigen GPU gaat. En dan delen ze samen een HDD en RAM-geheugen.
Waarom zou je dat dan zo doen? Waarom niet gewoon X86? Het is niet zo dat deze Android installatie nou een veelvoud van Apps moet ondersteunen. Het is gewoon browsen en filmpje checken en meer zal je dr niet mee kunnen (lijkt mij)
Android stelt al weinig voor. Geen reden om iets (nog verder) te beperken, lijkt mij. Op een beetje laptop merk je waarschijnlijk niet eens verschil tussen Android in een VM of gewoon native. Voordeel van de VM is dat je een snapshot van een opgestart systeem instant kunt laden en je niet gebonden bent aan een supported hardwareplatform (wat x86 trouwens ook is)

[Reactie gewijzigd door blorf op 14 november 2011 17:42]

Ik zie "Instant On" onder de afbeelding rechts staan. Voor mij betekent Instant On dat het systeem uit staat, dat ik op een knop druk en dat ik instant een (Android) 'dekstop' voor mijn neus heb. Dit is volgens mij niet compatible met Android in een VM vanuit Windows draaien.

Sowieso vind ik dual boot altijd maar een matige oplossing omdat het in de praktijk of gaat betekenen dan een van beide Operating Systems vrijwel ongebruikt blijft, of dat er vaak opnieuw opgestart moet worden om te schakelen.

Mocht het toch dual boot worden dan lijkt doorbooten naar Windows vanuit Android mij logischer dan andersom wegens de veel kleinere footprint van Android.
Maar een ARM is wel veel zuiniger, ook voor het kijken van een filmpje. Ik denk niet dat je accu 2 maal zo lang meegaat door enkel van OS te switchen als deze van dezeflde energie slurpende X86 CPU afhankelijk blijft, of deze moet drastisch underclocked worden.
inderdaad, ik vind het jammer dat google zelf geen universele installatie maakt voor netbooks veel verschil in hardware is er toch niet.
Ik vind het jammer dat Asus met de Eee Pad Transformer (Prime) niet zoiets heeft gedaan. Een netbook en tablet in 1 lijkt me ideaal, maar ik wil geen netbook met Android en geen tablet met Windows 7... Bij Asus moet je kiezen: Windows 8 in Q3 2012 of Android ICS nu.
Of dat ik Android kan gebruiken terwijl Windows opstart op een andere core, waarna ik later instant kan switchen als ik met Windows aan de slag wil?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee