Lenovo toont 'Transformer Prime-killer'

De Chinese fabrikant Lenovo heeft op de CES in Las Vegas zijn eerste tablet getoond met toetsenbord-dock. Het dock bevat naast het toetsenbord ook een extra accu, waarmee de Ideatab S2 10 in dezelfde vijver vist als Asus' Transformer Prime.

De Ideatab S2 10 kan tot 20 uur op een acculading werken, claimt Lenovo, dat verder weinig details van zijn nieuwe hardware openbaart. De Ideapad S2 draait op een dualcore-soc in de vorm van een Qualcomm MSM8960. Het besturingssysteem is Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ook zullen Lenovo's webopslagdienst en eigen interface Mondrian op de tablet staan. Verdere details, zoals de techniek, grootte en resolutie van het scherm zijn onduidelijk. Details over werk- en opslaggeheugen ontbreken eveneens.

Behalve met de tablet kwam Lenovo met een nieuwe smartphone, onder de naam S2. De smartphone moet zich onderscheiden door een focus op beveiliging, die volgens Lenovo op kernelniveau is ingebouwd. Hoe dat precies werkt blijft onzeker. De S2 heeft een 3,8"-scherm met een resolutie van 800x480 pixels en draait op een onbekende singlecore-soc met een kloksnelheid van 1,4GHz. Vermoedelijk gaat het om de Qualcomm MSM8255.

De Chinese fabrikant heeft geen prijs bekendgemaakt. Wel wordt de nieuwe hardware binnen korte tijd in China op de markt gebracht. Wanneer een release in Europa volgt, is onduidelijk.

Lenovo Ideapad S2 10 Lenovo Ideapad S2 10

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-01-2012 • 10:15

75 Linkedin

Reacties (70)

70
67
32
1
0
16
Wijzig sortering
Anandtech heeft hier ook al een kort nieuws item over staan: http://www.anandtech.com/...tv-and-first-krait-tablet

Daaruit mag je afleiden dat deze dualcore tablet dus de nieuwe Krait core (Snapdragon S4) van Qualcomm heeft, en dan ook veel krachtiger dan huidige dualcores is...Daarom zou het dus een mogelijke killer zijn, denk ik zo...
Maar de transformer prime heeft geen dualcore maar een quadcore :P

Dus dat die krait (veel?) sneller is als een gem. dualcore is totaal niet boeiend, wat wel boeiend is hoe die presteert tegenover de Tegra 3 quadcore :)
Het aantal cores laat een mens ook niet veel weten. Als de software er niet goed mee overweg kan ben je er niets mee. Een degelijke dualcore kan in de praktijk beter werken dan een slecht ondersteunde quad. Enkel praktijktesten kunnen uitwijzen hoe de tablet aanvoelt.
Precies, mooi hoe je het uitlegt.

Dat is ook de reden waarom een single core iphone4 zo rap aanvoelt in verhouding met de hoge kloksnelheden dualcore phones die een android hebben die niet goed aangepast/afgericht is op de hardware. (Maar wat wil je als je zoveel telefoons uitbrengt met allemaal verschillende hardware erin. Dan word het erg moeilijk om alle telefoons goed af te richten op de hardware. Sony en Apple zijn de enigste die het snappen: alle telefoons ongeveerd dezelfde hardware geven, en daarom voelen hun telefoons ook zo snel aan voor de hardware die erin zit).
Beetje jammer dat je zijn duidelijke uitleg misbruikt voor een verkeerde conclusie.
De reden waarom Android phones zoveel profijt hebben van een dualcore komt door de meuk die de fabrikanten meeleveren. Dat heeft verder niks met Android te maken.

Ik heb telefoons gehad die met de correcte software vloeiender werken dan bijv de Iphone4 (ik heb m nu en helaas heeft die ook stotteringen... bijv bij het indrukken van de home knop wanneer je op de begin pagina zit). Dit terwijl de hardware gelijk was aan de iphone4

Het ligt dus gewoon aan het feit hoeveel moeite de fabrikanten willen doen om hun eigen aanpassingen goed te implementeren binnen Android. Dat ze dit niet voor 100% goed afgaat komt naar mijn mening omdat dit soort ontwikkelingen gestuurd worden door marketing personen
Beetje jammer dat je zijn duidelijke uitleg misbruikt voor een verkeerde conclusie.
De reden waarom Android phones zoveel profijt hebben van een dualcore komt door de meuk die de fabrikanten meeleveren. Dat heeft verder niks met Android te maken.
Het heeft wel degelijk met Android te maken. Android voelt traag door de manier waarop het de o.a. grafische zooi en user input afhandeld. iOS en Windows(althans de desktop versie) geven voorrang aan o.a. grafische (voorgrond) threads, Android niet. Android gebruikt de Linux kernel, die dit blijkbaar niet doet ... iets wat begrijpelijk is voor een server, en daar ook zeker wel wenselijk, maar niet begrijpelijk voor een OS dat voor het grootste deel afhankelijk is van de user interface.

Google wist te melden dat dit niet ging veranderen, alleen dat het ging vervagen ... (naar mate CPU's en GPU's sneller worden). Waarschijnlijk kunnen ze er niets aan doen omdat ze de kernel niet aan kunnen/willen passen. (Zou overigens wel een mooie config setting zijn, 'geef voorgrond threads, voorrang').

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 9 januari 2012 13:11]

Leuk dat je nu de fabrikanten een excuus geeft waarom het traag draait.

Leg mij dan even fijn uit waarom Android in een andere configuratie bijv CM7 icm Go Launcher wel vloeiender werkt dan iOS? Dat je bepaalde zaken niet in je GUI kan programmeren omdat dat vertraging oplevert oke (ook bullshit trouwens want de GUI kan al tijden door de GPU worden afgehandeld... Alleen niet default) maar dan zal een slimme ontwikkelaar die zaken negeren om uiteindelijk een mooie en snelle GUI te hebben.

Wanneer het niet mogelijk zou zijn om een vloeiende GUI neer te zetten zal ik jou antwoord accepteren maar het is al 1000 keer bewezen dat het wel mogelijk is. Daarom zie ik jou reden als een excuus en geen oorzaak (trouwens heeft het echt weinig te maken met de linux kernel...) Maar dat had je wel geweten wanneer je je iets verder in Android had verdiept. Het is dan wel weer verweven in Android (het is wel 1 van de building blocks)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 9 januari 2012 13:22]

Tegra 3 heeft geen 4 cores maar 5 cores
Was Chrome OS niet juist het besturingssysteem dat gemaakt is voor zulke apparaten inclusief de voordelen zoals cloud storage, langere batterijduur etc?
Jawel maar de consument wilt Android dus dat draait er op :)

Enne Android heeft dezeflde mogelijkheden als je opnoemt, dus daar is chrome ook niet voor nodig...
Ik denk niet dat de consument op dit moment zin heeft in een OS dat kreupel word op een moment dat je geen internet hebt. Het idee achter chrome os is leuk maar niet praktisch in onze samenleving waar 3G/4G dekking niet optimaal en soms kostelijk is.
Nee want Chrome OS is niet gemaakt voor tablets, wat dit apparaat is. Of op z'n minst voor de helft, zonder keyboard. Hoe handig lijkt het jou om te werken met Chrome OS zonder keyboard? ;)
Alleen wil niemand Chrome OS. Het idee is leuk, maar echt praktisch is het niet en start trager op dan de gemiddelde tablet (waar de gedachte helemaal niet is om hem iedere keer een cold-boot te geven). Wat dat betreft kan Google beter Chrome OS droppen en zich richten op Android. Het is ook weer typisch Google beleid, je gokt op 2 paarden en hoopt dat er 1 wint ... in dit geval Android.

Het zou wat dat betreft wel netjes zijn als Google het geld terug zou geven aan die 3 mensen die een Chrome Book hebben gekocht.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 9 januari 2012 12:48]

Zo op het eerste oog niet echt een Transformer Prime killer, meer een Transformer killer, dual-core tegen quad-core lijkt me niet een eerlijke strijd. Verder een vreemde benaming voor de smartphone...? Verder is er wel heel erg weinig informatie beschikbaar: 10-20 uur op een acculading, 20 uur is dubbel zoveel als 10 uur, waar moeten we nu aan denken? Nou ja, wachten op meer informatie dan maar. Begrijp de vernieuwende waarde nog niet helemaal.
De tablet heet Ideatab S2 10 en deze kan 20 uur op een accu doen. Het stat een beetje ongelukkig in de eerste regel, maar er wordt dus wel gewoon hard 20 uur beweerd.
Je kan niet zo maar stellen dat een dualcore langzamer is als een quadcore. Een dualcore Intel i3 presteerd in veel gevallen ook beter als een quadcore AMD Llano/Athlon.

De nieuwe Krait (als ook de komende Cortex A15) is stukken sneller als de veroudere A9 core (tot 50% bij vergelijkbare kloksnelheid). De prestaties zullen dus niet ver uit elkaar liggen. Daarnaast heeft de Tegra 3 een redelijk matige GPU (zeker in verhouding met de CPU performance).


Wat betreft de acculading: Beter lezen, er staat gewoon 20 uur.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 9 januari 2012 12:02]

Ik denk persoonlijk dat dit de toekomst is van de laptop/tablet wereld. Je combineert hiermee het beste van beide werelden en het hoeft niet eens veel duurder te zijn dan een tablet.
Ik denk dat het ook de toekomst zou kunnen zijn van de smartphone-wereld, en verbaas me erover dat er niet (of nauwelijks) telefoons met dit concept bestaan. De wat betere tablets gaan doorgaans lang genoeg mee op 1 acculading, terwijl dat bij smartphones heel wat minder het geval is. Naast andere voordelen.

Juist ook bij smartphones kan dit dus de nodige voordelen bieden. Een veel grotere accuduur, toetsenbordje meenemen indien gewenst, en als je het toestel in je broek- of jaszak stopt met de dichtgeklapte docking wordt ook het grote scherm nog eens heel goed beschermd. Dat gaat weliswaar ten koste van een wat grotere dikte, maar sommige toestellen zijn tegenwoordig al zodanig dun, dat velen deze optie als een nuttige toevoeging zouden zien.
Wat dacht je anders van een telefoon die je in je tablet kunt stoppen? Combineer je tablet met telefoon. En daar kun je dan ook nog een toetsenbord aankoppelen. Snap niet dat ze niet met zoiets komen. Kun je je touchscreen van je telefoon gebruiken als touchpad net zoals bij de PS vita. Ideaal als je aan het gamen bent op je tablet/telefoon zonder dat je met je vinger voor je scherm zit. En als je een stuk moet typen dan kun je gewoon je toetsenbord eraan koppelen. Plus dat je in alle 3 accu's kunt bouwen waardoor je een gigantische acculading hebt. Of desgewenst de accu van je telefoon vol laad via je toetsenbord docking of tablet. ®
Neen, gaat niets worden, altijd dat gepruts voor je gsm in de tablet te krijgen.
En waarom zou die connectie niet draadloos kunnen ?
Buiten het batterij voordeel zie ik er niets in.
Als Polaris office hier nu ook op in zou springen en keyboard support inbouwt voor Ctrl en Shift dan zou het meer succes hebben. Dat is nl. de voornaamste reden die ik zie om geen Android te gebruiken voor tekstverwerken. (Geen Ctrl-C, Ctrl-V geen Shift ingedrukt houden voor woord selecteren geen Ctrl-B voor bold etc. etc.).

Verder is muis support ook bellangrijk voor apps warin je productief moet kunnen zijn. Ik zou zelf overstappen van netbook naar android "tablet met kbd" als er een fatsoenlijke developer omgeving zou draaien.
Iets verder gaat de Motorola Atrix. Daarvoor is een kale notebook (scherm/toestenbord) waarbij de telefoon als Engine dient voor de notebook. Zie http://www.motorola.com/C...s/Atrix-Laptop-Dock-XW-EN

En als dit dan nog gecombineerd wordt zoals de Asus Padfone, dan wordt de smartphone de mobile computer.

Je steekt je smartphone in een groter scherm en je hebt een tablet. Je steekt vervolgens de tablet in een keyboard en je hebt een notebook.

[Reactie gewijzigd door Eric167 op 9 januari 2012 12:37]

Anoniem: 62011
@Joolee9 januari 2012 14:58
Persoonlijk vind ik het juist het slechtste van 2 werelden, nog steeds een laptop maar dan langzamer.
snel genoeg voor waar het voor gemaakt is en draait veel langer op een acculading. Prima toch? dat het voor jou te langzaam zou zijn is iets anders
Een dock met een toetsenbord is inderdaad handig als je wilt werken aan je bureau op je werk of thuis. Dan kan het mijns insziens het beste een fullsize keyboard zijn, dus met 104 of 105 toetsen.

Onderweg, in de trein, de bus of het vliegtuig is een dock juist absoluut niet handig. Als je dan met een touchscreen niet toekomt, dan heb je liever een openklappend of openschuivend toetsenbord (ik vind openklappend handiger).
Is dit wel echt een killer? Onzuinig core tegen quad core?
Ik denk toch dat Asus hier de killer is behalve qua accuduur.

[Reactie gewijzigd door gentlemen op 9 januari 2012 10:19]

Idd en het is nog afwachten in hoeverre dit softwarematig gaat werken. Het mooiste van mijn Transformer vind ik namelijk dat hij echt heel goed wordt ondersteund en je na elke update echt merkt dat het beter is geworden. Alleen daarom al staat Asus als nr1 op mijn lijstje van Android bouwers (en iedereen kan op dit vlak iets van hun leren, zelfs de grote zoals Apple, HTC en Samsung!)
vind dat er voor al weinig informatie is om de conclusie te trekken dat het een killer zou zijn. Tittel is beetje flauw.
Krait, de qualcomm chip die blijkbaar in dit Lenovo product wordt gestopt, is in basis veel krachtiger dan de Cortex-9 cores die nVidia in Tegra3 heeft zitten. Juist daarom is die SoC van Qualcomm een potentiele Tegra3 killer en dus Lenovo's tab een mogenlijke Asus tab killer. De tijd zal het moeten leren, maar de Qualcomm chip is in ieder geval al een generatie+ verder dan de Tegra's.
vind dat er voor al weinig informatie is om de conclusie te trekken dat het een killer zou zijn. Tittel is beetje flauw.
Inderdaad, maar dit artikel is dan ook gebaseerd op een persbericht van Lenovo zelf.
Daarom staat 'Transformer Prime-killer' ook tussen haakjes. Een mooi doel is het wel,
maar of het realiteit wordt... ik betwijfel het. Eerst maar eens de specs en de prijs afwachten.
Hoezo single-core? De details ontbreken nog. Dus kan ook een tegra3 zijn. Ik denk dat je naar de specs van het verkeerde apparaat hebt gekeken.
Er staat dual-core. De prime is een quad-core. Killer lijkt me dus zeeer onwaarschijnlijk
tegra 3 heeft 5 cores geen 4
Er staat gewoon in wat voor Soc er gebruikt gaat worden een dual-core van Qualcomm (S4)... Waarom lezen mensen niet gewoon de tekst?
blijkbaar was de text aangepast. Ik lees nu "single-core".
die single core gaat over de smartphone, niet over de tablet
Omdat ik heel goed de tekst heb gelezen en er naar meerdere producten worden besproken. En uit mijn interpretatie drie om precies te zijn. Het gaat hier namelijk over een Tab, Pad en Phone. Na het een paar keer over gelezen te hebben zal het een typfout in het artikel zijn en zal de Tab en Pad hetzelfde zijn.

Maar een aanname dat het artikel niet is gelezen is nogal vergezocht. Daarnaast is het voor niet iedereen belangrijk om een quad core in een tablet te hebben. Niet nodig voor waar de tablet het meest voor wordt gebruikt, en dat is browsen.
Anoniem: 140398
9 januari 2012 10:35
Voor de meeste doeleinden zal die dualcore even goed voldoen als de quad van de tegra3. De dock hebben ze afgekeken van asus. De interface van microsoft. Maar wat voor scherm zit er in?
Scherm is IPS, en of je de kracht van een quadcore nodig hebt hangt toch af wat je gaat doen, heb je veel cpu-intensieve apps komt die quadcore zeker beter uit de bus...

Performance per Mhz van A9:
2.5 DMIPS/MHz.
Performance per Mhz van Krait:
3.1 DMIPS/MHz.

4x 2.5 = 10
2x 3.3 = 6.2

De quadcore is dus zeker anderhalf keer sneller...
Uiteraard is dat de theorie maar scheeld wel erg veel om te doen alsof ze op gelijke voet staan ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 januari 2012 10:47]

Daar vergeet je wel even een paar dingen:
• 1 - verschil in klokfrequentie
• 2 - lang niet elke app/proces is geschikt of geoptimaliseerd voor multithreading
• 3 - DMIPS is niet alles, floating point berekeningen zijn ook belangrijk en daar kan een Krait core tot 2x zo snel zijn als een A9.
• 4 - verschil in GPU performance

DMIPs bij een singlethreaded proces:
2.5 * 1.4 = 3.5 DMIPS (1.4GHz bij 1 core ingeschakeld, 1.3 bij 2 of meer cores)
3.3 * 1.7 = 5.6 DMIPS

Optimale situatie voor de Tegra 3 (zal in de praktijk bijna nooit voorkomen):
2.5 * 1.3 * 4 = 13 DMIPS
3.3 * 1.7 * 2 = 11.2 DMIPS

Conclusie: Ook al ligt de theoretische pieksnelheid in DMIPS van de Tegra3 misschien hoger, in de praktijk zal de Krait door niet optimale software situaties een stuk sneller aanvoelen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 9 januari 2012 12:36]

De Tegra3 gebruikt ook nog eens een single-channel geheugencontroller, waar de competitie over het algemeen een dual-channel controller gebruikt. Dat kun je in uiteindelijke prestaties ook wel weer terug gaan zien.
Anoniem: 272450
9 januari 2012 10:20
Beetje overdreven om over een 'Transformer Prime-killer' te spreken als er nog helemaal niets bekend is over het apparaat.
Die smartphone ziet er wel erg cool uit. Het heeft de charme van een iphone, maar de recht toe recht aan interface blik van blackberry en android. Jammer dat de screen res zo laag is, anders zou het echt een top toestel zijn!
Hadden ze het niet beter de Megatron kunnen noemen? :P
Dat is de response die ik verwachte! :D
Omdat dat dus geen killer is? Oke hij komt elke keer terug maar na elke film is die toch wel verslagen dus... Is niet de sterktse = dus een slechte naam ;)
Dan krijgen ze vast een rechtszaak aangespannen van ODM tablettenbakker Pegatron. :9
Eerder Trypticon, Scorponoc of Unicron.
Best een fijne ontwikkeling dit; de eerste transformer was een prima ding, alleen de toetsenbordintegratie was een beetje ruk (maar dat ligt meer aan android 3.x), maar je combineert wel het beste van twee werelden.. tablet is ideaal voor op de bank of in de trein, en als je meer gaat doen dan korte berichtjes tikken is het toetsenbord echt ideaal. Ook de extra accutijd die je ermee krijgt is erg prettig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee