Inleiding
De tabletmarkt wordt dit jaar overspoeld met Android Honeycomb-tablets. Sommige weten zich te onderscheiden, maar toch komen veel modellen op veel punten overeen. Wat daarbij opvalt, is dat bijna alle fabrikanten zich primair op consumenten richten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het aanbod van zakelijke notebooks, is het de keuze voor de professionele gebruiker op de tabletmarkt erg beperkt.
Lenovo wil daar met de ThinkPad Tablet verandering in brengen. De ThinkPad-naam is natuurlijk al bekend van de zakelijke notebooks die tot 2005 door IBM gemaakt werden, waarna Lenovo de productie overnam. Het bedrijf wil nu ook een tablet maken die zowel hardware- als softwarematig is toegesneden op de noden van de zakelijke gebruiker.
Het apparaat werd eerder deze zomer aangekondigd. Tijdens de eerste persdag van de IFA in Berlijn zochten we Lenovo op om de tablet eens van dichtbij te bekijken.
Vertrouwd design
ThinkPads staan niet bekend om hun flitsende design. Deze zwarte notebooks met rode accenten worden sinds jaar en dag strak en functioneel vormgegeven en de ThinkPad is daar geen uitzondering op. Het rode accent is terug te vinden op de meegeleverde stylus, die in de bovenhoek van de tablet geschoven kan worden. De achterzijde is mat afgewerkt en van hetzelfde materiaal als de schermcover van een ThinkPad-notebook. Het materiaal waarvan de achterzijde gemaakt is geeft behoorlijk wat grip en maakt dat de tablet stevig aanvoelt.
Lenovo heeft de voorzijde geheel glanzend gemaakt, en daar breekt de Tablet met het traditionele ThinkPad-design. Volgens een aanwezige productmanager van Lenovo blijkt uit marktonderzoek dat consumenten de voorkeur geven aan een glossy uiterlijk. Toch hadden we het prettiger gevonden als de voorzijde, net als de achterzijde, mat was uitgevoerd. Dat had de tablet in elk geval minder vatbaar voor vingerafdrukken gemaakt.
:fill(white)/i/1314791716.jpeg?f=thumb)
Lenovo heeft de ThinkPad Tablet voorzien van een viertal fysieke knoppen aan de rand, en daarmee wijkt het ontwerp af van dat van bijna alle andere Honeycomb-tablets. Google heeft in Honeycomb juist alle toetsen in de scherminterface geïntegreerd, zodat het niet uitmaakt in welke oriëntatie de tablet wordt vastgehouden. Lenovo gelooft echter dat veel mensen de voorkeur aan fysieke knoppen geven. Een aantal van de softwarematige knoppen die constant in beeld staan, wordt hierdoor zo goed als nutteloos - maar het is fijn dat gebruikers een keuze hebben.
De ThinkPad Tablet heeft een 10,1"-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels. Het paneel is van het ips-type, en dat betekent dat de weergave ook onder wat grotere kijkhoeken goed blijft. Lenovo heeft het scherm bedekt met een plaat Gorilla Glass. Hoewel dat de tablet goed tegen krassen bestand maakt, heeft het ook een nadeel: de stand van Lenovo hing vol met felle lampen, en de schitteringen en de weerspiegelingen maakten het soms moeilijk om te zien wat er op het scherm stond.
De afmetingen en het gewicht van de ThinkPad Tablet zijn minder indrukwekkend dan die van high-end consumententablets: de tablet is aan de dikke kant en weegt ongeveer 750 gram. De dikte lijkt echter noodzakelijk: Lenovo heeft behoorlijk wat aansluitingen in het apparaat verwerkt. Zo zien we een gewone usb 2.0-poort, een micro-usb-poort, een hdmi-uitgang, een sd-kaartlezer, een simkaart-slot en een propriëtaire aansluiting.
:fill(white)/i/1314791694.jpeg?f=thumb)
Onder de motorkap is de ThinkPad Tablet niet vernieuwend. De processor is een op 1GHz geklokte Tegra 2 van Nvidia, zoals die in bijna alle Android-tablets zit. De tablet beschikt verder over 1GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Lenovo biedt ook 32GB- en 64GB-modellen aan.
Android voor zakelijk gebruik
De ThinkPad Tablet heeft op softwaregebied een aantal extra features die zakelijke gebruikers van dienst moeten zijn. Met de meegeleverde Citrix Receiver-app kunnen Citrix-applicaties beheerd en gebruikt worden, en met software van het bedrijf Absolute kan de tablet opgespoord of gewist worden als deze gestolen wordt. Hoe dit in de praktijk werkt, konden we op IFA niet testen, maar we hopen hier te zijner tijd nog dieper op in te gaan.
Vanzelfsprekend is er ook een Office-suite voorgeïnstalleerd, zodat bijvoorbeeld Word- en Excel-documenten bewerkt kunnen worden. Daarnaast levert Lenovo een Notes-app mee die ondersteuning heeft voor handschriftherkenning. Deze applicatie slaat de geschreven notities als plaatje op, maar er is ook een ocr-modus om elk geschreven woord naar tekst om te zetten. We hebben deze mogelijkheid maar kort - en alleen in het Engels - kunnen testen, maar het lijkt in de praktijk goed te werken. Zelfs snel geschreven krabbels met flinke hanenpoten werden in de regel correct herkend.
Een typische zakelijke toepassing is de app PrinterShare Hiermee kan niet alleen via bluetooth en wifi geprint worden, het is ook mogelijk om een printer op de usb 2.0-poort aan te sluiten. Lenovo had helaas geen printers op zijn stand staan, dus ook deze functie hebben we niet kunnen uitproberen.
De ThinkPad Tablet heeft twee applicatiewinkels: de standaard Android Market en een appstore van Lenovo. Het grote verschil tussen deze twee is dat softwaremakers zonder tussenkomst van Google in de Android Market kunnen publiceren, terwijl Lenovo elke applicatie test voordat die in zijn winkel wordt aangeboden. Het zou dus niet mogen gebeuren dat een applicatie uit Lenovo's appstore niet op een Lenovo-tablet werkt.
Lenovo zal de tablet aanvankelijk uitleveren met Android 3.1, maar heeft al een over-the-air-update naar versie 3.2 op de planning staan. Het bedrijf zegt ook van plan te zijn om de tablet een upgrade te geven naar Ice Cream Sandwich. Deze Android-versie wordt eind dit jaar verwacht, maar Lenovo kon nog niet zeggen hoe lang het daarna nog duurt voor zijn tablet wordt bijgewerkt.
Tot slot
Lenovo probeert naar eigen zeggen om de zakelijke gebruiker een betere tablet aan te bieden dan de tablets die tot nog toe zijn verschenen. Na onze korte test van de ThinkPad Tablet is onze eerste indruk dat het bedrijf daar best eens in zou kunnen slagen.
De tablet is zwaarder en dikker dan bijvoorbeeld de iPad 2 en de Galaxy Tab 10.1, maar ligt wel fijn in de hand en voelt erg stevig aan. We kunnen ons daarnaast voorstellen dat de fysieke knoppen in de bezel een meerwaarde boven het touchscreen bieden. Aan aansluitingen is in elk geval geen gebrek en het scherm is van goede kwaliteit. De stylus is een leuk extraatje en de handschriftherkenning lijkt goed te werken.
Toch zal het waarschijnlijk de software zijn die de doorslag zal geven, en we hebben nog niet genoeg tijd met de tablet doorgebracht om daar een goed oordeel over te vellen. De Citrix-ondersteuning, de print-mogelijkheden en de beveiligingsopties zijn op papier indrukwekkend, maar hoe goed een en ander in de praktijk zal werken, is ons nog niet duidelijk. We hopen daarom dat we binnenkort een review aan deze interessante tablet te kunnen wijden.