Erazer Engineer X10 MD34630
De Erazer Engineer X10 biedt aardig wat waar voor zijn geld, met een moderne Core i5 14400-processor en een GeForce RTX 4060-videokaart als klapstukken. Helaas blijft wat typische prebuiltgekkigheid de configuratie niet bespaard. Zo is het moederbord erg karig uitgerust met aansluitingen en heeft Erazer laaggeklokt DDR5-geheugen uitgezocht. Gek genoeg gaat het vooral mis bij wat juist het sterke punt van een prebuilt moet zijn: midden in de rebrand van Medion naar Erazer is het onduidelijk waar je nu terecht kunt voor ondersteuning en drivers. Pas als je de Engineer X10 voor een spotprijs kunt oppikken, kun je hem overwegen.
Het gemak van een prebuilt met de prijs-prestatieverhouding van zelfbouw: dat is min of meer wat Erazer belooft met zijn gamingdesktops. Kan het submerk van Lenovo, en voorheen de gaminglijn van Medion, die belofte waarmaken met deze Erazer Engineer X10-desktop van 1299 euro?
Erazer was tot vorig jaar de gamingserie van Medion, dat op zijn beurt onderdeel is van Lenovo. Vorig jaar kondigde het bedrijf echter aan dat Erazer voortaan als los merk binnen de Lenovo-groep verdergaat, zonder connectie met Medion, het merk dat veel tweakers nog zullen associëren met de Aldi-deals van weleer. Dat is althans de theorie.
In de praktijk is die rebrand nogal halfbakken doorgevoerd. Zodra je de pc opstart, komt er een Medion-logo in beeld als bootscherm en eenmaal opgestart staat er een Medion-logo op de standaard desktopwallpaper. Ook op de doos van de pc, op stickers achter op de kast zelf en op de meegeleverde garantieboekjes kom ik nog volop verwijzingen naar het oude moederbedrijf tegen, en zelfs de eerste twee letters van de productcode, MD34630, verwijzen ernaar.
:strip_exif()/i/2006551664.jpeg?f=imagenormal)
Als consument beland je in de tussentijd in het ongewisse. De oude Medion-webshop bestaat niet meer en toont alleen een pagina met algemene informatie over het Erazer-merk. Erazer.gg zou de nieuwe officiële site van het merk worden, maar ziet er om eerlijk te zijn uit als een website die de gemiddelde tweaker in een paar uur in elkaar wordpresst en is op wat marketingpraat na volledig leeg: geen productpagina's, geen specificaties, niets. Op vermeldingen bij webshops en het fysieke exemplaar dat voor me staat na, lijkt het systeem dat we vandaag testen, bijna niet te bestaan.
Overigens herkent Medions supportsite het modelnummer van het ons toegestuurde systeem wel, maar de driverdownloadsectie is akelig leeg.
Toch pikken we nog wat nuttigs uit die marketingpraat, want Erazer zegt de systemen te bouwen in Duitsland en daarbij gebruik te maken van onderdelen van onder meer Kingston, Gigabyte en Alphacool. De behuizingen worden dan weer gemaakt door InWin, bekend van zijn vaak luxueuze ontwerpen met veel aluminium en glas. Hoe dan ook, de systemen zijn in feite dus ook een soort zelfbouw, zij het met de ondersteuning van een grote fabrikant.
Daarmee laat ik de nog niet geheel voltooide rebrand van Medion naar Erazer maar even voor wat het is, en wordt het tijd om de Erazer Engineer X10 te beoordelen op wat hij is en wat hij kan.