Microsoft maakt het mogelijk controversiële Recall-functie te verwijderen

Microsoft gaat het mogelijk maken de omstreden Recall-functie uit Windows 11 te verwijderen. Het bedrijf heeft enkele nieuwe privacybeheertools toegevoegd, waaronder de optie om Recall helemaal weg te halen. Eerder nog zei het bedrijf dat dat niet de bedoeling was.

Microsoft schrijft in een blogpost dat het verschillende privacyelementen heeft toegevoegd aan Recall. Het bedrijf bevestigt dat Recall een opt-infunctie wordt, iets waar het bedrijf eerder al aan toegaf nadat er ophef over de tool ontstond. De opt-in komt tevoorschijn bij het instellen van pc's die het ondersteunen. Opvallend is dat Microsoft daarbij zegt dat het mogelijk wordt om Recall ook helemaal te verwijderen. Dat kan via de 'optionele features' in Windows.

Het bedrijf geeft verder meer informatie over hoe data die Recall verzamelt, wordt opgeslagen in VBS Enclaves waarvan de sleutel in de Trusted Platform Module wordt opgeslagen. Dat is gekoppeld aan de Windows Hello-key, waardoor het alleen mogelijk is de snapshots die Recall maakt te bekijken nadat gebruikers zich hebben geauthenticeerd.

Microsoft voegt verder een functie toe aan Recall waarbij de tool gevoelige informatie filtert. In de snapshots worden dan bijvoorbeeld wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonlijke data weggehaald. Gebruikers krijgen bovendien de mogelijkheid zelf snapshots te verwijderen.

Recall is een controversiële functie voor Copilot+-computers. Microsoft kondigde het in mei aan, als onderdeel van de nieuwe generatie Copilot-pc's. De functie kwam echter al snel onder vuur te liggen; Recall maakt constant screenshots van het scherm en geeft de gebruiker op basis daarvan informatie. Het bedrijf stelde de release eerder al uit en zegt nu dat Recall in oktober beschikbaar komt voor alle Windows Insiders. Na de ophef besloot het bedrijf eerder al Recall opt-in te maken. Eerder deze maand bleek al dat Windows een optie bevatte om Recall te verwijderen, maar Microsoft zei al snel dat het ging om een bug. Nu blijkt dat toch mogelijk te worden.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-09-2024 • 20:23

96

Lees meer

Reacties (96)

96
91
33
4
0
26
Wijzig sortering
Het is wel frapant dat een foute headline nu constant herhaald word alsof het de waarheid is.

De blogpost van MS die een aantal weken geleden verscheen over het verschijnen van Recall in de windows feature lijst gaf aan dat het verschijnen zelf een fout was en dat dat niet de bedoeling was. Iemand heeft de quote compleet verdraaid en deed het lijken alsof MS heeft gezegd dat de mogelijkheid tot verwijderen een fout was.

Vervoglens copy paste letterlijk iedereen en zijn broer die headline en repeat die nonsense ad infinitum.

En vervolgens staat de hele comment sectie weer vol met doom en gloom verhalen.
Het is wel frapant dat een foute headline nu constant herhaald word alsof het de waarheid is.
Het gelinkte Microsoft-blog in het artikel, Update on Recall security and privacy architecture, is van 27 september 2024. Daar staat op dit moment nog steeds de volgende tekst in:
Users can also remove Recall entirely by using the optional features settings in Windows.
Bron: https://blogs.windows.com...and-privacy-architecture/

Dat Microsoft eerder zei dat de optie om Recall te verwijderen een fout was, is nu eigenlijk niet meer relevant. Wat telt, is dat ze nu hebben besloten de functie daadwerkelijk aanpasbaar en verwijderbaar te maken. Natuurlijk kun je iets zeggen over hun initiële houding en de reactie daarop, maar dat verandert niet het feit dat ze nu wel van koers lijken te zijn veranderd op dit punt.

Edit: Al kan het zijn dat ik je reactie verkeerd lees en je bedoeld dat het tonen van de verwijderfunctie voor Recall in de Windows-featurelijst een bug was omdat ze de mogelijkheid tot verwijderen toen nog niet bekend wilde maken (in die blog).

Uiteindelijk is het fijn dat het nu wel bekend en bevestigd is dat deze optie geheel uit te zetten en te verwijderen is.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 27 september 2024 22:44]

Snap niet waarom ze het niet gewoon kunnen houden bij een App die je zelf kan installeren wanneer nodig.
Nou kan je dus leuk bij elke her-installatie, die troep er zelf tussen uit gaan halen.
En de vraag is of dat verwijderen echt verwijderen is.. Of nog niet helemaal en de boel op de achtergrond vrolijk door draait.
In elk geval expliciet opt in ipv opt out zeker voor alles wat je data veiligheid en privacy kan aantasten. Als de Europese Commissie hier eens serieus naar zou willen kijken en dan ook naar de heftige manier van integratie en koppelverkoop waarmee MS alle concurrentie haast onmogelijk maakt. Momenteel in een softwareselectie traject waarbij wordt gejubeld over de integratie met power bi, office, teams zonder zich druk te maken over de gevolgen

[Reactie gewijzigd door Buntuhein op 28 september 2024 07:44]

Ik denk dat je de reactie niet goed leest.

Wat lama zegt, is dat oorspronkelijk, heeft Microsoft de feature te breed uitgerold. Eigenlijk naar iedereen die beta draait.

Ergens in Juni hebben ze het teruggedraaid, ik geloof dat dit insiders heet, maar ik kan de naam fout hebben

Deze beperktere groep gebruikers, in combinatie met wat ander beleid van Microsoft, is aan het werk gegaan met de software, en de ontwikkelcycle heeft tot zowel de expliciete opt-in, als de mogelijkheid tot verwijdering geleid.
dit soort opties horen dus applicaties te zijn die je installeer, niet voor geïnstalleerd. Dus is er niks positiefs te melden.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 28 september 2024 00:04]

Te vaak big Microsoft gezien dat ze eerst roepen dat iets een bug is, om daarna te roepen dat het een feature is, om daarna pas toe te geven dat het een foutje was…

Ik zie hetzelfde patroon ook hier weer.
too little too late.

alle beetje tech savy mensen zijn al aan het kijken naar linux, en hoe goed hun games en apps daar kunnen draaien. Zelf nog niet over gestapt (beetje lui), maar denk er sterk aan. Arch linux erop, mischien eerst mint om de overstap niet gelijk te groot te maken.. windows 11 kan bij mij toch al niet installeren, ik denk dat recall mischien de druppel was....
Helaas stappen redelijk wat games over op kernel-level anti-cheat, zelfs voor singleplayer games. Dat maakt het gebruik van WINE/Proton dus onmogelijk voor deze games.

Hier een citaat voor mensen die zich er een beetje in willen verdiepen (In dit geval gaat het over EAC, Elden Ring):
Speaking as someone with a career in software security, the reason why people serious about security worry about kernel level anti cheat is because it runs with kernel level permissions on your computer, which means that if someone manages to exploit the kernel driver it installs, or even the servers used to deploy updated versions of the kernel driver, then it can install any malware on your system it wants completely invisible to any of your operating system's security infrastructure like firewalls, antivirus, user account control, etc. They could install a cryptocurrency miner on your machine, using your electric bill to profit them. They could steal all your passwords and empty your bank account and max your credit cards. They could install ransomware and demand payment (twice even!) to decrypt all your private data.

And before you ask, yes, all of these things are technically possible via any of the other types of ways malware gets onto your computer, up to and including being tricked into installing it yourself or having a bug in your web browser. The thing is though, in software security there's this concept called an attack surface. The broader the attack surface (ie, the more code that runs with escalated privileges that might have a bug malware writers could exploit), the more likely one of those pieces of software might lead to any of the bad things happening, if you get attacked. And kernel drivers are the worst kind of attack surface, because when exploited they can bypass vast amounts of your system's security infrastructure. I might trust Microsoft to write secure code, but I clearly can't trust FromSoftware to do it, judging from the whole RCE fiasco recently. While it's true FromSoftware didn't write EasyAntiCheat, I don't really trust Epic games any more. Game developers are notoriously bad at code hygiene, and few people writing code whose purpose is not security spend much effort hardening their software.
Bron: https://www.reddit.com/r/...anti_cheat_creeps_me_out/
Eerste comment.

[Reactie gewijzigd door Xeneonic op 27 september 2024 20:45]

Maar na dat recente crowdstrike akkefietje wordt de roep steeds sterker om dergelijk kernel level gepruts ook in windows onmogelijk te maken. Dan is er ineens weer een level playing field tussen windows en Linux.
Hoe is er dan een level playing field tussen Linux, waar je gewoon kernel objecten kunt inladen, en Windows, waar het laden van drivers in de kernel niet meer mogelijk zou zijn?
Een pc voor gaming en een pc voor je porno…
Geen aparte pc om je bankzaken te regelen? Ook geen aparte pc voor connectie met de cloud voor al je fotos? Aparte pc voor je wachtwoordmanager?
Dan gebruik je voor al die dingen aparte virtuele machines op één PC. Beetje gedoe, maar dat moet een échte Tweaker toch lukken :)
Ik doe gewoon alles op dezelfde Windows machine.
Ik moet toch even je bubbel doorprikken. Ik ben omgeven door techsavy mensen en echt niemand daarvan heb ik gehoord over een overstap maken naar Linux, laat staan hierdoor.
Ik ken er genoeg die met Linux werken waaronder ikzelf, maar dat heeft geen barst hiermee te maken.
Sorry om ook even aan jouw bubbel te pulken. Ik ben Linux gebruiker van het eerste uur (ooit met kernel versie 0.12 begonnen vanaf 5 1/4" floppy), maar heb altijd Windows op de desktop gedraaid. Jarenlang beta tester voor Microsoft geweest. Heel vaak op het punt gestaan om de switch naar Linux te maken, ook wel een tijdje schaduw gedraaid met Ubuntu en andere distro's, maar telkens wel een excuus gevonden om Windows te blijven gebruiken.

Recall was de druppel voor mij. Ik heb 4 maanden geleden een GMKtec systeempje op de kop getikt, er Linux Mint op gezet en applicaties gezocht die genoeg compatible zijn om mee te werken. Sindsdien heb ik de Windows machine niet meer aan gehad. Voor één tooltje heb ik in Mint een KVM virtual machine met Windows klaarstaan als het moet, en that's it.
Mooi verhaal maar heeft er weer niks mee te maken. Feit is dat de meeste techies die Windows gebruiken gewoon bij Windows blijven. Dat zie ik ook in mijn omgeving. Dat wij een paar die hards zijn die bij Linux zwijgen maakt het niet minder een bubbel.
Hij reageert op iemand die zegt dat ie niemand kent die recall als aanleiding zag om over te stappen. Wat anekdotisch bewijs is.

Hij reageert ook met anekdotisch bewijs van het tegenovergestelde.

Denk dat je beter op de gene had kunnen reageren die als eerste anekdotisch bewijs gaf
Oh ik geloof ook wel dat dit voor een aantal de druppel is hoor. Prima reden. Daar hoor je mij niet over.
In die bubbel waan ik mij dan ook niet.

T ging mij meer om je statement dat een beetje alle techsavy mensen over zijn. Hoewel ik geloof dat dit zeker gewicht in de weegschaal legt ken ik niemand in mijn omgeving die hierdoor over is (dat zegt an sich niet heel veel want ik ken nog geen 0,1% van alle techsavy mensen).

Update: ik heb geen idee trouwens waarom je naar +0 gedownmod bent. Je bent gewoon on-topic naar mijn mening. En waarom ik +2 krijg snap ik al helemaal niet. Ik heb nou niet t idee dat mijn reactie informatief was. Ik deelde alleen een 'gevoel'.

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 28 september 2024 12:33]

Heel breed is het nog niet.
Maar het begint binnen mijn bubbel ook wel langzaam te rommelen bij de windows gebruikers (waaronder mezelf)
Niet alleen met mogelijke overstap naar linux, ik zie ook mensen naar apple lonken.

Het gros is niet-gamer of heeft een game PC er naast overigens.
Veel van wat ik gebruik is al FOSS of er is een FOSS alternatief voor. En het is niet allen recall wat begint te storen aan MS, maar het dwingen richting het ms ecosysteem en andere dwangmatige wijzigingen zit ook al niet lekker bij veel gebruikers Een OS moet OS spelen, en de gebruiker verder met rust laten, maar dat is duidelijk niet de insteek van MS.

Dus wellicht ... als win10 volgend jaar EOL raakt toch nog eens kijken naar Linux op de desktop.
Dan zit je echt in een gigantische bubbel als je zo denkt. Linux is ook onder technisch onderlegde mensen een zeer klein marktaandeel.
Dat vermoeden heb ik ook. Ik werk dagelijks met Linux. Maar om een desktop of laptop die ik als daily driver gebruik daar Linux op te zetten…
Maar om een desktop of laptop die ik als daily driver gebruik daar Linux op te zetten…
Ieder z'n ding. Ik doe al sinds 2003 zo'n beetje niet anders.
Ligt aan de use case. Het is vaak mogelijk, maar ook vaak volstrekt onmogelijk. Ik gebruikte lang Linux en heb daar mij ups en downs mee gehad. Nu vooral macOS, wat in mijn geval goed werkt omdat ik in elk geval de meeste software native kan draaien. Daar waar het niet kan is het VMware met Windows (Arm)
Wat zijn de usecases waar het onmogelijk is? En zijn dat echt veel voorkomende usecases?

Ik gebruik mijn linux desktop voor van alles, zelfs games doen het veelal prima (totdat het kernel anti cheat vereist zoals lol)
Ja en ja en als je dat niet kan zien dan hou je jezelf blind. Elk OS heeft zijn eigen sterke kanten.

Je hoeft geen kamp te kiezen. Het voelt althans voor mij dat jij heel sterk voor kamp Linux hebt gekozen en dat je mensen die dat niet doen ziet als mensen die het licht nog moeten vinden.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 28 september 2024 13:38]

Ligt er wel erg aan welke markt, want er is een hele groep techneuten die in een markt werkt waar Linux zelfs leider is. Maar dat is misschien flauw, privé op de desktop en voor gaming is dat inderdaad een ander verhaal, daar is het een interessant gegeven dat oa hier veel besproken wordt - maar in praktijk wordt het maar matig gebruikt. Al krikken zaken als Steam Deck, Steam OS en de impact van hun ontwikkelingen het aandeel nu wel omhoog.
Dat dacht ik dus laatst ook. Ubuntu op de laptop gezet als daily driver. En dan je toch echt weken bezig om je flow weer een beetje te vinden. Het gebrek aan tortoise git is toch wel echt zuur. Maar een ide en aanverwante tools zijn wel vinden. De rede dat ik er toch weer vanaf gestapt is instabiliteit. Op een ochtend zet hem aan, start ie op naar terminal. Blijkt de hele desktop omgeving verdwenen te zijn, niets wat ik niet kan fixen, maar wel vreemd. De druppel was ik op mijn twee externe schermen een soort sneeuw had, een vreemde ruis. Eerst dacht een hardware probleem, maar andere hardware had dit probleem niet. Dus toch met pijn in mijn hart maar weer naar win11. Wel gedebloat en met een lokaal account.
Ik heb eind jaren '90 en doorheen de jaren '00 zo vaak geprobeerd om Linux op mijn primaire desktop te zetten. Verschillende distributies, DEs, ...

En na enkele maanden zat ik altijd opnieuw op Windows. Ofwel had ik software nodig waar geen goed alternatief voor bestond of die niet onder emulatie kon draaien, ofwel had ik een systeem dat niet correct wou opstarten zoals bij jouw het geval was.

En hoewel ik vandaag nog altijd een secundaire laptop heb met Linux erop alsook enkele VMs, ben ik ondertussen al weer enkele jaren gestopt met Linux te proberen als daily driver, gewoon omdat het 30 jaar nadat ik voor het eerst in aanraking kwam met het OS en de verschillende smaakjes, nog altijd een geval is van "net niet".
Ik heb eind jaren '90 en doorheen de jaren '00 zo vaak geprobeerd om Linux op mijn primaire desktop te zetten. Verschillende distributies, DEs, ...
Dat was inderdaad nog aan de vroege kant; ik heb er toen ook een tijd mee geworsteld. Alleen heb ik wel doorgezet, want voor mij was Vista al "de druppel". Die bloat wou ik absoluut niet op m'n computer hebben. Uiteindelijk was de eerste Ubuntu versie (4.10) de allereerste distro waarbij alle hardware direct herkend werd. Dan heb je het dus over 2004.

Veel plezier gehad met Gnome 2, in het Unity tijdperk naar XFCE gegaan, en Intussen van Ubuntu naar Debian overgestapt (minder bloat, geen Ubuntu Pro, geen snaps). En over een maand ben ik dus 20 jaar Windowsvrij. :P

Maar voor mij was Windows ook niet m'n eerste OS. IK ben met een C64 begonnen, toen een MSX 2, en toen de Amiga met m'n eerste "serieuze" OS. AmigaOS gebruikt van 1.3 tot 3.1, en toen nog een jaartje Windows 3.14 gebruikt tot Windows 95 uitkwam. Voor veel mensen is Windows zoals het nu is het enige desktop OS wat ze kennen, en zoals je in een andere reactie terecht zegt zijn ze gewoon bang om wat anders te proberen. Als je eenmaal een succesvolle overstap gemaakt hebt, is een volgende switch veel makkelijker.
Vier maanden geleden voor het eerst echt de overstap naar Linux Mint als daily driver gemaakt. Tot dusver geen problemen mee ondervonden. Een Windows VM voor één tooltje waar echt geen alternatief voor is, en that's all.
alle beetje tech savy mensen zijn al aan het kijken naar linux, en hoe goed hun games en apps daar kunnen draaien. Zelf nog niet over gestapt (beetje lui), maar denk er sterk aan. Arch linux erop,
Arch als luie gebruiker?
k hoop dat Valve een public SteamOS pushed voordat win10 ten onder gaat betreft support/updates.
Daar liggen kansen (met meeste games werkent zonder te veel gedoe, ook niet veel gedoe voor de user etc) met net iets te oude systemen (pre intel 8 of eerste ryzens) die nog PRIMA mee kunnen voor oudere/e-sports titles en t web browsen dat de gemiddelde gebruiker doet
ik blijf tot 2032 op windows 10 met de LTSC versie
En daar na zie ik wel
Geruda Linux werkt voor Gaming wel goed. Echter bv Rainbow Six Siege kan ik wel installeren en openen maar wil niet spelen ivm anticheat software... Sommige games moet ik zelf maar links laten liggen. Ben in ieder geval van Windows af.

https://garudalinux.org/
Zucht, neen.

En besef je niet hoeveel iets als dit Linux (hoofdletter L!) community schaad telkens zo een claim onder een nieuwsartikel van Windows wordt geplaatst?

Dat jij nog altijd Windows gebruikt heeft ook niet te maken met lui te zijn. Jij hebt schrik voor het onbekende, je weet niet goed wat te doen. Dat zie je gewoon al aan het feit dat je niet eens weet welke distributie je gaat gebruiken.

Het zou me zelfs niet verbazen als jij met kerstmis 2025 nog altijd met Windows 10 aan het werken bent omdat er toch ergens software is die niet werkt op Linux. Of dat je als tech savvy persoon gewoon Rufus neemt om de USB stick met Windows 11 te maken en de controle voor TPM gewoon op die manier uitschakelt.
De Linux communitie is gelukkig wat groter als alleen wat er op de desktop draai. Ik heb meerder systemen draaien thuis, en die draaien allemaal een variant van Linux. Van raspberries en Nas tot home assistent en server met proxmox met wederom Linux vms. Uitstekend spul, draait goed en stabiel. Maar met Ubuntu desktop loop gewoon te vaak tegen problemen aan. Misschien Mint eens proberen. Maar als ik de laptop aanslinger wil ik gewoon dat het werkt, en niet dat ik weer uren bezig ben om mijn os weer op orde te brengen. En zoals hieronder gezegd, Chromebooks zijn hier een goed voorbeeld van. Werken goed en worden regelmatig geupdate.
Persoonlijk denk ik dat niet de tech-savvy mensen eerst zullen overstappen naar een Linux distro maar eerder de gewone gebruikers die eigenlijk alleen maar een browser gebruiken. De Chromebook is hier een mooi voorbeeld van; gewoon een computer om mee te browsen. Ik denk dan ook dat het Tweakers publiek juist niet representatief is in deze.
Zelfs vele tech savvy mensen vinden het bijzonder vervelend dat je drivers via een terminal met SUDO moet installeren. Zolang o.a. dat nog steeds nodig is, gaat Windows zeker voor de gewone gebruiker heel erg niet ingeruild worden.
Daarom gewoon voor een amd gpu gaan. Dan is dit niet nodig.

Voor andere zaken heb ik nooit drivers hoeven te installeren via de terminal als normale gebruiker
Ben voorbij kijken. Het was voor mij de druppel.
Alle pc`s en laptops staat nu linux mint op. Gaming gaat voor mij prima met proton.
Sommige dingen moet je even herontdekken, maar het viel mij mee wat voor sprong het is.

Alleen HDR/VRR ondersteuning zou wat vlotter ontwikkeld moeten worden.
Voor algemeen gebruik heb ik alleen maar Linux. Op de Daily Driver heb ik zelfs nooit Windows gebruik, alleen maar Linux. In een ver verleden Linux Mandrake...
Ik zou wel wat comfortabele software willen hebben om foto's mee te organiseren. En bewerken, Gimp kan echt niet op tegen Photoshop. Helaas.
Jawel, ikzelf.
Ik kan het helaas niet. En het is toch echt een gemis tenopzichte van windows.

Maar je hebt gelijk, het moeten had verwoord moeten worden als mogen.
Het bedrijf geeft verder meer informatie over hoe data die Recall verzamelt, wordt opgeslagen in VBS Enclaves waarvan de sleutel in de Trusted Platform Module wordt opgeslagen. Dat is gekoppeld aan de Windows Hello-key, waardoor het alleen mogelijk is de snapshots die Recall maakt te bekijken nadat gebruikers zich hebben geauthenticeerd.
Ik vraag mij af hoe het zit met gebruikers die een lokale account gebruiken.

dus met een wachtwoord of iets dat geen Windows Hello gebruikt

Ik blijf nog voorlopig op W10 maar ik ben blij dat dit verwijderd kan worden, ik heb nul behoefte aan functionaliteiten zoals Recall.
windows 10 LTSC to 2032 updates
Stop eens met telkens maar te herhalen dat je iets gaat gebruiken dat
1) voor consumenten niet eens verkrijgbaar is
2) Niet gemaakt is voor gebruik op een end-user PC die meerdere applicaties gelijktijdig start
3) Geen ondersteuning krijgt voor nieuwe hardware, en dag mag je letterlijk nemen.
Ik heb het gewoon draaien hier geen enkel problem.
Ben je van Microsoft of zo ??
Je hebt het draaien maar ...

Windows 10 Enterprise LTSC zoals het product voluit heet is een variant van Windows 10 Enterprise, een versie van Windows die alleen verkrijgbaar is in combinatie met het Volume License programma. Dus tenzij je een bedrijf hebt waarbij je een significant aantal licenties afneemt, kan je nooit voldoen aan de licentievoorwaarden. Ja, er worden wel eens sleutels los verkocht op het internet, maar dat wil niet zeggen dat daar geen andere voorwaarden aan vasthangen.

Dat je geen enkel probleem hebt is leuk. Maar stel je even voor. Iemand gaat op zoek naar zo een LTSC variant omdat jij dat aanraad, en binnen 2 jaar kopen ze een nieuwe laptop. Ze halen Windows 11 er af, zetten de Windows 10 LTSC erop en merken ineens dat bijvoorbeeld de camera het niet doet. Ga jij hen compenseren? Ga jij hen helpen om te kijken of die toch niet werkende te krijgen is? Want dat is net de basis van LTSC, het is een stabiele release, dat wil ook zeggen dat nieuwe hardware niet ondersteund wordt.

Ik heb al bedrijven gezien die ook dachten: prachtig, kunnen we jarenlang verder met diezelfde Windows release om na een jaar of 2 van frustratie terug over te stappen naar de standaard release net omdat nieuwe hardware niet ondersteund wordt. Iets wat Microsoft expliciet aangeeft met een goede reden.

Net zoals Microsoft aangeeft dat je op een LTSC release eigenlijk niet moet gaan multitasken. Natuurlijk kan het, en werkt het bijna altijd zonder problemen. Maar MS geeft zelf aan dat het er niet voor gemaakt is. De LTSC release is specifiek gemaakt voor toepassingen waarbij je als beheerder zeker wenst te zijn dat een systeem jarenlang kan meedraaien zonder omkijken en waar je niet snel moet nadenken over vervanging van hard- en software. Denk aan kassasystemen, kiosk, reclameborden, ... . Daar is LTSC voor gemaakt. Niet voor de desktop van een eindgebruiker.

Ben ik van Microsoft? Neen, ik ben een systeembeheerder met verantwoordelijkheid over duizenden laptops en servers waarvan een significant deel op Windows draait. Het is mijn job om de documentatie rondom die dingen af en toe eens te lezen om na te gaan of het interessant zou zijn voor ons.
Licentie ( enkel of per 5 of 10 ) is gewoon te koop( niet via Microsoft), dat je iets doet wat MS niet leuk vind, so what, de wet verbied dit niet. ( is trouwens ook gewoon simpel illegaal te draaien alternatieve activatie server )
Nieuwe PC nieuwe kansen, Ik heb een 16 core AMD, die gaat nog lekker lang mee

En wat is dat bang makerij over meerdere applicatie. Het enig wat ik nog niet getest heb zijn games.
Verder de rest merk je er niets van behalve dat je een 2021 interface hebt op verschillende plekken.
Heb ook sinds jaren Windows 10 LTSC draaien, werkt prima! Als LTSC geen beveiligingsupdates krijgt ga ik toch eens kijken naar Linux. Windows 11 komt er hier niet op.
Gamen werkt perfect, ook tijdens het multitasken.

Grootste nadeel is dat de nieuwste .net niet draaid. Ik weet niet exact wat de laatste versie is die het support, maar de ik loop er bijvoorbeeld tegen aan dat de laatste versie van paint.net niet werkt. Ook dacht ik dat Microsoft Office er niet op zou draaien, maar 2019 non 365 werkt ook zonder problemen.

Ik draai LTSB 2016, en Microsoft wil gebruik voor normale desktop doeleinden ontmoedigen, dus het zou me niet verbazen als in nieuwere versies meer beperkingen zijn ingebouwd. Als de reviews goed zijn zou ik wel willen overstappen op ltsc w11 2024, want mijn pc is eigenlijk ook wel weer aan vernieuwing toe.
Je kunt Windows Hello en zaken als een pincode ook gebruiken met een lokaal account hoor
Anoniem: 2158854 27 september 2024 20:58
Dus de meeste onwetende gebruikers gaan hier volop 'gebruik' van maken?
Ik vind 't best wel de omgekeerde wereld. Opt-in zou passender zijn voor zo'n soort feature.
Zakelijk gezien, gaat deze functie in ieder geval permanent uit!
gebruik van de functie is opt-in, alleen zetten ze de onderdelen wel alvast klaar op je computer zodat opt-in zo soepel mogelijk verloopt.
er zijn dus 3 opties.
opt-in: de functie is geïnstalleerd en actief.
opt-out: de functie is volledig uitgeschakeld en verwijderd.
doe niks: de functie wordt geïnstalleerd, maar blijft inactief.
Nu nog even standaard installeren zonder online inloggen toevoegen en ik ben weer helemaal blij.
Opt-in maar de software zelf is dus opt-out. 8)7

Net als dat je tracking niet echt goed uit kan krijgen en als je dat toch uitzet stuur je alsnog ongevraagd zaken naar Microsoft door?

Ik hoop dat onze S&C afdeling het gelijk goed oppakt en keihard uit alle computers sloopt.
Mooi - Direct eruit met die kroam als het verwijderbaar blijkt…

Je AI trainen met screenshots van m’n desktop? Nee dank u!
Ik weet bijna zeker van niet, maar zouden ze dan toch bang zijn dat het ze gebruikers gaat kosten vanwege Recall? Ik moet er iig niet aan denken dat dit niet uit te schakelen zou zijn als ik Windows zou gebruiken. En al die screenshots na verloop van tijd raakt dan toch je schijf vol? Ik heb maar 256GB.

Ik gebruik overigens geen Windows meer sinds 2017.
Ik heb een beter idee!

Voeg het helemaal niet toe, en de 3 mensen het wel willen kunnen het installeren via de Microsodt Store.
kijk mooi

en de cynicus in mij zegt over 5 jaar we halen recall uitschakel optie weg wegens gebrek aan gebruik van de optie

zucht hopelijk ben ik te cynisch
En over 10 jaar wordt het vanuit overheden verplicht voor het stoppen van terrorisme en kinderporno.
waarom verbaasd dit me niet zucht

je hebt een goed punt
Ja, of die uninstall zit zo diep weg gestopt, dat n niet tweaker t na 3 uur opgeeft, of na elke grote update is t weer ingeschakeld. of.. Misschien gaan Microsoft en cynisme langzaam aan wel hand in hand . Na al hun eh "goede bedoelingen" van de afgelopen 2 decenia heb ik t wel gehad met ze en ben ik serieus bezig om mn volgende pc zo Linux compatble mogelijk te maken, met name t audiodeel als muzieklfreak.
Copilot zelf kun je al gewoon uit Windows 11 slopen hoor. Ik gebruik mijn PC nog lekker zonder AI.
Reageer je op de verkeerde persoon of wou je mij aanvullen
volgens mij reageer je op de verkeerde of bedoelde je het als een aanvulling?
Je hebt gelijk.

Ik schiet af en toe mijzelf voorbij.

Ik heb op de verkeerde gereageerd en had wat duidelijker moeten zijn.
De Microsoft Recall functie is een zware vorm van clientside scanning en keylogging. Apple doet dit ook al eej tijdje met hun laatste iPhones.

Ik zal mijn reactie aanpassen.

Bedankt voor het aangeven. _/-\o_
Geen probleem had er geen last van het viel me alleen op
Het toestel ziet alles wat je doet dus ook typt. Metadata bevat zoveel mogelijk van de gebruiker zijn haar gedrag, reacties, gevoel, gezondheid (loop eens mank met een telefoon in je broekzak of smartwatch. De stappenteller weet hoeveel stappen je hebt gelopen dus ook als de tijdsduur hierin veranderd of je praat door je neus omdat je verkouden bent. Schraap met je keel of hoest. Alle toestellen in de buurt horen dit en berekenen deze verschillen met hoe je normaal functioneerd).

Ik heb in mijn post al twee links geplaatst waar recentelijk dit wordt uitgelegd. Hier een uitleg van 2,5 jaar geleden m.b.t. specifiek iPhone:

https://odysee.com/@RobBr...q4oDepbewXvutq99YC5ovttnd
Heb je ook een website die niet vol staat met conspiracy theorieën?
Leg eens precies uit waarom je zo reageert. Wat triggerde dit bij je en op welk moment? Waarom iemand die zegt 'pas op' meteen de grond in boren. Voor wie doe je dat? Waarom?
Leg ook eens precies uit wat je precies bedoelde met je reactie. Graag onderbouwd. Dank je wel.
Zoek aub hulp kerel.
Je kunt dus niet eens knap antwoord geven op een vraag op één van je eigen antwoorden. Zegt genoeg.

Het ga je goed.

[Reactie gewijzigd door WigaDan op 1 oktober 2024 19:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.