Lenovo brengt twee Snapdragon X Elite-laptops op de markt - update

Lenovo heeft twee laptops aangekondigd die worden aangedreven door Qualcomms Snapdragon X Elite-processor op basis van Arm. De Lenovo Yoga Slim 7x en ThinkPad T14s Gen 6 zijn vanaf juni dit jaar beschikbaar.

Beide laptops beschikken over twaalf Oryon-cores van Qualcomm, een geïntegreerde Adreno-gpu en een Hexagon-npu met 45Tops aan AI-rekenkracht, zegt Lenovo in een persbericht. De Yoga Slim 7x biedt tot 32GB geheugen en de op de zakenmarkt gerichte ThinkPad wordt geleverd met maximaal 64GB geheugen. Beide laptops zijn voorzien van een M.2-ssd van maximaal 1TB.

De Yoga Slim heeft een 14,5”-oledscherm met een resolutie van 2944x1840 pixels. Het scherm heeft een maximale refreshrate van 90Hz en een maximale piekhelderheid van 1000cd/m². Bij de ThinkPad kunnen gebruikers kiezen uit drie 14”-schermen: een ips-paneel met een resolutie van 1920x1200 pixels en een maximale helderheid van 400cd/m², een touchscreenvariant ervan of een '2,8k'-oledscherm dat het volledige DCI-P3-kleurengamma kan weergeven. Ook dit oledscherm heeft een maximale helderheid van 400cd/m².

Daarnaast heeft de Yoga Slim drie USB-C-aansluitingen en ondersteunt de laptop DisplayPort 1.4. De ThinkPad is voorzien van twee USB-A- en twee USB-C-aansluitingen, een HDMI 2.1-poort en een 3,5mm-audiojack. Beide laptops hebben ook een 1080p-IR-webcam en ondersteunen daarmee het Windows Hello-systeem voor gezichtsherkenning. Volgens Lenovo hebben de laptops ook allebei accu’s die 'meerdere dagen' meegaan, hoewel de fabrikant niet zegt om hoeveel daadwerkelijke gebruiksuren dat gaat. De Yoga Slim krijgt een accu van 70Wh, de ThinkPad een van 58Wh.

De laptops draaien op Windows 11 en maken deel uit van Microsofts nieuwe Copilot+ PC-programma. Ze krijgen daarmee toegang tot nieuwe AI-features in het OS. Volgens Lenovo hebben gebruikers ook toegang tot llm’s wanneer de laptops geen internetverbinding hebben. Beide laptops zijn vanaf juni dit jaar beschikbaar. De Lenovo Yoga Slim 7x met 16GB geheugen en 1TB opslag zal 1499 euro gaan kosten. De uitvoering met 32GB geheugen en 1TB opslag komt uit op 1649 euro, terwijl de Lenovo ThinkPad T14s begint bij 1769 euro.

Update 22 mei 10:08: Prijzen en uitvoeringen van de Slim 7x toegevoegd.

De Lenovo Yoga Slim 7x De Lenovo Yoga Slim 7x De Lenovo Yoga Slim 7x
De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6

Door Andrei Stiru

Redacteur

21-05-2024 • 15:14

38

Submitter: erikloman

Lees meer

Reacties (38)

38
38
16
2
0
19
Wijzig sortering
"Volgens Lenovo hebben de laptops ook allebei accu’s die 'meerdere dagen' meegaan, hoewel de fabrikant niet zegt om hoeveel daadwerkelijke gebruiksuren dat gaat."

Op hun eigen website staat dit gewoon openbaar: "*Gedefinieerd als twee opeenvolgende dagen van 8 uur met wisselende workloads op het apparaat, zoals gemeten door Lenovo op vroege technische proefapparaten. De werkelijke prestaties van de batterij kunnen variëren als gevolg van een aantal factoren, waaronder gebruikspatronen en apparaatinstellingen."
Zie https://www.lenovo.com/nl...1y0049?IPromoID=LEN416684
Ik verwacht dat het net zoals de Macbooks is , die makkelijk een maand lang standby kunnen staan, die een "instant on " functie hebben
Anoniem: 138647 @Metallize21 mei 2024 16:39
Met het verschil dat MacBooks normaal werken als ze wakker worden.
Echter moet ik persoonlijk de eerste Windows Laptop nog meemaken welke niet regelmatig totaal in de war is en gereboot moet worden naderhand. Soms werkt het, soms niet.
DELL, Lenovo, ACER, HP, maakt niet uit (we hebben hier vele fabrikaten) en ik vermoed dat het probleem eerder in het Windows OS ligt, als in de hardware-implementatie.
Bij Lenovo (weet niet of andere merken dat ook hebben) wordt ook met enige regelmaat tijdens/na het slapen de vingerafdruksensor gedisabled, zodat je hem ook niet wakker kunt maken door je vinger op de sensor te leggen. Je moet dan inloggen met je pincode en in de devicemanager de vingerafdruksensor weer enablen.
Ik heb hier drie laptops op Linux draaien (2x HP, 1x Asus) en hoef ze eigenlijk nooit te rebooten. Ik doe het alleen als een kernelupdate erom vraagt, en dat is tegenwoordig zeldzaam. Klep dicht voor standby, klep open om weer verder te gaan, en dat gaat makkelijk maanden achter elkaar goed.

Dus als het bij jou fout gaat zoals je zegt (kan het niet controleren, ik gebruik het niet), lijkt mij dat inderdaad meer een Windowsprobleem dan een hardwareprobleem.
Mijn laptop is voor het laatst op 2 mei opnieuw opgestart en ik gebruik hem elke dag, gaat meerdere in de slaap stand en raakt nooit "in de war". Met mijn oudere laptops had ik wel dat het niet echt heel snel weer aansprong, maar zodra ze wakker zijn werken ze. De huidige (Lenovo T14s) wordt snel wakker en dan kan ik gelijk door.
Windows is ook niet gemaakt voor arm, wat een onvolwaardige instructieset is. Linux zou het eventueel wel kunnen, Kubuntu werkt heel fijn. Echter, waarom niet gewoon een goedkope Ryzen ipv die arm troep. Ook met Linux dan gewoon. Wie heeft er nog echt Windows nodig tegenwoordig?

[Reactie gewijzigd door killerdemon op 22 juli 2024 14:04]

Regelmatig je bios updaten wil ook helpen
Totdat je werkgever alle security tools installeert en activeert...
Dan kan je met een beetje geluk 4 uur werken (mijn 8 uur geclaimde laptop is na 2 uur echt leeg, zelfs in optimalisatie stand).
Leuk om te zien dat ARM eindelijk doorbreekt buiten de embedded wereld. Nu nog PC's op basis van ARM en dan zijn we van 40 jaar Intel legacy af. Wat een opstapeling van generaties in 1 product. En als alle grote software producenten dan native op ARM hebben draaien, kunnen we over naar RISC-V :)

Ik vind de prijzen trouwens wel aan de hoge kant. Qua hardware is het in feite een grote mobiele telefoon (minus modem), met een groter scherm, toetsenbord en grotere accu. Dat hoeft echt geen 1500+ euro te kosten.

[Reactie gewijzigd door bvdberg76 op 22 juli 2024 14:04]

De Yoga Slim 7x is zo te zien exact dezelfde laptop al de Yoga Slim 7 Gen 8 (14APU8) die ik hier heb staan, met uitzondering van de CPU/SoC natuurlijk (de 14APU8 heeft een Ryzen 7840S of 7640S).

Mijn ervaring met de AMD versie is een beetje schizofreen, ik heb er een soort haat/liefde verhouding mee. De bouwkwaliteit, scherm, geluid, trackpad en het design zijn uitstekend, de AMD APU ook maar dat is natuurlijk niet interessant in vergelijking met de 7x. Maar wat enorm storend is aan deze laptop is de idiote fan curves die volledig door de embedded firmware worden aangestuurd en dus niet aanpasbaar zijn. Je krijgt drie standen die je kunt instellen en dat is het, en zelfs op de ‘power save’ stand slaat de fan al bij de minste of geringste activiteit aan, en blijft dan vrij lang draaien. Als je de temperatuur van de APU monitort dan zie je de fan al bij 35 graden aanslaan en pas bij 30 graden weer uit, wat betekent dat de laptop vaak minuten lang onnodig lucht staat te blazen die bijna kouder is dan de omgevingslucht. En daar is zowel in Windows als Linux (ik draai er Linux op) niks aan te doen, niet via OS, niet via BIOS, niks. De fans zijn verder best stil op de laagste stand overigens, maar ze draaien dus wel bijna altijd (onnodig), en dat stoort mij persoonlijk enorm.

Dit is wellicht een aandachtspuntje voor mensen die deze Slim 7x overwegen als een soort ‘Windows MacBook Air’, want als Lenovo voor de 7x dezelfde koel oplossing heeft gekozen dan betekent dat dus dat deze laptop zo goed als nooit stil is.

Verder is de BIOS van de 14APU8 overigens buggy waardoor sleep/suspend standaard niet goed werkt in Linux, en heeft Lenovo daar lak aan ondanks dat een AMD engineer het probleem al voor ze gedebugged heeft en ze oplossing op een presenteerblaadje heeft gegeven, ze hebben daar 0 interesse om hun BIOS te repareren voor Linux gebruikers want deze laptops zitten niet in hun Linux support plan. Ook iets om rekening mee te houden voor mensen die wellicht hopen ooit Linux op de 7x te zetten.
Lijkt er op dat Lenovo en LG bij dezelfde vent hun fan profielen laten maken. Hier dezelfde ellende met LG gram 17" 2023 model. Fans op laagste stand stil, maar performance echt heel heel matig. Middelstand fans erg luidruchtig. Op hoge stand zeer luidruchtig.

Er is geen 'normaal' zoals de meeste laptops die ik gehad heb van HP of Dell of zelfs Medion grrr.
Ja het is echt onverklaarbaar waarom fabrikanten het op dit soort details laten liggen, verder is de Yoga Slim 7 Gen 8 namelijk een uitstekend product en potentieel een echte MacBook Air concurrent. Het enige dat nodig was geweest was meer keuzes in BIOS of OS om de curves wat te tweaken, bijvoorbeeld iets minder boosten en alles ietsje verder terug klokken bij kortdurende belasting. Voor de AMD APU zou je denken dat je gewoon de TDP wat terug kan schroeven vanuit het OS maar helaas heeft dit geen enkel effect op de fans omdat de thresholds zo idioot laag liggen.

Helaas lijkt het er op dat alle SnapDragon Elite X laptops actieve koeling gaan hebben en daarom wat mij betreft dus eigenlijk weer geen echt alternatief zijn voor een MacBook Air als je zoals ik veel waarde aan 100% geluidloos hecht.
Het is niet dezelfde behuizing. Dat ze beide Slim 7 heten wil niks zeggen. De Qualcomm versie heeft een x bij de naam staan en is nieuwere generatie en bovendien ook dunner volgens de specs op de site van Coolblue als je ze daar naast elkaar zet. Je ziet ook echt wel verschil als je ze naast elkaar zet qua plaatjes
Het is niet dezelfde behuizing. Dat ze beide Slim 7 heten wil niks zeggen.
Het is wel degelijk dezelfde behuizing, bron: ik heb hem hier thuis staan en het is 100% hetzelfde apparaat, zowel de behuizing en elke spec behalve de SoC.

Edit: en de kleur en toetsenbord indeling trouwens, de mijne is zilver met chromen rand.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 14:04]

ja goeie bron, je hebt em zelf lol .. je hebt toch alleen de amd versie en niet de qualcomm? Heb je de plaatjes goed bekeken? Hij is anders en zoals ik al zei zijn de afmetingen ook anders.

zie hier de twee naast elkaar. https://www.coolblue.nl/vergelijken/937535/949313

En dan nog.. ook al zou de buitenkant hetzelfde zijn ( wat niet is ) dan zegt dat niets over wat er binnenin de laptop zich afspeelt.
ja goeie bron, je hebt em zelf lol .
Oh dus dat ik de laptop gewoon in mijn handen heb en er naar kan kijken is geen goede bron, maar jouw plaatje van CoolBlue wel. Apart.

De versie op de plaatjes van CoolBlue is niet exact hetzelfde als de versie die ik heb, er zit een ander toetsenbord op bijvoorbeeld. De plaatjes zijn niet eens consistent voor hetzelfde model als je goed naar het toetsenbord kijkt, het zou me niet eens verbazen als sommige 3D renders zijn en geen foto's.

Ik heb de mijne ook niet via CoolBlue besteld maar direct via Lenovo, en de mijne was geen ~1500 euro maar 1100 euro. Het was een clearance sale dus wellicht heb ik een subtiel andere uitvoering dan wat ze daarna hebben geleverd.
En dan nog.. ook al zou de buitenkant hetzelfde zijn ( wat niet is ) dan zegt dat niets over wat er binnenin de laptop zich afspeelt.
Wat ik zeg is alleen maar dat het kwa constructie exact dezelfde laptop lijkt te zijn, en dat de kans dus ook zeer groot is dat ze exact dezelfde koel oplossing hebben, en dat als dat zo is, dat een mogelijk nadeel zou kunnen zijn.

Edit: het typenummer is ook anders, op mijn factuur staat 83AA000WMH, die van CoolBlue is 83AA0019MH

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 14:04]

[...]
Oh dus dat ik de laptop gewoon in mijn handen heb en er naar kan kijken is geen goede bron, maar jouw plaatje van CoolBlue wel. Apart.
Ja als je maar 1 van de 2 laptops hebt slaat het vergelijk nergens op. Als je ze beide naast elkaar voor je neus zou hebben staan zou het wat voorstellen. Ik heb het bovendien niet over de plaatjes maar over de specs in het overzicht bij Coolblue. Check de afmetingen en je ziet dat het andere afmetingen zijn. Scherm is ook anders.
[...]
Wat ik zeg is alleen maar dat het kwa constructie exact dezelfde laptop lijkt te zijn, en dat de kans dus ook zeer groot is dat ze exact dezelfde koel oplossing hebben, en dat als dat zo is, dat een mogelijk nadeel zou kunnen zijn.
Nee dit is dus onzin. Elke laptop heeft vaak voor elke soort een andere koeloplossing. Zo heeft bijv een Legion 7 met een 3060 een andere koeling dan een 3080. Ook al zien ze er vanbuiten het zelfde eruit. Ook als je een platform hebt waar zowel intel als AMD in zitten dan is de koeling ook vaak specifiek ontworpen. Zeker als het om een dunne laptop gaat. Ook het feit dat jouw laptop al meer dan een jaar oud is betekent echt dat er vernieuwing in zit. Maar nogmaals: kijk de afmetingen bij Coolblue in de specificaties en je ziet dat die sowieso al anders zijn. De Slim 7x is sowieso al 1mm dunner. Het hele design van de klep is ook anders omdat er voortaan groot Lenovo op staat.
Die 1mm kan natuurlijk ook gewoon door andere rubber voetjes komen maar soit, als jouw conclusie dat de constructie van deze apparaten duidelijk verschillend is ook prima.

Reviews zullen wel uitwijzen hoe het met de koeling van deze Qualcomm uitvoering gaat zijn, misschien valt het mee. De reden dat ik sceptisch ben is dat het probleem met de AMD versie een bewuste keuze van Lenovo is om je als gebruiker geen enkele controle over de fan curve te geven, en om achterlijk lage tresholds te kiezen. Het heeft dus niks met de daadwerkelijke koelprestaties te maken, maar met ontwerp keuzes. Het lijkt me vrij waarschijnlijk dat Lenovo dezelfde overwegingen zal hebben gehad bij het ontwerpen van de Qualcomm versie. Maar we zullen zien…
Die 1mm kan natuurlijk ook gewoon door andere rubber voetjes komen maar soit, als jouw conclusie dat de constructie van deze apparaten duidelijk verschillend is ook prima.

Reviews zullen wel uitwijzen hoe het met de koeling van deze Qualcomm uitvoering gaat zijn, misschien valt het mee. De reden dat ik sceptisch ben is dat het probleem met de AMD versie een bewuste keuze van Lenovo is om je als gebruiker geen enkele controle over de fan curve te geven, en om achterlijk lage tresholds te kiezen. Het heeft dus niks met de daadwerkelijke koelprestaties te maken, maar met ontwerp keuzes. Het lijkt me vrij waarschijnlijk dat Lenovo dezelfde overwegingen zal hebben gehad bij het ontwerpen van de Qualcomm versie. Maar we zullen zien…
Voetjes worden nooit meegenomen in de afmetingen bij laptops. En dat van die fan curve.. dat is volgens mij bij geen enkele non gaming consumenten laptop in te stellen. Maar goed we zullen het zien. Denk dat tweakers er vast wel een review van gaat maken
De fabrikanten hebben schijnbaar redelijk vertrouwen in Microsoft met hun Windows op arm...
Ik moet zeggen ik moet het nog even zien of het dit keer wel goed werkt.
De kans is heel groot dat deze zelfde hardware ook ingezet kan gaan worden met ChromeOS en dat die dus een alternative verkoop strategie wordt als de windows-markt dit niet hapt/snapt.

Wel vraag ik mij af hoe hard deze hardware aan msWindows is gebakken. Kan en mag je buiten de windows software winkel nog eigen software installeren?

En geheel omdat het hier msWindows gaat draaien, hoe zit het met het draaien van eigen software? Draait het wel 32-bits-wintel software?

Enneh, kan hier eenvoudig een linux op worden geïnstalleerd? of is het net zoals de ChromeOS systemen dicht gezet in de bootloader?
Apple heeft met rosetta bewezen dat x86 op ARM emuleren prima werkt. Volgens microsoft is de emulatie op de snapdragon Elite X sneller dan Apple Rosetta 2. Daarnaast zijn, dankzij apple wederom een hoop programma's voor productivity inmiddels geschikt voor Arm doordat ze zijn herscrheven voor Apple's M-chips
Ik moet nog zien dat alle oude antieke tooltjes welke ik gebruik om hardware te confituren netjes blijft werken. Als dat werkt zal ik het prima vinden om een ARM Windows machine te gebruiken maar ik zal niet veel native ARM apps gebruiken denk ik....
Zo te zien is de rechter Windows knop, nu een Copilot knop. Ik weet niet of dit is te herprogrammeren naar iets anders, maar dat zou wel bloed irritant worden, mocht je om de haverklap per ongeluk Copilot starten :)
Maar dat is nu juist de bedoeling dat ipv. de Start knop te duwen en zoeken, moet je zeggen of typen wat je want en dan kan CoPilot dit doen.

Hoe goed dit zal werken in praktijk weet ik niet, ik werk al een tijdje met GitHub CoPilot en het zit er in het grootste gedeelte naast, dit zijn nog kleinere modellen die in een mobiele ARM moeten draaien, dus eigenlijk op een "GSM".
Nee de windows knop zit er nog gewoon. De rechter Ctrl toets is nu de Copilot toets. Je ziet al best wat laptops nu die al een Copilot toets hebben.
Ja, kan je met power toys prima aan iets anders toewijzen. Sticker erop en je hebt er geen last meer van ;)
Ik mis nog de nieuwsposts van Asus en HP, dan hebben ze we volgens mij allemaal gehad :+

Hier vind je een mooi overzicht: https://videocardz.com/ne...agon-x-elite-plus-laptops
Kijk, hier heb je wat aan. Ik mag je geen plussen geven, maar één overzicht met alle laptops en verschillen is m.i. veel handiger dan voor elke leverancier een apart artikel te maken. Leuk voor je content feed, maar niet overzichtelijk. Hopelijk komt Tweakers nog met een totaal overzicht.
NDA voor snapdragon X was precies vandaag :)
https://psref.lenovo.com/...nkPad_T14s_Gen_6_Qualcomm

Nog even een samenvattinkje van de specs van de Thinkpad. Het OLED scherm daarin heeft een verversingssnelheid van 120Hz.
https://www.qualcomm.com/...or-the-snapdragon-x-elite
The boot stack on Snapdragon X Elite supports standard UEFI-based boot. Linux boots up using devicetrees, and all standard bootloaders, including Grub and system-d boot, should just work out of the box. We use Grub to boot into Debian, and to dual-boot Windows and Debian.
De ThinkPad T14s Gen 5 is letterlijk een week op de markt. Wel iets eerder aangekondigd, maar de eerste units zijn net verscheept. Dat weet ik, aangezien ik er op 1 uit de eerste lichting wacht :p

Een Gen 6 is dan wel heel erg snel. En verwarrend, ik ga er vanuit dat de Gen 5 en 6 naast elkaar blijven bestaan.
Nu open die wel meer scheef. Zo zijn de AMD's nog Gen 4. (ook wel logisch, want AMD heeft zijn nieuwste nog niet gelanceerd).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.