Lenovo kondigt eerste laptop met Lpcamm2-geheugenmodules aan

Lenovo heeft de ThinkPad P1 Gen 7 van tenminste 2450 euro aangekondigd. De workstationlaptop is de eerste die met dunne Lpcamm2-geheugenmodules wordt uitgerust. Dit type geheugen wordt door Micron gemaakt en is gebaseerd op de CAMM2-standaard van Jedec.

In een persbericht meldt de fabrikant dat de ThinkPad P1 Gen 7 vanaf juni beschikbaar is en beschikt over een Intel Core Ultra-processor die op het zakelijke vPro-platform is gebaseerd. De laptop wordt geleverd met 'maximaal' een Core 9 Ultra 185H-processor. De cpu wordt gepaard met tot 64GB aan Lpcamm2-geheugen. Deze standaard is compacter dan reguliere SO-DIMM-geheugenreepjes en verbruikt tegelijkertijd minder stroom. Bovendien worden deze modules niet gesoldeerd op het moederbord, waardoor ze relatief eenvoudig kunnen worden vervangen.

De laptop beschikt over een 16”-scherm. Gebruikers kunnen kiezen tussen een ips-paneel van 1080p of 1440p, of een 4k-oledpaneel. De exacte resoluties worden niet genoemd. Het scherm wordt aangestuurd door de geïntegreerde Intel-gpu of een RTX 3000 Ada of RTX 4060 of 4070 van Nvidia. Qua opslag kan er maximaal 8TB geïnstalleerd worden in de twee M.2-slots met PCIe 4.0 x4-snelheden.

Het apparaat meet 35,4x24,1x1,7cm en weegt 1,82kg. De laptop heeft een 90Wh-accu. De aansluitmogelijkheden bestaan uit tweemaal Thunderbolt 4-, twee 5 Gbit/s-USB Type-A- en een gigabitethernetpoort. Het beeld en geluid worden verzorgd door HDMI 2.1 en een audiopoort. De netwerktopties bestaan uit een gigabitethernetpoort en Wi-Fi 7.

Lenovo ThinkPad P1 Gen 7
Lenovo ThinkPad P1 Gen 7Lenovo ThinkPad P1 Gen 7

Door Idriz Velghe

Redacteur

26-04-2024 • 17:25

54

Reacties (54)

54
53
19
0
0
29
Wijzig sortering
Leuk, als mijn huidige laptop het begeeft ben ik op zoek naar een alternatief waar je de componenten kan vervangen. Met de dit jaar uitgebrachte Dell XPS 16" is het RAM vastgesoldeerd waardoor ik de alternieven in overweging neem.
Mijn ervaring is dat laptops heel lang mee gaan. Vaak begeeft als eerste een toets of een ventilator of batterij raakt uitgeput. Als je wat onhandig bent of een ongelukje hebt kan het scherm het begeven of de mousepad, maar anders dan dat blijft een laptop meer dan tien, twintig jaar goed.
Ik kan uit ervaring spreken (lees honderden laptop reparaties) dat dat zeker niet het geval is.

Brakke of dode DRAM IC's zie ik per jaar een paar keer voorbijkomen.
Dat is toch marginaal? Zeker als je bedenkt dat al die laptops die het gewoon blijven doen helemaal niet bij jou langskomen.
Zeker als je bedenkt dat al die laptops die het gewoon blijven doen helemaal niet bij jou langskomen.
Ja, bovenstaande is wellicht confirmation bias.

Bij onze IT afdeling is eigenlijk de conclusie dat vooral de accus na een tijd niets meer waard zijn, maar de hardware tegenwoordig prima mee kan.

Een laptop die 5 jaar geleden high-end was, kan nu nog steeds prima mee voor dagelijks gebruik.
Da's availability bias.

Het is niet dat osmosis op zoek gaat naar voorbeelden die zijn denkbeeld bevestigen, of voorbeelden negeert die ze ontkrachten, maar dat de voorbeelden die hij ziet juist niet aselect zijn.
Inderdaad, excuses gezien confirmation bias ook vaak een negatieve connotatie heeft.
Volgens mij is dat survivorship bias.
Ik heb ook nog een laptop van 8 jaar oud.
Nieuwe accu voor moeten kopen. Verder prima. Accu op Ali kost niet eens 30 euries. ;)

Games worden wel beetje moeilijk met een GTX960M 4GB. Kan nog op low spelen.

Had een geheugen upgrade gedaan van 8GB naar snellere 16GB.

[Reactie gewijzigd door Darthpaulx op 22 juli 2024 21:39]

Gewoon vergroten van 8 naar 16 had geholpen, sneller ram met die config maakt 0,0 uit.
Maakt echt wel uit.
Meeste spellen zijn toch tot 10% beter geworden. Wat toen net geen 60fps haalde, haal ik nu.
Op mijne nieuwe laptop 15% sneller.
Door sneller ram? Dat is veel prestatie winst.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 21:39]

Ik heb hier ook nog een oude laptop met een GTX970M. Ik kan voorlopig de meeste games nog gewoon draaien op medium/high. Ik heb in de loop der jaren de dvd drive vervangen met een ssd en 16gb ram gestoken ipv 8 (AliExpress ram). De ram upgrade was een wereld van verschil in games.
Een laptop, twintig jaar?
Ik ben benieuwd met welk fossiel jij werkt. Ik raak al geirriteerd op laptops van 4 jaar oud 8)7
Ik heb een laptop van ruim 10 jaar oud die, op de batterij na, echt nog prima te gebruiken is. Toen ik die voor school gebruikte kon ik daar ook prima Skyrim op spelen zelfs. Hangt er volledig vanaf wat je ermee doet natuurlijk. Twintig jaar is dan weer wel heel erg optimistisch. xD

[Reactie gewijzigd door Saph op 22 juli 2024 21:39]

Skyrim viert dit jaar dan ook al weer z'n 13e verjaardag...
Ik heb ene 4 jaar oude Dell xps, dat werkt echt prima... Een 10800H, 32GB ram en een snelle SSD is ook nu nog uitstekend werkbaar. Misschien als je een bodembak modelletje koopt dat je je hier na 4 jaar aan gaat storen.

20 jaar lijkt me inderdaad wat overdreven, mijn Asus UX32VD is denk ik een jaartje of 10-11 oud en die is tergend langzaam. Maar die cpu was natuurlijk al vrij traag om mee te beginnen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 21:39]

Heb hier een Sony Vaio vgn fw11m. Draait nog steeds perfect. Heeft wat moeite met 3d printer/ slice software en het scherm laat duidelijk ouderdom verschijnselen zien. Maar voor de rest geen enkel probleem.
Wat is de bottleneck in die laptops? De SSD of te weinig geheugen?
Meestal is de gebruiker de bottleneck 🤪

In mijn ervaring de processor en de SSD, beide geven bij hoge prestaties ook hoge temperaturen die je uit een laptop lastig afvoert. Je kunt er dan wel een gen 4 of 5 NVME in stoppen maar die gaat snel throttle-en vanwege de warmte. Zelfde zie je in laptops met bijv een i9. Theoretisch leuk maar onder zware belasting niet beter dan een i5 of i7.
Ik zit al aan de 17 met de mijne, voor een beetje browsen en typen/excel prima geschikt. Als het echt moet draaien GTA 3 en VC en SA er zelfs op. De enige upgrades waren windows XP (geleverd met Vista Basic) en later een keer een ssd en Windows 7.

[Reactie gewijzigd door Peenutzz op 22 juli 2024 21:39]

Hier een Sony Vaio (destijds tweede topmodel) uit 2013 die alles nog vlot aankan m.u.v. games heeft zelfs usb 3 poorten voor een toestel uit die periode.
Blueray speler heeft het intussen opgegeven, de batterij is nog net genoeg om van de ene naar de andere kamer te wandelen.
Leuk detail, bij aankoop was er een dode pixel waardoor ik niet kon inruilen, vier jaar geleden is die wakker geworden en werkt sindsdien perfect.
20 jaar is wel veel, maar 10 jaar is zeker geen probleem.

Hangt er wel erg vanaf wat voor machine het was toen die nieuw was. Een 10 jaar oude laptop van €250 is iets heel anders dan van €3500.

Mijn quad core i7, 16GB RAM, 256 GB SSD laptop uit 2011 doet het nog best.
Idd op mijn MSI laptop is de letter L stuk gegaan.
Ik heb in mijn laptop ook al het tweede toetsenbord zitten.

Maar dat is niet zo'n probleem, bij mij is het letterlijk een schroefje op de achterkant en wat klemmetjes.
Ik heb voor nu maar een Bluetooth toetsenboord op mijn laptop gedaan.
Dat kan ik (n=1) bevestigen. Mijn Lenovo Y510p heb ik toevallig eind vorig jaar vervangen door een Legion 5 Pro (2e hands via T.net V&A). En ik vermoed dat deze ook nog wel een paar jaartjes mee gaat. De hardware van de Y510p was gewoon oud en traag aan het worden. Een i7-4700hq met 16GB (toen al!) en een 2-tal GT-550M GPU's en later zelf ingebouwde SSD werd toch wat traag en ik wilde wat nieuwere games spelen. Anders had ik hem gewoon nog gebruikt.
Voor latere geheugen upgrades lijkt gesoldeerd geheugen me ook niet ideaal.
Koop gelijk met genoeg geheugen. Met 32GB zit je de komende 10 jaar goed
Moeite waard om deze laptop en soortgelijke ThinkPads in de gaten te houden :) Zie ook vaak dat deze dingen standaard voorzien zijn van 3 jaar onsite warranty. Klinkt misschien heel suf, totdat je het nodig hebt.
Thinkpads zou ik met een enorme boog omheen lopen. Waren ooit goede en degelijke machines maar de afgelopen jaren zijn het gewoon overpriced lenovo consumenten rommel.

Dell XPS / Latitude en HP Probook / Elitebook. Dat is nog wel degelijk gebleven
Is het zo erg? Ik heb hier in huis ook een Elitebook waar de mousepad niet helemaal super jofel vast zit.

Ik heb Latitude, Elitebook, Thinkpad T allemaal gehad en het verschil is zeer beperkt. Bijna allemaal hebben ze 1 vastgesoldeerde dimm en ruimte voor 1 erbij. SSD is vaak slechts 1 slot. Elitebook heeft geen RJ45 aansluiting (voor het zeldzame geval dat je die nog nodig hebt), Thinkpad T (iig de non-S versie) wel. Het toetsenbord van de Lenovo is doorgaans de fijnste, de Dell er tussen in en Elitebook iets minder (travel). Maar goed, ook dat verschilt per modeljaar.

Hoe dunner is meestal ook hoe lastiger warmte afvoeren=throttle. Wie dun wil zijn moet pijn lijden. Zoiets.
De T-reeks is nog steeds heel erg goed.
De L-reeks is een ander paar mouwen
Ik loop juist hard om HP heen. Ben erg tevreden over Lenovo.
Eh, met alle respect, ik heb er de laatste paar maanden tientallen weggezet en eigenlijk nergens last van gehad tot nu toe. Als ik een periode van 2 jaar pak eigenlijk hetzelfde. Wat kleine issues hier en daar maar dat krijg je met schaal.

Waar loop jij dan tegenaan? Ik hoor mensen dit wel vaker roepen, maar ik krijg eigenlijk nooit een degelijk antwoord.

OT: Waar ik persoonlijk tegenaan loop is de magere kwaliteit van Acer education laptops. Absolute bagger, borden sterven met bosjes.
Ik verkoop alle merken in grote volumes aan groot zakelijke gebruikers, en doe dat al 20 jaar plus. Ieder merk heeft wel eens modellen met kinderziektes, hogere uitvalspercentages. Dell HP Lenovo, allemaal hetzelfde. Het gaat er uiteindelijk om hoe de vendor dit oplost en of daardoor een klant bij het merk blijft voor de lange termijn of niet. Ik heb cases gehad van 1500 desktops die met bosjes uitvuilen buiten garantie van HP, Dell notebooks met firmware issues, slechte scharnieren voor schermen, accu's die bol gaan staan en chassis die bol gaan staan daardoor. Ik kan wel 15+ cases benoemen waarbij bij bepaalde gevallen zelfs financiële compensatie zijn gedaan. Bij strategische klanten lossen over het algemeen de vendoren en het meestal netjes op voor de klant met swaps. Ze vliegen een defect in en onderzoek volgt door een kwaliteit team. Daarna volgt een conclusie en een vervolg aktie. Dat nemen ze zeker serieus.

[Reactie gewijzigd door Dimitri01! op 22 juli 2024 21:39]

De P serie workstation is toch volgens mij een ander soort dan waar jij over spreekt. Maar het kan natuurlijk dat ze sinds 2017 verslechterd zijn. Die van mij draait nog als een zonnetje.
Ik heb de nieuwe P AMD workstation en deze is nog steeds enorm goed kwa kwaliteit. Dus volgens mij is het niet slechter geworden.
Ik heb geen recente ervaring met Dell. 10 jaar geleden vond ik Dell niet meer degelijk, na jaren goede ervaringen. Misschien is het na die tijd weer beter geworden.
Met HP Elitebook heb ik zeer wisselende ervaringen, eigenlijk net als met Lenovo T- en X-series. De degelijkheid vind ik duidelijk minder dan van de oude IBM en Lenovo T-series. Maar mijn ervaring is dat ze vergelijkbaar zijn in degelijkheid met de HP Elitebook.

Ik heb toevallig net last van een trackpoint met kuren op mijn Lenovo X1. Na jaren goede dienst gaat de muis soms driften. Oplossing schijnt een nieuw toetsenbord (inclusief nieuw trackpoint) te zijn. Mijn vrouw haar HP Elitebook heeft toevallig net toetsenbord kuren.

Dit is natuurlijk n=2. Verder de nodige zakelijke ervaringen, met de IT afdeling binnen mijn bedrijf.

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 22 juli 2024 21:39]

Thinkpad reeks is nog steeds goed, op het werk heel veel modellen.
Op het werk T490 tot en met t14g4 nu in omloop, Misschien her en der nog ouder modelletje die niet ingeleverd is nog.

Allemaal prima laptops ook de t15/t16 reeks zijn goed, andere series van Lenovo heb ik niet zoveel ervaring mee(X220/x230/x240 waren leuke laptopjes).
Open up more space than ever.
LPCAMM2 utilizes LPDDR5X and a new design architecture to bring a more efficient package than standard memory, offering a 60% smaller mounting area than SODIMM2. The smaller mounting area and dual-channel structure allow a single CAMM to be used in place of two SODIMMs, enabling greater flexibility in configuring components in PCs and laptops. This flexibility empowers manufacturers to achieve slimmer devices and/or increased battery sizes.
https://semiconductor.samsung.com/dram/module/lpcamm2/
Ik vind 2 latjes in 1 compacte module combineren een belangrijke vooruitgang.

Met 2 zulke modules wordt 256bit geheugenbus of quad channel mogelijk. Dit geeft AMD de mogelijkheid om krachtigere geïntegreerde graphics aan te bieden.

Geen losse GPU in een laptop om bv een desktop RX 6700 XT bij te houden. De laptopfabrikanten vinden 1 chip beter dan losse CPU + GPU combinatie om de productiekosten te drukken.

In enkele jaren kan je voor minder dan 1000 euro een AMD Strix Halo laptop kopen waarmee je 165+ fps in Fortnite haalt.

[Reactie gewijzigd door rapture op 22 juli 2024 21:39]

Er zijn natuurlijk wel meer beperkingen dan enkel het formaat van de geheugen module om quad channel geheugen aan te bieden. De geheugencontroller moet het kunnen en je hebt meer traces nodig op het moederbord. Beiden zijn geen gratis ingrepen.
Vaak worden op het laptop moederboard LpDDRX DRAM gesoldeerd van circa 4GB/8GB, met daarnaast een of twee SO-DIMM sockets.

De voordelen volgens Micron (vertaald):
"LPCAMM2 is ontworpen om de beperkingen van SODIMM's te overwinnen, lost belangrijke problemen op waarmee laptopontwerpers worden geconfronteerd: de prestaties, kracht en
ruimte-uitdagingen van SODIMM's, en de vaste geheugenoplossing van LPDDR op het moederbord gesoldeerd.

LPCAMM2 maakt gebruik van Micron’s LPDDR5X SDRAM in een modulaire vormfactor om een ​​configureerbare, snelle en energiezuinige geheugenoplossing mogelijk te maken, waardoor gebruikers kunnen genieten van hogere prestaties en een langere levensduur van de batterij.
Om meer ruimte en flexibiliteit te creëren voor ontwerpers, de LPCAMM2-module wordt gecomprimeerd tegen een connector die verbinding maakt met het moederbord.

Dit ontwerp resulteert in een kleinere footprint (totaal volume op het moederbord) en kortere sporen om hogere snelheden te bereiken. Bovendien, een dankzij de compacte modulaire vormfactor kunnen ontwerpers onderhoud, upgrades en...configureer hun geheugenoplossingen, waardoor er meer opties ontstaan ​​dan bij een laptop ontwerpen waarbij LPDDR op het bord is gesoldeerd"

In dit geval is het Micron geheugen met de spec's:
https://media-www.micron....camm2_technical_brief.pdf

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 22 juli 2024 21:39]

Hier een "historisch" pdf-je van DELL toen ze CAMM (vanaf 2019) ontwierpen (in samenwerking met Intel en Amphenol) om de performance limiet waar LPDDR5 / SODIMM's tegenaan gaan lopen qua snelheid en warmteafvoer op te vangen. CAMM moet hogere snelheden mogelijk maken, de pad lengte tussen memory en CPU verkorten en betere hitte afvoer mogelijk te maken. CAMM ondersteunt/vervangt zowel (low power) LPDRR als SODIMM. Komt dus geheel overeen met de Micron jadadjada

https://www.delltechnolog...mm-memory-white-paper.pdf

Jedec heeft t originele DELL ontwerp (dat nooit bedoeld was als proprietary standaard) iets aangepast. Acceptatie door de gehele industrie is razendsnel gegaan
Met dat lelijke rode knopje in het midden van het toetsenbord vind ik het op een jaren 90 laptop lijken
Die zal wel aardig aan de prijs zijn.
Vanaf 2450 euro voor de oplettende lezer
Zeker omdat het een werkstation laptop is, overigens de Gen 6 generatie had een vergelijkbare prijs bij introductie.

Zie pricewatch:
serie: ThinkPad P1 Gen 6
Ach ik zie het. Meestal staat dit op het laatste beschreven.
Gek dat het eerst in een beest van een laptop wordt gezet. Doe het dan in een dunne lichte laptop of convertible waar je juist zo compact en licht mogelijke componenten wil gebruiken.
Niet zo vreemd daar juist bij veel serieus werk je memrory bandbreedte gelimiteerd bent. (FEM / CAD etc)
Ik vond t juist vreemd dat de CAMM modules gelimiteerd waren op 7476MT/s omdat t hele idee juist is dat CAMM veel hoger snelheden moet mogelijk maken
Echter is de 7476MT/s de limiet vd Intel 185H, wat t weer verklaard
Was dit niet bedacht door Dell? Kan me iets herinneren dat Dell een tijdje geleden een laptop had waar ook van die rare modules in zaten.
"Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 will be available starting May 2024, with an expected starting price of $2,619."
Tweakers:
Lenovo heeft de ThinkPad P1 Gen 7 van tenminste 2450 euro aangekondigd.
Nou, NEE dus, US prijzen zijn Ex BTW, dus de startprijs zal eerder 2900 Euro zijn. Net onder de prijs van een 16" Macbook pro

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.