Micron brengt eerste Lpcamm2-geheugenmodules uit in 32GB en 64GB

Micron heeft zijn eerste Lpcamm2-geheugenmodules uitgebracht. De ThinkPad P1 Gen 7 van Lenovo is de eerste laptop die gebruikmaakt van het Crucial Lpcamm2-geheugen. De modules zijn gebaseerd op Lpddr5x-geheugen en verkrijgbaar in 32GB- en 64GB-uitvoeringen.

De Lpcamm2-geheugenmodules van Micron zijn tweekanaalsmodules met een 128-bit interface. De modules bieden snelheden tot 7500MT/s, met een piekbandbreedte van 120GB/s. De 32GB-variant van de Lpcamm2-module kost 174,99 dollar. De 64GB-versie kost 329,99 dollar.

Lpcamm2 maakt gebruik van Lpddr5x-technologie, maar is in vergelijking met Lpddr5x modulair. Waar het geheugen traditioneel gezien op het moederbord wordt gesoldeerd, zijn de Lpcamm2-modules van Micron te verwijderen en te vervangen doordat ze met schroeven worden bevestigd.

De maximale snelheden van Lpcamm2-modules liggen momenteel iets lager dan die van Lpddr5x, die een snelheid hebben tot 8533MT/s. Micron verwacht volgens AnandTech echter dat er in 2026 Lpcamm2-modules beschikbaar zullen zijn met snelheid tot 9600MT/s.

Micron Lpcamm2

Door Sabine Schults

Redacteur

13-05-2024 • 18:19

45

Submitter: Balance

Reacties (45)

45
45
22
4
0
23
Wijzig sortering
Wat is het voordeel tov de al jaren gebruikte standaard SODIMM?
Heb sterk het gevoel dat de soldeer trend vooral commercieel is, want het is zeker niet duurzaam…

Ps.
Ik vrees dat de echte trend het integreren van RAM in de Soc voor PC’s en laptops gaat zijn, net als Apple…
Neemt minder ruimte in = Mogelijk dunnere laptop tov SODIMM met wel het voordeel dat je geheugen kan wisselen.

Op moederboard solderen heeft ook geloof ik (gedeeltelijk) te maken dat het geheugen (tegenwoordig) dicht bij de cpu moet zitten ivm signaal degradatie bij langere afstanden.
De moderne geheugen chips werken op lagere spanningen en hogere snelheden waar je last van kan krijgen als de afstand tussen CPU en geheugen te groot wordt. Een voorbeeld is signaal degradatie = bit fouten.

Ook zit er een kosten aspect bij als het geugen op het moederbord gesoldeerd zit tov een slot voor de geheugen module , op laptop niveau zal het centen werk zijn maar als je dit door gaat rekenen op een hele productie van laptops dan tikt het door.

[Reactie gewijzigd door PBloem op 22 juli 2024 13:23]

Ik geloof dat het gesoldeerde geheugen niet echt een must is, het is bijvoorbeeld op desktops ook helemaal niet nodig (al dan niet met hogere snelheden).

Voor de rest klopt het allemaal voor zover ik weet (goedkoper en dunner dan sodimms).
Laptops gebruiken vaak LPDDR dit is een type geheugen dat op low power functioneert en dus minder hitte genereert en energie gebruikt. Perfect voor laptops dus.

Deze hebben korte traces nodig en vaak een bredere bus om net zo snel te kunnen functioneren als normale DDR. Het solderen lost dus ook het probleem van de kleine bus mogelijkheden van de sodim sloten op.

Deze nieuwe types in het artikel lossen alle beperkingen op die de oude sodim gebeugen reepjes hadden en maken het weer aantrekkelijk voor fabrikanten om het solderen van gebeugen te stoppen zodat ze makkelijk meerdere soorten van dezelfde laptop kunnen aanbieden.
Die Lpcamm2 koppeling is zo'n 12% langzamer dan gesoldeerd geheugen, dus als je topprestaties wil is het niet de beste optie.
Uiteraard, maar we kunnen er vanuit gaan dat dit uiteindelijk ook opgelost wordt. Het belangrijkste is dat er nu een nieuwe standaard is die alle vorige belemmeringen oplost en dus ruimte geeft voor nieuwe ontwikkelingen.
Wie is we?

Ik ga ervan uit dat dat de natuur wetten zijn en dat het niet "opgelost" gaat worden. Dit is niet iets van vandaag of gisteren en ook niet iets wat alleen in geheugen reepjes optreedt. Als er een oplossing was dan hadden we die oplossing eerder elders gezien.
Als je het artikel leest besluit de laatste zin met:
Micron verwacht echter dat er in 2026 Lpcamm2-modules beschikbaar zullen zijn met snelheid tot 9600MT/s.
"Wij tweakers" kunnen dus verwachten dat de problemen uiteindelijk wel opgelost worden.

Natuurlijk zijn natuur wetten belemmerend maar dat betekent niet dat de snelheid niet omhoog kan. Het betekent alleen dat er misschien meer gekeken moet worden naar het materiaal dat gebruikt wordt voor de traces en hoe we de afstand nog verder kunnen verkleinen.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 22 juli 2024 13:23]

Dat ze allemaal slimme truckjes toepassen om de bandbreedte te vergroten wil niet zeggen dat de kloksnelheid drastisch omhoog gaat of dat er een oplossing is voor de beperkingen van de natuur.

Transfers per second is niet hetzelfde als Hertz.

WIJ tweakers, hadden het over de fysieke beperkingen en ontwerpkeuzes. Er is geen "oplossing" voor die beperkingen anders als de datapaden fysiek korter maken en verlies beperken door geen connectoren of soldeerpunten te gebruiken.

Hoe je het draait of keert, die connector zal altijd maar ook altijd dezelfde verliezen geven. Als je appels met appels gaat vergelijken, dus connector vs gesoldeerd, dan zal die 12% er altijd zijn.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 13:23]

Uitbreidbaarheid heeft zijn prijs. Vastgesoldeerd is kopen zoals het is - of beginnen knutselen. Het is uw keuze. Maar ik wil verwijderbaarheid en uitbreidbaarheid.
Meh, 12% minder geheugenbandbreedte zal niet heel veel verschil maken in real world applicaties. Het valt me altijd tegen hoeveel geheugensnelheid uitmaakt (of mee, ligt maar hoe je het bekijkt). En AMD kan er altijd wat extra cache bovenop de CPU gooien om het nog minder uit te laten maken.
Als het weinig verschil zou maken zou geheugen niet steeds sneller gemaakt worden ;)
Voor geheugen intensieve workloads (denk bv. compilers of grote rekenmodellen) gaat het echt wel helpen.
Anoniem: 80910 @bzzzt14 mei 2024 10:00
Mooie tradeoff, maar ik kies voor deze modules zodat je er nog eens 1 bij in kan steken. 10% lijkt veel, maar geheugen is al heel snel. Kan weleens net zo merkbaar zijn als met ssd gen4-5 verschil.
Vond dat iFixit dit aardig goed uitgelegd heeft. Het voornaamste is dat de modules meer power efficiënt zijn dan de huidige DIMM's in combinatie met het feit dat je ze zelf kan verwisselen (bijvoorbeeld bij schade of uitbreiding van de capaciteit).

https://www.ifixit.com/Ne...m2-memory-is-finally-here
Het voordeel is dat je hogere snelheden kan bereiken doordat de afstand kleiner wordt. Ook is dit een mooie tussenweg versus het integereren van RAM in de SoC aangezien de camm2 modules wel vervangbaar/uitbreidbaar zijn en RAM op de SoC niet.

zie: You can Upgrade Your Laptop's Memory Again! (CAMM2)
Wat is het voordeel tov de al jaren gebruikte standaard SODIMM?
Een SODIMM connector is niet geschikt voor de snelheden die de snelste modules nu halen.
Heb sterk het gevoel dat de soldeer trend vooral commercieel is, want het is zeker niet duurzaam…
Dat wordt hier continu herhaald, maar waar is het bewijs? Gaat het vaker stuk? Je hebt een connector minder dus die kan ook geen problemen meer veroorzaken.
Heb je echt meer geheugen nodig: koop maar nieuw.

Dat is inderdaad niet duurzaam.
Je kan je systeem ook inruilen bijvoorbeeld, gebeurt nu ook al bij Apple spul. Je hoeft je oude spul niet in de kliko te gooien…
Anoniem: 80910 @bzzzt14 mei 2024 10:05
Laten de 2e hands prijzen van laptops vs laptops van Apple. Die laatste blijft meer waard. Inruil zou je dan al minimaal 500 schelen en je blijft met de lage ram zitten...
Ik vrees dat de echte trend het integreren van RAM in de Soc voor PC’s en laptops gaat zijn, net als Apple…
Dat is wel zeker (dan een klap L4 naast extra L3 of sram of welk naampje ze het dan geven). Maar ik denk dat voor een beetje desktop tenminste 1 CAMM2 (doen dual channel) module of 2 slots voor een bak geheugen wel blijft.
Ik kende Lpcamm2 nog niet, maar dit lijkt me een mooie ontwikkeling. Nu nog zorgen dat alle laptopfabrikanten dezelfde standaard gaan omarmen.
De eerste Tier 1 laptop maker heeft eerder al een aankondiging gemaakt lenovo, belangrijk om te vermelden is dat dit geheugen doorgaans wordt toegepast in laptop workstations:
nieuws: Lenovo kondigt eerste laptop met Lpcamm2-geheugenmodules aan

Ik weet uit betrouwbare bron dat Dell binnenkort ook een aankondiging zal maken met Lpcamm2.

Samsung is afgelopen jaar begonnen met Lpcamm2 namelijk in september 2023. De eerste klanten samples voor grote OEM's zijn in november verstuurd o.a. naar Lenovo en Dell.

Links:
https://news.samsung.com/...-future-of-memory-modules

https://semiconductor.samsung.com/dram/module/lpcamm2/

Hynix komt binnenkort met hun LPCAMM2 uit:
https://www.chosun.com/en...LVB6LTUZA4HLREOAM6RF7GNY/

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 22 juli 2024 13:23]

in sommige precision laptop modellen gebruiken ze op dit moment ook al hun eigen CAMM modules.
Op basis van Lpcamm inderdaad. Vergis je niet als je naderhand nog een upgrade wilt doen dan betaal je voor sommige laptops 1999 USD en in europa 1899 euro voor 128GB.

https://www.dell.com/en-u...odimm/apd/370-ahfr/memory

Interessant als je een workstation hebt waar zware CAD-applicaties op lopen, maar (schat ik in) voor de gemiddelde huis/tuin en/of gamer niet interessant (op dit moment).

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 22 juli 2024 13:23]

dankjewel voor deze informatie en link.

Wij zijn op de zaak momenteel aan het kijken naar de hardware vervanging client side en een Dell workstation met dit soort ram is 1 van de opties, dit ga ik zeker meenemen in de pros / cons lijst van de Dell machine.
Graag gedaan ;-)
Het is ergens verbazingwekkend dat Lenovo eerst is en niet Dell, daar de standaard initieel ontwikkeld is geweest door Dell.
Het huidige Lenovo was vroeger IBM (thinkpad lijn althans), deze hardware tak van IMB was opgekocht en samengevoegd binnen Lenovo. Het oude IBM Lenovo is op gebied van zakelijk gebruik een zeer grote en dominante speler.
https://www.statista.com/...share-held-by-pc-vendors/

Terugkomende op de LPCAM standaard, deze is door JEDEC gestandaardiseerd:
https://www.jedec.org/new...o-key-memory-technologies

Kan er zelf niets over terugvinden met betrekking tot Dell die deze standaard ontwikkeld zou hebben, meestal doet een Tier1 DRAM maker zo een design traject en dan wordt de standaard gedeponeerd bij JEDEC voor adoptie. Door een R&D vraag van een van deze Tier 1 grotere klant(en) of om technologische doorbraak te forceren ten opzichte huidige standaard/techniek.

Als voorbeeld een Tier 1 zijn de fabrikanten zoals Samsung, Hynix, Micron etc.
Tier 2 NANYA en Winbond
Tier 3 PSMC en CXMT (china) etc.

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 22 juli 2024 13:23]

Ik wed dat degene die het nog niet doen, het geheugen ook op het moederbord gaan solderen, dat is goedkoper. Verreweg de meeste gebruikers steken er later sowieso geen reepjes bij.
Veel van die grote spelers willen hun toestellen juist heel modulair houden, zodanig dat ze zonder extra kosten SKU's kunnen bijmaken en er tijdens de productie nog geen beslissing gemaakt moet worden, slechts bij de assemblage.
De tendens de afgelopen jaren is dat toch minimaal 1 reepje gesoldeerd is en er 1 bij te prikken is op de zakelijke modellen van HP, Lenovo.

Een HP z-book is wel modulair (iig een paar jaar geleden nog wel) en plek voor 2 nvme SSDs. Dat is bijzonder, maar dat is ook de prijs van zo'n laptop (met gemak richting of over de 2k). M.i. te veel geld voor de geleverde waar.
in de zbook serie misschien, maar in de g11 elitebooks en probooks staat er toch nog altijd 2 sodimm slots.
Ik heb een Zbook Power G10 van mijn werkgever, die heeft inderdaad nog steeds meerdere SODIMM sloten en 2x m.2 voor SSD’s. Is nog een hoop aan te sleutelen, relatief.
Nee, maar een paar downsides voor gesoldeerd geheugen zijn er ook wel, ook in de zakenwereld.

Zolang je laptops onder garantie vallen en het geheugen raakt defect, moet je hele moederbord vervangen worden, kan een lichte irritatie factor zijn als je alles via Intune regelt, nieuwe registraties enzo, maar als je dit buiten garantie gebeurt, kan je de laptop net zo goed weggooien, want niet alleen het ram zit gesoldeerd, maar ook de cpu, dus als 1 van die 3 zaken defect raakt, zijn er 3 onderdelen die vervangen moeten worden, alleen maar omdat ze fysiek niet te scheiden zijn.
Als het buiten garantie gebeurt heb je het over een laptop van meer dan 3-5 jaar oud, zakelijk zijn de al lang afgeschreven en is het domme pech.
Statistisch gezien zijn CPU, geheugen of moederbord niet zo vaak aan de beurt, vermoed dat er een orde grootte laptops meer 'sneuvelt' door koppen koffie; misschien beter dat te verbieden op de werkplek dan gesoldeerd geheugen...
Dat klopt, maar er zitten meer zaken op het mobo dan alleen die onderdelen die ik in eerste instantie noemde natuurlijk.

Wat betreft de garantieperiode heb je gelijk, maar er zijn genoeg bedrijven die de systemen langer aanhouden dan de garantieperiode, om wat voor een reden dan ook.
Kan zijn door een aanstaande overname, of dat er gewacht wordt op een gelijktijdige upgrade van hw en sw, zoals wij hadden toen we van win7 naar win10 gingen, hebben we een jaar uitgesteld zodat het tegelijk kon vallen met de hw upgrade.

In zo'n tussenperiode, zoals wij hadden, was het erg fijn voor de zaak dat ik graag sleutelde aan hardware en dus een x aantal laptops, wanneer er een onderdeel kapot ging, als spareparts laptop ging gebruiken, zodat ik, wanneer er andere hw failures optraden bij systemen die nog in gebruik waren, die spareparts laptops kon gebruiken om de zaak draaiende te houden, totdat we eindelijk overgingen op nieuwe hw........heeft vele duizenden euros gescheeld in reparatiekosten kan ik je vertellen.
En die reparaties varierden van defect ram, defecte cardreader, scherm, accu, zo'n beetje alles wat je wel kon vervangen zonder het mobo te hoeven vervangen.
In zo'n tussenperiode, zoals wij hadden, was het erg fijn voor de zaak dat ik graag sleutelde aan hardware en dus een x aantal laptops, wanneer er een onderdeel kapot ging, als spareparts laptop ging gebruiken,
....heeft vele duizenden euros gescheeld in reparatiekosten kan ik je vertellen.
Dat is fijn voor je bedrijf en ik hoop dat je daar ook vorstelijk voor gecompenseerd bent, maar afhankelijk zijn van hobbyvaardigheden van medewerkers heeft ook z'n nadelen. Als je onderdelen uitwisselt ben je bijvoorbeeld niet meer compliant met bepaalde recycling wetgeving want geen fabrikant wil een random bak onderdelen terugnemen. Zelfs de lokale PC kringloop moet daarvoor gecertificeerd personeel hebben tegenwoordig.
En als er gesoldeerd geheugen gebruikt is kan de gevraagde prijs voor iets meer geheugen flink omhoog, want de eind gebruiker kan zelf toch niet upgraden. Apple en Dell zijn hier heel erg goed in, maar er zijn er vast meer.
Afgezien van de eventuele extra inkomsten is het sowieso prettig voor fabrikanten dat ze maar met 1 of een paar types geheugen hoeven te testen. Dan kan je ook gaan tunen voor het geheugen wat je meelevert in plaats dat je 'alles' moet gaan certificeren.
En je wint ook nog een beetje snelheid: zo'n Lpcamm2 is ongeveer 12% langzamer dan gesoldeerd geheugen.
Is dit niet iets wat de switch ook gebruikt? Weliswaar een oude brakke versie dan.
Maar de laadtijden vond ik altijd nog wel best vlot voor een switch.
hm? dat zijn toch gewoon 2x2GB Samsung ddr4 chipjes gesoldeerd op het moederbord ?
4 GB LPDDR4 @ 1,331/1,600 MHz

Maar of dat is wat jij bedoeld denk dan van niet?
Nee, ik doel op het idee dat de switch gesoldeerd geheugen heeft, en niet een module variant zoals dit lpcamm2.
Switch heeft een 'verwijderbare' geheugen module voor opslag, niet werkgeheugen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.