Microsoft onthult autonome Copilot Agent- en Team-werknemers

Microsoft onthult tijdens het Build-evenement een autonome digitale 'werknemer', een Copilot Agent. De tool moet zelfstandig in een bedrijf geïntegreerd kunnen worden en zelfstandig taken kunnen uitvoeren. Verder moet Team Copilot vergaderingen gaan begeleiden en sturen.

Copilot Agents kunnen een taak toegewezen krijgen met bijbehorende databronnen, waaronder bijvoorbeeld e-mailinboxen en toegewezen documenten. Microsoft neemt als voorbeeld een Agent die de onboarding van een nieuwe werknemer verzorgt. De tool moet in dit voorbeeld onlangs toegevoegde nieuwe werknemers kunnen herkennen en vragen kunnen beantwoorden. Ook kunnen beheerders een stappenplan of workflow inrichten voor de virtuele werknemer. Agents worden binnenkort via een Copilot Studio-previewbuild getest.

CopilotCopilot

In het verlengde daarvan toont het bedrijf Team Copilot, een integratie van de AI-tool in Microsoft Teams met een vergelijkbare werknemerfunctie. Gebruikers kunnen een Team Copilot aan een vergadering toevoegen, waarna de tool gesprekken kan notuleren, aandachtspunten kan geven, de agenda kan bijhouden of als projectmanager kan dienen. Het bedrijf toont ook scenario's waarin Team Copilot zelfstandig taken uitvoert, bijvoorbeeld een document uitschrijven. Wanneer de tool hulp van menselijke werknemers nodig heeft, kan het deze gebruikers om input vragen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

21-05-2024 • 19:27

85

Reacties (85)

85
85
37
0
0
44
Wijzig sortering
Kwam dit rond November? Ik denk dat menig baas dat met Teams werkt wel even goed gaat nadenken voordat alle bedrijfsgeheimen heel nauwkeurig worden doorgespit door een AI. Dat is het enige waar ik nog mee zit. “Recall” functie lijkt me enig. Vooral als het even soepel werkt als “Generative fill” in PS. Een goed voorbeeld van hoe AI écht handig kan zijn.
Ik zeg op mijn beurt, laat maar komen! Laat alle makkelijke vragen maar door AI afgehandeld worden.

Dan kunnen de medewerkers zich met lastigere vraagstukken bezig houden.

De uitdaging zit hem erin of AI een inschatting van zijn eigen kwaliteiten kan maken zodat vragen tijdig doorgezet worden naar een medewerker.
Het probleem is dat mensen kennis en ervaring opdoen door de makkelijke taken. Zodat ze later de moeilijkere kunnen doen.

Door AI dat nu te laten doen, ontlast de mensen met veel kennis nu, maar je zorgt dat het niveau van je medewerkers gaat dalen.
Ja precies. Het gebruik van AI maakt ontzettend lui, heb ik al gemerkt. Niet alleen omdat je de taak niet zelf hoeft uit te voeren, maar ook omdat het demotiverend is dat een computerprogramma in luttele seconden antwoorden kan genereren waar jij heel veel moeite voor moet doen. Dat maakt dat mensen achterover gaan zitten. Ze voelen zich misschien ook minder verantwoordelijk voor als een antwoord niet juist is. Dat is dan de schuld van ChatGPT. Al met al vraag ik mij sterk af of we als maatschappij beter af gaan zijn met AI.
... maar ook omdat het demotiverend is dat een computerprogramma in luttele seconden antwoorden kan genereren waar jij heel veel moeite voor moet doen.
Klopt. Je hersenen gebruiken dan ook maar 20 Watt per dag aan energie, wat op jaarbasis neerkomt op 175 kWh.

Op LLM gebaseerde AI is verre van energie-efficient. De datacenters waar deze AI draait gebruiken wereldwijd op jaarbasis zo'n 500 terawattuur aan energie. Dat komt op jaarbasis neer op 60 MWh per wereldburger, wat driehonderd keer zoveel is als ons individuele biologische denkvermogen.
20 watt (joule per seconde) bedoel je denk ik? (i.p.v. 20 watt per dag)

Met 20 watt kom je uit op 20 wattuur in een uur (per definitie), oftewel 0.02 kilowattuur. 0.02 * 24 * 365 is de 175 kilowattuur die je noemt.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 22 juli 2024 15:11]

Paar nuances en grove berekening (gaat om orde grote):
1) AI doet dit dan ook in ~2 seconden, waar een mens al gauw een paar minuten bezig zal zijn (stel 2 minuten). Dat is dus snel een factor 60x sneller.
2) Een mens is niet 100% productief en werkt maar 4 uur productief per dag.
3) Zonder lichaam geen werkend brein. Een mens verbruikt zo'n 2500 kcal per dag. Dat is zo'n 10.000 kilo joule = 10 mega joule(!) per dag.

Dus om 4 uur productief te zijn als mens, verbruikt een mens 10 mega joule. Oftewel 2,5 mega joule per productief uur. Doe in die tijd 12 taken van 5 minuten, dan kost dat per taak (2500/12) = 208 kilo joule = 0.057778 kWh.

Vergelijk dat met het verbruik van een LLM voor een vraag: 0.0025 kWh (bron: https://www.businessinsid...huishoudens-ai-revolutie/).

Dus een LLM is 0.0025/0.05778 = 23x efficiënter. En 50x sneller.

Of het antwoord daadwerkelijk beter is, ligt aan de use-case. Vergeet ook niet dat het efficiënter maken van deze algoritmes én hardware prioriteit heeft voor de producenten ervan, dus deze getallen zullen alleen maar positiever uit gaan vallen richting de LLMs.

[Reactie gewijzigd door Julianvvz op 22 juli 2024 15:11]

Om ook eens een ander geluid te laten horen:
Ik gebruik tijdens mijn ontwikkelwerkzaamheden al een tijdje GitHub Copilot en ik moet zeggen dat ik er wel heel blij mee ben. Vooral bij vervelende werkzaamheden, zoals unit testen, kan AI prima mee helpen. Ook ben ik ontzettend bij met de slimme 'code completions' en handige voorzetjes die je krijgt aangeboden.
Ik ben niet luier geworden door AI, maar wel een stukje productiever :)

Je hebt het trouwens over ChatGPT. Hou er rekening mee dat je geen gevoelige (klant)data stuurt naar ChatGPT, want ChatGPT gebruikt deze data voor het trainen van z'n modellen.
Als je "controleren en corrigeren van de GitHub Copilot aanvullingen" voor lief neemt, ja.
Goeie opmerking.

Maar misschien kan AI ook wel meehelpen in de opleiding van nieuwe werknemers?
Het is mijn ervaring dat toegang tot informatie, en vooral de correcte en actuele informatie, de uitdaging is. Wat Copilot ervaringen:

Veel data staat in systemen waar Copilot niet bij kan. De afdelingen die verantwoordelijk zijn voor Copilot en die andere systemen willen/kunnen dat niet integreren. Op zijn best lange baan werk, in het slechtste geval gaat het nooit gebeuren.

Veel verouderde data. Iedereen bewaard van alles en overal. Copilot lepelt dat soms op als actueel feit.

Bestanden op mijn eigen PC (one-drive) kan Copilot dan weer niet bij.

Copilot voor Office apps zijn gehandicapped in de zin dat ze erg op de eigen apps gericht zijn. Vanuit Powerpoint informatie uit Teams/Sharepoint trekken gaat bijvoorbeeld niet. Het zijn allemaal eilandjes.

Combineren van bedrijfsdata en internet data in 1 AI sessie blijkt moeilijk te zijn. Het is het een of het ander. Het schijnt technisch wel mogelijk te zijn, maar wordt vanwege data beveiliging niet toegestaan.
de co-pilot voor powerpoint kan je toch naar een bestand op sharepoint wijzen om daar een presentatie over te maken? En als ik de co-pilot in Teams iets vraag doorzoekt hij wel degelijk mijn onedrive for business
Dat laatste is al stukken verbeterd, RAG. Dit plus validatiechecks maken dat generatieve AI grotendeels ingezet kan worden voor repetitieve taken, maar ook als serieuze sparringspartner gezien kan worden - zeker als het getraind is op interne data zoals de enterprises nu op dit moment aan het doen zijn.
Ik zet juist AI agents in voor de lastige vraagstukken. Is nog leerzaam ook.
Binnen de huidige Microsoft abonnementen blijft de data van de organisatie en wordt dit niet gedeeld met Microsoft.

Wat mij betreft zijn er twee keuzes die organisaties kunnen maken:
1: AI inzetten, goede due diligence uitvoeren en hier strakke processen op inrichten.
2: AI negeren, lagere productieve medewerkers, gezien worden als een ouderwets en trage organisatie, concurrentievoordelen verliezen en moeite met het vinden van nieuw personeel.

Ik gebruik generatieve AI binnen al mijn werkzaamheden, sommigen hier hebben eerder mijn reacties gelezen waarin ik beschreef hoe mijn vorige werkgever generatieve AI inzet en daarmee miljoenen bespaard heeft. Dat gaat om een fintech, onder strenge regulering van Europese en Amerikaanse toezichthouders, dus zeker geen gepruts. Op basis van deze ervaringen en mijn eigen activiteiten binnen deze grootschalige implementatie zie ik de wereld enorm veel veranderen in de komende jaren. Productiviteit zal blijven stijgen komende jaren en bedrijven die AI niet of te laat inzetten, gaan achterlopen en worden niet gezien als een geschikte partner.
Jep. Ik heb (vanuit een security-rol) recent een risk assessment van genAI tools gedaan, zoals zovelen dat zullen hebben gedaan. TL;DR (haha toch hartstikke L): werknemers gaan toch wel met een AI chatten (waar ze misschien onbewust iets geheims delen), maar wij eisen dat ze dat alleen met Microsoft Copilot doen na SSO login en niet met bv ChatGPT. Daarmee is het model waar ze mee chatten er één die in een compleet andere infra draait dan de tools die consumenten gebruiken en het is er een die onder zakelijke voorwaarden valt mbt zaken als vertrouwelijkheid. De input wordt niet gebruikt voor training. Het blijft tricky, maar de aard van de mens is ook om assistentie van dit soort tools te zoeken om beter te presteren. Van mijn part doen ze wat ze willen, maar wel met tools waarvan ik waarborgen heb.

[Reactie gewijzigd door BeefHazard op 22 juli 2024 15:11]

Prima maatregelen!

In mijn vorige functie was ik CISO bij de fintech waar ik over schreef en heb met personen van OpenAI aan tafel gezeten. Het is heel duidelijk wat zij willen bereiken, maar het is ook heel helder wat de toegevoegde waarde voor organisaties is. Zorg dat men geïnformeerd is over het juiste gebruik, stel technische maatregelen om bepaalde zaken af te dwingen, inspireer mensen om het goed in te zetten en geef ook terug: een hogere productiviteit kan leiden tot een hoger salaris of minder werkuren met behoud van salaris.
een hogere productiviteit kan leiden tot een hoger salaris of minder werkuren met behoud van salaris.
Is dat ook gebeurt toen de bijl vervangen werd door de kettingzaag?
Toen vloog 75% van het personeel er uit. Klanten dingen nu al af op tijd of prijs als kenbaar wordt dat AI wordt ingezet voor het werk dat ze vragen.
een hogere productiviteit kan leiden tot een hoger salaris of minder werkuren met behoud van salaris.
Oef, ik volg je verhaal heus wel maar dit is wel tegen het naïve aan.
Zo werkt het echt niet, de eerste paar specialisten wel hoor, die kunnen er mooi op cashen. Maar als eenmaal ai gebruiken standaard is, dan wordt je er heus niet extra voor betaald. Het is een schuivende schaal immers : op een gegeven moment ben je niet productiever, de norm is verschoven. Productiever zijn, tov van vroegah dan, is de standaard, daar krijg je noppes extra voor betaald. Ben je productiever en krijg je nu je werk af in 35 uur ipv 40 uur ? Mooi hoor, dat betekend dat je 15% meer gaat opleveren per week, immers je hebt nog steeds je 40 urige contract. Owh je wilt dat niet ? Geen probleem we vinden wel iemand die die 40 uur wil werken met diezelfde tools...
De kwaliteit in respons van Microsoft 365 Copilot is, hoewel Microsoft beaamt dat het op hetzelfde GPT-4 model gebaseerd is, teleurstellend i.v.m. ChatGPT. In mijn ervaring is het alleen goed in het samenvatten van Teams meetings. Copilot Studio is niet veel beter (lees: instabiel). De reden waarom wij ook ChatGPT Enterprise in gaan voeren.
Daarom heb je ook specifieke agents nodig die je taken uit kunt laten voeren en dat prima doen door de afbakening en instructie.

Zelf Gemini heeft aan dat het niet kan wat allerlei gereedschap wat in ontwikkeling en te gebruiken is al wel kan.
Hoe zie je het als werknemers met bijv Llama3 70B lokaal babbelen? Dat lijkt me nog het beste scenario of..?
Dat zie ik als development/line-of-business tool en is geoorloofd :)
Er is inderdaad geen weg terug.

Maar er zal toch ook nog een en ander moeten opgetuigd worden qua algemeen toezicht. Waarschijnlijk zal er wel een (wettelijk verplichte) functie komen zoals AI-officer om een en ander in goede banen te leiden. Zoals we ook al kennen bij de gdpr en veiligheid en welzijn op het werk.

Ook toezichthoudende inspectiediensten en rechtbanken zullen hierin moeten opgeleid worden en ervaring in opdoen.

Ik zie mijn eigen job als technisch inspecteur ook wel serieus veranderen de komende jaren. Ik heb al een lijstje met zaken die ik zou kunnen doorschuiven naar AI :)
Dat noemen we toch al even governance en bouwen we om elke applicatie heen?
Ik zie het ook nog wel veranderen maar toen ik het een jaar geleden testte maakte ChatGPT heel overtuigend enorme fouten in simpele essays.
Ik vind dit zoooooooo verschrikkelijk argogant

AI negeren, lagere productieve medewerkers, gezien worden als een ouderwets en trage organisatie,
Leg eens uit? Lijkt mij een redelijke toekomstvisie die ieder mens deelt die ervaring heeft met het correct gebruiken van gen AI.

Op basis van mijn ervaringen bij organisaties waar generatieve AI al grootschalig is geïmplementeerd, wil ik nooit meer bij een bedrijf werken waar dat niet het geval is.
En wie gaat dan nog iets zinnigs kunnen zeggen over de uitkomsten van die due diligence? Of heeft de mogelijkheid om een strak proces nog strakker te maken?

Immers mensen hoeven niet meer na te denken - Copilot, de strakke processen en due diligence zijn leidend. Lijkt me zo een saaie boel en verschrikkelijk geestdodend!

En ondertussen maar afgeven op o.a. Poetin, Xi Jinping en Kim Jong-un... is zo een door Copilot (en vergelijkbaar) bestuurde/gestuurde samenleving nou zo veel beter?

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 22 juli 2024 15:11]

Dat zijn mooie ethische vragen waar wij als maatschappij antwoord op moeten geven door te laten zien hoe we generatieve AI verantwoordelijk gebruiken.
Afgeven op China en het dan een paar jaar later zelf invoeren omdat die Chinezen toch wel een punt hadden...
Volgens mij moet dat gewoon uit te sluiten zijn.

Nu moet je Copilot ook wijzen naar een file.
Dus je schrijft een presentatie in een docx dan kan je powerpoint op basis van dat document een pptx laten maken.

En dat werkt wel heel mooi.
Zelf daarna de stijl veranderen, er worden gelijk een x aantal voorgesteld met betrekking oo het onderwerp.

Dus vooralsnog zal dat nu ook moeten gebeuren. Je moet het nog wel met een taak/bronbestand aan het werk zetten.
We staan aan de vooravond van een revolutie. Werken is over 10 jaar onherkenbaar veranderd. Wow, wát een vooruitgang
Ik denk het ook maar het wordt niet altijd gezien ;) veel voorkomende opmerkingen:

Data wordt gebruikt door copilot/gpt: in principe niet waar, mits ze zich aan hun eigen voorwaarden houden. Dit kunnen ze zich niet permitteren en als waar dan is sharepoint (als voorbeeld) net zo onveilig.

De antwoorden kunnen onjuist zijn: klopt, net als het antwoorden die je aan je collega vraagt. Je moet altijd nog wel zelf nadenken.

Als ik naar een gemiddelde grote ondernemingen kijk dan zijn er zeker 10%-20% van de taken die mensen doen perfect te vervangen door AI van het niveau waar we nu mee zitten, mits op de juiste manier ingezet!

Maar de techniek vanuit een bedrijfseconomisch perspectief is irrelevant voor een competitief voordeel. Alle ondernemingen hebben toegang tot deze techniek (LLM), enkel de data die de ondernemingen (correct) heeft, is hetgeen waar ze zich mee kunnen onderscheiden. Simpel gezegd, heb jij een beter data platform (en natuurlijk ook de data) dan je buurman, dan kan je een voordeel halen.
De antwoorden kunnen onjuist zijn: klopt, net als het antwoorden die je aan je collega vraagt. Je moet altijd nog wel zelf nadenken.
Je slaat de nagel hier op de kop, we gaan naar een generatie die dat juist niet meer doet, want AI zegt dat x juist is. En zo worden naar mijn mening de antwoorden waarmee AI wordt getrained ook minder waardevol, want die zijn weer getrained op voorgaande antwoorden van AI.
Goh hebben we dat nu niet al? Iedereen gaat er vanuit dat het systeem klopt! Neem een gemiddelde kassa, als het bliepjes zegt 2€ dan zal het wel kloppen, ook al kost het 6€. Dat is imo niks nieuws.
Vind ik persoonlijk wat anders. Een kassa klopt of ze klopt niet :). Dat is op zich techniek waar je op vertrouwt.

AI is ook techniek maar techniek die je vervolgens weer leert met de antwoorden van de vorige generatie (want dat is toch hoe heel de AI werkt in mijn ogen). Die ziet volgens mij geen verschil tussen een antwoord dat hij misschien eerder zelf heeft gegeven en iets nieuws van een echte persoon. Resultaat, je AI gaat zelf nog geloven wat hij eerder antwoordde :p

Vooral in jobs waar eerder veel out of the box gedacht moest worden, krijg je naar mijn mening eerder en vage/generieke oplossing die eerder iedereen al heeft gebruikt. Daarom misschien niet slecht natuurlijk, maar echt innovatief en mee leren denken doe je niet.

Ik vrees dat we dus naar een tijd gaan waarin de nieuwe generatie niet anders meer kent en dus alles wat AI zegt voor waarheid aanneemt. Vervolgens worden daar dan weer nieuwe modellen mee getrained en alle innovatie is de deur uit (of ben ik nu aan het doem denken :p).

Vind het persoonlijk ook handig om korte voorbeelden van gebruik van bepaalde code te genereren. Werkt toch net iets sneller dan 5 artikels op google door te spitten om eerst 4 verkeerde antwoorden tegen te komen. Daar werkt het wel goed voor vind ik, ook al heb ik copilot al meer dan eens op fouten betrapt idd. Dat is een kwestie van dat er uit kunnen filteren omdat je het nog gewoon bent om zonder te doen.

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 22 juli 2024 15:11]

Klopt het is zeker meer zwart/wit bij traditionele systemen (een kassa) maar daar gebeuren ook fouten die niet worden opgemerkt omdat men vertrouwd op het systeem, vandaar dat het niet heel anders is qua vertrouwen op techniek. Nu zeggen het is niet te vertrouwen is mijn inziens hetzelfde als de wiskunde leraar van vroeger die zei "je hebt immers niet altijd een rekenmachine bij je"

En out of the box denken? Bij de meeste jobs in een standaard bedrijf is er bar weinig out of the box denken ;) we doen graag alsof wat we doen zo bijzonder is maar de realiteit is dat het meestal hetzelfde is

[Reactie gewijzigd door Zorg op 22 juli 2024 15:11]

Maar dat was jaren geleden niet anders toen riepen we al 40% van je personeel kun je automatiseren via ps tasks etc.

Nu roepen we het zelfde met ai.

Werk verdwijnt niet het muteerd ipv document beheerder beheer je dadelijk de AI.
Dat heeft te maken met economische verdienmodellen oa gebaseerd op gewerkte uren. De enige reden waarom wij naar twee keer zoveel mensen willen is twee keer zoveel winst voor de investeerder die ons na vijf jaar weer doorverkoopt. Hoewel het door AI ook een kat in de zak kan worden...

[Reactie gewijzigd door satya op 22 juli 2024 15:11]

5 jaar, denk ik al. Over 10 jaar zitten we allemaal thuis.
over 10 jaar werk je je helemaal uit de naad.....aan echt lastige zaken. Je zult afgerekend worden op hoe goed jij de AI agents weet aan te sturen, ongeveer net zoals iemand die zijn weg weet in IT 30 jaar geleden.

Denk niet dat secretaresses (m/v) overbodig worden, die worden weer meer echte office assistants en lokale vraagbaken voor dingen waar een AI geen weet van heeft (oliemannetjes en olievrouwtjes zijn overal nodig)

Het worden spannende tijden
Geen jaarlijkse beoordelingsgesprekken meer nodig O-) op basis van je performance (kwantitatief meetbaar) wordt je door de algoritmes geranked en gescoord. Je krijgt elke maand verbeterpunten in je mail en gaat het niet goed of snel genoeg kan je na het einde van de maand niet meer inloggen.
Dat is al de realiteit bij heel wat grote bedrijven zoals Amazon
En hoe wordt dan de kwaliteit gemeten?
Is dat dan nog heel belangrijk? Voor zulk soort bedrijven tel je alleen maar mee als je (aandeelhouders)waarde/winst kan opleveren. Je kost geld en je levert waarde op. Waarde - kosten = jouw bijdrage.
over 10 jaar werk je je helemaal uit de naad.....aan echt lastige zaken. Je zult afgerekend worden op hoe goed jij de AI agents weet aan te sturen, ongeveer net zoals iemand die zijn weg weet in IT 30 jaar geleden.

Denk niet dat secretaresses (m/v) overbodig worden, die worden weer meer echte office assistants en lokale vraagbaken voor dingen waar een AI geen weet van heeft (oliemannetjes en olievrouwtjes zijn overal nodig)

Het worden spannende tijden
Alleen nog werken aan de lastige zaken?
Nee, juist niet. Tegen die tijd heeft de laatste versie van AI al 10 verschillende methodes/testcases/trajecten bedacht, uitgeprobeerd en statistisch bepaald wat de beste methode/testcase/traject. Sneller en naar alle waarschijnlijkheid ook beter en efficiënter dan jouw oplossing voor dat "lastige probleem".

Nu ben jij misschien dat genie welke een net wat betere oplossing zou kunnen bedenken, maar de manager/directeur van het bedrijf met het "lastige probleem" wat jij tracht op te lossen vind de AI oplossing allang goed genoeg.

Dus jij komt net als de wat mindere "goden" net zo goed in de rij terecht waar jij je dagelijkse rantsoen krijgt toegereikt in massieve kantines, want door het toepassen van de UBI moet voedsel en water zo efficient mogelijk aan zoveel mogelijk personen worden gevoerd.

De meeste personen overschatten hun eigen kunsten/bijdragen, denken ook dat ze veel langer relevant zijn dan dat het geval is en onderschatten hoe snel een goed genoeg oplossing wordt goedgekeurd door hun management. Want ook zij durven niet meer verder te kijken dan wat de AI aan hun voorschoteld.

Het is ook enigzins verdacht dat belangrijke persone bij OpenAI zijn vertrokken in korte tijd. Zelfs zij hebben er weinig tot geen vertrouwen in dat OpenAI/Sam Altman het zo goed voorheeft met OpenAI.

Waar is die vliegende auto die ons altijd werd voorgeschoteld als toekomstvisie? Dat was tenminste nog iets om naar uit te kijken. AI is juist het compleet tegenovergestelde. En dan lees je voorgekauwde reacties als "met AI ben je zo productief en ben je alleen met lastige problemen bezig". Pfff.
Tegen die tijd heeft de laatste versie van AI al 10 verschillende methodes/testcases/trajecten bedacht, uitgeprobeerd en statistisch bepaald wat de beste methode/testcase/traject
Waarop de ‘baas’ zegt: die AI overspoelt me met opties. Maak jij maar een keuze. Dát bedoel ik met lastige zaken.

Overigens doet je relaas mij denken aan een metaalbedrijf dat alle 60+ bankwerkers de deur uitgedaan heeft omdat ze gerobotiseerde draaibanken hadden gekocht. Een deel van die oude knarren richtte een bedrijf op in fijnmechanica en metaalbewerking. Je mag raden wie de eerste klant was
Thuiswerken heeft ook zijn voordelen, maar af en toe naar kantoor is wel handig.
Over 10 jaar zitten we allemaal thuis, terwijl er nu nog tekorten zijn bij zo ongeveer alle werkgebieden? Los van alle tekorten bij beroepen waar met de handen gewerkt moet worden, moet ik ook nog maar zien hoeveel echt er door vervangen kunnen worden. Oh en het gaat zeker grote invloed hebben op een hoog groepen. Maar dat is iets heel anders dan dat we allemaal thuis zitten.
Klopt. Zal geleidelijk gaan. Kantoorwerk zal het eerste gaan. Maar een lek fixen in de leiding in mijn oude huis, met stijle trap en scheve vloeren, onder een compleet onlogisch in elkaar gezet aanrecht, zie ik de komende decennia niet zo snel gebeuren eigenlijk.
Dat is wat Tony seba ook roept, robots en ai gaan het overnemen kosten gaan drastisch omlaag zodat het niet loont om te werken.
Als het alternatief verhongeren is, dan loont het al snel om te gaan werken. Dan gaan salarissen gewoon naarbeneden tot we goedkoper zijn dan de robots/AI. En ja kan je zeggen een Basisinkomen! Betaald van wie? Als niemand werkt om belasting te betalen. Niet de AIs iig, want die kunnen gewoon vanuit een belastingparadijs 'werken'.
5 jaar, denk ik al. Over 10 jaar zitten we allemaal thuis.
Werkloos bedoel je? Over 10 jaar werken alleen AI robots op kantoren... bijna geen kosten en zonder klachten of gemopper van de werkers :P
Bovendien werken ze in de vakanties door, oh ja vrije dagen, zaterdag en zondag ook.

Dat is gewoon een hele grote nachtmerrie van de werkers...
vooruitgang?

En de externe partij heeft ook zon copiloot ellende geïnstalleerd, en die dingen gaan met elkaar aan de gang. Dat is niet meer te controleren.
Vervelend las je je bedenkt hoeveel arbeid hier mee verloren gaan.

Uiteindelijk kunnen ze bv ook een callcenter of helpdesks gaan runnen, en die zijn er zat.

Daarnaast zou het administratieve zaken zouden gedaan kunnen worden, waarbij er 1 of 2 personen zijn die e.e.a. in de gaten houden of begeleiden.

Game dev's zullen vervangen gaan worden.

Als je ziet wat UE5.4 gaat bieden, zijn ze al best wel ver. Alleen kan dat straks door een hand vol personen gedaan worden die gewoon instructies geven hoe zij het willen zien.

Een missie gewoon invoeren als verhaaltje en 15minuten later heb je een concept klaar wat waarschijnlijk direct te spelen is.

Het zal ons meer schade toedoen dan goeds is mijn mening.
In verleden was men ook bang voor de lopende band bij de automobiel bedrijven, het tegenovergestelde gebeurde. Opeens kon bijna iedereen een auto kopen en was er juist meer personeel nodig. Zelfde met de eerste pin automaat in het VK, banken kregen opeens tijd voor andere zaken.
Natuurlijk zal niet iedereen kunnen omschakelen maar dit kan ook nieuwe banen opleveren.
Nee, ik verwacht het niet.
AI kan voor meerdere mensen tegelijk werken.
Tuurlijk iedere individueel kan het inzetten om zn product te verbeteren, maar grotere bedrijven gaan wel krimpen qua medewerkers.
Er zullen altijd mensen tussen het wal en schip vallen, maar uiteindelijk hebben we na alle massa ontslagen uit het verleden meer banen en openstaande vacatures.

https://www.cbs.nl/-/medi...erk-20-_-web.pdf?la=nl-nl

Misschien is dit interessant .
Ja maar dat is zonder het hele ai verhaal. Dat rijmt niet.
Wat ai straks gaat overnemen krijg je niet meer terug.

Tuurlijk, iedereen die er zn baan door kwijtraakt zal op e.e.a. manier gaan zzp-en. Maar dat is geen banen creeën, maar noodzaak en geen garantie op inkomsten.
Achteruitgang in mijn geval. Ben ontslagen wegens AI. Niet dat het me uitmaakt.

[Reactie gewijzigd door Ace_010 op 22 juli 2024 15:11]

Wat imho dé killer-app voor AI zou zijn is workflow discovery en generation, want quasi alles wat je nu doet is het zélf bouwen van flows die dan gevolgd moeten worden. Bijna elke handeling die je doet is onderdeel van een flow binnen het bedrijf op quasi elke uitvoerende functie en dat proces doorgronden is zo'n beetje de holy grail van procesautomatisatie. Je zou dan wel een virtuele shadow moeten hebben die ziet en snapt wat je doet, wat voor velen waarschijnlijk een horror-scenario is qua privacy en job-protection, maar het zal er ooit van komen in de niet zo verre toekomst.
Wat imho dé killer-app voor AI zou zijn is workflow discovery en generation, want quasi alles wat je nu doet is het zélf bouwen van flows die dan gevolgd moeten worden. Bijna elke handeling die je doet is onderdeel van een flow binnen het bedrijf op quasi elke uitvoerende functie en dat proces doorgronden is zo'n beetje de holy grail van procesautomatisatie. Je zou dan wel een virtuele shadow moeten hebben die ziet en snapt wat je doet, wat voor velen waarschijnlijk een horror-scenario is qua privacy en job-protection, maar het zal er ooit van komen in de niet zo verre toekomst.
En toch is dit exact wat Microsoft probeert met hun nieuwe Windows 11 AI hardware (https://tweakers.net/nieu...ties-voor-windows-11.html).
Dergelijke systemen krijgen toegang tot verschillende nieuwe AI-features voor Windows 11. Daaronder valt bijvoorbeeld Recall, een nieuwe functie die Microsoft op maandagavond aankondigde. De techgigant omschrijft deze functie als een doorzoekbaar fotografisch geheugen voor Windows, waarmee gebruikers ‘alles dat ze gedaan hebben’ kunnen doorzoeken. De functie 'logt' de activiteit van gebruikers in apps, websites en documenten.

Gebruikers krijgen daarvan een timeline te zien waarin ze bijvoorbeeld gesloten webpagina's of transcripten van videovergaderingen kunnen terugvinden. Ze kunnen ook AI-zoekopdrachten uitvoeren om dergelijke activiteiten terug te vinden. Microsoft belooft dat de Recall-gegevens lokaal en privé worden opgeslagen, en dus niet worden gedeeld met derden. Gebruikers kunnen de feature ook uitschakelen en specifieke apps of websites uitsluiten van de index.
Zoals je leest wordt de data lokaal en privé opgeslagen, maar dit zegt niets over het zoeken en herkennen van patronen zoals je ze beschrijft in je “holy grail”.

AI is indrukwekkend, het staat op de ontwikkelingslijn in de kinderschoenen. Echter, als je naar iedere technologische vooruitgang kijkt dan zakt het gemiddelde kennisniveau van de mens op aarde.

Enkele voorbeelden:
- hoeveel mensen ken je nog die complexe rekensommen nog kan maken, of soms zelfs geen simpele rekensom
- taalniveau zakt door spellingscontrole op electronisch devices
- etc

Ik denk dat er zeker vlakken zijn waar machine learning kan helpen, computing power kan veel sneller en efficiënter grote datasets door spitten op zoek naar patronen. Maar om alles door AI op te laten lossen? Nee, ik denk liever zelf na, dat geeft soms ook voldoening!
de vraag is of je dat nodig hebt... het klinkt normaal, die complexe rekensommen en taalniveau op middelbare scholen. Maar bedenk eens dat dit pas iets is van de afgelopen 70 jaar ofzo. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat kinderen 100 jaar geleden op de middelbare school ook al differentiaal vergelijkingen kregen, of uitgebreide natuurkunde en biologie lessen. Maar ik kan mis zitten.
Dat heb je toch echt niet goed opgelet. Onderwijs was maar voor een heel selecte groep beschikbaar in de 17e, 18e, 19e en deels de 20e eeuwen. Onderschat het nivo ervan echter niet. Natuurlijk zijn er een boel zaken en aannames gemaakt die achteraf niet juist bleken. Maar de logica en denkvermogen om naar nu misschien nu als raar aangemerkte theorieën te komen, dat was al duidelijk aanwezig, ook al in die eeuwen.

Die ontwikkelingen en inzichten kwamen wel steeds sneller naarmate het aantal studenten toenam. Zelf denk ik juist dat de algemene mens sinds 2005 behoorlijk is afgestompt qua denkvermogen. Neem de telefoon en/of zoekmachine en/of AI weg en het gros kan zich nog amper uit een pak boter rekenen/schrijven/beredeneren. Als het er echt op aan zou komen, bedoel ik dan.

Zelf heb ik daar net zo goed last van, ga mezelf niet heus heiliger dan de paus verklaren op dat gebied. Kan je echter wel vertellen dat ik maar wat blij ben, dat ik mijn jeugd zonder internet en sociale media heb mogen meemaken.

Zeer zeker was vroeger niet alles beter. Maar je kreeg destijds wel de kans om door eigen ideeën en initiatieven wijzer te worden. Soms ook met schade en schande als een steuntje in de rug. Dat wordt kinderen tegenwoordig niet meer bijgebracht. Nou ja, het overgrote deel van kinderen wordt dat ontzegt.
Nog minder menselijk contact 8)7
Zijn ze nu compleet aan het doorslaan ! Nieuwe werknemers wil je toch net “verwennen” Het is post-covid al zo moeilijk geworden om mensen samen op de werkvloer te hebben. Als ik ergens nieuw zou starten en HR zou zeggen, hier is je virtueel vriendje en je zoekt het zelf maar uit, dan was ik meteen weer weg.

Ik heb al “copilot-moeheid”

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 15:11]

Nieuwe werknemers wil je toch net “verwennen” Het is post-covid al zo moeilijk geworden om mensen samen op de werkvloer te hebben.
Liever juist helemaal niet. Ik heb juist 'werkvloer-moeheid'. Zeker nu we alleen nog maar een kluisje hebben zoals op school en elke keer naast vervelende andere mensen moeten zitten waar we niks mee te maken hebben.
Ben benieuwd naar wat het moet kosten, hopelijk een aantrekkelijk aanbod zelfstandigen.

Ik kan volgens mij als ZZPer heel wat tijd besparen, maar zou ter controle wel willen dat het alles wat het doet logt zodat het goed te finetunen is.
Copilot doet en kan niks anders dan dat jij kan,

Allee. Ipv dat jij het handmatig doet of via API doet de copilot engine het via de API.
Zolang Copilot niet eens de juiste bijlage kan tonen bij een conversatie gaat dit gewoon niet werken he?

In mijn zakelijke Copilot tests best ik totaal niet onder de indruk van wat het kan. Er zitten gewoon teveel foutjes en rarigheden in om je werk(druk) te ontnemen. Het kost nu nog meer moeite dan het oplevert. Zolang dat het geval is blijft het spielerij.
Ik wacht eerlijk gezegd ook met smart op een AI die mijn werk makkelijker zou maken. Ik ben echt wel jaloers als ik zie dat er mensen zijn waar AI echt kan helpen bij hun werk.

Ik heb mezelf begin dit jaar als doel gesteld om altijd eerst CoPilot/Bing chat/chatGPT te consulteren om me te helpen dingen te vinden, samenvatten, uitschrijven en de resultaten zijn allemaal volstrekt nutteloos. Nu heb ik wel een heel specialistische job, maar wat ik doe is echt niet revolutionair of zo.

Mijn werkgever heeft ook een AI tool in gebruik genomen om op een slimme manier vragen te beantwoorden of de persoon te vinden die het antwoord kan geven. Ik heb dat ding te pletter getraind, maar nog altijd genereert het geen enkel antwoord zelf, herkent niet dat 2 vragen dezelfde zijn en ziet me als specialist van dingen waar ik al 10x van heb gezegd dat ik die vragen niet kan beantwoorden.

Ik denk dat ik nog even op mijn stoel zal moeten blijven zitten…
Kijk eens naar Mindpal en of Cognosys, misschien dat die kunnen doen wat je wilt.
Dit moet je ook gewoon zien als weer een leuk marketingfilmpje wat in de praktijk best brak werkt, zoals zoveel (Microsoft) software.
Microsoft geeft bij ons trainingen over copilot en de rode draad is daar altijd "neee copilot laat je meer doen, het gaat je absoluut niet vervangen".

Tot zover dus. Dit was me allang duidelijk.

Uiteindelijk zullen deze mensen wel nieuwe banen vinden hoor maar het zal niet van een leien dakje gaan denk ik.
een Agent die de onboarding van een nieuwe werknemer verzorgt
Ik zou me als nieuwe werknemer heel serieus genomen voelen (not).
Hoe onpersoonlijk kun je het hebben. Een ai die je welkom heet en rondleidt.

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 22 juli 2024 15:11]

Het vervangt denk ik niet direct de persoon die je welkom heet en rondleidt, maar het dikke inwerk handboek met regels en procedures die binnen het bedrijf van toepassing zijn.
Misschien is onpersoonlijk juist wel beter. De nadruk op integratie van persoonlijkheden binnen bedrijven en teams werkt alleen als je een mix kan vinden van mensen die elkaar toevallig liggen. Dat is best lastig te bereiken, maar belangrijker nog: het is de verkeerde metriek. Elkaar aardig vinden is niet waarvoor banen gecreëerd zijn, banen bestaan omdat er iets geproduceerd moet worden. Mensen die denken dat hun baan er is voor de sociale contacten hebben niet begrepen waarvoor ze betaald krijgen.
De meeste mensen functioneren beter wanneer ze in hun werkomgeving ook sociaal gestimuleerd worden. Verschillende persoonlijkheden integreren in een team is daarvoor essentieel. Wat jij beschrijft is het ideaalbeeld voor de fabrieksdirecteur uit de 19e eeuw :+
Ik weet het niet hoor. AI is leuk en mooi op een hoop vlakken, maar als je bij het onboarden van nieuwe medewerkers menselijk contact gaat vervangen door AI dan vraag ik me echt waar we mee bezig zijn. Vele banen zijn eigenlijk alleen leuk door de mensen met wie je werkt. Ik krijg hier een heel eenzaam en dystopisch gevoel bij.

Daarnaast maak ik me zorgen om het energieverbruik door AI. Eigenlijk zou je AI niet voor simpele vragen moeten gebruiken omdat het enorm veel verstookt. Ik vrees dat dat kwartje te laat gaat vallen, net als bij Bitcoins. Dan is er geen weg meer terug en wordt het alleen maar meer.
super gaaf! vroeg me al af wanneer AI menselijke taken kan overnemen
en we weten allemaal wat dit later gaat betekenen als het eenmaal productie ready is en volledig in het bedrijf geïntegreerd 🤣

ik vermoed dat grote bedrijven de eerste zullen zijn die banen gaan schrappen omdat het door AI vervangbaar is

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.