Apple gaat AI-features standaard inschakelen vanaf iOS 18.3 en macOS 15.3

Apple gaat zijn AI-features opt-out maken op iPhones, iPads en Macs. Apple Intelligence wordt vanaf iOS 18.3 en macOS 15.3 standaard ingeschakeld, terwijl deze voorheen handmatig door de gebruiker moesten worden aangezet.

De wijziging is verwerkt in de bètaversies van iOS 18.3 en macOS 15.3. In de releasenotes die Apple voor beide besturingssystemen deelt, schrijft het bedrijf: "Voor gebruikers die nieuw zijn of een upgrade naar iOS 18.3 [of macOS 15.3] uitvoeren, wordt Apple Intelligence automatisch ingeschakeld." Het bedrijf benadrukt dat de AI-features handmatig weer uitgeschakeld kunnen worden. Dat kan in de instellingen, onder het tabje 'Apple Intelligence & Siri'.

Apple kondigde zijn Apple Intelligence-features vorig jaar aan. Het bedrijf bracht de eerste AI-functies uit in iOS 18.1 en macOS 15.1. Het betroffen toen echter opt-infeatures, die standaard waren uitgeschakeld. Daar komt nu verandering in. Apple Intelligence wordt standaard ingeschakeld op apparaten die het ondersteunen, namelijk op de iPhone 15 Pro-telefoons, iPhone 16-serie, en iPads en Macs met een M1-chip of nieuwer.

Apple Intelligence is overigens nog niet officieel beschikbaar in Europa. Daar komt binnenkort wel verandering in. De techgigant bevestigde eerder dat de AI-features in april beschikbaar komen in de EU.

Apple Intelligence

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-01-2025 • 13:47

97

Submitter: Fox

Lees meer

Apple kondigt iOS 18 aan
Apple kondigt iOS 18 aan Nieuws van 10 juni 2024

Reacties (97)

97
96
41
3
0
44
Wijzig sortering
Kleine sidenote die wel kan toegevoegd worden aan het artikel (dit is feedback van Apple op een Feedback die er gelogged is):
Apple Intelligence is enabled in iOS 18.3 and macOS 15.3 after the user clicks Continue in the Apple Intelligence Setup Assistant pane after updating or at initial setup. An organization can skip this pane with the Intelligence skip key introduced in iOS 18 and macOS 15. It can be configured either in the cloud config or in a SetupAssistant payload.
If the Apple Intelligence pane is not skipped and Apple Intelligence is enabled, all MDM restrictions for Apple Intelligence features are still applied and the user can still choose to disable unmanaged features in the Apple Intelligence & Siri settings pane.
In mijn ogen zou het een opt-in moeten blijven en niet een opt-out. Ik heb geen zin om elke keer zo een zaken af te zetten. Als ik van AI gebruik wil maken dan zal ik dat zelf wel kiezen wanneer en hoe ik dat wil, niet dat het mij geforceerd opgelegd wordt.
In mijn ogen zou het een opt-in moeten blijven en niet een opt-out. Ik heb geen zin om elke keer zo een zaken af te zetten.
Dat is uit Apple's oogpunt natuurlijk volstrekt onlogisch, om als belangrijkste verkoopargument voor je nieuwste generatie mobieltjes de AI functies te presenteren en die dan vervolgens opt-in te maken.

Als een (telefoon) fabrikant groots reclame maak met een 180 Hz beeldscherm freguentie die gamen op een nieuw niveau mogelijk maakt komt die ook niet standaard op de energiezuinige 60 Hz stand met als optie 180 Hz de winkel in. Dus ik vrees voor je dat je de komende updates de AI functionaliteit zult moeten blijven afzetten!
Een hardware feature vs een software feature waarbij privé data verwerkt wordt is iets totaal anders... Je kan een scherm niet vergelijken met het verwerken van je kalendar items, contactpersonen en foto's. Sorry maar ik koop geen smartphone om die AI rommel in mijn strot geduwd te krijgen. Ik kies er zelf wel voor om die te activeren.
Zijn we niet wat ‘soft’ geworden? Twee klikjes en het staat uit. Om dan woorden te gebruiken als ‘door uw strot duwen’ voelt gewoon raar aan.

Er zijn nog wel wat features die standaard werken en uw data manipuleren waar jij nu niets van weet.

Uiteindelijk wil je toch een smartphone verkopen die werkt in de full experience? Eerst heel dat AI gedoe, alles zou makkelijker werken en dan niet activeren bij levering? Dat zou pas een flop zijn.

Als het nu onmogelijk was om de AI features uit te schakelen. Dan kan je idd spreken van ‘door uw strot duwen’.
Het kan allemaal nog zo makkelijk zijn als het onduidelijk is of je er gewoon niet van weet en er niks wordt gepresenteerd als nu moet je kiezen wil je AI over al je data laten gaan ja of nee al dan niet on device?
Anders is jan alleman echt niet op de hoogte om dat even uit te zetten en kunnen bedrijven in dit geval apple misbruik van maken
Ik snap het probleem niet echt. Dan koop je toch geen iPhone? Of zet je het uit?

Daarnaast verwerkt Apple Intelligence zoveel mogelijk on device en zo min mogelijk op de servers van Apple.

Je kan er echt wel vanuit gaan dat ze in iedergeval prive data gewoon lokaal kunnen verwerken en dat alle overige niet prive data eventueel in de servers van Apple verwerkt kan worden als dat nodig blijkt.

Je kan de keus gewoon maken om heel Apple Intelligence uit te zetten over het gehele systeem.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 22 januari 2025 16:55]

“Koop dan geen iPhone” is echt een dooddoener, je weet dat dit straks in elk toestel zit. Op misschien een obscure Android na.
Als dit ook de externe AI optie van Apple betreft, dan vind ik het helemaal onzin dat dit de standaard wordt.
Waarom niet een pop-up met de keuze?
Waarom niet een pop-up met de keuze?
Ik als developer van applicaties heb ook het liefst alle functies gelijk aan staan voor de eindgebruikers. Waarom? Omdat vaak gebruikers niet eens weten welke optie wat doet en dan straks gaan zeuren dat de app te weinig features heeft terwijl ze die zelf uitgeklikt hebben bij de pop up van het eerste keer opstarten.

Mijn moeder heeft bijvoorbeeld geen idee wat Apple Intelligence is. Maar is straks wel degene die gaat zeuren als Siri “te dom” is. Terwijl ze zelf perongeluk in de pop up “Nee” heeft geklikt. Die mensen klikken maar gewoon 1 van de 2 knoppen aan als er een pop up komt omdat ze “die vervelende” popup zo snel mogelijk weg willen hebben.
Dat schaad natuurlijk het imago en de featureset van de iPhone op het gebied van Siri.

En zo heb je nog wel miljoenen andere mensen die hetzelfde doen. Gewoon de pop up wegklikken door ja of nee aan te klikken zonder te weten wat het doet.
m'n ma heeft dezelfde hekel aan cookies gekregen sinds meldingen ervoor verplicht zijn geworden door de EU.
Precies kondig eens aan wat er nieuw is na een update, niet alleen zodat iemand het direct zou kunnen uitzetten.
Maar ook zodat je dan eens de nieuwe functies promoot, en meer mensen weten ook wat er nieuw is(En het wellicht ook gaan gebruiken dan).

Ik of jij lezen hier onder andere wat er nieuw is, mijn stiefmoeder of eigen moeder of pa niet.
Die moeten er maar net tegen aanlopen, of horen van een ander eventueel.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 januari 2025 17:53]

Ik heb ook geen iPhone en ga ik ook nooit halen. Ik blijf wel bij mijn Android toestel waar ik alles kan uitzetten.

Ik heb het over mijn MacBooks en Mac Mini's die nu al die rommel hebben. Ik twijfel er sterk aan om een MDM op te zetten en alles gewoon te blocken... Voorlopig staat alles uit en heb ik launchdaemons draaien die alle settings terug af zetten moesten ze terug aan staan.

Het is toch te zot voor woorden dat je een toestel koopt en dat dan opeens de maker beslist om het standaard aan te zetten? Daar ben ik niet mee akkoord gegaan met de initiële opzet van mijn toestel.
Het uiten van je frustraties hier kost meer tijd dan het uitzetten van de AI features. Bij elk Apple device die ik voor het eerst gebruik, schakel ik Siri uit. Geen reden voor mij om de dramaqueen uit te hangen.
Het uiten van frustratie is menselijk en volkomen normaal. Dat jij er geen probleem mee hebt om extra acties uit te voeren is goed voor je. Ik ben van mening dat alles opt-in moet zijn 🙃
Ik ben van mening dat de fabrikant mag doen met zijn/haar producten wat hij/zij wilt. Jij hebt de keuze om niet te updaten of een ander product van een andere fabrikant te zoeken.
Sorry maar ik zit dit vol ongeloof te lezen. Meen jij dit echt? Je koopt een product (zeg een telefoon), de fabrikant pusht een update om hem te bricken (doen wat ze willen, opzet laat ik hier express in het midden) en jij vind dit moeten kunnen?
Je hebt dan de keuze om een baksteen te hebben of een insecure-by-default apparaat. Wat zeker niet in lijn is met wat verkocht is.

Daarbij vind je dit ook voor alles? Bijvoorbeeld autos?

Ik zou zelf beargumenteren dat het apparaat op zn best in bruikleen is als je er niet zelf de controle over hebt.
De ontwikkeling van het product is van de fabrikant. Dus zij mogen het verder ontwikkelen zoals zij dat willen.

Je hebt een toestel gekocht, aan het toestel veranderd er niks toch? De software veranderd. Je koopt een telefoon, de iOS updates zijn gratis.

Als je een toestel koopt, koop je hem voor hetgene wat het op dat moment is. Dus als je een toestel koopt op het moment van iOS 18.2, dan betaal je voor dat moment. Dan kan jij de keuze zelf maken om hem later te updaten of niet. Dit is een vrije keuze.

Jij hebt het toestel dus aangeschaft zoals hij op dat moment is. De volgende iOS updates heh jij in theorie dus nooit “aangeschaft” dus daar ben jij ook niet de eigenaar van. Jij bent simpelweg de eigenaar van het fysieke toestel.

Apple mag dus alles met iOS doen wat het wilt. Inclusief dit.

Dit geldt overigens ook voor auto’s etc.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 23 januari 2025 12:35]

Het probleem is dat al jaren zonder enig melding aangezet wordt wat nieuw is, zonder dat je er een melding van krijgt of iets.
Niet alleen voor Apple maar ook Android / windows etc, en je er maar toevallig tegen aan moet lopen.

Als ze nu gewoon eens een melding doen na een update, wilt u zien wat er nieuw is.
Nee accepteer je alles ga je door met alles aan, en ja zie je wat er nieuw is. en krijg je gelijk de mogelijkheid voor het uitschakelen eventueel.
Net zoals bij de installatie van een iPhone, en wellicht Android ook. kan je bij locatievoorziening uitzetten etc.

Door die melding te doen promoot je de nieuwe functies ook gelijk, zodat meer mensen weten wat ze nu extra kunnen.
Net als @magatsu wil ik ook geen AI rommel, ook niet op mijn Macbook en ook niet op mijn windows pc en iPhone.
Ik lees het hier en ok het kan uit, dus prima allemaal uiteraard. Maar genoeg die dit dus niet zullen zien of weten(Dat er wat nieuw is).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 januari 2025 17:57]

Het dan koop je het toch niet argument altijd leuk. Deels mee eens en is kortweg een mogelijkheid maar stel je gaat dit met alle nadelige dingen doen vraag je dus om 0 verandering terwijl alle telefoons slechter worden. Ik vind dat je altijd kritiek moet kunnen hebben omdat je daardoor juist verbetering probeert te krijgen. Zo niet dan jammer zo wel dan hebben ze een extra marktpotentie bij
Is deze opt-out Apple int. ook lokaal ding of gaat deze automatisch alle gegevens naar buiten sturen?
Eens. Ben bang dat het in de toekomst geen optie meer wordt om uit te zetten maar dat het een 'feature' wordt van iOS.
Inderdaad niet te hopen dat je steeds bij iedere iOS update het moet uitzetten en dat het hopelijk iets eenmalig is.
Mee eens. En ik vraag me ook af of de opt-out blijvend is. Ik bedoel: ik hoor van Windows-gebruikers ook wel eens dat ze bepaalde functies uitschakelen en dat die na updates ineens weer ingeschakeld staan. Mag hopen dat Apple dat niet ook gaat doen met AI.
Ik zag dat de update bij 7GB was, dat is toch wel een aardige hoeveelheid. Benieuwd wat er allemaal is aangepast, want dat zou toch wel iets meer moeten zijn dan wat er gedeeld is door 9to5Mac

Hier zijn enkele nieuwe functies en veranderingen in iOS 18.3 volgens 9to5Mac:

Visual Intelligence: Herkenning van planten, dieren en datums op posters.
Notification Summary: Beperkingen voor AI-hallucinaties in nieuwsberichten.
Rekenmachine: Laatste berekening herhalen door "=" in te drukken.
Shortcuts en Berichten: Nieuwe zoomovergangen.
Toekomstige schermopnamefuncties: HDR, stereo-audio, en PiP-camera-overlays.
Rekenmachine: Laatste berekening herhalen door "=" in te drukken.
Dat is een hele handig feature, sinds ik overgeschakeld ben op iOS merk ik dat er allerlei kleinigheden missen die ik gewend was op Android.
Toekomstige schermopnamefuncties: HDR, stereo-audio, en PiP-camera-overlays.
Ik ben erg benieuwd hoe HDR van invloed is bij schermopname, in principe is dit toch iets dat belangrijk is bij weergave van een scherm, of bij het opnemen met een camera? Hoe kun je HDR content opname hebben in een OS/UI?
Ik ben erg benieuwd hoe HDR van invloed is bij schermopname, in principe is dit toch iets dat belangrijk is bij weergave van een scherm, of bij het opnemen met een camera? Hoe kun je HDR content opname hebben in een OS/UI?
Als je een schermopname maakt en je speelt HDR content af dan dan neemt de schermopname die HDR informatie nu niet mee, kijk je die schermopname terug heb je dus geen HDR in de content die eigenlijk wel HDR is.

Dat is nu toegevoegd.
Ik zag dat de update bij 7GB was, dat is toch wel een aardige hoeveelheid. Benieuwd wat er allemaal is aangepast, want dat zou toch wel iets meer moeten zijn dan wat er gedeeld is door 9to5Mac
7 GB komt doordat de telefoon een volledige image download i.p.v. alleen de updates, dat zegt in dit geval niet over de hoeveelheid veranderingen.
“ Visual Intelligence: Herkenning van planten, dieren en datums op posters.”

Dit zit er al heel lang in, bedoel je dat dit ook ondersteuning in NL krijgt of…?
Apple Intelligence is overigens nog niet officieel beschikbaar in Europa. Daar komt binnenkort wel verandering in.
Dit is deels waar. Apple Intelligence is not niet beschikbaar voor iOS, maar op macOS is het in Europa en Nederland gewoon onderdeel van het OS. Image playground, text summaries, werken allemaal.
Nee hoor, Apple Intelligence zegt op macOS dat ie niet beschikbaar is omdat de taal op Nederlands ingesteld staat.
En als je de taal van je machine (en account) op Engels instelt werkt het magisch ineens wél
Je hoeft op macOS niet eens je Apple Account / App Store Account te wisselen. Ik heb een Nederlandse account voor elk daarvan, en het werkt gewoon prima.
Ja, dat zeg ik, taal wisselen is voldoende
Ben ik de enige die het een beetje zat is om alle AI functies in mijn mond geschoven te krijgen of ligt het aan mij? Ik wil het best een kans geven hoor maar het voelt allemaal enorm overbodig. Zijn er hier mensen met devices waar AI included in is zoals Co-pilot PCs of Pixel telefoons? Wat zijn de verschillen? Of is het meer een buzzword dat ze nu overal aankoppelen om het aantrekkelijker te maken?
Nee ik ben het ook zat en ik wil het allemaal niet, geef de gebruiker gewoon de keuze.
Na de update een paar schermen dit is er nieuw, waarbij je eventueel snel alles kan skippen en aanzet.

En anders ga je de paar schermen langs, wil je het ja of niet en door na het volgende scherm. heeft Apple wel vaker gedaan met updates(Dus kan nu ook prima).
Het nadeel hier is dat het automatisch aan staat als je op Continue klikt in de setup assistant, dus de eerste paar minuten gebruik je het al voor dat je het nog maar kan afzetten. Of dit een impact heeft laat ik in het midden, maar mooi is het zeker niet. Zeker niet van een bedrijf als Apple dat volgens hun altijd aan de klant en hun privacy denkt.
Het nadeel hier is dat het automatisch aan staat als je op Continue klikt in de setup assistant, dus de eerste paar minuten gebruik je het al voor dat je het nog maar kan afzetten. Of dit een impact heeft laat ik in het midden, maar mooi is het zeker niet. Zeker niet van een bedrijf als Apple dat volgens hun altijd aan de klant en hun privacy denkt.
Deze reactie is wel een beetje overdreven. Apple AI werkt in 3 lagen.

1. On device
2. In datacenter met Apple Dedicated hardware
3. ChatGPT na goedkeuring gebruiker

Daar is dus alles aan gedaan om juist wel privacy vriendelijk te zijn.

De situatie die jij schetst van die paar minuten is daarmee helemaal niet aan de orde, en gebruik je het juist helemaal niet.
2. In datacenter met Apple Dedicated hardware
Zover ik begrijp draait Apple zowel hun eigen hardware, maar draait een gedeelte van de "Private Cloud Compute" van Apple op Google's Cloud Infrastructure: Apple Using Google Cloud Infrastructure to Train and Serve AI.

Ongetwijfeld zal Apple daar met Google van alles over hebben afgesproken, maar dat is dus niet alleen Apple hardware die door Apple beheerd wordt.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 22 januari 2025 14:45]

Hoe ik het zie: niet overdreven.
Apple heeft al toegegeven dat er kan uitgegaan worden naar PCC zonder toestemming van de gebruiker en dat alles in hun instances kan draaien. Ik wil niet dat mijn data verwerkt wordt zonder een alternatief, naar mijn weten moet dit nog altijd een opt-in zijn ipv een opt-out.

Dat Apple zegt dat het privacy gevoelig is kan wel goed zijn maar er is nog altijd geen officieel DPA document (zoals OpenAI en dergelijke wel hebben), er is enkel een technische beschrijving van PCC en de integratie met ChatGPT indien je er zelf voor kiest.

Sorry voor het wantrouwen richting big tech en hun inzet op AI :)
Hoe ik het zie: niet overdreven.
Apple heeft al toegegeven dat er kan uitgegaan worden naar PCC zonder toestemming van de gebruiker en dat alles in hun instances kan draaien. Ik wil niet dat mijn data verwerkt wordt zonder een alternatief, naar mijn weten moet dit nog altijd een opt-in zijn ipv een opt-out.
Dat het opt-in zou moeten zijn ben ik het wel mee eens, dat is vrijwel altijd beter.

Maar wat je verder beschrijft gaat niet gebeuren in die 15 seconden of “paar minuten” dat het duurt om naar instellingen te gaan.

Doom denken om er van uit te gaan dat een toestel met 18.3 direct bij de eerste keer starten alle data gaat verwerken laat staan in PCC, zonder dat je zelf een AI functie aanroept. Dat gaat simpelweg niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 januari 2025 15:18]

Alles wat van AI gebeurd in verband met je private data zit zoals je zegt on-device, maar dit gebeurd al van zodra je macOS 15.0 hebt geinstalleerd. Wat er met de data gebeurd en of er hier acties op gebeuren > richting PCC of 1 van de vele tools die beschikbaar gemaakt zijn in latere updates (Mail Summary, Writing Tools, Genmoji, ... ) gebeuren pas zodra je dit actief zet in System Settings.

Maar al je gegevens worden op voorhand al verzameld in de Semantic Index op je device. Enkel Apple apps hebben momenteel rechstreekse toegang tot de Semantic Index (wat al heel goed is). De rest (3rd party) heeft toegang tot die Index via App Intents. Deze intents kan je aanspreken via API. Afhankelijk van wat er dan gevraagd wordt blijft dit on-device, gaat het naar naar PCC of ChatGPT.

Die Index wordt opgebouwd door macOS, ongeacht of je nu Apple Intelligence aanzet of niet. Dit om zodra dat je Apple Intelligence aan zet er kan gewerkt worden met die data.
Doet het automatisch dan laag 1? Of gaat het meteen ook laag 2 toepassen?
Laag 3 is helder, pas na goedkeuring.
Ja daarom zou het mooi zijn, als je na de update een kleine info krijgt.
Van dit hebben wen ieuw toegevoegd, wil je dit gebruiken. net zoals je krijgt bij de setup van de Iphone of je siri etc wil.

Dit heeft Apple wel eens eerder gedaan met een update volgens mij, en kan dus prima nu ook gedaan worden.
Tevens geld dit niet alleen voor Apple, ook Microsoft kan dit prima doen. zeker met updates als een Copilot / Recall etc.

Gewoon een snelle optie je door gaat en alles accepteert, van mij part lekker groot en schreeuwerig in beeld.
En in het klein nee loots mij door de nieuwe functies heen, zodat ik kan kiezen wat ik wel of niet wil.
Nu moet je maar achteraf eens ondervinden er nieuwe dingen zijn, die je misschien wel wil of niet maar je weet nergens vanaf(En loopt er spontaan een keer tegenaan).
Voor mij persoonlijk hebben de filters, trucjes en assistenten geen waarde en voelt het allemaal als een leuke gimmick. Even mee spelen, grappig dat het kan en daarna gebruik ik t niet meer. Voor mij hoeft het (nog) niet, ik heb liever een lean en clean systeem. Wat voor mij wel waarde heeft is verbeteringen in ruisonderdrukking, zoeken in foto's, verbeterde gesprekskwaliteit etc. Dat is ook AI maar meer ondersteunend.
Ik denk dat een belangrijk verschil ligt in het "generative" aspect, een AI die tekst, plaatjes, etc verzint is heel erg aanwezig en de focus van de handeling.

Het gebruik van ML om data te corrigeren (onderdrukken van ruis, foto/video upscaling, corrigeren van spelling, etc) is veel handiger en minder "aanwezig" denk ik.

Maar goed, de nadruk de laatste jaren ligt helaas vooral op "generative", niet op "corrective" oid.
Ik heb helaas geen overkoepelende term kunnen vinden van hoe je dat noemt.
Het voelt inderdaad aan als een hype om op alles AI te hebben. Of het nu iets toevoegt of niet.
Ik ben zelf geen fan van het kanonskogel - mug verhaal dat het gebruik van AI momenteel is. Maar als je het dan doet, doe het dan via opt-in, of via een onboarding proces waarbij je heel eenvoudig de opt-out kunt doen.
Ik heb een Pixel telefoon, waar AI inzit, maar daar is het niet zo opgedrrongen. Ik moet echt opzoek naar .. uh.. Gemini, enige plek waar ik het zo snel kan vinden is in de Berichten app, en bij het gedeeltelijk zoeken naar iets op je scherm (naar boven swipen en ingedrukt houden). Misschien kijk ik niet hard genoeg, maar verder zie ik geen AI integraties op mijn Pixel.
Het valt misschien niet op omdat het overal in zit en niet uit te schakelen is?
Het zit niet overal in, en ik ben het tot nu toe alleen in die 2 apps tegengekomen en daar was het opt-in, niet opt-out.
Techbedrijven zoeken nu een manier waarop ze winst kunnen gaan maken met hun miljarden die ze in "AI" functies en modellen hebt gestopt. Dus het idee hier lijkt mij dat Apple graag wil dat iedereen de AI functies gaat gebruiken, daarmee gewend eraan raken, en vervolgens gaan accepteren dat ze er geld voor gaan vragen met abonnementen of dat Apple producten nog even wat duurder woorden want er zit in een inbegrepen AI pakket in.
AI zit al jaren op de meeste telefoons (ook iPhones in Europa trouwens). Het zorgt voor betere foto's, maar kan ook je foto's sorteren of er tekst uit herkennen bijv. Ik vind het wel handig. Basale spellingscontrole zoals we al vele jaren hebben kwam ook oorspronkelijk uit de AI labs van top universiteiten trouwens.

Wat het marketing sausje zoals 'co-pilot pc's' en 'Apple Intelligence' toevoegt, behalve een goed gevoel voor sommigen, zou ik niet weten. Maar AI heeft wel zijn voordelen is mijn ervaring :)
Nee, je bent zeker niet de enige. Heel veel mensen klagen erover.
Het 'gewone volk' weet niet wat AI is. Menig techneut (zie de reacties op Tweakers) weet ook niet wat AI allemaal is. AI is ook in de praktijk een parapluterm voor gigantisch veel technologieën die al heel lang bestaan (de rekenmodellen voor machine learning dateren uit 1890). Er zijn een handjevol technieken bij gekomen waar we pas (relatief) recent voldoende rekenkracht voor hebben op grote schaal, maar er is al best een boel een tijd aan de gang. De eerste Marsrover maakte bijvoorbeeld beslissingen op basis van machine learning/AI.

Mijn voornaamste probleem is het iedere keer maar benoemen dat het AI is. Hartstikke leuk dat de software historische data beter kan correleren en minder zinloze suggesties gaat geven, en dat soort zaken, maar je hoeft niet bij iedere scheet te zeggen dat het door AI komt.

AI is oprecht een fantastisch concept, en we gaan daar de komende jaren echt wel veel profijt van hebben. (ik heb het dan niet specifiek over al die taalmodellen die slappe halfkloppende teksten maken of plaatjes van een surfende panda maken. Hartstikke geinig, maar niet waar ik op doel. :) ). Er zijn bijvoorbeeld al AI-modellen die sterkere en goedkopere mechanische designs maken voor componenten van machines (minder gewicht en materiaal en voor een mens bijna ondoenlijk om de juiste vormen uit te rekenen bijvoorbeeld).
Zolang er helder over gecommuniceerd wordt en er inderdaad een optie tot opt-out blijft bestaan zie ik hier niet heel veel problemen mee. Introduceert de aanpassingen naar een grotere populatie maar geeft nog steeds de optie aan degenen die het niet willen.
Het gaat volledig tegen Apple's afgelopen jaren aan wijzigingen in, veel opt-outs worden opt-ins en veel toestemmingen worden tijdelijk. Ze hebben natuurlijk veel feedback nodig en dat kan niet zonder gebruikersresultaten. En als we moeilijk doen over zoiets kleins zal Trump de EU bedreigen, dus dat waait wel over.
De visie voor AI's is dat ze zich gaan ontwikkelen naar een soort van 'alter ego' of 'co-pilot' zoals letterlijk genoemd door Microsoft. Een virtuele persoonlijkheid die direct aansluit bij jouw eigen persoonlijkheid. Om dit te kunnen doen is er vooral heel veel data nodig van- en over jezelf.

Dit gaat verder dan 'interesses', een middel dat de aanbieders tot nu toe gebruikten voor commerciële doeleinden. Te denken valt onder andere aan directe verdieping op data die wij met onze zintuigen waarnemen. Camera, microfoon, locatie, communicatiestijl en beïnvloedbaarheid. Deze maken het niet alleen voor politici interessant om deze te doorgronden en beïnvloedingsmodellen daarop in te zetten.

We zien nu al 'containering' op social media, waarbij niet alleen dynamische profilering leidt tot een betere of minder goede zichtbaarheid, we kunnen zo ook mensen met een bepaalde politieke voorkeur in een eigen container op sociale media zetten zonder dat deze het in de gaten heeft. 'Het profiel praat' zo eigenlijk alleen nog maar in een eigen hoekje van dat netwerk met mensen die hij toch niet kan beïnvloeden omdat hij een niet-aansluitende communicatiestijl heeft. Omgekeerd kunnen andere profielen zo tot een positie van grotere mogelijkheden van beïnvloeding van anderen gebracht worden.

Laten we het zover komen of zetten wij dit zoveel mogelijk uit? De brede massa zal ongetwijfeld de standaardinstellingen hanteren en levert zo zijn persoonlijkheid uit aan....(wie het weet mag het zeggen). De vrijheid was mooi..

Beschrijving hiervan in meer detail in het boek: 'De Nieuwe Werkelijkheid'

[Reactie gewijzigd door vandenbel op 22 januari 2025 14:32]

Mensen rapporteren dat het veel energie kost en batterij leeg zuigt.
Kunnen we stoppen met het klakkeloos overnemen van marketing bullshit?
Het is geen 'Apple Intelligence', het is AI of Artificial Intelligence. Er zit niets intelligents van Apple zelf in.
Dat ze het zelf zo noemen is nog geen reden om het in nieuwsberichten te gebruiken.
Laten we met die logica een iPhone dan ook maar een Apple telefoon noemen, dat is tenslotte ook maar een marketingterm :+

"Apple intelligence" is in principe niks anders dan een integratie met ChatGPT + een kleine selectieve workload op het apparaat zelf. De reden dat Apple er echter een ander naampje aan heeft gegeven en zich onderscheid is de integratie met de rest van het OS. Co-pilot is ook niets meer dan ChatGPT maar de reden dat het Co-pilot heet en niet "ChatGPT in Windows" is omdat het integreert met andere apps binnen het OS.
Laten we met die logica een iPhone dan ook maar een Apple telefoon noemen, dat is tenslotte ook maar een marketingterm :+
Daar hebben ze hetzelfde gedaan, smartphone en tablet, dat zijn de juiste namen.
"Apple intelligence" is in principe niks anders dan een integratie met ChatGPT + een kleine selectieve workload op het apparaat zelf. De reden dat Apple er echter een ander naampje aan heeft gegeven en zich onderscheid is de integratie met de rest van het OS. Co-pilot is ook niets meer dan ChatGPT maar de reden dat het Co-pilot heet en niet "ChatGPT in Windows" is omdat het integreert met andere apps binnen het OS.
Het punt is dat ze een afkorting proberen te stelen voor hun eigen marketing. AI is niet bedacht door ze. Dat ze een ander taalmodel gebruiken is daarin niet van belang.
Zoals altijd is het goed gekopieerd met een marketingsaus waardoor argeloze gebruikers het ineens gaan zien als iets nieuws.
Hoe gaan we het dan noemen? "Die ene AI integratie in het operating systems van apple telefoons, apple laptops en apple tablets"? Ik moet zeggen dat Apple Intelligence dan toch iets beter bekt.

Mag co-pilot wel eigenlijk volgens die logica?
Copilot is nergens van gejat, althans niet van iets dat met AI te maken heeft. Dus je kunt het zo noemen als je wil, maar misbruik geen afkortingen.
Het is niet alleen kinderachtig om dat te doen, maar schept ook verwarring. Het is zoiets als een politieke partij oprichten die 'Vereniging Voor Doordouwers' heet of zo. Het deugt gewoon niet.
Apple Intelligence is toch het totale pakket van AI van Apple.

1. Lokaal op je toestel (volgens Apple prive)
2. AI op de servers van Apple (volgens Apple prive)
3. Chatgpt wanneer je daarvoor kiest (volgens Apple niet prive)
Het is wel Apple Intelligence, de naam die Apple hangt aan zijn AI gedeelte. Gewoon weer superslim.

De tablet van Apple heet iPad. Deze marketing bullshit ook maar afzijdig houden en het alleen nog maar een tablet noemen?
Het is gewoon een naam die Apple eraan gehangen heeft. Als tweakers het nu opeens anders gaat noemen snapt iemand er dan nog wat van?

Apple geeft iets een naam
Nieuwsmedia benoemen die naam als het over dat onderwerp gaat.

Zo simpel als dat.
Erm, "ai" zelf is marketing bullshit.

Wij (als mensheid) weten helemaal niet wat intelligentie is, dus het is het toppunt van arrogantie om te denken dat wat er uit de computers draait intelligent is, artificieel of niet.

Wat tegenwoordig "ai" genoemd wordt is niet meer dan een stukje geavanceerde statistiek met de marketing afdeling van de syrius cybernetics corporation eraan vastgeplakt.
Nee het heet AI omdat het gebaseerd is op neurale netwerken. Ja het is deels statistisch opgezet, maar dat is ons brein in feite ook (mede daardoor gaat het ook zo vaak fout met herinneringen).
Maar je hebt wel een punt als het op intelligentie aankomt, maar dan moet je wel onderscheiden om wat voor intelligentie het gaat.
Bij Schaken en Go heeft AI ons al ruim verslagen, maar bij emotie en creativiteit nog niet. Alhoewel dat bij Go wel een rol speelde.
Wij (als mensheid) weten helemaal niet wat intelligentie is
Wij (als mensheid) hebben een algemene definitie voor intelligentie.

AI is toch echt een defenitie opzichzelf. Enkel statistiek is geen AI. Het is absoluut geen marketing term.

De definitie van statistieken is: wetenschap van het verzamelen, vergelijken en interpreteren van heel veel gegevens. Dit heeft niks te maken met (artificiële) intelligentie.
Met deep learning probeert een computer d.m.v. algoritmes relaties te leggen in de data.
Met machine learning probeer je die algoritmes te verbeteren en te leren van de data.
Met AI gebruik je machine learning i.c.m. IF's om menselijk gedrag na te bootsen.
Het is niet anders dan dat Microsoft hun AI Copilot noemt.
Maar niet in nederland en europe
Daar is precies het laatste stukje van het artikel voor:
Apple Intelligence is overigens nog niet officieel beschikbaar in Europa. Daar komt binnenkort wel verandering in. De techgigant bevestigde eerder dat de AI-features in april beschikbaar komen in de EU.
Daar is precies het laatste stukje van het artikel voor:

[Apple Intelligence is overigens nog niet officieel beschikbaar in Europa. Daar komt binnenkort wel verandering in. De techgigant bevestigde eerder dat de AI-features in april beschikbaar komen in de EU.
]
Overigens is er geen bevestiging dat alle features naar de EU komen, vooralsnog lijkt het een selectie te worden.

Wel is er bevestiging dat de Nederlandse taal zal ontbreken bij onze introductie.
Gewoon overal, alleen afhankelijk van je ingestelde taal. En de releases van maart zijn dan voor EU-talen beschikbaar per april, maar aangezien ze nu zo paniekerig doen met deze zet zullen ze hier vast niet aan vasthouden.
Dit is helaas incorrect. Ik gebruik mijn iPhone al jaar en dag in het Engels, en ik kan Apple Intelligence niet gebruiken daarop. Het veranderen van de regio en zelfs die van mijn App Store account heeft geen effect.
Dit is helaas incorrect. Ik gebruik mijn iPhone al jaar en dag in het engelse, en ik kan Apple Intelligence niet gebruiken daarop. Het veranderen van de regio en zelfs die van mijn App Store account heeft geen effect.
Dan heb je iets verkeerd gedaan. Als je de taal van je iPhone op Engels US zet, Siri op Engels US en de AppStore inlogt met een account uit een AI land dan werkt het.

Ik heb dit bijvoorbeeld met mijn Amerikaanse Apple Account gedaan, de regio van je iPhone hoeft niet aangepast te worden, het hoofd Apple Account kan ook gewoon Nederlands blijven.
Dat is niet een ondersteunde methode, echter. Herinner me zo snel niet hoe ze het doen (geolocation, misschien), maar als je een paar weken in de EU zit zetten ze AI gewoon weer uit, zelfs als je door al die hoepels bent gesprongen. Lijkt mij ook geen fijne manier van werken trouwens, als je je hele apple account moet omwisselen.
Herinner me zo snel niet hoe ze het doen (geolocation, misschien), maar als je een paar weken in de EU zit zetten ze AI gewoon weer uit, zelfs als je door al die hoepels bent gesprongen.
Nee hoor dat is niet zo, ik gebruik het al sinds de introductie van Apple AI op deze manier en werkt nog steeds prima.
Lijkt mij ook geen fijne manier van werken trouwens, als je je hele apple account moet omwisselen.
Dat hoeft dus niet, zie mijn bericht hierboven.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 januari 2025 14:29]

Is niet zo'n issue, maar is ook niet nodig. Ik gebruik gewoon mijn hoofdaccount met regio NL en alleen mijn apparaattaal is Engels (UK) en ik heb tot dusver overal toegang tot voor zover ik weet.
Edit: oh, ik denk dat je gelijk hebt, ik vergis me over de laatste Apple Intelligence features en de uitgebreidere Siri. Komt denk ik doordat ik het in macOS wel gewoon aan heb staan.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 januari 2025 15:24]

Als je het buiten de EU hebt geactiveerd zetten ze het inderdaad weer uit als je terug komt naar de EU. Niet eens na een paar weken maar bij mij al 3x vóór ik bij de kofferband op Schiphol was. Maar als je alle hoepels bínnen de EU hebt doorlopen blijft alles het vooralsnog wel doen.
Als je het buiten de EU hebt geactiveerd zetten ze het inderdaad weer uit als je terug komt naar de EU. Niet eens na een paar weken maar bij mij al 3x vóór ik bij de kofferband op Schiphol was. Maar als je alle hoepels bínnen de EU hebt doorlopen blijft alles het vooralsnog wel doen.
Kofferband is nog relatief laat, hier ging het uit terwijl de kist nog vloog maar ik al weer Vodafone NL dekking had.

Toch wel typisch dat ze het mij in de VS wel gewoon laten gebruiken met een Nederlands Apple Account overigens.
Ik gebruik gewoon mijn Apple account met regio Nederland, maar mijn taal staat ingesteld op Engels (UK) en ik heb volgens mij toegang tot alles van Apple AI tot dusver.
Edit: oh, ik denk dat je gelijk hebt, ik vergis me over de laatste Apple Intelligence features en de uitgebreidere Siri. Komt denk ik doordat ik het in macOS wel gewoon aan heb staan.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 januari 2025 15:24]

Ik gebruik gewoon mijn Apple account met regio Nederland, maar mijn taal staat ingesteld op Engels (UK) en ik heb volgens mij toegang tot alles van Apple AI tot dusver.
Op iOS? Want dat zou niet mogelijk moeten zijn.
Je hebt gelijk, ik heb het net bewerkt. Op macOS staat het gewoon aan, op iOS is alleen Siri uitgebreid. Beetje verwarring hier door die langzame bijna-maandelijkse release van features en dat het op macOS wel aan mag.
Ik heb er wel toegang tot, ik gebruik Engels (UK) en mijn Apple account regio is NL, dus ik ben benieuwd waar je geen toegang tot hebt en waar dat aan kan liggen.

Edit: oh, ik denk dat je gelijk hebt, ik vergis me over de laatste Apple Intelligence features en de uitgebreidere Siri. Komt denk ik doordat ik het in macOS wel gewoon aan heb staan.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 januari 2025 15:24]

Engels is ook een EU taal (Ierland).
Het belangrijkste staat onderaan idd.
Precies dat is mijn hele punt :D clickbait en leestijd pagina plak humor. De titel had gewoon moeten zijn apple intelligence komt in april naar de eu

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.