Apple is weer 's werelds waardevolste bedrijf na AI-aankondigingen op WWDC

Apple heeft Microsoft weer ingehaald als 's werelds waardevolste bedrijf. De marktwaarde van de techgigant steeg op woensdag met vier procent, nadat het bedrijf eerder deze week zijn AI-plannen voor iOS, iPadOS en macOS deelde.

Apple bereikte op woensdag een marktwaarde van in totaal 3,29 biljoen dollar, meldt persbureau Reuters. Het heeft daarmee Microsoft voor het eerst in vijf maanden gepasseerd als het waardevolste bedrijf ter wereld; dat bedrijf was op woensdag 3,24 biljoen dollar waard.

Dit volgt nadat de techgigant op maandagavond zijn plannen voor generatieve AI op zijn platforms deelde tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC. Het bedrijf komt later dit jaar met 'Apple Intelligence' en voorziet daarmee onder andere zijn stemassistent Siri van verbeteringen. De functies worden echter alleen ondersteund op de iPhone 15 Pro en Pro Max, naast Macs en iPads met een M1-soc of nieuwer.

Begin dit jaar haalde Microsoft Apple juist in, nadat dat bedrijf de technieken van OpenAI verwerkte in zijn diensten. De waarde van Microsoft is daardoor met 16 procent gestegen in 2024, terwijl dat bij Apple momenteel op 12 procent ligt. Nvidia, dat de AI-chips ontwerpt waarmee AI-modellen veelal worden ontwikkeld, is inmiddels 154 procent meer waard dan begin dit jaar, schrijft Reuters.

Apple Intelligence WWDC24
Apples AI-features die zijn aangekondigd tijdens WWDC 2024. Bron: Apple

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

12-06-2024 • 16:58

89

Lees meer

Apple kondigt iOS 18 aan
Apple kondigt iOS 18 aan Nieuws van 10 juni 2024

Reacties (89)

89
84
28
3
0
36
Wijzig sortering
Lijkt wel op de dot com bubble.
Zo kan je alle technische vernieuwingen wel kapot relativeren. Uiteindelijk is de dotcom belofte meer dan dubbel en dwars ingelost. Ja er was een bubble maar als je nu ziet wat het internet voor belangrijke rol heeft in ons leven. Dat gaat hetzelfde worden met AI. Ja er zal links er rechts wat bubble zijn maar het is uiteindelijk here to stay. En er zal geld verdient mee gaan worden.
Ga voor de grap eens kijken naar wat coverage van Computex. Letterlijk alles heeft daar het label "AI" gekregen. AI monitor, AI voeding, AI koeler, AI usb-stick, AI netwerkkabel...

Het zijn allemaal geen nepproducten ofzo, maar 99% heeft helemaal niets met AI te maken. Ze stempelen gewoon lukraak op zo veel mogelijk producten het label "AI" in de hoop dat er magisch zakken met geld hun kant op komen. En zelfs de bedrijven die daadwerkelijk iets met AI doen, zijn vaak niets meer dan een wrapper om ChatGPT. Dát is de bubbel, en de enige onbetwiste winnaar hier is Nvidia.
Doet me wat denken aan de blockchain. Nieuw buzzword waar iedereen moet opspringen lijkt het wel.
Dat is toch niet wat ik zeg? Het gaat over de waardering van een bedrijf.

Misschien toch maar eens goed kijken naar wat de dot com bubble was voordat je reageert.
Er is een essentieel verschil met de dotcom bubbel: nu verkopen de waardevolle bedrijven daadwerkelijk producten en services.
Dat was tijdens de dotcom bubbel ook zo - en er zijn ook veel bedrijven die er gewoon doorheen gekomen zijn. Er was echter sprake van een wildgroei aan internetbedrijfjes die diensten verkochten waar consumenten helemaal niet op zaten te wachten. Het internet was hip onder investeerders dus ieder idee kon op financiering rekenen.

Eenzelfde hype is er nu met AI. We zien ontzettende overwaarde op de aandeelmarkt. Veel waardeloze producten die gouden bergen beloven, en ook oplichters.
Eén dienst haalde bijvoorbeeld 3D modellen van Sketchfab en verkocht het als AI. Nogal een probleem omdat Sketchfab helemaal vol staat met gestolen 3D modellen uit games.

Het is een kwestie van tijd voordat investeerders geld willen zien en dan gaan een hoop van die bedrijfjes sluiten. De bubbel klapt dan weer in.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 06:43]

Echter moet het AI gedeelte zich nog maar eens bewijzen..
Nou ik heb voor het eerst van mijn leven een prettig gesprek gehad met een chatbot van een leverancier. De bot kon antwoord geven op al mijn vragen, waarschijnlijk getraind op alle kleine lettertjes van het bedrijf. Wat een verbetering. Zelfs een door studenten bemande helpdesk heeft moeite om zo relevant te zijn.
De gigantische marges die Apple koste wat kost wil maken kun je ook een bubbel noemen
De PE ratio tijden dotcom was misschien gemiddeld 200. AAPL zit nu op 32. Waarschijnlijk iets hoger gezien de stijging, maar bij verre van in de buurt van toentertijd.

Ben er wel mee eens dat het aanzienlijk verhoogd is van wat gezond is (rond 20)
Wat is een PE ratio?
In dit geval lijkt het me gepast om AI hier zelf het woord te geven, in dit geval een antwoord van Microsoft copilot:
Het price-to-earnings (P/E) ratio, ook wel de koers-winstverhouding genoemd, meet de verhouding tussen de aandelenkoers van een bedrijf en de winst per aandeel (EPS). Het wordt vaak gebruikt om de relatieve waarde van een bedrijfsaandeel te beoordelen. Een hoge P/E-ratio kan erop wijzen dat een aandeel overgewaardeerd is of dat investeerders hoge groeipercentages verwachten. Bedrijven zonder winst hebben geen P/E-ratio omdat er niets in de noemer staat. De twee meest gebruikte P/E-ratio’s zijn forward P/E (gebaseerd op verwachte toekomstige winst) en trailing P/E (gebaseerd op historische winst). Over het algemeen geldt: hoe lager de P/E-ratio, hoe gunstiger dit is voor zowel het bedrijf als potentiële investeerders
In de afgelopen vier jaar is het aandeel Apple verviervoudigd, in de afgelopen 30 jaar is het aandeel Apple 770x meer waard geworden. De dot.com bubble is daar slechts een periode van 5 jaar geweest, wat menig tech bedrijf prima heeft weten te overleven.

Apple zette in 2023 gewoon $383 miljard om, waarvan de winst $97 miljard was. De waarde nu is bijna 9x de omzet.
Klopt. Die vergelijking is ook al meerdere keren gemaakt:
Economist Says AI Is a Doomed Bubble
Why The Generative AI Stock Bubble Isn’t Popping Anytime Soon

In zijn algemeenheid zou het kunnen. Je ziet veel actie - reactie op alles wat te maken heeft met AI. Toen Google's aankondiging zat te hallucineren kelderden de aandelen van Google. Andersom gebeurt ook. Het grote verschil is wel dat de .com bubbel gebaseerd was op gebakken lucht en mensen leningen gingen afsluiten om maar te kunnen investeren. Terwijl nu is er daadwerkelijk een product, kostbare ontwikkeling wordt daadwerkelijk gedaan i.p.v. een merk/concept dat zich nog moest bewijzen.

Wellicht dat dit wel invloed heeft op hogere marktaandelen van Apple. Alleen Apple is natuurlijk wel grote naam, waardoor de bubbel zelf minder van toepassing is op Apple.
Lijkt wel op de dot com bubble.
Nee, in de dotcom bubble werd de waarde van bedrijven die weinig tot niets presteerden omhoog gejaagd door investeerders want over een paar jaar zouden die bedrijven gigantische winsten maken.

Apple is een bedrijf dat al jaren zeer succesvol is en jaarlijks tientallen miljarden winst maakt. Apple is in geen enkel opzicht te vergelijken met een dotcom startupje met een overgewaardeerde bedrijfswaarde.
[...]

Nee, in de dotcom bubble werd de waarde van bedrijven die weinig tot niets presteerden omhoog gejaagd door investeerders want over een paar jaar zouden die bedrijven gigantische winsten maken.
Je bedoeld zoals Humane AI pin gekocht wordt voor 1 miljard dollar?
Het is nog niet verkocht.
Nee en als dat na Apples developers presentatie doorgaat zijn ze echt gek.
Nee, eerder dat Linktree 1,3 miljard dollar waard is zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 06:43]

Apple is nog steeds overvalued. P/E ratio is 32 ofzo? Vrij hoog, gezien hun belangrijkste winstmodel, de iphone, nogal inzakt qua verkoop.
Het is jammer dat het zo moeilijk inschatten is precies wanneer Apple klapt, maar klappen gaat het, en hard. Ze hebben in principe niets, enkel consumentenmeuk, en dat is zo volatiel. Goed geld mee te verdienen als je je moment goed kiest en (uiteraard zonder leverage) short gaat.
LoL Leg AAPL eens naast de AEX over de afgelopen 25 jaar.

Elke paar decennia klapt de beurs wel een keer, soort van, flink in elkaar, maar als ik mezelf één aandeel kon laten kopen in het verleden…
Naast de AEX is niet nuttig, gewoon naast de NYSE leggen, en ze dippen er dus regelmatig onder. Het huidige koersverloop slaat ook nergens op naast de markt. En het blijf consumentenspul.

https://media.ycharts.com...7133a42b3c1fb90a6c0ad.png

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 23 juli 2024 06:43]

AAPL is dubbel zoveel waard geworden in de 10 jaar in je grafiek als de NYSE.

De NYSE 'dipte' harder, ook in jouw grafiek, dan AAPL.

Daarnaast kies je nu een grafiek van de laatste 10 jaar, in plaats van de laatste 25 jaar. Als je dan toch een soort van dezelfde vergelijking wil maken, moet je AAPL en NYSE ook over de laatste 25 jaar naast elkaar leggen. Apple is in die kwart eeuw maar liefst 22 keer zo hard gestegen als de NYSE.

Zolang het aandeel zulke resultaten neerzet, zal het beleggers worst wezen wat Apple precies doet, al verkopen ze geitenkeutels.
Ze hebben in principe niets, enkel consumentenmeuk
Heb je ooit met Apple gewerkt? Mijn eerste kennismaking met Apple had beslist niets met consumentenmeuk te maken en dat is vandaag de dag niet anders.
Geen dotcom startup nee, maar of ze het meest waardevolle bedrijf op aarde zijn?

Ze bieden een walled garden voor consumentenapparatuur, innoveren slechts eens in de paar jaar en maken al decennia dezelfde categorie spullen. Is dat meer dan vier keer zoveel waard als, zeg, een TSMC die de meest high tech chips op deze planeet maakt, waardoor bedrijven als Nvidia kunnen bestaan?
Of bijna tien keer zoveel waard als Samsung, die hetzelfde doet met een grotere afzetmarkt en veel meer segmenten bedient zoals medisch, televisies, witgoed en chips?
Dat Apple gebruik maakt van de technologie van OpenAI wil niet zeggen dat alles zomaar aan OpenAI wordt doorgegegeven. Ook Microsoft maakt bijv. gebruik van dezelfde mogelijkheden voor Copilot maar implementeert alles op zijn eigen servers met de eigen waarborgen. En dat zal Apple ook doen. Zij licentieren de technologie om dan zelft te implementeren en te trainen.
Apple innoveert. Absoluut. Vooral op het snijvlak van hardware en gebruikers interface. Daarmee zijn ze dé partij die nieuwe technologische ontwikkelingen toegankelijk maken voor de massa. Puur op fundamenteel technologisch vlak zijn ze minder in de lead wellicht, maar ja dat is ook geen doel op zich en ook niet de definitie van wat wel of niet innovatief is.
Integendeel, telkens tonen de techbedrijven aan dat hun waarde gefundeerd is op earnings. geen sprake van bubble, enkel sprake van opportunity.
Ik vind het ook ongelooflijk. En hoe zeer ik ook Apple fan ben. Voor mij is de shine er wel af. Maar alles wordt nog steeds als zoete broodjes gegeten. Fascinerend.
Als Apple gewoon een OpenIA-reseller wordt, waarom stijgt die waarde dan? Dan vloeit er net cash weg van Apple en zou je net een daling van de winst verwachten.
Simpel. Beleggers denken blijkbaar dat de waarde beter wordt dan de som der delen, nu Apple meer AI integreert.

Apple heeft een hoop spaargeld. Dat is mooi, omdat ze dan geen geld hoeft te lenen voor investeringen etc, maar Apple heeft veel meer spaargeld dan het daarvoor nodig heeft. Dus dat geld rendeert niet optimaal. Het rendeert beter als het besteed wordt aan AI, als daardoor de producten en diensten van Apple beter verkopen, althans dat denken genoeg beleggers blijkbaar want die bepalen de koers op het moment dat ze AAPL aankopen / verkopen.
Ik las veel negatieve reacties dat ze daar niet aan mee zouden doen. Misschien dachten andere beleggers dat die geruchten de waarheid verkondigden.
Omdat ze niet enkel een OpenAI reseller worden. Ze hebben ook hun eigen AI model ontwikkeld die lokaal zonder internetverbinding kan draaien.
Dit word maar niet begrepen, externe ai (nu nog alleen ChatGPT / OpenAI) word pas als 3e optie aangezwengeld en dan moet je daar elke keer expliciet toestemming voor geven en daar heeft Apple de afspraak mee dat ze de data niet loggen.
Apple heeft liever niet dat iedereen het AI noemt maar gebruikt liever de termen machine learning, neural networking en Apple Intelligence :+ .

In de keynote hebben ze het ook geen enkele keer AI genoemd.
Vond het wel mooi gevonden en typisch Apple met de "Apple Intelligence" :)
Zolang we eigenlijk nog weinig begrijpen van intelligentie, en nauwelijks benul hebben van intelligentie bij dieren , blijft het natuurlijk best lastig om dat via een computer na te bootsen.

Mensen zijn intelligent maar de meeste mensen leunen voornamelijk op aangeleerde of aangeboren vaardigheden.

Is een vogel intelligent omdat hij met een stokje een nootje uit een plastic buis kan halen. Of een papegaai omdat hij je naam kan roepen.

Is het intelligentie of is het net zo iets als de mens die toevallig een geniaal medicijn ontdekt terwijl hij eigenlijk naar iets anders op zoek was.

Bijna alles wat een mens doet is gewoon afgekeken, pas bij zeer ingewikkelde nieuwe dingen kun je de intelligentie aantonen.

Leuk voorbeeld was een honden spelletje waarbij je wat lekkers in een plastic speeltje doet , waarbij ze schuifjes moeten verplaatsen om de buit te bemachtigen.
Binnen enkele seconden had de pup “ toevallig “ door hoe het werkte . En een kleuter is vast een uur zoet.
Ik ben bang dat alle Apple gebruikers AI zien als afkorting van Apple Intelligence. Dat straks iedereen die AI gebruikt, het gejat heeft van Apple.

Ik krijg namelijk een déjà vu met de introductie van de App Store. (Apple Store). Ineens was de naam App Store een beschermde naam 8)7 . Terwijl de term App store door niet Apple gebruikers al werd gebruikt. Apple heeft deze rechtzaak (tegen Amazon App Store) dan ook verloren: Apple Inc. litigation § Amazon "App Store".
Zie ook: nieuws: Apple: GetJar mag zichzelf geen App Store noemen (getjar 8-) ).

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 06:43]

Ook de term "App" schrijven velen toe aan Apple, ondanks dat de term al rondging in de computerwereld nog voor dat Apple bestond. Het was gewoon een afkorting van application, een handige afkorting wanneer elk karakter geld kost in een advertentie of wanneer je namen probeert af te korten om bytes te besparen op een bestandssysteem.

en ik wil ook de Apple fans die geloven dat Apple de GUI heeft uitgevonden geen eten geven. Dan ben ik ook failliet en we zullen maar zwijgen over de muis of de smartphone.
Je hoeft me geen eten te geven. Ze hebben inderdaad niet de GUI of de muis uitgevonden, maar wel bruikbaar gemaakt. De UI van de Xerox Alto was ronduit bagger en de muis leek ook nergens op (die kon alleen recht omhoog/omlaag en recht naar rechts en links). Apple heeft ervoor gezorgd dat er een muis kwam die in alle richtingen kon bewegen/ ook schuin.
Vooral Steve Jobs kon zijn technici tot waanzin drijven. Niet goed, opnieuw, dit is broddelwerk, etc, etc totdat het wel naar de zin van Steve werkte en uitzag. En zo heb je op de iPhone een klok app waarbij het klokje ook echt de tijd weergeeft.
Ik vraag me af of de waarde stijging niet met andere factoren heeft te maken dan het AI verhaal. Na aankondiging van Apple, daalde juist het aandeel met 2 procent. https://www.nrc.nl/nieuws...oper-kwijtraakte-a4856066
Na of tijdens elke aankondiging daalt het aandeel heel vaak. Het is nu wel uitzonderlijk dat ze ineens zo snel stijgen.
Het is vooral het gevoel van beleggers. Dus nul ratio, gewoon wat de gek denkt (of voelt).
Maak je geen zorgen, AAPL staat ondertussen weer op recordhoogte...
Met AI pronken is de hype van 2024.
Daar zit een kern van waarheid in. Een paar jaar geleden was de hype dat er voor alles een app moest zijn. Er is zelfs een app voor mijn tandenborstel...

En nu vindt iedereen dat ze iets met AI moeten. Een irritant voorbeeld hiervan is de software van Logitech, die een AI-assistent meeleveren met de software voor hun muis. Een muis is wat mij betreft een simpel accessoire en ik zie niet in waarom daar een AI-assistent in moet; heeft niets met de functie van het apparaat te maken. Logitech doet dat puur omdat ze op de "alles moet AI zijn" hype willen meeliften.

Maar in het geval van Apple denk ik er anders over. Het is logisch dat ze dit in iOS, iPadOS en macOS inbouwen en ze denken in eerste instantie aan wat de waarde ervan is voor de gebruiker - in tegenstelling tot wat Logitech doet.
Gelukkig heeft Musk een iets beter idee dan een app voor alles, natuurlijk heeft dat niet zelf bedacht maar het idee is leuk.
Ik heb ondertussen tientallen apps voor apparaten, die dan meestal ook geïntegreerd kunnen worden in andere apps. Zo als bijvoorbeeld bij Google, maar meestal heb je al weinig aan de originele app, maar bij Google kan je dan helemaal niks.
We gaan van het een naar het ander.
Eerst moest alles het internet op (succes)
Toen moest er een App voor alles zijn (succes)
Bitcoin zou de toekomst zijn (fail)
Alles moest de cloud in (en nu komen we tot de conclusie dat dit soms niet een goed idee is)
NFTs zijn geweldig (volgens een zeer kleine groepje, heel grote fail)
Nu is het AI dat de toekomst moet zijn.

Ik gok erop dat het net als internet de wereld veranderd, maar dat dit vooral door een klein aantal bedrijven wordt gedaan. Nvidia is iig overgewaardeerd (anderen gaan hier de markt inspringen). Apple is n.m.m. Ook overgewaardeerd doordat ze vrijwel niet meer kunnen groeien. Er is geen markt meer in te groeien dus dan blijven er twee opties over.
Nog meer geld uit elke klant zien te krijgen door
A) prijzen te verhogen
B) kosten te verlagen

A zien we terug met subscription services en B is niet iets wat ze lang kunnen volhouden vermoed ik.
Ter vergelijking, de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) zou naar huidige maatstaven ongeveer 7,9 biljoen dollar waard zijn. Dit plaatst de huidige waarderingen van techgiganten in een interessant historisch perspectief.
de VOC was meer met een land te vergelijken dan met een bedrijf.

Hoeveel bedrijven ken jij die een oorlog mogen starten?
Zat bedrijven die huurlingen hebben om hun installaties te beschermen tegen bosjesmannen net zoals de VOC dat deed.

Het Amerikaanse leger wordt voortdurend ingezet voor de belangen van bedrijven. Maar Amerikaanse schaapjes zeggen allemaal thank you for your service then hun moordenaars die aan de andere kant van de wereld hun land “beschermen” 8)7
Ach, mijn opa werd nog door de Nederlandse regering naar Indonesië gestuurd om daar de lokale bevolking af te gaan schieten. Hij heeft nooit meer z'n stem uitgebracht bij verkiezingen omdat hij geen enkel vertrouwen meer had in de Nederlandse overheid.

Nog wel vaak naar Indonesië geweest om z'n trauma's te verwerken.
De meeste mensen gaan het leger in om de wereld een betere plek te maken maar ze worden simpelweg misbruikt.
Die keuze had je toen niet, dienstplicht of gevangenisstraf. En volgens m'n opa had hij beter voor gevangenisstraf kunnen kiezen, dat was maar een paar jaar en nu had hij levenslang.
Dat is niet echt een oorlog beginnen natuurlijk..

In naam van de Republiek mag de compagnie verdragen sluiten, oorlogen voeren en veroverde gebieden besturen.
Hoeveel bedrijven ken jij die een oorlog mogen starten?
Genoeg: de supermarkten voeren al sinds jaar en dag oorlog. ;)
EconomicsExplained op YT is het niet met je eens.. :)

Dus wie heeft er gelijk?

Ik zou eerder zeggen, druk de waarde uit in % van totale wereld market cap, krijgen we een beter apples-to-apples (ha) beeld. Voor Apple zal dat ongeveer 3% van de total world market cap zijn (absurd veel).

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 23 juli 2024 06:43]

Even ter info: dit artikel komt uit 2017 en we zijn ondertussen al 1,25 +/- factor aan inflatie verder.

Dan kom je op ongeveer 10 biljoen uit. En dan kun je dus eigenlijk wel zien hoe enorm groot de VOC was.

Maar ontopic: met alle reparatie wetgeving die steeds verder gaat en de vraag naar mogelijkheden om apparaten steeds langer mee te laten gaan lijkt mij toch dat fabrikanten een keer een enorme terugname in verkopen moeten gaan zien wat zou resulteren in een lagere beurswaarde
Had ik maar moeten investeren toen deze AI-hype begon.
Wat is er precies hype aan?
De basis is techniek en concepten uit de jaren 50, vorige eeuw.
De basis en concepten van computing waren in de jaren 1700 al uitgevonden, duidelijk zijn computers gewoon een hype...
Inderdaad, net als die zweetband van Memphis. Iets bestaands hypen.
Net zoals 3D en curved monitors. Komt weer terug als iets nieuws.
De hype is dat AI in essentie niets nieuws is. Bedrijven marketen hun nieuwe cpu's, hun gpu's of hun software nu alleen als AI. Echter, al vanaf dat Google voor jou begon te zoeken naar het juiste resultaat op iinternet, kun je spreken van AI.
Heb jij wel eens een vraag gesteld aan chatgpt? De term AI is ouder dan ik en ik ben echt niet meer zo jong meer ;)

De hype waar hij het over hebt gaat voornamelijk om LLMs, deze maken gebruik van de transformer architectuur die in 2017 door Google werd gepresenteerd (deze was ook gebaseerd op andere architecturen die eerder uitkwamen). Dit is dus relatief gezien heel nieuw en er is een bedrijf die het zeer succesvol heeft geïntroduceerd: openai met chatgpt.

Ik kan als ontwikkelaar, nee, laat ik het anders zeggen, ik wil als ontwikkelaar chatgpt of copilot kunnen gebruiken. Dat doe ik al dagelijks een het scheelt mij en hoop zoek werk op stack overflow of andere websites. Het levert mij veel sneller een antwoord waar ik iets mee kan.

Zie het een beetje als intellisense in je ontwikkelomgeving. Je kan prima zonder, maar het is zo verrekt handig om het wel te hebben. Het scheelt je tijd, ofwel je bent efficiënter. Copilot of chatgpt is wat mij betreft vergelijkbaar maar dan op een veel grotere context.

Ik spreek ook vaak mensen die niks met ict doen maar het wel regelmatig gebruiken voor hun werk en hoeveel tijd het ze scheelt. Let wel, het helpt je bij je werk, het neemt je werk niet over.
Als je 5 jaar geleden investeerde in Nvidia, dan zou je nu 38.5x zoveel geld hebben....
Als je 5 jaar geleden in Bitcoin investeerde, dan heb je nu 6.5x zoveel geld...
Als je aandelen Commodore had gekocht, had je nu niets meer.
Het probleem is dat de meeste mensen aandelen kopen als het al goed gaat met een bedrijf en (in paniek) verkopen als het slecht gaat met een bedrijf. Ook nu zie je hier weer een doorsnee consument roepen "Had ik maar moeten investeren toen deze AI-hype begon.", toen deze begon was je eigenlijk al te laat en is het maar de vraag of zo een hype doorzet. Je had kunnen inzetten aan het begin bij de Pebble Watch hype op Pebble Technology Corporation, maar je zou nu bedrogen uitkomen...

Als je nu gaat inzetten op een al winnend paard, dan zal je relatief weinig winnen als deze wint en enorm verliezen als deze opeens een been breekt. Als je echter een beetje inzet op veel verschillende 'longshots' of lange termijn investeringen juist wanneer het niet super rooskleurig is, zoals nu met Apple, Nvidia of MS, dan kan je een paar verliezen hebben, maar als er eentje groot wint dan kan de winst extreem zijn.

Persoonlijk ga ik liever eerst investeren in een eigen huis, daar weet ik vrij zeker van dat het een goede lange termijn investering is en ik kan er tussentijds ook nog in wonnen ook...
En het allerbelangrijkste, als je aandelen koopt als particulier, doe het dan met geld die je niet nodig hebt.
Of 10-15 jaar terug voor 1-10k ingelegd en bij 65K uitbetaald, dan was je multimiljonair geweest. Of, als Bitcoin niks werd, had je 10k verloren... Achter ben je altijd slimmer.
kan nog steeds. Beter dan geld vergokken in het casino.
Voor de echt grote winsten is het alweer te laat, en moest je ook niet bij AAPL zijn.
Hetzelfde heb ik mij bij de eerste Bitcoin hype ook gevraagd. Helaas snapte ik het principe van Bitcoin en de blockchain rond 2013-14 niet en heb ik er verder niks meer mee gedaan. Mn vader idem dito, die er zelfs mee op de proppen kwam, dat hij voor de grap het met zijn GPU twee dagen aan het minen was. Achteraf gezien had ik BTC moeten kopen en hij had verder moeten minen.
Tja, achteraf kijk je een koe in z’n kont.
Aandelen gingen gisteren de lucht in 8-) Alleen jammer dat ik Nvidia en AMD heb maar die doen het ook goed.

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 23 juli 2024 06:43]

Ik weet niet, wat is Exxon Mobil waard? Moet dit niet beperkt worden tot de tech-markt?
Als ik deze site mag geloven zit ExxonMobil op 502 miljard dollar aan waarde. Dat is dus aanzienlijk minder dan Apple die ruim 6 keer zoveel waard zijn dus, getuige deze cijfers.

Dit lijkt dus wel degelijk om alle bedrijven te gaan, niet enkel tech-bedrijven.
Ik kijk er nooit naar. Dacht dat de olie nog bovenaan stond.
Apple, Microsoft, Nvidia zijn qua marketcap de grootste 3 ter wereld, groter dan BRK.A en XOM (Exxon)
Het inkopen van eigen aandelen heeft er ook iets mee te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.