'Apple wil data AI-tools verwerken in 'zwarte doos' in datacenters'

Apple zou de data voor AI-tools willen verwerken in een 'zwarte doos' in de cloud, waarbij ook medewerkers niet bij de data kunnen op verzoek van overheden. De AI-tools zouden draaien op Apples eigen socs met Secure Enclave.

Het project heet intern Apple Chips In Datacenters, afgekort ACDC, meldt The Information. Het project zou data van AI-tools versleuteld versturen naar de datacenters, waar fysiek van overige hardware afgesloten chips de benodigde berekeningen uitvoeren en terugsturen naar de telefoons. De stappen moeten de privacy van gebruikers en beveiliging van data waarborgen bij het gebruiken van AI-functies op telefoons.

Apple kondigt vermoedelijk zijn AI-functies over anderhalve week aan op de keynote aan het begin van zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Onder meer Google, Microsoft en Meta hebben afgelopen tijd al eerder veel AI-functies gepresenteerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-05-2024 • 19:20

52

Reacties (52)

52
51
28
0
0
13
Wijzig sortering
Maar hoe controleer je dan de data die in deze ''zwarte doos'' zit of het wel juist is?
Dat is op een bepaald moment natuurlijk een kwestie aan vertrouwen en audits.
Hoe weet jij dat iOS niet aan je whatsapp-berichtjes aan Putin doorstuurt? Alles is versleuteld. Je kunt niks controleren.
Op een bepaald moment moet je natuurlijk vertrouwen op claims.
En als je er geen vertrouwen in hebt moet je het niet (of zo min mogelijk) gebruiken of je er bij neerleggen. Veel andere keuzes heb je niet 😊
Nee hoor. Dat hoeft niet. Het alternatief is een open source stack waarbij je tot in de aller kleinste details je onderzoek kunt doen. Idealiter tot op de opensource hardware, firmware en ISA.

Ook mooi is een LLM homomorphische encryptie. https://huggingface.co/blog/encrypted-llm.

Maar dat is nog toekomstmuziek voorlopig.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 18:24]

En hoe controleer jij dat?

Stel dat het allemaal open source is. Hartstikke leuk. Maar wie zegt dat de servers de software draaien die ze claimen? De enige manier is met audits en daar heb je geen open source voor nodig.

Heb jij op je (ik ga uit van Android)-toestel gecontroleerd dat jij daadwerkelijk de software hebt die ze claimen?
Bij een cloud dienst is dat correct. Daar is homomorphische encryptie goed voor.

Want jouw query verlaat jouw device versleuteld. En het antwoord op jouw query wordt versleuteld afgeleverd. En alleen jij kan dit ontsleutelen. Zelfs de server niet. Dat is homomorfische encryptie.

Daar is hier trouwens (nog) geen sprake. Toekomstmuziek.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 18:24]

Als de server het niet kan ontsleutelen, waarom stuur je het er dan naartoe?

Iets kan die query wel ontsleutelen en dat iets zul je moeten vertrouwen.
Check nog even wat Homomorfische Encryptie is. Wikipedia zegt het volgende:
Homomorfe encryptie is een vorm van encryptie die het mogelijk maakt (bepaalde) berekeningen te maken op versleutelde tekst. Het resultaat van deze berekening is ook versleuteld, maar komt na ontsleuteling overeen met het resultaat als dezelfde berekening was uitgevoerd op de oorspronkelijke klare tekst. Om de berekening uit te voeren, hoeft de versleutelde data niet eerst ontsleuteld te worden. Hierdoor kan de versleutelde data ook door een mogelijk onbetrouwbare derde partij beheerd worden.
TIL. Ik had eerst moeten lezen voordat ik reageerde.
Hoe controleer je of er niet in die opensource stack een backdoor zit? Het is al diverse malen gebleken dat ondanks dat alle code gepubliceerd is, het toch lukt om een backdoor in te bouwen.

En hoe ga je dan controleren dat daadwerkelijk die software/code draait die moet draaien? En niet stiekem dáár een backdoor in is gemaakt?

En als het antwoord dan externe audits is, hoe controleer je dan dat die externe audits door onafhankelijke partijen wordt gedaan? En of die niet een spiegel wordt voorgehouden?

Zo kun je tot het oneindige doorgaan, hoewel bij elke stap het vertrouwen groter wordt, kun je er nooit 100% van uitgaan dat alles draait zoals het zou moeten zijn. Het zal altijd een afweging worden tussen vertrouwelijkheid en beschikbaarheid (en integriteit om de driehoek compleet te maken).
In mijn geval werd de software ook getekend naar de productie machine gebracht, inclusief audits. Maar zelfs dan moet je het build proces nog vertrouwen. Nou vertrouw ik mijzelf redelijk daar ik ook het build proces had ingericht, maar ik kan me voorstellen dat mijn mede-tweakers daar anders over denken.

Nog grappiger is als mensen cryptografie in een website inbakken. Dat heeft soms wel z'n voordelen (getekende of versleutelde berichten opslaan op de server bijvoorbeeld) maar je moet dan nog steeds eerst wel de code die rechtstreeks van de server afkomt vertrouwen.

Zelf wel voorstander van open source, maar het is zeker niet zaligmakend. Sowieso zijn er bijvoorbeeld maar heel weinig O/S crypto bibliotheken waar een goede security audit op is gebeurd. En dan spreken we nog maar even niet over de 1-man shows op GitHub.
En hoe zorg je ervoor dat overheden je niet dwingen een achterdeur te maken?. Wat je ook bouwt, de telefoon kan er mee communiceren dus de overheid ook.
In het kort. Niet. Daar heb je als consument geen invloed op.
Schrödinger’s AI?
Het mechanisme waarover gesproken wordt is het versleuteld inbrengen van data naar data centers. De controle doe je niet tussentijds, maar vooraf. Dus alleen vertrouwde bronnen mogen data aanleveren.
Niet! Apple gebruikte ook gewoon discriminerende “zwarte doos” algoritmes om mensen te weigeren of bijvoorbeeld een vrouw met hetzelfde inkomen en situatie als een man een veel lagere bestedingslimiet te geven voor hun Apple creditcards! Dan mogen ze ook gewoon oneindig blijven liegen dat ze niet discrimineren, want de “zwarte doos” is zo complex dat geen enkele “expert” het gewoon volledig kan doorgronden!
Niet! Apple gebruikte ook gewoon discriminerende “zwarte doos” algoritmes om mensen te weigeren of bijvoorbeeld een vrouw met hetzelfde inkomen en situatie als een man een veel lagere bestedingslimiet te geven voor hun Apple creditcards!
ja, dat is heel goed mogelijk zonder dat er van welke discriminatie ook sprake is. Amerikaanse creditcard verleners kijken namelijk nauwelijks naar je inkomen of situatie, voor hen is je 'credit score', hoe goed je in het verleden was met het afbetalen van schulden veel belangrijker. Slechte credit score = lagere bestedingslimiet.

Hopelijk maakt deze verklaring die toont dat de wereld en Apple in het bijzonder toch iets minder slecht en discriminerend is dan jij denkt je hele avond weer goed!
Nee, mijn avond is helemaal verpest omdat jij niet eens de moeite had genomen om je goed in te lezen in hoe het verhaal erover ging dat de vrouw juist een hogere creditscore had en met die hogere creditscore nog steeds een 20 keer lagere bestedingslimiet had gekregen dan haar man met die lagere creditscore, en ze die discriminatie bij de overheid gewoon 100% goed keurden alsof er niks aan de hand was: https://www.bbc.co.uk/news/business-50365609

[Reactie gewijzigd door Minimise op 23 juli 2024 18:24]

Tja screw Apple en ga ergens anders heen dan. Vervolgens voeg je gewoon die credit card toe aan je Apple wallet...
Apple is echter zo’n monopolist die gehele controle over de Apple Wallet houdt, derde banken op elk moment kan weigeren en niet de NFC chip op de iPhone openstelt…

[Reactie gewijzigd door Minimise op 23 juli 2024 18:24]

Ze gaan derde banken natuurlijk niet weigeren, dat heeft veel te veel nadelige gevolgen. Stel je voor dat je klant helemaal gewend is aan Rabobank gebruiken met de Apple Wallet en dan wordt het ze ineens afgenomen. Nah, dat doen ze niet.
Alles is veroorloofd zolang je de magische woorden “witwassen”, “fraudebestrijding”, “terrorismebestrijding” of “kinderporno” maar gebruikt!

[Reactie gewijzigd door Minimise op 23 juli 2024 18:24]

Jezus verder ben je niet paranoïde vast
Als je goed had gelezen is het Goldman Sachs die in de fout is gegaan, Apple heeft toen echt wel eens een goed gesprek gehad met GS, in zoverre dat GS er mee stopt … Ja het had niet mogen gebeuren, maar als we dan iemand verwijten naar het hoofd moeten slingeren is het GS, maar die kent niemand hier en Apple aanvallen is zoveel meer rendabel 🤷‍♂️ Uiteindelijk zijn zij wel verantwoordelijk, maar ze hebben dit vast gecorrigeerd, wie zonder fouten of zonden is werpe de eerste steen.
Zwarte doos problemen zijn niet op te lossen, dus over 20 jaar zeker nog vergelijkbare problemen net zoals dat Britse Post Office schandaal zo’n 20 jaar heeft kunnen voortduren kan hier hetzelfde gebeuren….
Noemen ze de techniek dan Thunderstruck, om in de Thunderbolt en Lightning port connector termen te blijven? Zou gemiste kans zijn als ze het niet deden.

Apple wil al enige tijd de AI op de telefoon te laten draaien omdat ze de data niet de cloud in willen slingeren, ik denk dat ze nu geconcludeerd hebben dat dit nu nog niet realistisch is, en op deze manier proberen om de feature toch naar telefoons te brengen, zonder de privacy problemen die erbij komen.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 23 juli 2024 18:24]

Of Lightningbolt. Compleet met episch larp filmpje :P
Ze proberen zo veel mogelijk te lekken zodat het lijkt alsof ze stiekem echt niet super aan het achterlopen zijn. Maar tot aan WWDC ben ik erg skeptisch over de mogelijkheid van Apple om nog iets baanbrekends te produceren en of het niet gewoon zijn beste tijd heeft gehad.

Heel duur, gouden tijd voor de aandeelhouders, maar op een gegeven moment moet je toch eerlijk zijn en toegeven dat je de boot gemist hebt. Als voorbeeld:
  • Siri. Deze kan werkelijk niks, behalve wat timers zetten.
  • Safari. Sync loopt altijd achter, password management is een grap.
  • Homekit. Het had de "Apple" experience in smart home moeten worden, maar is gewoon echt zeer beperkt.
Tot nog toe lekken ze "een betere Siri" en "generative AI to predict emoticons in your messages", maar de toegevoegde waarde van hun ecosysteem (en daarmee de verantwoording van de extreme prijspunten) neemt rap af t.o.v. wat de concurrentie mee komt.

/rant sorry
Ik vind het altijd bijzonder hoe mensen zo’n verschillende ervaring kunnen hebben. Ik gebruik Siri dagelijks en niet alleen voor timers, maar ook “take me home”, “open <app>”, “call my mum”, “turn on dinner table”, weather dingen, zeker ook timers, alarms en herinneringen. Wat mist hier? Ik zou zeker LLM-integratie waarderen, maar Siri kan zeker best wel wat!

Safari is prima en vaker een betere ervaring vind ik. Sneller in starten, browsen, etc. CMD+Tab naar een tab op m’n telefoon vanaf m’n mac… en met Orion heb je zelfs Chrome/FF extensies op je iPhone, iets wat zo veel mensen stellig volhouden dat niet mogelijk is op iPhone.

Homekit… tja, zal vast “beperkt” zijn, maar mis niet echt veel. M’n broer heeft HomeAssistant + een server rack en PLC’s om z’n hele huis te bedienen, en is best tof! Maar om lampen aan/uit te zetten of speakers te bedienen werkt het gewoon prachtig. Ook als ik op 4G zet werkt het gewoon.

Ik zal wel wat missen, maar ik hoor zo vaak “kan niets!” Of “zeer beperkt” terwijl de comment dan 1 of 2 dingen benoemt dat het kan. Laat een argument niet eerlijk overkomen - wees eerlijk, dan kunnen mensen met je meedenken.
siri, welke wekker staat er morgen aan? Antwoord: Je hebt 10 wekkers, en vervolgens somt ze AL je wekkers op. Dat kan beter.

Slechts een hand vol moppen, en ze zijn zo slecht dat het weer grappig is. Dat is op zich wel charmant maar het mogen er gerust wat meer zijn.

Timers zetten, doet ze goed.
Berichtje sturen ook.
Navigeren, tja, het is er op of er onder.

Een hond hebben die Chili heet? Niet zo handig.

Zou het met een LLM beter zijn? Misschien wel maar ik zit er niet op te wachten. Het is toch om je privé leven in de uitverkoop te zetten achteraf. De realiteit is al dystopisch genoeg.
Ik vind het altijd bijzonder hoe mensen zo’n verschillende ervaring kunnen hebben. Ik gebruik Siri dagelijks en niet alleen voor timers, maar ook “take me home”, “open <app>”, “call my mum”, “turn on dinner table”, weather dingen, zeker ook timers, alarms en herinneringen. Wat mist hier? Ik zou zeker LLM-integratie waarderen, maar Siri kan zeker best wel wat!
Ik ga geen Engels tegen mijn Siri praten. Ik heb niks tegen Engels, maar ik bekijk wat het kan in het Nederlands. En dan is het gewoon beperkt. Ik gebruik zelf ook wel eens de bel functie; maar met een contact wat 'hek' heet en verder niet want zodra je Nederlandse namen opnoemt kan Siri al dichtklappen. Het is gewoon vaker miss dan hit.
Safari is prima en vaker een betere ervaring vind ik. Sneller in starten, browsen, etc. CMD+Tab naar een tab op m’n telefoon vanaf m’n mac… en met Orion heb je zelfs Chrome/FF extensies op je iPhone, iets wat zo veel mensen stellig volhouden dat niet mogelijk is op iPhone.
Inderdaad grappig hoe mensen een andere ervaring kunnen hebben. Een voorbeeld: ik kan een bepaalde plugin van Homeassistant niet openen in Safari, enkel in Chrome/Edge, omdat Apple gewoon restrictief is in de implementatie van bepaalde (web) API's. Orion is een andere browser en heb ik geen mening over (nooit geprobeerd). CMD+Tab doet bij jou iets anders dan bij anderen; ik kan niet 'tabben' naar tabs open op mijn telefoon. Ik zie ze wel als ik een nieuwe tab open maar zoals gezegd; dit heeft flinke vertraging en werkt soms ook gewoon niet.
Homekit… tja, zal vast “beperkt” zijn, maar mis niet echt veel. M’n broer heeft HomeAssistant + een server rack en PLC’s om z’n hele huis te bedienen, en is best tof! Maar om lampen aan/uit te zetten of speakers te bedienen werkt het gewoon prachtig. Ook als ik op 4G zet werkt het gewoon.
Ja, mijn lat ligt inderdaad (aanzienlijk) hoger dan wat lampen aan/uit zetten of speakers te bedienen. Het is gewoon niet goed geïntegreerd, ze zijn onduidelijk over de functies van apparaten (een Apple TV is nodig om als hub te dienen bijvoorbeeld voor Homekit...) en is er nou eindelijk eens een fatsoenlijke deurbel waarmee we HSV kunnen gebruiken? Nee, alleen een plastic rommelding van Aqara. Nee sorry, Homekit als platform voor home automation is een mislukking en ben blij dat ze Matter gaan ondersteunen, al zullen we natuurlijk wel moeten zien hoe de Apple implementatie daarvan eruit ziet.
Ik zal wel wat missen, maar ik hoor zo vaak “kan niets!” Of “zeer beperkt” terwijl de comment dan 1 of 2 dingen benoemt dat het kan. Laat een argument niet eerlijk overkomen - wees eerlijk, dan kunnen mensen met je meedenken.
Ik heb niet voor niets /rant onder mijn post gezet. Ik ben drie jaar geleden volledig overgestapt naar het ecosysteem en heb het gevoel dat ik nu nog steeds exact kan wat ik 3 jaar geleden kon. Oortjes die automatisch overschakelen, super fijne functie. MacOS? Echt de bizarste dingen kunnen niet (makkelijk) en mensen doen alsof het rechtstreeks uit de hemel geschonken is. Ik werk elke dag op zowel Windows als op mijn Macbook, en ik merk dat ik toch echt veel fijner werk op mijn Windows machine. Maar goed, zoveel mensen zoveel wensen zullen we maar zeggen ;)
Maar om lampen aan/uit te zetten of speakers te bedienen werkt het gewoon prachtig
Dan praat je ook wel over de meest simpele functies die een smart home kan hebben.. natuurlijk kunnen die dingen... zou wel heel heel slecht zijn als zelf dat een probleem is :P

Homeassistant en koppelingen met Homekit heeft helaas het probleem dat er vaak veel functies missen die wel kunnen rechtstreeks via de App van het smart device
Safari is prima en vaker een betere ervaring vind ik
Een betere ervaring dan wat? is me niet duidelijk waarmee je nu vergelijkt
Ik zal wel wat missen, maar ik hoor zo vaak “kan niets!” Of “zeer beperkt” terwijl de comment dan 1 of 2 dingen benoemt dat het kan
Zoeken op Internet is ook een optie ;) en als je dan vergelijkingen ziet van Personal Assistants dan komt Siri niet altijd even goed uit de verf, maar is zeker ook niet de slechste

Bijvoorbeeld:
YouTube: The Ultimate Voice Assistant Battle.

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 juli 2024 18:24]

Je hebt wel gelijk. Apple loopt gewoon achterop met AI.
Als je dan interviews ziet, zie je wel mooie marketing speech van hun als 'we doen al AI met onze neural core sinds iPhone 11', maar dat slaat gewoon op niks.
Als je kijkt wat de concurrenten nu doen, of in de pipeline hebben voor het komende jaar is dat een exponent van Apple, waar we tot nu 0 hebben gezien.
WWDC zal dan ook cruciaal zijn. Nu je zal altijd wel een grote doelgroep hebben die een Apple koopt gewoon vanwege het logo'tje, maar een deel zal afhaken. En daarna zullen de investeerders moeilijk doen.
Je ziet ook dat Apple wijzigingen gaat doorvoeren die tot enkele jaren terug ondenkbaar waren, omdat ze de hete adem voelen van de concurrenten. Nu zal je naar alle waarschijnlijkheid je home screen zelf kunnen indelen op iOS. Iets wat ze zo lang hebben weggeduwd zou nu wel kunnen en we weten wel waarom.
Apple loopt gewoon achterop met AI
Mwa AI is wat mij betreft gewoon nog steeds een buzzwoord. Samsung met zn AI Galaxy, Microsoft met zn AI PC of Copilot PC. Je ziet AI bijna op alles. Volgend jaar AI cornflakes, AI Water. Het is allemaal gewoon machine/deep learning. Je kan naar mijn mening niet "achter lopen" of "de boot missen" als "AI" zo wordt rond gegooid of overal wordt opgeplakt waardoor het gewoon de betekenis verliest. En vooral als de meeste "AI" producten van bedrijven gewoon ChatGPT gebruiken of VertexAI.

Paar jaar geleden werd Gaming overal opgeplakt, toen was het 12 GB RAM, toen was het Leica, toen was het Crypto of Blockchain, toen was het Cloud, toen was het RGB, vorig jaar metaverse en nu is het AI en AI PC.
Toch loopt Apple hopeloos achterop. Of je het nu AI noemt of machine learning, waar de kritiek vandaag de dag van komt is de AI zoals we het nu zien bij de grote concurrenten. Die zijn allemaal bezig met LLM. En dàt heeft Apple niet.

Ze hebben dan wel andere zaken die ze voorheen machine learning zouden noemen, wel iedereen had dat.
En kunnen we dat gebruiken? Hebben we daar al iets van gezien buiten wat persberichten?
Feit dat ze met OpenAI in zee gaan toont ook hoever de ontwikkeling van hun LLM is.
Feit is dat van alle big compagies, Apple wel het minste heeft tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door Pufster op 23 juli 2024 18:24]

En kunnen we dat gebruiken?
Als je er een beetje verstand van had had je dit geweten.

https://writingmate.ai/blog/how-to-run-openelm-ai-models
Hebben we daar al iets van gezien buiten wat persberichten?
https://medium.com/@phill...en-source-ai-c2f27e3d81c2
https://www.linkedin.com/...marks-ritesh-kanjee-wcdmf
http://anakin.ai/blog/openelm-3b-instruct/
Feit is dat van alle big compagies, Apple wel het minste heeft tot nu toe.
Dus opeens heeft Apple het wel maar lopen ze achter? Paar comments geleden beweerde je nog dat Apple zoiets niet had.

Verder is er maar 1 bedrijf dat verder is dan de rest en dat is OpenAI. De rest gebruiken bijna allemaal gewoon GPT.
[...]
Als je er een beetje verstand van had had je dit geweten.
Er is geen reden om onvriendelijk te worden.

Ironisch genoeg kom jezelf met deze opmerking:
Verder is er maar 1 bedrijf dat verder is dan de rest en dat is OpenAI. De rest gebruiken bijna allemaal gewoon GPT.
Van de Big Tech is alleen Microsoft die direct leunt op OpenAI, maar dat is meer omdat ze partners zijn en OpenAI hun dingen kunnen trainen op de massive compute van Azure. Google zet in op Gemini (in allerlei vormen), Meta heeft LLaMa voor LLM en bouwt de grootste GPU stack ooit. Dan heb je ook nog “New Tech” zoals Claude (die ChatGPT4 versloeg, overigens) en bijvoorbeeld Mistral.

En Apple? Die brengt af en toe wat papers uit over hoe zij in dit volledige nieuwe veld ook een kleine optimalisatie hebben gedaan. Ze proberen relevant te blijven door wat populaire zaken compatible te maken met hun CoreML lib, omdat niemand CoreML gebruikt.
Ik bedoelde meer bedrijven in algemeen. Er zijn maar 2 wijd gebruikte “AI”s en dat zijn gpt en VertexAI. Bijna elk bedrijf dat iets met AI doet gebruiken een van de twee. Dat big tech die elk grammetje data van ons scrapen en miljarden tegen de development van modellen aangooien kan je vind ik niet als standaard van de “AI” markt zien.

CoreML framework is niets anders dan een laag om machine learning lokaal toe te passen en de neural engine te kunnen gebruiken om een model te trainen of te gebruiken. Dus vreemd dat je dat vergelijkt met een kant en klaar LLM. Puur omdat het beide een heel ander product is.

Verder wordt CoreML best veel gebruikt hoor. Vooral omdat de integratie met Apple hardware. En trouwens ook veel in samenwerking met frameworks zoals Keras. Je kan namelijk je modellen met vrijwel alles maken en dan converteren naar een CoreML model zodat je het framework kunt gebruiken
Dat doet er niet toe als het achterloopt op zelfs Meta Llama3 of zelfs Alibaba Qwen1.5
Jij zegt dat Apple geen LLM heeft en ik zeg dat ze dat wel hebben.
Maar die was zo slecht dat Apple aan OpenAI bakken met geld zou hebben aangeboden om Siri te vervangen door een variant van ChatGPT-4o: https://9to5mac.com/2024/...x-siri-microsoft-worried/
Even heel simpel.

Ik kocht mijn allereerste smartphone de Iphone SE 2016, na 7 jaar kocht ik mijn 2e smartphone pas de Iphone SE 2022 (mei 2023)

AI ? nee voor mij hoeft dat voorlopig nog niet, misschien wanneer ik naar mijn 3e smartphone ga wanneer ik weer 7 jaar met deze heb gedaan.

Misschien is het dan redelijk veilig, of niet en dan doe ik het niet.
Ik hoop in ieder geval dat je de keuze houd om het niet te hoeven gebruiken.

Ik ben van mening dat het nu nog kinderschoentjes zijn, en die pas ik niet meer.
Wel zo veilig denk ik dan, in ieder geval veiliger dan met, op dit moment ?
Het is voor Apple op zich met al hun producten in het verleden wel zo geweest dat ze niet per se de eerste waren die iets deden, maar wel de eerste die het goed/indrukwekkend deden. Dat was met de smartphone zo (want daarvoor had je ook al smartphones, bijvoorbeeld die op Windows Mobile draaiden), dat was met de iPad zo, met de Apple Watch... En je zou kunnen zeggen ook op vlak van desktop pc's en laptops. Natuurlijk ja, ze hebben ook gestolen en een hoog eigendunk, en wat ze creëren is ook niet altijd geweldig (denk aan het fiasco met het buigen van telefoons en iPads, of de slechte toetsenborden met dat butterfly mechanisme), maar het zou mij niet verbazen als ze straks ineens iets heel moois neerzetten op het vlak van AI/Siri en iedereen zegt "Apple has done it again."
Het probleem is voornamelijk dat AI tegenwoordig vergeleken wordt met ChatGPT en andere LLM modellen. Zo zijn wij ‘bekend’ geraakt met AI. Maar AI is zoveel meer dan dat. Het bestaat al sinds de jaren 80 en wordt in allerlei vormen gebruikt. Eigenlijk is een pc ook een vorm van AI aangezien het ook instructies nodig heeft om de taken te doen waarvoor het is aangeschaft.

Met dat in het achterhoofd is Apple zeker al enige tijd bezig met een vorm van AI. Maar dat doen de andere ook. Alleen is AI sinds twee jaar het buzzword geworden om commercieel gezien er weer goed aan te verdienen. Maar chatbots bestaan natuurlijk al langer dan twee jaar. Alleen heetten ze toen gewoon chatbots :)
Nah dat valt allemaal wel mee. AI is niet alleen promten van chatGPT, als je dat verwacht dan zou je kunnen denken dat ze achter lopen.

Alleen AI is veel meer. Machine learning (wat ook een AI vorm is) is Apple al jaren mee bezig.
Siri kan mijn Google Mail benaderen -> mijn Google Home Mini kan dat niet
Siri kan Whatsapp berichten lezen, beantwoorden en versturen -> mijn Google Home Mini kan dat niet
Siri kan contactgegevens voorlezen -> mijn Google Home Mini kan dat niet
Siri kan een telefoongesprek opzetten -> mijn Google Home Mini kan dat niet (ondanks dat ik ook gewoon Duo heb, of hoe Google dat vandaag ook besluit te gaan noemen)
Todat... overheden Apple gaan verplichten om data af te staan waarna Apple gedwongen wordt om óf een backdoor in te bouwen óf die 'zwarte doos' maar weer uit te zetten. (3x raden welke optie dat wordt)
Hah, dan is het ook niet meer mogelijk om in te zoomen op *neutraal objectief* getrainde algoritmes , die als (bv) "racistisch" bestempeld zijn. Handig.
Apple kan het niet laten geheimzinnig te doen. Net daarom wantrouw ik hun AI-implementaties.
Anoniem: 718943 30 mei 2024 22:53
Ik kan ook wel een torrent tracker in m'n rack hangen en alle SSH toegang intrekken. Het feit dat ik niet weet wat er gebeurt maakt het nog niet goed.
Hoe acceptabel zou het zijn om op een verzoek 'nee' te antwoorden onder het mom 'kan ik niet bij'?
Uiteindelijk is er iemand verantwoordelijk voor en die zal toch gehoor moeten geven.

Ik ben het ook niet eens met die eisen tot opgeven van data, maar dat is nu eenmaal de wetgeving, om nu maar op eigen houtje te gaan besluiten om daar niet aan te voldoen, daar vind ik wat van.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 718943 op 23 juli 2024 18:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.