Apple: verwijderde foto's die weer opdoken werden niet gesynct via iCloud Photos

Apple heeft een mogelijke verklaring gegeven over waarom verwijderde foto's plotseling weer konden opduiken op apparaten. Het bedrijf zegt in een statement dat dit waarschijnlijk gebeurt als een corrupte database naar een nieuw apparaat wordt overgezet.

Apple reageert tegenover 9to5mac op recente meldingen van gebruikers die plotseling oude, verwijderde foto's zagen opduiken op nieuwe apparaten. Dat gebeurde bij meerdere gebruikers, die dat op Reddit meldden. Gebruikers kregen soms foto's voorgeschoteld in hun gallerij die ze al jaren geleden hadden verwijderd. Apple bracht in iOS 17.5.1 een oplossing uit voor het probleem.

In de releasenotes van die versie schreef het bedrijf al dat het ging om een bugfix voor een probleem 'waarbij foto's die een databasecorruptie vertoonden, opnieuw in de bibliotheek konden verschijnen'. Het bedrijf ging echter niet verder in op wat die databasecorruptie dan precies betekende. Nu geeft Apple tegenover 9to5mac iets meer details over het probleem, al blijft nog veel onduidelijk.

Apple weerlegt de claim van een Reddit-gebruiker, die stelt dat hij zijn iPad terug had gezet naar fabrieksinstellingen voordat hij hem aan een vriend verkocht. Apple noemt het onmogelijk dat in dat geval nog foto's te zien waren. Het bedrijf zegt dat er in zeldzame gevallen een corrupte database-entry kan ontstaan wanneer gebruikers foto's verwijderen. Die corrupte entry blijft in dat geval alleen op het apparaat staan, maar wordt niet gesynchroniseerd met iCloud Photos. Wel zegt het bedrijf dat het mogelijk kan zijn dat die corrupte entry's naar een apparaat kunnen worden overgezet door een apparaat-naar-apparaattransfer of vanuit iCloud Backup. Dat kan 'niet als je iCloud Photos gebruikt', zegt het bedrijf.

Het is nog steeds niet duidelijk bij hoeveel gebruikers het probleem is voorgekomen en wat de exacte oorzaak is van de databasecorruptie. Apple lijkt te impliceren dat de gebruiker die aanvankelijk op Reddit postte ongelijk had of het juiste proces niet volgde om apparaten leeg te maken. De originele post is inmiddels verwijderd, maar er zijn meer gebruikers die het probleem in de thread aankaartten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

24-05-2024 • 10:43

49

Submitter: iworx

Reacties (49)

49
47
23
2
0
13
Wijzig sortering
Dus volgens Apple liegen de gebruikers die zeggen dat ze hun apparaat terug gezet hebben naar fabrieks instellingen?

Dat is natuurlijk een hele makkelijke verklaringen die je niet kunt controleren aangezien hun software gesloten is.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 13:25]

Kan toch? Het hele bestandssysteem in encrypted. Bij een verse installatie gebruikt ie als het goed is niet dezelfde sleutel en kun je dus niks met die oude data die nog niet overschreven is.
...als het goed is ...
Met de regelmaat van de klok (kijk zelf maar hoe vaak Apple software updates voorbijkomen in de meuktracker) komen er iOS/ipadOS/MacOS updates voorbij, waarbij er vaak bugs worden gerepareerd. Met andere woorden: er is geen software wat bugvrij gaat zijn, zélfs niet als Apple ONMOGELIJK roept..
Het mooie van een keybag vernietigen is dat het niet uitmaakt of een ander deel van het OS of een app dan een bug heeft, daarom zeggen ze dat het onmogelijk is. Als de encryptiesleutels vernietigd zijn, dan is het technisch simpelweg niet mogelijk dat er opeens foto's terugkomen tenzij je een backup herstelt of ze in iCloud hebt opgeslagen. Als de betreffende gebruikers echter geen code hebben ingesteld op hun apparaat, dan weet ik niet hoe de keybag ingericht is.
Want iedereen op het internet is altijd eerlijk en correct?

Verder was er maar 1 persoon die dat claimde, en hij heeft zijn post verwijderd. Wat mij meer dan genoeg zegt. Plus als je je Apple device naar fabrieksinstellingen reset wordt de userdata verwijderd en de encryptiekey gereset. Er is werkelijk geen enkele manier om daarna de data terug te krijgen.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 13:25]

Ik citeer 'Dat gebeurde bij meerdere gebruikers'
Dat gebeurde bij meerdere gebruikers
'Dat', slaat op het opduiken van foto's op nieuwe apparaten, staat in de zin daarvoor.

Deze foto's moeten dus via iets als een backup zijn teruggekomen. Aangezien het nieuw apparaat is, is een factory reset hier ook irrelevant, hij komt immers net uit de fabriek rollen.

Apple zegt dus ook dat deze foto's in een backup kunnen zijn 'blijven hangen'.
However, the files could have persisted from one device to another when restoring from a backup, performing a device-to-device transfer, or when restoring from an iCloud Backup but not using iCloud Photos.
Die ene gebruiker die beweert dat zijn foto's op zijn oude telefoon zijn verschenen na een factory reset, die is volgens Apple inderdaad niet helemaal zuiver geweest in zijn beweringen.

Zoals 9to5mac zegt:
Photos reappearing on sold devices? Nope.
In a now-deleted post, a Reddit user last week alleged that their photos reappeared on an iPad they sold to a friend, despite them having erased the content of that iPad prior to selling it. Apple tells me that this claim was false.
"Could have persisted"

"Apple tells me that this claim was false"


Vertrouwen is nul. Apple weet het ook niet zeker en daarbij heeft Apple in het verleden vaker usererror geclaimed, waar dat niet het geval was.
"Could have persisted"
Als je na een factory reset weer een backup terugzet, dan kunnen die verwijderde foto's hier tussen zitten ja.

Maar de bewering is hier dat die foto's terugkwamen bij iemand zonder een backup terug te zetten.

Die specifieke bewering is gewoon heel moeilijk te geloven.
Vertrouwen is nul.
Je hoeft ze ook niet te vertrouwen, iedereen zijn mening. Maar als ik zeg dat Tim Cook persoonlijk gister m'n huis is binnengestormd om mijn puppy te schoppen, dan hoef ik ook niet te verwachten dat mensen mij geloven. Zelfde geldt hier.

Eén persoon die claimt dat Apple de encryptie sleutels niet wist bij een factory reset VS tig onderzoekers die een dergelijke kwetsbaarheid niet hebben kunnen vinden.

Nogmaals, iedereen heeft zijn eigen level van vertrouwen, maar uiteindelijk ligt ergens een grens waar iemand met bewijzen moet komen om serieus genomen te worden :)
Dat maakt mijn punt niet minder valide. Bedrijven liegen net zo goed.
Iedereem liegt, maar je kan controleren dat na een reset je encryptiesleutel veranderd is. Maw. Apple's verhaal klopt gewoon. Dus of de persoon die het meldde heeft niet op de juiste wijze zijn device gereset of gewoon gelogen.
Ik neem aan dat die encryptiesleutel random wordt gegenereerd. Dus theoretische kan de nieuwe en oude encryptiesleutel hetzelfde zijn?

Maar het is meer waarschijnlijk dat de gebruiker een fout heeft gemaakt.
Dat kan niet. Voor aanmaken encryptiesleutels wordt een proces gebruikt dat de creatie van identieke sleutels onmogelijk maakt.

Daarnaast verwacht je bij factory reset dat de database sowieso opnieuw aangemaakt wordt. Hergebruik oude database is erg onlogisch: véél makkelijker een nieuwe, schone op te leveren.
Apple stelt dat het volgens hun onmogelijk moet zijn dat als een gebruiker op de juiste wijze een reset uitvoert de fout zich niet hoort voor te doen op dat apparaat. Dat is wat anders dan dat in de praktijk hun bewering dus altijd maar op gaat.

Natuurlijk kun je het een te makkelijke bewering vinden zolang de onderbouwing niet aan je eisen voldoet, maar je hebt geen broncode nodig om ook redelijke eisen aan de klager te stellen in plaats van liever maar te doen alsof Apple zou beweren dat een klager liegt of dat het probleem de gesloten code is.
Andersom: die gebruiker had dan het bewijs moeten tonen dat zijn bewering waar is. Nu weten we niets.

Als Apple duidelijk maakt dat het onmogelijk is met een factory reset, waarom zou je daar dan aan twijfelen?

Wat ik veel vreemder vindt: ik zou niet verwachten dat er foto's in een database worden opgeslagen, alleen de referentie naar die foto. Als ik foto's verwijder, bijvoorbeeld om opslagruimte vrij te maken, dan zou ik verwachten dat de binary file (de JPEG) ook daadwerkelijk verwijderd is. Hoe kan dan 'met een corruptie van de database bij overzetten naar een ander apparaat' die foto dan weer verschijnen? Daar zou ik wel eens een duidelijk verhaal van Apple over willen horen, want kennelijk is verwijderen niet verwijderen.
verwijderen is zelden verwijderen. in je File allocation table of db staat alleen waar elke file staat.
delete is deze entry verwijderen.
voor echte delete moet je zero fill doen
Toch vind ik het dan mooi, dat consumenten de leugen van het bedrijf dan ook nog willen goed praten of verdedigen. Uiteindelijk een puik stukje marketing.
  • Willekeurige Redditor die post (en dag later hele account) verwijderd.
  • Bedrijf dat duidelijke technische uitleg kan geven waarom het verhaal niet KAN kloppen.
Welk van de twee vind je geloofwaardiger?
Ik bedoelde niet specifiek dit onderwerp hoor. Excuses voor de onduidelijkheid. Maar Apple had nu toch ook vrij snel weer een update uitgebracht, maar dat had hier dan niets mee te maken.
Waar lees je dat Apple zegt dat ze liegen? Apple zegt dat de informatie niet kan kloppen.

Degene die de claim maakte, kan ook een vergissing maken (liegen is een bewuste handeling). Naar 'fabrieksinstellingen' gaan kan ook redelijk breed getrokken worden. Je kunt ook je telefoon resetten zonder de data te verwijderen. Dus dat alleen de instellingen teruggezet zijn.

Goede kans dat de betreffende persoon die de claim maakt dat bedoelde?
Is het mogelijk om een ander account op een iDevice in te stellen zonder factory reset?

Misschien is het voor een gebruiker niet helemaal helder wat er precies gebeurd is en hoe dat proces genoemd wordt. Er zouden mensen kunnen denken dat factory reset slaat op de staat waarin een device zich bevind na aankoop én na activatie van een account. Dus gebruiksklaar ná aankoop en niet vers uit de doos na aankoop.
Dat eerste weet ik niet zeker. Je ligt op je telefoon op meerdere plekken in. iCloud, App Store, Game Center, in elk geval.

M’n telefoon staat op mijn account. Ik denk dat dat via het stukje iCloud staat.

Maar daar terzijde. Het kan zeker onduidelijk zijn. Apple gaf alleen aan dat het na een ‘fabrieksinstellingen’ niet mogelijk is dat de boel terug komt.
Zoals ik aan schreef kan de gebruiker ‘gedacht’ hebben (en dus niet gelogen heeft) dat hij dat gedaan had.
Het kan zelfs zo zijn dat hij foto’s zag die hij helemaal niet verwijderd had.
Eens.

Het moeten trouwens ook wel bijzondere foto's zijn, wanneer je weet dat je die jaren geleden verwijderd hebt.
Ik heb vrij veel foto's op mijn telefoon die ik óf zelf genomen heb of doorgestuurde heb gekregen van anderen. Sommigen verwijder ik (vrijwel) meteen, anderen hebben weinig eeuwigheidswaarde maar kom ik niet aan toe om ze meteen te verwijderen en vergeet ik om het later te doen. Wanneer ik een foto zie die jaren geleden is genomen, maar niet bewaard had hoeven te worden weet ik echt niet meer of ik die toen wel of niet heb verwijderd.
Dan moeten het dus al bijzondere foto's zijn geweest. Bv. een 'dronken', pikante of ander compromiterende foto, waarvan je je nog kan herinneren dat je die bewust hebt verwijderd. Of een ex van wie je alle foto's hebt verwijderd (maar hoe weet je dan zeker dat je echt álle foto's hebt gevonden en verwijderd).
Vaak kan je ook een foto enkel van het apparaat zelf verwijderen, waarbij het nog wel in de cloud kan blijven staan. Dan komen ze bij herisntallatie van je telefoon, of de activatie van een nieuwe telefoon weer terug op je telefoon. Met dikke vingers of een niete helemaal helder hoofd of een moment onoplettendheid kan je zomaar een verkeerde optie aantikken. Wanneer ik een verwijderd gewaande foto op mijn toestel zou vinden zou ik de schuld in de eerste plaats bij mijzelf zoeken en in de laatste plaats bij Apple (of in mijn geval bij Google).
Het gaat hier volgens mij om één gebruiker met die claim. Uit ervaring weet ik dat je dat soort claims zonder overduidelijk bewijs niet op waarheid kan controleren. Pas als meerdere gebruikers dezelfde problemen melden (en beter nog reproduceerbaar) dan heb je meer zekerheid.
Dat is een andere reproductie pad en die kan wel volgens Apple. De reddit gebruiker claimde dat na een factory reset en de device door iemand anders in gebruik werd genomen oude fotos van de originele gebruiker te zien waren.
Al geruime tijd is een i-device compleet gecodeerd, waar Apple mee adverteert (geen citaat) dat jijzelf als gebruiker eigenaar van de data bent en niemand anders. Indien dit gereproduceerd kan worden, op film, ga ik pas twijfelen. Indien dit gebeurt zal Apple wel een kluif hebben dit op te lossen want dat is in strijd met hun snoeiharde privacybescherming.
Technisch gezien kan je via AST2 (de diagnose-tool van Apple) zien wat de laatste update en restore datum is. Misschien zou het zelf via third party tools kunnen maar dat durf ik niet te garanderen. Tot die eerste heb je alleen als consument geen toegang.
Dus volgens Apple liegen de gebruikers die zeggen dat ze hun apparaat terug gezet hebben naar fabrieks instellingen?
Apple is een hoge boom dat veel wind vangt. Wat ik daarmee wil zeggen is dat er heel wat mensen zijn die Apple graag een kopje kleiner zien en daarom van alles en nog wat bedenken om ze de grond in te krijgen. Dus gaan ze leugens bedenken die theoretisch gezien al onmogelijk zijn.

Zo zijn tig Youtube / Tiktok kanalen al groot geworden en verdienen daar hun brood mee.
Apple gebruikt niet het woord 'liegen'. Zegt 'dat het niet kan' mèt uitleg.
Een gebruiker neemt iets waar en verbindt er een door hem / haar logische oorzaak / reden aan. De 'bedachte' oorzaak / reden kan onjuist zijn.
Precies dat, en kan mij ook heugen dat ze vaker probleempjes hebben gehad, waaronder het husselen van prive foto's van gebruikers in icloud.

https://www.icreatemagazi...r-windows-fotos-vreemden/

Maar goed, apple is heilig en apple is perfect, move along people!
Grappig hoe je dat kant kiest van een enkele persoon met 0.0 credibiliteit i.p.v. de mensen hierboven die argumenten hebben waarom Apple hier zeer waarschijnlijk gelijk heeft.
De verklaring die Apple geeft klinkt volledig valide, Occam's Razor-gewijs ook. Wat is aannemelijker: dat bij een subset gebruikers de lokale kopie niet wordt verwijderd, terwijl het cloud-bestand wel wordt gewist, of dat miljardenbedrijf Apple liegt over een bug in de sync van zijn online fotosysteem?
Apple weerlegt de claim van een Reddit-gebruiker, die stelt dat hij zijn iPad terug had gezet naar fabrieksinstellingen voordat hij hem aan een vriend verkocht. Apple noemt het onmogelijk dat in dat geval nog foto's te zien waren.
Dat lijkt me ook makkelijk te weerleggen inderdaad. Het bestandssysteem op een iPad is encrypted en bij het terugzetten naar fabrieksinstellingen wordt de decryptiesleutels gewist. Die data gaat niet ineens weer terugkomen.
Tenzij je (corrupte) database dus ergens in een device backup staat en die weer teruggezet wordt.
De originele data op het device zelf komt inderdaad niet meer terug. Maar de database data kan via die omweg wel weer terug komen.
Goed gedetailleerde uitleg. De Device naar Device transfer lijkt inderdaad een logische aanname hier. Maar goed, dat kun je als gebruiker natuurlijk niet op voorhand weten, dat de Reddit gebruiker een verkeerde aanname maakte is dan ook te begrijpen.
Ja het is ook gewoon goed om eens zo'n verklaring uit Apple te zien, want het is wel een zwarte doos vaak.
Ik heb wel eens een dergelijk iets gehad. Een device welke al tijden echt VOL zat… ik kreeg foto’s niet meer verwijderd, na verwijderen kwamen deze weer deels terug. Na migratie naar de nieuwe device waren bijna alle foto’s uit die actie weer terug. En dit is al een jaar of twee geleden. Ik gok dat het database verhaal wel kan kloppen…
De opslag te vol laten lopen is sowieso vragen om problemen.
Ja maar soms gebeuren dingen… gelukkig niet mijn eigen device, maar ik herkende het gedrag wel een beetje :)
Probleem door Apple zoals gewoonlijk weer netjes opgelost met een extra patch. Klaar!
De zogenaamde critici die beweerden dat het een iCloud photo’s lek was zullen op hun neus kijken.
Nee die zullen zeggen dat het wel heel makkelijk is om dat te zeggen, en bij hun toch ECHT niet anders kon.
Verhalen komen ergens vandaan, deze staan niet op zichzelf en zeker niet als Apple een update uitbrengt 'een probleem' te verhelpen. Wat mij stoort aan o.a. Apple (en andere bedrijven) is het proberen onder de pet te houden. Software is niet perfect of waterdicht maar in mijn optiek krijg je meer vertrouwen van je klanten als je er 'open' over communiceert. Of het gaat om foto's in dit verhaal of andere data.
Kortom is apple betrapt op het niet houden aan het verwijderen van fotos na 30 dagen. Een bedrijf wat security/privacy verkoopt en waar dit nu naar buiten komt zal er alles aan doen om het bij de online van gebruikers te leggen.

"Your using it wrong"
Ha ha, je houdt de delete knop verkeerd vast!
Apple weerlegt de claim van een Reddit-gebruiker, die stelt dat hij zijn iPad terug had gezet naar fabrieksinstellingen voordat hij hem aan een vriend verkocht. Apple noemt het onmogelijk dat in dat geval nog foto's te zien waren.
Toch vraag ik me dat af en misschien leuk voer voor een experimentje (en het is te laat om er nu in te duiken). De onderliggende reden, gok ik, is dat bij een reset van een iDevice de keybag weggegooid wordt van de Secure Enclave. Als in: dat wordt vernietigd. Onherstelbaar kaput*...

... Echter. Wat gebeurt er als je helemaal geen code instelt? Versleutelt iOS de opslag dan alsnog (MacOS niet) maar bewaart zelf ergens de sleutel, of wordt het helemaal niet versleutelt? Indien dat laatste het geval is, dan zóu deze bug in principe voor kunnen komen na herinstallatie; maar dan vermoed ik ook uitsluitend als het device dan ook opnieuw ingesteld wordt zonder code.

* = en in die situatie heeft Apple gelijk, dan is het technisch onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 13:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.