Gebruikers iCloud ervaren problemen met Private Relay door storing

Er zijn sinds donderdagavond problemen met de Private Relay-functie in iCloud. Meerdere gebruikers melden dat de functie traag is of zelfs helemaal niet werkt. De precieze oorzaak van de storing en hoe lang die gaat duren, zijn nog niet bekend.

De storing begon donderdag rond 20.30 uur Nederlandse tijd. Het is niet duidelijk hoeveel iCloud-gebruikers last hebben van de problemen, doordat de Private Relay-functie wel lijkt te werken bij andere gebruikers, aldus MacRumors. Volgens de supportpagina van Apple is de storing op vrijdagochtend nog niet verholpen.

Private Relay is een functie voor betalende iCloud+-gebruikers. Met de feature wordt het netwerkverkeer van het apparaat van de gebruiker gemaskeerd en versleuteld. Dat moet voorkomen dat websites het IP-adres en de locatie van de gebruiker kunnen zien, of dat internetproviders de activiteiten van de gebruiker kunnen verzamelen. De feature werkt in de Safari-browser.

Update, 12.40 uur: Alinea met uitleg over Private Relay toegevoegd.

Door Loïs Franx

Redacteur

26-07-2024 • 12:06

50

Submitter: HansRemmerswaal

Reacties (50)

50
47
23
0
0
12
Wijzig sortering
Kreeg hele tijd melding dat het zichzelf uitgeschakeld had. Helaas toen het zichzelf weer ingeschakeld had was het alsnog niet werkend.

Het is jammer dat ze zo erg vanuit gaan dat het werkt, dat je in Safari niks anders dan zwart scherm ziet. Geen laad-indicatie, niks.

Zelfs je Google hub, YouTube en andere app zijn volledig onbruikbaar zonder dat je een idee hebt waarom.

Had wel betere afhandeling verwacht van connectie problemen, tenminste fallback naar je normale verbinding.
Volgens mij werkt private relay alleen voor Apples eigen apps (Safari, Mail), andere apps maken hier geen gebruik van.
Dit is makkelijk te checken door binnen Chrome en Safari naar ip4.me te gaan. Chrome geeft je eigen ip adres weer waarin Safari een private relay ip opgeeft van Apple.
De problemen die jij ervaart hebben hier dus geen betrekking tot.
Snel even getest en Chrome geeft mijn echte IP weer inderdaad. Firefox geeft echter het zelfde IP als Safari dus die lijkt het wel te gebruiken.
Andere apps gebruiken (netjes) de relay connectie. Toen ik de relay uitschakelde werkte de Google hub namelijk meteen :)

Heb al vaker “vreemd” IP gezien in andere apps, dus ben er vrij zeker van dat deze over de apps heen werkt.

Ligt denk ik aan welke APIs een app gebruikt.
Uit veiligheid zit er juist geen fallback naar je eigen verbinding, anders schiet het z’n doel juist voorbij
Bij voorkeur had ik de vraag voorgeschoteld gekregen waarin ik zelf de keuze kon maken om private relay (tijdelijk) uit te schakelen. Net zoals bij individuele wifi netwerken.
Daar ben ik het wel volledig mee eens. Vooral ook voor niet IT’ers die deze functie ooit hebben ingeschakeld en er nooit meer naar hebben omgekeken, nu denken veel mensen dat er iets mis is met hun Apple devices
iPhone heeft geen last, MacOS had wel last. MacBook opnieuw opgestart en dit verhielp bij mij het probleem.
Ik heb er op mijn iPhone wel last van gehad. Tenminste gisteravond en vanochtend een niet werkende Safari, kon geen sites openen.
Ik had er op mijn IPhone last van gister avond. Safari gaf mij een blanco scherm bij elke website. Alle andere apps die een verbinding nodig hadden werkte wel normaal.

Reboot was voor mij de oplossing.
Bij mij andersom...
Hier op alle devices het probleem. Zowel ipad, iphone als macbook. Reboot hielp hier niet. Handmatig uitgezet nu, tot de volgende dag. Dan zien we wel weer verder.
Met de feature wordt het netwerkverkeer van het apparaat van de gebruiker gemaskeerd en versleuteld. Dat moet voorkomen dat websites het IP-adres en de locatie van de gebruiker kunnen zien, of dat internetproviders de activiteiten van de gebruiker kunnen verzamelen. De feature werkt in de Safari-browser.
Hoe verschilt dit van een VPN, en waarom alleen de browser? Wat ik lees is dat apps, met alle tracking van dien, dus buiten schot blijven?

Hoe typisch Apple, voorvechter van privacy totdat het ze geld kost of juist op kan leveren. (....en kom maar door met de -1tjes :+ )
Trackingverzoeken van apps kan je sowieso al blokkeren in de instellingen.
Vanochtend ineens al geen werkend internet binnen Safari, had al het idee dat er wat aan de hand was. Functie maar voor een dag uitgeschakeld.
Idem, alles werkte behalve safari. Functie ook 1 dag uitgezet en meteen werkte safari weer. Ik heb er al 2 dagen last van
Ik heb hier ook last van, verdacht eerst de internet aansluiting thuis maar later bleek ik dezelfde traagheid te ervaren op 5G.
Ook moet ik regelmatig een pagina herladen
Gisterenavond en vanochtend last van gehad maar sinds een uur of negen deze morgen werkt het weer. Het schakelde zichzelf bij mij overigens uit en ook weer aan.
Op alle apparaten (iphone/ipad/mac) waren sommige websites voor mij onbereikbaar (w.o. Tweakers) Herstart hielp, maar problemen kwamen wel terug na vele uren. Problemen begonnen sinds eergisteravond al trouwens.

[Reactie gewijzigd door qwerty19 op 26 juli 2024 12:53]

Ik had het probleem ook. Na een restart van mijn iPad en iPhone was het probleem verholpen.
Aha, dat was dus het probleem. Safari wou op de iPhone maar niet werken. Na een herstart van mijn iPhone werkte het wel.
Waarom niet de Nederlandse vertaling van Private Relay? Privédoorgifte
Omdat de dienst niet Privédoorgifte heet maar Private Relay. Dat deze (ietwat karig) vertaald wordt is vooral voor de niet Engelssprekenden van belang.
In het Nederlands is de door Apple gebruikte officiële benaming van de functionaliteit wel degelijk "Privédoorgifte".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.