Internetstoring door beschadigde glasvezelkabel treft huishoudens bij Amsterdam

Honderden huishoudens in het gebied Amsterdam-Noord en Landelijk Noord zitten sinds donderdagochtend zonder internet. Bij werkzaamheden aan de A10 werd een glasvezelkabel van Eurofiber ernstig beschadigd. Het is nog niet bekend wanneer de grondkabel is gerepareerd.

De kabel ligt in de buurt van de A10 tussen Watergraafsmeer en de Zeeburgertunnel. Tijdens sloopwerkzaamheden bij de tunnel rond 09.00 uur is de glasvezelkabel fors beschadigd geraakt; hij is verbrand toen er ijzer werd gesneden. Hierdoor zitten huishoudens in onder andere Durgerdam, Ransdorp, Schellingwoude, Holysloot en Zunderdorp zonder internetverbinding. Onder andere zakelijke en particuliere klanten bij Freedom Internet en Multifiber hebben last van de storing.

Beheerder Eurofiber zegt dat er monteurs ter plaatse zijn die de kabel gaan repareren. Eurofiber zegt tegen AT5 dat er bijna 1600 meter aan kabel moet worden vervangen. Op het moment van schrijven is tachtig procent van de kabel vervangen en is de aannemer bezig met de laatste fase van het traject, aldus de beheerder. De reparatie duurt langer vanwege de complexiteit en de gevaarlijke omstandigheden, waaronder de aanwezigheid van asbest.

Door Loïs Franx

Redacteur

26-07-2024 • 13:49

89

Reacties (89)

89
88
40
0
0
33
Wijzig sortering
Ik weet weinig van fibers en vroeg mij al vaker af of je een fiber kan repareren of dat je dan de gehele fiber moet vervangen. Bijvoorbeeld, kan je er een stukje tussen "patchen"?
Je kan glasvezel 'lassen' maar daar is specialistische apparatuur voor nodig.
Mwoah dat valt wel mee hoor. De aliexpress kastjes beginnen vanaf zo'n E 600. Ik vermoed alleen dat het geen enkele vezel is maar meerdere, dan mag je eerst n! (n faculteit) combinaties (of minder als de vezels te onderscheiden zijn) uitzoeken. Ook kunnen de kabels net te kort worden (mag je elke kabel verlengen, 2 keer lassen), kan de kabel meegetrokken zijn, de buis onder water of ander spul gekomen zijn, de kabel al eerder gelast, oftewel onder de specs komen. Wellicht kan een tweaker ter plaatse een foto maken en hier plaatsen ?
dan mag je eerst n! (n faculteit) combinaties (of minder als de vezels te onderscheiden zijn) uitzoeken
Volgens mij worden bij zo'n reparatie alle vezels uitgeschakeld, en dan wordt telkens op twee vezels een knipperend licht gezet vanaf beide kanten. De lassers pakken dus die bundel en kijken welke twee (vanaf beide kanten) staan te knipperen, en die worden aan elkaar gelast. Ze hoeven dus niet n! combinaties te proberen, maar n.
Dit gaat voor Eurofiber kabels niet echt op, het is een optie maar is niet altijd mogelijk omdat sommige klanten zelf belichten en dan moet je bij de klant naar binnen.

Waarschijnlijk zit hier een kabel in die bestaat uit meerdere buisjes van zo'n 14mm waarin een kabel zit. Die kabel kan dan weer een X aantal vezels bevatten, 12,24,enz. Deze hebben kleurtjes en coderingen/streepjes zodat ze te herkennen zijn.

Deze kabels trekken ze op 2 punten los (bijv. begin en eind van de tunnel) en lassen ze daar opnieuw. Dan worden beide kabels de bus in gehaald en kan je gaan lassen. Doordat ze op 2 punten genoeg los gehaald hebben is er voldoende overlengte om dit in de bus te maken of anders onder een tentje tegen de regen/zon/vuil.
Er moet een groot stuk opnieuw worden ingeblazen. Vaak wordt dit gedaan vanaf de kant waar de afstand tot aan het eerstvolgende knooppunt het kortste is. Er zitten tevens vaak meerdere kabels in een "tube". De gangbare kabel is een 288er (288 vezels) al kan dat per traject verschillen. Nadat de kabel hersteld is moet er met een OTDR alle afzonderlijke vezels worden getest of de gemaakte lassen in orde zijn. Daarna kan de kabel water en vuil dicht worden afgedicht en het gat weer dicht.
Ik ben bij een aantal breuken geweest, soms pakken ze vanaf de handhole een nieuwe, soms maakten ze een handhole erbij. Het zal per situatie afhankelijk zijn uiteraard.
In een documentaire over hoe de glasvezelkabels over de oceaan leggen, werd ook getoond dat er wel eens in de oceaan een kabel stuk gaat. Die wordt dan ter plekke weer gerepareerd (aan elkaar gelast dacht ik). Is dat ook vergelijkbaar met zoiets? Ook al zal deze kabel dunner zijn dan die in het oceaan?
Geen idee, maar ook daar kan je er een lengte tussen lassen.
Het zal aan de kabel liggen, maar het helpt dat veel bundels kleurgecodeerd zijn. Vezels hebben een kleurtje binnen een bundel met een kleurtje binnen een grotere set bundels gewikkeld in een kleurtje, enzovoorts. Mits je monteur niet kleurenblind is en je de beschadigde kabel kan schoonmaken, kun je dus zonder knipperende lichtjes ook de kabel wel repareren. Hier hebben ze meestal wel over nagedacht voordat de kabel de grond in ging :)

Lijkt me wel vreselijk werk om te moeten doen als je honderden vezels moet repareren, maar in dit geval lijken ze dan ook de hele boel gewoon te gaan vervangen. Een nieuwe kabel trekken zal wel sneller zijn dan iemand een paar dagen kleurtjes te laten matchen in de modder.
Daar zullen de monteurs blij mee zijn. Hallo ik ben een Tweaker en kom even een fotootje maken. ;)
Serieus? 600 euro? En je hebt meer nodig dan alleen de glasvezel lasapparaat, ook een clever, is wel handig. Deze mensen gebruiken nooit dit spul van AliExpress,
Ik had deze toen ik dit werk deed: https://www.fiberinstrume...r-kit-w-ct50-cleaver.html deze kost 10k dollar, mijne was als totaalpakket zo rond de 8k in euro's
welder:
https://nl.aliexpress.com/item/1005007197840890.html
of:
https://nl.aliexpress.com/w/wholesale-fiber-welder.html

mesje (deed ik op de TUE met een scheermesje):
https://nl.aliexpress.com/item/1005006456033776.html

doekje:
https://nl.aliexpress.com/item/1005006788807535.html

metertje:
https://nl.aliexpress.com/item/1005006406550361.html

wellicht niet dezelfde kwaliteit apparatuur, maar eenzelfde kwaliteit resultaat is best wel te halen (desnoods in een tweede poging)...
Nou ik kan je vertellen dat als je met zulke spullen bij Eurofiber aan komt je gauw van je werk af bent...

Een fatsoenlijke lasmachine kost tussen de 4k en 6k euros. Denk hierbij aan FiTel, Sumitomo en inderdaad Fujikura. En voor Ribbon splicer waarschijnlijk het dubbele. Alle benodigde gereedschappen daargelaten.

Met 288 vezels word je er niet blij van dat je alles nog voor een 2de keer kunt gaan lassen, al helemaal wanneer de kabels zijn ingewerkt en de vezels weggedraait. Met een flinke storing is er natuurlijk helemaal geen tijd voor...

Hoe je ooit een fatsoenlijke cleave hebt kunnen maken met een scheermesje ben ik oprecht erg benieuwd naar. Aangezien je cleave met een fatsoenlijke cleaver niet eens altijd goed is.

En over het 'metertje', in de link die jij stuurt stuur je een powermeter. Hiermee kun je slechts de lichtwaarde van een traject meten. Om het verlies van een splice te kunnen meten zou je toch echt een OTDR nodig hebben. En die kruipen ook al gauw naar 10k plus...
Bij de TUE wordt/werd een practicum gegeven waar je zelf glasfibers mag splicen en lassen. Toen simpele apparatuur, wellicht juist om problemen te veroorzaken met een gilette mesje en een 'oven'. Best wel grappig om een snijvlak onder een grote microscoop te zien met de kleur en richting verdeling van het signaal, origineel en na een studentenpoging om het weer heel te maken. Voor mij meerdere jaren terug, ik weet niet of dat nog steeds gedaan wordt op de 7e/9e (?) van E-hoog ... Eigenlijk best wel jaloers op de huidge kastjes die uitlijnen, lassen en zelfs een metalen kapje kunnen toevoegen ...
Ik zeg niet dat het niet kan, de vraag is of je het moet willen.. je wilt dit niet 2 keer doen,
Je "meter" meet niks, die kijkt naar lichtsterkte, maar dat is slechts een deel van het verhaal, ik wil mijn lassen inspecteren, anders kan ik er niks zinnigs over vertellen. Met deze "meter" kun je alleen eenvoudige demping verlies meten. Je hebt iets van een OTDR nodig zoals Tweaker @Dani_s terecht opmerkt
Bij ons in de straat trokken ze een buis met daarin een kabels met honderden fibers kapot vorig jaar toen ze met riool werkzaamheden en meer bezig waren.

Grapje duurde 3 maanden voordat Volker Wessels de boel repareerde.

Ik heb zelf behoorlijk lopen pushen. Toen hebben ze de complete kabel onder de weg vervangen, dus geblazen en bij ons in het appartementen complex de nieuwe kabel weer aan de patch kast gespliced (dus indivduele fibers weer verbonden aan die fibers die naar een bepaald huis gaan in andere kabels).

Mij verbaasde het hoe lang dit duurt. De providers hebben er niets over te vertellen. Duurt even voordat ze storing gemeld is en dan dat er een ticket (of meerdere) gaat lopen in de systemen van Volker Wessels.

De "noodoplossingen" van KPN zijn trouwens behoorlijk ruk. Als je ook mobiele klant bent stoppen ze je vol met tijdelijke mobiele bundels zodat je kan theteren. Na veel aandringen kan je ook een 4G dongle krijgen die je in je modem (Fritzbox of Experia) stopt, of een losse 4G modem.

Ik hoop dit niet meer mee te maken. In ons geval waren de oorspronkelijke kabels door "KPN" cowboys onder de weg getrokken en slecht gedocumenteerd.

In dit geval is zo te lezen een hoofd kabel geraakt, dus die zal wel hoogste prio krijgen.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 26 juli 2024 14:09]

Als je ook mobiele klant bent stoppen ze je vol met tijdelijke mobiele bundels zodat je kan theteren. Na veel aandringen kan je ook een 4G dongle krijgen die je in je modem (Fritzbox of Experia) stopt, of een losse 4G modem.
Ik wou dat Movistar hier in Spanje zo klantvriendelijk was. Ik heb drie maanden zonder glasvezel gezeten en moest bijna letterlijk smeken voordat ze me eenmalig een 20 GB bundel gaven zodat ik kon tetheren. Wij werken vanuit huis en gebruiken denk ik 1 - 1,5 TB data per maand, die 20 GB is op nog voordat we 's avonds Netflix willen aanzetten!

De echte lol begon pas toen ik er achter kwam dat ze me die bundel niet eens gaven als 'compensatie', maar gewoon er keihard €20 per maand voor in rekening brengen! Het kost me nu al een half jaar wekelijks uren contact met de klantenservice om die bundel op te zeggen en mijn geld terug te krijgen.
KPN Glasvezel ploeg is inderdaad net iets te creatief met oplossen.
Hier in de straat werd KPN glasvezel aangelegd maar daarmee sloopten ze de ODF kabel die hier al ruim 1,5 jaar prima werkt en waar mijn Freedom Internet verbinding over loopt. Heeft een paar weken geduurd. Het bleek dat de ODF kabels op een paar plekken geraakt waren. Die breuken waren geen van allen gemeld bij ODF (waar wel harde afspraken over zijn tussen de twee partijen) maar provisorisch opgelapt met plakband en zelf door een stuk oranje KPN glas te lassen tussen de blauwe ODF kabel. Toen was het wel lastig te ontkennen dat ze dat gedaan hadden. De monteurs van ODF (een onderaannemer van BAM) was gigantisch druk om de hele dag achter KPN ploegen aan de puinhopen op te vegen..
JIj denkt dat KPNnetwerk dat zelf staat aan te leggen over het algemeen? Dat wordt gewoon met aannemers gedaan hoor. Daar heeft KPN als provider weinig over in te brengen.
Nee hoor, dat dacht al niet en ik was er na een babbel rondje door de buurt achter dat het Bulgaarse en Griekse onderaannemers waren die met KPN hesjes de straat op en onder worden gestuurd. Maar uiteindelijk vindt ik dat KPN eindverantwoordelijk is voor het gepruts. Ze hadden ook hun eigen vakmensen in dienst kunnen houden maar die externe leveranciers zijn op papier stukken goedkoper.
Precies. Het zijn mensen uit andere landen en kpn zal het ongetwijfeld ergens in clausules hebben opgenomen daar niet eindverantwoordelijk voor te zijn hoe graag de consument dat ook anders ziet
Aanbieder en netbeheerder moet zsm gescheiden worden op de Nederlandse markt. Het is van de pot gerukt dat er naar sommige huizen 2 of 3 kabels worden getrokken, en naar andere huizen nog 0. Dit is digitale infrastructuur, die inmiddels ook volgens de Nederlandse overheid als primaire levensbehoefte wordt gezien (informatievoorziening in algemene zin en zeker bij calamiteiten), die zou niet in de handen van een marktpartij moeten zijn met secundaire belangen (uitbuiten van de diensten die over die infra gaan zijn secundair aan het aanleggen van de infra).
Had Freedom/ODF 2 weken nodig om die storing op te heffen? Da's best lang toch?
Heb bij een klant gehad dat de kabel naast de weg doorghaald was, werd zelfde dag gerepareerd.
Hangt van de schade af. Als er teveel lengte aan schade is wordt deze vervangen.
Dit gaat niet om 1 enkele fiber draad natuurlijk maar om een bundel.
i know, en als je het filmpje bekijkt dan zie je ook hele bundels.. het is te repareren en dat was de vraag ook.
Ik heb een vrij simpele Eurofiber lijn liggen thuis, daarvoor trekken ze ook al 12 fibers (waarvan er eentje actief is). Volgens de ploeg die kwam aansluiten doen ze ook nooit een enkele vezel, maar altijd een bundel.
Wat een priegelwerk. Ik was verrast dat een glasvezel zo dun is. :+
Technisch gesproken ja het kan. Maar hoe meer je dat doet, hoe meer het signaal verstoord wordt, omdat er bij elke patch nonzero signal loss is. Het is zeer wenselijk om dat te minimaliseren, en daarmee is het dus ook wenselijk om het aantal patches te minimaliseren, en liever gewoon de daarvoor bedoelde terminals te gebruiken. Het is waarschijnlijk om die reden dat ze, ondanks de kostenpost, een hele mijl aan kabel vervangen ipv gewoon te patchen.

Een andere factor zal ook zijn wat voor soort glasvezel het is. De ftth die ik naar m'n huis heb lopen is effectief een soort polymeer, en dat heeft andere eigenschappen dan wat voor backbone kabels gebruikt wordt. Het is, misschien niet geheel verrassend, ook een stuk dunner dan backbone kabels, gegeven dat het alleen data van mijn account hoeft over te koppen ipv een hoop gebundelde data.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 26 juli 2024 14:57]

T is tegenwoordig allemaal singlemode (eigenlijk altijd al tenzij het korte afstand is)

Dat is prima te lassen. Alleen is daar logischerwijs geen lengte voor. Dus meestal blazen ze een nieuw stuk (tussen de dichstbijzijnde handholes) nadat ze de tubes gefixed hebben. En dan moet je het aan beide kanten lassen.

Patchen wordt nooit gedaan, het wordt altijd gelast. Maar met een stevige kabel (96 of 144 vezels) ben je daar echt wel ff mee bezig.
Over korte afstanden (tot 500m) wordt vaak Multi Mode glasvezel gebruik (850nm). Voor lange afstanden wordt Single Mode (1310nm,1550nm) gebruikt. Multimode us qua kosten goedkoper als je slechts een korte afstand moet overbruggen.
Zekers.

Recent nog gezien bij mijn aansluiting die door graafwerkzaamheden werd beschadigd.
Ze hadden een eigen "mannetje" die de glasvezel kwam repareren door inderdaad een nieuw stuk glasvezel er tussen te patchen.
Beide "lassen" kwamen dan in een soort kunstof beker met nog wat overmaat glasvezel.

Zag ook dat met de halfautomatische las apparaat dat de 1e keer niet recht was afgesneden en toen ik de gravers vertelde dat ie waarschijnlijk opnieuw moest waren ze verbaasd dat ik het goed had. Ach ja, zoiets in het land van blinden :)
Leuk om te zien hoe de vezel in X en Y richting automatisch worden alligned in het display.

Uiteindelijk is iedere las een heel kleine optische impedantie beschadiging maar een paar keer moet kunnen zonder problemen.
Hoi, ik deed dat werk, ik laste met Fijukura spul, Japans vakmanschap, moest ook gekeurd en geijkt worden, en om de week minimaal 1 proeflas. Dus gewoon op een stukje vezel. Hij mag simpelweg geen fouten maken.
Hier hebben ze met het vervangen van het riool bij mij door de glasvezelkabel geschept, alleen die van mij, alles andere buren hadden geen last.

Er kwam toen een man die zet er een soort klein kastje omheen, was wel interessant om te zien. Hierdoor loopt het glas signaal weer door. Volgens mij moet hij dat 2x doen, omdat je die strak getrokken kabel niet meer aan elkaar krijg. Dus ------[ ]---[ ]------- zo zeg maar :9
In het nieuws staat een verwijzing naar informatie over het incident. En zoals je daar kan lezen lijkt er bij sloopwerk nogal veel schade veroorzaakt. Bij te veel schade valt niet te patchen. En bij te gevaarlijke (sloop) omstandigheden gaat men dat ook niet doen. De kabels lopen door buizen. Er is gekozen om de oude kabel dan maar uit de buis te verwijderen en vervangen. Maar kennelijk bleek er ook niet makkelijk een nieuwe kabel door de buis te kunnen worden blazen.
Glasvezel kan je wel gewoon maken. Dit heet "fusielassen" waarbij de 2 uiteinden aan elkaar worden gesmolten.

Als je het goed doet heb je misschien 0.01-0.03dB aan verlies door de las.

Als er echt al teveel is gelast dan kan je altijd een nieuwe vezeltje door de kabel heen blazen.
Honderden huishoudens in het gebied Amsterdam-Noord en Landelijk Noord zitten sinds donderdagochtend zonder internet.
Waarom zijn dit soort verbindingen niet redundant uitgevoerd zodat je bij een issue niet gelijk helemaal zonder internet zit?
Hoe zie je dat dan voor je? Aan beide kanten van de weg dan glasvezel leggen? Want als ze naast elkaar liggen, dan worden ze beide nog steeds kapot getrokken bij werkzaamheden. Soms moeten we gewoon accepteren dat niet alles 100% kan redundant gemaakt worden.
Ik zie dat voor mij als een klassieke ring. Dus niet langs twee kanten van dezelfde weg maar eentje via de Zeeburgertunnel en de andere kant op richting zeg de Coentunnel zodat je in ieder geval bij een breuk (een deel van het) verkeer kan omleiden.
Hoe zie je dat dan voor je? Aan beide kanten van de weg dan glasvezel leggen?
Nee, bijvoorbeeld ook een directe verbinding tussen Den Haag en Utrecht in plaats van alles via Amsterdam te doen, maar dan op kleinere schaal.
Redundantie naar het (consumenten) huis is inderdaad onhaalbaar (betaalbaar), echter redundante verbindingen naar een straat/wijk/stad punt waar de actieve apparatuur staat is wel mogelijk. Het is maar hoe belangrijk de betreffende Telco de beschikbaarheid van de dienst vindt.
Het hangt er vanaf, eurofiber levert niet aan consumenten maar verbindingen tussen pops en datacenters van andere providers. Deze kan je ook niet-redundant afnemen, indien je graag niet te veel betaalt is het aantrekkelijk een verbinding van 2x2 vezels af te nemen door hetzelfde buisje op sommige plekken. Wil je de andere route de andere kant op betaal je maandelijks per meter glasvezel extra. En bij dit soort plekken lopen die kosten rap op.

Kortom, is Internet je primaire levensbehoefte dan staat daar een bedrag tegenover. Consumenten willen dat vaak niet betalen en dan is dit een vrij logisch vervolg. Zakelijk zijn er veel partijen die de overweging moeten maken, de ring de andere kant op leggen is enorm veel extra kosten soms. Dan neem je dit als single point of faillure voor lief met af en toe een grote storing. Vervelend, maar je gaat er niet dood van.

Ter info, het is een beetje mijn werkgebied en als je voor een pop opeens een paar duizend euro pm extra moet betalen plus eenmalige aanleg tikt het hard aan. Deze verbinding loopt vermoedelijk vooral vanaf science park, wat een groot knooppunt is. Wil je dan een volledig redundante route moet je helemaal via de andere tunnels. Dan maar even door de tunnel langs elkaar leggen.

[Reactie gewijzigd door Nox op 26 juli 2024 15:34]

Er is niet echt een schuifje waarbij je als consument (MKB) kan kiezen voor een hogere beschikbaarheid. Dit kan je alleen door een volledig ander product en/of Telco te kiezen.

Uitval van een tiental klanten zal nog acceptabel zijn, maar als je praat over 100 - 1000 en huishoudens denk ik dat goedkoop = duurkoop.
Hoe vaak gebeurt dit? Echt heel weinig, er is een grens waar je je tegen moet en kan bewapenen.

Tijd terug lag er een redundante verbinding uit. Enerzijds onderhoud, anderzijds een aannemer die nog ff een klusje buiten de boeken om deed wat ie vergeten was af te maken.

Bereid je er op voor dat het een keer kapot kan gaan. In jouw geval een 2e aansluiting. Ja dat is duur maar die keuze heb je meestal wel. Als je denkt dat een dubbele infrastructuur opeens maar een paar kwartjes meer kost denk je verkeerd.
Tijd terug lag er een redundante verbinding uit. Enerzijds onderhoud, anderzijds een aannemer die nog ff een klusje buiten de boeken om deed wat ie vergeten was af te maken.
Geen probleem, want je hebt de primaire verbinding die nog actief is. Designen op een dubbele fout wordt begrijpelijk te kostbaar en/of overdreven.

Naast de kosten wordt niet mee genomen wat de time-to-fix is. Als er een fatsoenlijke afspraken zijn in de order van uren/dagen kan je als discount provider wegkomen met non redundant. Gaat het weken/maanden duren dan zou ik daar niet voor instaan als designer.
Nee, de primaire lag eruit door onderhoud, de secundaire door iemand die nog ff ging klussen, want het was toch een redundante verbinding.

Time-to-fix is meestal redelijk acceptabel laag. Maargoed, in een tunnel is het wel anders.
Pittig dat er dan gelijk 1600m moet worden vervangen. Dan was het ook niet even een klein brandplekje.
Het is gewoon makkelijker om meteen alles te vervangen dan een klein stukje of dat het net tussen twee versterkers zit.
Wat ik echter zeer vreemd vind is dat er geen glasvezel vanaf IJburg is getrokken.
Immers ligt (Helaas!) IJburg recht tegenover Durgerdam.
Voor hen die Durgerdam niet kunnen dat is een oud vissers dorp die op 16 Augustus 1922 bij Amsterdam is gevoegd en dat was de geboorte dag van mijn vader die daar geboren is.
En ga je naar Marken toe dan is er een grote kans dat je over de dijk naar Marken gaat of je neemt de afslag naar Edam-Volendam.
Het brandplekje kan klein zijn, maar de duct (soort slang waardoor de glasvezelkabel geblazen wordt) kan beschadigd zijn en mogelijk ook onbereikbaar (bv. door sloopwerkzaamheden die hier plaatsvinden). Dan kun je weken gaan wachten om die duct te repareren of je blaast over de volle afstand een nieuwe kabel door een andere (reserve) duct.
Het was zo te lezen al geen makkelijke plek om te bereiken en er te kunnen werken door de sloopwerkzaamheden. Misschien hangt die kabel wel ergens te bungelen waar ze niet even stabiel en schoon de vele glasvezels in die kabel kunnen gaan repareren.
In en rond Amsterdam zijn er heel wat vezels die niet goed geregistreerd staan ook. Tijdens de dot.com bubbel is er van alles de grond of zelfs het water in gegooid om zo snel mogelijk een netwerk aan te leggen zonder te wachten op alle vergunningen e.d.

Wel knap dat 1 kabeltje ervoor kan zorgen dat alles plat ligt?
Een kabel met 96, 144, 288 vezels of een veelvoud.
aangezien ik ervan uitga dat er een grafmachine doorheen is gegaan is het geen schone breuk.

dit zal dus inhouden dat ze een stuk ertussen zouden moeten lassen.
dat zal dus betekenen dar er per kabel zeker 2 lassen bij zullen komen, maar dan moet je dus ook nog de fibers weer terug in de buis krijgen aangezien ze niet zomaar ff een lasputje kunnen maken wat bereikbaar blijft
Bij een schone breuk kan je ze ook niet zomaar 1 op 1 lassen hoor, vrijwel altijd is het op 2 plekken lassen tenzij je ergens genoeg overlengte vandaan kan toveren.
Hier in de buurt valt het ook wel eens uit. Ook door graafwerkzaamheden. Maar daar komt hier ook geen nieuws over?
De volgende keer stuur ik ook wel even een nieuws melding.
Zoals @MazDaMan1970 al aangeeft, locatie kan er mee te maken hebben. Al lijkt me ook de schaal een deel van de nieuwswaarde, vijf dorpen die langere tijd zonder verbinding zitten is iets meer dan een halve straat. Al kan ik me ook herinneren dat een compleet waddeneiland een paar weken zonder verbinding zat door een kabelbreuk en dat werd ook nieuws.
Als het Amsterdam betreft is het natuurlijk 'wereldnieuws'. Ik heb helaas maar al te vaak (op de zaak) meegemaakt dat er kabels door gegraven werden, maar ja dat haalt het nieuws natuurlijk niet, zolang het niet de randstad betreft...
Hoe kan het dat er 1600 meter kabel vervangen moet worden terwijl er maar op 1 plek een beschadiging is?
Als die kabel half doormidden is dan kan je vast niet even alle paren weer aan elkaar knopen. Het is vast geen enkele ader zoals bij je in de tuin ligt.
Omdat je ze wel weer aan elkaar kunt lassen, maar dan houd je een slechtere verbinding. Dat kan hooguit een tijdelijke oplossing zijn maar ik vermoed dat er veel vezels getroffen zijn dus dan kiezen ze meteen voor vervangen van de hele set kabels tussen 2 handholes.
Verschillende opties:
  • De plek van beschadiging is niet makkelijk van bovenaf te bereiken maar een nieuwe kabel trekken kan wel (door een goot-achtige contructie).
  • Mogelijk wil je het aantal lassen minimaal houden, elke las levert extra "ruis" op. Wordt gewoon een nieuwe kabel uitgerold en weer aangesloten.
Laten we ervan uitgaan dat de monteurs die dit al jaren doen, weten wat ze doen en zelf ook graag weer snel thuis willen zijn.

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 26 juli 2024 14:06]

Ik meen dat ze vaak de gehele kabel tussen 2 hand-/manholes vervangen, en voor elke ader moeten ze dan 2 lassen maken om de verbinding te herstellen (in ieder hand-/manhole één). Als de kabelafstand tussen de 2 punten 100 meter is, en er liepen 16 vezels doorheen, moet je dus 1600 meter vezel vervangen en lassen.

[edit: laatste zin toegevoegd]

[Reactie gewijzigd door Learloj op 26 juli 2024 14:41]

Als de kabelafstand tussen de 2 punten 100 meter is, en er liepen 16 vezels doorheen, moet je dus 1600 meter vezel vervangen en lassen.
Meestal zijn het 96 vezels, maar omdat die niet perse allemaal in gebruik zijn kun je dat bij een hand-/manhole dus beperken tot het aantal vezels dat nodig is. En dat dan 2x. Dus hier zal het waarschijnlijk 2 stukken oude kabel verwijderen zijn. De juiste nieuwe kabel inblazen over 1600 meter (met zo te lezen nog wat extra graafwerk omdat de kabel kennelijk onderweg bleef hangen) en dan 2x een een aantal vezelparen lassen.

En ondertussen is er bij de klant waarschijnlijk wel iemand bezig die zich afvraagt waarom er geen redundante verbinding is zodat de eindgebruikers niet dagen zonder dienstverlening zitten.
Soms komt zon kabel in een grondboor of graafmachine waardoor een heel stuk onder de grond meegetrokken wordt.
Gezien ze bij de verbouwing van iets anders beschadigd is, kan het zijn dat ze een nieuwe route krijgt waarbij ze meer vrij ligt van andere infrastructuur. Nu ze daar bezig zijn biedt dat soms mogelijkheden.

En soms is het ook andersom: Ze kunnen er nu niet bij omdat de andere infrastructuur nu ook wordt verbouwd, dat ze daar ruim omheen gaan zodat ze niet op elkaar hoeven te wachten.

Zomaar wat filosofietjes, niet gehinderd door enig detail inzicht.
Blijft gek hoeveel single point of failures er nog steeds aangelegd zijn bij het leggen van fiber. Je zou toch bijna verwachten dat er meerdere core kabels liggen.
Niet helemaal on topic, maar The Verge heeft onlangs een mooi artikel gemaakt over hoe diepzee glasvezel kabels worden gerepareerd. Soms gelast, soms moeten er hele stukken vervangen worden: https://www.theverge.com/...ndersea-deep-repair-ships
Net zo off-topic: In de Boeing 787 mag lassen pas sinds een jaar of vijf. Daarvoor moest elke beschadigde kabel in z'n geheel vervangen worden, en dat kan voor een enorme grondtijd zorgen als het beroerd uitkomt (de langste is ongeveer 30 meter en gaat via allerlei plekken waar je niet bij kunt). Beschadigingen komen gelukkig vrijwel niet voor... En met zo'n las moet je ook maar geluk hebben dat je het tool kwijt kunt, met alle voorbereidende werkzaamheden erbij.
Vreemd dat het pas een dag later in het nieuws is...
Mailverkeer werkte niet :p
Sorry daarvoor, internet lag eruit.

Edit: :+

[Reactie gewijzigd door RudolfR op 26 juli 2024 14:07]

Dat had kunnen gebeuren toen Hardware.info nog in Amsterdam noord zat.
Tweakers zat daar volgens mij niet maar in Amsterdam oost letterlijk een/de Schellingwoude brug verder.
Tweakers HQ zit ook in Amsterdam-Noord ;)
Wel de hele andere kant van Noord dan Schellingwoude/Landelijk Noord waar het mis lijkt te zijn.

En bovendien zijn ze verhuist naar Overamstel. (Ten zuiden van Amsterdam).

[Reactie gewijzigd door PolarBear op 26 juli 2024 14:07]

Terrie Titelspecialist Tweakers @renegrunn26 juli 2024 14:11
We zitten nu met Tweakers HQ in de drukkerij van DPG Media. Zie hier ook de tour van Wout :Vershuistour Tweakers
Ah volledig gemist!
Hoe langer een storing duurt, hoe groter de ernst om de storing op te lossen. Hoe meer ernst, des te meer nieuwswaardig een artikel wordt.

Ik ben eigenlijk benieuwd of zo'n issue voorkomen had kunnen zijn. Waar lag de fout? Heeft de kabel bijvoorbeeld niet diep genoeg gelegen?

Ik vind het vooral opmerkelijk dat er 1600m kabel opnieuw gelegd moet worden. Glasvezels lassen is toch veel minder tijdrovend? Onder het mom van "nu eerst even een pleister, en straks een gepland onderhoud voor een algehele fix".

Nou weet ik natuurlijk niet hoeveel aders er stuk zijn gegaan of wat überhaupt de verdere details zijn, dus voor mij is het ook maar giswerk. Misschien dat iemand anders hier meer informatie over heeft?

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 26 juli 2024 13:59]

Er zijn nu toch werkzaamheden, laten we het dan gelijk vervangen ipv straks als het klaar is nog een keer open. Hier heeft iedereen altijd de mond vol dat de straat meerdere keren open moet, nu doen ze het in 1x goed omdat de snelweg toch open ligt, weer niet goed 🤣
Uiteraard ging het weer per tamtam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.