NOM onderzoekt haalbaarheid en waarde van AI-fabriek in Groningen

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, of NOM, onderzoekt de haalbaarheid en toegevoegde waarde van een AI-fabriek in Groningen. Het onderzoek is onderdeel van het Europese EuroHPC-programma voor de bouw van supercomputers.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken gaf onlangs al aan dat er interesse is in een Nederlandse AI-fabriek. Zo'n AI-fabriek bestaat uit supercomputers, datacenters en gespecialiseerde diensten die op maat worden gemaakt voor AI-toepassingen. Een definitieve locatie hiervoor is nog niet vastgesteld, maar Groningen wordt als kansrijke optie gezien vanwege het ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland. Daarnaast worden de beschikbare energie en mogelijke locaties als voordeel genoemd.

De NOM gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid en toegevoegde waarde van een AI-fabriek in Groningen. De komende weken gaat de organisatie met ondernemers, bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren in gesprek, om te onderzoeken 'hoe high-performance computing en een kenniscentrum rondom verantwoorde AI de regio economisch kunnen versterken', zegt de organisatie in een aankondiging.

Het initiatief maakt deel uit van het Europese EuroHPC-programma. De Europese Commissie kondigde begin vorig jaar aan 2,1 miljard euro te investeren in supercomputers binnen dat project, waarmee AI-modellen sneller en goedkoper getraind kunnen worden. Op die manier wil de Commissie de ontwikkeling van generatieve AI in Europa versnellen. De helft van de beoogde Nederlandse AI-fabriek wordt dan ook door de Europese Commissie gefinancierd. De ministeries en regionale overheden zijn nog in gesprek over hoeveel zij willen investeren.

In mei dit jaar moet de definitieve aanvraag voor de AI-fabriek bij de Europese Commissie worden ingediend. Dan moet duidelijk zijn waar de AI-fabriek komt te staan en of die regio bereid is om de benodigde financiering op tafel te leggen.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

23-01-2025 • 07:49

51

Reacties (51)

51
50
30
6
0
17
Wijzig sortering
Kunnen we nou ook eens stoppen met doen alsof een datacenter een positieve invloed op de regio heeft? In een datacenter werken maximaal 10 mensen en voor klanten en gebruikers maakt het geen hol uit of een datacenter 2 of 200 kilometer bij ze vandaan staat.
Ik denk dat het datacentergedeelte maar klein zal zijn, want je hebt het hooguit over enkele duizenden gebruikers.

Het artikel vermeld niet duidelijk dat het voornamelijk voor medisch en wetenschappelijk onderzoek is en dat de data binnenshuis te houden de voornaamste reden is om deze AI hub te bouwen.

Ook vermeld dit artikel niet dat er een kenniscentrum bij komt, juist voor het onderzoek naar AI. Daar verwacht ik wel wat meer werkgelegenheid.
Het zou voor Nederland een stuk strategischer zijn als wij onze grond en infrastructuur voor datacentra zouden vergunnen op basis van voorwaarden, bijvoorbeeld dat voor elke datacentra er ook een kantoor komt als tegenprestatie. Ik heb niet het idee dat de politiek in Den Haag goed begrijpt waar de top van de technologie mee bezig is, en dat er een groot tekort is aan mogelijkheden op gebied van onderzoek en software waar zij zich niet bewust van zijn.

Wil je in Europa doorgroeien bij een big-tech bedrijf, vooral op gebied van AI, dan ben je vrijwel verplicht om naar Londen, Dublin of Zurich te verhuizen. Kijk voor de grap eens op de banen website van Google Nederland en je zal zien dat momenteel alle vacatures data-center arbeid zijn op niveau handwerk of supervisor. Daar is in principe niet veel mis mee, maar daar moet ook wat tegenover staan. Dat wordt niet goed onderhandeld voor Nederland.

[Reactie gewijzigd door Fox op 23 januari 2025 11:37]

Nou... mij maakt het wel uit of mijn data op een Server in Groningen staat of ergens in India of de US...
Je kan de capaciteit hier aflezen: https://capaciteitskaart.netbeheernederland.nl/ Dus van alle provincies lijkt Groningen het meeste capaciteit hebben zonder wachtrij.
Die wachten waarschijnlijk op midden- of laagspanningsaansluitingen. Datacenters van deze schaal koppelen direct aan het hoogspanningsnet en plaatsen hun eigen transformatoren.
Tsja, @vlaaing peerd denkt juist dat het om 'kleinschalig' zou gaan (tot nog toe zonder sluitende onderbouwing overigens), aan de andere kant zegt hij hier dat de capaciteit ook geen probleem zou zijn, wat is het nou... :+
Een AI datacenter lijkt me niet "kleinschalig".
Dat lijkt mij ook (met de nadruk op; lijkt) maar, hoe je het ook wendt of keert, @vlaaing peerd heeft het in 1 van de 2 reacties dus sowieso bij het verkeerde eind:

Of het is wel grootschalig, of het is niet grootschalig en dan zijn er al 1500+ andere bedrijven in Groningen aan het wachten op een zelfde type aansluiting.

Wat is het?
Als het niet grootschalig is kan het zeker nogsteeds niet tot die 1500 behoren. Locatie is ook nog eens belangrijk, kan specifiek best veel uitmaken.

Ook krijgt dit data centrum helemaal geen voorrang op die andere wachtenden. Zelfs ziekenhuizen en woonwijken krijgen dat momenteel niet omdat daar geen ruimte voor is in de wet. Die wordt wel gemaakt, maar datacentrums zijn niet een van de prioriteiten.

Ik snap deze hele verontwaardiging niet in deze thread. Ze krijgen geen voorrang op andere wachtende, tenzij de misschien een ander contract afsluiten welke getest worden momenteel. (70% van de tijd maar volledige capaciteit ipv 100% van de tijd.)
Zoals al ergens anders in dit draadje gepost, is dit geen publiek toegankelijk AI provider, maar hooguit voor enkele duizenden gebruikers

Eigenlijk vermeld Tweakers ook te weinig info in dit artikel @redactie. Zo word er onnodig en overbodig gespeculeerd.

https://www.rtvnoord.nl/e...het-aan-het-rijk-ligt-wel
‘Eigenlijk is het een soort mini-datacentrum’, legt Lucas uit. Daar komt dan ook een kenniscentrum bij. ‘Daar komen experts in te zitten die bedrijven kunnen helpen met het ontwikkelen van verantwoorde AI-toepassingen.’
(Anne-Wil Lucas van NOM)
Je link klopt niet (pagina niet gevonden).

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 23 januari 2025 11:27]

Zo werkt dat niet, deze congestie is er enkel en alleen door te weinig handjes welke ons net kan uitbreiden. Het net is in zijn totaliteit volledig achterhaald kijkend naar het enegrie verbruik van tegenwoordig. Een aansluiting als deze moet alsnog gerealiseerd worden door handjes, en daarvan hebben we te weinig. De aannemers werken liever aan de grotere projecten, en hun capaciteit is al op 110%, waardoor iedereen anders langer moet wachten op hun aansluiting, verzwaring of laadpalen etc.

Wij in Nederland hebben het stroomnet en de handjes niet voor dit soort vanity projecten

[Reactie gewijzigd door HellboyFromHell op 23 januari 2025 10:28]

het noorden is groter dan Groningen. In jouw bron staat letterlijk dat het tekort in Friesland het grootst is.
Dat zie je toch ook duidelijk op de kaart?
Groot deel van Groningen is oranje, vandaar dus die 1500 bedrijven die aan het wachten zijn.
Maar rondom Delfzijl is het niet gekleurd, dus daar is nog geen probleem.
Op en rondom de industriegebieden Eemshaven, West-Poort en Veendam/Zuidbroek is er geen probleem met de energievoorziening qua stroom....
Uiteraard, daar (Eemshaven) zit immers een datacenter van Google...

Maar ondertussen kan zelfs de voortgang van versterkingsoperatie aardbevingsschade in gevaar gaan komen door het overvolle stroomnet:
Zorgen over voortgang versterkingsoperatie door overvol stroomnetwerk: 'Code rood'
Daarbij is Groningen de provincie met de meeste aardbevingen, die eerst nog veel erger worden voordat dat minder wordt. Zeker nu er ook weer gewoon gas wordt gewonnen.
Die gaswinning was er al langer. (Kleine velden) Alleen het grote slochterenveld is nu dicht. De kleinere gasvelden (die stellen echt niets voor in vergelijking tot het Slochterenveld) wordt nog een beetje gas gewonnen. En in het Slochterenveld zijn de bevingen juist al in kracht afgenomen na de sluiting.

Daarnaast beeft niet hele provincie en kun je daar prima iets neer zetten. Mits de energie leverbaar is.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 januari 2025 17:17]

de regio economisch kunnen versterken
Dit gaat de regio niet economisch versterken, dit levert de regio vrijwel niks op....

Je doet het hooguit om mee te doen in de wereld van AI.
Eens. Het zou beter zijn concrete producten na te streven zoals ontwerp en fabricage van industriële onderdelen obv AI. Of een testcentrum voor medische diagnose mbv AI.
Dat zou wel mooi zijn, maar de omgeving is niet aantrekkelijk om daar veel van het type mensen aan te trekken, zoals er bijv. rondom Eindhoven zijn met ASML, NXP, Philips etc om de hoek.
Laat zo’n testcentrum a.u.b. niet in Groningen huisvesten, maar in het midden van het land.
dat maakt toch niet uit, alles gaat digitaal
Een testcentrum voor medische diagnose gaat niet alleen digitaal. Daar heb je ook medische experts en case studies voor nodig. Om dat dan in een uithoek van Nederland te positioneren zal de effectiviteit niet ten goede komen.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 januari 2025 10:54]

De Universiteit Groningen is een prima instelling om lokaal dit onderzoeks datacenter te plaatsen, het helpt de regio een nog beter kennis centrum te blijven en wel in NL. Verder is de randstad bom vol, eigenlijk nederland.
Het Noorden vaart hier wel bij.
Academisch Ziekenhuis Groningen? Net als de Rijks Universiteit Groningen? Het is niet alsof Groningen 1 onverharde vlakte is he?
klopt, maar vanuit welk academisch ziekenhuis is het makkelijker om met andere instituten samen te werken in Nederland? Groningen? of Utrecht?
met die overwegng komt alles in de randstad waar alle verkeersaders aan een hartinfarct zijn overleden, geen huisvestiging is, enorme druk op alle voorzieningen etc. Slechte keuze, Nederland is piepklein.
Prima, Nijmegen dan, Arnhem, Tilburg, echt alles is centraler en meer samenwerkingsmogelijkheden dan Groningen.

Kijk maar op de kaart. Teken een cirkel van 50km om Groningen heen, hoeveel Universiteiten heb je dan?

Doe dat met iedere willekeurige andere stad en je dichtheid van onderzoekers en kennis is gewoon hoger.
Als ik dat artikel van de NOM zo lees is het niet enkel voor de medische wereld maar dus ook voor andere partijen zoals DUO, RDW en Astron. Andere partijen zoals UMCG en de rijksuniversiteit zullen ook daarop kunnen inhaken.

Dat gezegd hebbende is het puur PR natuurlijk voor de regio. En dat is ook wel logisch als je iedere keer als regio achterop werd gesteld.
Als het alleen een datacenter is met een skeleton crew dan is het inderdaad heel veel gebouw voor zeer weining werkgelegenheid.

Het gaat er vooral om dat onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en bedrijven minder afhankelijk worden van grote buitenlandse bedrijven voor AI-toepassingen.
Nou....ja kan op die manier toch weer 12 mensen aan het werk helpen :+
Exact dat. En de verkoop van de grond wellicht, maar verder.... De bouw gebeurt door mensen van over de grens en het beheer gaat op afstand. Blijft wat hardware maintenance en beveiliging over.
Het datacenter is dood (want; teveel negatieve lading) lang leve de 'AI-fabriek'! :+
Het zou denk ik ook de lading niet denken, gezien het onderzoeks- en wetenschappelijke gehalte zou het eerder gaan om een supercomputer/HPC met een relatief klein aantal gebruikers.
En hoe kom je aan die gedachte?
Nergens is 'kleinschaligheid' in te herkennen of vermoeden en het is ook nergens benoemd.
Dat is omdat dit artikel niet vermeld dat het voornamelijk gaat om medisch en wetenschappelijk onderzoek niet te stallen bij buitenlandse partners. Daarom verwacht ik maar enkele duizenden gebruikers en daarmee dus ook niet een enorm datacenter. Onderzoek (het te plaatsen onderzoekscentrum) naar AI zelf zal eerder op een HPC gebeuren.

edit: https://www.rtvnoord.nl/e...het-aan-het-rijk-ligt-wel

Eigenlijk is het een soort mini-datacentrum’, legt Lucas uit. Daar komt dan ook een kenniscentrum bij. ‘Daar komen experts in te zitten die bedrijven kunnen helpen met het ontwikkelen van verantwoorde AI-toepassingen.

(Anne-Wil Lucas van NOM)

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 23 januari 2025 09:29]

En dat kenniscentrum en fabriek kunnen dan weer mooi samenwerken met de RUG, UMC en hogeschool in Groningen. Doen we gelijk de juiste kennis op.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 januari 2025 09:55]

Het zou fijn zijn als je een link plaatst waar dat duidelijk uit blijkt.
Dat is toch gewoon een datacentrum?
Ow jazeker, maar Datacenters roepen altijd protesten en gezeur op in de omgeving over grijze blokken dozen in ons landschap voor Amerikaanse techbedrijven zoals Google en Amazon en Facebook.

Dus als we het nu een AI Fabriek noemen klinkt het anders dus gaan we ook niet allemaal zeuren over een grijze blokkendoos.
Ja! AI-fabriek kan wel neologisme van het jaar worden...
Dit lijkt me een subsidie die prima naar het datacentrum van de RUG kan gaan. Kan de AI getraind worden met wetenschappelijke kennis ipv ouwe meningen van facebook.
Sterker nog, waarom niet alle universiteiten via surfnet uitbreiden, het lijkt me toch dat daar al jaren op voorbereid is. Inkoppertje hoop ik.
De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, of NOM, onderzoekt de haalbaarheid en toegevoegde waarde van een AI-fabriek in Groningen.
Kunnen ze deze vraag niet gewoon aan CHAT-gpt stellen?
Wat een marketing verhaal. Ik wens ze veel plezier met die AI Fabriek en hoop dat er niet al te veel mensen hier in trappen. Doet me een beetje denken aan toen een paar jaar terug de gemeente Hardenberg graag een Tesla fabriek wou hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.