OpenAI en SoftBank investeren 100 miljard dollar in AI-infrastructuur VS

Een samenwerkingsverband van onder meer OpenAI, Oracle, Arm, Microsoft en Nvidia wil de komende jaren een nieuwe AI-infrastructuur opzetten in de Verenigde Staten. Het doel is om 'Amerikaanse leiderschap in AI veilig te stellen'.

Het nieuwe samenwerkingsverband heet het Stargate Project en heeft als eerste financierders SoftBank, OpenAI, Oracle en MGX. Zij investeren in eerste instantie 100 miljard dollar in het nieuwe bedrijf en willen de komende vier jaar in totaal tot 500 miljard dollar investeren. Het doel van Stargate is om 'nieuwe AI-infrastructuur' te bouwen voor OpenAI, waarmee de Amerikaanse AI-leiderschap veilig moet worden gesteld. Het project moet ook 'de nationale veiligheid van de VS en diens bondgenoten versterken'.

SoftBank en OpenAI zijn de 'leidende partners', waarbij SoftBank de financiële verantwoordelijkheid krijgt en OpenAI de operationele. SoftBanks ceo Masayoshi Son wordt voorzitter van Stargate. Arm, Microsoft, Nvidia, Oracle en OpenAI zijn de 'belangrijkste initiële technologische partners'. Stargate zegt al in Texas te bouwen en ook extra locaties op het oog te hebben, zonder details te geven. Het bedrijf meldt ook niet concreet wat het bedoelt met AI-infrastructuur en wat de precieze plannen voor bijvoorbeeld de datacenters zijn.

OpenAI zegt dat Stargate een 'kritieke' stap is voor de ontwikkeling van AI en AGI. De OpenAI-api blijft met Microsoft Azure werken, benadrukt Microsoft bij de Stargate-overeenkomst. Microsoft heeft als onderdeel van een nieuwe overeenkomst met OpenAI het recht om diens uitbreidingsplannen te blokkeren. Wil OpenAI dus gebruikmaken van extra datacenters buiten Microsoft om, dan moet Microsoft hier eerst toestemming voor geven. Microsoft zegt OpenAI hier op dit moment toestemming voor te hebben gegeven, zodat OpenAI meer onderzoek kan doen en modellen beter kan trainen.

Volgens bronnen van The Wall Street Journal vallen niet alleen nieuwe plannen onder het Stargate-project en de investering van 100 miljard dollar, maar worden eerder aangekondigde datacenterplannen ook bij het bedrijf betrokken. Volgens die bronnen is Stargate ook op zoek naar extra financierders en gaat SoftBank geld lenen om het project te financieren.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-01-2025 • 07:53

89

Submitter: Fox

Lees meer

Reacties (89)

89
87
43
5
0
40
Wijzig sortering
Nu weten dus nu waarom de regels voor AI veiligheid er af moesten: nieuws: Trump draait besluit over aanpak AI-risico’s terug
Ze willen gaan trainen op je medische data.
Kun je daar toelichting op geven? De link die je deelt vermeld daar niets over.
Uit het Reuters artikel:

''The project could power AI that analyzes electronic health records and helps doctors care for their patients, Ellison said.''

https://www.reuters.com/t...t-cbs-reports-2025-01-21/
ik ben benieuwd hoe vaak artsen een AI gebruiken voor een diagnose? Ik hoop nooit. Er was laatst wel een artikel dat AI met rechtspraak verweven werd.
Uhmm AI wordt dagelijks ingezet voor diagnose van diverse ziektes. Tumoren herkennen op MRIs (met een grotere nauwkeurigheid dan mensen) of het herkennen van huidkanker op foto's, dit zijn slechts 2 voorbeelden zo zijn er nog veel veel meer.

[Reactie gewijzigd door PsychoG op 22 januari 2025 13:29]

is natuurlijk waar, er is veel AI in beeldherkenning en dergelijke. Ik had in mijn hoofd een scheiding germaakt tussen generative AI in de zin van large language models, en Machine LEanring voor data analyse en patroon herkenning. En ik snap dat daar een grijs gebied tussen zit.
Dus helpen bij een diagnose, inderdaad.
Ik denk dat ook daar het eea in gebeurd en ook gaat gebeuren (iig is er al veel onderzoek gaan en gedaan, zie bijv. https://arxiv.org/pdf/2405.06712). Ook voor GenAI zijn er talloze toepassingen, buien diagnose, dat de gezondheidszorg naar een "next level" zal brengen (bijv in genome analyse).
informeel gebeurt dit in heel de wereld waar toegang is tot chatGPT en dat is niet eens zo heel slecht voor patiënten.

Dit soort modellen 'democratizeren' specialistische kennis voor domeinexperts, d.w.z. dat je als domeinexpert "arts" nu ook toegang krijgt tot kennis over zeldzame ziektebeelden x,y en z. Op dit moment moet je nog wel extreem goed controleren, maar kan een kwestie van tijd zijn dat superspecialistische kennis beter beschikbaar wordt door gebruik van kennismodellen.
Medische taken werden gisteren in de persconferentie genoemd als doel van het bedrijf.
Hier zeggen ze het zelf, persoonlijke mRNA vaccins op maat om kanker te "bestrijden". En daar hebben ze heel veel data voor nodig.

YouTube: What is Stargate? President Trump announces $500 billion investment ...

[Reactie gewijzigd door freektech op 22 januari 2025 13:10]

Larry Ellison (CTO en co-founder Oracle) benoemde het gisteren letterlijk als enige voorbeeld voor dit Project Stargate in zijn korte speech hierover.
The kind of applications that we are building, to give you an idea, maybe the most charismatic and the one that I think touches us all, is ... electronic health records, not just maintaining electronic health records, but by looking at electronic health records, understanding the conditions ... the doctors better understanding the conditions of their patients and being able to provide health care plans that are much better than they otherwise would be.
"BREAKING: Trump—Flanked By Larry Ellison, Sam Altman, & Masayoshi Son—Announces Project Stargate" vanaf 05:17: YouTube: BREAKING: Trump—Flanked By Larry Ellison, Sam Altman, & Masayoshi So...

Ik heb geprobeerd het te citeren, maar je kan het stukje beter even zelf kijken en goed luisteren om te bepalen wat hij zegt en wil zeggen, en o.b.v. daarvan je conclusies trekken.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 januari 2025 13:19]

met de huidige en aankomende overlbelasting van de zorg zie ik weinig andere oplossingen dan AI en andere technieken uitproberen om eerlijk te zijn. Verwachting is dat als we zo doorgaan, in 2040 1/3de van alle nederlanders in de zorg moet werken om het huidige stelsel draaiende te houden.
AI is een oplossing op zoek naar een probleem, en zorg gaat het al helemaal niet oplossen.

Het grote knelpunt in de zorg is een tekort aan handen vanwege vergrijzing. AI kan hier en daar helpen met administratieve lastenverlichting (zoals huisartsen die na een consult tijd kwijt zijn aan verslag opstellen: dat zou een AI prima kunnen), maar het kernprobleem wordt er niet mee aangepakt: mensen die aan de bedden van oude mensen staan.

Tenzij je natuurlijk wil zeggen dat we met AI robots moeten maken zodat we onze bejaarden door robots kunnen laten verzorgen, maar dat is nog heel ver van de technische mogelijkheden en is ook totaal niet waar deze AI bedrijven op inzetten.
Ik denk dat het meer gaat toevoegen qua diagnostiek, want daar loopt er echt heel veel vast op het moment, je komt bij de huisarts, die stuurt je terug naar huis, dan een paar weken later kom je weer langs en moet je alles overnieuw uitleggen, dan wordt je doorgestuurd, dan moet je weer alles opnieuw uitleggen, dan kom je bij een specialist, die mag je weer alles uitleggen, en dan moet je testen afnemen etc. en weer een paar keer op en neer, voor ieder klein dingetje moet je in principe langs bij iemand. Dat kost tijd, geld en moeite voor iedereen in de loop.

Als we dit soort dingen door een LLM knallen kan de LLM heel makkelijk bijhouden wat je klachten zijn, nu al beter dan een dokter want het kan ieder detail van je conversatie opslaan en later op terugkomen of terugkijken, dan hoef je niet voor alles door een laag aan bureacratie en komen alleen de mensen die het echt nodig hebben op de mat bij de professionals.

Dan kan 1 dokter bijvoorbeeld best wat klanten in de gaten houden, wanneer die klanten hun medische vragen aan de LLM stellen. Dan kan de LLM bij verdachte situaties de doktor een seintje sturen en een afspraak maken wanneer de dokter het nodig acht.

Natuurlijk he, voor sommige dingen wil je gewoon met een arts in een kamer zitten, maar voor heel veel situaties is dat absoluut niet nodig maar is er geen alternatief voor.
Ik denk dat je onderschat wat het tekort aan handjes is. Tuurlijk, door jarenlange neoliberale verwaarlozing en laf wegkijken van de politiek is er zowat in elk deel van de zorgsector een tekort, en zoals ik al zei kan AI daar een lapmiddel zijn om die tekorten war minder nijpend te maken. Dat moeten we zeker doen.

Maar de echte structurele tekorten? Die gaat een LLM niet oplossen: puur aan mankracht hebben we over een tijdje ongeveer 1/3e van de bevolking nodig in de zorg, ten gevolge van vergrijzing. Maar het huidige kabinet en de rechtse ideologie die al meer dan een decennium overheerst zegt enkel 'mensen, los het zelf op'.

Die rechtse wegkijkers zullen vast Trump na-apen en enkele miljarden wegpompen naar AI bedrijfjes die heel veel beloven, maar uiteindelijk geen zoden aan de dijk leggen.
nouja, die vergrijzing gaan we niet oplossen dus je mag gaan kiezen tussen het hele land een ouderen verzorgingstehuis maken of die oudjes laten stikken. Daar kunnen links en rechts weinig aan doen behalve een van die twee kiezen. In mijn hart zou ik de oudjes graag helpen, maar realistisch gezien heb ik geen zin om mijn hele leven en inkomen te besteden aan oude mensen in leven houden.
Er is zeker wel een oplossing: die vergrijzing aanpakken.

Gemiddeld willen mensen 2.3 kinderen, dat is constant gebleven sinds de jaren 60. Het enige dat is veranderd is hoeveel kinderen mensen daadwerkelijk hebben: we zijn naar ongeveer 1.5 gezakt. Als je mensen vraagt waarom ze dan minder kinderen hebben is het antwoord een verzameling bekende verhalen: woningen zijn te duur, kinderopvang is te duur, discriminatie op de arbeidsmarkt vanwege zwangerschap, en zorgen om te toekomst vanwege klimaat. Kijk vooral even deze video, welke ook voorzien is van bronnen voor alle data: YouTube: Why Humans Are Vanishing

Allemaal problemen die je kan aanpakken, maar we kiezen het niet te doen. Laat even tot je doordringen: we hebben onze eigen maatschappij zo ingericht dat mensen zeggen 'ik wil wel meer kinderen, maar niet in dit systeem', en alsnog wordt er niets veranderd.
Het probleem is niet dat we te weinig kinderen krijgen, de wereldbevolking is al de spuigaten uit aan het lopen. Met meer mensen los je de grote problemen niet op. Het model van economische groei gaat niet langer op en we moeten ook niet naar veel krimp, maar naar stabiliteit.

De vergrijzing is inderdaad wel een probleem waar we tegenaan gaan lopen. Mensen gezonder houden werkt wel goed denk ik. Mijn oma van 96 is altijd gezond bezig geweest en woont nog op haarzelf. Heel veel langdurige zorg gaat naar mensen die ongezond hebben geleefd. Het gaat niet voor iedereen zo op, maar gemiddeld kan gezond leven promoten en goedkoper maken veel opleveren.
Het probleem is niet dat we te weinig kinderen krijgen, de wereldbevolking is al de spuigaten uit aan het lopen.
De groei ligt aan ontwikkelingslanden en die is netjes op koers om helemaal te stoppen eind deze eeuw. De drogredenering dat bevolkingskrimp in het westen fantastisch is voor het klimaat is simpelweg fout: elk voordeel van bevolkingskrimp komt pas lang nadat we klimaatverandering al lang gestopt moeten hebben.

We moeten dus EN wat doen aan vergrijzing, EN wat doen aan het klimaat. Dat kan zelfs niet anders dan samen aanpakken: als we op onze handen gaan zitten en de vergrijzing zn gang laten gaan hebben we simpelweg te weinig mensen om het harde werk dat ons te wachten staat op te pakken, en dan heb je nog de realiteit dat een vergrijsde meerderheid nooit of te nimmer toekomstgerichte politiek zal voeren.
"We moeten dus EN wat doen aan vergrijzing, EN wat doen aan het klimaat." Niet perse aan de vergrijzing door maar meer kinderen op de wereld te zetten, maar vooral de gezondheid van iedereen incl. de ouderen verbeteren. Tabak heeft niemand nodig in deze wereld, alcohol eigenlijk ook niet, suiker en zout mag aan banden gelegd worden, meer gezond eten en matig sporten helpt iedereen. Maar krijg dat maar eens voor elkaar. Dus ja, dan maar meer kinderen he...

Aan het klimaat iets doen dat gaan ze straks op het laatst doen, lokaal en zo goedkoop mogelijk. Denk aan wolken maken, ijzergehalte in de oceaan verhogen en dat soort dingen. Het gaat zeker andere problemen met zich meebrengen en daarom doen ze het nu nog niet veel, maar ze kunnen de temperatuur zo best snel onder controle krijgen en de verwachting is dat ze het zo gaan doen als het de spuigaten uitloopt.
Zoiets als mijn oom. Altijd gesport, geen overgewicht, nooit gerookt, dronk niet en altijd bezig met gezonde voeding.
Met 80 was ie zo dement als een toeter, maar zijn lijf had de conditie van een 70 jarige. Dat wil je dus ook niet
Dat is 1 sample, als je dat samenvoegt met mijn oma sample kom je al meer op gemiddeld uit. En het gaat om het gemiddelde. Kijk wat roken/drinken/vreten gemiddeld teweeg brengt en je kan vrij eenvoudig zien dat het heel veel kost aan gezondheidszorg.
helemaal mee eens. Probleempje: we zullen, als we me z'n allen gezonder worden, een verschuiving gaan zien in de benodigde zorg. Die verschuiving zal je dus ook mee moeten nemen in je beleid. Als je nu al ziet dat beweeg fysio's voor ouderen weg worden bezuinigd, terwijl ze juist staks heel hard nodig gaan zijn (niet alleen voor dementeren), dan voorspel ik de nodige problemen.
Er zal inderdaad het een en ander moeten veranderen, maar verandering hou je toch altijd wel. Het totaal aan benodigde zorg, hoe het ook verschuift, zal wel afnemen met goede gezondheidspolitiek.
je zegt het goed, "in de zorg gaan werken".
Wat we nodig hebben is:

- handjes aan het bed (verpleging op diverse niveaus)
- mensen die kunnen luisteren en toegespitst handelen (capabele huisartsen met voldoende tijd)
- voldoende geestelijke gezondheidszorg door eveneens capabele mensen
- een regering die nou eens eindelijk werk maakt van gezonde voeding en beweging

Wat we kunnen missen:
- maatschappen die de prijs van hun diensten omhoog schroeven
- zorgverzekeraars die op de stoel van artsen gaan zitten
- nog meer 'systemen' die ondoorgrondelijke beslissingen gaan nemen, waardoor nog meer management zegt: computer says so

gezondheidszorg hoeft niet duur te zijn, maar men is nu zo aan het micromanagen dat er uiteindelijk een duur gedrocht komt te staan.
Voorbeeld uit eigen omgeving: 'duur' medicijn (EUR80/maand) wordt geweigerd --> gevolg: ziekenhuis opname à EUR 1200/nacht, tel uit je winst. (nog los van de geestelijke en maatschappelijke belasting die een ziekenhuis opname van een kostwinner met zich mee brengt)

Een AI die in bovengenoend voorbeeld zou adviseren dat het goedkoper is om die E80 per maand te vergoeden zou wel welkom zijn. Ik vrees dat die er nou net niet gaat komen.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 22 januari 2025 10:01]

AI kan ook helpen met medische diagnose, er zijn al studies die laten zien dat AI het beter kan dan een doctor bij bijv. MRI scan analyse.

Ik denk dat een goede AI mogelijk beter kan werken dan een huisarts omdat die beter bekend kan zijn met je voorgeschiedenis, een grotere kennis heeft van medische aandoening en meer tijd voor je heeft.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 januari 2025 11:09]

AI als diagnose tool voor een arts is iets dat ik toe juich. Zelf heb ik in het verleden gewerkt aan AI voor netvlies scans.

Huisartsen gebruiken al diverse tools voor diagnostiek, juist omdat ze weinig tijd hebben.

Grootste probleem van huisartsen is juist dat de meeste consulten niet zozeer gaan over ziekten en diagnose, maar over de omliggende problematiek, die voor iedereen anders is en vaak ook zeer afhangt van persoonlijke omstandigheden.

Het blijft toch echt mensenwerk.
Hoe zeker ben je dat het trainen op medische data niet mogelijk zou zijn met de oude regelgeving? Als ik het zo lees gaat het decreet van Biden op privacy vlak voornamelijk over hoe AI bedrijven moeten aantonen hoe ze reeds bestaande privacywetgeving willen gaan naleven.

Een voorbeeld uit Biden's decreet is onderdeel 9 (privacybescherming) lid 3 waarin de privacyonderdelen van de E-Government Act of 200 benoemt worden. Die wet blijft ook nu nog onder Trump geldig.
(iii) within 180 days of the date of this order, in consultation with the Attorney General, the Assistant to the President for Economic Policy, and the Director of OSTP, issue an RFI to inform potential revisions to guidance to agencies on implementing the privacy provisions of the E-Government Act of 2002 (Public Law 107-347). The RFI shall seek feedback regarding how privacy impact assessments may be more effective at mitigating privacy risks, including those that are further exacerbated by AI; and
Het betreft bovendien persoonsgegevens van Amerikanen en niet zo zeer persoonsgegevens van niet-Amerikanen. Dus als onze medische data in Amerikaanse handen komt zou ik er niet gerust op zijn dat onze privacy onder de oude regelgeving beschermd was.
En Trump het wel nuttig uitkomt om uit het klimaatakkoord te stappen. Al laat onverlet dat de gebruikers van AI daar ook wel hun eigen verantwoordelijheid mogen nemen. Geen gebruikers is ook geen onnuttig verstoken van energie voor AI.

Ach, als iedereen AI gebruikt, dan komt daar ook nooit meer iets slimmers uit dan tot op heden ingestopt is. Hopelijk keert dan de wal uiteindelijk het schip. Of we worden met z'n allen dommer, of er komen weer mensen die zien dat AI 'niets (van zichzelf) weet'. Zakelijk zullen er altijd wel partijen zijn die dollartekens in hun ogen hebben.
Interessant dat het bedrijf niet zegt wat er wordt bedoeld met een AI-infrastructuur. Ik kan me er weinig bij voorstellen, behalve een skynet achtige implementatie, waar aan ai het regelen van van alles wordt toevertrouwd. Klinkt allemaal erg vaag nog
Is niet vaag, het gaat gewoon om serieus veel datacenter capaciteit met de bijbehorende apparatuur. De VS snapt erg goed dat dit nu een ratrace is tussen hun en China en het gaat erom wie het meest kan investeren. Europa blijft gewoon compleet achter waardoor onze afhankelijkheid richting de VS alleen maar toeneemt.

Ter vergelijk Nederland kondigt gisteren aan dat ze 300 miljoen investeren. Is eigenlijk zo bizar weinig en te laat dat de enige vraag van de journalist had moeten zijn waarom je uberhaupt dat geld gaat investeren.
Ze willen vast wel meer investeren maar er is geen begrotingsoverschot. Waar kunnen ze dat geld vandaan halen? Zorg? Onderwijs? Openbaar vervoer? Defensie?

Wie het weet mag het zeggen.
Lenen. Zolang je dat investeerd en meer economische groei opleverd dan de rente kost is daar niks mis mee.
Ah. Op de pof leven want degenen die het moeten gaan ophoesten als het misgaat zijn nog te jong om
te stemmen of niet geboren.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 22 januari 2025 09:13]

Beetje te makkelijk gedacht.
Lenen, zeker op staatsniveau, wordt continu gedaan en is ook serieus voordelig als je het juist gebruikt.
Net het vasthouden aan een begrotingsevenwicht (Neem bijvoorbeeld de Duitse zwarte nul) kan ervoor zorgen dat je niet genoeg investeert op het moment dat dat veel zou opbrengen, en je een achterstand opleveren.
We zijn het eens dat investeren soms echt nodig is en je een mooi resultaat kan opleveren. Ik investeer zelf.

Maar wat zien we altijd bij reclame over investeringen? Het is verplicht dit te vermelden? “investeren kent risico’s, je kunt een gedeelte of al je inleg verliezen”. Dat gezegd hebbende, als je nu obligaties schrijft van 10+ jaar zijn veel mensen die het moeten gaan ophoesten nog niet in staat te stemmen of niet eens geboren.

Daarom hoor je te investeren met geld dat je hebt en niet geld dat je moet lenen. Lenen is voor nood zoals een onverwachte oorlog of pandemie.

Maar goed Keynesians en Austrians zullen het nooit met elkaar eens worden hier. We voeren deze discussie al bijna een eeuw.
Kan best zijn dat je een meer onderbouwde economische mening hebt hier hoor! Ik heb namelijk niet zo veel econmische kennis.

Als leek, en jong persoon, vind ik het gewoon wel 'pijnlijk' om te zien dat de VS vele malen meer investeert in doelen die vermoedelijk in de toekomst een grote econmische return zullen opleveren. Daarom zou ik best willen dat wij als Europa meer mee doen in deze race, maar goed, daar ga ik natuurlijk niet over :P

Ik vrees dat we momenteel als Europa de boot missen, vergelijkbaar met de opkomst van de grote techbedrijven in de jaren 2000. En dat zou ons nog decenia lang een nadelige positie, zowel economisch als politiek, kunnen gaan opleveren t.o.v. de VS en in mindere mate China.

[Reactie gewijzigd door Joep_d op 22 januari 2025 19:35]

Zo redeneert de VS al decennia en dat land is zo failliet al wat. Als China al hun geleende geld terug zou vragen (eisen), dan kan dat land gelijk inpakken.
Zo redeneert de VS al decennia en dat land is zo failliet al wat. Als China al hun geleende geld terug zou vragen (eisen), dan kan dat land gelijk inpakken.
Probleem is dat een schuldeiser niet zomaar zijn geld terug kan eisen! Dus dat gaat nooit gebeuren, tenzij VS verzaakt om aan zijn verplichtingen te voldoen, dan heb je een andere situatie.

Verder ben ik het met je eens… “de klap in het gezicht zal ooit toch komen?”
Er moet meer samengewerkt worden op Europees niveau. De individuele Europese landen zijn te klein. Zolang het elk land voor zich is zullen we er niet geraken
Als je niet als land investeert in toekomstige ontwikkelen dan heb je straks geen geld meer om geen van die dingen te betalen. Nederland en de andere eu landen geven gewoon niet voldoende goed uit aan ict en ai om
Mee te doen . Dat is inmiddels goed merkbaar in ons bnp want dat groeit al zo’n 20 jaar langzamer dan de VS.

We zakken langzaam weg en dat betekent op lange termijn gewoon geen centjes . Terwijl er zeker bij de noordelijke eu landen en Duitsland genoeg ruimte is om te investeren.

In theorie zou onze Europese economie qua ligging en historische banden minimaal per inwoner moeten concurreren met de VS.


https://www.santander.com...-china-in-economic-growth
Ik vind 300 miljoen nogal wat voor iets wat nog dagelijks in ontwikkeling is. Het is een nieuwe ontwikkeling en daarbij een prima eerste stap. Waarom zouden er gelijk miljarden naar toe moeten?
Kijk eens naar de recente aankondigingen van AWS/GCP/MS over investeringen in hun data centers, dat gaat telkens over miljarden, dan begrijp je al snel dat je met 300 miljoen, ook al is dat veel geld, je niet kan concurreren
Dat snap ik, maar we hoeven toch niet te concurreren met een AWS of andere cloud diensten? Het lijkt er namelijk meer op dat deze investering bedoelt is om als Nederlandse overheid gebruik te gaan maken van AI (en alles in eigen beheer te hebben).
Het gaat over het beschermen van de welvaart in Europa. Als je kijkt naar het GDP van de EU over de laatste 30 jaar en je vergelijkt dat met de VS en China, dan zie je dat ons positie zakt. Dat komt in de eerste plaats omdat Europa de hele IT industrie grotendeels gemist heeft. Alle grote techspelers zowel qua hardware als software zitten buiten de EU.
De volgende shift wordt AI, die hele markt wordt opnieuw ingenomen door niet-EU bedrijven, m.a.w. we dreigen onze welvaart te verliezen omdat we blijven vastzitten met "oude" industrie, en niet meesurfen op een groeiende markt in IT/AI etc.
misschien biedt het kansen om verder te kijken dan het Amerikaanse model van welvaart?
Alle wereldspelers lijken het met een 'grote leider' te doen, dat heeft vast consequenties.
Ik snap niet wat je hiermee bedoelt. AI zal in de komende jaren zorgen voor een snellere ontwikkeling van medicijnen, vaccins, batterijen etc etc, als we als continent die trein missen zal onze industrie niet meer kunnen concurrenen en verliezen we dus onze welvaart.
Groot verschil tussen overheidsinvesteringen en private investeringen.
De VS betaald als overheid niets he, geld wordt geleend door Japans grootste investeringsbank en OpenAI, dus in feite investeerde NL meer dan de VS in AI. Maar goed in de VS praten ze al over hele idioot grote bedragen waar in de EU ons hoofd van gaat tollen. Is zo uit verband getrokken en is totaal niet vergelijkbaar. Wij zullen nooit die investeringen kunnen doen in de de EU.
De VS stimuleert dit met overheids beleid.
Oa de chips act 52 miljard ,regelgeving , darpa investeert flink , enorme bedragen richting de research universiteiten , eigen research centra.

Daarnaast speelt de echte eenvormige markt een mega rol.

Anyway als je straks geen geld meer wilt hebben als Europa dan moet je weer bewust een trein missen omdat je niet een paar miljard wil uitgeven .

Dat maken we dan collectief wel aan Amazon , Google en Microsoft over . Die draaien namelijk stuk voor stuk omzetten die in de tientallen miljarden lopen in de eu.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 22 januari 2025 16:47]

Dat kan je wel zeggen dat het alleen gaat om serieus veel dc capaciteit, maar ik lees toch echt dit:
Het bedrijf meldt ook niet concreet wat het bedoelt met AI-infrastructuur en wat de precieze plannen voor bijvoorbeeld de datacenters zijn.
Ik haal daar uit dat de datacenters een onderdeel zijn van die infrastructuur, daarom vind ik het vooralsnog wat vaag.
Niet heel ingewikkeld:

Energie
Data centra (denk aan een bunker of een kantoor met een kamer in een kamer)
Racks met koeling
Dikke backbone voor data aanlevering
Goede netwerk infrastructuur
Heel veel NVIDIA GPU's
Heel wat ARM CPU's
Heel veel dedicated NPU
Heel veel opslag
Heel veel geheugen


En uiteraard virtualisatie lagen etc.
Maar dat hebben de partijen ook al.
NVIDIA heeft datacenter tools om verschillende processen naast elkaar op een of op heel veel verschillende GPU's te draaien.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 januari 2025 08:33]

Waarom haal je hier specifiek ARM CPU's bij? Alsin ik heb nog nooit gehoord dat ARM specifiek beter zou zijn voor ML-training.
Arm kost minder stroom dan Intel en heeft jaren ervaring in architecturen voor zuinige devices (telefoons).

De nieuwe NVIDIA Project Digits https://www.nvidia.com/en-us/project-digits/ heeft ook een ARM CPU.

De eerste CoPilot+ laptops (gericht op AI) ook, dat was zo zuinig dat Intel spontaan met haast een andere CPU ontwerp ging maken.

Bij cloud providers draaien de meeste machines inmiddels ARM. Zowel bij Microsoft, AWS als bij Google.

Alle drie hebben als strategie met name ARM te kopen en alleen x86_64 wanneer nodig.

Amerika verwacht een stroom te kort te krijgen t.o.v. hun AI behoefte. Dus waar mogelijk energie efficiënt is nuttig.

Intel staat op omvallen in die zin.
Rekenkracht is macht .. want het zorgt voor ontwikkeling en vooruitgang in een versneld tempo.

De vraag naar AI-rekenkracht groeit elk jaar met een factor vier. Deze stijgende behoefte heeft de afgelopen tien jaar geleid tot een miljoenvoudige toename van AI-rekenkracht. Dankzij AI rekenkracht kunnen onderzoekers grote datasets verwerken en het draagt bij tot de toegankelijkheid en ontwikkeling van machine learning. Dit is belangrijk voor de training van geavanceerde AI-modellen en de ontwikkeling van AI-oplossingen. AI infrastructuur wordt opgebouwd rondom high-performance computing-supercomputers (HPC's) voor op een slimmere en snellere manier meer data te verwerken.

Wikipedia: Supercomputer
.


Deze AI fabrieken kunnen vervolgens gebruikt worden door KI-startups, het bedrijfsleven en onderzoekers om ontwikkeling te verbeteren/versnellen.

Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI)

Wikipedia: Kunstmatige intelligentie
Vind het wel interessant dat ze voor die naam kiezen, vooral als je kijkt naar de film met dezelfde naam. Zal wel geen toeval zijn maar wat voor link proberen ze daar tussen te leggen? Iets in de verhaallijn van de film wat ze probeerde te benadrukken of lopen daar gewoon een paar grote fans rond van de film?


Klinkt wel erg gaaf wat ze van plan zijn, als ze maar niet met een dochterbedrijf komen genaamd Skynet ;)
Vind het wel interessant dat ze voor die naam kiezen, vooral als je kijkt naar de film met dezelfde naam. Zal wel geen toeval zijn maar wat voor link proberen ze daar tussen te leggen? Iets in de verhaallijn van de film wat ze probeerde te benadrukken of lopen daar gewoon een paar grote fans rond van de film?
Stargate de film ? Heeft niks met AI te maken .. Men vind een ring dat een zogenaamde Stargate is, een apparaat dat toegang biedt tot een planeet aan de andere kant van het universum. De serie is trouwens uitgebreider en beter .. ;) .. Mogelijk een paar grote fans of louter toeval ..

.
Klinkt wel erg gaaf wat ze van plan zijn, als ze maar niet met een dochterbedrijf komen genaamd Skynet ;)
Dat is in de Terminator films ..
Skynet wordt (in de films) eind 20e eeuw gemaakt door Cyberdyne Systems

We hebben trouwens al een Skynet .. :) .. ->
Skynet is onderdeel van Proximus, voorheen (Belgacom) Skynet, begon oorspronkelijk als een Belgische internetprovider. Het bedrijf is geëvolueerd in de richting van een leverancier van webcontentdiensten en marketingoplossingen .. ;)
Ja haha had het over dat met stargate meer symbolisch vooral over die "god" Ra wat daarin voorkomt en de buitenaardse planeet gevuld met slavernij, en inderdaad skynet komt uit de terminator films maar de investeringen lieten me denken aan cyberdyne systems waardoor ik dus stuurde als ze maar niet met dochterbedrijf skynet komen die wel iets te maken heeft met wapens en het amerikaanse leger inplaats van een simpele internet provider hopelijk heeft dit wat beter uitleg gegeven
straks iedereen een chip implant zodat we worden bestuurd door AI 8-)
Waarom niet voor de EU inzetten? Waar blijven de mannen die onze Europese belangen verdedigen? Laten we slim zijn en ons best doen om de EU te versterken. Anders worden we speelbal.
Dat zijn we al. Nvidia is een rondje aan het doen langs Europese landen om AI-fabrieken neer te zetten. Duitsland, Frankrijk, Denemarken, allemaal trots op de foto met Jensen Huang, zonder door te hebben dat we hiermee wéér een afhankelijkheid hebben gecreëerd van de Amerikaanse techindustrie. En nu wil Nederland ook meedoen. Europa heeft niets geleerd.
Een eigen AI fabriek betekent dat je minder afhankelijk bent.
Nvidia produceren eenmaal de beste AI chips. Een monopolie positie waar de hele wereld last van heeft.
ASML is dat ook. Niemand kan een EUV machine produceren.
Het is dit soort denken waarmee we het gaan verliezen als Europa. Slechts 50% van ASML is nog maar in Europese handen en dat neemt steeds meer af. Softbank heeft ARM deels op NASDAQ gezet en investeert nu in de VS. Softbank heeft nooit overwogen of er een Europese koper is of overwogen het op een Europese beurs te verhandelen. OpenAI is Amerikaans en wordt een Amerikaans for-profit bedrijf. Alle techbedrijven met voldoende data om grote modellen te trainen zitten in de VS of in China. Wat denk jij dat die AI-fabriek in Nederland gaat produceren? Onze afhankelijkheid neemt helemaal niet af, die neemt alleen maar toe, want we moeten straks erkennen dat onze AI-fabrieken veel mindere resultaten opleveren dan de projecten in de VS. Europa gaat 1,5 miljard investeren in AI-fabrieken. En nu kondigen OpenAI en Softbank aan samen een investering van 100 miljard -in het eerste jaar-. Europa komt met een strenge AI-act (prachtig hoor, daar niet van) terwijl Trump een streep zet door het AI risico decreet van Biden. Het is net als al die pogingen om Europese clouds op te zetten. Ondertussen stapt zelfs ons eigen SIDN over op AWS.
Het is geen negatief denken maar de harde realiteit.
EU heeft al verloren en enige wat ze tegenover stellen is meer regels
EU mist de daadkracht. Er zitten teveel bestuurders die de ondernemerschap missen
Waar China en USA vol inzetten op AI is een van de grote zichtbaar project van de EU een dop die aan een fles vast zit. Of verplichting van USB C (wat de meeste fabrikanten toch al deden)

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 januari 2025 11:41]

In dat geval zijn we het eens. Want zo zie ik het ook. Verschil is dat ik vind dat we dat niet moeten oplossen met 1,5 miljard van de EU, maar met 100 miljard van marktpartijen, zoals in de VS.
1/3 van EU begroting gaat naar landbouw
Bereidheid om te investeren in start ups is er niet
Investeerders in EU zoeken toch meer veiligheid op.
Partijen die winsten van bedrijven willen afromen met belasting (SP)
De EU en landen reguleren teveel de markt.
Voordat je begint ben je bij wijze van 3 jaar verder.
Ik blijf het interessant vinden dat zometeen de discussies losbarsten over de negatieve gevolgen van AI, terwijl de focus ook kan zijn op hoe nu verder.

Het kan aan mij liggen omdat ik in de chipsector werk, of omdat het vroeg is, maar weten nu langzaam hand niet dat deze trein al vertrokken is?

Welke banen gaan verdwijnen? En waarom? Wat zal dat met GDP doen? Wat staat er tegenover qua CO2 uitstoot / is Carbon footprint offset nog mogelijk?
Tegelijkertijd kun je de negatieve gevolgen van AI ook niet (helemaal) los zien van hoe nu verder.
Noem me cynisch, maar dit voelt als manier van big tech om nog even het maximaal geld te trekken uit investeerders tijdens de AI hype. Softbank heeft een vrij twijfelachtige reputatie om veel te veel geld te blijven stoppen in falende bedrijven (zoals WeWork).

Tel daarbij op dat er al een "gat" $600 miljard tussen investeringen en winsten uit AI: https://www.sequoiacap.com/article/ais-600b-question/

[Reactie gewijzigd door luxebenen op 22 januari 2025 08:42]

Ik blijf het zeggen: deze AI hype is niets anders dan het verkopen van dromen aan investeerders met teveel geld.Softbank neemt hiermee een erg groot risico aangezien ze maar 100 miljard waard zijn. Hoe dit door de Mededingins autoriteit komt is ook maar de vraag aangezien het 1 ordinaire monopolie is.
AI = de nieuwe bitcoin: overhyped, vaag van begrip, en niemand kan precies uitleggen hoe er geld verdient kan worden en wat er precies verkocht word.
Ze schijnen pas 10 miljard rond te hebben volgens Elon: https://x.com/elonmusk/status/1881944244480565497
Toen internet eind jaren 90 in opkomst kwam zei een "kenner"
Ook de kleine ondernemer zal een eigen website moeten ontwikkelen
Die waren het niet mee eens
Kan jij nu een leven zonder internet voorstellen?

Bij elk nieuw technische ontwikkeling zie hetzelfde patroon
Iedereen stapt erin. Daarna klapt het en de grote jongens overleven het
Mooi initiatief vind ik.

Tegelijkertijd laat het zien hoe verschillend de VS en de EU tegen nieuwe ontwikkelingen aan kijken. De VS ziet het als een uitdaging en kans voor de toekomst, en gaat daar veel geld op inzetten voor de verdere ontwikkeling van AI. De EU ziet vooral bedreigingen en gevaren voor de toekomst, en gaat daar veel geld op inzetten (mijn mening: verspillen) voor de ontwikkeling van (mijn mening: premature, remmende) AI-gerelateerde wetgeving.

Het mooiste scenario in natuurlijk dat straks de VS met behulp van hun state-of-the-art AI deze dan inmiddels hopeloos achterhaalde EU wetgeving prachtig omzeilen 😜
Hoewel het allemaal heel eng lijkt hier in Europa, hebben wij niet door dat er een nieuwe technologie race is ontstaan. Denk daarbij aan de space race tijdens de koude oorlog. Maar nu is het de AI oorlog tussen de VS en China.

China kan koploper worden op AI wegens de ongelimiteerde data die zijn verzamelen van hun burgers. Daar zijn gewoon amper privacy wetten in plaats om hun persoonlijke data te scannen.

Nu kunnen wij wel allemaal blijven hameren op privacy, maar uit eindelijk zullen we de producten van de Chinezen en Amerikanen moeten slikken waarbij deze wetten amber nog zullen bestaan.

Wellicht een onpopulaire mening, maar ik hoop toch echt dat de VS deze race wint. Want ik geloof dat we veel slechter zullen af zijn met China.
Het is een .. wisselwerking <badumtss> :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.