Het was techgeschiedenis en we waren erbij: de release van ChatGPT eind november 2022 was een historisch moment. Generatieve kunstmatige intelligentie werd al snel gezien als dé nieuwe hype in tech, en dat idee is sinds die tijd gebleven. Er begon een race die sindsdien nog steeds doorgaat.
ChatGPT was de eerste dienst met generatieve kunstmatige intelligentie die een groot publiek vond. Achteraf kun je je afvragen waarom. Diensten om plaatjes te genereren waren er al langer, maar toch 'klikte' het meer toen ChatGPT ten tonele verscheen. Over het waarom kun je discussiëren. Een van de theorieën is dat meer mensen goed teksten kunnen maken en dat het daardoor dichterbij leek te liggen bij wat je als mens zelf probeert te maken.
ChatGPT toonde bovendien aan dat de interface veel uitmaakt. Kunstmatige intelligentie is niets nieuws: diensten met AI waren er al jaren. Google Foto's met zoeken naar beelden in natuurlijke taal, digitale assistenten zoals Apple Siri en Amazon Alexa en nog veel meer bekende diensten waren er al jaren. Zelfs tekstgenerators op basis van transformers waren er al jaren, maar niet op zo'n makkelijke manier te benaderen. Het was een omwenteling die al jaren in de maak was.
Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder en zoals altijd met hypes in tech, gebeurt er veel in korte tijd. Hoe heeft de markt voor AI-diensten zich sindsdien ontwikkeld? Tijd om de balans op te maken aan het begin van dit nieuwe jaar.
Video van OpenAI Sora met prompt: 'een nerd in een Nederlandse stad die op een moderne smartphone de site Tweakers.net bezoekt, waarbij de camera inzoomt op de telefoon en de naam van de site daardoor zichtbaar wordt'