'Arm gaat dit jaar een eigen chip uitbrengen met Meta als eerste klant'

Arm is van plan om dit jaar zijn eerste eigen chip uit te brengen. Dat zeggen ingewijden tegen de Financial Times. Het betreft een server-cpu die ingezet gaat worden in datacenters. Het bedrijf heeft volgens de FT een deal gesloten met Meta, dat de cpu's gaat afnemen.

Arm-ceo Rene Haas kondigt de chip mogelijk deze zomer aan, schrijft de Financial Times op basis van eigen bronnen. Volgens de FT gaat het om een server-cpu die gebruikt gaat worden in 'grote datacenters'. Het chipontwerp kan aangepast worden voor individuele klanten en de productie wordt uitbesteed aan TSMC. Op welk procedé de eerste chip gemaakt gaat worden is niet bekend.

Arm-eigenaar SoftBank is momenteel bezig met zijn overname van Ampere, een bedrijf dat Arm-chips voor servers maakt, meldde Bloomberg eerder deze maand. Volgens de bronnen van de Financial Times staat deze overname centraal in Arms eigen chipproject.

Meta wordt de eerste afnemer van de eerste Arm-serverprocessor, zegt de FT. Dat bedrijf zei in januari al dat het bedrijf in de toekomst meer zou uitwijken naar custom serverchips voor het trainen van AI-modellen, in tegenstelling tot het aanbod van bedrijven als Intel en AMD.

De release van een eigen chip zou een grote wijziging zijn in het bedrijfsmodel van Arm. Momenteel verkoopt het bedrijf alleen een soort 'chipblauwdrukken' aan andere bedrijven, die daarmee hun eigen chips ontwerpen. Dat doen bedrijven als Apple, Nvidia, Qualcomm en Samsung. Door eigen chips te gaan verkopen zou Arm de concurrentie met hen aangaan.

De berichtgeving van de Financial Times wordt onderschreven door Reuters. Volgens dat persbureau is Arm momenteel personeel aan het aannemen om eigen chips te ontwerpen. Het bedrijf zou daarvoor personeel rekruteren bij zijn eigen klanten, hoewel het persbureau niet zegt om welke klanten dat precies gaat. Arm wilde niet reageren, schrijven Reuters en de FT.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

14-02-2025 • 11:16

26

Lees meer

Reacties (26)

26
26
12
0
0
11
Wijzig sortering
Concurreren met je eigen klanten
De man in het midden er tussenuit halen...Kklinkt logisch, effectief en efficiënt - en vooral winstgevend?
MITM weghalen koste 3dfx zijn kop, maar die deden het dan ook wel heel fout.
Ik zie het meer als google die de pixel verkoopt. Dat is gewoon een demo unit. De rest van de markt heeft er geen last van.
Grappig, ik dacht ook aan 3Dfx. De Pixel telefoons zijn tegenwoordig toch wel iets meer dan demo units?
Ik zeg "demo" omdat ze het nieuwste van nieuwste van google laten zien. En in volume is het relatief klein.

Het is natuurlijk een volwaardig consumenten product. Maar hoeveel mensen hebben een samsung tablet of telefoon en hoe veel een pixel?
De omschrijving referentie model is misschien beter. Dat zie je wel vaker met hardware.
;)Dat had ook gekund, maar daar was ik op dat moment niet op gekomen :)
Grappig, ik dacht ook aan 3Dfx. De Pixel telefoons zijn tegenwoordig toch wel iets meer dan demo units?
Dat zeg je zo, maar ze zijn globaal gezien echt een voetnoot bij het kopje "others". In de Noord-Amerika is Google nog het sterkst net een korte piek naar rond de 12% van de verkopen bij release maar gemiddeld zitten ze rond de 2-3%. Terwijl Samsung steevast rond de 25% van de markt in handen heeft (ook tijdens de piek van Google verandert daar wenig aan) en Apple nog eens 50%+ heeft. En dan is er nog Oceanië waar Google vrij consistent bijna 10% in handen heeft (maar die markt is ongeveer zo groot als Spanje - oftewel niet echt het benoemen waard in een adem met andere werelddelen)

Buiten de VS speelt Google praktisch geen rol. In Europa komen ze op een slordige 2% terwijl Samsung 33% en Xiaomi 13% van de markt in handen hebben. Daarbuiten zijn ze gewoon niet eens te vinden in de statistieken.

Da's ook niet gek. De telefoons zijn op zich prima, maar de prijs/prestatie laat echt zwaar te wensen over. De chip in de Pixel 9 serie levert prestaties op het niveau van 3 jaar geleden. En hoewel nVidia ons wijs wil maken dat er geen progressie meer is kwa prestaties op hetzelfde prijsniveau tonen Qualcomm, Mediatek, Samsung en Apple jaar op jaar dat er noemenswaardige stappen kunnen worden gezet zonder dat de telefoons in de pas daarmee duurder hoeven te worden.

Pixels zijn hoofdzakelijke een ding voor enthusiasten en mensen die bepaald veel first-world-problems hebben. "Clean" Android, unlockable bootloaders, custom ROMs, root access, diepe integratie met google diensten. Grofweg dingen waar de meeste mensen zero f*cks om geven (of in het geval van de google diensten zelfs tegen zijn).

In de tussentijd kun je bij Xiaomi een Poco F6 kopen voor 1/3 van de prijs die dezelfde prestaties levert en veel betere batterijduur. Bij OPPO, Huawei en ook Xiaomi bieden allemaal telefoons die betere cameras, displays en accus hebben EN sneller zijn voor hetzelfde of minder geld. Hell, zelfs de Galaxy S25 (en ook vorig jaar de S24 ondanks de Exynos) boden veel meer waar voor het geld.

Bron voor de statistieken

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 14 februari 2025 14:24]

Als het ARM haar kop gaat kosten is dat misschien wel goed nieuws voor RISC-V adaptatie :)
Ik snap niets van de RISC-V hype. De ISA is open, maar elke implementatie is anders. Heeft meer of minder extra functionaliteit. Niet anders dan ARM
ARM moet je voor betalen, maar ze leveren ook werk voor die licentie. ARM is breed ondersteund en de performance is hoog.
Niet echt. Gewoon twee opties. Je neemt een compleet ontwerp af, al dan niet met een paar tweaks, of je neemt een licentie af en ontwerpt zelf iets. Niet ieder bedrijf kan zelf chips ontwerpen of wil dat. Waarom dan niet een chip kant en klaar afleveren. ARM probeert toch zijn eigen ontwerpen intern al uit. Als ze werken, waarom dan niet verkopen.

De partijen die licenties afnemen kunnen nog steeds hun eigen dingen toevoegen om onderscheidend te zijn. Zoals een eigen GPU of Neural units of wat dan ook.

Niet het beste voorbeeld, maar googles pixel telefoon verhinderd de verkoop van andere modellen ook niet. Het is gewoon een demo unit die je kan kopen.
Googles pixel concurreert wel degelijk met de rest van de markt. Maar bij de tablet markt zie je dat MS de benchmark zet met de surface wb windows tablets, dus soms gewoon nodig. In dit geval doen ze het met een afnemer en hebben ze zo controle over de hele keten.
Ik zien samsung, huawai en Xaiomie (of hoe je dat ook spelt) er geen tablet of telefoon minder om uitbrengen.
Elk product op de markt concurreert natuurlijk met elk ander product van dezelfde soort. Maar googles eigen producten zijn een enkele bedreiging voor de rest van de markt. Het aandeel mensen met pixel spullen is gewoon klein.,
MS de benchmark zet met de surface wb windows tablets
Ah ja de benchmark van je eigen touchpad niet ondersteunen in de OOBE.

Surface begon als benchmark, maar is al jaren gewoon een volwaardig product dat meeconcurreert.
Zeker, en de enige reden dat er überhaupt nog een Windows tablet markt is. Zij hebben die markt gemaakt.
Als je niet in elkaars vaarwater gaat zitten is er niets aan de hand.
De laatste paragraaf in het artikel doet anders vermoeden dat ze al in elkaars vaarwater zitten.
Dat is dan vooral geldig voor Ampere server chips op ARM neoverse tech. Recent kwam nog in het nieuws dat ARM Ampere wilde overnemen.

ARM voor datacenters is vooral ook concurrentie voor AMD en Intel. Data center cpu’s zijn zeer dure chips die in grote batches worden aangekocht. Een lucratieve business als je marktaandeel kan veroveren tenminste want Ampere heeft een bijna verwaarloosbaar marktaandeel.

Naar de chips heb je natuurlijk nog nood aan heel heel ecosysteem van moederborden, koeling, service software, datacenterinstallateurs, onderhoud en geavanceerde netwerkconnecties en niet te vergeten software en drivers die op ARM moeten draaien.

AMD en Intel zal het toch moeilijk krijgen. Intel heeft de AI boot wat gemist, hun desktop cpu’s zijn niet meer dé beste en ze verliezen op alle vlakken wat marktaandeel omdat Apple en nu ook Qualcomm met desktop en laptop soc’s komen op ARM.
Geleerd van Nvidia, Google, etc.
Zeker en aan een aantal reacties te zien, wordt het niet helemaal begrepen.
Het is logisch want Softbank heeft geld nodig en de klanten van de ARM ontwerpen zijn niet blij, want ARM gaat concurreren op hardware gebied.
Voor telefoon netwerken zie je dat patenten die in "de standaard" zitten voor een "schappelijke" prijs in licentie gegeven moeten worden. Ik denk dat er nog veel nieuws over dit onderwerp langs gaat komen op tweakers.

[Reactie gewijzigd door Han_Solo op 14 februari 2025 13:55]

Dit is natuurlijk verre van de eerste chip die ARM zelf bouwt en verkoopt. Voordat het bedrijf volledig overstapte op het 'designs aan derden leveren'-model, maakte ARM zelf CPU's en zelfs hele computers.

De ARM2-CPU vond je bijvoorbeeld al in de Acorn A300-series in 1987. Acorn is het bedrijf waar ARM uit ontstaan is - ARM stond ooit voor "Acorn RISC Machine".
Strikt genomen was het alleen Acorn die zelf de eerste ARM chips maakte. Later ging werdt di afgesplitst in Advanced Risc Machines wat een apart bedrijf was waar zowel Apple als Acorn chips lieten ontwerpen.
Klopt het is wel grappig dat het punt waar de overname door nvidia op geblokkeerd worden namelijk dat de eigenaar in staat zou zijn zichzelf te bevoordelen tov licentie houders nu alsnog gebeurt
Gaat ARM nu zichzelf aanklagen voor het schenden van de licentie die Ampere heeft? :+

Anyways, als ze een bedrijf moeten overnemen om dit voor elkaar te krijgen én nog personeel aan het aannemen zijn, dan is die aankondiging deze zomer best vroeg lijkt me. Tenzij ze al een product hebben en het werk van Ampere het op de lange termijn moet gaan vervangen?
Of ze herstickeren de spullen van Ampere natuurijk.
Het is prima mogelijk dat het ontwerp van Ampere en wat ARM maakt voor meta weinig relatie heeft buiten de instructieset en zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.