'Arm werkt aan eigen geavanceerde chip, maar gaat die niet verkopen'

Arm werkt aan een eigen geavanceerde chip. Dat melden ingewijden aan de Financial Times. De chip zou dienen als een showcase voor zijn architectuur. Het bedrijf zou geen plannen hebben om zijn chip te verkopen of onder licentie beschikbaar te stellen.

Volgens de Financial Times heeft Arm een nieuw solutionsengineering-team opgezet. Dit team wordt geleid door voormalig Qualcomm-topman Kevork Kechichian en moet de ontwikkeling van prototypechips voor onder meer smartphones en laptops op zich nemen. De chip zou bedoeld zijn om de mogelijkheden van Arms producten te demonstreren, om zo nieuwe klanten aan te trekken. Arm reageerde niet op vragen van het dagblad.

Arm is volgens de FT een halfjaar geleden begonnen met het werken aan de chip. Bronnen claimen dat de chip 'geavanceerder' is dan eerdere testchips die het bedrijf maakte, maar treden verder niet in detail over de chip zelf. Het bedrijf zou niet van plan zijn om de chip te verkopen of onder licentie beschikbaar te stellen aan klanten. Het Britse chipbedrijf verkoopt traditioneel licenties op coreontwerpen en zijn instructiesetarchitectuur, waar bedrijven hun eigen chips op kunnen baseren. Arms architectuur wordt onder meer gebruikt door Apple, MediaTek en Qualcomm.

De FT claimde vorige maand al dat Arm van plan is om zijn chipontwerpen duurder te maken in aanloop naar de beursgang. Het bedrijf zou niet langer royalty's in rekening willen brengen op basis van de waarde van het gebruikte chipontwerp. In plaats daarvan zouden de royalty's gebaseerd worden op de waarde van het apparaat waarin de chip wordt gebruikt. Het chipbedrijf zei onlangs dat de 'aanzienlijke concentratie' in zijn klantenbestand een groot risico voor het bedrijf is. De twintig grootste klanten van het bedrijf waren goed voor 86 procent van Arms omzet.

De vermeende chip wordt ontwikkeld in aanloop naar Arms beursgang later dit jaar. Arm wil dat doen op de Nasdaq in New York, nadat de beoogde overname door Nvidia niet doorging. Bronnen van Reuters stelden eerder dat Arm hiermee minstens acht miljard dollar wil ophalen. Huidige eigenaar SoftBank behoudt na de beursgang naar verwachting een meerderheidsaandeel in Arm.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

24-04-2023 • 07:45

47

Lees meer

Reacties (47)

47
47
26
1
0
18
Wijzig sortering
Wordt wel interessant hoe Apple hierop reageert! Die hebben alle ballen op Arm gegooid, dus als ze dan nu een stuk meer moeten betalen aan Arm gaan ze nie leuk vinden. Maar lijkt me vanuit Arm oogpunt niet heel gek.
Ten eerste gebruikt Apple alleen de instructieset, ze hebben ze hun eigen Chips ontwikkeld, helemaal geïntegreerd met hun besturingssystemen, en ten tweede zij gaan niet meer betalen, want een historisch tot stand gekomen licentie als voormalig (mede) eigenaar.
Dat laatste waag ik te betwijfelen... zonder de licentie overeenkomst in te zien kunnen we alleen maar raden wat er in staat maar het lijkt me sterk dat welk bedrijf dan ook een licentie overeenkomst voor het leven sluit en dat zo goed weet dicht te timmeren dat er ook echt nooit meer onderuit te komen is of aanpassingen aan te maken zijn.
Daarnaast lijkt het me sterk dat ARM dom genoeg zou zijn om te roepen aan die 20 grootste klanten die nu vrijwel allemaal de core licentie gebruiken gaan we nu vertellen dat ze veel meer moeten betalen tenzij ze de veel goedkopere instructie set licentie aanschaffen... Want het lijkt me sterk dat een bedrijf als Amazon, Samsung of een van de andere grote klanten niet precies het zelfde zou kunnen doen als Apple en gewoon een eigen chip zou kunnen maken op basis van de instructie set.

De beursgang van ARM kan ook betekenen dat Apple simpel weg een flink deel van het bedrijf koopt, geld zat immers, en op die manier zich zelf verzekerd van een voordelige licentie bijvoorbeeld. Een andere optie en dat lijkt me waarschijnlijker is dat RISC V een flinke boost zal krijgen als ARM echt de licentie kosten flink laat stijgen. Zeker in het begin zal dat gewoon duurdere hardware betekenen maar omdat de consument en de enterprise dat niet zo leuk vinden is dat een uitgelezen kans voor RISC V om eens flink in markt aandeel te groeien.
Het lijkt me dat men bij ARM/Softbank slim genoeg is om te snappen dat dat niet de bedoeling kan zijn als nieuw privaat bedrijf, je grootste concurrent een flinke boost geven.

Maar goed kijk eens naar al die andere bedrijven die onbegrijpelijke dingen gedaan hebben en op die manier het bedrijf de nek om hebben gedraaid. Apple was er bijna een van HP en de vele kleinere bedrijven die het heeft opgeslokt zijn daar goede voorbeelden van. Steeds maar weer lijken er managers te zijn die tot de conclusie komen dat hun klanten nog dommer zijn dan zij zelf en dat ze hoe dan ook nooit met de grote concurrent in zee zullen gaan. En dan een paar jaar later is het bedrijf kapot en werkt de manager bij een ander bedrijf waar ze ook hele domme klanten hebben...
Daarnaast is ARM niet de enige beschikbare instructieset. Gaan ze te moeilijk doen, kan het wel eens zijn dat RISC-V een grote boost krijgt of men gewoon overstapt naar X86. X86 bevind zich nu ook op het speelterrein dat ze best wat performance weten te krijgen uit 5-15 watt CPU's, het smartphone/tablet speelveld waar ARM juist groot is.
x86 is een leuke instructie set maar er zijn veel te veel instructies die voor de overgrote meerderheid van de toepassingen echt niet nodig zijn. Daarnaast geeft Intel de instructie set al decennia lang niet meer in licentie alleen AMD heeft nog een licentie en dat heeft Intel ook al meer dan eens geprobeerd te stoppen.

Het is dus niet simpel weg mogelijk om gewoon even over te stappen naar x86 want geen licentie en met Intel in zee moeten is ook geen feest omdat die tot op heden weinig interesse hebben getoond in de mobiele markt en als ze dat wel deden met een product kwamen dat echt de moeite niet waard was dan wel de hele handel al snel weer verkochten. Geen van die dingen is iets waar een grote ARM partner op zit te wachten.

RISC V is een leuk idee maar er zijn verborgen kosten (net als met x86 bijvoorbeeld) als je zo als Samsung of Qualcom een heel ecosysteem zo als Android hebt dat jou chips nuttig maakt dan is het even overstappen naar een andere instructie set niet zo maar even te doen. De overstap is technisch gezien relatief simpel omdat de meeste functies op je chips door aparte modules worden uitgevoerd maar dan komt het echte werk pas. Even Android porten naar de nieuwe instructie set is iets dat Google misschien zelfs nog wel wil doen als Samsung en Qualcom er om vragen maar dan al die miljoenen apps even porten dan is een heel ander verhaal... Natuurlijk kun je zo als Apple doet met de x86 instructie set een soort emulator maken die de ARM instructies omzet in RISC V instructies maar dat is erg veel extra werk voor hoogst waarschijnlijk in mindere performance voor die apps.
Een app die een beetje netjes geschreven is en reeds draait op ARM en x86 is grotendeels gratis te "porten" naar RISC-V, aangezien de compiler(s) dit voor hun rekening nemen.

Maar overstappen naar een andere processor, betekent vaak ook andere peripheral IP, en daar zit zeker wel een hoop werk.

Samsung heeft Tizen al reeds grotendeels geport naar RISC-V.

Maar goed, zeker weten dat Apple RISC-V goed in gaten houdt, dat kun je ook afleiden aan de vacatures overigens.
het lijkt me sterk dat een bedrijf als Amazon, Samsung of een van de andere grote klanten niet precies het zelfde zou kunnen doen als Apple en gewoon een eigen chip zou kunnen maken op basis van de instructie set.
Zo simpel is het niet. Apple is ook niet van de ene op de andere dag met de M1 gekomen, dit kost tijd, veel tijd. Daarnaast moet je ook net de juiste mensen zien aan te trekken. Als ze dit willen doen gaan er echt jaren overheen voordat ze iets bruikbaars hebben.
Hangt er van af als men bijvoorbeeld zo als Amazon een startup koopt die al een chip maakt die dichtbij het geen is dat jij wilt hebben dan is het een kwestie van een jaar of twee...
We praten hier over bedrijven die echt niet schromen om een miljard of meer te investeren als ze denken dat het ze goed geld op zal leveren in de toekomst. Alles helemaal van af de grond af opbouwen zullen ze echt niet doen althans niet op de korte termijn als ze eenmaal de mensen hebben werken dan is het niet ondenkbaar dat ze dat uiteindelijk wel doen een beetje zo als Apple dat heeft gedaan.

Ik zeg dan ook niet dat ik denk dat men meteen van de een op de andere dag ARM vaarwel zal zeggen maar als de kosten hoog genoeg zijn is er voor deze extreem grote klanten van ARM dan zullen ze snel naar alternatieven gaan kijken en misschien heus nog wel een paar jaar met ARM blijven aan modderen tot ze een alternatief klaar hebben maar ik kan me niet voorstellen dat een Qualcom bijvoorbeeld steeds minder winst zal gaan maken omdat ARM meer en meer van de taart opsnoept. De eerste paar jaar misschien maar daarna komt men dan toch echt met een alternatief.
Hangt er van af als men bijvoorbeeld zo als Amazon een startup koopt die al een chip maakt die dichtbij het geen is dat jij wilt hebben dan is het een kwestie van een jaar of twee...
Hoeveel startups zijn er die hun eigen ARM cores ontwikkelen ?
We praten hier over bedrijven die echt niet schromen om een miljard of meer te investeren als ze denken dat het ze goed geld op zal leveren in de toekomst
Niet alles is te koop, het is niet altijd een kwestie van genoeg geld er tegenaan gooien. Een baby maken kost 9 maanden, ongeacht hoeveel geld je hebt.
Eentje was voor Amazon genoeg... Annapurna Labs ontwerpt en ontwikkelt namelijk de ARM CPUs voor AWS. En die CPUs kunnen inmiddels aardig mee...
De Graviton3 gebruikt een aangepaste ARM V1 core. Het is geen eigen core ontwerp zoals Apple heeft.
Excuus. Ik las te snel over 'cores' heen. Wat dat betreft heb je gelijk, die zijn er weinig ;)
Want het lijkt me sterk dat een bedrijf als Amazon, Samsung of een van de andere grote klanten niet precies het zelfde zou kunnen doen als Apple en gewoon een eigen chip zou kunnen maken op basis van de instructie set.
Je kunt niet zomaar een instructieset gaan gebruiken. Ook daar moet voor betaald worden. Dus dan zouden die bedrijven een bestaande instructieset moeten licenseren. Ook AMD en Intel hebben elkaars instructieset (x86 en x86-64) gewoon gelicenseerd.
Mijn reactie was gebaseerd op de text er boven waar de schrijver er van uit leek te gaan dat ARM alleen de licentie op de architectuur in prijs zou verhogen maar de licentie op de instructie set schijnbaar ongemoeid zal laten. Dat lijkt me sterk zo als ik in mijn reactie al aangaf want als dat wel zo zou zijn dan zullen de Amazon, Samsung's en Qualcom's van deze wereld echt niet die dure architectuur blijven kopen maar simpel weg een licentie op de instructie set nemen zodra ze een eigen chip hebben aangeschaft die hier mee overweg kan.

Er zijn genoeg bedrijfjes die een chip maken op basis van de ARM instructie set om alle 20 grote spelers de mogelijkheid te geven een van deze bedrijven op te kopen. Dus als ARM er voor kiest om alleen de architectuur in prijs te doen stijgen en de instructie set ongemoeid zal laten dan lijkt het me dat minimaal 20 kleine chip ontwerpers die nu op basis van de ARM instructie set chips ontwerpen in eens van eigenaar zullen veranderen. (nogmaals daar geloof ik niets van ARM zal als ze zo dom zijn zowel de architectuur als de instructie set in licentie kosten laten stijgen)
Dat waag ik te betwijfelen. De instructieset is een API voor een processor. Een API mag je wel degelijk gebruiken. Probleem is natuurlijk dat je tegen allerlei IP aanloopt als je dat probeert te doen.
Ja, inderdaad, zoiets had ik ooit ook begrepen. In 1992 was Apple een van de eerste bouwers (buiten Acorn) die een apparaat uitbracht op basis van de ARM chipset; de Apple Newton. Apple had ooit een 44% aandeel in ARM en is hun eigen moeilijke tijd (1994-1996) mede doorgekomen door de aandelen geleidelijk te verkopen.
Dat 1e klopt op zich. Ze hebben een Architecture license. En of Arm daar de licensing fees ook van gaan aanpassen zou ook kunnen. Maar terecht, daar gaat het nu niet om.

De vraag is of ze na beursgang de bestaande licenties die gegeven zijn niet gaan openbreken. Arm heeft op zich best een goede onderhandelingspositie.

Wel interessant trouwens. Want hiermee zou je kunnen stellen dat de positie van Apple juist verstevigd wordt.
Apple hoeft ARM helemaal niks te betalen omdat ze een lifetime licentie hebben op alle ontwerpen van ARM. Dit omdat Apple een grote geldschieter was in de eerste dagen.
Heb je voor dat niets betalen ook een bron? Dit wordt namelijk inderdaad vaak geroepen, maar ook net zo vaak afgedaan als mythe. Zie ook bijvoorbeeld dit artikel op Macrumors https://www.macrumors.com...rnative-arm-architecture/

Het enige dat bekend lijkt te zijn is dat Apple een doorlopende licentie heeft op huidige en toekomstig Arm IP, maar welke (doorlopende) kosten daarmee gemoeid zijn en op welke wijze dat afgetikt wordt lijkt niet publiek.
Interessant hoe ze hun prijspolitiek op zullen aanpassen, want ze vragen nu al het meeste en minder winst maken is in hun ogen geen optie.
Apple ontwikkelt toch echt zelf de eigen chips. Niet ARM.
Maar lijkt me vanuit Arm oogpunt niet heel gek
Dit is wel gek. Er zijn (volgens mij) maar weinig bedrijven die hun produkten verkopen tegen een prijs die afhangt van hoeveel de klant kan verdienen met hun eigen produkten waarin die produkten van het eerste bedrijf als onderdeel verwerkt zijn.

Intel rekent voor het gebruik van zijn chips ook niet een percentage van de omzet (*) van cloudbedrijven, of van andere bedrijven die veel servers hebben die zijn processoren gebruiken (google, facebook, twitter, amazon, etc. etc.). Kan ook niet, want die bedrijven zouden subiet weglopen, en AMD processoren gaan kopen. Of desnoods PowerPC, ARM, etc.

(*): OK, enkel het deel van de omzet die gegenereerd is met de processoren van Intel zelf.

Dit lijkt meer op een soort belastingheffing op de omzet van de bedrijven die zaken doen met ARM. Geen enkel bedrijf komt daarmee weg, tenzij het monopolist is, en zijn afnemers geen keus hebben. Wat mij betreft is het duidelijk hoe dit af gaat lopen: als dit door gaat, dan lopen de bedrijven zo snel ze kunnen (kan een paar jaar duren) weg.

Ikzelf zou niet in ARM investeren bij de beursgang, of anders binnen een jaar mijn winst willen pakken...
het was natuurlijk te verwachten eens dat het woordje "beursgang" viel, dan volgt winstmaximalisatie meestal snel.

Ik ben benieuwd hoe hun jaarcijfers gaan stijgen eens deze prijsstrategie zich in de vernieuwde contracten laat voelen.
Gelukkig is RISC-V er nog I guess
klopt, maar kijk hoe lang het geduurd heeft voor ARM een deftig marktaandeel wist te verwerven en met elke nieuwe instructieset die er bij komt is het speelveld wat meer gefragmenteerd, dus het is maar af te wachten of er veel fabrikanten en software-bedrijven de overstap willen maken.
We hebben een chip-fabrikant nodig die nergens naar luistert. Stevig duur onderzoek doen en een Risc-V CPU ontwerpen met brede interconnect-lijnen. Volgens mij het ideaal. Op een gegeven moment ga je met een plaat vol van die dingen zowel in prestatie als energieverbruik de PC voorbij. Ze moeten het alleen niet zo zien aankomen want anders komen ze je preventief overnemen.
Het is geen sociale instelling, dus winstmaximalisatie is nu ook al van toepassing voor de huidige eigenaar.
Ieder bedrijf streeft naar winstmaximalisatie, ook niet-beursgenoteerde bedrijven. Alleen slagen niet alle bedrijven daar in. Maar de eerste ondernemer die niet meer wil verdienen moet ik nog tegen komen. Al noemen sommigen het anders....
Ik denk dat ARM deze chip maakt om te laten zien waar hun ontwerpen tot in staat zijn op gebieden waar de huidige licentienemers niet in schitteren.
Tegelijkertijd hebben de huidige licentienemers WEL ervaring met integreren van ARM processoren en het maken van complete SOCs, terwijl ARM zelf die ervaring niet heeft.

Dat ARM een goede processor kan maken die het in een simulatie goed doet wil nog niet zeggen dat ze ook een volledige chip kunnen ontwikkelen die beter is dan wat de bedrijven met ervaring kunnen.
AFAIK ARM ontwerpt SoC's, ze ontwerpen oa ook GPU's
Ze ontwikkelen IP (CPU's, maar ook andere bouwblokken zoals inderdaad GPU's (Mali) en security-IP). Ze zullen vast ook wel goede ideeën hebben hoe je dit alles samenvoegt tot een SoC - volgens het artikel hebben ze wel eens testchips gemaakt - maar ze zijn niet zelf actief als SoC ontwerpers voor de markt.

Ook lijken ze vooral veel digitale IP-produkten te maken, ik zie op hun website niets over analoge componenten (PLL, oscillatoren, spanningsconverters) - dat zijn toch ook wel essentieële onderdelen voor een high performance en/of low-power SoC.

Maar goed, misschien dat Kevork Kechichian een goed team kan samenstellen hiervoor. Afwachten.
Dat ARM een goede processor kan maken die het in een simulatie goed doet wil nog niet zeggen dat ze ook een volledige chip kunnen ontwikkelen die beter is dan wat de bedrijven met ervaring kunnen.
Dat is dan ook helemaal niet interessant. Het ontwerp wat ARM maakt is bedoelt om inspiratie op te doen, niet om een goede processor te zijn.
En juist dit zelf ontwikkelen geeft ze meer ervaring om het design ook te verbeteren waardoor het voor de afnemers ook makkelijker wordt om het design te integreren.
Wel typisch dat nu juist lijkt te gebeuren waar men bang voor was als ARM overgenomen zou worden door NVidia.
Ik denk ook dat dit niet meer is als een omweg om uiteindelijk hetzelfde te bereiken (een hoop geld verdienen) en dat het bedrijf straks alsnog opgekocht gaat worden.
En waarom zou veel geld verdienen aan dit spul alleen voorbehouden moeten zijn aan AMD en Intel? ARM is op weg de belangrijkste CPU architectuur te worden (als dit het al niet is, in ieder geval qua aantallen). Dan mogen ze ook best eens flink geld gaan verdiene.
Dan mogen ze ook best eens flink geld gaan verdiene
Ja, maar de vraag is of de afnemers ook zin hebben die winst te gaan financieren. Ik denk het niet. Sommigen hebben misschien weinig keus, maar de bedrijven die dure produkten verkopen, en dus meer gaan betalen, zullen zo snel mogelijk weg lopen. Duurt misschien een paar jaar, want 'zo snel mogelijk' is niet hetzelfde als 'snel' En dan ziet ARM wel wer de grenzen liggen van zijn hebberigheid. Zaken doen is niet alleen geld verdienen, maar ook zorgen dat jouw klanten geld kunnen verdienen... En laten zien dat je klanten jou kunnen vertrouwen. Dat ze geen mes in hun rug hoeven te verwachten. En nu laat ARM dus zien, dat het zijn marktmacht wil gebruiken om z'n afnemers uit te knijpen. Dat wekt geen vertrouwen. Ik weet zeker dat er door dit nieuws al (meer) bedrijven op zoek zijn naar een andere architectuur. En zelfs al haalt ARM bakzeil, dan nog is die schade aangericht...
"De chip zou dienen een showcase voor zijn architectuur"... Ik zie twee mogelijke oorzaken: iets als Google Translate of te veel tijd in een koffieshop doorbrengen...
Of gewoon een menselijke fout
Nog een 3e mogelijke oorzaak, artikel laten schrijven door AI.
Nu voel ik me oud, maar goed punt 🤣
Grammatica is nou net een peulenschil voor AI. Wat gezegd wordt mag misschien onzin zijn, maar is mestal wel grammaticaal correct.
Bij deze zin is het precies omgekeerd: Je weet wat er bedoeld wordt, ook al klopt de zin niet.
In dit geval is het woordje 'als' weggevallen.
Royalty's baseren op de waarde van het apparaat lijkt me een ondoenlijke zaak. Wat nu als een bedrijf de chip op een print monteert en die weer aan een ander bedrijf levert dat de print in een apparaat bouwt. En wat als er meer dan één chip in een apparaat zit. En reken je noodzakelijke randapparatuur ook mee?
De bekende bubbel lijkt me door chipontwerpen bewust duurder te maken voor een beursgang...paar maanden later BOEMMM, dag waarde van je aandelen.
Onderschat niet hoe essentieel de tools en standaarden van ARM zijn om een SoC te maken. ARM is eigenaar van de AMBA AXI (Streaming) en AHB bus protocols, wat de de facto standaarden zijn voor on-chip communicatie. Ze verkopen ook tools om al je modules mooi aan mekaar te kunnen breien (met alle buffering, cache coherency, latency & congestion implicaties die daar bijhoren). Die bus protocols mogen gratis gebruikt worden zolang er maar ARM IP in de chip zit (vb een M0 microcontroller of een A53 CPU)

Benieuwd wat er gebeurt als ze daar meer winst uit willen slaan door hun dominante marktpositie uit te spelen.
De AMBA licentie is gratis, volgens mij hoeft er geen ARM chip meer in te zitten, maar als dat wel is, moet ie van ARM komen.

Ik zie niet in hoe ze daar nog geld uit kunnen slaan. De overige IP is redelijk waardevol maar ook daar komen steeds meer alternatieven.

ARM is wel een one-stop-shop voor veel IP. Ik denk dat ze hun huidige voorsprong nog willen verzilveren voordat het te laat is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.