SoftBank neemt chipontwerper Ampere over

De Japanse investeringsgroep SoftBank gaat chipontwerper Ampere Computing overnemen. Daarvoor betaalt SoftBank 6,5 miljard dollar. Ampere wordt een dochterbedrijf onder de investeringsgroep en behoudt zijn eigen naam.

Ampere bestaat sinds 2018 en ontwerpt serverprocessors op basis van de Arm-architectuur. Het bedrijf is al langer bezig met mogelijke overnames. In januari werd nog gesproken over een mogelijke overname door Arm, dat eveneens in handen is van SoftBank.

Nu blijkt dat het SoftBank is dat Ampere overneemt. "De toekomst van kunstmatige superintelligentie vereist baanbrekende rekenkracht", zegt Masayoshi Son, voorzitter en ceo van SoftBank, in een verklaring. De overname van Ampere moet helpen die visie sneller te bereiken.

Als onderdeel van de overname verkopen Carlyle en Oracle, de grootste aandeelhouders van Ampere, hun aandelen in het bedrijf. De transactie is nog niet rond: toezichthouders moeten eerst nog hun akkoord geven. Naar verwachting wordt de overname in de tweede helft van 2025 afgerond.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

20-03-2025 • 09:47

13

Reacties (13)

13
13
7
1
0
1
Wijzig sortering
"kunstmatige superintelligentie"....

Tja, kunstmatige intelligentie heeft iedereen al, je moet wel naar superlatieven om je te onderscheiden. Wat zal de volgende term worden?
Dat is toch voor de hand liggend? :+

Intelligentie
Super Intelligentie
Ultra Intelligentie
Cube Intelligentie
WiIntelligentie
WiiUntelligentie
SwIntelligentie

Telkens er iemand met "super" komt, moet ik aan Nintendo denken. :)
hoogbegaafde AI ;)
AIbert AInstein
Ben benieuwd of je over 10 jaar nog lacht om je opmerking als het daadwerkelijk zo genoemd wordt. :+
Hal 9000, Skynet, Alice, Agent Smith, enz.
Ik ben benieuwd waar dit toe gaat leiden. Arm en een voorname klant van Arm in het serversegment vallen nu onder dezelfde eigenaar. Wat zal Qualcomm daar van vinden en hoe gaat die relatie zich dan verder ontwikkelen?
Maar is Qualcomm, in ieder geval nu, een echte concurrent? Bij mijn weten maakt Ampere alleen server CPUs, met honderden cores en al. Terwijl Qualcomm bij mijn weten alleen "klein" spul maakt? (Voor telefoon, tablet, router, tegenwoordig dan ook laptops)
Momenteel zit er dus geen overlap in het toepassingsgebied waar beiden zich op richten. Maar betekent uiteraard niet dat dat er anders niet gekomen zou zijn.
Qualcomm maakt ook server CPU's. Qualcomm heeft Nuvia overgenomen en is toen op basis van die licentie van Nuvia zelf met server CPU's op basis van de Arm instructieset begonnen. Dat is waar de rechtszaak tussen Arm en Qualcomm over ging, Arm vond dat Qualcomm die licentie niet mocht gebruiken. (en kreeg grotendeels de deur op de neus bij de rechter)

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 20 maart 2025 10:17]

“Deksel op de neus” is de uitdrukking :)
Ben benieuwd, gisteren toevallig nog een presentatie gehad van Ampere.
Het lijkt me onwenselijk dat gezien het superaggressieve gedrag van ARM (tegenover vb. Qualcomm) dat de EU deze overname kan en mag goedkeuren. Ik ben dus tegen deze overname.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.