Haarlems Dagblad achterhaalt locatie 'geheim' datacenter - update

Het datacenter dat bouwbedrijf Heijmans gaat bouwen is naar verluidt gevestigd aan de J.W. Lucasweg 35 in Haarlem. Daar is de multinational Iron Mountain gevestigd. Vooralsnog hebben deze bedrijven de informatie niet bevestigd.

Heijmans maakte op 17 februari bekend dat er een nieuw datacenter van 11.000 vierkante meter gebouwd zal worden in Noord-Holland, maar de exacte locatie werd geheimgehouden. Uit een statement zou blijken dat het bouwbedrijf op verzoek van de klant en uit angst voor een cyberaanval de locatie niet openbaarde. Het Haarlems Dagblad beweert de locatie te hebben achterhaald.

Op de vermelde locatie is het bedrijf Iron Mountain gevestigd, naar eigen zeggen een expert op het gebied van opslag- en informatiebeheerdiensten voor meer dan 250.000 bedrijven. Het bedrijf heeft al een campus van 9,3 hectare met een datacenter dat schaalbaar zou zijn tot 60MW. Het 'nieuwe' datacenter heeft volgens Heijmans een capaciteit van 10MW.

Overigens suggereert Heijmans dat de bouw van het datacenter nog moet beginnen. Het Haarlems Dagblad meldt dat er machines van het bouwbedrijf op het terrein van Iron Mountain staan, maar dit is volgens foto's van Google Maps al ten minste zo sinds september 2024.

Ten tijde van de aankondiging van het 'geheime' bouwproject speculeerde tweaker Javah dat Microsoft de opdrachtgever zou zijn; enkele documenten leken deze theorie te ondersteunen. Gebruiker xares merkte op dat er echter al een bouwproject bij Iron Mountain gestart was en dat Heijmans hierbij betrokken was. Tweaker Floort linkte in antwoord daarop naar een ontwerpbesluit van de Provincie Noord-Holland over de uitbreiding van het datacenter van dat bedrijf. Hierin wordt Heijmans niet genoemd, maar het moment van aankondiging van het project en het ontwerpbesluit komen wel sterk overeen.

Update, 15.55 uur - Er is een alinea met opmerkingen van Tweakers-lezers aan het artikel toegevoegd.

Door Yannick Spinner

Redacteur

19-02-2025 • 15:06

80

Submitter: crunchytail

Reacties (80)

80
78
42
4
0
25
Wijzig sortering
Bijzonder dat er overal problemen zijn met stroomvoorzieningen maar dat dit wel weer 10MW mag trekken.
Valt toch bijna niet meer uit te leggen richting het MKB en dingen als scholen.
Ik ben bekend (maar niet betrokken) met deze locatie dus kan wat context geven. TenneT edit: Liander 8)7 is in de voorbereiding’s fase om heel dichtbij deze locatie een nieuw 150kV station te bouwen dat via 150kV station Vijfhuizen direct op het 380kV net hangt.
De locatie is in officiële documenten (p. 6) beschreven als “nabij Liander”. Waarbij het waarschijnlijk gaat om het oude kantoor van Alliander (wordt inmiddels gesloopt) dat aan dezelfde straat zit, nog geen 20 meter van het terrein waar dit datacenter moet komen.

[Reactie gewijzigd door Ayeme2549 op 19 februari 2025 19:05]

Dit klopt niet. Op het terrein komt een nieuw station van Liander, met een voeding vanaf TenneT, op hetzelfde terrein.

Het huidige datacenter zit op een hele kleine afstand.
Hierbij nog een aanvullende bron:
https://www.waarderpolder...uw-elektriciteitsstation/

[Reactie gewijzigd door Mankersmit op 19 februari 2025 18:34]

Ah klopt idd, heb het even aangepast.
En met het nog steeds niet/nooit meer volledig operationeel gaan van de Cygnus One locatie op zo'n 500 meter afstand en letterlijk onder de 380kV lijn, is er meer dan voldoende capaciteit beschikbaar.
Waarom post jij dit? Je geeft zo informatie over kritieke infrastructuur en afhankelijkheden daartussen aan potentiele kwaadwillenden
Allemaal openbare info wat een gemiddelde Nederlander met 5 minuten Googlen kan vinden.
Als voormalig werknemer van dat datacenter voordat het door Iron Mountain werd gekocht kan ik hier wel wat over vertellen. Voorheen hete het datacenter Evoswitch en was het onderdeel van OCOM BV, het moederbedrijf van o.a. Leaseweb en Fiberring. Bij de realisatie van Evoswitch is er destijds door Ocom een deal gemaakt met de netbeheerder. Ze hebben toen gewoon alle resterende capaciteit op het net gekocht en betaalde daar ook ieder jaar voor. Dit was om te voorkomen dat er op de Waarderpolder andere datacenters zouden komen en dat Evoswitch gewoon zou kunnen blijven groeien. Tijdens mijn carrière daar is het datacenter ook meerdere malen uitgebreid en het lijkt er op dat dit nu onder de naam Iron Mountain gewoon weer een nieuwe fase is.
Dan hebben wij daar waarschijnlijk samen gewerkt, ik heb er 8 jaar rondgelopen.

Evoswitch heeft de datacenter jaren geleden al van de hand gedaan.

Destijds was het niet mogelijk om uit te breiden (vanwege stroomcapaciteit), er zou toen een 2e datacenter in zuidoost komen, is dat niet meer doorgegaan?
Dat zou goed kunnen. Ik ben daar 2014 vertrokken. Zuidoost is bij mijn weten niet doorgegaan. Voor zo ver ik weet was er nog stroom capaciteit in Haarlem. Men was toen ook van plan de stokoude pentium 3 en 4 servers van leaseweb er uit te werken omdat die 3 a 4 keer zoveel stroom verbruikten dan een moderne server.
Gewoonweg belachelijk.

Hier is een appartementen complex, geloof ook met senioren woningen, waarvan 2 jaar geleden een nieuwe trafokast is aangevraagd bij Liander.

Nu is complex klaar en Liander zegt doodleuk, nee geen plek op de markt wordt pas 2027! Uiteindelijk lijkt het eind 2025 te worden. Dus consument staat weer in de kou ten voordele van bedrijfsleven. Goed, het is dan geen regio Haarlem, maar wel zelfde netbeheerder.

https://www.voorschotense...n-uitgesteld-geen-elektri
Goed, het is dan geen regio Haarlem
Dit; de rest is eigenlijk minder relevant. Het gaat om de capaciteit op specifieke locaties.
Die regio is in dit geval belangrijker dan dezelfde netbeheerder. Je kan het de netbeheerder namelijk wel kwalijk nemen dat ze in jou regio nog te weinig mogelijkheid gerealiseerd hebben, maar niet dat ze in een regio waar ze dat wel gerealiseerd hebben dus ook capaciteit hebben. En dat ze verbeteringen in die regio doorgevoerd hebben is in dit geval ook niet vreemd. Het ligt op een geheel vernieuwde route voor hoogspanning, die nodig is om in meerdere regios meer capaciteit te kunnen gaan leveren. Dus ook aan dit soort grootverbruikers.
Het hangt echt af van de regio. In Naaldwijk is er net een kleintje geopend, juist omdat in hier nog voldoende ruimte op het net is

https://www.computable.nl...-datacenter-in-naaldwijk/
Waar tijdens de opening door de wethouder van Westland gesteld werd dat dit een van de enige plekken in Nederland is waar er GEEN wachttijd op de stroomvoorziening zit. Hier is namelijk voldoende transportcapaciteit beschikbaar.
Stroombeperkingen zijn vaak héél lokaal. Het zijn de kabels door de straten en de verdeelkasten in de wijken die aan hun grens zitten. Het is prima mogelijk dat ze voor jouw verzwaring thuis de halve wijk open moeten graven, terwijl er op het industrieterrein drie straten verderop nog zát ruimte is voor een datacentrum en een aansluiting bij wijze van spreke in een half uurtje te fixen is.

Daarnaast zijn datacentra een heel stuk flexibeler. Bij een reguliere aansluiting wil je 24/7 stroom kunnen gebruiken, zonder beperkingen, zelfs als er ergens in de wijk een storing is. Datacentra hebben eigen noodstroomvoorzieningen en kunnen daardoor een minder stabiele aansluiting accepteren. Het is voor hun geen probleem als de stroom een paar keer per jaar een halve dag uitvalt, of als ze een belletje krijgen dat ze moeten loskoppelen om overbelasting te voorkomen.

Het klinkt wellicht krom, maar een aansluiting voor een datacentrum kan hierdoor significant makkelijker zijn dan een aansluiting voor een nieuw appartementencomplex of een nieuwe school.
Sterker, misschien zelfs wenselijk gezien wat je zegt over afschakelen?
Even speculeren zonder gehinderd te worden door enige specifieke kennis van zaken: Is het niet logisch dat bestaande aansluitingen een bepaalde maximumcapaciteit hebben die niet per se al benut moet worden? Even simpel gezegd, als er maximaal 80 MW over de aansluiting mag dan past deze 10 MW prima in de 20 MW speling die er was.
We hebben stroom zat, er is alleen een transport tekort, er is op sommige plaatsen dus gewoon ruimte voor dit soort dingen.
"U kunt op 2031 BE geen extra elektriciteit verbruiken, wel terugleveren. Dit komt omdat hier het net de maximale capaciteit heeft bereikt. We werken nog aan 1 knelpunt. We verwachten dat dit in kwartaal 4 van 2031 is opgelost."

Ze krijgen in ieder geval geen snelle oplossing blijkbaar
Het valt prima uit te leggen. In haarlem is er ruimte op het net. In andere plaatsen niet.
Dat jij en anderen alleen de schreeuwkoppen onthouden en de situatie op plaats A niet kunnen losmaken van de situatie op plaats B is pas onuitlegbaar.
Yep, als ze nu even een kabeltje trekken naar Zeeland dan hoeven ze daar de zonnepanelen niet uit te schakelen. Misschien hadden ze eerst de infra moeten regelen en dan pas de zonnepanelengekte loslaten.

Maar goed, dat is overal zo. Hier bouwen zo ook eerst nieuwbouwwijken dan gaan dan pas iets aan het wegennet doen. Tot die tijd staat iedereen jarenlang vast. Het is gewoon het beleid in Nederland vrees ik.
Hal is opgedeeld in secties en hebben elk een gas diesel gestookte generator.

• a. 1.3, onder a: “waar één of meer elektromotoren of verbrandingsmotoren aanwezig zijn met een totaal geïnstalleerd motorisch vermogen van 15 MW of meer”, voor zover deze motoren gelijktijdig in gebruik zijn,
• a. 1.3 onder b: “voor het verstoken van brandstoffen (...)" voor zover het thermisch vermogen 75 MW of meer bedraagt.


wat ook typisch is dat ze loodaccu's gebruiken in hun UPS ipv LFP batterijen
Zie details https://mozardloket.odnzk...2.scherm1260?mObj=1402393

[Reactie gewijzigd door Jermak op 19 februari 2025 16:46]

Pure speculatie hoe dat allemaal gaat maar je weet bijv. niet wanneer deze aanvragen zijn gedaan. Als ze gewoon ruim op tijd waren dan is dat toch helemaal niet bijzonder? De wachtlijsten en problemen zijn voor nieuwe aanvragen.
Deze energiesector wereld zit vol met onder de tafel handje klap.
Elk bedrijf wilt tegenwoordig een grotere grootverbruikaansluiting en hebben daar vaak veel voor over om toch één plekje omhoog te schuiven op de wachtrij.

speculatie dit heb je niet van mij haha

[Reactie gewijzigd door HellboyFromHell op 19 februari 2025 17:58]

Gerust 100 MW. Er komt een nieuwe aansluiting op het 150 kV net van TenneT.
8)7
Als ik daar kijk staat er al een aardig datacenter met een hoop koeling op het dak. Jammer dat er toch weer niks met restwarmte gedaan lijkt te worden in deze tijden.
Als ik daar kijk staat er al een aardig datacenter met een hoop koeling op het dak. Jammer dat er toch weer niks met restwarmte gedaan lijkt te worden in deze tijden.
mwha dat industrie terrein staat in middle of nowhere. Voordat je bij huizen bent heb je al heel wat wormen van warmte voorzien. Plus je moet het Spaarne over. (Of in dit geval onderdoor. Gevalletje nope.
Warmtenetten gaan makkelijk kilometers ver. Dat levert nauwelijks verlies op.
Ik geloof graag dat je kilometers kunt afleggen zonder veel verlies. De vraag is echter wat het kost om dat warmtenet aan te leggen en wat de risico's van aanleggen zijn. En met dat laatste bedoel ik: wat doe je als dat datacentrum sluit? Of als de helft van de servers uit staan? Als een nieuwe generatie servers veel minder warmte produceert?
Met andere woorden: een warmtenet is leuk, maar je moet wel zeker weten dat het de komende x jaar genoeg warmte kan en zal genereren.
Als dit DC een 60MW aansluiting heeft, dan produceren ze ongeveer 60 MW warmte. Ook met een nieuwe generatie servers blijft het een 60 MW DC, alleen dan met meer cores en minder Watt/core.
Mwah. Twee woonwijken binnen anderhalve kilometer.
Links en rechts sluiten bijvoorbeeld zwembaden o.a. omdat het verwarmen te kostbaar is. Ook zijn er genoeg kassen die nog met gas worden warmgestookt. De warmte hoeft niet per se naar huizen te gaan. Het is net als dat er grote loodsen worden gebouwd, maar waarvan het dak niet sterk genoeg is voor zonnepanelen, dus dan zet men ergens verderop een weiland vol met zonnepanelen. Er ontbreekt toch vaak een overkoepelende visie.
Overkoepelend, en zwakke daken. Leuke woordkeuze.

Moest in dit kader lachen om de klachten van piloten omdat de zonneweide vlak bij een landingsbaan op schiphol hun verblindde).
Moest in dit kader lachen om de klachten van piloten omdat de zonneweide vlak bij een landingsbaan op schiphol hun verblindde).
Naja, Kan ik me voorstellen, Heb vroeg in de ochtend ook vaak de zon in de woonkamer staan vanwege zonnepanelen, en dat terwijl mijn pui op het noorden zit.
Het gereedmaken en houden voor gebruik van restwarmte is niet goedkoop. Als er dan geen concrete plannen zijn (vergunningen enz) dan gaan dit soort investeringen eerder om andere belangen. Bijvoorbeeld dat het goedkoper is er als bedrijf in te investeren dan nog langer op vergunningen te moeten wachten omdat het gebouw anders niet duurzaam genoeg is.

Ik weet niet hoeveel datacenters in Nederland en België werkelijk hun restwarmte door de ongeving laten gebruiken, maar het zal me niets vebazen als dat soort plannen nauwelijks verder zijn gekomen dan marketingpraat.
Als er een overkoepelende visie en bijbehorend handelen door de overheid was, hoeft dit geen probleem te zijn.

In mijn ogen niks mis met het eisen van een warmtenetaansluiting in de vergunning, zelfs zonder warmtenet.

Maakt het voor andere partijen ook makkelijker om hun business case rond te maken.

Andere optie is om warmtenetvergunning te versnellen als dit soort aanvragen komen.
Toevallig in deze situatie is in de Waarderpolder (bedrijventerrein waar deze DC’s staan) Polderwarmte bezig om de DC restwarmte te gebruiken voor een warmtenet. Ze hebben daarvoor al met Iron Mountain en Penta Infra (nieuwe eigenaren van het oude KPN DC Haarlem) intentie overeenkomsten getekend: https://polderwarmte.nl/nieuws/nieuwsbrief-waarderpolder/
Als een bedrijf sinds 2019 al bezig is om warmtenetten proberen te verkopen zijn dit soort intenties duidelijk niet genoeg. Ondertussen lees ik niet dat wie een intentie heeft meer doet dan verbruiken en wachten tot er misschien ooit eens investeerders komen om het transportnetwerk voor enorm veel geld aan te leggen en ook nog genoeg klanten te hebben die er zeer lang gebruik van maken om het rendabel te maken.
Warmtenetten willen de restwarmte vaak niet, zelfs niet als je ze wilt betalen voor het koelen. Bij warmtenetten willen ze een garantie dat je 30 jaar lang een bepaalde warmte wilt leveren en het liefst met hoge temperaturen.
willen ze een garantie dat je 30 jaar lang
Wat is dat nou weer voor eis?

Niemand kan 30 jaar in de toekomst kijken toch? Misschien is de halve wereld wel over op compute on edge tegen die tijd en hebben we amper DCs nodig voor verwerking (alleen nog voor goedkope storage bijvoorbeeld)

Zit je dan met je 4000 Nvidia GPUs beetje hele dag te niksen omdat de verwarming het wel moet doen.
Dat is de reden die ik hier te horen kreeg van ambtenaren die ermee bezig zijn. Terwijl het een goede extra bron van restwarmte kan zijn.
Leaseweb zit er ook
https://www.leaseweb.com/...tform/data-centers/ams-01

Krijgen we straks een AMS-02 :)

[Reactie gewijzigd door Pascal op 19 februari 2025 15:24]

Klopt. Voorheen heette dit datacenter EvoSwitch. EvoSwitch en LeaseWeb behoorden tot hetzelfde moederbedrijf: Ocom.

Iron Mountain heeft de Nederlandse tak van EvoSwitch in 2018 overgenomen voor 205 miljoen euro.
Klopt die zit daar al sinds de start van de AMS01 (toen nog het EvoSwitch datacenter).

Dit was ook de plek waar Hyves vroeger draaide icm AMS02 (Schiphol-Rijk)
Is dit niet gewoon een uitbreiding van de AMS01?

Misschien heeft iemand daar informatie over?
Daar lijkt het sterk op. In 2023 ging de wethouder langs en toen was Iron Mountain nog in afwachting van een vergunning:

Een van de gespreksonderwerpen is hoe de gemeente denkt over de toekomst van Iron Mountain in de Waarderpolder. Het bedrijf wacht al twee jaar op verlening van een omgevingsvergunning voor uitbreiding van het datacenter.
Daar lijkt het wel gewoon op ja. Ben via mijn werkgever daar klant en men is al tijden gewoon aan het werk om additionele datahallen aan te leggen. De laatste communicatie daar over heb ik eind november nog gehad met Iron Mountain over de oplevering van hallen 8 en 10 en het mogelijk gebruik daarvan in de toekomst.
Er staat al heel lang een datacenter op dat adres. En ze zijn er volgens mij al een jaar bezig met werkzaamheden. De parkeerplaats en ingang is bijv. ook verplaatst recentelijk. Dat zie je direct als je er langs rijdt, dus zo geheim lijkt me dit niet. Ik neem dus ook aan dat het gewoon om uitbreiding gaat? Of evt. uitbreiding in de vorm van een gebouw ernaast zetten.
Het punt is dat het bouwbedrijf via het persbericht en de woordvoering iets anders doen dan de rest van het bedrijf.
Ze willen niet zeggen waar ze bouwen als ze via een persbericht aandacht vragen, maar in de praktijk zetten anderen van het bedrijf gewoon in het openbaar borden waar ze met een datacenter bezig zijn. Aan de andere kant is het kennelijk voor verschillende redacties te ingewikkeld om niet in dit soort persberichten te trappen alsof het werkelijk om iets nieuws gaat.
Je kan zeggen dat de publiciteitsstunt effectief gewerkt heeft, er wordt hier en daar lustig op los gespeculeerd. Maar dit soort bouwaanvragen zijn gewoon openbaar.
En tegenwoordig krijg je zelfs mails van de overheid, voor het geval je bezwaar wil maken.
Makkelijk kunnen ze het je niet maken.
Ik denk dat ze geen herhaling willen van het META datacenter incident van zeewolde, waarbij het nationaal nieuws word, als de exacte locatie bekent wordt, en er gemeenteraad verkiezingen komen die de bouw tegenhouden, omdat zo'n mega-datacenter een NET-NEGATIEF is voor de omgeving

nieuws: Winnaar gemeenteraadsverkiezingen Zeewolde wil datacenter Meta tegenh...
vraag me toch af hoe ze dachten dit uberhaupt geheim te kunnen houden.
er zijn grondaankomen, vergunningen, energieaanleg etc nodig.
dan nog een hoop hijskranen en ander bouwmateriaal, vervolgs staat er een gebouw.

ga je dan nog beweren dat het weiland blijft?
Oh ja, zo bang waren ze dat ze "gehacked" zouden worden dat het maar geheim moest blijven allemaal. Had natuurlijk niets te maken met dat datacenters niet populair zijn en ze zo min mogelijk gezeik van omwonenden willen. Echt hoor, de pr guru die met dat excuus is komen aanzetten mag wel iets creatiever worden--doorzichtig vanaf dag 1.
Toch maar weer een andere locatie zoeken? Nu iedereen zit weet kunnen ze natuurlijk gehacked worden! ;) \s
afhankelijk hoe groot nieuws het wordt kan het een herhaling worden van Zeewolde.

nieuws: Winnaar gemeenteraadsverkiezingen Zeewolde wil datacenter Meta tegenh...

Waarbij de bouw uiteindelijk niet doorgaat, of MAXIMAAL 10MW HARD capacity limit krijgt
En elke Watt over die 10MW, flinke boetes geeft.
Leefbaar Zeewolde was niet direct tegen.
Om maar uit ijn eigen post the quoten
,,Voor Leefbaar Zeewolde zijn vooral van belang de onzekerheid waar de duurzame energie vandaan moet/gaat komen voor het datacenter en dat het nog ‘ongewis’ is of de restwarmte wel kan worden gebruikt voor de verwarming van de woningen in Zeewolde en Harderwijk.

Die garantie is er nu niet en voor Leefbaar Zeewolde is dit, mede gezien de klimaatopgave, een duidelijke voorwaarde.

Als derde vinden we dat de inspraak en participatie bij dit majeure project ver ondermaats is geweest.

Toereikende antwoorden op onze vragen over deze drie thema's zijn uitgebleven. Daarom zullen wij niet instemmen met het bestemmingsplan. We zullen dat in de raadsvergadering nader toelichten.
Het probleem was,
Beloftes zonder garantie
Waar kwam de duurzame energie vandaan? Van de windmolens rond Zeewolde?
Stikstof problemen, door de bouw en verkeersdrukte door tientallen vrachtwagens.
Wel nee, ding staat /komt op een spuug lelijk industrie terrein. Dus dit kan echt niemand boeien.

In Haarlem wordt bijna niets gebouwd dus geen klagende burgers die hun huis niet opgeleverd krijgen.

Zeewolde ging gewoon een paar hectare grasland op aan een blokkendoos. Plus dat ze alle groene stroom van die lelijke windmolens op zouden snoepen. En als die molens nog stroom opwekken kan je er nog mee leven, maar naar Meta mwha daar heeft niemand snel warme gevoelens voor.
Ik heb alvast een usb stick op het terrein begraven.
Dat heeft niet heel lang geduurd dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.