Verenigd Koninkrijk onderzoekt omkoping rond Nederlands Microsoft-datacenter

Het Britse Serious Fraud Office onderzoekt mogelijke omkoping rondom de bouw van een datacenter van Microsoft in Nederland. Als onderdeel daarvan zijn vijf locaties onderzocht en zijn drie arrestaties verricht.

Het onderzoek richt zich specifiek op het Britse bedrijf Blu-3 en voormalige partners bij het wereldwijde bouwbedrijf Mace Group, zeggen de Britse autoriteiten in een verklaring. Blu-3 ondersteunt bij het beheer van grote bouwprojecten, die bijvoorbeeld door de Mace Group worden uitgevoerd. Een aantal individuen bij Blu-3 worden ervan verdacht dat zij meer dan 3 miljoen pond aan steekpenningen hebben betaald aan voormalige partners van de Mace Group, in relatie tot de bouw van het datacenter van Microsoft.

Ruim zeventig SFO-werknemers hebben vier woningen en één bedrijfspand doorzocht in diverse Britse steden, waaronder Londen. Daar is bewijsmateriaal in beslag genomen. Ook werd een woning van een verdachte in Monaco doorzocht door de autoriteiten daar, in samenwerking met de SFO.

Een woordvoerder van de Mace Group zegt tegenover The Guardian dat het bedrijf de beschuldigingen 'uiterst serieus neemt'. "We zetten ons volledig in om het Serious Fraud Office te ondersteunen bij het onderzoeken van beschuldigingen tegen voormalige medewerkers van de groep." Microsoft en Blu-3 hebben nog niet gereageerd.

De gemeente Hollands Kroon, waar de datacenters van Microsoft staan, zegt in een reactie aan Tweakers dat kennis te hebben genomen van het onderzoek. "We volgen dit onderzoek met belangstelling en verlenen, waar nodig, onze volledige medewerking", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Als gemeente hebben wij een rol bij het bestemmingsplan en de vergunningverlening. Maar wij hebben geen rol bij de bouw of de aanbesteding van de bouw van datacenters. Dat ligt in de basis tussen opdrachtgever en aannemer."

Update 12.08 uur: Reactie van de gemeente Hollands Kroon toegevoegd

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

01-05-2025 • 08:46

38

Submitter: Chocoball

Reacties (38)

38
37
13
1
0
15
Wijzig sortering
Dit is mogelijk gekoppeld met een onderzoek dat de Europese Commissie uitvoert naar bedrijven die datacenters bouwen. Hier zijn eind vorig jaar al invallen geweest, onder andere in Ierland. Zie hiervoor:
The European Commission is carrying out unannounced inspections at the premises of companies active in the data centre construction sector. In parallel, the Commission has sent out formal requests for information to several companies active in the same sector.

The Commission has concerns that companies in the data centre construction sector may have violated EU antitrust rules that prohibit cartels and restrictive business practices (Article 101 of the Treaty on the Functioning of the European Union). The Commission is particularly investigating a possible collusion in the form of no-poach agreements.

The Commission officials were accompanied by their relevant national competition authority
counterparts.
https://ec.europa.eu/comm...rner/detail/en/ip_24_5926

en
EU and national authorities are investigating Irish companies including building group Sisk for possible competition law breaches in data centre construction, it has emerged.

The European Commission recently revealed that it had begun investigating possible anticompetitive practices in data centre construction in the bloc, alongside local antitrust law authorities. The inquiry is focused on deals between companies not to poach each other’s staff.

Commission officials and staff from the Irish Competition and Consumer Protection Commission (CCPC) recently raided the premises of building group, Sisk in Citywest, Dublin and at least one other business in the capital as part of this probe.
https://www.irishtimes.co...ace-eu-data-centre-probe/

@EvelineM
AuteurEvelineM Nieuwsredacteur @Raindeer1 mei 2025 10:44
Dank voor de tip! Dat zou kunnen, maar het kan ook volledig ongerelateerd zijn. Gezien dit echt speculatie is, laat ik dit nog even buiten het nieuwsbericht van nu. Maar wie weet - we houden het in de gaten.
Zou dit een reden zijn dat ze nu in droge gebieden gaan bouwen?
nieuws: 'Amazon, Microsoft en Google bouwen datacenters in droogste gebieden ...

Edit; goede link

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 1 mei 2025 20:58]

Het Britse Serious Fraud Office
Is er fraude die niet serieus is?
Een aantal individuen bij Blu-3 worden ervan verdacht dat zij meer dan 3 miljoen pond aan steekpenningen hebben betaald aan voormalige partners van de Mace Group, in relatie tot de bouw van het datacenter van Microsoft.
Wat zou het motief hierachter zijn? Dat is voor mij niet duidelijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 mei 2025 08:51]

AuteurEvelineM Nieuwsredacteur @The Zep Man1 mei 2025 08:52
Die afdeling heet nu eenmaal het Serious Fraud Office. Kan ik weinig aan doen ;).

Wat betreft het motief: da's niet gedeeld, dus daar kan ik niets over zeggen.
Die afdeling heet nu eenmaal het Serious Fraud Office. Kan ik weinig aan doen ;).
Het was meer een algemene vraag. Natuurlijk noem je het beestje bij naam in het artikel. :)
Wat betreft het motief: da's niet gedeeld, dus daar kan ik niets over zeggen.
Jammer. Want buiten dat het gerelateerd is aan een datacenter van Microsoft in Nederland valt er niet veel over te zeggen. Het kan een omkoping zijn geweest die niets specifiek met Microsoft of een datacenter specifiek in Nederland te maken heeft.

Dat wordt afwachten.
Lost in translation zullen we dan maar denken. ;)

'serious' is in deze context 'ernstig'. En niet het Nederlandse 'serieus'.
M.a.w. het Britse zware/ernstige fraude onderzoekinsteliing, of zoiets.
Is er fraude die niet serieus is?
Elke keer als je bijvoorbeeld een verkeerde geboortedatum invult op een site die er eigenlijk helemaal geen belang bij heeft (zoals een webshop, wat moet die nou met je geboortedatum), pleeg je eigenlijk fraude. Maar niemand zal je ervoor aangeven.

Ik randomiseer dit soort gegevens altijd en sla ze op in mijn wachtwoord manager omdat ze regelmatig lekken en mijn echte geboortedatum te gevoelige informatie is. Als ze er dan om vragen dan weet ik toch wat ik heb ingevuld en daar gaat het ze meestal om.

Alleen voor bank en overheid gebruik ik de echte.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 1 mei 2025 08:57]

Elke keer als je bijvoorbeeld een verkeerde geboortedatum invult op een site die er eigenlijk helemaal geen belang bij heeft (zoals een webshop, wat moet die nou met je geboortedatum), pleeg je eigenlijk fraude. Maar niemand zal je ervoor aangeven.
Definitie van fraude volgens het OM:
Fraude is 'opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te verkrijgen'.
Een verkeerde geboortedatum invullen bij een verwerker die geen reden heeft om dat te verwerken is geen fraude. Dat is gezond verstand. ;)
Tenzij je het doet op een site die wil controleren of je 18 bent?
Niet dat dat een goede controle is of dat ze niet even goed een vinkje konden plaatsen maar dat is een andere discussie natuurlijk.
Als jij sowieso ouder dan 18 bent, maar 1-1-1970 invult omdat je precieze geboortedatum niet van belang is, enkel het feit dat je ouder dan 18 bent, heb je jezelf geen onrechtmatig voordeel gekregen.

Enkel een verplicht invoerveld hebben is sowieso geen controle. Een controle is een verificatieproces middels persoonlijke ontmoeting of camera, waar je eventueel je officiële documenten toont.
Maar wat nu als je 1-1-1970 opgeeft terwijl je van 2015 bent? Dan ben je op het moment van schrijven nog een tiener en geef je jezelf onrechtmatig voordeel tot 18+-sites.

Dat er slechte controle plaatsvindt, zegt natuurlijk niks. Het komt vaak genoeg voor dat handhavers en politie iemand tegenkomen zonder id-kaart die vervolgens een valse neem geboortedatum opgeeft en een boete daarvoor krijgt. Het is dus wel degelijk mogelijk, ook in kleinere zaken als zwartrijden.
Maar wat nu als je 1-1-1970 opgeeft terwijl je van 2015 bent? Dan ben je op het moment van schrijven nog een tiener en geef je jezelf onrechtmatig voordeel tot 18+-sites.
Dus daarom is geboortedatum vragen onzin. Hetzelfde bereik je met "18 jaar of ouder? Ja/Nee."
Maar dan is het technisch gezien nog steeds fraude als je ja aangeeft, terwijl je onder de 18 bent. ;)
Dat zei hij toch eerder duidelijk
met de zin

"opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te verkrijgen"
Oh ja goed punt, het stukje voordeel had ik even gemist.
Is er fraude die niet serieus is?
Ja, kleinschalige fraude van bijvoorbeeld een paar honderd euro/pond. Dat is niet waar het SFO voor bedoeld is.
The SFO is a specialist organisation that investigates only the most serious types of economic crime. As a result, a potential case must meet certain criteria before it is taken on. In deciding, the Director will take into account all the circumstances of the case and consider:

- cases which undermine British commercial/financial PLC in general and the City of London in particular;
- cases where the actual or potential loss involved are high;
- cases where actual or potential harm is significant;
- cases where there is a very significant public interest element; and
- new species of fraud
Zie Wikipedia: Serious Fraud Office (United Kingdom)

In andere woorden. Als een kassiere of winkelmedewerker "een greep uit de kassa" doet is dat geen verantwoordelijkheid van de SFO qua onderzoek. Daarvoor is de impact te laag.
Ik denk dat je het als tegenovergesteld moet zien van 'minor' fraud, oftewel ze gaan achter de grote vissen aan en niet achter Jan Modaal die de belasting bedondert.
Waarschijnlijk was de afkorting FO te kort door de bocht en staat ook voor iets heel anders.
Motief zal geld zijn zoals heel vaak. Maar op wat voor wijze en in welke context blijft voor nu nog even een raadsel
Ja natuurlijk is er fraude die niet 'serious' is. Zeker als je daar de Engelse 'serious' (ernstig) voor gebruikt die anders in gebruik is dan het Nederlandse. Als 12 jarige gebruik maken van de OV korting voor tm 11 jarigen bijvoorbeeld. Daar gaan deze mensen dus niet achter aan. Is niet serious genoeg. Is petty/minor fraud.

Ik ben zojuist slachtoffer geworden van fraude overigens: Tweede snoepje pakken omdat je tegen oom liegt dat je er nog geen hebt gehad. Hier moet ik eigenlijk wel de SFO inschakelen..

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 1 mei 2025 09:09]

Motief zal geld zijn.
Qua motief lees ik dus dat Blu 3 steekpenningen heeft betaald aan Mace Group.
Als ik snel google dan is Blu 3 een partij die volgens mij een groot deel van het data center interieur opzet, zoals electra, koeling en mechanische benodigdheden.

Mijn gok is dan dat Blu 3 steekpenningen richting Mace heeft gedaan om te zorgen dat zij de aanbesteding voor het inrichten van het datacenter krijgen. Alhoewel 3 miljoen volgens mij best wel een flinke hap uit hun winstmarge neemt, maar dat is natuurlijk tussen hun en Mace :)
Ik zou gokken in het feit dat ze de opdracht krijgen / door gaat ,

Zij zullen best wel wat verdiennen aan de bouw en het regelen van het voortraject voor een DC.
Bloomberg meldde
The Serious Fraud Office has made three arrests and searched multiple properties in England and Monaco as part of an investigation into bribes paid by a construction firm to win a contract to help build a data center for Microsoft Corp.
Het ging dus om aanbestedingen binnenhalen, ik neem aan om te zorgen dat Blu-3 de partner zou blijven van Mace in dit project.
Bijzonder bericht en ben benieuwd of er een relatie is met nederlandse instanties of personen. Er zijn toendertijd veel publicaties geweest rond het datacenter in Hollandse Kroon. Waar het om zoveel belangen en geld gaat gelden vaak andere wetten.
Hopelijk doet SFO het werk goed, maar misschien kunnen Nederlandse instanties ook vast beginnen met een onderzoek, want er is een goede kans dat SFO het verprutst.

Ze hebben de afgelopen jaren met grote blunders verschillende onderzoeken laten mislopen (Unaoil, Serco). Niet voor niets worden ze in het satirische magazine Private Eye consequent aangeduid als Serious Farce Office.
Heeft iemand een idee hoe die 3 miljoen pond aan steekpenningen in de praktijk betaald worden? Pinnen en in een envelopje? Geneuzel met crypto?
Meest simpele methode is een vervalste factuur. (of meerdere) Advisering: 200 uur á 5.000 euro per uur.
Niemand die mij controleert (ben eigen baas) en hup, mijn bedrijf heeft 1 miljoen verdiend.
Aantal uur doet er niet eens toe. Kan ook op project/opdrachtbasis zijn. Eerst een offerte voor project "(advisering) inrichting datacenter - fase 1" a €225.000. Offerte wordt getekend en factuur volgt later volgens de offerte zonder urenspecificatie.
Maar dat betekent dan dat er wel keurig belasting over betaald wordt?
Omkoping hoeft op zich niets met belastingontduiking te maken te hebben. Een paar duizend euro is nog wel zwart te behappen. 1 miljoen cash. Als ik daarmee bij de bank aankom (of bij de notaris voor aankoop van een huis) dan weet ik zeker dat zowel de belastingdienst, de politie en de terrorismebestrijdingsdienst toch even wat vragen komen stellen. En waarschijnlijk accepteert de bank en/of notaris het bedrag sowieso niet.

En bij de meeste fraudeurs (zeker waar de EOD of SFO achteraan gaan) is het niet een eenmalig bedrag. Iedere drie maanden een ton cash storten gaat echt opvallen.
Ze zijn daar ook best fan van het principe 'outside the box' denken.
https://www.aeno.nl/inspireren-over-leren-hollands-kroon
Zonder dollen, het is een prima methode die ze hier toepassen. Wanneer het over zulke grote zaken gaat, dan verwachten we alleen toch iets meer transparantie over de werkwijze achter de genomen beslissingen.
Gaat dit gevolgen hebben voor de Hollandse schatkist?

Edit: ik zie dat een reactie v.d. gemeente is toegevoegd. Is het de gewoonte dat vooraf een BIBOB wordt uitgevoerd, of slechts bij een verdenking vooraf?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Bibob#Uitbreiding

[Reactie gewijzigd door DraadbreuQ op 1 mei 2025 12:47]

De vraag is, hadden de Britten het onderzocht als de datacenters in Engeland waren gebouwd?
Deed mij meteen denken aan dat item van Lubach bijna 5 jaar geleden over de vele datacenters die hier neergekwakt worden. Dat hele zaakje stonk toen al van alle kanten, en blijkt dus inderdaad dikke diarree te zijn.
Dit artikel heeft niks met Microsoft an sich te maken, anders dat het de uiteindelijke bewoner/gebruiker van het datacenter is.

Het gaat hier om een (mogelijk) omkoping/conflict tussen Blue-3 en de bouwer van het datacenter.

Zover het artikel én het bronartikel het meldt is Microsoft hier helemaal niet in beeld bij de bouw zelf als betrokken partij. Die komen pas in beeld zodra het datacenter in gebruik genomen gaat worden.

Daarnaast gaat jouw artikel over de overheid van de VS, en die zijn hier ook helemaal geen partij. Zowel Mace Group als Blue-3 zijn immers Britse bedrijven. Vandaar dat er ook een Brits onderzoek loopt.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 1 mei 2025 10:50]

Wat is dat nou voor gezever? Dus microsoft laat zich gewoon een datacenter aanlullen? Je weet toch, hoop ik, dat een bedrijf als microsoft voor hun eigen datacenters een vrij serieus pakket aan eisen heeft liggen en dat er niet eens over een bouw kan worden gesproken zonder diepe invloed vanuit microsoft? Dat ze dat proces ook begeleiden or er in ieder geval dicht op zitten?

Een bedrijf als microsoft zou warschijnlijk ook niet willen dat dit soort zaken niet met hun besproken worden omdat zij dan uiteindelijk het risico moeten dragen dat ze het datacenter niet krijgen. Lijkt me dus echt sterk dat niemand bij microsoft op de hoogte was. Sterker nog, het zou veel logischer zijn als microsoft erop had aangedrongen dat ze die plek zouden krijgen, linksom of rechtsom. Dat ze dan een 'partner' het vieze werk laten doen is niet anders dan normaal.,

Verder is 1 van de betrokken partijen (mace group) de partij die het in nederland met microsoft partnerde. Het is dus geen onbekende voor microsoft en ook in nederland waren er problemen en werden de bewoners in de omgeving flink in het pak genaaid. Er hing een zweem van omkoping aan de zaak in nederland.
Dus nee, dit lijkt een standaardpraktijk voor iig microsoft.
Zie de Vers van de pers bijgewerkte EU commitments.

https://blogs.microsoft.c...pean-digital-commitments/

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 1 mei 2025 10:53]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn