Microsoft neemt drie nieuwe datacenters rondom Brussel in herfst 2025 in gebruik

Microsoft neemt ergens in de herfst van 2025 de datacenterinfrastructuur rondom Brussel in gebruik. Vanaf dan biedt de Amerikaanse techgigant naar eigen zeggen 'lokale clouddiensten' aan, ofwel Azure-diensten op hardware die in België gevestigd is.

Digital AmBEtion MicrosoftHet zogenoemde Digital AmBEtion-initiatief maakt het volgens Microsoft mogelijk voor organisaties om lokaal hun gegevens te bewaren en verwerken. Daarnaast belooft het bedrijf dat gebruikers minder vertraging zullen ervaren vanwege de fysieke locatie in België in plaats van in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Het gaat om drie datacenterlocaties die allemaal gevestigd zijn in de regio rondom Brussel. Een woordvoerder van Microsoft bevestigt tegenover Tweakers dat de in 2021 aangekondigde datacenters alle drie tegelijk in gebruik genomen worden.

Microsoft zet al jaren in op het aanbieden van clouddiensten onder de Azure-tak. Onlangs bleek uit kwartaalcijfers dat de groei van deze afdeling iets afnam omdat het bedrijf de huidige vraag niet kan bijbenen met de datacentercapaciteit. Het bedrijf heeft intussen ruim driehonderd datacenters wereldwijd, verspreid over meer dan zestig regio's, waaronder de betreffende Digital AmBEtion-regio in België.

Door Yannick Spinner

Redacteur

12-03-2025 • 13:43

47

Reacties (47)

47
47
12
2
0
26
Wijzig sortering
CLOUD Act , EO 12,333 , FISA, RISAA en misschien vergeet ik er nog een paar. Ik versta niet dat een europees bedrijf zijn belangrijkste data, zijnde research, host bij een amerikaans bedrijf. Tal van wetgevingen geven de mogelijk om te spioneren, inclusief bedrijfsspionnage en dat is een van de doelstelligen van de CIA. Als de jurist zegt "we zijn goed ingedekt door ons contract met Microsoft of Google." Dat is toch om te lachen. of nee om te janken!!
Ikzelf gebruik OVH en Hetzner. En ja de tools zijn groter bij de amerikaanse jongens.
Dat is een terechte zorg, er zijn wel initiatieven lopende rond Data Sovereignty.
https://learn.microsoft.c...nty/cloud-for-sovereignty

Proximus zet daar bv. op in met "Sovereign cloud for companies":
https://www.proximus.be/e...t%20level%20of%20security.
ja maar Proximus is MS en google her-verpakt in een "eigen" product. Dan lees ik daar: "security in compliance with strict European privacy and data legislation." Vraag is wat is dit waard deze Europese stricte wetgeving bij een amerikaans bedrijf als het echt belangrijk is. Ik denk in Trump-tijden: niets, zero, nul. En de basis daarvan is trouwens jaren geleden reeds ingevoerd door de vermelde amerikaanse wetgevingen.
En misschien de vraag nog wat opentrekken : wat met de software die er draait? en wat met de backdoors in hardware? Beide punten maken misschien zelfs dat het om het even is waar je host. Als uncle sam het wil weten dan weet hij het, ongeacht waat je host. :-(
Legitieme vragen. Een ex-collega van me werkte toevallig op een data sovereignty project. En daar keken ze zelfs naar CPU-level backdoors.

Europa heeft eigen cloudproviders (Scaleway), eigen AI (Mistral) en er is Linux en LibreOffice voorhanden. Toch blijkt het in de praktijk aartsmoeilijk om de bedrijfswereld (en overheden) los te koppelen van de Amerikanen.

China deed het uit noodzaak.
Europa kan het als er voldoende politieke wil is...
Legitieme vragen. Een ex-collega van me werkte toevallig op een data sovereignty project. En daar keken ze zelfs naar CPU-level backdoors.

Europa heeft eigen cloudproviders (Scaleway), eigen AI (Mistral) en er is Linux en LibreOffice voorhanden. Toch blijkt het in de praktijk aartsmoeilijk om de bedrijfswereld (en overheden) los te koppelen van de Amerikanen.

China deed het uit noodzaak.
Europa kan het als er voldoende politieke wil is...
Van mij mag hier best wat subsidie tegenover staan om deze partijen te laten groeien. Bovendien moet er in het onderwijs meer flexibiliteit en keuze voorlichting komen. Microsoft,Google en Apple worden er met de paplepel ingegaan.
Europa kan het als er voldoende politieke wil is...
alleen is er vaak wel politieke wil, maar wil het volk niet. De ivoren toren is vaak enorm hoog + het helpt niet dat het vaak uitgerangeerde politici zijn die op Europees niveau zitten ipv de échte toppers. Zelfs ondanks dat het parlement ook hier in Brussel zit verdwijnen de meeste politici die er vanuit België naar worden afgevaardigd bijna zonder uitzondering allemaal in de anonimiteit.
Wat is je ervaring met OVH? Deze speler kende ik nog niet, tot zeer recentelijk. Zij draaien op OpenStack, maar ik heb weinig bekenden die hier ervaring mee hebben.
Ik gebruik al 10 jaar OVH. Goedkoop en goed. Alleen de support is niet geweldig maar daar zijn de prijzen dan ook naar. Je bent wel op jezelf aangewezen in de meeste gevallen.
OVH was anders wereldnieuws in 2021 toen hun datacenter in Straatsburg uitgebrand is en veel klanten data verloren.
OVH is zeker OK. Is Frans maar heeft tal van datacenters. Ik ben momenteel aan een project aan het werk: Alle databases hier in de EU en de rest via OVH CDN. Vroeger gebruikte ik bunnyCDN.
OVH heeft in feite alles wat je nodig hebt. Ook zijn de meest recente aanbiedingen ZEER interessant ; bare metal vanaf 80 EUR en 25Gbps intern dataverkeer. Is mooi om eigen cloud op te zetten!
Uptime en snelheid is goed. Wel is er een 5 a 10 jaar terug een datacenter van OVH uitgebrand en heel wat klanten hebben toen "veilige" data definitief verloren! Dat was even schrikken. Maar ik veronderstel dat OVH hiervan geleerd heeft. Je eigen databackup naar een andere locatie is misschien aan te raden :-)
Dus de moeite waard om te bekijken.
"Alles in de cloud" is dus niet hetzelfde als een backupstrategie. En daar zijn die klanten destijds wel achter gekomen lijkt me.

Niet iedereen lijkt dit te snappen en heel veel mensen vertrouwen op de snapshot/raid/backup oplossing van dezelfde provider als waar ze al hun spulletjes in de cloud hebben staan.
en welke hardware gebruik jij dan , want daar geld natuurlijk het zelfde.
klopt, ik zei dit net in mijn antwoord.
Rondom Brussel? Microsoft noemt de datacenters 40 kilometer buiten Amsterdam ook AMS. Dus wat is in Belgie dan rondom Brussel? In Antwerpen, Gent en Luik?
Zaventem, Ternat en Aalst heb ik horen vallen. Maar dat horen vallen is ondertussen al 2 jaar geleden, dus dat kan weer veranderd zijn.

[Reactie gewijzigd door RubenTheys op 12 maart 2025 14:09]

Het zou gaan om:
- Interxion BRU3 - Digital Realty (Zaventem)
- EdgeConneX BRU01 (Ternat)
- Aalst (niet zeker, maar waarschijnlijk het nieuwe stuk van LCL Datacenter)
Is het dit keer wel duidelijk rondom de plaats die ze noemen blijkt het weer dat de term datacenter niet de betekenis heeft van duidelijk een eigen fysieke datacenters hebben en ze kennelijk als klant ruimte in andermans datacenters mogen gebruiken.
Datacenter staat in Nossegem (deelgemeente van Zaventem) achter de Brico en de AS Adventure, woon in de buurt ;)

Edit: Enorme betonnen bunker zonder ramen en weinig deuren. Pas gebouwd.

[Reactie gewijzigd door Gely op 12 maart 2025 15:04]

onze administratieve molen kennende is dat niet onredelijk qua snelheid :/
Klopt, maar hier in NL zijn ze ook echt in AMS begonnen. De eerste Azure cloud services werden vanuit Schiphol Rijk aangeboden en later is er heel veel in Middenmeer gebouwd. Bij mijn weten is het gros nu weg uit Schiphol Rijk en draait dat nu voornamelijk in Middenmeer.
Klopt, maar hier in NL zijn ze ook echt in AMS begonnen. De eerste Azure cloud services werden vanuit Schiphol Rijk aangeboden
Schiphol-Rijk is in Haarlemmermeer, niet Amsterdam. Schiphol zelf is enkel "AMS" omdat het dichtbij Amsterdam ligt. Ook Schiphol ligt in Haarlemmermeer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2025 14:48]

Alle Microsoft datacenter locaties zijn genoemd naar het dichtstbijzijnde internationale vliegveld. Heeft niets met Amsterdam zelf te maken. (behalve Düsseldorf).

Bron, iemand die de Microsoft datacenters bouwt
De discussie ging over:
Klopt, maar hier in NL zijn ze ook echt in AMS begonnen.
Het gaat dus niet om de benaming van het datacentrum, maar om de locatie. Zelfs als je "AMS" leest als "Schiphol" dan klopt de geciteerde stelling niet. Schiphol-Rijk is geografisch geen onderdeel van Schiphol.

Bron:
Google Maps.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 maart 2025 08:23]

Kodak begon hiermee
Microsoft noemt de datacenters 40 kilometer buiten Amsterdam ook AMS.
Ik geef aan dat Microsoft datacenters hun naam krijgen aan de hand van het dichtstbijzijnde internationale vliegveld.

Dat mensen Schiphol Amsterdam noemen is een andere discussie. (en daar heb je helemaal gelijk in)
f

[Reactie gewijzigd door jdiv op 12 maart 2025 14:24]

AMS1 of AMS2 was in Global Switch Amsterdam. Heb er nog staan schroeven.
Omwille van resiliency wil MS datacenters die een regio ondersteunen niet vlak bij elkaar. Er gebeuren genoeg 'kleine rampen'. Enkele tientallen kilometers is een minimum om je in te dekken tegen bijvoorbeeld weer. het is dan niet onlogisch dat 1 of 2 datacenters uiteindelijk in een andere stad belanden. Verder doen die extra kilometers er niet toe. De verbindingen zijn niet duurder, de latencies amper hoger, het wordt eenvoudiger andere aanbieders te gebruiken voor je energie en connectiviteit, je hebt een grotere regio om personeel te vinden...
Het punt was meer dat onduidelijk was wat ze bedoelen met rondom Brussel. Zoals ik de reacties lees is Microsoft in Belgie juist datacenters aan het gebruiken die wel degelijk dicht bij elkaar liggen en niet op vele kilometers buiten Brussel.
Handig voor de Europese Commissie wanneer ze weer eens een inval doen. Lekker dichtbij. :+
Sowieso zit deze cloud niet onder een eigen entiteit zoals de US Government cloud of Azure China Cloud. Dat betekent wel dat in een slecht politiek klimaat zoals nu Amerika volledig zeggenschap heeft over de infrastructuur en de data die erop staat.
Nationalisatie is een ding :)
gelukkig hebben we encrypted at host layer ,
hier geldt je eigen antwoord (dat trouwens 100% juist is) op mijn opmerking hierboven : de host layer ge-encrypteerd op Amerikaanse hardware... in een Amerikaanse software -cloud schil...
Die encryptiesleutels moeten toch ergens in het geheugen leven. Wat dat betreft is dat voornamelijk een papieren oefening om een vinkje op een lijstje te kunnen vullen.
klopt maar hacken valt niet onder de wetgevingen als het goed is ,

dus als jij legaly niet de data aan kan kun je die ook niet overdragen .
Oei Brussel.
Hopelijk zijn datacenters in bunkers die tegen explosieven kunnen en tegen zware oorlogswapens bestand.
Dit door de Brusselse "jongeren" die het soms te bont maakt.

Wij als burgers moeten energie besparen met alle mogelijke middelen.
Prijs energie is enorm gestegen ook omdat ons Belgisch elektrische netwerk niet is opgewassen tegen al die warmtepompen, elektrische wagens en injectie van stroom door zonnepanelen.
Maar men gaat dan energie vretende data centers zetten.

BTW is traditie in Belgie, luchthaven Oostende is omgedoopt naar luchthaven Brugge.
Idem luchthaven Charleroi is ook luchthaven Brussel volgens Ryanair.
Idem luchthaven Charleroi is ook luchthaven Brussel volgens Ryanair.
Brussel-Zuid :+
Brussels Charleroi tegenwoordig
Toch voor de burgers worden die datacenters neergezet. Wellicht wat minder 4K resolutie doen en meer naar 1080p? Dan kunnen ze driekwart van de datacenters weer weghalen.
dat horen we vaker maar die data centers vreten heel veel energy minder dan al die servers lokaal bij een bedrijf in de meterkast.
was verkeerd gepositioneerd

[Reactie gewijzigd door jdiv op 12 maart 2025 14:36]

Ik heb gehoord dat deze datacenters (o.a.) gebruikt gaan worden voor de dienstverlening CoPilot. Vanuit SLM Rijk zijn er veel vragen gesteld aan Microsoft om na te gaan of er wel/niet data buiten Europa komt bij het inzetten van CoPilot. Dat konden ze niet garanderen, omdat de meeste CoPilot processen toch via de USA gaan. Door deze extra datacenters blijft de data binnen de EU.
Er bestond toch al de EU Data Boundary? Of valt Copilot daar niet onder?
Als ik het dan goed begrijp dan lopen de processen niet via de US, maar binnen de EU.
Hoeveel groene stroom gaat Microsoft samen met Google opslokken op onze kosten (wij subsidieëren dat als belgjes)...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.