VAE en VS willen AI-campus in Abu Dhabi bouwen met datacentercapaciteit van 5GW

De Verenigde Staten en Verenigde Arabische Emiraten zijn van plan om een AI-campus te bouwen met een capaciteit van 5 gigawatt in Abu Dhabi. De faciliteit moet meer dan 25 vierkante kilometer beslaan, bijna de oppervlakte van Schiphol.

Volgens de Amerikaanse overheid is het de bedoeling dat dit de grootste AI-campus wordt buiten de VS. De faciliteit in Abu Dhabi gebruikt volgens de regering kern- en zonne-energie en gas en moet uiteindelijk 5GW aan capaciteit kunnen leveren voor AI-datacenters. Het is volgens de overheid de bedoeling dat hiermee clouddiensten geleverd kunnen worden aan bijna de helft van de wereldbevolking die binnen 3200 kilometer woont van de golfstaat. In eerste instantie is het de bedoeling dat er een gpu-cluster van 1 gigawatt in gebruik wordt genomen.

De bouw ligt in handen van het staatsbedrijf G42. De Amerikaanse overheid zegt dat 'verschillende Amerikaanse bedrijven' de datacenters vervolgens zullen beheren. CNBC schrijft op basis van ingewijden dat het onder meer gaat om OpenAI, Oracle, Cisco en Nvidia. Laatstgenoemde zou Blackwell GB300-gpu's leveren voor de campus. Het is nog niet duidelijk wanneer er aan de bouw begonnen wordt.

Update, 18-5: In een eerdere versie van het artikel stond dat de AI-campus clouddiensten moet leveren aan de helft van de inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat klopt niet, het ging om de helft van de bevolking binnen 3200 kilometer van de VAE. Het artikel is hierop aangepast.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

17-05-2025 • 13:51

84

Submitter: wildhagen

Reacties (84)

84
81
39
3
0
26
Wijzig sortering
Ik snap echt helemaal niks van dit verhaaltje. Datacenters die kernenergie als zonneenergie gaan leveren? Hebben ze die dan niet zelf nodig? Hoezo is het dan precies 5GW? En GW is sowiso de verkeerde eenheid om energie productie/verbruik mee te meten. En als ze die 5GW overproduceren, is het dan niet gewoon een datacenter met daarnaast energiefaciliteiten ofzo?
Het is echt een heel onduidelijk stuk en er wordt mij ontzettend weinig duidelijk over wat dit nou precies voor een projekt is.
Dit mag echt over.
De vertaling is inderdaad gek. In het persbericht van de VS:
The UAE-US AI campus will include 5GW of capacity for AI data centers in Abu Dhabi, providing a regional platform from which US hyperscalers will be able to offer latency-friendly services to nearly half of the global population living within 3,200 km (2,000 miles) of the UAE.
Dus VS-bedrijven kunnen diensten met lage latency (dus AI-diensten zonder dat die eerst naar datacenters in de VS moeten gaan) leveren aan klanten (of bevolking zoals ze zeggen) in de Verenigde Arabische Emiraten. Er wordt hier niet gezegd dat er opgewekte energie naar die klanten/bevolking gaat.
Once completed, the facility will leverage nuclear, solar, and gas power to minimize carbon emissions
Het te bouwen park zal kern-, zonne-, en aardgasenergie gebruiken om te kunnen draaien. Nergens wordt gezegd dat deze energie naar de klanten/bevolking gaat.
Zonnepanelen gaan natuurlijk geen 5GWh leveren, het zal met moeite 5GW per dag zijn zelfs al dekken ze het volledig gebouw (en dan enkel maar als de zon schijnt), maar een degelijk kerncentrale kan dit wel en constant doen, en veel meer, dus de bevolking kan zeker profiteren van het overschot aan goedkope energie. De zonnepanelen zijn een foefje voor de groene partijen, misschien dat ze er de lichten mee kunnen draaien en de noodbatterijen herladen.
In de VAE schijnt de zon altijd :)
Behalve als het nacht is.
Wel weer even alles afstoffen na een zandstorm.
Effe de eenheden zuiver houden:
5GWh leveren bedoel je GW? Dit is zoiets als: de auto gaat niet meer dan 150 km rijden.
5GW per dag bedoel je GWh? Dit is zoeits als: de auto gaat geen 100 km/h per dag rijden.
Het was maar om hetzelfde nummer te houden. 5GW/1u of 5GW/24u - dus een zonnepaneel over die oppervlakte zal over 24u maar een totaal van 5GW kunnen geven, terwijl een GPU datacenter met die oppervlakte (met gemak) 5GW per uur kan vragen.

Het zonnepanelen systeem kan misschien wel een piek van 15GW (V*A) aanleveren, maar dat is irrelevant voor dit soort berekeningen.

Om je auto voorbeeld te volgen:
Een auto kan evenveel benzine verbruiken per uur dan de vrachtwagen kan aanleveren aan het station in een dag. Heeft niets met snelheid te maken. GWh als je de vergelijking wilt maken is hoeveel benzine verbruikt wordt per tijdseenheid (uur), GW is hoeveel PK je in vermogen hebt op elk moment. GW/dag of GW/jaar is een even goede eenheid dan GW/uur en vaak gebruikt om mensen om de tuin te leiden in het zetten van groene energie (voorbeeld: piekvermogen is genoeg om 10,000 woningen van energie te voorzien - wat dus GW met GW/jaar vergelijkt - want ‘s nachts ga je 0 woningen van energie voorzien).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 18 mei 2025 18:44]

Vermogen = Energie per tijdseenheid.
kW = Vermogen.
kWh = Energie.

GW/uur = onzin.
GW gedurende 1 uur = 1GWh.
Zonnepanelen gaan natuurlijk geen 5GWh leveren, het zal met moeite 5GW per dag zijn zelfs al dekken ze het volledig gebouw (en dan enkel maar als de zon schijnt),
Haal jij niet eenheden door elkaar? (Volgens mij gebruik je ze precies verkeerd om)

Verder niet mee eens dat 5GWh niet mogelijk is, als je (maar) 12 uur zon hebt is dat al haalbaar met 5GW/12 uren = 0.417GW installatie...

(Mijn 7.5KW installatie doet ook iets van 55KWh per dag, en dat is in Nederland met 7 jaar oude panelen)

5GW installatie is wel wat lastig als dat binnen de 25km2 valt, de huidige grootste zonnepark (ligt in India) is iets meer dan 2x zo groot en doet iets minder dan de helft van 5GW.
GW/dag = GW/24u GWh = GW/1u

5GW/12u is dus 0.4..GW/1u, hoeveel GW de installatie potentieel heeft of aflevert op een bepaald moment is onafhankelijk (het kan een een 50GW of 500GW installatie zijn, als het bewolkt is krijg je mogelijk maar 0.5GW/u uit beide).

Ik was maar aan het hoofdrekenen adhv oppervlakte en de top panelen momenteel beschikbaar, het is mogelijk dat het technisch niet mogelijk is om alle panelen netjes naast elkaar te leggen, het rendement zal inderdaad laag liggen in non-optimale condities in een warm land (panelen zijn al niet efficiënt en worden slechter met hitte) en met zo’n oppervlakte kun je waarschijnlijk ook niet voor kwaliteit vragen zonder de kost omhoog te jagen.


Ik wou maar aantonen dat zonne-energie zelfs in een land met veel zon niet veel aanbrengt tov een kerncentrale.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 18 mei 2025 19:02]

Je haalt vermogen en energie door elkaar. 1 zonnepaneel kan best 5 GWh leveren. Duurt alleen erg lang. Jij bedoelt 5 GW aan vermogen. Wat, als dat vermogen een uur geleverd wordt, neer komt op 5 GWh
+6 kerncentrales van de huidige generatie met een zonnepark en een gas centrale voor opvang wanneer de kerncentrales stil gelegd moeten worden.
Kerncentrales moeten niet stilgelegd worden (behalve in Frankrijk omdat de EU geld geeft voor groene maar niet voor milieuvriendelijke energie), de meeste centrales hebben meerdere reactors en elke reactor meerdere turbines.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 19 mei 2025 04:59]

Inderdaad, vaagheid is de norm tegenwoordig en dit artikel had veel beter verwoord kunnen worden. (Zelfs AI had het beter gedaan).

Zoals ik het begrijp (na 5x lezen) bestaat de campus uit kern- zon- en gascentrales ter waarde van 5Gw en uiteindelijk voor hetzelfde vermogen aan datacenters.
Het wordt nog gekker.

"clouddiensten geleverd kunnen worden aan bijna de helft van de inwoners van de golfstaat"
Dus aan 5 miljoen mensen.

Als Nederland dit voor onze hele bevolking zou willen dan hebben we iets van 90km2 aan oppervlakte aan datacentra nodig?
40k km2 voor de wereld? Dus om AI te geven aan iedereen is een datacentrum nodig ter grootte van Nederland?
Ze praten toch over een regio groter dan alleen de UAE?

Tweakers vertaalde dat ook verkeerd denk ik.
" US hyperscalers will be able to offer latency-friendly services to nearly half of the global population living within 3,200 km (2,000 miles) of the UAE."

2000 miles en 3200 km range rondom de UAE is wel een groot gebied.
groot deel van de 5GW gaat zeker op aan kooling
Precies de helft.
Dat is niet waar. Geen 1 datacenter die ik ken gaat de helft van het vermogen op in mechanical! Dit is een PUE van 2.0 namelijk!
Als het niet perfect in balans is wordt het datacenter steeds warmer en warmer of kouder en kouder.
Ook dit is niet waar. Als jij je setpoints van een CRAH/CRAC op 27 graden zet wordt deze niet veel kouder of warmer dan 27graden mits je P-Band niet goed is. Dit heeft meer te maken met hoeveel starts/stops of optoeren/aftoeren van je compressoren te maken. De meeste Chiller hebben ook freecooling. Deze brengen je PUE in de koudere dagen aardig naar beneden, omdat hierbij alleen maar je pompen draaien.


Vroeger hadden wij alleen maar mechanische koeling. Droge koelers op het dak en een zeer inefficiente chillers. Toen hadden wij een PUE van 2,5. Toen Up-Time kwam was dit snel voorbij. Als je ziet wat er allemaal al gebeurd is de afgelopen 20 jaar.

Lees dit even door. Dan kan je wat kennis opdoen.
https://datacenterworks.nl/artikelen/pue-is-op-orde-dus-hoe-nu-verder
Dit heeft verder geen impact op wat je zegt, maar ik vind het komisch dat het artikel meteen een tikfout in de uitleg van PUE heeft staan.
Onzin. Een modern datacenter heeft een pue van 1,1. Dat betekent dat voor elke kWh voor servers er 0.1 kWh nodig is voor koeling.
De helft van de 5GW is dan nodig voor koeling. Erg duurzaam ook om een datacenter neer te zetten op een plek waar het gemiddeld 40 graden is.
Ik denk dat niemand duurzaamheid associeert met de VAE of met Trump ;).
Ik wel? Bent uw er wel ooit geweest??
Hun investeren meer in Duurzaamheid, groene energie dan wie dan ook...
Maar ja uw ziet olie en denkt dat ze daar achter lopen?
Ze zijn veel verder dan heel Europa hoor en dat is een feit.
Ik wel? Bent uw er wel ooit geweest??
Nee en mijn comment hierboven heb ik inderdaad gedaan zonder ook maar iets aan onderzoek te doen.
Hun Zij investeren meer in Duurzaamheid, groene energie dan wie dan ook...
Bron? $ per capita ofzo?
Ze zijn veel verder dan heel Europa hoor en dat is een feit.
Bron? Zeker als het een feit is, zou dat niet moeilijk te vinden moeten zijn.
https://climateactiontracker.org/countries/uae/
https://climateactiontracker.org/countries/eu/
Ik zie niet per se heel duidelijk dat de VAE "veel verder zijn" dan de EU. Maar alleen deze bron laat me al zien dat ze in ieder geval wel verder zijn dan ik dacht.
https://ourworldindata.or...ntry/united-arab-emirates
https://ourworldindata.org/energy/country/netherlands
Ik kan helaas geen gegevens vinden voor de EU op deze website, dus ik heb alleen NL genomen. Als je een beetje naar beneden scrollt, dan kom je bij Energy Mix. Dat zegt waar alle energie, die wordt gebruikt in een land, vandaan komt. In de VAE nog altijd 90% fossiele bronnen, in Nederland 80%.

Misschien zijn ze inderdaad wel veel verder hoor. Maar nu zie ik het nog niet zo. Heb je voorbeelden van websites die laten zien dat de VAE echt "veel verder zijn" dan de EU?
Of een andere vraag, wat heb je gezien (daar in de VAE misschien?) waardoor je denkt dat ze echt veel verder zijn?
Ik snap niet dat je hier plussen voor krijgt als je informatie niet goed is. Er bestaan in mijn ogen of ik ik ben ze nog niet tegengekomen datacenters met een PUE van 2.0!
No worries. Ik weet wat Azure doet. BTW, hoe dichter bij de 1 hoe efficienter een DC is.

[Reactie gewijzigd door Mark de Vaal op 17 mei 2025 20:06]

Dus omdat het warm is in een land mag de regering geen datacenters bouwen? Dit is geen eenzijdige beslissing van de VS en er wordt ook geïnvesteerd in kern-en zonne-energie, zeker van die laatste is er meer dan voldoende.
Met zonne energie kan je geen datacenter in leven houden. Tevens mankeert het erg aan water in SA. Koeling moet op hele andere manier gebeuren.

Ik zou inzetten op ingraven van het datacenter, dat het onder de grond zit in SA, en dan met windmolen meer gaan werken. Daar aan de kusten van SA waait het gerust en ook veel.
waarom lees je alleen het stuk dat je wil lezen en negeer je gewoon het feit dat er ook kernenergie komt, wat perfect is voor een stabiele toevoer? De zonne-energie kan tijdelijk opgeslagen worden om ook stabiel 's nachts te dienen, gewoon een kwestie van voldoende te dimensioneren en dat zullen ze toch wel echt goed berekenen.

Het ingraven is een enorme kost die veel groter zal zijn dan bovengronds isoleren en als je het ondergronds niet isoleert, dan warm je de bodem op en zit je met een nog groter probleem om warmte af te voeren, want zand is een veel slechtere geleider dan lucht.
Enkel als ze kiezen voor luchtkoeling. Met immersion cooling is de overhead rond de 5%.

...Hoewel: dat is wel bij installaties die ik ken, en daar kan de warmte makkelijk gedumpt worden in de omgeving (en dat zonde negatieve gevolgen voor het ecosysteem). In Saudie Arabie, waar de omgeving al tyfusheet is, is dat misschien een stuk moeilijker.
De datacenters moeten een uiteindelijke capaciteit van 5GW kunnen leveren
Hoe moet ik dit lezen? een datacenter verbruikt toch 5GW? of wordt er voor 5GW of compute geleverd? Dan is het een vreemde eenheid om te gebruiken.

Als ik de bron lees dan lijkt het over een 5GW energiebudget te gaanvoor de datacenters. Dus de vertaling klopt niet.
Dat dacht ik ook al wel,

er klopt niets van de vertaling,

volgens dit artikel lijkt het op sommige plaatsen in de text alsof deze campus stroom gaat leveren ipv totaal nutteloos stroom te zitten verspillen. (gaan veel mooie debiele AI filmpjes mee gemaakt worden vermoed ik)
Ik heb even andere bronnen gelezen waarbij misschien duidelijker wordt verteld.
Zoals ik het lees heeft de AI-campus uiteindelijk een capaciteit om 5GW te kunnen verwerken, met als doel om zoveel mogelijk uit zonne-energie en kernenergie te trekken.

Het doel om dit zero emissie bronnen te behalen kan zeker behaald worden, doordat de UAE in januari dit jaar al een 5GW zonne-energie met een 19GW batterij project is opgestart. Bron hier
Het doel om dit zero emissie bronnen te behalen kan zeker behaald worden
Wat ik hoor in de wandel gangen zal eigen energie centrales in de toekomst een belangrijk onderdeel van een datacenter worden.
Leverage is vertaald als leveren. Daardoor klopt het hele artikel niet meer en krijg je dus vreemde kronkels.
Aangezien waarschijnlijk niemand hier een beeld bij heeft:
Een 5GW AI-campus op één locatie is uitzonderlijk groot en overtreft individuele bestaande datacenters ruimschoots. Het is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitbreiding van heel Europa, waar de capaciteit juist over honderden locaties verspreid is. Dit maakt de campus een unieke en strategisch belangrijke ontwikkeling in de wereldwijde AI-infrastructuur
Het is ook heel eenvoudig uit te schakelen, zo'n groot datacentrum. Gooi er een flinke bom op en het zaakje ligt plat. Dat zal zeker een overweging van het regime in de VS zijn om het datacentrum juist in de VAE te vestigen: niet op eigen grondgebied, dus geen punt wanneer ze er toch zelf een bom op moeten gooien.
Volgens de berichten gebruiken datacenters nogal wat water. Als je even googled op 'watergebruik datacenters' dan krijg je heel veel sites die hierover schrijven. Nu meen ik dat de UAE nogal warm en droog zijn, maar blijkbaar geen gebrek aan water?
Datacenter waar ik werk heeft wel water koeling, maar dit is een mechanisch gesloten systeem en geen Adiabatisch koeling.
Kan tegenwoordig toch ook met olie?
Zou eigenlijk ook met wind moeten kunnen.

Ook al is het daar 35 graden gemiddeld. Voor een server is dat een lage koele temperatuur. Ventilator systeem op accu en zonnepanelen puur om dat draaiend te krijgen houden moet mogelijk zijn.

En versneld lucht door het datacenter drukken (dat bijvoorbeeld grotendeels onder grond gebouwd is), dan krijg je wel een doorvoer temperatuur van 25-30 graden.

Kwestie van sneller de lucht door het datacenter laten gaan dan dat we doen met airco installaties. Je kan nogsteeds wel werken met hot en cold isles. Alleen hot isles is langzamer af te voeren naar buiten omdat de buitentemperatuur gemiddeld hoger is.
Dus we rollen van de ene afhankelijkheid (olie), naar de volgende (AI) in handen van moreel een van de meest twijfelachtige naties...
Tja ik ben het met je eens hoor, maar gemiddeld genomen zijn we in de EU simpelweg niet zo ondernemend en van het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Nu gaat iemand reageren met "ja maar asml dan?". Dat is dus een uitzondering.

Maar kijk eens wat de reacties hier zijn als er een nieuw datacentrum ergens moet komen. Alle reacties bovenaan hoe slecht dat is en dat het maar ergens anders moet komen. En niet alleen bij een nieuw datacentrum van Microsoft. Ook als het van de overheid is. En nou ja, dat gebeurd dan dus.
Hier is minder ruimte, omdat ons land niet voor 80% uit woestijn bestaat waar vrijwel niemand woont.

Daarnaast is er in veel westerse landen de gewoonte om burgerrechten in acht te nemen. Als dat niet gebeurt, kan de overheid je gewoon uitzetten en je huis platgooien.

Het klinkt allemaal wel leuk die gewoonte in sommige landen om gewoon te handelen zonder naar de bevolking te luisteren. Want dan gaat alles lekker snel. Maar als je het zelf aan den lijve ondervindt...
Ik wil ook zeker niet alles hoe ze in de VAE (of de VS) het doen hier ook gaan doen. Maar het is simpelweg dat we vooral dingen hier niet willen. We willen niet afhankelijk zijn van de VS / andere landen. We willen geen datacentra hier hebben. We willen geen technische studies hier doen.

En dan is het simpelweg het één of het ander. Ik wil ook zeker niet bijvoorbeeld alle regels rondom gebruik van AI weghalen. Maar wat je nu hebt is wel dat we gewoon ver achter liggen. En niet alleen op het gebied van AI. We lachen hier graag over Intel, maar Intel ligt mijlen ver voor op welke Europese fab eigenaar dan ook op gebied van de high end compute markt. Best case liggen we een decennium achter, en die achterstand is alleen maar aan het toenemen.
Het heeft weinig te maken met niet willen. Technische studies (als in opleidingen) hebben we hier genoeg. Zowel onze TU's als de campus in Eindhoven staan volgens mij prima aangeschreven.

Dat we huiverig zijn voor datacenters heeft te maken met zowel water- als stroomverbruik. We hebben de afgelopen jaren meermaals droogte gehad waarbij rivieren en kanalen te laag stonden voor vrachtverkeer en het zelfs zo ver kwam dat de waterdruk in bepaalde regio's minder werd. Een datacenter komt er waarschijnlijk alleen als ze contractueel vastleggen dat ze altijd water mogen gebruiken voor het koelen.

Daarnaast hebben we nu al een overbelast stroomnet. Bedrijven komen op wachtlijsten en bouwprojecten worden uitgesteld.

Misschien dat er elders in Europa dunbevolkte gebieden zijn waar men altijd voldoende water en stroom kan regelen, maar Nederland is (op dit moment) ongeschikt.
Het heeft weinig te maken met niet willen. Technische studies (als in opleidingen) hebben we hier genoeg. Zowel onze TU's als de campus in Eindhoven staan volgens mij prima aangeschreven.
Alleen missen we de studenten. Zeker als we kijken naar Nederlandse / Europese studenten. Kijk naar lucht en ruimtevaart, dat is een loting studie. Dat komt niet door alle Nederlandse jongeren die graag techniek willen studeren...
Dat we huiverig zijn voor datacenters heeft te maken met zowel water- als stroomverbruik
Klopt, en dat zijn relevante punten waar rekening gehouden mee moet worden. Tegelijk zijn het ook problemen die je kan oplossen, en direct maar in de "kan niet, willen we niet" modus schieten kom je nergens als land. Vanwege diezelfde reden willen we bijvoorbeeld ook geen halfgeleider fabs in Nederland. Dus in Amerika zetten ze die naar in Arizona. Maar in Nederland hebben we niet genoeg water ervoor...
Misschien dat er elders in Europa dunbevolkte gebieden zijn waar men altijd voldoende water en stroom kan regelen, maar Nederland is (op dit moment) ongeschikt.
Oké, maar dan niet gaan klagen dus dat we afhankelijk zijn van andere landen met twijfelachtige regimes voor meer en meer zaken. Dat is mijn primaire punt: Je moet keuzes maken, en op de Tweakers FP is het vooral een lange lijst dingen die we niet willen. En als we in Nederland niet genoeg water hebben voor een datacentrum voor de overheid, en in Abu Dhabi hebben ze wel genoeg water, tja...
Alleen missen we de studenten. Zeker als we kijken naar Nederlandse / Europese studenten. Kijk naar lucht en ruimtevaart, dat is een loting studie. Dat komt niet door alle Nederlandse jongeren die graag techniek willen studeren...
Ik ben eerlijk gezegd niet op de hoogte van hoeveel Nederlandse studenten er aan TU's studeren.

Wat ik kan vinden is dat er in 2024 totaal 340.065 studenten een Bachelor of Master volgen. Daarvan studeerden er 47.884 een technische opleiding. Alleen 'Economie' en ' Gedrag en Maatschappij' hadden meer studenten. (Bron)

Dan is techniek toch best populair met ruim 14% van alle studenten in 9 sectoren.
Klopt, en dat zijn relevante punten waar rekening gehouden mee moet worden. Tegelijk zijn het ook problemen die je kan oplossen, en direct maar in de "kan niet, willen we niet" modus schieten kom je nergens als land. Vanwege diezelfde reden willen we bijvoorbeeld ook geen halfgeleider fabs in Nederland. Dus in Amerika zetten ze die naar in Arizona. Maar in Nederland hebben we niet genoeg water ervoor...
In Arizona lopen meerdere rivieren, waarvan de Colorado River de belangrijkste is. Verder zijn er ondergrondse watervoorraden. Het grondwater is schijnbaar al zoveel gezakt, dat dat geen goede bron meer is.

Maar die bronnen worden ook gebruikt voor drinkwater voor o.a. Phoenix. Er zijn wel zorgen, omdat de Colorado River door 7 staten loopt die daar allemaal water uit halen en dat ook moeten kunnen doen als er weinig water is.

In de VS krijgen bedrijven voorrang op burgers. Er zijn dorpen en steden waar er amper waterdruk is omdat al het water naar een datacenter (of industriële megaboerderijen) gaat. Net als dat netbeheerders in de VS nu al problemen hebben met stroomstoringen door hoog verbruik of juist ineens te weinig verbruik als een datacenter storing heeft. En ze voorzien nog veel grotere problemen.
Oké, maar dan niet gaan klagen dus dat we afhankelijk zijn van andere landen met twijfelachtige regimes voor meer en meer zaken. Dat is mijn primaire punt: Je moet keuzes maken, en op de Tweakers FP is het vooral een lange lijst dingen die we niet willen. En als we in Nederland niet genoeg water hebben voor een datacentrum voor de overheid, en in Abu Dhabi hebben ze wel genoeg water, tja...
Ik snap ook dat we het niet allemaal kunnen hebben. Wat ik vooral probeer te zeggen is dat we niet zomaar toestemming moeten geven voor allerlei datacenters uit angst "achter te lopen". En er zijn binnen de EU genoeg regio's met minder mensen, meer ruimte en mogelijkheden datacenters neer te zetten. Ons land is weer geschikter voor landbouw.

Hoe ze in Abu Dhabi zo'n datacenter koelen en van stroom voorzien en hoe ze dat allemaal betalen weet ik niet. Wat voor gevolgen dat heeft voor de lokale bevolking zullen ze ook niet aan de grote klok hangen. Wat wel bekend is, is dat die olielanden weten dat ze eigenlijk niks anders hebben dan olie en dat een aflopend verhaal is. Ze moeten dus wel nieuwe geldbronnen vinden en duiken hier dus op.
Nederland heeft een zee aan water, met kernenergie gemakkelijk te ontzilten, zeewater in de koeltoren, vervolgens de stoom natuurlijk laten condenseren - hopla, drinkwater, wat na gebruik kan gefilterd worden alvorens in een datacenter als koelwater gebruikt te worden en dan terug in de zee. En het overschot aan zout kan gebruikt worden om andere chemicaliën te maken, kernmateriaal kan ervan gescheiden worden etc.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 18 mei 2025 19:08]

Hier is minder ruimte, omdat ons land niet voor 80% uit woestijn bestaat waar vrijwel niemand woont.
En ons land bestaat voor een groot deel uit graswoestijnen voor vee. Er is ruimte genoeg als we andere keuzes maken.
Dat klopt, maar vooralsnog staan die velden nog vol met gras of andere gewassen die we gebruiken voor vee. En de huidige regering heeft een partij die dat graag zo houdt.

We kunnen dus zeker ruimte maken.
Dan is er ruimte en dan? Er is niet genoeg stroom. We gaan als Europa gewoon weer achterlopen
Datacenters worden niet in het midden van een boerderij gebouwd. De meeste datacenters moeten dicht bij steden komen liggen dat vandaag al betonwoestijnen zijn en sinds COVID grotendeels leeg staan. Echter in Europa komt onze overheid er altijd tussen, een datacenter zetten duurt hier rondweg 5-7 jaar alvorens je de toelatingen krijgt om te bouwen, en dat is als je de toelatingen krijgt, want je trekt te veel elektriciteit, en teveel water, en er moet een EV parkeerplaats komen, en de weerkaatsing van het zonnelicht is een probleem, en dan steken ze er vaak nog een ander stokje tussen, generators voor Europese markten die voldoen aan onze wetten rond uitstoting en koolstof (let wel dat dit enkel voor noodsituaties is en dus niet voor continu gebruik is) zijn niet alleen duur, er is zo’n lange wachtlijst omdat weinig bedrijven in de Europese markt willen investeren, want tegen dat je hem gebouwd en geleverd hebt is de wetgeving alweer veranderd.

Dus in het kort: de EU in het algemeen denkt dat we genoeg infrastructuur hebben, dat er niets meer mag uitgebouwd worden en dat we geen enkele impact op het milieu mogen hebben. En dus de economie gaat eventueel uitsterven omdat we schrik hebben dat er 300 jaar van vandaag ergens een zeemuur een cm zal moeten verhoogd worden.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 17 mei 2025 19:17]

Die boerderijen moeten toch al weg om de overtollige veeteelt in te dammen (met alle problemen die ze elke dag veroorzaken voor de maatschappij). 3 veeteeltbedrijven opdoeken en je hebt mooi genoeg ruimte voor een datacenter met bos eromheen om het te verbergen voor het oog.

Enige moeite die ik met datacenters heb is dat ze zo'n grote aanslag doen op de water en elektra capaciteit. En dat is iets wat we zeker niet op orde hebben in Nederland.

Eindoplossing volgens mij zou zijn een paar datacenters in Noorwegen te plaatsen. Koeling is daar beter, water hebben ze in overvloed, en elektra is ook goed te regelen. Op die afstand kunnen ze prima De Benelux serveren.
Ja, maar blijf dit doen en waar denk je dat we ons eten vandaan moeten halen? Van China of Mexico? We sluiten zoveel boerderijen dat het vandaag al een probleem is.
Overtollige veeteelt betekent de veeteelt waar we als Nederland niks aan hebben en waar we zelf niet van eten.

En dat was jaren terug zo'n 40% van alle veeteelt in Nederland.

We blijven prima vlees en kip eten in Nederland, alleen exporteren we gewoon wat minder. En kunnen we heel wat andere dingen in Nederland daardoor wel voortzetten. Met veel minder vervuiling van lucht en water. Veeteelt boeren zijn zeker geen lievertjes met wat voor vergif en spullen ze gebruiken. Eerder zware criminelen.
Overtollig volgens wie? Slachten we 40% in de vuilnis? Wat een onzin.
De Verenigde Staten? (Voordat Saudi arabie een belangrijke leverancier van olie werd was de vs het)
De VS is nog steeds de grootste olieproducent ter wereld, met Saudi-Arabië op de tweede plek :)
Klopt. Maar als je kijkt naar bewezen oliereserves, dan staan vooral de Golf landen bovenaan (Saudie 279 miljard vergeleken met 55 miljard van de VS).
Voor een vliegtuig is er over van alles te praten
Ehh, je weet dat Qatar geen onderdeel van de Emiraten is?
Uw bent hetzelfde als de mensen die Chinezen, Japanners en Koreanen als hetzelfde zien...
Andere landen vinden ons moreel twijfelachtig, zo werkt globalisering en de consensus dat samen handelen uiteindelijk collectief voordeel oplevert.
Money talks. Hier zeuren we over landschapvervuiling en energieverbruik over datacenters. Daar kunnen ze ongelimiteerd hun gang gaan.

De Arabische staten zijn op zoek naar een wereld na de olie, en AI gaat daar (mogelijk) een belangrijke rol in spelen, dus niet zo gek dat ze daar nu veel geld tegenaan gooien.
Money talks. Hier zeuren we over landschapvervuiling en energieverbruik over datacenters. Daar kunnen ze ongelimiteerd hun gang gaan.

De Arabische staten zijn op zoek naar een wereld na de olie, en AI gaat daar (mogelijk) een belangrijke rol in spelen, dus niet zo gek dat ze daar nu veel geld tegenaan gooien.
Gewoon slim toch als land? Wetende dat je niet eeuwig op je zelfde inkomensbron moet gokken. Europa kan daar nog wel wat van leren, langetermijnvisie…

Overigens terecht dat er geklaagd wordt over datacentra. Die worden te makkelijk gebouwd

[Reactie gewijzigd door Pasteis op 17 mei 2025 23:04]

Europa heeft altijd zijn risico's verdeeld over heel veel industrieen en producten en diensten. Lange termijn visie is altijd doorzetten op al die fronten voor Europa. Dat is ook de kracht van Europa.

Wel zie je dat Europa inderdaad meer aan computer technologie moet werken. Zoals eigen ontwerpen processors maken, en die hoeven niet direct met Intel/AMD te concurreren. Maak een goed ontwerp (bijvoorbeeld 80% resultaat van Intel/AMD). En je past ze eerst toe in een aantal datacenters in midden Europa. Zo creeer je onafhankelijkheid en veiligheid. Later kan je ook processors gaan toepassen voor de overheden hun computers. Dan ben je als Europa goed bezig. Met een 2015 niveau processor (vergeleken met AMD/Intel) draaien de meeste applicaties vandaag de dag ook gewoon nog.

Een SA zie je dat ze ook falen op een andere weg inslaan. Bijvoorbeeld van Dubai een mega hippe stad maken waar iedereen heen wil. De stad staat er, de wereld wil er toch niet heen. Ze kunnen alleen wat rijken aan zich binden en een doorvoerhub zijn voor Europa - Zuid Oost Azie.
Doelde met gebrek aan visie, vooral op het feit dat er veel maakindustrie naar buitenland China gegaan is. Veel afhankelijkheid van Rusland was met gas en nu met technologie wederom een land waar je afhankelijk van bent... Of brter gezegd China en de VS. Terwijl de risico's nooit goed stevig onder de loep genomen zijn toen de verschuiving plaatsvond.

Prima voor op korte termijn, want je profiteert economisch, maar nu zie je dat het wel een pijnlijke afhankelijkheid heeft gemaakt waar je vanaf wilt. En het kost een hoop om dat recht te trekken.
tijd voor onafhankelijkheid door electrificering en weg te bewegen van hun inkomsten: zon en wind maakt al 40-60% uit van onze energie bronnen nu. Wie had dat 20 jaar geleden kunnen denken.
Het maakt toch maar 40-60% van de stroomvoorziening uit enkel? Dat is net geen 20% van de energievoorziening. Nog redelijk wat, maar van een heel andere orde.
De uae is al langere tijd bezig om hun afhankelijkheid van olie te verlagen. Zie oa toerisme. Ze worden ook steeds zelfvoorzienender.

Lijkt mij voor hun een goede zaak
Bedoeld uw het westen??
Echt uw verbergt uw r.... Genen niet
Is dit onder mom als je mee sponsers krijg je een 747 vliegen paleis.
Nee. Van die kist moeten de VAE al langere tijd af. Te zwaar en te duur. Stond al een paar jaar te koop.
Door deze nu cadeau te doen aan Trump levert het op de eindrekening juist geld op voor de VAE.
En dit gaat een duur cadeautje worden voor de USA indien deze kist daadwerkelijk omgebouwd moet gaan worden voor Trump.
https://www.theregister.c...esidents_trump_747_qatar/
Gigantische investeringen voor technologie die zwaar verouderd zal zijn wanneer de investeringen in infrastructuur en de uitbouw daar van klaar zijn.

Park zal ook gigantisch veel water nodig hebben voor koeling.

ik hoop dat de energie infrastructuur klaar is voor de desillusie uiteen spat, daar hebben ze nog wat aan.
5GW? Dat is bijna 44 TWh op jaarbasis en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van bijv. Roemenië. Het zou in één klap het verbruik van de VAE zelf met 30% verhogen.
Persoonlijk vind ik het lichtelijk obsceen om dat puur voor AI te doen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn