Perplexity brengt Sonar-api uit om AI-zoekmachine in software te integreren

Perplexity heeft de Sonar-api aangekondigd waarmee ontwikkelaars de AI-zoekmachine in hun apps en diensten kunnen integreren. Het bedrijf brengt twee versies van de api uit, waaronder een Pro-versie.

Met de Sonar-api kunnen ontwikkelaars de realtime AI-zoekmachine van Perplexity gebruiken voor hun apps en diensten. Vaak werken AI-chatbots op basis van trainingsdata, maar Sonar kan ook zoeken op het web, zegt Perplexity. De api is daardoor feitelijker en heeft meer autoriteit, zegt Perplexity.

De Sonar-api laat ontwikkelaars verwijzen naar bronnen en laat hen ook kiezen welke bronnen de zoekmachine gebruikt. De duurdere Sonar Pro-versie laat ontwikkelaars daarnaast 'in-depth, multi-step'-vragen beantwoorden. Omdat deze Pro-versie beter antwoord geeft, laat deze versie gemiddeld twee keer zoveel bronnen zien, zegt Perplexity. De Pro-variant heeft ook een groter contextvenster, waardoor de zoekmachine grotere 'en meer genuanceerde' vragen en vervolgvragen kan beantwoorden, zegt het bedrijf.

Ontwikkelaars zouden de api onder meer kunnen gebruiken om artsen te helpen met het doen van medisch onderzoek, zegt Perplexity. Het bedrijf geeft het voorbeeld van onderzoek doen naar vernieuwde richtlijnen of vergoedingen vanuit zorgverzekeraars. De api zou ook gebruikt kunnen worden als zoekmachine binnen andere apps, zodat bijvoorbeeld gebruikers tijdens het videobellen iets kunnen opzoeken.

Perplexity zegt dat de Sonar-api al beschikbaar was voor bepaalde bedrijven, waaronder Zoom, maar zegt de api nu ook breder beschikbaar te willen maken. Sonar Pro is per direct beschikbaar en kost 3 dollar per miljoen inputtokens, 15 dollar per miljoen outputtokens en 5 dollar per 1000 zoekopdrachten. Sonar is drie tot vijf keer goedkoper dan Pro. Het is niet duidelijk wanneer de reguliere Sonar-versie beschikbaar moet komen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-01-2025 • 11:45

15

Submitter: Fox

Reacties (15)

15
14
8
0
0
5
Wijzig sortering
Als we nou terug zouden gaan naar de periode 2010-2015 en kijken naar Google search en YouTube. Het werkte erg goed voor de alledaagse zoekopdrachten.

Nu zit het vol met "wellicht interesseert dit je, maar we laten niet zien wat je zoekt". Ik denk dat AI weinig toevoeging bied op het huidige algoritme. Alleen om meer vergelijkbare zoekresultaten aan te bieden..
Psst https://www.google.com/search?udm=14&q=tweakers (&udm=14)

[Reactie gewijzigd door McOrmick op 22 januari 2025 13:29]

Wat doet &udm=14 ?

Om een let-me-perplex-that-for-you te voorkomen heb ik het zelf maar gedaan:
https://www.perplexity.ai...le-MZvpYTDUQ9yKu9Mk740Frg

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 januari 2025 13:56]

UDM is 'bron' waarin wordt gezocht. Je ziet het aan de tab die openstaat als je de link hierboven aanklikt, die staat op "web" en niet "alle".
Misschien vind je Kagi een goed alternatief voor Google
Ik gebruik al een aantal jaren duckduckgo en de zoekresultaten zijn vaak wel goed. Zal er eens naar kijken
Mogelijk dat een goed taalmodel wel de kern van je vraag kan distilleren, en uit alle fud het antwoord (en bronverwijzing) kan vinden, zodat je dat niet zelf hoeft door te spitten.

Maar goed, de betrouwbaarheid van de bron is misschien lastiger voor de LLM om te beoordelen.
Ik zou zeggen: gebruik het eens een tijdje. Search via Perplexity.ai is 100x efficiënter dan via Google. Info uit meerdere bronnen gecombineerd, inclusief linkjes om na te lezen of het klopt. Soms wil je alle details, soms wil je even de korte versie. Tevens de mogelijkheid om alleen wetenschappelijke bronnen, socials, etc te selecteren om het antwoord op te baseren. Ik ben fan!

[Reactie gewijzigd door Helsie op 22 januari 2025 15:09]

De rechtszaak omtrent copyright overtredingen is nog maar net begonnen (bron) maar Perplexity sorteert met Sonar-API voor op een gunstige uitkomst (of trekt zich niets van copyright rechtszaken aan)
(of trekt zich niets van copyright rechtszaken aan)
Alle AI bedrijven lijken copyright maar onzin te vinden en trekken zich er niks van aan. Waarom zouden ze zich dan wel bekommeren om zo'n rechtzaak?
Perplexity is zo'n fijne LLM! Heerlijk om snel antwoorden te vinden, en eindelijk een AI die niet bang is om je tegen te spreken zodra je iets fout zegt
Perplexitie is erg fijn in een tijd wanneer je een antwoord zoekt via een normale zoekmachines, vaak clickbait krijgt door SEO. AI schiet hier imho vaak langs, omdat deze pagina's geen antwoord geven op de vraag.

Ook kan het lange (Wikipedia) pagina's samenvatten.

Dit was vroeger een minder groot probleem. Want er waren minder websites en pagina's waren wat korter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.