'Apple heeft moeite om AI op iPhones aan te passen voor Chinese markt'

Apple en Baidu zouden moeite hebben om hun AI-modellen te laten samenwerken, zodat die geïntegreerd kunnen worden in Chinese iPhones. De modellen hebben volgens ingewijden van The Information moeite met het begrijpen van prompts en het geven van accurate reacties.

AI-technologie moet in China eerst goedkeuring krijgen van de overheid, voor deze op de markt mag komen. Er geldt echter ook strenge AI-wetgeving in het land, waaraan producten moeten voldoen. Apple werkt daarom samen met het Chinese Baidu om Baidu's AI-bot Ernie 4.0 te integreren in iPhones.

Die samenwerking verloopt nog niet soepel, meldt The Information op basis van twee ingewijden. Niet alleen begrijpen de modellen elkaar niet goed, maar de belangen van de twee bedrijven lopen ook sterk uit elkaar. Zo wil Baidu vooral datagedreven antwoorden op prompts, waarbij data gebruikt wordt waarop het model getraind is. Apple wil daarentegen een meer gepersonaliseerd antwoord bieden op basis van iPhone-gebruikersdata. Ook wil Baidu volgens de ingewijden data van iPhone-gebruikers opslaan en analyseren, maar dat druist in tegen het privacybeleid van Apple.

De bedoeling zou zijn om Ernie 4.0 volgend jaar uit te brengen op Chinese iPhones. Of dat nog gaat lukken, is onbekend.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

05-12-2024 • 08:39

27

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (26)

26
23
13
1
0
5
Wijzig sortering
Ik vermoed dat er in de toekomst nog weinig iphones zullen verkocht worden in China. Wellicht het achterliggend doel vd Chinese overheid, in een handelsoorlog.
Misschien moeten bedrijven eens gaan inzien dat telefoons ook prima zijn zonder alle AI meuk, waar heel veel mensen NIET op zitten te wachten. Maar gezien telefoons tegenwoordig steeds meer uitontwikkeld lijken te zijn, zoekt men maar een alternatief om toch vernieuwend over te komen.

Ik ben overigens een groot fan van AI, maar ben zeker geen fan dit standaard mee te laten installeren met een OS. Laat deze keuze lekker aan de gebruiker zelf over.
Hoe kom je erbij dat "veel mensen NIET zitten te wachten op AI meuk"?
Met name de oudere generaties heb ik regelmatig horen klagen dat computers dom zijn. Ik heb juist het idee dat iedereen zit te wachten op computers die je taken uit handen nemen of ervoor zorgen dat ze makkelijker zijn om te bedienen. Het is niet voor niets dat de groep die roept "ik heb geen smartphone nodig, ik wil alleen maar bellen" zo goed als is uitgestorven, net als de groep die roept "nou, ik heb geen mobiel nodig, ik heb thuis een antwoordapparaat".

AI is overigens veel meer dan "ChatGPT in combinatie met Siri". Het is ook het verbeteren van de kwaliteit van je camera en microfoon, het vertalen, samenvatten en verbeteren van teksten, het indexeren van opnames die je gemaakt hebt en het slim categoriseren van je foto's en mail. Als je nu denkt "dat vind ik juist irritant" dan is dat waarschijnlijk omdat de implementaties op dit moment vaak nog tegenvallen, maar dat is reden te meer om door te ontwikkelen.
Daarnaast is het ook niet zo dat ieder model hetzelfde is en altijd in de grote boze cloud draait en je privacy opslurpt: als je kijkt naar bijvoorbeeld de modellen die Apple publiceert (andere bedrijven doen dat ook) dan zie je dat er ook modellen zijn die specifiek bedoeld zijn om lokaal op je telefoon te draaien. Zie: https://huggingface.co/apple

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 5 december 2024 12:40]

Ben ik met je eens... maar ik kan ook begrijpen dat het voor fabrikanten bijna niet te doen is om allerlei versies van een toestel uit te brengen waar zaken als AI niet op staan e.d. Wat al enorm zal helpen is eenvoudige methodes op telefoons om zaken die je niet wil gebruiken, zoals AI en spraakassistenten etc, in een duidelijk overzichtelijk menu kan in- of uitschakelen. Nu moet je vaak op zowel Android als iOS door allerlei hoepels springen om het uit te schakelen, als het al uitgeschakeld kan worden omdat bepaalde zaken ook door het hele OS geïntegreerd zijn en dan functionaliteit "stuk" gaat wat eigenlijk prima zonder zou kunnen functioneren.
Ik weet niet, maar misschien zijn wij te oud? Mensen van vroeger vonden een telefoon ook niks, en nu heeft iedereen en zijn kind er één. Zou ook wel zo met AI zijn in de toekomst.
Mwah, ze kunnen ook de AI-onzin uit hun Chinese iPhones halen. Ze draaien ook al aangepaste infrastructuur voor iMessage daar en verbergen de Taiwanese vlag-emoji, dus er is al een systeem om hun OS anders te laten werken in China.

Het zou jammer zijn als het er later komt, maar het is niet alsof mensen iPhones niet kopen om deze onzin. Hier in Europa komen zo vaak features later (of niet) uit.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 5 december 2024 08:57]

Maar ik denk dat Aziaten nieuwe features meer verwelkomen dan Europeanen, en bovendien, privacy is daar niet zo een ding.
Ik hoop het. Ik zou graag weer een Huawei toestel willen. Nu ze een derde OS (Harmony Next) aan het ontwikkelen zijn, lijkt het me ook een hele interessante alternatief voor iOS en Android.
Veel geluk als je bankzaken wilt doen op je telefoon. Ik vrees dat het wel eens lang zou kunnen duren voor Belgische/Nederlandse banken een app daarvoor gaan ontwikkelen.
Waarom vermoed je dat?
Ik denk dat de belangrijkste reden om er een te kopen nog steeds is dat je een Westers statussymbool in handen hebt. Een iPhone heeft weinig meer te bieden dan de vele alternatieven die in China te verkrijgen zijn, die veel goedkoper zijn.
De meeste iPhones worden nog steeds in China gemaakt. Wanneer de Chinese overheid de verkoop in China zou ontmoedigen, beperken ze daarmee ook de productie van die toestellen in China, waarmee ze hun eigen economie treffen. Er zullen er wel extra toestellen van Chinese merken geproduceerd worden, maar het wegvallen van de Chinese markt zal Apple er misschien toe brengen om de productie helemaal naar Vietnam en India over te hevelen.
Wel raar dat het woord 'begrijpen' gebruikt wordt. AI-modellen zijn niet menselijk (wel door mensen gemaakt), en AI heeft daarom geen 'begrip' (ratio, emotie). Het is puur wiskunde (statistiek, kansrekening) die data bij elkaar brengt uit een veel groter geheel. AI wordt ook niet slimmer, maar meer accuraat, als ook de data meer accuraat wordt (mede door feedback van de gebruikers). In die zin zou een tech site iets objectiever over AI mogen schrijven en AI geen menselijke eigenschappen toe moeten dichten, want die heeft AI niet.

Volgens mij is dit veel meer - ik baseer me louter op dit artikel - een softwarematig integratieprobleem. Of biassed modellen, waar een Aziatisch model wellicht anders in elkaar steekt dan een Amerikaans model. Dat laatste is speculatie van mijn kant.
Ik snap ook niet zo goed waarom er niet gewoon een nationaal AI model is waarop je verder kunt borduren als bedrijf, zodat je altijd voldoet aan wetten en regels in dat land. Je omschrijft het perfect. Kunstmatige intelligentie bestaat dan ook niet, wel supersnel rekenvermogen.
Pro-actief toezicht op AI-modellen in China. Best een goed idee eigenlijk.
Hoezo heeft Apple nog steeds een markt in China?

Aan de andere kant: in China wordt al jaren meer gedaan met taal en kunstmatige intelligentie. Het typen van Chinese karakters zou daar best veel gebruik van maken.

Tel daarbij dat de Chinese overheid en het Chinese volk elk hun eigen idee en inzicht hebben op kunstmatige intelligentie, wat ongetwijfeld weer anders is dan hoe Apple het implementeert.
Natuurlijk. Want als je aan de AI op je iPhone vraagt wat er gebeurde tijdens de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede wil je natuurlijk wel dat het juiste antwoord - de propaganda van de CCP - gegenereerd wordt.
ik zit niet te wachten op AI die mijn zinnen herschrijft.
De manier zoals je typt is ook je persoonlijkheid
Apple zal wel moeite hebben om aan censuur eisen van de overheid te voldoen. Voor de vragen over bijvoobeeld de Tiananmen Square Protests, Taiwan of de protesten in Hong Kong mag de AI wel een antwoord geven, maar geen antwoord dat de overheid niet bevalt. Maar Apple zal censuur toepassen en meewerken, net als ze bijvoorbeeld AirDrop onmogelijk maakten tijdens de protesten. Ze willen natuurlijk gewoon producten blijven verkopen in China...

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 5 december 2024 16:38]

Niemand heeft gevraagd om 'AI'. Laten we stoppen met deze ongein op je mobiel. Een mobiel is een communicatie apparaat. Naar mijn mening is communicatie uniek en persoonlijk. Een taal model hoeft niet te bepalen wat goede taal is en wat niet. Waarom moeten we technologie mengen in elke aspect van ons leven?
Omdat er toch een best grote groep mensen is die dit wil. Ik hoor zelf niet bij de groep. Maar op het werk zie ik het nu ook. Ineens wil men allerlei zaken met AI. Zaken die al lang kunnen zonder AI, maar ... dan moet je een beetje kennis en kunde hebben en er wat moeite er voor doen.
Wat het dan nog eens extra moeilijk maakt is de kosten van AI onderbelicht zijn. Word veelal gezien als gratis, terwijl het waarschijnlijk al onze milieudoelen onderuit gaat halen.
Ja, dit is het iedereen is zowat bezig met ai, zelfs de man in het magazijn is aan knutselen ermee(Al is het prive voor de lol effe tussen door).
Ik doe er zelf echt helemaal niks mee, heb chatgpt nog niet eens 1 keer bezocht. Wel eens gezien bij sommige wat ze ermee doen. en vind het prima zo.

Zeg niet dat ik AI nooit gebruikt heb, want het zit soms natuurlijk ergens in verwerkt zoals de ps5 pro(Maar heb je geen controle over).
Maar ook dingen uit foto's etc halen, gebruik ik niet, laat lekker zitten die plek op de foto.
Of na de website of app van chatgpt gaan doe ik niet(Gebruik siri of een andere spraak assistent ook niet staat uit)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 5 december 2024 11:52]

AI had daar vast een beter leesbare tekst van kunnen maken :+
Er zitten wel voordelen aan vind ik. Mits je het gebruikt waar een LLM voor bedoeld is, namelijk taalmanipulatie. En niet als vraagbaak/orakel of voor ingewikkelde beredeneringen. Want het denkt niet echt en het is ook helemaal niet bedoeld om broninformatie op te lepelen.

Maar voor het werken met talen is het wel uitstekend geschikt. Ik werk veel met andere talen die ik niet zo goed spreek en ik gebruik het vaak om te vragen naar alternatieven als ik een woord niet goed vind klinken.

Bijvoorbeeld: Toen ik Google Translate vroeg om "You are very committed" te vertalen naar het Spaans, kreeg ik "Eres muy compromido". Dat kan wel maar het betekent naast committed ("toegewijd") ook compromised ("gecompromiteerd"). Dat woord heeft een dubbele betekenis en dat kan vervelende misverstanden veroorzaken. Dan vraag ik dat gewoon aan een LLM en die geeft me een alternatief woord, in dit geval "dedicado". Zo kan je misverstanden voorkomen.

Als je dat zelfde met google translate wil doen is het veel lastiger.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 5 december 2024 09:10]

Naar mijn idee is het gevaar van AI dat mensen de bron van de informatie niet meer zelf gaan checken: op welke bronnen is het antwoord van de AI gebasseerd? Dus men gaat blind vertrouwen op AI, deels uit naieviteit en deels uit luiheid.
Bekijk eens wat controversiele zoektermen (bepaalde vaccinaties, landen in oorlog, abortus, politiek leiders, politiek leiders die voor dictator worden uitgemaakt etc) in Google search, Brave, Startpage, Yandex. De zoekresulaten verschillen namelijk behoorlijk.

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 5 december 2024 15:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.