Apple Intelligence is in bèta iOS buiten VS te gebruiken, niet in EU

Apple Intelligence is in de nieuwste bèta van iOS 18.1 te gebruiken als de regio niet op de VS staat. De taal moet nog steeds op Amerikaans Engels staan en Apple Intelligence werkt nog steeds niet in de EU.

In de releasenotes van de derde bètaversie van iOS 18.1 staat dat de regio niet langer op de VS hoeft te staan, meldt 9to5Mac. Dat wijst erop dat Apple mikt om de diensten ook buiten het eigen land uit te brengen. De functies blijven onbeschikbaar in Europa, omdat Apple niet wil voldoen aan de DMA-wetgeving. Die wet perkt de macht van grote techbedrijven in en Apple heeft zich vaak uitgesproken tegen die wetgeving.

Hoewel de functies dus bruikbaar worden als gebruikers de regio op een land buiten de VS zetten, is de enige ondersteunde taal Amerikaans Engels. Het is onbekend of en wanneer Apple precies meer talen gaat ondersteunen. Apple Intelligence zit in iOS 18.1, een versie die vermoedelijk later dit jaar uitkomt. De iPhone 16-serie komt uit met iOS 18.0. De fabrikant kondigt zijn nieuwe iPhones hoogstwaarschijnlijk aan tijdens een evenement op 9 september.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-08-2024 • 19:26

69

Submitter: eprillios

Reacties (69)

69
66
31
3
0
21
Wijzig sortering
Na het lezen van dit artikel is mij nog niet duidelijk geworden waarom Apple Intelligence in strijd is met DMA-wetgeving en waarom Apple daar niet aan wil of kan voldoen.

Iemand meer context?

[Reactie gewijzigd door Erik1337 op 29 augustus 2024 19:58]

Gaat erom dat Apple Intelligence volledig geïntegreerd is met iOS en Apples eigen platform. Met DMA is er een mogelijkheid dat Apple dit niet mag doen. Het is niet perse in strijd met DMA maar er is een mogelijkheid tot. En dan moet Apple iOS en Apple Intelligence mogelijk open stellen voor third party developers zodat je ipv Apples LLM ook LLMs van andere fabrikanten kan gebruiken zoals bijv Galaxy AI or Google AI modellen. Dus toegang geven tot Apple Intelligence, dus de informatie van de gebruikers en op deze manier krijgen fabrikanten zoals Google en dergelijke dus 100 procent toegang tot je iOS device zoals Apple Intelligence het heeft. En waar Apple Intelligence alles lokaal verwerkt en van jouw gedrag leert, kunnen fabrikanten zoals Google dus alle informatie naar hun eigen servers sturen en verwerken.

Dus zolang deze discussie geen definitief antwoord heeft is het makkelijker en goedkoper om Apple Intelligence gewoon niet in de EU uit te brengen.


Moet trouwens verder bij worden gezegd dat Apple Intelligence wel leuk spul is en best leuk werkt in samenwerking met Xcode. Maar ik heb het vergeleken met een GPT die ik zelf in elkaar heb geflanst en 20-30 PDFs over Swift development heb gegeven en dat werkt toch wel stuk beter dan Apple Intelligence.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 29 augustus 2024 19:42]

dus de informatie van de gebruikers en op deze manier krijgen fabrikanten zoals Google en dergelijke dus 100 procent toegang tot je iOS device zoals Apple Intelligence het heeft.
Mitst iemand er zelf bewust voor zou kiezen om de diensten van derden te gebruiken, in plaats van die van Apple.

Dus iemand die geen AI van Google of andere zou gaan gebruiken op een iPhone, en alleen die van Apple zelf gebruikt, zou hier geen last van moeten hebben.
Dus zolang deze discussie geen definitief antwoord heeft is het makkelijker en goedkoper om Apple Intelligence gewoon niet in de EU uit te brengen.
(persoonlijke mening)

Als ik weer eens naar iOS zou overstappen (recent terug bij Android) zou ik dit niet eens erg vinden, ik heb geen behoefte aan AI.

(einde persoonlijke mening)

Maar dat ben ik, het blijft zonde dat het niet voor anderen die het wel willen gebruiken, beschikbaar is.

Aan de andere kant het is Apple zelf die het blokkeert vanwege de EU regels, aangezien AI van oa. Microsoft, Google, Samsung ect hier wel beschikbaar zijn.

Waar ik vooral naar benieuwd ben is wie het langste volhoudt, Apple of de EU.

Want in de belangrijkste markt voor Apple (de VS) is het allemaal gewoon beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 29 augustus 2024 19:53]

Mitst iemand er zelf bewust voor zou kiezen om de diensten van derden te gebruiken, in plaats van die van Apple.
Wat je dan krijgt is zn melding als "Vraag developer niet te tracken" dus je hebt dan geen mogelijkheid meer dit werkelijk uit te zetten. Dus als jij bijvoorbeeld Galaxy AI LLM zou willen gebruiken op Apple Intelligence maar niet je persoonlijke informatie zoals bijvoorbeeld je iPhone gedrag willen versturen dan heb je die keuze dus niet meer.
Dus iemand die geen AI van Google of andere zou gaan gebruiken op een iPhone, en alleen die van Apple zelf gebruikt, zou hier geen last van moeten hebben.
Uiteraard.
Als ik weer eens naar iOS zou overstappen (recent terug bij Android) zou ik dit niet eens erg vinden, ik heb geen behoefte aan AI.
Van mij hoeft het allemaal ook niet perse. Ik gebruik vooral GPT voor het herschrijven van mijn artikelen en mn video scripts omdat ik geen native engelse spreker ben. En soms voor programmeerwerk als ik iets bijzonders of iets exotisch aan het uit proberen ben. Maar Prive geen enkel behoefte aan. Ik ben meer bang dat gewoon het gevoel of de ziel van veel dingen verdwijnt door AI. Ik was laatst op zoek naar een iOS developer en zijn sollicitatie was volledig met AI geschreven. Het is echt zo zielloos..
Aan de andere kant het is Apple zelf die het blokkeert vanwege de EU regels, aangezien AI van oa. Microsoft, Google, Samsung ect hier wel beschikbaar zijn.
Andere discussie. Microsoft heeft bijvoorbeeld sommige CoPilot functies teruggetrokken vanwege privacywaakhonden en klachten. Verder is Apple Intelligence qua opzet heel anders het exclusief met Apple platformen werkt en echt op OS level geïntegreerd is. Zowel op Windows als op Android kan je gewoon je eigen ding installeren wat je wilt met alle potentiële gevolgen van dien. En met Apple Intelligence gebruik je gewoon Apple.
Waar ik vooral naar benieuwd ben is wie het langste volhoudt, Apple of de EU.
Mwa overheden kunnen bedrijven vrijwel niet verplichten om iets wel op hun markt uit te brengen. We zijn gelukkig een vrije markt economie dus als Apple of MS of Google iets niet uit wilt brengen in de EU dan hebben die bedrijven die vrijheid gewoon.

Het gaat denk ik uiteindelijk ook niet om wie het langste volhoudt maar over risico en baten analyze. Worden wij EU burgers er slechter van als geen toegang hebben tot een bepaald product? Waarschijnlijk niet.

Is het goedkoper om het gewoon niet uit te brengen in de EU? Of zou het uitbrengen van een product die aan de regels voldoet genoeg opbrengen? Ja dan komt er aangepast product, nee? Dan wordt het product gewoon niet gelanceerd.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 29 augustus 2024 20:24]

De EU is (edit: een van de) de grootste afzetmarkt van Apple. Ik twijfel er niet aan dat de EU zal overwinnen - net zoals de EU die Apple eerder gedwongen heeft USB-C verplicht te gebruiken en sideloading toe te staan.

[Reactie gewijzigd door Erik1337 op 30 augustus 2024 12:51]

Mijn mening over side loading op iPhones terzijde (die mening varieert)

Apple die geen USB-C op de iPhone wou gebruiken vond ik persoonlijk absurd (netjes uitgedrukt)

Aangezien diezelfde Apple zonder dwang USB-C op hun iPads (sinds 2018),Macbook (sinds 2015) en Macs gebruikte, voordat de EU over de iPhone begon.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 29 augustus 2024 20:08]

Apple is dan ook een van de hoofdontwikkelaars van USB-C en is een van de grootste aanjagers van die markt geweest op PC/Laptop. Apple was ook niet anti-USB-C ofzo.

Lightning was voor iPhone alleen eigenlijk best superieur (de overdrachtsnelheid boeide niet veel, bijna niemand gebruikt het daarvoor en anders is er AirDrop en dergelijken) en alle accessoires van de afgelopen 10+ jaar zijn er compatible mee. Apple had daarnaast beloofd, ironisch genoeg na eerdere kritiek over veranderende poorten (en al het gelazer met tig micro, mini, etc plugs), het uit m’n hoofd minstens 15 jaar te laten bestaan. Dat hebben ze net niet gered, maar dat is dan overmacht. Afijn.
Apple hun gedrag terzijde, puur als connctor vond ik lightning ook fijner dan USB-C.

Betekend niet dat ik USB-C slecht vind, gewoon algemene mening over beide.
USB-C met het stekkertje als male i.p.v. omgekeerd (dus zoals bij lightning) zou wmb al een heel groot voordeel hebben opgeleverd en zou ik me er ook minder aan ergeren dat Lightning van de iPhone gehaald is. Ik vind het jammer dat ze dat niet gedaan hebben. Bij male plugs sloop je 9 van de 10 keer hoogstens de kabel als je er over struikelt of wat dan ook, terwijl bij de female plugs het de poort is die op z'n lazer krijgt; en die is net iets minder makkelijk te vervangen.
Ik heb niks tegen Lightning. Maar de iPhone versie was traag en voor mij nog belangrijker: andere apparatuur zoals mijn MacBook kan ik opladen via usb-c. Ik vind het wel erg prettig om
Alles op te kunnen laden of aan te sluiten met één kabeltje, zeker als ik niet thuis ben. Dat laatste helpt ook als ik in een Android omgeving ben.
Het grote probleem van USB-C is dat het dus géén standaard is. Ik grijp dagelijks al mis met kabeltjes die alleen geschikt zijn om te laden (maar weer niet snélladen..) in plaats van dat ze ook data kunnen ondersteunen .. het is een stekkerformaatje maar geen standaard in de zin van 'je weet wat elk kabeltje ermee kan doen'.
Ja dat klopt, dat is altijd al een probleem geweest; vooral met micro-USB e.d.. Het verbaasde me laatst in een medische context nog hoe vaak mensen blijkbaar tegen charge-only kabels aanlopen. "Heb een kabel gekocht, heb het apparaat ingeplugd, maar de computer herkent hem niet.", en dan blijkt het een power-only kabeltje te zijn. Tijdens productie moet dat echt slechts een paar cent schelen. De enige usecase die kan bedenken voor power-only is vanuit security oogpunt, maar dat verkoop je toch niet in een supermarkt!? :P
In productie zal het een paar cent per meter schelen maar vergeet niet dat kilometers aan kabel snel aantikt ;)

Daarnaast is een laadkabel niets meer dan 2 draadjes, voeg je daar data aan toe dan ga je aan de haal met certificeringen… hoe snel is ie, welke rating krijgt ie en dus welk label komt erop.

Een hoop supermarkt/tankstation merken willen daar waarschijnlijk niet mee bezig zijn of marges gewoon zo groot mogelijk pakken omdat als je hem daar koopt er een ‘noodgeval’ is en ze daar met hun 12,- per kabeltje er wel doorheen krijgen
USB-C is wel een standaard: voor de aansluiting. Net zoals USB-A of -B. Dat iets USB-C is, zegt niets over snelheid en ondersteunt vermogen.
En daarom is het ruk. Lightning was vele malen beter dan dat gare USB-C...
Beetje oftopic:

Waarom absurd? Naar mijn mening is de lightning aansluiting beter dan USB-C als ik puur kijk naar de aansluiting. Goed, de USB specificatie bied een hoop meer potentie waar de iphoen wellicht gebruik van kan maken. Maar in feite staat dat los van de connector zelf.

[Reactie gewijzigd door rickie19 op 29 augustus 2024 20:59]

De VS is met afstand de belangrijkste markt voor Apple.

Europe (incl. VK, Rusland, Zwitserland, Noorwegen en het Midden Oosten) en Greater China zijn de twee overige grote markten.

Apple rapporteert niet over de EU. Ze hebben wel aangeven dat de EU maar voor 7% meetelt in de wereldwijde App Store omzet.
Overwinnen waarin? Als Apple het hier niet beschikbaar wil maken, dan komt het er ook niet. Dat is geen gevecht meer. Ik snap de comments over een gevecht en overwinnaars dan ook niet zo goed. Dit is geen strijd, Apple beschouwt het voor dit deel simpelweg voor nu als verloren. Ze hebben wel gezegd dat ze het heroverwegen als de wet op 2 punten duidelijker wordt (niet eens perse aangepast, maar dat er zekerheid is voor Apple waar ze aan toe zijn), we moeten zien of de EU dat wil doen; maar dat is geen strijd imo. Dat is eerder een soort ruling aanvragen om duidelijkheid te krijgen of iets wel/niet mag voordat je het doet, wat heel normaal is als een wet multi-interpretabel is of wanneer er nog geen jurisprudentie is.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 augustus 2024 21:18]

Er is altijd al een strijd met de wetgevende macht en machtige techbedrijven. Apple heeft tevergeefs sideloading proberen tegen te houden maar dat is niet gelukt.

Ook het (al dan niet tijdelijk) weghalen van een feature is simpelweg een manier om druk uit te oefenen. Uiteindelijk zal het er wel komen.
De EU is de grootste afzetmarkt van Apple.
As of the third quarter of fiscal year 2024, the Americas held around 44 percent of the revenue, whereas Europe came in second with roughly over 25.5 percent. Apple's revenue tends to be the highest in the first quarters of every financial year (October to December), when the holiday seasons take place.5 aug 2024
Bron: Statista
Dus Noord- en Zuid-Amerika samen hebben 44% en Europa 'slechts' 25,5%.
Ik denk dat wanneer je Noord-Amerika af zou zetten tegen Eurazië, dat 'wij' veruit de grootste zouden zijn.
Wanneer ze Zuid-Amerika erbij halen en zo een grotere afzetmarkt hebben dan Europa, denk ik dat Europa een grotere afzetmarkt is dan de VS.
Vraag is of ze UK bij EU tellen of niet …
Volgens de laatste cijfers 24% van de net sales. Niet echt de grootste afzetmarkt.
Wanneer je als EU bijna een kwart van de wereldomzet haalt, dan ben je niet bepaald de kleinste afzetmarkt. Wanneer de EU de derde zou zijn, zou er voor de rest van de wereld maar zo'n 20 over zijn.
Dus niet de grootste, maar wel één van de belangrijkste.
Heb je er een bron voor dat EU de minste populatie heeft dat Apple producten kan permiteren?
Open Source LLM's kun je lokaal draaien. 0% bemoeienis toezicht en 100% privacy.
Hoe gaat dat dan op Android? Heb je daar vrije LLM keuze? Gezien Google wel gewoon AI in de EU heeft uitgebracht.
Ja ik weet niet precies Of Google het toestaat om eigen LLM te kiezen. Ik ben geen Android developer. Maar de Android LLM Inference API die je zelf kan implementeren in apps staat wel toe dat je vrije keuze hebt in LLMs.

Onder andere Gemma 2B, Phi2, Falcon en StableLM worden door Inference API ondersteund. Google gebruikt zelf Gemini on Device en Samsung gebruikt een LLM dat deels is gebaseerd op Vertex AI.
een GPT die ik zelf in elkaar heb geflanst en 20-30 PDFs over Swift development heb gegeven en dat werkt toch wel stuk beter dan Apple Intelligence.
Wil je hier iets meer over vertellen? Is de context window zo groot dat je zo veel er in kon doen, heb je een bestaande LLM gefinetuned, of echt helemaal een nieuwe opgemaakt met een grote dataset?
Ik heb gewoon zeg maar ChatGPT premium. Dat laat je zelf GPTs maken en optimaliseren voor een bepaalde workload.

Hoe het werkt is dat je het een naam en een beschrijving geeft en dan kan je zelf resources toevoegen. Het liefst in PDF formaat en voor code interpreters kan je ook Epub gebruiken. Dus ik heb een GPT geoptimaliseerd voor Swift door er PDF files aan toe te voegen over Swift 5, SwiftUI, UIKit, SceneKit, CoreML, Core Data, SwiftData, XCTesting, en vrijwel een berg andere Apple frameworks. Zelf PDF bestanden gemaakt met artikelen van Apple developers documentatie en onderzoeken die ik over de jaren verzameld heb. Ook 3 PDF bestanden met 500 code examples van hoe ik zelf programmeer en ook de reden waarom en hoezo het er op een bepaalde manier uitziet. Dus beetje als template zodat als het code genereert dat de code op mijn manier van programmeren lijkt.

Initieel geef je het dus de opdracht om de resources die je hebt toegevoegd te gebruiken als resource of bron voor de vragen die je hebt of de code examples die je nodig hebt en waar nodig up te daten wanneer de Swift resources ouder zijn dan de datum tot wanneer ChatGPT getraind is.

En GPT interpreteert de informatie relatief juist en ik krijg met mijn GPT betere swift code dan met reguliere ChatGPT 4o, en dat komt omdat ik da up to date resources heb toegevoegd.

Een andere GPT die ik heb gemaakt is ook met resources van Swift en een bepaalde Artikel layout voor mn website en die helpt me dan met het herschrijven van mijn Swift artikelen omdat engels niet mijn native language is. En die schrijft dan in de layout die ik wil.

Volgende GPT die ik aan het plannen ben is een GPT die me kan helpen met het schrijven van video scripts voor mn YT kanaal over Swift and Objective C. Dus ook met bepaalde soort resources specifiek voor die workload en een template hoe een script eruit ziet en dan ook meerdere text examples met hoe ik meestal praat zodat hij het script meer als mij kan laten klinken.

Moet wel bij gezegd worden dat GPT geen vervanger is van een developer. Er is echt heel veel dat GPT niet begrijpt en ik wel en als GPT het niet begrijpt dan maakt die werkelijk flinke fouten.
En toch is het gek, want er zijn nog veel meer zaken waarin dit zo werkt (heel iCloud bijvoorbeeld). Maar goed, het scheelt geld. Zo hoef ik dus geen nieuwe iPhone 17 te kopen met alle overkill aan AI specs die we toch niet kunnen gebruiken.
Je brengt het nu uit en over 3 jaar heeft de EU er 500 regels over die allemaal goedbedoeld zijn, maar voor Apple waarschijnlijk teveel moeite om allemaal aan te voldoen, vooral omdat het ze niet echt veel oplevert. Ze zeggen liever: als jullie (gebruikers) deze features willen ga maar klagen bij je overheid.
Ik ben juist wel blij met de regeltjes van de eu...

Eindelijk wordt er wat aan de macht van de big tech bedrijven gedaan. Prima. En nodig hebben we het allemaal niet
Tof dat jij voor anderen beslist wat we wel/ niet nodig hebben. Toont de authoritaire gedachtegang maar weer eens aan.
De EU bepaalt voor haar burgers dat die privacy nodig hebben en dat wanneer Apple niet aan kan tonen dat de privacy van die burgers gewaarborgd blijft, ben ik bij dat de EU beslist dat deze AI niet door de beugel kan.
Ik zou liever hebben dat de EU niet voor mij beslist en mij behandelt als een domme kwast die daar geen kennis van zal hebben.
Ik denk dat het merendeel van de EU-burgers willen dat er iemand op hun privacy let, omdat ze weten dat ze zelf de verleiding niet kunnen weerstaan om al die leuke dingetjes te proberen.

Dat jij volledig geïnformeerd over alle risico's, bewust de beslissing neemt om je eigen privacy te grabbel te gooien betekent nog niet dat je de privacy van de rest van de EU-burgers dan ook maar te grabbel moet gooien. En misschien ben je je niet goed bewust van wat je te grabbel gooit en moet je tegen jezelf beschermd worden, wie zal het zeggen?

En wie weet wordt niemands privacy door Apple te grabbel gegooid, maar hebben ze nog even de tijd nodig om alle documentatie op te stellen die nodig is om de EU daarvan te overtuigen.

[Reactie gewijzigd door CivLord op 30 augustus 2024 16:21]

Het is net dat de EU zou willen dat Apple de deur openzet en dus uw Privacy mogelijks in het gedrang komt 🤦‍♂️
Nee, Apple heeft nooit gezegd dat deze feature niet in de EU beschikbaar komt. Het lijkt me waarschijnlijker dat ze het eerst zo doen en later een API openstellen zodat het ook in de EU kan.
Apple Intelligence an sich is niet in strijd met de DMA. Maar Apple (iPhone) moet, in haar rol als Poortwachter, zich meer openstellen voor concurrentie en inzicht geven in haar algoritmes.

Dat wil Apple niet en daarom brengen ze het niet uit in de EU.

Apple gaat de strijd aan. We zullen zien hoe lang ze dat volhouden of dat de EU gaat toegeven, wat me onwaarschijnlijk lijkt.
Je moet de EU een beetje zien als je ouders (metaforisch).

Die weerhielden je ook van alle leuke dingen tijdens je jeugd. Toen dacht je ook dat je alle wijsheid had en dat je ouders er niets van snapten.

De tien grootste techbedrijven hebben zo gigantisch veel miljarden te besteden en hebben maar één doel. De klanten verslaafd maken aan hun producten om uiteindelijk de aandeelhouders tevreden te houden.

Jouw reactie past precies in hun straatje.

Apple geeft echt geen donder om jou als klant. Ze houden je een mooie worst voor. Alleen om jouw euro’s af te troggelen. Daarnaast hebben deze tech-bedrijven een gruwelijke hekel aan overheden want die zijn toch alleen maar incompetent en maken het geld verdienen onnodig moeilijk.

Met hun miljarden bespelen ze de publieke opinie om zo hun zin te krijgen zodat ze hun miljarden binnen kunnen blijven harken om zo de aandeelhouders tevreden te houden.

En de burgers maar vadertje staat (lees EU) de schuld geven dat ze hun mooie speeltjes niet krijgen.

Wil je echt leven in een wereld die geregeerd wordt door een handvol gruwelijk rijke bedrijven met maar één doel: de aandeelhouder.
Volgens mij heb ik zelf nog altijd de keuze om producten of diensten van een bedrijf wel of niet af te nemen, ik heb de EU niet nodig om te bepalen wat goed voor me is.

Natuurlijk begrijp ik wel dat techbedrijven de facto de macht aan het overnemen zijn en dat dat een slechte zaak is. Maar ik betwijfel of het antwoord ligt bij politici die er nog minder verstand van hebben.

Daarbij komt, dat politici zeer zeker niet het beste met mij voor hebben. Die hebben ook maar 1 belang: herkozen worden of een nog hogere functie met nog meer macht.

Mijn ouders hebben mij zeker weerhouden van leuke dingen in mijn jeugd. Maar zij deden dat, omdat ze daadwerkelijk mijn belang voorop hadden staan. Politici, zeker die in de EU, hebben dat niet.
Volgens mij heb ik zelf nog altijd de keuze om producten of diensten van een bedrijf wel of niet af te nemen, ik heb de EU niet nodig om te bepalen wat goed voor me is.
Dat zal elk kind wat zijn zin niet krijgt ook over zijn ouders zeggen, is het nog niet meteen waar :)

Overigens voedt de EU (in dit geval) de burgers niet op maar de bedrijven, dat kan je als burger wel merken maar is dus niet op jou gericht. Het gaat dus gewoon niet om jou (of mij) :)
Na het vaak tegendraads gedrag is het volgens de metafoor toch op zijn pootjes terecht gekomen blijkbaar!
Er IS al keus: mensen die Google's spulletjes willen gebruiken, kopen een Android toestel.
Ik zie het probleem ook niet zo.
Wil je perse AI dingetjes gebruiken, dan kun je toch ook naar Android switchen? Keus zat... :+
De EU wil dat de privacy van gebruikers gerespecteerd wordt en dat auteursrechten van het trainingsmateriaal gerespecteerd worden. Wanneer Apple niet duidelijk kan of wil maken dat dat het geval is hebben ze in de EU een probleem. Dat hij dat niet belangrijk vindt is een jij-probleem, maar gelukkig voor de rest van de EU-burgers wordt er wel over hun belangen gedacht door de EU.
Ik vind dat wel belangrijk, maar ik vertrouw erop dat Apple netjes met mijn privacy omgaat. Totnutoe hebben ze dat altijd gedaan, het is een belangrijk verkoopargument voor hun producten t.o.v. de concurrentie. dus ik heb geen reden om te denken dat ze dat nu met hun AI ineens niet meer doen.

Daar komt dus bij dat ik geen EU nodig heb om die keuzes voor mij te maken, ik kan daar prima zelf over nadenken. Gezien mijn reacties massaal worden gedownmod zijn de meeste Tweakers het niet met mij eens, dus blijkbaar hebben anderen liever wel dat iemand anders de keuzes voor ze maakt.
Ik wil dat iemand mijn keuze om mijn privacy te beschermen af kan dwingen.
Wanneer Apple netjes met jouw en mijn privacy omgaat, dan zal het ze geen moeite kosten om dat aan de EU te bewijzen, om zo alsnog de dienst binnen de EU aan te kunnen bieden.
Wanneer ze dat niet aan kunnen of willen tonen, dan gaan ze waarschijnlijk toch iets minder netjes met de privacy van hun gebruikers om dan ze doen voorkomen.
Ook de andere grote namen, zoals Google, Meta en Microsoft zeggen dat ze netjes met de privacy van hun gebruikers omgaan, maar bij hen is gebleken dat ze daar zo nu en dan ietsjes losjes mee om gaan. Daarom verlangt de EU dat alle grote bedrijven (ook die die iets betere met de privacy om lijken te gaan of nog niet gepakt zijn op inbreuken) aan moeten tonen dat ze aan bepaalde standaards voldoen. Dat jij Apple op hun blauwe ogen gelooft, is moeilijk in wetgeving te vatten.
Ik dacht dat Apple samen werkte door open AI te gebruiken als basis in dit gebeuren en is het daarom dat ze mischien niet kunnen aangeven hoe de data beschermd en gebruikt gaat worden.
Nee de basis van Apple Intelligence is gewoon hun eigen LLM waarvan een klein model lokaal draait en een groot model op Apple hardware in datacenters. GPT wordt alleen maar gebruikt als Apple Intelligence het niet kan oplossen of kan beantwoorden.
Volgens mij is het zelfs zo dat je expliciet toestemming moet geven voor het gebruik van GPT, wanneer Apple Intelligence concludeert het niet te weten.
Of er een geldige reden voor is of niet even daargelaten, Apple heeft ondertussen al meermaals de DMA en DSA de schuld gegeven van iets terwijl dat helemaal niet het geval was (zie oa. het verwijderen van PWA ondersteuning in de EU).
Maar kunnen we in de EU dus gewoon de taal op engels zetten en hatsiekadee?
je gehele iCloud profiel moet ingesteld staan op een land en taal buiten de EU. Ook de installatie van je Iphone moet vanaf het begin al op dat land en bijbehorend taal ingesteld zijn. Het is niet zo simpel.
Incorrect - zorg dat je ingelogd bent met een US account, zet hem op een land buiten de EU en Siri taal op US English en het werkt.
Alleen App Store account. iCloud mag gewoon Nederlands zijn.

Dat hoeft niet vanaf het begin van de installatie van je telefoon. Je kan het nu gewoon wijzigen als je je App Store en Siri-taal niet US was.

[Reactie gewijzigd door La1974 op 29 augustus 2024 19:34]

Er staat dat het nog steeds niet in de EU werkt
Als je een Amerikaans account gebruikt en je locatieinstellingen op de US zet dan ben je voor de telefoon niet meer in de EU.
Nee, je moet nog steeds een Amerikaanse App Store login gebruiken.

De Siri-taal moet op US English.
Edit: telefoon-taal moet ook US English.

Dan werkt het. Ook in de EU.

[Reactie gewijzigd door La1974 op 29 augustus 2024 19:43]

Niet per se een Amerikaanse. Ik gebruik een Turkse en die werkt ook.
Nice, die heb ik nog aangezien ik die nodig had om goedkoop mn Pokemon go coins aan te schaffen
Aha. Een niet EU App Store login dus.
Wacht maar ik dacht dat data vergaren verboden is en intelegence dat niet nodig heeft? Ze werken toch met open ai en daar is alles hier beschikbaar van.
De AI moet nog altijd jouw data analyseren om te kunnen antwoorden op vragen die jij over jouw data stelt.
Nee Apple Intelligence is een eigen LLM waarvan klein gedeelte lokaal op de iPhone draait, de rest in een data center dat is ingericht met Apples eigen hardware en M chips. Pas wanneer het Apple Intelligence het niet meer kan wordt er met ChatGPT gesproken. Maar alleen met toestemming van de gebruiker.
Nee. Al je data naar OpenAI. Sketchy.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.