Een accuduur van een dag is voor mij ook prima. Probleem is alleen dat je daar met alle apps die continue op de achtergrond draaien, zwaardere cpu voor alle geavanceerde functies, groot scherm met hoge helderheid, etc etc ook een veel grotere batterij voor nodig hebt.
Een Nokia 5110 had een batterij van 900mAh, de iPhone 15 Pro heeft een batterij van 3274 mAh.
De Nokia ging hierop een kleine week mee, dus laten we grofweg zeggen 300mAh per dag.
Dan heeft de iPhone 15 Pro dus 10x zoveel acculading nodig om een dag mee te gaan in vergelijking met een Nokia. En toegegeven, de iPhone 15 Pro kan natuurlijk héél veel meer. Maar hoeveel daarvan voegt wat toe aan je leven?
- Social media? Je telefoon is alleen maar een verlengstuk van Tiktok, Instagram, Facebook, Youtube, etc om hun content zo efficient mogelijk bij je naar binnen te schuiven met zoveel mogelijk dopamine triggers zodat je lang erin blijft hangen. Onder de streep is het hun doel om jou zoveel mogelijk reclame te kunnen laten zien. Dat je hun platform eventueel gebruikt om te communiceren met je vrienden/familie is alleen maar meegenomen, maar niet hun hoogste prioriteit.
- Camera? Hoeveel van die supergave AR-foto's en video's zou je maken als er geen social media zou zijn om al die content op te delen? Veel mensen laten zich in mijn ogen voor het karretje spannen van social media bedrijven om aantrekkelijke content te maken en betalen daar zelf nog eens de benodigde hardware voor, hilarisch als je erover nadenkt. Voor gewone foto's en video's is de camera van een paar generaties iPhone terug echt niet slecht hoor
- Games? Hoe mooi (RT???) moeten games zijn op een schermpje van 15cm? Een Switch is goedkoper en hoef je niet elke 2 jaar te vervangen. Als je professional gamestreamer bent, ook weer om content te maken voor social media bedrijven, dan heeft het zin om die zware specs te hebben, maar eerlijk, hoeveel mensen met zo'n telefoon doen dat op een regelmatige basis?
- Muziek? Dit kan ook met een oudere telefoon, want zolang Spotify/Apple het bij muziek en podcasts houdt in hun apps zijn de systeemeisen voor audio echt niet hoog.
Het is meer en meer een reclamezuil aan het worden voor social media bedrijven. Alle functies die de laatste jaren zijn toegevoegd maken het een steeds belangrijker gereedschap om meer en mooiere content voor hun te maken en voor gebruikers om het te consumeren.
Zonder al die poespas, wat blijft er dan nog over op een telefoon om met droge ogen een aanschafprijs van 1500 euro of meer te rechtvaardigen? De meeste gimmicks worden misschien een paar keer geprobeerd om te zien hoe gaaf het is, om daarna zelden nog gebruikt te worden, waarna dat hagelnieuwe apparaat alleen nog wordt gebruikt voor social media.
Ik kom niet veel verder dan apps voor muziek, navigatie, bankzaken, identificatie/verificatie, appen en bellen.
[Reactie gewijzigd door Isegrimm op 27 augustus 2024 14:46]