Apple zou geen Mac-modellen meer met 8GB willen uitbrengen

Apple zou geen Mac-computers en MacBooks meer willen uitbrengen met 8GB aan werkgeheugen. Tot nu toe verscheen van veel apparaten een goedkoopste versie met 8GB aan geheugen. Die optie lijkt te gaan verdwijnen.

Vier nieuwe Mac-producten met M4-socs hebben allemaal een basisversie met 16GB aan werkgeheugen, meldt financieel persbureau Bloomberg. Apple heeft al jaren de goedkoopste versie uitgerust met 8GB aan werkgeheugen. Voor de eerste bèta van Xcode 16 vereiste de AI-functie Predictive Code Completion 16GB aan geheugen, hoewel dat nu geen vereiste meer is. Sowieso vereisen AI-functies relatief veel werkgeheugen, waardoor een basisconfiguratie van 8GB mogelijk Macs beperkt in AI-functies. Apple wil bovendien AI-functies lokaal draaien. Het zou gaan om nieuwe MacBook Pro-laptops, een iMac en een Mac mini.

Mac mini 2023
Mac mini 2023

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-08-2024 • 16:04

187

Submitter: robcoenen

Lees meer

Reacties (187)

187
184
97
1
0
50
Wijzig sortering
Guttegut, 30 minuten sinds het plaatsen van dit nieuwsbericht en de meeste reacties hier gaan alweer over dat fanboys die 8GB goedpraten of ze heten Apple welkom in 2024. Echt hoor, kunnen we het één keer niet direct tot het verschrikkelijke negatieve trekken? Tweakers heeft ooit z'n best gedaan voor een vriendelijker tweakers en het is exact bij dit soort nieuws waarbij het helaas duidelijk wordt dat dat nog niet is gelukt.

Mijn vrouw heeft een M1 MacBook Air met 8GB geheugen en op mijn kantoor hebben we een M1 Mac Mini met 8GB geheugen.

Mijn vrouw gebruikt haar laptop nu bijna 4 jaar met heel veel plezier. Ze runt een eigen bijles-schooltje en werkt dus met veel grote Word- en PDF-documenten. En omdat ze is wie ze is, blijven er ook rustig 10 a 15 van dergelijke documenten tegelijk open staan, terwijl ze in Safari 20 tabs open heeft. Hoe macOS het doet is voor nu niet interessant (het zal iets zijn met efficient swap memory oid, waarschijnlijk dankzij snelle storage), maar dat apparaat blijft het maar doen.

Op kantoor hebben we een dus een M1 Mac Mini waarop bijna 2 jaar lang grafisch werk is gedaan. Photoshop, Illustrator, Animate, XD en Figma. Ook hier tot onze eigen verbazing geen enkel punt. Ja, _natuurlijk_ zal er een limiet zitten aan de flexibiliteit van swap memory, maar in onze, letterlijk professionele, setting was die 8GB voldoende voor het ontwerpen van websites, folders, banners, apps, logo's, animaties etc...

Ben ik nu de fanboy die die 8GB weer eens goedpraat of vertel ik nu gewoon een ervaring met een stuk hardware waar we erg blij mee zijn? Nogmaals, ik realiseer me prima dat die 8GB waarschijnlijk vrij snel naar swap memory overgaat en dat er zat use cases zijn waarbij die 8GB lang niet voldoende meer is (mijn persoonlijke laptops en desktop hebben immers 32GB, 1 mac en 2 windows machines) en ik realiseer me dat Apple voldoende marge rekent om dat beetje extra kosten die 16GB vs 8GB heeft te kunnen dragen, maar ik denk ook dat mensen wel heel snel kritiek hebben op de keuze, zonder zelf ervaren te hebben dat die 8GB in heel veel gevallen dus wel prima werkt.

Kritiek is tot daaraantoe, maar mensen die die 8GB verdedigen zijn _niet_ fanboys, maar hebben daar doorgaans gewoon oprecht een prima ervaring mee. Ok?
Prima, maar het is gewoon slecht voor de SSD op het lange termijn om zo veel swap te gebruiken. Aangezien die tegenwoordig gesoldeerd zijn is dat waar de (terechte) kritiek vooral op komt.

Het gaat er ook gewoon om dat die Macs kneiterduur zijn en dan maar de hoeveel RAM hebben die ik meer dan 10 jaar geleden ook al had in een midrange computer.
Dan ben ik wel benieuwd hoeveel er werkelijk naar die swap geschreven zou worden dan door iemand met het profiel van @mOrPhie of zijn vrouw... Een beetje ssd heeft toch al snel een 400 TBw, stel je gebruikt dat ding 8 uur per dag 250 dagen per jaar en je schrijft 10 GB per uur dan doe je er 20 jaar over om dat te bereiken.

Gevoelsmatig denk ik dat 10 al vrij hoog geschat is, maar ik zou er natuurlijk helemaal naast kunnen zitten.

Alsnog heb je (vind ik) wel gelijk dat Apple best meteen meer geheugen in die dingen had kunnen stoppen. Het lijkt me een tactiek om mensen te upsellen naar het duurdere model of om ze later nog een nieuwe te kunnen verkopen.
De TBW heeft een sterke relatie met de grote van de SSD. Standaard worden de meeste Macs niet enkel met 8GB maar ook nog eens met een kleine 256GB SSD geleverd (die bij een defecte het hele systeem onbruikbaar maakt). Bij een beetje solide 250~256GB model ligt de TBW vaak rond de 150TB.

Als je kijkt hoe RAM gebruikt wordt zou het mij niet verbazen als swap (SSD) al gauw meerdere GB per uur aan writes heeft bij een systeem met 8GB RAM.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 26 augustus 2024 17:21]

Ah ja je hebt gelijk inderdaad. Ja ik ben wel benieuwd waar dat op uit zou komen, geen idee of je in mac os makkelijk uit kan lezen hoeveel er naar de ssd geschreven is... Het zal vooral afhangen van hoeveel je actief tegelijk gebruikt en tussen schakelt. Als je zoals hierboven genoemd wel 15 documenten open hebt maar 14 daarvan heb je al dagen niet aangeraakt dan is er nauwelijks impact. Maar ben je actief aan het werken met meer apps of documenten dan in de 8 GB passen dan zou het inderdaad hard kunnen gaan.
Je kan met elke willekeurige SMART tool checken hoeveel er is geschreven. Verder kan je in de Activity Monitor (tabje Memory) zien hoeveel swap er momenteel in gebruik is.
Ik denk dat je heel serieus onderschat hoeveel reads en writes er worden gedaan naar je main drive dmv swap file.

Jij denkt gevoelsmatig dat 10gb per uur hoog geschat is, maar ik schrok me de absolute pestpleuris toen ik ooit een keer (ondanks 16GB ram) de stats in kon zien en de main (swap file) SSD kon vergelijken met de SSD waarop ik daadwerkelijk al mijn zooi deed.

De reads/writes op de swap file SSD waren echt een mega factor increase. Ik weet oprecht de getallen niet meer en wil hier geen totaal verkeerde inschatting maken, maar het ging echt om terabytes bovenop terabytes binnen 1 jaar.
Met “Activiteitenweergave” kun je het monitoren.
Af & toe een herstart (einde dag machine uitzetten 😉) en alles is weer clean.
Bedoel je nou op zo'n Apple met 8 GB? Of in het algemeen?

Want op mijn (Windows) systeem valt dat heel erg mee hoor... Ik heb eens crystaldiskinfo gedownload om te kijken. Ik heb twee 2TB SSD's in mijn systeem. De nieuwste daar staat nu ruim 2 jaar mijn Windows op, een WD SN850 2TB , die zit op 12328 GB total host writes (met 3648 power on hours). De oudste is een intel 2TB maar daar kan ik niet meer van vinden wanneer ik die was gaan gebruiken, zit op 14752 GB total host writes en 8088 power on hours (maar de 3648 die de WD heeft zou je daar eigenlijk vanaf moeten trekken want sindsdien heeft de Intel niet zo gek veel meer gedaan).

Beiden komen dan op ongeveer 3,3 GB per uur... Van de Intel weet ik het even niet, de WD heeft 1,2 PB verwachte levensduur (1200 TBW). Dus die zit nu op 1/1000e van zijn levensduur volgens dat cijfer :+ (zeg ik even expliciet zo want ik verwacht niet dat hij 2 millenia meegaat :P hij gaat gewoon nooit zijn TBW halen bij mij)
Wel had mijn systeem van het begin al 16 GB en sinds een tijdje zelfs 32 GB ram.
Hmmm, mogelijk doe of deed ik iets wat héél erg veel swap file gebruikt.

Ik deed wel heel veel. Ik werkte zo'n 16u per dag en deed zaken van video editing en special effects maken tot programmeren, renderen en compilen.

Mogelijk dat dit wat intensiever is met de swap files.

Misschien is dat dan niet zo heel realistisch voor je gemiddelde gebruiker inderdaad.
mwah valt nog wel mee die 12TB op 2 jaar basis. zelf een 512GB intel met 21950 power on hours (server/nas) waarop 32,2TB is weg geschreven en volgens crystal nog 88% levensduur.

Ooit maakte ik me nog zorgen over de maximale schrijfduur en paste het OS toen aan kwa waar die wat weg zetten maar dat is in mijn idee tegenwoordig overbodig.
Ja, jij hebt gewoon veel meer uren, die server zal 24/7 aanstaan (je hebt ook al 2,5 jaar nodig om aan die 22k uren te komen). Als je het per uur bekijkt dan kom je op minder dan de helft per uur uit van wat ik zie. Logisch, zo'n server zal een groot deel van de tijd waarschijnlijk niks staan te doen.
ik heb een bijna 4 jaar oude Mac Mini met 256 GB en 8 GB waar ik weinig spannende dingen mee doe.
Volgens DriveDX is er 11,5 TB naar de interne SSD geschreven, de overall health 100% en de
SSD lifetime left indicator 98%.
Denk dat ik eerder een M4 mini heb dan dat de SSD aan gort gaat.
Volgens mij moet ene SSD voor meer dan 90% vol zijn en moet je er 3 jaar lang continu data naartoe schrijven wil je ook maar enigszins wear hebben op je SSD. Ik heb consumenten SSDs in datacenters gezien die na 5 jaar nog niet eens merkbaar wear hebben. Bovendien zijn SSDs tegenwoordig zo ongelooflijk snel, dat continu swappen niet eens zo erg is.
Ik heb ook "oprecht" ervaring met iOS op een 2019 MBP 16GB. En ik onderschrijf het sentiment over 8GB: dat is echt gewoon veel te weinig voor een gloednieuwe machine. Vooral de MBP Pro M3 8GB is een gigantisch lachertje.

Op mijn MBP: ik open Firefox met handje vol tabs, ik open 1 code editor van JetBrains en ik heb wat communicatie apps (Discord o.i.d.) open staan samen met Spotify en nog wat losse andere tools (MySQL workbench ofzo).

Toen was die 16GB RAM dus bijna vol.

Ja natuurlijk, ik zou de machine kunnen laten swappen, maar dat geeft een aardige vertraging plus zal de levensduur van de SSD niet goed doen. Ohja, die SSD die je niet kan vervangen, overigens. Dus de vraag is of je dat wil of niet. Apple kan wel meer kromme zaken proberen recht te praten met "memory compression" en ander goed geheugenbeheer.. feit is dat andere OS'en die features ook hebben en daar vindt iedereen sinds Windows 95 dat al een probleem. iOS is daar niet magisch een uitzondering in, ook al wilt Apple dat imago graag uitstralen.

Heb ik dan bovengemiddeld veel kritiek op iOS ondanks dat ik een Mac gebruik? Misschien wel. Maar het moet voor zo'n grote firma als Apple toch zoveel beter kunnen.
Ik ben heel benieuwd hoe je iOS op een MPB aan de praat hebt weten te krijgen. ;)
Hij bedoelt natuurlijk MacOS, maar iOS draaien op een Mac kan gewoon met XCode. Als je een app ontwikkelt start hij die in een gevirtualiseerde iOS omgeving
m-machines kunnen gewoon native iOS apps installeren mits de ontwikkelaar dit toestaat.

@CorbataGames biedt nog een manier hoe je dit kan doen.
OS X natuurlijk

Migraine maakt je niet het allerscherpst ;)
OS X is er toch alleen voor Intel en PowerPC?
MBP Pro M3
De MacBook Pro, met M3 Pro chip wordt standaard met 18 geleverd, niet 8.
Maar de MacBook Pro met M3 chip (dus niet M3 Pro), met 8GB
“MBP Pro M3” is toch “MacBook Pro, Pro M3”
Zou kunnen, maar in 2011 toen ik mijn PC kocht, was 16 GB al niet duur en al vrij gangbaar. Tegenwoordig kost het echt geen pepernoot meer. Het had Apple gesierd om standaard 16 GB voor die prijzen die ze vroegen in te bakken. Nu gaan ze het doen, eindelijk.....
In 2010 was 4 GB gangbaar, en begonnen de systemen met 8 GB uit te komen. Voor 16 GB betaalde je toen best veel, maar het was te doen.

Het probleem met RAM in een Apple Silicon Mac is niet dat er slechts 8 GB in zit, maar dat je achteraf niks meer bij kunt plaatsen.
Ik heb in 2011 160 euro betaald voor 16 GB. 8 GB was toen al vrij gangbaar, alleen het instapsegment had toen 4 GB.

Maar je hebt gelijk: bij Apple is het dan weer niet uitbreidbaar en als het wel kan dure upgrades.
Jah, een reepje RAM van 8 GB kost nu 20 euro bij bol.com, consumentenprijs.
Apple zal natuurlijk de neiging hebben deze kosten letterlijk x 10 door te berekenen.
Maar ja, daar ben je als consument zelf bij natuurlijk...
Je bent niet de enige hoor. Ik ben by far geen Apple fanboy, het enige wat ik van Apple heb, is een Macboork Air M2 uit 2022 (gekocht in september 2023), met de welbekende en gelijk beruchte 8GB werkgeheugen. Ik zal het niet wagen om tegen de en masse te beweren dat die 8GB meer dan genoeg is, maar let wel: ik draai mijn complete muziekstudio op één Macbook Air met een M2 cpu en 8GB ram uit 2022.
Mijn muziekstudio bestaat uit de volgende apparaten:
* Roland TB-303
* Twee Behringer TD-3's (als backup omdat de TB-303 semi defect is)
* De originele Roland TR-909
* Een 61-key keyboard met 5-pin midi
* Een Behringer UMC204HD professionele geluidskaart
* Korg Monologue
* Roland DJ-505 met ingebouwde TR-S sequencer/drummachine (ja, dit is een DJ controller, maar die gebruik ik tevens in mijn DAW* om de original sounds van de 606, 707,808 en 909 machines van Roland te gebruiken)

Deze setup staat doorgaans allemaal aan in twee DAW's * om muziek te produceren en/of te masteren.
De twee DAW's zijn ook niet de minste, te weten Ableton Live 12 Suite en Bitwig Studio. Soms staat FL Studio ook nog aan.

Tijdens het gebruik van Ableton Live 12 Suite gebruik ik doorgaans 12-15 VST's op hetzelfde moment, dat heeft een behoorlijke impact op het gebruik van het systeem.

Ik neem natuurlijk geregeld sounds op, mede van mijn keyboard, soms ook mijn gitaar of viool. Dit heeft tevens een beste impact, omdat ik een acoustische gitaar en eveneens viool heb, dus het moet met een omweg.

Dit alles zorgt voor een immense impact op het gehele systeem, maar de MBA houdt zich perfect tijdens het produceren van muziek.

Ik gebruik deze zelfde Macbook ook tijdens gigs als ik optreed als DJ. Dan draait er de best zware DJ software Serato DJ Pro op, soms gebruik ik de Roland DJ-505 in combinatie met de Behringer TD-3, maar geregeld gebruik ik gewoon een Pioneer DJ DJM-A9 met tweemaal een CDJ-3000. Ook dan geeft deze Macbook geen ruk.

Fanboy prima, maar ik ben het niet. Ik ben niet blij met het prijsbeleid van Apple. Het slaat namelijk helemaal nergens op dat je voor 8GB extra 500+ euro moet betalen en voor een 500GB nVme ipv de standaard 250GB nVme, meer dan 700 euro kwijt bent. Echter... een (hoe goed Lenovo ook is tegenwoordig) Lenovo workstation laptop is niet bepaald geweldig voor de tak van sport waar ik in zit. Waar de Macbook Air (let wel, er staat te allen tijde een laptopkoeler onder, ik ben niet gek) nooit problemen geeft, was dat met mijn oude (2021 Lenovo laptop van 1700 euro) wel anders. Die trok het allemaal niet.

Dus mensen kunnen wel van alles zeggen, maar een Apple Macbook is wel degelijk beter voor zakelijke doeleinden dan een Windows laptop. Als Ableton en Serato DJ op Linux even goed zouden draaien, dan zou ik wel degelijk Linux gebruiken. Maar Serato DJ werkt niet onder Linux.

Dus ja, je bent niet de enige @mOrPhie , ook ik ben prima in mijn sas met die 8GB die ik niet per definitie hoef te verdedigen. Geen enkele Windows laptop met 8GB draait hetgeen dat ik gebruik tijdens producties. Geen enkele, ook niet met tweaks en optimalisaties.

* DAW = Digital Audio Workstation, oftewel, muziekproductiesoftware
En toch ben ik benieuwd naar de reden waarom Apple straks geen Macs meer uitbrengt met 8GB. Ze zullen het vast toelichten op het komende event. Ben benieuwd!
Heeft allemaal te maken met AI. het lokaal draaien van een AI model (klein) vergt zo 4gb. en dan zit 8gb snel vol...
Dit inderdaad. Maar dat A.I. gedoe hoeft van mij niet. V.w.b. de muziek, ik weiger om ook maar iets te gebruiken waar A.I. mee te maken heeft. Ik distantieer mij dan ten zeerste van A.I, het grootste gevaar van de wereld.

V.w.b. A.I. in Apple producten, mja, dat vergst mínstens 4GB ram. Wat ik gezien heb van de komende drie versies van MacOS, zit dit BOMVOL met A.I.-powered software. Ik hoop dat het bedrijf achter Serato (dus niet AlphaTheta wat iedereen nog steeds denkt) opschiet met hun Linux-variant.
Voor jouw gebruik is 8GB geen enkel probleem, het zal vooral van de VST's afhangen. Laatst een YouTube video gezien van iemand die verschillende Mac modellen vergeleek en in zijn toepassing, VSTi's met grote sample libraries (vooral orkest instrumenten), was meer RAM wel nodig, maar voor de meeste audio toepassingen met een zooi audio tracks met effecten is het vooral het aantal cores wat mee gaat tellen. Een Mac mini met een M1 is daar nog perfect voor, of een M2 pro met 12 cores. De meeste DAW's draaien audio vooral op de performance cores. Maar met een mini draai je een hele zwik tracks met effecten zonder dat die machine luidruchtig gaat worden met z'n fan.

Ik ben nog altijd helemaal PC, maar ik denk erover om een tweedehands M1 met 16GB RAM (toch een beetje voorbereid zijn op de toekomst :+) voor de muziek te gaan proberen.

YouTube link naar audio compositie test: YouTube: What Mac Should You Buy for Composing?

[Reactie gewijzigd door Hillie op 26 augustus 2024 23:52]

Compleet "uitgeklede" Windows laptops heb ik ook langs zien komen tijdens concerten. Er draait teveel op de achtergrond in een standaard-installatie van Windows en dat hoor je. Of dat nu een 1000 Euro Windows laptop is of een 3000 Euro Windows laptop.

Maar met die compleet "uitgeklede" Windows laptops ging het ook goed. Hier in Zuid-Amerika kan je wel Apple spul kopen, maar het is zeker net zo duur of net wat duurder dan in Nederland en het gemiddelde loon ligt hier zo'n 4 keer lager dan in Nederland. Je komt er dus niet zo heel veel tegen in het "wild".

"Uitgeklede" Windows laptops dus wel. Deze kunnen vaak niet eens op een netwerk worden aangesloten, en als ze al updates krijgen, dan is het alleen via een USB pendrive.

Mac staat er echter om bekend dat deze zeer geschikt zijn voor muziek en video productie. Apple rekent er wel de hoofdprijs voor. En dat moeten ze ook geheel zelf weten. Ik hoef hun spul niet. Dan besteed ik liever tijd aan het "uitkleden" van Windows of kijk eens wat Linux voor mij op dat gebied zou kunnen betekenen. Zeker Linux als het puur om video zou gaan.

Je hebt dus geen ongelijk, maar helemaal gelijk heb je niet. Met een Mac zal het inderdaad allemaal wel soepeler verlopen. En zal daardoor wel beter ontvangen worden, want mensen in muziek hebben naast het op-en afbouwen van hun setups op locatie geen zin meer om dan ook nog eens moeten gaan zitten klooien met Windows/updates/achtergrond-gedoe van dat besturingssysteem voordat men er op los kan gaan. En dat snap ik ook wel.

Mijn probleem met Apple is dat hun "werk- en doe" wijze mij totaal niet bevalt en daardoor een recalcitrante houding in mij opwekt. "Te duur voor wat ze leveren", is waar het bij mij altijd op uitdraait.
Het probleem is niet dat er machines verkocht worden van 8GB, maar dat apple ze de prijs van machines met 16 GB (of meer) geeft.

Het zal wel dat jouw vrouw het prima vindt, en dat je er een fotootje mee kan bewerken en een kekke website mee in elkaar kan klikken, maar erg indrukwekkend is dat niet want mijn 4GB i3 kon dat ook. Feit is dat alles nog beter kan werken met 16GB terwijl dat extra geheugen echt niets kost, en de volgend versie van macOS bevat echter een boel functies die amper werken met slechts 8GB ram (alles omtrent apple intelligence). Tel daarbij op dat apple ervoor kiest ram vast te solderen, en het wordt wel een echt probleem qua duurzaamheid.

Maar ja, NU draait safari vlot en de naïeve gebruiker denkt dat alles fantastisch is. En dat is dus met het frustrerende: je wordt opgelicht (dat wordt vooral duidelijk door de absurde meerprijs die apple vraagt voor een beetje extra geheugen), en in de volgende versie van macOS werken een heleboel functies niet omdat die meer dan 8 GB vereisen.

De technisch minder onderlegde gebruiker delft dus het onderspit terwijl apple lachende goud schept over hun rug. Die oneerlijkheid is wat er wordt aangekaart, en het is best flauw dat die realiteit wordt ontkend door de een kleine maar extreem luide groep merktrouwe gebruikers.

[Reactie gewijzigd door kiang op 26 augustus 2024 17:04]

Hetzelfde heb je met hun iPhones: knap hoe soepel ze deze werkend kunnen krijgen met heel weinig ram, maar dat is nu. Al die iPhones gaan straks functies missen of onnodig traag worden omdat Apple heeft beknibbeld op het geheugen. Negatieve comments zijn gewoon gerechtvaardigd voor dit soort anti consumenten maatregelen, die alleen goed zijn voor de aandeelhouders.
Naast swap heb je natuurlijk ook nog memory compression, dat zit ondertussen ook standaard in Windows en in Linux heb je daar ook opties voor (à la zram), het zou mij niet verbazen moest Apple hier ook gebruik van maken zodat je 8GB RAM toch voldoende kan zijn voor de meeste zaken.
Ik heb memory compression ooit eens uitgezet op mijn (Windows) werklaptop ... never again. Mijn 32GB RAM was sneller op dan ik dacht, dus het heeft zijn nut.

Dat de meeste (Windows) mensen liever 16GB RAM hebben ligt waarschijnlijk aan het feit dat er ook meer games op Windows zijn die toch graag zoveel mogelijk RAM hebben. Also, Windows is Windows en Chrome is Chrome :) .
Jemig, een iets dikkere huid mag wel. Het is gewoon een conclusie welke mensen trekken en dat is hun goed recht.

Verder ben van mening dat je iets verkeerds goedpraat als je het over de lijn van de gehele industrie trekt. Naast jouw vrouw gebruikt haar systeem de afgelopen 4 jaar. Het gaat om machines welke NU verkocht worden en dan voor de komende 4 jaar misschien gebruikt kaan worden?

Je betaalt een aanzienlijk bedrag voor een Mac, je kan het niet updaten en het is puur om dure upgrades te forceren.
Ik ben het deels met je reactie eens. Ik ben het eens dat 8GB voor veel mensen voldoende is en dan het niet altijd nodig is om daar gemene opmerkingen over te maken.

Maar ik vind ook dat Apple verdacht vaak weg komt met twijfelachtige beslissingen op Tweakers. Zie bijvoorbeeld de reacties onder de artikelen over Apple en de DMA wetgeving.

Als Google, Microsoft of andere grote merken discutabele beslissingen nemen worden ze met de grond gelijk gemaakt door Tweakers. Maar als Apple met soortgelijke zaken komt zijn er inderdaad relatief veel Tweakers die het proberen goed te praten of de berichtgeving toch een positieve draai proberen te geven.

Vaak als er wel (in mijn ogen) terechte kritiek wordt gegeven gaat dat vaak gepaard met opmerkingen (zoals de opmerking hierboven eigenlijk) die aangeven dat ze het niet oké vinden dat er altijd zoveel kritiek is op Apple en dat Tweakers niet zo negatief moeten reageren. Terwijl het tegenovergestelde eigenlijk waar lijkt te zijn. Vaak wordt Apple juist uit de wind gehouden op Tweakers en andere merken niet.
Ik heb de tegenovergestelde indruk, maar het is moeilijk dit netjes en objectief te staven, zowel voor als tegen. Feit is dat je bij artikelen over Apple-hardware bijna altijd tientallen, inhoudelijk identieke reacties ziet. Sterker nog het lijkt alleen maar erger te worden. En dat vind ik na al die jaren wel opvallend. Want iedere tweaker weet onderhand toch echt wel dat Macbooks duurder zijn etc. en toch blijven die dooddoeners maar langskomen.

Ik begrijp ook de ‘gekocht voor de status’ opmerkingen niet. Niemand komt ooit op mijn werkkamer dus ik kan niet ‘interessant doen’ met mijn Mac Studio, die trouwens oer- en oersaai is om te zien. Ook kun je niet eens aan de buitenkant zien welke uitvoering het is cq wat de prijs was.
Guttegut, een nieuw toestel (want het gaat over het nieuwe model) vergelijken met een toestel dat bijna 4 jaar geleden op de markt kwam.
De enige juiste reactie op dit artikel: een logische beslissing.
Valid point. Maar dat staat nog altijd compleet los van het feit dat de meerprijs voor +8Gb compleet van de pot gerukt is.
Ben het met je eens dat de prijs inderdaad erg hoog is. Maar is het geheugen in een M-klasse MacBook niet onderdeel van de CPU, als in: niet vastgesoldeerd op het moederbord, maar de CPU die?

En als dat het geval is, dan kan ik me voorstellen dat het voor Apple wel kostbaarder is. Een 'wafer' heeft tenslotte maar een beperkte ruimte en met grotere CPU-dies kun je behoorlijk wat minder CPU's uit zo'n wafer halen. Dan kan het ook nog eens zo zijn dat niet al het geheugen op die die goed is gebakken. Dan is het goedkoper om het RAM gedeelte dat stuk is, electrisch van de rest af te koppelen en de CPU dan maar als een 8 GByte model te verkopen.

Zo'n wafer "bakken" kost namelijk klauwen met geld en tijd, dus je wil er zoveel mogelijk van verkopen.

Daarentegen, als ik het mis heb en RAM bestaat uit losse chips die zijn gesoldeerd op het moederbord, dan is dat veel gemakkelijker om die chips om te wisselen voor chips met dezelfde pin-outs en oppervlak, maar dubbel de capaciteit. En dat hoeft dus lang niet zoveel te kosten als wat Apple aan klanten doorberekent. Zoveel duurder zijn die chips niet en het fabricageproces hoeft er niet echt voor worden aangepast.
Of 8GB wel of niet toereikend kan zijn is één ding; wat gewoon wel objectief belachelijk is, is de prijs van het apparaat met 8GB RAM, én de prijzen voor upgrades. En dat was ook al zo voordat het RAM op de SoC zat, en ook voordat RAM niet meer user upgradable was. De combinatie van de enorme meerprijzen én het low-specced basismodel zijn m.i. geldgraaierij en/of planned obsolecence.
Kritiek is tot daaraantoe, maar mensen die die 8GB verdedigen zijn _niet_ fanboys, maar hebben daar doorgaans gewoon oprecht een prima ervaring mee. Ok?
Ik ben een Apple fan. Ik heb verschillende Macs, allemaal met 8 GB RAM. En ja, dat werkt soepel.

Ik heb een oude iMac, een Intel Core i5, uit 2015. Deze is bijna 9 jaar oud. En hij doet het nog!

Bij het kopen van een nieuwe Mac moet je dus niet kijken naar wat nu volstaat, maar moet je je glazen bol pakken en inschatten of het systeem dat jij wil kopen over 5 jaar of meer nog steeds voldoet.

Ik wilde vorig jaar een nieuwe iMac kopen, de iMac M3 kwam toen uit. Deze had opgeteld exact 1 verbetering ten opzichte van het M1 model, en dat was de cpu. Verder niks. Basis 8 GB RAM, en 256 GB opslag. Dat laatste is echt niks voor je thuis hub voor bv je fotobibliotheek.

Misschien wordt het deze herfst een iMac M4, als die tenminste betaalbaar is met 1 TB SSD! Want dat is een configuratie waarmee ik verwacht de komende jaren genoeg aan te hebben.
Bedankt voor je inhoudelijk zeer sterke reactie, want deze was echt nodig hier (verzonden vanaf mijn Macbook Air met 8gb.)
Tweakers heeft ooit z'n best gedaan voor een vriendelijker tweakers en het is exact bij dit soort nieuws waarbij het helaas duidelijk wordt dat dat nog niet is gelukt.
Waarom zou iemand zich op zijn tenen getrapt voelen omdat men een corporation terecht of onterecht aanvalt?

Dat er mensen zijn die geen last hebben van een te lage RAM, verandert niks aan het kritiek dat Apple toestellen met een lagere RAM verkoopt zodat ze meer centjes kunnen verdienen. En laten we de slijtage op de SSD door swap niet vergeten :X . Helemaal ontworpen om meer centjes te verdienen ;)

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 26 augustus 2024 20:16]

Laten we eens bij het begin beginnen: Waarom zijn er altijd zoveel negatieve reacties op Apple, vaak ook nog van mensen die zelf niet eens ervaring hebben met de besproken hardware? Andersom zie je nooit Apple-gebruikers claimen bij andere hardware, dat ze prima toe kunnen met minder RAM, ook al is dat zo. Het ‘gevoelige teentjes’ cq emotionele reactie-probleem begint eerder bij de niet-Macgebruikers dan andersom.
Mensen hebben nu eenmaal verschillende verwachtingen. Mijn moeder werkt op een mid range 12 jaar oude laptop met 4GB ram. Dat werkt prima voor haar. Toen de verplichte Windows 10 upgrade kwam, is ze moeten overschakelen naar Linux (win 10 bleef maar crashen en was heel traag). Nu sommige toetsen van haar toetsenbord niet altijd meer werken (afhankelijk van de buitentemperatuur), vroeg ik haar of het niet tijd wordt om een nieuwe laptop te kopen. Maar ze wil niet want "alles werkt goed". Ik kan je verzekeren, lag het aan mij, dan had ik al lang een nieuwe gekocht, veel te langzaam voor mij.

Conclusie: wat vlot werkt voor iemand, werkt te traag voor iemand anders.

macOS specifiek kun je ook wel stellen dat het niet echt vlot werkt om veel applicaties met verschillende vensters open te hebben. Probeer maar eens met 1 keyboard shortcut van een venster van applicatie 1 naar een ander venster van applicatie 2 te switchen. Je moet daar al 3rd party applicaties voor installeren die Windows alt tab simuleren. Veel Mac gebruikers hebben daar geen last van omdat ze niet veel open hebben staan. Maar het ene werkt het andere dus wel in de hand 🙂
Ik heb vorige week een nieuwe MBA M2 met 8GB geheugen voor mijn vrouw gekocht. Als je ziet wat ze ermee doet, is 8GB nog te veel 🤣

Niet iedereen met een Mac is een power user.
Het probleem, en de reden dat hier zoveel kritiek op is, is dat Apple EXTREEM veel geld vraagt als je meer wilt. Wil jij 16GB geheugen (wat standaard is bij de meeste laptops, zelfs veel goedkopere) betaal je wel 230 euro extra!

De ervaring van Tweakers is dus: het basismodel is expres onvoldoende zodat ik veel meer geld moet betalen. Dus leuk dat jouw vrouw het kan doen met een low-end laptop, maar als je wel meer nodig hebt is het pure graaierij.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 27 augustus 2024 11:55]

Ik ontwerp de hele dag door Intune. En ik werk op een 8 GB machine. Snel zat. Een 64 GB machine is marginaal sneller met mijn werkzaamheden.
..dat apparaat blijft het maar doen
Dat was te hopen; 4 jaar voor zo'n duur apparaat is natuurlijk nog niet veel. Te vroeg om nu al een oordeel te geven.
Een Mac Mini is met €699 helemaal niet duur, maar juist een heel goede deal. En met een maximale TBW van vermoedelijk 300 kun je 10 jaar lang dagelijks 82GB schrijven voor je aan de theoretische limiet van de SSD zit. In de praktijk loopt de TBW veel langzamer op.
Welkom in 2024 Apple!
Volgens veel fans was 8gb meer dan genoeg. Ook voor de toekomst.
Volgens veel fans was 8gb meer dan genoeg. Ook voor de toekomst.
Als je in de race bent voor een instap Mac computer, dus een M2 MacBook Air ofz, dan is 8 GB ook echt wel genoeg met het geheugen management van macOS.
Volgens mij is dit eens volledig gedebunked geweest en zou MacOS net zoveel baat hebben aan meer ram geheugen dan VB Windows?!
Volgens mij is dit eens volledig gedebunked geweest en zou MacOS net zoveel baat hebben aan meer ram geheugen dan VB Windows?!
Ooh maar dat zeg ik ook niet, ik zeg alleen dat het voor de instap serie/gebruiker echt wel voldoende is.
Het is voor de toekomst ook wel leuk als het apparaat nog fatsoenlijk werkt.

Als over 4 jaar het hele systeem krom trekt omdat het de software updates weer niet aan kan, kom je alsnog bedrogen uit
Het is voor de toekomst ook wel leuk als het apparaat nog fatsoenlijk werkt.

Als over 4 jaar het hele systeem krom trekt omdat het de software updates weer niet aan kan, kom je alsnog bedrogen uit
Wat ik mij niet voor kan stellen eigenlijk maar als dat zou zijn dan is dat niet wenselijk inderdaad.
Diverse applicaties gebruiken vandaag de dag veel meer geheugen dan ik X jaar geleden ooit voor mogelijk had gehouden, en misschien ook wel meer dan nodig is.

Het probleem van geheugencapaciteit is dat het een harde grens is. Zodra je er in de toekomst overheen gaat is je hele ervaring als stront door een trechter. Dat is anders dan bijvoorbeeld een CPU of GPU, of de snelheid van een SSD. Ja, die kunnen ook wat traag worden in de toekomst, maar dan duren dingen gewoon een factor twee langer, dat is geen ramp. Maar bij geheugenhoeveelheid storten je prestaties echt compleet in.

Ik ben prima tevreden met een low-end GPU en CPU, daar heb ik wel voldoende aan en daar ben ik niet bang voor. Maar RAM, doe maar even een factor twee meer dan nodig, zolang het een beetje betaalbaar is. En daar heb je bij Apple wel wat meer een probleem dan bij zelfbouw.
Dat maakt bij Apple toch niet zoveel uit, we hadden een Mac Mini pakweg 6 jaar terug op het bedrijf, een i5 geloof ik met een rete-trage HDD dus dat ding was echt niet voorruit te branden, maar desondanks recentelijk een nieuwe Mac Mini moeten aanschaffen omdat hij het nieuwste OS dus niet meer ondersteund en dus er ook geen updates voor Simulator app meer komen wat dus testwerk voor nieuwere varianten dus onmogelijk maakt voor die oude.

Uiteindelijk kom je sowieso bedrogen uit met 'investeren in de toekomst' bij Apple. :+
… desondanks recentelijk een nieuwe Mac Mini moeten aanschaffen omdat hij het nieuwste OS dus niet meer ondersteund en dus er ook geen updates voor Simulator app meer komen wat dus testwerk voor nieuwere varianten dus onmogelijk maakt voor die oude. …
De beperking die Apple oplegt mbt tot updaten is kunstmatig. Heb een maandje geleden mijn MacBookPro van 2012 nog geupdate naar de huidige versie. Daar zijn voldoende YouTube filmpjes over te vinden.

Persoonlijk snap ik dat je een machine uit bijvoorbeeld 2012 vervangt als je er geld mee verdient. Technisch is er geen reden.

Omdat ik dus, privé, erg lang met mijn laptops doe kies ik dus vaak voor veel geheugen.

[Reactie gewijzigd door jjjeck op 26 augustus 2024 17:26]

In dat geval was het er een uit medio 2016 of 2017 o.i.d.
Denk dat 't kromtrekken wel meevaalt. Ben eerder bang de de SSDs van die machines onnodig veel slijtage te verwerken krijgen. En die zijn ook niet te vervangen.
Juist een instapgebruiker wil meer bang for his bucks.
Juist een instapgebruiker wil meer bang for his bucks.
Of her natuurlijk.
Dan is het een instapgebruikster.
Dan is het een instapgebruikster.
Gebruiker kan ook unisex zijn.
Een gebruiker is iemand die iets gebruikt of zich van iets bedient.
Even losstaand van de discussie: Genoeg hebben aan (waar je op reageert) en baat hebben bij zijn wel twee verschillende dingen. Je kan prima genoeg hebben aan 8 gig en baat hebben bij 16 gig.
Verschillende youtubers laten anders zien. En laten we wel wezen. Voor de €10 die het Apple kost had het gewoon standaard 16GB moeten zijn.
Maar dan blijven de Applelaars langer met hun mac werken, 16gb zou een air wellicht wel meer dan 5 jaar meegaan. Dat wil je niet als producent. Er moet wel omzet gedraaid worden...
Dat weet ik niet, het zou mij niet verwonderen dat Apple tegenwoordig meer winst maakt via de service (Apple store, icloud,...) dan via de hardware.
Het belangrijkste voor Apple is de klantenbinding.
Nou ja jij noemt het klanten binding, ik noem het klanten gijzeling...
Bij gijzelingen is het slachtoffer toch ook altijd aan handen en voeten gebonden? De ene vorm is ietwat letterlijker dan de ander.
Ik zou de definitie ff nakijken, van vastbinden hoeft absoluut geen sprake te zijn
ik ben het helemaal met je eens. Alhoewel de 2018 MacBook Pro van mijn vrouw het echt prima doet met 8GB. En dat is ook gewoon met 4k vakantiefilmpjes bewerken in iMovie of Final Cut Pro (maand gratis versie..).

Alleen de final render duurt met de intel quadcore 20x langer dan op mijn M1 Max...
Verschillende youtubers laten anders zien. En laten we wel wezen. Voor de €10 die het Apple kost had het gewoon standaard 16GB moeten zijn.
Tuurlijk als je gaat zoeken en benchmarken en zoeken dan vind je altijd wel wat maar dat was mijn punt ook niet. Net zoals of iets het "zou moeten zijn", het is niet aan mij om te bepalen of iets moet. Ik persoonlijk vind 8 GB voor de prijs ook te weinig maar zie om mij heen dat het voor veel "instap" gebruikers prima werkt.
Nee het ging over het snel schakelen tussen programma's en sneller degradatie van de SSD omdat die als ram gebruikt wordt.
Nee het ging over het snel schakelen tussen programma's en sneller degradatie van de SSD omdat die als ram gebruikt wordt.
Ja in de theorie is die degradatie wel aanwezig inderdaad maar in de praktijk lijkt dat te verwaarlozen.
Zeker voor de doelgroep waar ik in mijn eerste reactie over schrijf.
Maar die doelgroep heeft ook voldoende aan een acer van 400 euro.
Maar die doelgroep heeft ook voldoende aan een acer van 400 euro.
Dat was het punt natuurlijk niet, ook als je weinig eisen hebt kan je macOS prefereren boven wat anders.
Dat is echt niet juist hoor. Met wat tabbladen in een browser open zit je snel daarboven.
nou, ik heb al een geruime tijd een m1 met 8GB ram. Heb nog nooit gedacht van he wat is ie traag.
Ga je virtualiseren of video editten wordt het natuurlijk anders. voor 90 procent van de gebruikers is 8Gb prima
Gaat niet over traag gaat over dat eens over de 8gb die gaat swappen op je ssd wat die uiteindelijk kapot maakt

https://appleinsider.com/...-based-on-incomplete-data

Apple (in de typische manier) heeft dat nooit erkent maar wat updates gepushed die dat wat zouden moetn verminderen.
heb even voor je gekeken. hierbij de facts:

Power Cycles: 160
Power On Hours: 993
Data Units Read: 136,494,184 [69.8 TB]
Data Units Written: 67,276,059 [34.4 TB]
Host Read Commands: 3,003,734,511
Host Write Commands: 1,597,198,235

Oftewel, als ik er vanuit ga dat een 256GB minimaal 150TB kan schrijven kan ik nogmaals een aantal jaren genieten van de laptop alvorens deze klachten geeft. Ondertussen heb ik hem al 4 jaar zonder eenmaal opnieuw geinstaleerd te hebben. Mocht hij het er over 4 jaar mee ophouden zou het economisch sowieso aan te raden zijn om te kijken naar een vervanger.
Je gebruikt die dan ook amper een half uurtje per dag (1000 uur in 4 jaar) logisch dan, hier zit op 3 jaar aan het 3voudige .
Dat is echt niet juist hoor. Met wat tabbladen in een browser open zit je snel daarboven.
Dat valt allemaal wel mee, misschien als je memory verslindend Chrome gebruikt maar ik heb nu "wat" tabbladen open in Safari (12 om precies te zijn) en zit nog onder de GB.

Edit: Ook voor @Remzi1993

[Reactie gewijzigd door Donstil op 26 augustus 2024 16:30]

Ik ken er genoeg die tientallen tabls openstaan hebben en als er wat youtube ed tussenzit gaat dat snel ook in safari.

Je hebt ook niet 8GB beschikbaar natuurlijk, met enkel safari hier zit ik al een 6,5gb ingenomen. 25 tal tabs open, niks anders dat draait.
Safari is een browser die (iets) achterloopt op web standaarden en waar niet alles op werkt. Het beste zou zijn als je Firefox, Chrome en Edge zou testen. Of andere alternatieven gangbare browsers die zich aan de web standaarden houden zoals Brave en dergelijke.
Voor de doelgroep van mijn originele bericht is Safari meer dan voldoende.
Het lijkt mij het beste dat we voor iedereen web standaarden zouden moeten bevorderen want het heeft wel effect op ontwikkelaars die toch extra code moeten schrijven en dergelijke. Het is gewoonweg een slechte mentaliteit want dat is hoe we eerst met Internet Explorer eindigden als marktleider die het web stagneerde. We hebben echt aan een andere miljarden bedrijf te danken dat het web enorm is vooruit is gegaan in een korte periode ergens tussen 2010 en 2020. Zonder Google hadden we nog steeds geen web apps en dergelijke.

Ik moet niet aan denken dat Safari marktleider wordt. De enige reden waarom Safari geen marktleider buiten de VS is omdat maar 1/3 de iPhone gebruikt en Mac wordt maar minder dan 1 a 4% gebruikt.
Het lijkt mij het beste dat we voor iedereen web standaarden zouden moeten bevorderen want het heeft wel effect op ontwikkelaars die toch extra code moeten schrijven en dergelijke. Het is gewoonweg een slechte mentaliteit want dat is hoe we eerst met Internet Explorer eindigden als marktleider die het web stagneerde. We hebben echt aan een andere miljarden bedrijf te danken dat het web enorm is vooral gegaan in een korte tijd ergens tussen 2010 en 2020. Zonder Google hadden we nog steeds geen web apps en dergelijke.

Ik moet niet aan denken dat Safari marktleider wordt. De enige reden waarom Safari geen marktleider buiten de VS is omdat maar 1/3 de iPhone gebruikt en Mac wordt maar minder dan 1 a 4% gebruikt.
Dit heeft helemaal niets meer mer het originele standpunt van 8 GB te maken en laat ik daarom voor wat het is.
Jij kwam met Safari en ik probeer uit te leggen dat Safari geen goede browser is omdat het niet (alle) web standaarden opvolgt. Je vergelijking moet je dan wel eerlijk doen dus doe die test opnieuw met Chrome, Firefox of ieder andere gangbare browser die zich aan de web standaarden houd. Dat was de kern van mijn argument.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 26 augustus 2024 17:47]

Maar waarom dan? Met Safari heb ik veel langer gebruik van m’n accu. Dat is voor mij de relevante browser.
Web standaarden, zoek zelf de (nieuws)artikelen op die hierover gaan. Genoeg in het nieuws geweest de afgelopen jaren en dergelijke. Zie gevecht tussen Apple en Microsoft eerder toen game streaming niet mogelijk was via Safari op de browser en MS dreigde en later implementeerde Apple het. Een voorbeeld. Genoeg voorbeelden online te vinden. Zoals app developers die Apple ervan betichten de express niet alle web API's te implementeren zodat ze de App Store naar voren kunnen trekken.
Merk ik nooit. En dat was het punt van donstil: voor huis tuin en keuken gebruik niet relevant.
Zoals mijn eerdere tegenargument tegen iemand anders:
Het lijkt mij het beste dat we voor iedereen web standaarden zouden moeten bevorderen want het heeft wel effect op ontwikkelaars die toch extra code moeten schrijven en dergelijke. Het is gewoonweg een slechte mentaliteit want dat is hoe we eerst met Internet Explorer eindigden als marktleider die het web stagneerde.
Even herhaling
Apple's Mac App Store is volgens mij net zo relevant als Microsoft's App Store op Windows.
Op de iPhone niet en daarom doet Apple als een schildpad om standaarden te implementeren of weigert soms bepaalde standaarden te implementeren in Safari.
Webapps werken ook niet fijn op een Android... eigenlijk op geen enkel platform.

Er is veel kritiek op Microsoft nieuwe webapps zoals New Outlook en de nieuwe Netflix app wat gewoon een normale website is.
Met 8GB gaat het systeem nogal veel swappen naar de ssd. Gezien de ssd non replaceable is met een limited write (welke in de goedkopere toestellen vaak nog gelimiteerder is) klopt je stelling niet. 8GB is niet voldoende!!! en je systeem gaat er sneller door stuk.
Voor alleen browsen en MS Office is dat inderdaad genoeg, alhoewel je dan geen veel tabs in je browser open kan laten staan.

16 GB is ruim voldoende voor de komende 5 tot 10 jaar en daarna gaat 32 GB de standaard worden voor een lange tijd.
In best wat gevallen zal dat ongetwijfeld nog steeds zo zijn (ben allang blij dat je 4GB zelden meer ziet). Maar met de huidige prijzen voor RAM ben je gek om het te laten liggen. Heb mijn Thinkpad ook besteld met 8 (gesoldeerd) en zelf met het grootste gemak nog eens 8 (SODIMM) erin gewipt voor wisselgeld.
Apple geheugen is natuurlijk wel heul speciaal en 5x duurder dan gewoon geheugen :+
Hangt volledig van je use-case af, voor mezelf als developer is het een neen. Voor mijn moeder die enkel haar mails checkt, een paar sites bezoekt en af en toe eens een YouTubeFilmpje bekijkt wel.

Dat gezegd zijnde voor de instap Macbook Air was het begrijpelijk, maar dat ze het basis Pro-model ook met slechts 8GB aanboden, was inderdaad van het goede teveel.

Overigens is Apple zeker niet de enige die nog 8 GB laptops aanbied, op Coolblue kan ik probleemloos nog HP's, Lenovo's, Microsoft Surfaces met slechts 8 GB vinden.
Niet alleen voor "fans", de normale gebruiker merkt niks van de 8 gb omdat de swap snel is.
Je zou nog kunnen praten over de degradatie van je gesoldeerde ssd |:( Maar ook dat lijkt in de praktijk mee te vallen.

Mijn kinderen gebruiken alle twee een Macbook Pro - Early 2015 met maar 8 gb en alles werkt nog steeds naar wens. Alles voor school gaat prima en Minecraft kan ook nog gespeeld worden, toegegeven ze spelen op een server die lokaal hier in huis draait wat wellicht wat prestatie tekort opvangt. En volgens mij is de laatste OS (beveiliging-) update zojuist geweest Maargoed, die laptops zijn al 9 jaar oud.

Zelf heb ik een Macbook Air M3 met "maar 8gb" en als ik activiteitenweergave in de gaten houd heb ik soms een wat grotere swap maar loopt de laptop altijd soepeler dan de 2018 Pro met 16gb en de Air M1 met 16gb die ik hiervoor had.

Ik ga nooit zo lang met deze Macbook doen dus ik ga ook niet ondervinden of hij de volgende os-en wel of niet aankan maar als ik vergelijk met de 2015 Pro vermoed ik dat je ook over een x aantal jaar nog steeds een goed werkende Macbook hebt wanneer je nu een 8gb model koopt.
Wij hebben 8 GB en 16 GB Macbooks op kantoor. Ja, op kantoor merk je er niet zo veel van. Je merkt het wel degelijk bij foto bewerking, statistische programma's met veel data etc. Dus nee, ook voor de fans was 8 niet genoeg afhankelijk van hun doel
Volgens Bill Gates 640kb ook.

8GB prima, maar maar de upgrade naar 16GB niet zo belachelijk duur. Dat is een paar euro inkoop en zij vragen er 100en voor. Veel leveranciers doen dat overigens. Dan naai je je klanten gewoon.
Voor de haters was 640 kB genoeg voor iedereen :+
Nul te veel en een spelfout 64 gb bedoel je...

Kan zeggen dat dat heerlijk werkt
Niet echt, eem referentie naar Bill Gates.
Bill is destijds fout ge-quote :) :)
De toekomst .....
Wacht maar af nu Apple zelf die 8GB niet meer wilt doen en ook graag hun nieuwe producten wilt verkopen.
Vaak zat gezien dat software beperkingen krijgt en bepaalde features het soms helemaal niet doen.

Nee, nu nog 8GB kopen is alles behalve future proof. Bij een computer praat je al snel over een bruikbaarheid van 6-9 jaar.
Ik durf te wedden dat je over 2 jaar al tegen bepaalde zaken aan gaat lopen met 8GB en de komende grote OS-X updates.
Daar ga ik ook vanuit. Heb in 2012 al 16GB in mijn PC gezet en dat draait nog steeds goed.
Al begin je de veroudering wel te merken de 3770K wordt wat langzaam.
Natuurlijk is de Cpu nog net zo snel maar met name de software en ook het OS wordt zwaarder en daardoor ervaren mensen hem als traag.
Stiekem wordt alles eromheen gewoon zwaarder met de vraag naar meer data, meer kwaliteit en dat merk je dan.
Je bedoeld 2018. Rond die tijd is 16 GB RAM de standaard geworden voor midrange consumentenPCs.
voor Windows wel inderdaad. Apple's ecosysteem is enorm zuinig in RAM vergeleken met alle services die Windows runt in de achtergrond
Dat MacOS beter met RAM management is wordt wel vaak gezegd. Van de laatste 5 jaar heb ik geen serieuze vergelijkingen / cijfers gezien, maar wel vaak (welles nietus )discussies.
Ik gebruik zowel Windows als MacOS en ik wil best aannemen dat MacOS 'beter' is maar niet beter genoeg om 8Gb te verantwoorden!
Nou dan vind ik het knap dat zo'n Apple pc zo duur is en zo niet efficiënt werk dan, heb wel vaker gelezen dat het toch echt RAM friendly is maar das dan bij miniscuul gebruik i guess..
Ik zeg niet dat ze inefficient zijn. vanuit mijn perspectief moet MacOS 4GB goed maken om te kunnen verantwoorden om de stap van 8GB naar 16GB niet te nemen.
Dat ze 1GB en soms misschien ook wel 2GB goedmaken dan is die stap gewoon niet groot genoeg.
Wel wel eens zien wat er gebeurt als ik mijn drie vm's opstart die ik standaard aan heb staan....

Maar ja ik hou het nog maar even bij Windows met 64gb
Ik gebruik mn mac mini met 8gbps m1 dagelijks en inderdaad 1x in de paar maanden de melding dat er te weinig geheugen is. Maar alleen met meerdere browsers open met bergen tabs. In dagelijks gebruik nog steeds snappy, ook met muziek maken in Logic Pro, daar nog nooit tegen limiet genomen.
Ik ben zelf een Windows en Linux gebruiker maar technisch gezien is MacOS en Linux vele malen zuiniger dan Windows. Daar zijn wel veel testen online over te vinden, maar zo'n verschil is het dus ook niet. Bij Apple is dat wel makkelijk te begrijpen omdat men voor 1 soort hardware kan ontwikkelen en testen. Linux is gewoon zuiniger omdat het voor servers ook gebruikt die te worden en dergelijke.
technisch gezien is MacOS en Linux vele malen zuiniger dan Windows. ... maar zo'n verschil is het dus ook niet.
Klinkt nogal conflicterend vele malen en klein verschil.
Ik snap het argument met beperkte hardware maar denk dat dit vooral speelt voor apple developers / developers die specifiek werken voor apple producten en niet voor developers die voor alle platformen onwikkelen.
Daar zijn wel veel testen online over te vinden
Nu niet naar gezocht in het verleden wel. maar ik kan me daarbij niet herinneren dat daar een serieuze organisatie / magazine achter zat die dat echt wilden vergelijken. Ik had idee dat vooral hobbyisten waren.

edit verduidelijking dikgedrukte

[Reactie gewijzigd door Digimann op 26 augustus 2024 17:45]

Hardnekkige mythe. Kijk maar eens een keer voor de fun in Activiteitenweergave, dan zie je pas hoeveel processen er lopen ;)

Ik heb Firefox en mail aanstaan en nog wat menubar tooltjes en hij zit al aan de swap met 16GB..
Dit is zeker geen Mythe de ram management is wel beter dan Windows, maar dat betekent niet dat je opeens magisch veel minder ram gebruikt. Buiten dat het wel goed omgaat met ram, is de voordeel vooral ook dat de macbooks beter gebruik maken van swap memory en dit ook beter geimplementeerd hebben. Wat ten nadele heeft dat je SSD het sneller begeeft. Dit is dus ook vooral de issue met 8gb ram macbooks.
Ik ben gek van Apple producten maar weet ook wel welke ik links laat liggen. Dat zijn de 8gb ram machines, degene met 256 gb, etc.

Vond het echt belachelijk dat ze nog 8gb versies aanboden. Goed als die verdwijnen.
Mooi, scheelt weer € 230 voor 8 GB geheugen (of 256GB SSD) extra.
Ik wacht nog even af met conclusies trekken, want iets zegt me dat Apple gewoon de prijs omhoog gooit van het basismodel.
Ik denk dat iets anders gevonden wordt om het basismodel onaantrekkelijk te maken.
Apple is per definitie onaantrekkelijk voor echte tweakers. Veel te dure proprietary hardware.
Ik heb net een oude defecte mac book air gesloopt om de SSD er uit te kunnen halen zodat ik iemands foto's kan redden. Echter die zogenaamde M.2 SSD heeft wel een eigen aansluiting die nergens anders in past dus moest ik een adapter bestellen om dat ding te kunnen lezen.
Grrrrrrrrrr. }> }>
Het is geen “eigen” aansluiting. Het is een standaard aansluiting, alleen net een andere dan die jij gewend bent 😉
De aansluiting is identiek. De Apple SSD's hebben alleen geen controller aan boord. Die zit in de CPU.
Dat hebben ze bewust zo ontworpen. Ik noem dat anti-consumer.
Het is geen “eigen” aansluiting. Het is een standaard aansluiting, alleen net een andere dan die jij gewend bent 😉
Ik ken je verzekeren dat hij echt niet in een standaard m.2 aansluiting past. De gleuf voor het nokje in deze SSD zit op een heel andere plaats dan bij een standaard M.2 type B of M aansluiting.
Ja, denk je dat? De kans lijkt me groter dat het basismodel 8GB/256GB geen M4-upgrade krijgt en voor dezelfde prijs blijft verkocht blijft worden. Apple maakt zelden producten goedkoper.
Dat laatste klopt aantoonbaar niet.
Jaja, - Apple legt er - vanwege dit compleet vernieuwde concept <insert apple marketing bs> - eerder 500eu boven op de prijs van het kleine model...
Dat een comment als deze +1 scoort, zegt genoeg over de Apple-haat op dit forum
Ik heb het aangepast. Inderdaad, moderatie wordt weer op gevoel gedaan dan te kijken op on- of off-topic.
Het was ook wel schofterig. 8gb standaard, en dan de prijzen voor de upgrades naar 16 of 32. Mijn g*d.

Sommige ultrafanboys die dan riepen dat de M* processors super efficient waren met RAM, hartstikke mooi, maar kom op 8 gb kan je echt niet maken in een laptop van minimaal 1100 tegenwoordig.
Sommige ultrafanboys die dan riepen dat de M* processors super efficient waren met RAM, hartstikke mooi, maar kom op 8 gb kan je echt niet maken in een laptop van minimaal 1100 tegenwoordig.
Sinds de NVME SSD's is het pagen/swappen naar disk veel minder een probleem dan toen we dit nog naar een ouderwetse HDD deden. De sequentiële lees en schrijf snelheden en de random lees en schrijfsnelheden zijn gigantisch omhoog gegaan met NVME SSD's dus zul je er veel minder van merken als er gepaged of geswapped wordt.. Overigens ligt de hoeveelheid RAM gebruik absoluut niet aan de processor. Dit is zuiver software gerelateerd.
Zeker, absoluut waar.

En op dat tweede punt heb je ook helemaal gelijk. Maar software wordt uitgebreider en zwaarder. Zeker bij MacOS. Er draait meer op de achtergrond. Straks ook AI achtige dingen.

En je weet als bedrijf misschien niet je exacte koers, maar alle besturingssystemen zijn in de afgelopen jaren meer RAM gaan gebruiken. Door van alles en nog wat wat er op de achtergrond gebeurt. Toen de M1 uitkwam was 8gb al niet veel. Smartphones hadden soms al meer. En dat is precies wat ik bedoel.

Kijk met een uitgeklede kernel en zonder desktop interface krijgen we de Linux kernel eenvoudig op 64 mb ram draaiend. Minder al wel. Maar kijkend naar de toekomst, en er van uit gaande dat de meeste mensen niet een uitgeklede linux versie op hun macbook draaien denk ik dat 8gb wel echt asociaal was van Apple, zeker voor HW van die prijs. (Ik ben overigens geen Apple hater, ik gebruik het zelf ook gewoon veel)
Ja die prijzen voor de basis hardware en zeker de upgrades van Apple zijn outrages. Daarom koop ik ook nooit Apple. Ook al niet omdat het allemaal proprietary hardware is die nergens mee uitwisselbaar is.
Heb nochtans geen enkel issue met mijn 8gb M1 Air. Leuk machientje, zelfs nu nog. Doet alles prima.
Geloof ik zeker, maar een derglijk apparaat mag je best van verwachten dat het 5, 6 misschien wel 7 jaar mee gaat. (Mijn MBP2018 met i7-16gb doet het ook nog prima). Met 8gb kan je er van uit gaan dat Apple het op een moment de nek omdraait voor het OS. Zeker gezien AI etc in opkomst is. Dan vind ik het persoonlijk best asociaal dat ze die apparaten niet standaard met 16gb uitrusten.
Heb nochtans geen enkel issue met mijn 8gb M1 Air. Leuk machientje, zelfs nu nog. Doet alles prima.
Ja eens, ik heb een instap M2 Mac mini onder de tv als download/media/internet machientje en gaat prima.
Tuurlijk, als mediaspeler heb je niet zo veel RAM nodig omdat het meestal maar 1 ding afspeelt of even wat browser, downloaden en afspelen.
ik heb destijds in 2014 mijn MBP met wel twee hele cores (i7) van 16 GB laten voorzien. Dat ding draait nu nog Sonoma (met OCLP weliswaar, maar het werkt...best vlot. Zelfs Darktable. Aardige lifespan.

[Reactie gewijzigd door divvid op 26 augustus 2024 16:53]

Dezelfde 8gb zit in een iPhone 15 Pro.
Ze weten het leuk te verkopen, maar hoeveel van die AI berekeningen worden er nou daadwerkelijk op het apparaat gedaan? Alle nieuwe Apple Intelligence zaken zijn volgens mij gewoon ChatGPT met een laagje Apple erover en gaan bijna allemaal naar OpenAI servers die Apple beheert.
Alle nieuwe Apple Intelligence zaken zijn volgens mij gewoon ChatGPT
En dat heb je fout. Apple heeft verschillende LLM modellen, sommige ook open source beschikbaar.
Dat zal ook de reden zijn voor de upgrade, die modellen vreten geheugen en ondanks dat het gespecialiseerde (kleinere) modellen zijn voor bepaalde taken, heb je wel de additionele ruimte nodig.

chatgpt komt alleen in zicht op het moment dat de modellen het niet meer weten en jij als gebruiker aangeeft dat je de chatgpt wilt laten raadplegen.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 26 augustus 2024 17:42]

AppleAI doet de zaken die te maken hebben met jouw data. ChatGPT gaat over de ‘world knowledge’.
Laat ze eerst maar weer eens komen met (door de gebruiker) vervangbaar geheugen en opslag. Dat is voor mij nu ook een reden geweest om geen nieuwe MacBook te kopen. Gesoldeerd geheugen kan ik nog accepteren (indien voor de juiste prijs upgrades geboden worden), maar gesoldeerde storage gaat mij te ver.

Een SSD gaat gegarandeerd stuk aan slijtage. En zeker bij Apple is dat een probleem, omdat ze in recente systemen besloten hebben de BIOS op de SSD te plaatsen. SSD stuk? Hele laptop kan in de prullenbak. Want omdat de BIOS dan ook niet meer werkt, kun je ook niet meer booten vanaf USB/Thunderbolt SSD.

Hopelijk gaat de EU zich hier ook snel mee bemoeien. Maak die MacBooks (en iPhones en iPads) maar weer wat dikker, zolang ik dan een grotere vervangbare batterij, geheugen en opslag krijg vind ik het prima.
Juist voor de AI workloads, dus ik bedoel niet het afnemen maar het ontwikkelen, kan meer geheugen wenselijk zijn. Mijn aankomende werklaptop heeft 76GiB RAM straks, waarvan 64GiB systeem geheugen, en 12GiB dedicated GPU geheugen. Ik weet dat je veel training en de échte trainingsets op externe machines doet, maar zeker bij remote sensing voor specifiekere kleinere sensoren-sets is lokaal hebben van bepaalde sets erg wenselijk. Niet alleen heeft Apple geheugen-beheer of schaalbaarheid slecht voor elkaar, maar shared geheugen is hierbij juist nadelig.

En dat gesteld hebbende, zeker in deze wereld, zou ik willen dat Apple zich over hun "not invented here" mentaliteit heen zet, en óók gewoon die grote CUDA-boer (los van hoe scummy ze zijn, maar beide bedrijven hebben daar een handje van) zal gaan ondersteunen. Een échte pro mac met één of meer nVidia DGPU aan die ARM CPU's zal goed scoren.

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 26 augustus 2024 16:52]

Begrijpelijk en terecht besluit. Anno 2024 is 8 GB zelfs voor een basismodel gewoon erg weinig. Als een deel van de functies van het OS dan ook nog niets eens genoeg hebben lijkt het me terecht om die grens op te krikken naar 16 GB.

Zeker als er naast het OS zelf ook nog eens andere apps concurrent in het geheugen moeten draaien.

En laten we eerlijk zijn, zo enorm veel kost die 8 GB extra nu ook weer niet, als je het afzet tegen de prijs van het gehele apparaat, die bij Apple sowieso al iets hoger ligt dan bij een reguliere PC.
Dat ze überhaupt 8 GB aan durfden te bieden in die prijsklasse.
Na jaren kritiek lijkt het dan eindelijk zo ver te zijn, 16GB RAM als instap model! Dat we die dag nog mogen meemaken bij Apple. Voor dit soort upgrades vragen ze doorgaans +230,- Ik ben dus zeer benieuwd of ze de instapprijs dan ook niet met 100-200 gaan verhogen om het verlies te “compenseren” want daar zit natuurlijk een flinke marge van de winst.
Ze gaan de enter en esc toetsen weglaten op het basismodel.
Voor de mensen die zeggen dat 8gb onvoldoende is. Hallo hier ben ik dan met mijn M1 Macbook Air met 8gb die als een zonnetje loopt (inclusief Premiere Pro). Ik kan er zo slecht tegen dat anderen voor elkaar gaan bepalen wat wel of niet goed is, zonder het zelf ook maar ooit te hebben gebruikt. Ik gebruik verder een PC met 32gb RAM, en hier is in het dagelijks gebruik (browsen en office) niet of nauwelijks wat van te merken. Sterker nog, ik Google door de from factor liever op mn Air dan op mn pc.

(neemt natuurlijk niet weg dan 8gb echt wel vreemd is voor dit geld) maar in het dagelijks gebruik is hier echt nauwelijks wat van te merken!

[Reactie gewijzigd door jortsteen op 26 augustus 2024 16:47]

Het is bekend dat die 8GB laptops enorm veel swappen naar de SSD. Dat is snel en mogelijk lastig te merken, maar het betekent wel dat je SSD daardoor veel sneller slijt en dus stuk zal gaan. En dat is precies wat Apple wil, des te eerder die SSD stuk is des te eerder ze jou een nieuwe laptop zullen verkopen.
Dit. En daarbovenop nog het feit dat een upgrade van 8 naar 16gb je een bizarre hoeveelheid geld kost. Dus in beide gevallen ben je (op een bepaalde manier) "fucked".
Klopt 100 procent wat je zegt, dit was vooral in het begin een grote issue. Dit is na een update wel een stuk beter geworden (minder naar swap). In de praktijk heb ik hier nog niks van gemerkt, want de laptop is nog steeds net zo snel als toen ik hem uit de doos haalde (en dat kan ik niet van mijn Surface Pro uit hetzelfde jaar zeggen) Het is misschien een klein beetje een vergezochte vergelijking, maar als je naar de Pixel telefoons kijkt zijn ze ook niet de snelste op pure rekenkracht, maar in de praktijk merk je hier niks van. Ik ben zeker geen Apple fanboy want ik gebruik alles door elkaar (Win-Mac-Ios-Android) en geniet gewoon van ''goede'' producten die je overal kan vinden. Alle specs en verdere diepgaande info zijn super interessant (daarom ben ik hier, hallo :) ) , maar op een gegeven moment begint ook de praktijk en daar mogen we soms ook meer op focussen in plaats van alleen maar specs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.