MacRumors: Apple brengt eerste Mac-modellen met M4-soc in november uit

Apple brengt in november de eerste Mac-modellen met een M4-soc uit. Dat schrijft MacRumors op basis van een anonieme bron.

MacRumors beweert dat Apple in november de eerste Macs met een M4-soc gaat uitbrengen. Hoewel Apple zijn Mac-modellen meestal aan het eind van het jaar uitbrengt, is dit de eerste keer dat er een specifieke releasemaand wordt genoemd. Volgens de site is het mogelijk dat de apparaten in oktober worden aangekondigd, net zoals de M3-versie van de 24"-iMac vorig jaar.

Op basis van eerdere geruchten van Bloomberg verschijnen er dit jaar Macbook Pro's, iMacs en Mac mini's met een soc uit de M4-serie. De Mac Studio en Mac Pro zouden pas volgend jaar worden voorzien van zo'n chip. Alle nieuwe Mac-modellen hebben naar verluidt een basisversie met 16GB aan werkgeheugen.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

01-09-2024 • 13:10

147

Submitter: eprillios

Reacties (147)

147
142
60
2
0
60
Wijzig sortering
Spijtig dat ze nvidia niet meer ondersteunen.
Met een RTX 4090 in een TB4 case heb je het perfecte werkstation.

Voorlopig draait hier nog een pc met een 4090 enkel voor Cinema4D rendering.
Liefst zou ik enkel op mac werken, alles draait zoveel beter dan op pc imo.

Er is weinig spraken van nieuwe iMac Pro's. Ik vraag me af of ze deze nog gaan produceren.
Vrij logisch dat ze dat niet meer ondersteunen, hoe Apple zich heeft ontwikkeld de laatste jaren.
Jammer is het misschien wel maar er zijn veel dingen teleurstellend in deze wereld zoals oorlog.

Apple heeft een lange tijd geleden een soort akkefietje gehad met Nvidia. Ze zijn al een hele tijd overgestapt naar hun eigen integrated graphics. Die overigens niet slecht presteren.
De wereld beweegt naar steeds meer naar SOC’s (System On a Chip) architectuur. Dus upgraden van geheugen zoals vroeger zit er niet meer in.

Je krijgt er wel dingen voor terug: dunner lichtere betrouwbaardere apparaten.

Ik heb zelf ook Mac en MacOS, ben er prima tevreden mee. Anders dan een bug in Finder waardoor ik geen Zip archief kan maken of mappen kan verwijderen. Ik denk dat je voor een Render farm toch beter een Windows of Linux computer gebruiken. Daar is een SOC van Apple niet echt de meest logische keuzen. Ik gebruik een VM op Linux voor after effects / media encoder.

Edit: iets duidelijker.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 1 september 2024 13:36]

Ok hier kan ik het moeilijk mee eens zijn

Dunner? Dat valt dus in de praktijk reuze mee. De overstap naar Apple Silicon maakte de laptops niet veel dunner. De bepalende factoren daarvoor zijn volgens mij de accu toetsenbord en god behoede dat ze weer iets gaan proberen met het toetsenbord.

Betrouwbaarder?
SoC's gaan hand in hand met nand chips (voor opslag) solderen op het moederbord zoals Apple doet. Hiermee transformeer je niet alleen je apparaat in een tikkende tijdbom, maar bij het geringste moederbordprobleem ben je dus ook je data kwijt.

Ik juich de trend niet toe. Goed voor zuinige embedded systems misschien, maar de persoonlijke computer heb ik graag modulair.
Ik juich de trend niet toe. Goed voor zuinige embedded systems misschien, maar de persoonlijke computer heb ik graag modulair.
Mijn vorige computer was de Mac Pro 2012 gebruikt tot 2022. Aangepast via soft- en hardwarehacks tot ver boven wat Apple nog ondersteunde en uitgebreid met Blackmagic capturekaarten en USB 3 en Thunderbolt kaarten. Hij voldeed prima voor mijn professionele film- en fotowerk. Daarna een Studio Max gekocht. Sindsdien alleen nog gebruikt voor mijn Nikonscan negatiefscanner en om analoge films te capturen. Voor de rest is die Studio Max (mede dankzij die vergaande hardwareintegratie) op vrijwel alle vlakken (geluid, snelheid, mobiliteit -ik neem hem vaak mee- en stroomverbruik) superieur aan die hypermodulaire Mac Pro. Ik juich die trend juist van harte toe! (En sluit elke dag af met een back-up...)
Dus het boeit jou helemaal niets dat je Mac op ieder moment kapot kan gaan door een versleten SSD?

Ik hoor je denken: "Ik maak dagelijks backups, dus ik start daarna wel van een externe Thunderbolt SSD".
Dat kun je dus vergeten. Zodra de SSD van recente Macs kapot/versleten is, werkt er helemaal niets meer. Apple vond het namelijk ook verstandig om de EFI (BIOS) op de SSD te plaatsen. Maar zodra je SSD kapot is, heb je ook geen EFI meer en kun je dus helemaal niet meer booten.
Als dit een probleem zou zijn dan zou het gemeld worden door gebruikers die hier in de praktijk tegenaan lopen. De stilte is nu al na jaren nog steeds oorverdovend. SSD falen wordt niet gemeld. Falend RAM geheugen evenmin.
Terwijl er veel Macs zijn die echt zwaar worden belast.
Ik denk dat Apple de goede en duurdere chips kiest, en wie weet zit er nog wat overcapaciteit in.
De stappen van Apple zijn beter verklaarbaar in het licht van de beveiligingsstappen die ze hebben gezet. Zelfs al zouden ze met een losse SSD schijf werken, dan heb je er niets aan wanneer je deze eruit haalt omdat de versleuteling in hardwar elders zit opgeslagen.

Overigens is de data wel te redden als het logic board de geest geeft.
Wederom iemand die aannames doet, en geen videos en forum topics opzoekt.
Jij weet dat Apple als geen ander goed is om dingen in de doofpot te drukken. En Apple zal net zo lang blijven ontkennen totdat ze een aantal aanklachten via de rechtbank otnvangen.

En zoals je in vele andere reactie hier leest, veel Apple gebruikers zijn teleurgesteld wanneer hun dure hardware kapot is en alle data weg is. Maar de rennen direct weer naar de Apple Store om een nieuwe te halen.

En je stukje over "de data is wel te redden als het logic board de geest geeft", ook dat is geen garantie. Er is een hele serie MacBooks geweest waarbij een chip op het moederbord doorbrand, en vervolgens veel te veel voltage op de SSD chips zet. Gevolg: Moederbord en SSD stuk. En mocht je toch geluk hebben, dan heb je zeer specialistische hardware nodig om die SSD chips van het moederbord te halen en op een ander (donor) moederbord te plaatsen. Want ja, het zou veel te gemakkelijk zijn om gewoon een M2 slot te gebruiken...
Waar het om draait en leuk dat je encryptie erbij aanhaalt, dat Macs heel moeilijk te repareren zijn dankzij planned obsolescence. Apple is specifiek de reden waarom de beweging voor right to repair zo groot is juist dankzij dat Apple het repareren bemoeilijkt, niet alleen dat bijna iedere generatie is geplaagd met technische problemen die apple weigert te erkennen totdat er een class action komt na jaren trekken.

Apple presteert slechts boven gemiddeld, echter minder goed dan Lenovo, HP en Dell als het op kwaliteit aankomt.
Heb je dan bronnen dat dit echt zo is. Op mijn werk draaien veel Macs meer dan 40+ per week van collega’s die media maken en ik heb nog nooit meegemaakt dat er een MacBook kapot is gegaan met een Apple Silicon chip. Wij hebben nog steeds M1 laptops draaien sinds ze uitgekomen zijn en draaien nog als een zonnetje. We zijn een bedrijf met zo’n 350 MacBooks.
Het komt ook nauwelijks voor. En dat is precies het issue met dergelijke argumenten. Ja, als het gebeurt heb je een probleem, maar SSD’s zijn door de jaren heen heel erg betrouwbaar gebleken. Veel betrouwbaarder dan HDD’s. Het solderen van een SSD chip, wat je er verder ook van vindt, is daarom ook veel minder risicovol dan sommigen je willen doen geloven. De tbw van SSD’s is tegenwoordig dermate hoog dat je dat zelfs bij hoogvebruik bij lange na niet haalt in de tijd dat je de computer actief gebruikt.
Ik denk dat jij je nog eens goed in dit probleem moet verdiepen. Het probleem is veel groter dat jij hier beweert.

Hoe kleiner de SSD hoe sneller je SSD stuk is. De 256GB SSD (waar de meeste MacBooks mee worden verkocht) zijn gemiddeld stuk na 150 TBW. In tegenstelling tot RAM (waarvan het solderen met de juiste argumenten nog acceptabel is), slijt een SSD tijdens gebruik en zal die gegarandeerd stuk gaan.

Als je je MacBook voor wat tekstbewerking en browsen gebruikt zul je er zeer waarschijnlijk geen last van krijgen. Maar zodra je een MacBook gaat gebruiken (waar veel mensen hem specifiek voor kopen) voor Videobewerking en Fotografie (RAW), kan ik je op een briefje zetten dat de SSD kapot zal gaan.
Ik denk dat jij je nog eens goed in dit probleem moet verdiepen. Het probleem is veel groter dat jij hier beweert.
Dat is het niet. Ik denk dat jij ooit in februari '21 een artikel hebt gezien over SSD-problemen in M1 macs en je toen bent gestopt met opletten. Het probleem betrof een kernel-issue dat nog geen maand later was opgelost. Handig? Nee. Maar het issue heeft dus een maand geduurd.
Hoe kleiner de SSD hoe sneller je SSD stuk is. De 256GB SSD (waar de meeste MacBooks mee worden verkocht) zijn gemiddeld stuk na 150 TBW.
Klinkklare onzin. Dit wordt regelmatig geroepen, maar er is simpelweg geen data beschikbaar om dit te ondersteunen. Zelfs Louis Rossman, die de praktijk van het vastsolderen van SSD's ook uitgebreid bekritiseerd, ondersteunt zijn rant nooit met harde data. Nog even los van het feit dat 150TBW betekent dat je 10 jaar lang -elke dag- 41GB kunt wegschrijven.

Dus prima als het jouw persoonlijke voorkeur niet is dat SSD's vastgesoldeerd zitten hoor. Dat kan. Dat betekent dat jij dus nooit een vastgesoldeerde SSD zal kopen. Maar dat geroep in de ruimte dat MacBooks constant SSD falen hebben is niets meer dan clickbait onzin gebleken.

[Reactie gewijzigd door mOrPhie op 2 september 2024 10:06]

En dan nu de cijfers om deze boude stelling te onderbouwen. De gemiddelde MacBook Pro heeft een levensduur van om en de bij de 7 jaar. De gemiddelde ondernemer schrijft zijn laptop (inclusief MacBook Pro dus) af op 2-4 jaar.

Geen echte reden om ongerust te zijn, lijkt mij.
Dat zijn geen bronnen.
De eerste twee zijn reparatie bedrijven, die kapotte hardware opgestuurd repareren. Hoeveel er niet kapot gingen, weten ze niet.

De derde zegt letterlijk in het intro dat je je waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken. Aan het eind van de video gaat hij dieper in waarom niet. Spoiler: Na 8 abnormaal intensief gebruik zal hij normaal gesproken nog prima werken.
Nu was ik toch benieuwd geworden hoe de ssd in mijn MacBook Pro uit 2013 er aan toe is, dus smartmontools geïnstalleerd en gedraaid en met 21.057 uur oftewel zo'n 2,4 jaar aan staan en een Power_Cycle_Count van 50.050 zijn er nul re-allocated sectors en nul leesfouten.
Dus het boeit jou helemaal niets dat je Mac op ieder moment kapot kan gaan door een versleten SSD?
Totaal niet. Volgens Drive DX zit ik nu ruim 2 jaar later en 64 TB written op 100% good en 99% lifetime left. Uiteraard monteer ik al mijn honderden en honderden Terabyte filmbestanden niet op de SSD in de computer maar via een paar externe SSD's en de back-ups gaan naar een serie 16 TB harde schijven. Alleen de programma's en de project back-ups die FCP maakt staan op de SSD van de Studio Max.

En al die harde schijven en SSD's hebben mij minder dan 1500 euro gekost en dat is voor professioneel gebruik afgeschreven over 2 jaar natuurlijk peanuts. Mijn setje van 2 high power LED-lampen kostte beduidend meer...

Ik ben vorig jaar mijn Studio Max anderhalve dag kwijt geweest omdat hij via Topaz video AI een essentiële filmopname moest opknappen en daar was hij bijna 19 uur mee bezig. Mijn harde schijven en SSD's via een 10 poorts USB 3.2 hub op de Macbook Air met 8 GB geheugen en 256 GB harde schijf van mijn vriendin aangesloten en het monteren van 4K Prores met FCP liep als een zonnetje. Al miste ik mijn 4K monitor wel verschrikkelijk.

Die Studio serie is wat mij betreft (en eind vorige eeuw ooit begonnen met de Macintosh Performa 575 LC) op computergebied het beste wat Apple ooit heeft gemaakt
Hetzelfde ,ik heb drive dx effe geprobeerd op mn macbook air m1 8gb gekocht in 2020 .. alles staat nog op 100% , en de laptop heeft me nooit gefaald, en de accu is fenominaal, een prima trade-off voor ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 1 september 2024 22:57]

Bij videobewerking doe je er inderdaad goed aan om op externe SSDs te werken. Maar zelfs dan kun je niet voorkomen dat je interne SSD slijt. Met 8GB geheugen zal je laptop namelijk swappen naar de internet SSD, het gevolg daarvan is in de eerste video die ik hierboven deel goed uitgelegd.

Jij zit met je 64 TBW al bijna op de helft van wat de 256GB SSD kan hebben, dat is namelijk 150 TBW.

[Reactie gewijzigd door Saeverix op 1 september 2024 23:10]

Tja, dat risico bestaat nou eenmaal bij hardware, dus ook bij Apple. Ik gebruik al 30 jaar Macs en 14 jaar geleden heb ik een keer een kapot moederbord aan de hand gehad. Dan is ie vrijwel altijd total loss, welk gedeelte ook precies faalt, SSD of iets anders. Daar staat tegenover dat de meeste Macs het juist langer uithouden. Ik heb een Mac Pro uit 2008 (met SSD die ik er ooit zelf in heb gezet) die nog prima werkt en die ik af en toe nog gebruik voor wat Photoshop of Illustrator-werk. En een Macbook Pro uit 2013 (met zo’n vastgesoldeerde SSD dus) die nog net zo vlot reageert als 11 jaar geleden. Ik koop pas een nieuwe laptop als deze er mee stopt.
Kort antwoord: Neen, het interesseert me geen ...... dat mijn Mini "ieder moment stuk kan gaan" door wat voor oorzaak dan ook.

Meestal gaat het goed, maar er zijn uitzonderingen. Ik kocht mijn eerste scherm, 19 inch, terwijl 14 inch als standaard beschouwd weer (en 15 als luxe). Ik zit bij aankoop aan de bovenkant van de markt. Mijn vorig beeldscherm ging echter na 8 maanden onderuit. Deed niets meer. Shit happens.

Mijn ervaringen met SSD (de eerste had 80GB) en ook met Apple (sinds Intel) zijn positief. Al overleed mijn iMac na slechts 7 jaar en een transport per schip tussen continenten.

Mocht mijn M1 mini er mee ophouden dan is dat helaas, pindakaas en een run naar de AppleStore.

Dingen gaan stuk. Soms voor hun tijd. Manure occurs). Zolang mijn data veilig is, gewoon doorgaan met ademhalen.
Het klopt dat alles op den duur stuk gaat. Maar in dit geval heeft Apple de hardware zo ontworpen dat de gehele laptop/desktop onbruikbaar wordt zodra de SSD kapot is. Dat is geen pech, maar pure opzet van Apple om zo nog meer hardware te kopen. En dat werkt. Want zoals je zelf al zegt, jij rent direct weer naar de Apple Store om een nieuwe te halen.
Je vergeet dat de gemiddelde levensduur van een Apple computer 7 jaar is. En dat er slechts enkele uitzonderingen bekend zijn uit het verleden, waarbij dan ook nog eens buiten garantie de hele computer gratis vervangen werd.

Geen idee wat je tegen Apple hebt, maar het ligt er iets te dik op.
Dat een computer nog maar 7 jaar mee gaat i.p.v. 12 jaar maakt mij niets uit, na zo'n jaar of vijf gaat hij toch weg. En dat is, met uitzondering van één iMac die ruim een maand in een container op een schip heeft gelegen, altijd een werkend exemplaar geweest die ik op straat zette.
Even nieuwsgierig wat je dan doet met die oude Apple. Verkoop je die? Of gaat ie naar de stort?
Aangezien hij afgeschreven is, heeft hij voor mij een verkoopwaarde van nul. Ik kijk even op marktplaats (niet die Nederlandse site, want ik woon niet in Europa) en daar is altijd wel iemand die een goedkope computer wil hebben. En dan mag hij/zij hem voor de verkoopwaarde bij mij ophalen. (Gratis dus). Mijn mac book 2012 is destijds naar een net afgestudeerde leraar gegaan. Die na zijn studie eigenlijk liever niet wou lesgeven. Met nog wat spul (geheugen, 27" scherm, soldeerbout, desoldeerpomp, schroevendraaiers etc) wat ik had liggen heeft hij een reparatiewerkplaats voor computers, televisies en telefoons gestart.Schijnt best goed te lopen. Genoeg om een solar-installatie (in onderdelen) te kopen en zelf ermee aan het knutselen geslagen. Hij wil in de toekomst solar-installaties erbij gaan doen.

Waarschijnlijk komt mijn mini niet zo goed terecht, maar ach, als iemand er plezier van hebt dan is het mij goed genoeg.
Maar een apparaat weggooien terwijl het eigenlijk nog helemaal goed is is toch verspilling....

Ik vervang liever een ssd of een memory chip en dan weer vrolijk verder
Dus het boeit jou helemaal niets dat je Mac op ieder moment kapot kan gaan door een versleten SSD?
"op ieder moment kapot kan gaan door een versleten SSD?"

Man wat overdreven. Jij leeft nog in "the early days of consumer flash-storage" geloof ik.
Moderne SSD's zijn véél robuuster, kan je echt niet meer vergelijken met vroeger en de SSD's zoals Apple die gebruikt zijn meer "consumer pro" versies. Die hebben redelijk wat spare-cells.

De meeste mensen hier op m'n werk hebben Mac's. 2/3e zijn intussen M series. Ik heb zelf een M1 mac-mini, een M2 Macbook Pro en een M3 MacBook Pro en ik heb nog nooit gehoord van dataverlies door een "versleten SSD". Alle drie mijn eigen Mac's hebben een verslijt-indicator van 97 tot 99%. Dus daar zit nog een heleboel leven in. Sterker nog, tegen de tijd dat mijn Mac's er uit gaan (we hanteren een 4 jaar life-cycle hier) zijn die SSD's nog laaaang niet versleten.
Ik juich die trend juist van harte toe! (En sluit elke dag af met een back-up...)
"Ik heb geen gordels nodig, want ik rij voorzichtig"

Je hebt je Mac Pro 10 jaar lang kunnen gebruiken dankzij de modulariteit en lijkt het goed te keuren dat al die uitbreidpotentie van je afgenomen wordt. Dat je nieuw systeem superieur is in snelheid en geluid is niet per se te danken aan het wegnemen van modulaireit. Stroomverbruik is het enige argument voor SoC wat ik kan gebruiken en zelfs daar twijfel ik aan, toegegeven, moet ik zelf nog onderzoeken.
Geheugen bandbreedte is een tweede.

De SoCs van Apple hebben een veel hogere snelheid en lagere latency dan regulier so-dimm geheugen. Het scheelt rustig een factor 4 tov DDR5 en voor een mac studio 5 of meer. Dat bandbreedte verschil is echt gigantisch.
"Ik heb geen gordels nodig, want ik rij voorzichtig"
Sterker nog, omdat ik woon en veel klanten heb in de randstad heb ik zelfs geen veiligheidsgordels want als het even kan doe ik bezoeken per motor. Ja, je geeft heel veel op maar het pluspunt van vrijwel altijd op tijd op je afspraak zijn zonder voor de zekerheid een uur eerder weg te moeten -en dan nog- is mij meer waard. (En motorrijden is veel leuker natuurlijk..)

Mijn Mac Pro stond stationair in huis. mijn Studio Max gaat in een fototas samen met een paar SSD schijfjes en een mini toetsenbordje overal mee naar toe. Vrijwel alle bedrijven hebben wel een monitor met HDMI of Display port aansluiting en hier in mijn recreatie woning staan een monitor een paar speakers en een toetsenbord klaar. Aansluiten of loshalen duurt ongeveer 30 seconden.

Zou ik voor hetzelfde geld de laatste Mac Pro met 8TB geheugen en 192 GB ram kunnen krijgen dan zou ik toch kiezen voor de Studio Max. Die is ruim snel genoeg voor 4K en 6K Prores projecten, heeft voor mij genoeg aansluitpoorten en die mobiliteit is zo handig dat ik daar graag alle interne uitbreidbaarheid voor opgeef.
Ik ben een voorstander van zo lang mogelijk met je hardware (zoals bijvoorbeeld ook je auto) doen. En ik heb altijd ‘modulaire’ Mac Pro’s gehad. Maar de realiteit is dat voor de Mac Pro’s van de laatste jaren maar één of twee – peperdure – videokaarten bestaan, al jaren. Dus daar hoef je het niet voor te doen. De rest zoals ssd’s / backup schijven is extern te verwisselen, behalve de ram.

Ooit was je videokaart na een paar jaar ingehaald door voortschrijdende techniek, je harde schijf grootte gehalveerd te opzichte van nieuwe machines en hetzelfde met werkgeheugen, maar de laatste tien, vijftien jaar gaat het allemaal niet mee zo hard.

Je kunt nog prima werken, zelfs ‘zware taken’ blijven doen op een oudere machine. Het is een beetje zoals met auto’s op fossiele brandstof, daar gaat de ontwikkeling ook niet meer zo hard.
De keren dat ik Apple heb gebeld met wat oudere kapotte hardware zei de blije juffrouw/meneer van Apple: Wat erg zeg, nou we gaan u helpen! Mag ik het serienummer? O. dat is nou jammer. Ouder dan 5 jaar... Zal ik u dan maar doorverbinden met verkoop?

Vaak kon je dan nog wel wat redden met het zelf vervangen van onderdelen(bij een Intel Mac Pro eigenlijk zo'n beetje alles), maar dat is nu helemaal verleden tijd. Tweedehands zullen die M bakjes op den duur ook niet veel meer opbrengen. Want als je wat krijgt is het meteen einde oefening.

En over de kwaliteit van de hardware: die is gewoon OK, niet heel speciaal. De (lelijke) HP EliteDesks die we hier hebben zijn net zo degelijk(en makkelijk uit te breiden).

Ik maak een uitzondering voor de Mac Pro 2019, dat is echt een prachtige machine waar de degelijkheid vanaf straalt.
De M versie zal ook wel goed gemaakt zijn, maar veel keus in PCIe uitbreidingskaarten is er niet, en komt er m.i. ook niet.

Dus 10 jaar met een M Mac doen, dat gaat lastig worden.

[Reactie gewijzigd door zipb op 3 september 2024 15:07]

SoC's gaan hand in hand met nand chips (voor opslag) solderen op het moederbord zoals Apple doet. Hiermee transformeer je niet alleen je apparaat in een tikkende tijdbom, maar bij het geringste moederbordprobleem ben je dus ook je data kwijt.
En daarom zijn er backups. Als je je laptop in de trein vergeet ben je ook je data kwijt.

Je stelt nu dat betrouwbaarheid gelijk is aan de betrouwbaarheid van de NAND chips terwijl er veel andere redenen zijn waarom een systeem minder stabiel kan zijn.

Bij vast gesoldeerde onderdelen kiest de fabrikant de onderdelen: er is minder variatie dus minder kans op compatibiliteitsproblemen. En je mag er vanuit gaan dat een fabrikant op meer factoren dan alleen de prijs let omdat deze ook garantie moet geven. Echt goedkope rommel blijft zo uit die systemen. Ook is er geen kans op problemen met sockets (modules uittrekken en weer indrukken is niet nodig omdat ze niet los kunnen raken, zeker voor portable apparaten kan dat nog wel eens issues geven)
En daarom zijn er backups
Backups zijn er zodat je computer onbruikbaar kan worden als je NAND cellen verslijten? Ik denk dat je mijn punt mist. Opslag = een slijtage onderdeel. SSD's hebben max TBW's. Apple heeft geen magische NAND chips die eeuwig megaan. Om een slijtage onderdeel op zo'n manier permanent vast te maken aan het moederbord is belachelijk.

Er zijn hier talloze artikelen en youtube video's over gemaakt.
Je zit hier op tweakers. Waarbij je zo ongeveer als .... afgeschilderd wordt als op je Windows 10 (of lager) zit. Welke ... wil er nu op hardware van 5 - 10 jaar oud zitten?

https://www.howtogeek.com...state-drives-really-last/

Met name de quote:
"the average consumer would have to use his or her computer more or less nonstop for a decade, maybe even multiple decades".

Neen, een SSD gaat niet eeuwig mee. Maar normaal gesproken wel langer dan dat je op die computer wil werken.
Backups zijn er zodat je computer onbruikbaar kan worden als je NAND cellen verslijten?
Backups zijn er voor als je opslag om whatever voor reden faalt.
Opslag = een slijtage onderdeel. SSD's hebben max TBW's.
Condensatoren drogen uit, voedingen klappen een keer, ventilatoren stoppen, toetsenborden hebben max aantal keypresses. Alles gaat een keer stuk.
Die hele TBW discussie over SSDs is flauwekul: vrijwel niemand redt het ook maar enigszins in de buurt te komen van de TBW van een SSD voordat de rest van de hardware ook al antiek en brak begint te worden. Bovendien is de TBW garantie van leveranciers vrij conservatief: in de praktijk zijn er SSDs die een factor 10 langer meegaan.
Apple owners kopen toch graag regelmatig een nieuwe en hebben in de regel een wat dikkere bankrekening. Dus als zo'n ssd 4-5 jaar meegaat is dat voor hen voldoende.
Huh? Mijn iMac uit 2008 en een zgn niet werkende 8GB (doet’t stiekem toch) met OCLP en sonoma wordt dagelijks gebruikt. Nee , je moet er geen lightroom of illustrator meer op willen draaien, maar libre office en firefox doen het prima

Overigens is de ssd van mijn MBP uit 2014 wél een keer spontaan opgehouden. Nieuwe aura ssd er in en gaan met die banaan, dus ik snap je statement wel, maar we zijn intussen 6 jaar verder. De overwerkte M1 van het werk doet het nog steeds

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 1 september 2024 21:32]

Mijn eerste Powerbook: 8 jaar. De tweede: 8 jaar, tussentijds gratis vervanging van het logic board wegens een kapotte GPU. De derde is nu 5 jaar, ik vermoed dat die het iets korter gaat volhouden vanwege de verandering in chip architectuur.
4-5 jaar? Ben je nu FUD aan het verspreiden? De cijfers die ik heb gezien matcht de levensduur van je SSD zo’n beetje elk component in je MacBook. En de ervaring is dat mensen makkelijk 10 jaar met een MacBook doen. Ik snap dat je geen fan van Apple bent en dat hoeft ook niet, maar ik zie vaker dat je dit soort onwaarheden loopt te verkondigen. Doe dat gewoon niet.
Aan de andere kant zijn er voldoende getuigenissen online te vinden van mensen die een Mac kopen met 8GB geheugen en na enkele jaren hun Mac moeten wegdoen omdat de SSD is kapot geschreven door al dat swappen. Dus zomaar stellen dat iedereen zonder problemen 10 jaar doet is gewoon niet waar. Dat wil ook niet zeggen dat alle nieuwe Macs met 8GB op 3 a 4 jaar klaar zijn voor de vuilbak. Er is simpelweg nuance nodig.

En een verwisselbare SSD had voor vele van die apparaten betekend dat ze langer kunnen meegaan. Zij het omdat je opeens te weinig storage hebt of omdat de storage defect is. Het is gewoon spijtig dat door de steeds verdere integratie er gewoon meer ewaste ontstaat.

Voor het geheugen viel initieel nog iets te zeggen omdat we tegen de limieten van een SODIMM waren aangelopen. Sneller ging gewoonweg niet meer, maar daar is dit jaar ook verandering in gekomen. We hebben een nieuwe standaard voor verwisselbaar geheugen in laptops die weer heel wat jaren en generaties moet meegaan.
Aan de andere kant zijn er voldoende getuigenissen online te vinden van mensen die een Mac kopen met 8GB geheugen en na enkele jaren hun Mac moeten wegdoen omdat de SSD is kapot geschreven door al dat swappen.
Waar dan?
Een aantal jaar geleden was er wel wat 'paniek' over omdat macOS op sommige systemen de swap veel meer zou gebruiken, maar dat is ondertussen door Apple gefixed en er is helemaal geen sprake van een vloedgolf aan Macs met defecte SSDs.
Je moet niet alles op de socials geloven. Die leven van opgeklopt slecht nieuws en proberen overal een schandaal van te maken.
Sterker nog, ik zit al jaren in allerlei Mac-gebruikers FB-groepen en het gaat over van alles, van randapparatuur tot monitoren, software en custom toetsenborden, maar ik heb moet de eerste fatale ssd-swap nog tegenkomen. Ja, er zijn posts geweest waarin mensen hun zorgen uitten, maar dat is wat anders.
Met je eens hoor :) ben het ook niet per se eens dat die integratie alleen maar een goed ding is. Heb ook niet altijd sympathie voor de beslissingen van Apple maar om daar nou als Don Quichotte tegen te gaan strijden….
Dus als zo'n ssd 4-5 jaar meegaat is dat voor hen voldoende.
Het probleem is dat als de SSD niet meer meegaat de hele laptop ook in de prullenbak kan.

Met het vastgesoldeerde geheugen is er nog een goede reden omdat de manier van monteren een snelheidswinst oplevert.
De onderdelen die Apple gebruikt en monteert zijn niet beter dan wat er op de markt te vinden is. Daarnaast is een vaste hoeveelheid geheugen een probleem omdat Apple kostenbesparend minimaal configureert. Bij een geheugentekort klapt je applicatie er gewoon uit en is er geen mogelijkheid om uit te breiden. Apple stapt nu over naar 16GB als minimum, wat ik in 2012 al in mijn PC’s stopte. Nu draai ik minimaal met 64GB. Het is idioot om voor 50 euro aan geheugen te solderen in een dure MacBook.
Je kiest zelf je configuratie. Ik kocht in 2008 ook al een Mac Pro met 16 GB. Je kon er toen ook al veel meer in stoppen. Er zijn nou eenmaal mensen die prima toe kunnen met weinig geheugen. Als je eerlijk bent hebben sommige MacBook Pro gebruikers ook totaal geen Pro model of 16 GB ram nodig. Je ziet ze vaak genoeg bij mensen die er alleen maar wat administratief werk mee doen. Ze krijgen er vaak een van de baas, niet zelfs een overheid, omdat het een degelijke computer is.
De keuze voor het interne geheugen is niet zo groot bij Apple (bv 8 of 16 GB) en als het vastgesoldeerd is dan mag je hopen dat het maximale geheugen voldoende is. Bij een iPad of iPhone hebben geen keuze en daar klapt de app er gewoon uit bij geheugengebruik.
De keuze qua geheugen varieert per model en de Mac Pro gaat tot 192 GB intern geheugen.

Een app die er uit klapt ‘bij geheugengebruik’ is onzin. iOS is stabieler dan de concurrentie en Apple heeft strenge eisen qua geheugenbeheer en test elke app.
Probeer maar een safari uit om Funda.nl te gebruiken op de eerste iPad Pro. Safari sluit gewoon de app af.
Even serieus, dat is toch geen representatief voorbeeld, een 10 jaar oude tablet? Daar draait niet eens een actueel OS of versie van Safari meer op. Een site als Funda gebruikt code waar software uit die tijd zich in verslikt, heeft waarschijnlijk niks met het geheugen te maken.
De iPad Pro was 5 jaar oud en draaide de meest recentste iOS. Bij de iPad 1 was het geheugengebrek na 1 jaar al te groot en bij de iPad Pro met 2GB dus na 5 jaar.
De eerste iPad Pro is van 2015. De eerste iPad is van 2010. Dus je hebt het nu over een 2015-2024=9 jaar oude iPad Pro, vijf jaar later = vier jaar geleden, wat niet meer te controleren is.

Ik betwijfel of dit aan het geheugen van de iPad lag aangezien we in dit huishouden aan onze derde iPad en derde iPhone bezig zijn en eigenlijk nog nooit een site meegemaakt hebben die het niet deed. Wel eens dat een site gewoon brak in elkaar zat en dan op de ene browser niet lekker wilde printen of zo, dan pak je een andere browser en dan het het alsnog.

Het is sowieso nogal onrealistisch dat een iPad niet genoeg geheugen zou hebben om het OS + browser + site te verwerken, zelfs als er veel plaatjes op staan. Een site kost gewoon niet zo veel geheugen. Laat er nou eens 50 MB aan plaatjes op staan, dan is dat al heel veel. Dat gaat het verschil niet maken, zelfs als er maar 1 GB ram in zou zitten.
Ik deel enkel mijn eigen ervaring en het probleem was reproduceerbaar. De eerste iPad has 256MB werkgeheugen en daar was internetten na een jaar vrijwel onmogelijk. Gezien de prijs van destijds 800 euro vond ik het uitermate vervelend dat de iPad onbruikbaar was. Bij de iPad Pro uit 2015 was dit niet het geval maar specifiek funda.nl was niet meer bruikbaar. Daarnaast was hij niet meer zo snel en is het verschil groot met mijn huidige iPad Pro.
Ik zeg niet dat ik alles weet of dat er nooit wat mis kan gaan met websites op een iPad, maar na 25, 30 jaar websites bouwen is mijn ervaring dat problemen bijna altijd liggen aan de manier waarop de website gebouwd is. Dat is vaak ook geen foutje, maar bewuste strategie. De bedrijven die de platforms / browsers maken, dus Apple, Microsoft en Google, drukken het liefst hun eigen stempeltje op hoe een nieuwe css eigenschap er uit ziet. Heel kinderachtig allemaal. Degene die de meeste markt / macht heeft, bepaalt en de rest moet zich aanpassen.
De onderdelen die Apple gebruikt en monteert zijn niet beter dan wat er op de markt te vinden is.
Eens dat er even goede spullen op de markt zijn, maar er wordt ook echte rommel verkocht en dat maakt de gemiddelde kans op problemen wel groter.
Bij een geheugentekort klapt je applicatie er gewoon uit
Onzin, als er 'even' te weinig is wordt gewoon geswapped. Vrijwel iedereen is tevreden met de performance van de Macs, ook die met 8Gb.
Tuurlijk, als je heel zware applicaties draait is het raadzaam er meer in te stoppen, maar veel mensen hebben het niet echt nodig.
Het is idioot om voor 50 euro aan geheugen te solderen in een dure MacBook.
Als het genoeg is is het genoeg. Misschien niet voor jou, maar het is niet dat Apple je de keus ontneemt om meer te kopen.
Je hebt toch minstens 2 backups van je data? Dus hoe kan je data kwijt zijn?
Betrouwbaarder?
SoC's gaan hand in hand met nand chips (voor opslag) solderen op het moederbord zoals Apple doet. Hiermee transformeer je niet alleen je apparaat in een tikkende tijdbom, maar bij het geringste moederbordprobleem ben je dus ook je data kwijt.
Sowieso heb je hiervoor een TM backup als het goed is. Maar daarnaast staan Mac's ook zeker niet als slecht bekend. Nu waren er wat issues, waaronder dat de Nvidia chips loskwamen van het mobo (iets wat in feite met elk component kan gebeuren), stain gate, het te dunne toetsenbord. Maar recentelijk valt het wel mee. De praktijk is mogelijk wel dat de systemen wat betrouwbaarder zijn, maar of dat dan door de SoC's komt gaat ook weer wat ver.
Nogmaals "Deze auto heeft geen airbags, want daar heb je een gordels voor" vind ik geen goed argument. TimeMachine is geen excuus om een computer in een tijdbom te veranderen.

Het waren AMD chips overigens. Staingate heeft van 2013 tot volgens mij 2020 geduurd. De macs van vandaag hebben minder ontwerpfouten, maar holy sh*t zijn die dingen onrepareerbaar zeg
  • Accu deels verbergen achter moederbord
  • Componenten versleutelen aan moederbord (touch id, sleep sensor)
  • Accu vastplakken aan frame
  • Toetsenbord vastplakken aan frame
  • Componenten vastsolderen aan moederbord
En dan in de keynote een cringy scene vertonen met "Mother earth". Alsjeblieft zeg. Late stage capitalism at its worse.
Nogmaals "Deze auto heeft geen airbags, want daar heb je een gordels voor" vind ik geen goed argument. TimeMachine is geen excuus om een computer in een tijdbom te veranderen.
Dat is zeker geen excuus inderdaad. Maar elke PC gaat in de loop der tijd kapot en is dus een "tijdbom". Wat ik echter betwijfel is of deze dingen nou zoveel onbetrouwbaarder zijn dan een willekeurige andere PC. Iig heb ik professioneel best wat Elitebooks versleten, maar privé eigenlijk relatief weinig Mac's. Laatst nog heb ik mn tas laten vallen, iPad, niets aan de hand, Elitebook, gat in de behuizing (alu behuizing is gebroken), te duur om een nieuwe behuizing te laten installeren, dus nieuwe laptop. Ik heb er zelf maar een kwak lijm op gedaan.
Het waren AMD chips overigens.
Klopt
Staingate heeft van 2013 tot volgens mij 2020 geduurd.
Daar was toch een reparatieprogramma voor (gratis) daarbuiten. was daar ok een simpele fix voor, namelijk om gewoon die anti-reflectieve laag van je scherm te verwijderen. Ik heb dit met mn 2013 Retina MacBook Pro gehad (na 5 jaar), maar dus inderdaad die laag weggehaald. Verder nergens last van gehad.

Ieder zijn mening, wat mij betreft zijn Apple producten, behalve de kabels en AirPods Pro, van der goede kwaliteit en zeer duurzaam.
Ik zal je eerlijk toegeven dat ik dit bericht ook op een macbook typ (met staingate nogwel). Kwalitatief beter dan concurrentie meestal, maar niet op alle vlakken en vooral niet op repareerbaarheid. Deze "vastgesoldeerde" macs zijn overigens vrij jong. Laten we nog 1 a 2 generaties wachten en kijken of dit een controverse wordt.
behalve de kabels en AirPods Pro
Heel erg herkenbaar die kabels, maar waarom de airpods pro? Ben nu ook wel benieuwd.
Ik ben sinds 2009 Macbook gebruiker en heb nooit echt heftige defecten gehad.
Sinds 2009 ook iPhone gebruiker en ook daar ben ik zeer tevreden over.
Apple Watch doet het goed.
iPad gaat lang mee.

Doordat het allemaal zo lang mee gaat is repareerbaarheid een beetje van ondergeschikt belang voor mij. Echter Airpods pro heb ik er nu 4 van versleten. Ik vind het de meest comfortabele en fijn werkend in ear audio devices. Geluidskwaliteit is goed. ANC werkt kneiter goed. En gebruiksgemak is geniaal. Maar dit probleem heb ik nu 3 of 4 keer gehad. De eerste keer zijn ze onder gerantie vervangen, de tweede keer ben ik ze kwijt geraakt voor ik het kon laten fixen. De derde keer is het weer vervangen onder garantie en de 4e keer was buiten de gestelde periode van 3 jaar, ik heb een aanbod gekregen om het voor 280 euro te laten repareren (vervangen van beide airpods) en heb toen maar nieuwe gekocht voor 220 euro. Ik wordt er nog boos van als ik eraan denk. Maar aan de andere kant vind ik dit zon geweldig fijn werkend product, dat ik accepteer dat ik dan maar 70 euro per jaar uitgeef aan deze dingen. Ik ben gewoon een soort van verslaafd.

[Reactie gewijzigd door klonic op 12 september 2024 22:26]

Ze zijn al een hele tijd overgestapt naar hun eigen integrated graphics. Die overigens niet slecht presteren.
Mja ze presteren wel aardig maar niet vergelijkbaar met een 4090.

Ze zijn wel heel populair voor LLM inferentie. Maar dat komt vooral doordat dat vooral leunt op de geheugenbandbreedte en niet zozeer de processing. Het geheugen van Apple is wel heel snel omdat het bovenop de processor zit.
Tja, beetje hetzelfde als waar alle integrated GPU's last van hebben. Je hebt wel redelijk wat bandbreedte (400GB/s in de maximale configuratie) maar een RTX 4090 gaat over de 1TB/s heen. En dat hoeft niet met de CPU gedeeld te worden. En bij Apple moet je het met Metal doen. Zal ook beperkingen opleveren.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 2 september 2024 14:49]

Ja zelfs mijn goedkope oudere kaart die in mijn LLM server zit doet al 1TB/s. Heb daar 289 euro voor betaald nieuw.

Maar 400MB/s is al heel veel voor integrated GPU door die aparte architectuur van Apple.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 2 september 2024 15:34]

Ik weet niet wat voor bug je hebt maar ik gebruik altijd Keka voor mijn (7)zips en is een fijn tooltje.
Geniaal, tuurlijk je hebt gewoon 3th party apps. Ik gebruik nu de terminal, dat is een beetje onhandig.
Ik denk dat de Mac Studio met een los scherm de iMac Pro moet gaan vervangen...
De iMac pro was een lapmiddel voor het gebrek aan een nieuwe Mac Pro.

Ik zie eerder een 27” imac (zoals de huidige 24”) met een M4 pro verschijnen dan een nieuwe iMac pro.
Ja ik ook.
De iMac Pro, dus niet alleen een iMac met groter scherm, komt niet terug. De iMac is een consumentenproduct, de Mac Studio en Mac Pro is voor professioneel gebruik.
Dat grotere scherm voor een iMac zie ik ook niet gebeuren. Voor in de woonkamer is de huidige iMac groot genoeg. En op die use case is de iMac gebaseerd. En het scherm is voor de.meeste activiteiten groot genoeg.
Het 5K scherm van de iMac 27” retina was echt heel chill hoor. Zo veel ruimte voor activiteiten. Gezien de Mx SoCs ook gewoon hele goede prestaties neerzetten met editing zie ik dat nog wel gebeuren icm een pro SoC.
En zelfs die Mac Pro uit 2019 bleek ook een lapmiddel te zijn. Vooral vanuit financieel oogpunt was het wellicht een van de slechtste investeringen, aangezien het gebaseerd was op Intel's laatste platform. Vermoedelijk zal dit systeem ook als een van de eerste Apple-apparaten de "kortste" ondersteuning voor toekomstige besturingssystemen verliezen. De Apple Silicon M1-chip werd later, in november 2020, geïntroduceerd als onderdeel van Apple's overgang van Intel-processors naar hun eigen, op ARM-gebaseerde chips.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 2 september 2024 00:02]

Met NVIDIA heeft Apple al jaren lang een slechte band en met de overgang naar ARM zitten er uberhaupt geen niet-geintegreerde GPUs meer in macs. Voor wat betreft de iMac Pro, waarschijnlijk ben je in die doelgroep beter af met een Mac Studio en een goede losse monitor. Daar kom je ook als je moet renderen waarschijnlijk best een eindje mee.
Ook bij elke tier hoger M? naar M?pro naar max etc krijg je flink meer bandbreedte met flinkere iGPU naast veel meer memory. wel aan flinke prijs.
Daarom kijk meer naar de M4pro hogere tier in basis features maar vooral ook iets meer cores , flinkere igpu en sloot meer memory bandbreedte en meer memory.
ik hoop dat 10gb nic ook stock is.
Spijtig dat ze nvidia niet meer ondersteunen.
Met een RTX 4090 in een TB4 case heb je het perfecte werkstation.
Niet meer dan logisch. Aan het gebruik van een discrete GPU kleven enorm veel nadelen, ik denk dat het een doodlopende straat is. Apple heeft er een handje van een van de eerste te zijn die oude, achterhaalde technologie vervangt door nieuwe. Kijk naar b.v. de eerste iMacs die geen floppy drive meer hadden maar wel een v/d eerste computers waren met USB.

Ik ben wel benieuwd hoe Nvidia om zal gaan met deze ontwikkeling, aangezien ze zelf op dit moment geen competitieve CPU core hebben en al helemaal geen x86. Mijn vermoeden is dat Nvidia zich op termijn helemaal terugtrekt uit de thuis-PC markt en zicht puur gaat richten op high-end AI toepassingen.
Aan het gebruik van een discrete GPU kleven enorm veel nadelen, ik denk dat het een doodlopende straat is.
Nou, Nvidia doet anders verrekt goede zaken en ze kunnen megaprijzen vragen voor hun discrete GPU's. Mensen hebben er blijkbaar toch zo 2k voor over (heb ik zelf ook gedaan, heb ook een 4090).

Ik denk ook wel dat ze zich minder op gamers gaan richten, daar niet van. Maar dat komt doordat de AI markt momenteel gewoon heel lucratief is. Echter kan dat ook opeens instorten net zoals de cryptocoin bubbel 3 jaar geleden. LLM's zijn best wel overhyped tegenwoordig en worden voor veel dingen ingezet waar ze totaal niet geschikt voor zijn. Ze hebben absoluut hun toepassingen maar die worden nogal flink uitgerekt.
Spijtig dat ze nvidia niet meer ondersteunen.
Met een RTX 4090 in een TB4 case heb je het perfecte werkstation.

Voorlopig draait hier nog een pc met een 4090 enkel voor Cinema4D rendering.
Liefst zou ik enkel op mac werken, alles draait zoveel beter dan op pc imo.
Dat Apple en Nvidia niet meer zo lekker gaan is al even bekend, kortgeleden koos Apple voor hun AI pad voor Google TPU's zonder ook maar Nvidia ergens te noemen. 't Statement dat "alles" veel beter draait op een Mac t.o.v. Windows (en Linux?) is nogal subjectief. Geldt wellicht voor jouw use-cases, maar er is natuurlijk genoeg software wat op een *Ux variant veel beter werkt net zoals er genoeg software is die alleen voor het Windows platform is uitgebracht. De tijd van "blue screens" op W95 ligt inmiddels al even achter ons he :)
Spijtig dat ze nvidia niet meer ondersteunen.
Met een RTX 4090 in een TB4 case heb je het perfecte werkstation.
Blijkbaar zijn de interne grafische Chips om M Macs zo snel dat je die dedicated videokaarten niet meer nodig zijn, en blijkbaar is de M4 chip een beest

MJ4 (dit zijn geruchten)

- 12 of 16Gb intern geheugen.
- M4 mini is kleiner (Apple TV formaat)
- Meer TB4 poorten
- Wifi7 & BT 5.4

Deze video geeft goede informatie over wat Apple deed met hun M CPU.


YouTube: How Apple Just Changed the Entire Industry (M1 Chip)
Blijkbaar zijn de interne grafische Chips om M Macs zo snel dat je die dedicated videokaarten niet meer nodig zijn, en blijkbaar is de M4 chip een beest
Ze zijn zeker snel (vooral de duurdere modellen die meer GPU cores hebben), maar lang niet '4090 snel'.
Enige voordeel wat ze wel hebben is dat al het systeemgeheugen (dus tot 192Gb) aan de GPU hangt. Vooral bij gebruik van grote AI modellen zijn er wat 'sweet spots' waar Apple een goede prijs/prestatie heeft. Maar dan zit je al in de duizenden euro's range.
Niet 4090 snel maar de M1 kon al grafische dingen doen, (met Games bv)die met Intel CPU's niet mogelijk waren.

Nog steeds in deze video uitgelegd. (ongeveer 20:35)

YouTube: How Apple Just Changed the Entire Industry (M1 Chip)


Soort van M4 CPU beschrijving (nieuwe architectuur), in het device met M4 heeft Apple de M4 "gebinned".


YouTube: M4 Deep Dive - Apple's First Armv9 Processor


YouTube: The ARM chip race is getting wild… Apple M4 unveiled

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 1 september 2024 22:27]

Wel lachen dit. Bij artikelen over Nvidia zie je vaak in de commentaren dat het wel wat minder kan met Nvidia. Nu doet een bedrijf niets keer met Nvidia en is het ook niet goed.
verwijderd.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 1 september 2024 16:17]

Met Mac heb je op dit moment redelijk goedkoop heel veel videogeheugen (is namelijk unified). Het hangt er natuurlijk vanaf wat je er mee doet, maar voor AI is dat echt een sterke plus. Tijd voor benchmarks om de proef op de som te nemen qua prestaties, maar ik draai op mijn laptop veel grotere modellen met gpu-versnelling dan op mijn desktop, waar bij 32 GB geheugen voor de gpu een tikje buiten mijn bereik lag.
Als ze de 8gb ram varianten schrappen geeft dat eigenlijk aan dat ze wel fout zaten met de huidige 8gb varianten. Want waarom zou je iets waar je achter staat veranderen?

Opslag en ram blijft een debiel dingetje bij Apple. Weet je nog de 16gb iphone 6s, of de iphone 5c die ENKEL als 8gb model te koop kwam na een tijdje. Of de iphone 6 die vrij snel tegen allerlei limieten aan zat omdat 1gb ram niet genoeg was. Allemaal rare beslissingen naar mijn mening, die de producten slechter maakten.
Als de meesten klanten 16 bestellen is het goedkoper om de 8 niet meer aan te bieden. Uit ervaring kan ik zeggen dat 8GB voor de meeste werkzaamheden prima werkt. Pas je veel beeld en/of audio processing doet is meer handig.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 1 september 2024 17:55]

Als je lichte werkzaamheden doet kan dat ook met een laptop die de helft kost. In Apple's prijsklasse verwacht je gewoon meer, en niet honderden euro's bovenop de prijs te gooien om een "pro" laptop van duizenden euro's klaar te krijgen voor wat serieuzer werk.
Want 16GB begint ook al onvoldoende te worden voor veel office werkzaamheden. Zeker omdat er geen apart videogeheugen bij zit. 8GB is leuk als je alleen maar een webbrowser gebruikt, maar dan mag je je sowieso gaan afvragen wat je moet met een "pro" laptop van €2029.

RAM is veel goedkoper geworden de laatste jaren. De rest van de computerwereld beweegt voort en applicaties vereisen gewoon meer, maar Apple bleef stilstaan, en dezelfde hoeveelheden aanbieden voor dezelfde prijzen als 10 jaar geleden.

Bij een Macbook Pro zou ik inmiddels 32GB als minimum verwachten. Zowel voor het doel van de laptop als de prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 september 2024 23:26]

Uit ervaring kan ik zeggen dat de 16GB die ik in 2014! voor mijn MBP koos, zeer van pas komen. Ondanks de leeftijd komt het ding nog steeds goed mee met bv darktable, lightroom photoshop ed. Oók nu er 36 mpix raw in gaat ipv 12 destijds
nee, Apple AI feature verbruikt aantal GB wat dus sowieso gecompenseerd moet worden bij next gen apple sku. Key feature van X-elite met windows is copilot+ en dat vereist dus meer ram als small language models tussen de 2 a 4gb kunnen zijn. houd dat in dat als vergelijkt met niet copilot laptops 12GB. Deels meer omdat windows gebruikt. Maar hoeveel meer.
Windows OS > Macos , hoeveel groter geen idee
Apple inteligens vs Copilot+ language model lokal size is 2 tot 4GB welke groter geen idee.
Windows laptops zijn er ook met 8GB te krijgen. Maar die hebben geen npu wat copilot eist.
AI van derden kan daar de gpu/cpu voor gebruiken. En voor Desktop PC met 8GB met Gkaart met 8GB kan daar de Vram voor gebruiken AI is daar gpgpu compute ding.
En laten we dan hopen dat je die zooi kan uitschakelen. Dan heb ik ook wat aan dat geheugen:)
Begin je nu weer over die iPhone 5C? Wordt dat niet een beetje sleets?
Begin je nu weer over die iPhone 5C? Wordt dat niet een beetje sleets?
Nou ja zeg de iPhone 5c is pas 11 jaar oud, dus toch nog super relevant als je een punt probeert te maken :+
Misschien moeten we hem maar niet vertellen over “your holding it wrong”-gate met de iPhone 4 anders gaan we die ook weer jaren horen ;)
@Donstil jezus wat zijn jullie snel op jullie teentjes getrapt zeg. Begint wel wat zielig te worden. Ik merk gewoon wat op. En het is nog relevant ook want ook nu levert apple een karige hoeveelheid ram en rom op hun producten, met dikke meerprijs van honderden procenten marge voor een upgrade. Net als toen. Dus lach lekker door met het fanboybrein.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 2 september 2024 07:17]

@Donstil jezus wat zijn jullie snel op jullie teentjes getrapt zeg. Begint wel wat zielig te worden. Ik merk gewoon wat op. En het is nog relevant ook want ook nu levert apple een karige hoeveelheid ram en rom op hun producten, met dikke meerprijs van honderden procenten marge voor een upgrade. Net als toen. Dus lach lekker door met het fanboybrein.
Hahahaha het zal aan ons liggen idd.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 2 september 2024 07:39]

Ja. Iemand zegt iets over jullie favo merk wat je niet aanstaat en je gaat in de verdediging door het weg te lachen en de ander belachelijk proberen te maken.
Ja. Iemand zegt iets over jullie favo merk wat je niet aanstaat en je gaat in de verdediging door het weg te lachen en de ander belachelijk proberen te maken.
Ja je hebt echt gelijk hoor, het komt niet doordat jij onder elk Apple bericht je gal komt spugen, het komt door ons :+
Het is geen gal spugen, dat je dat al zo opvat zegt mij genoeg. Er is ook een keuze om niet op mij te reageren ipv proberen mij uit te lachen, overigens.
Er is ook een keuze om niet op mij te reageren ipv proberen mij uit te lachen, overigens.
Deed ik ook niet, ik reageerde op @page404, jij vond het zelf nodig mij er in het bericht van vanmorgen toch bij te betrekken.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 2 september 2024 11:11]

Toch opvallend hoe snel je stiksjagrijnig wordt. En dan tegen ons zeggen dat we op onze teentjes getrapt zijn. Iets met een spiegel? Maar hey, we zien je wel weer onder het volgende Apple nieuwsbericht waar je ongetwijfeld hetzelfde gaat posten.
Bijzonder hoe anders we dat zien dan. Ik zie het als: Ik maak een (enigszins) relevante post over de kritieken die Apple nu krijgt over de lage hoevelheid standaard ram en rom die ze nu op hun producten leveren, dat ze hier een historie mee hebben. Jij en Donstil maken volledig irrelevante opmerkingen waar je mij aanvalt. Dan denk ik: jullie zijn op jullie teentjes getrapt, jullie zijn chagrijning, niet ik. Maar whatever floats your boat eh. Ieder zijn eigen waarheid.

Het maakt overigens niet uit onder welk bericht je iets negatiefs post over een product of bedrijf, er zijn altijd mensen die zich aangevallen voelen. Emotionele connectie ofzo. Ik heb hier op tweakers ooit halve bedreigingen naar mijn hoofd gekregen omdat ik onderbouwd Peugeot afmaakte. En zolang ik geen tegenargumenten krijg, enkel hoon, weet ik wel wie er gelijk heeft.
Mwa, als je punt is dat Apple een rijke historie heeft aan het monteren van te weinig werkgeheugen vind ik het helemaal niet gek om 11 jaar terug te gaan. Maar waarom je het opslaggeheugen erbij haalt terwijl je punt over werkgeheugen gaat is me niet helemaal duidelijk. Dan vind ik de iPhone 6 een relevanter voorbeeld. Met mijn 6 Plus liep ik er destijds inderdaad na twee jaar al tegenaan dat hij te weinig ram had.
Ja opslag is een raar verhaal inmiddels.

Het is bizar genoeg goedkoper (!) om een lichte server te kopen met een 4 TB Gen 3 NVMe SSD, en die tien jaar van stroom te voorzien, en hem als remote storage te gebruiken, dan om 1 TB aan tragere flash chips in een iPhone te zetten.
Ja opslag is een raar verhaal inmiddels.

Het is bizar genoeg goedkoper (!) om een lichte server te kopen met een 4 TB Gen 3 NVMe SSD, en die tien jaar van stroom te voorzien, en hem als remote storage te gebruiken, dan om 1 TB aan tragere flash chips in een iPhone te zetten.
Ooh daar ben ik wel geïnteresseerd naar, aangezien mijn NAS binnenkort aan vervanging toe is. Het verschil tussen een 128 GB 15 Pro en een 1 TB 15 Pro is €630. Kan je dat reken voorbeeld delen toevallig?
HP T640 of T540 thin client refurbed op te kop tikken op Ebay (evt Marktplaats) kost je iets van 50 euro als je een beetje zoekt/onderhandelt, maar zeker onder de 100 euro. Een 4TB NVMe SSD die je erin schroef is 200 euro. Met circa 10 Watt aan doorsnee verbruik kost dat zo’n 25 euro per jaar aan stroom.

Het is makkelijk om een ouder model te pakken (T620/630 bv) maar die dingen ondersteunen geen NVMe SSDs, en SATA M.2 SSDs zijn erg ongunstig per GB.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 1 september 2024 19:51]

HP T640 of T540 thin client refurbed op te kop tikken op Ebay (evt Marktplaats) kost je iets van 50 euro als je een beetje zoekt/onderhandelt, maar zeker onder de 100 euro. Een 4TB NVMe SSD die je erin schroef is 200 euro. Met circa 10 Watt aan doorsnee verbruik kost dat zo’n 25 euro per jaar aan stroom.

Het is makkelijk om een ouder model te pakken (T620/630 bv) maar die dingen ondersteunen geen NVMe SSDs, en SATA M.2 SSDs zijn erg ongunstig per GB.
Aah zo, ik had niet aan tweede hands gedacht maar zat gelijk bij iets nieuws, een NVMe die ook geschikt is voor NAS/server etc.

Tweede hands ben ik geen interesse in maar toch bedankt!
Er zijn geloof ik ook wat Raspberry Pi achtige boards met NVMe slot of add-on, dan heb je het nieuw. Maar die thin clients zijn wat makkelijker.

Fujitsu S940 schijnt ook goed te zijn hiervoor trouwens, maar is een slagje groter.
Ik heb zelf een https://store.minisforum.com/products/minisforum-un100l-1 gekocht met een 4TB ssd erbij. Gebruikt 5W in idle en is meer dan rap voor alle media gebruik. En bovendien veel krachtiger dan een pi. Misschien wel even wat duurder maar dan krijg je wel ook de case en adapter erbij.
Sorry maar ik kan het niet laten. Wist je dat je een Lamborghini met 519 pk kan kopen (https://www.2dehands.be/v...o-5-0i-v10-40v-zomerpromo) voor geen 100k en dat een nieuwe Porsche 911 met maar 394 pk meer dan 130k kost?
(https://www.porsche.com/b...rrera-models/911-carrera/)
Ik denk dat u hier en daar de fout in , wij hadden zowel de 6 als 6s en helemaal geen problemen. Ik heb zelfs later nog twee defecte gekocht en voor weinig laten repareren voor familie.

Persoonlijk vind ik 8 GB als werkgeheugen wel beperkt maar ik zit meer in de Windows hoek en mijn laptop van 2017 bestelde ik dan ook met 16GB .
Toch is dat nu pas bij veel laptops aanwezig.
16gb op de 6s was gewoon weinig. Niet onwerkbaar, maar wel weinig voor zo'n dure telefoon toen.
De 6 had maar 1gb werkgeheugen, bepaalde apps, voornamelijk games, draaiden niet op dit model omdat het werkgeheugen te krap was. Dit vind ik slecht voor een topmodel, dat je na een paar jaar niet meer in staat bent om alles te draaien.
Ik koop al van af de 3 bijna altijd het model met het minste opslag geheugen. Je kan namelijk makkelijk de foto ‘‘s overzetten naar een ander medium.
De iPad 1, ja de allereerste, had 256 MB werkgeheugen. Na 1 jaar was deze al onbruikbaar bij het internetten. Safari klapte er elke keer uit. Vorig jaar de eerste iPad Pro vervangen vanwege hetzelfde probleem. Weliswaar heb ik deze veel langer kunnen gebruiken.
Als ze de 8gb ram varianten schrappen geeft dat eigenlijk aan dat ze wel fout zaten met de huidige 8gb varianten. Want waarom zou je iets waar je achter staat veranderen?
Dat laatste is wel een beetje een rare take. Dat zou betekenen dat er nooit zoiets als voortschrijdend inzicht zou kunnen bestaan.
Een Mac mini M4 vanaf zo'n 450 euro zou een zeer goede deal zijn. (onderwijstarief)
Mijn Mac mini 2012 zit nu wel echt aan zn max.
Dat zou inderdaad een goede deal zijn. De huidige aanbieding voor onderwijs is 599, met daarbij een waardebon van 90 euro voor andere dingen.

Ik denk dat, als de mini geüpdate wordt, dat het niet nog eens met een lagere prijs aangeboden wordt.

Maar dromen zijn inderdaad mooi.

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 1 september 2024 13:41]

Er gaan geruchten over een AppleTV formfactor. Dan zouden productie en logistieke kosten een heel stuk omlaag kunnen. Tim Cook is een logistieke man die zich heel goed met productieketens kan bemoeien. Vandaar dat er op geen enkel moment een tekort aan chips is geweest (wat bij heel veel fabrikanten wel zo was, de auto industrie loopt er nog steeds tegenaan) en dat de prijzen relatief stabiel zijn gebleven. Een AppleTV achtige mini zou zomaar in het €450-500 straatje kunnen vallen. Lijkt mij erg handig.
Ben uiteraard zeer geïnteresseerd in zo'n mini. Op zich voldoet mij M1 mini, maar (als non-EU, dus belastingvrij) een M4 mini met 16GB (nodig voor Apple Intelligence) een slordige 500 (huidige prijs 719 - 100 - belasting) zou een instant buy zijn.

Ik verwacht echter dat mijn M1 het nog wel een jaartje of twee moet uitzingen. Koop dan de M5 wel voor +/- 600 a 700 (inflatie).

Hou echt mijn adem niet in voor een Euro 500 M4 Mini.
Misschien 4 varianten binnen de M4 stock reeks
1 full enabled en 3 binned versies.
Een Mac mini M4 vanaf zo'n 450 euro zou een zeer goede deal zijn. (onderwijstarief)
Tsja, je kan het hopen, maar denk niet dat het zo reëel is dat te verwachten.
Kennelijk doe je tot 12 jaar met zo'n systeem (applaus daarvoor namens de duurzaamheidscommissie ;) ), kosten per jaar zijn dan tientjeswerk dus de besparing is vrij beperkt, zeker als je niet meer uit de voeten kan met de oude. Tijd en frustratie kan je ook een prijs aan hangen.
Die 2012 Mini kan maximaal Catalina draaien, wat al een tijdje geen security updates krijgt, lijkt me sowieso geen goed idee om die nog aan een netwerk te hangen.
Tsja, ik zou ook graag een Mini zien voor 450 euro, formaat ergens tussen de AppleTV en de huidige Mini, met NVMe M.2 slot. Zou vrij simpel voor Apple zijn, ik bedoel, HP kan het ook met de T640 bijvoorbeeld. Maar of we het krijgen?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 september 2024 01:58]

Ik vermoed dat Apple nu rekening houd met
- Qualcom x-Elite
- Apple intelligence

de 1ste bied meer mem voor lagere prijs, 2de AI vereist extra memory
dus die 16GB basis is kwa features en concurrentie toch wel hard nodig.

Zelf kijk ik uit naar Mac mini M4 die Mac mini last gen x86 dan moet vervangen.
en wat verschil zal zijn met de M4-pro versie.

Windows copilot+ als je dat intensief gebruikt heb je eigenlijk 12GB machine. Als copilot niet gebruikt is meer van die 16GB beschikbaar.
Alles pre Apple AI heeft niet extra opslag met magere Macos was 8GB op grens nog wel zat voor meest basic gebruik. Maar met AI uiteraard niet. Vraag me af wat ervaring zal zijn met Macos 18,1 met 8GB M1 t/m M3 met AI
Stiekem hoop ik dat een M4 Pro of M4 Max 64Gb een beetje fatsoenlijk de Flux AI modellen kan draaien zonder het meteen minuten duurt. Nu zit ik hobby matig aan te klungelen met zo'n remote gpu op runpod.io of vast.ai hoewel dat prima werkt maar nieuwe modellen downloaden/syncen is wel een gedoe.
Dat gaat dan wel een dure hobby worden met een M4 Max en 64 Gb geheugen... Kun je niet beter wachten tot de M4 uit is en dan een M3 Max met 64Gb geheugen proberen te scoren voor een lagere prijs? Dan ben je misschien al klaar voor minder dan 5000 euro.
Oef en Asahi Linux ondersteunt de M3 helaas nog niet, laat staan de M4. Jammer dat het zo lang duurt, ik kan niet wachten tot ik de VM op mijn werk laptop kan veranderen in een native install. Nog even geduld...
Ik zag onlangs nog dat er dit jaar al verschillende geruchten rondgingen dat er mogelijk alsnog een 27” of zelfs 30” of 32” aangekondigd zou worden.

Daar kijk ik toch wat meer naar uit. Het laatste model kwam volgens mij uit 2020 en was nog de laatste generatie met Intel processors.
24” is toch net te weinig voor me, dus ik hoop echt een grotere variant.
Als de nieuwe Mac mini zo klein wordt als de geruchten zeggen kunnen ze wel een versie van de Studio display maken met een kleine uitsparing. Kan je ook je systeem nog eens upgraden zonder zo'n fantastisch scherm weg te doen...
Zo’n combi is sowieso wel ideaal.
Het prijsverschil t.o.v. de iMac was altijd wel stevig.
Dat begint al minder te worden.
Voor upgraden is het wel een stuk praktischer en bespaar je natuurlijk wel weer flink op de display.
Jazeker! Goed (geruchten)nieuws. Laat ik nu net in de markt zijn voor een Mac. Twee maanden wachten nog - die moet ik eruit kunnen trekken! Exciting times ahead!
Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd hoeveel sneller hij is dan de M3. Ik heb een M3 Max en dat ding komt amper uit de slaapstand voor de dingen die ik doe. Rekenkracht is nu al bizar.
Ik zit zelf in de wacht voor een Mac Studio waar notabene alleen een M2 versie van is.. zeker nu de M3 Max al een tijd uit is voor de laptops voelt het raar dan een M2 model te nemen.. Hopelijk trekken ze alle modellen snel naar M4, lijkt me ook beter voor hun sales van die machines, dat hun cutting edge bakken (ook Mac Pro) niet met een vorige generatie gekocht hoeven te worden.
Ik heb nog geen Apple met M processor
En ik volg de ontwikkelingen M processor al jaren.
Ik dacht altijd als ik er een koop wordt het een Pro.
Ja, die dingen zijn steeds sneller geworden en denk nu dat ik een gewone M wordt.
Zoals het er nu uit ziet wordt de Mac Mini compacter, en met 16 gb ram 512gb opslag en als deze dan voor 749, 849€ te koop zal zijn dan neem ik hem.
Laat ik me ook eens aan een gerucht wagen; Apple komt volgend jaar met een Mac met M5 processor!
Natuurlijk wordt deze post negatief gemodereerd, maar mooi dat ik volgend jaar gelijk heb!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.