Apple hint op aankondiging Mac-modellen met M4-soc volgende week

Apple hint erop dat er volgende week nieuwe Macs worden aangekondigd. Het gaat vermoedelijk om MacBook Pro's, iMacs en Mac mini's met een M4-soc.

Greg Joswiak, de senior vice president van marketing bij Apple, schrijft op X dat er volgende week verschillende Mac-gerelateerde aankondigingen worden gedaan. De eerste aankondiging moet maandagochtend 28 oktober plaatsvinden. Meer informatie deelt Joswiak niet.

Er gaan al lange tijd geruchten over de nieuwe Macs. Mark Gurman van Bloomberg schreef eerder dat er dit jaar 14"- en 16"-MacBook Pro's, iMacs en Mac mini's met een soc uit de M4-serie verschijnen. Dat zijn de modellen die volgens Gurman volgende week vermoedelijk worden aangekondigd, naast verschillende USB-C-versies van Magic-accessoires, zoals de Magic Mouse en Keyboard. MacRumors liet vorige maand op basis van eigen bronnen weten dat de eerste M4-Macs in november worden uitgebracht.

De Mac Studio, Mac Pro en MacBook Air zouden pas volgend jaar worden voorzien van zo'n chip. Gurman verwacht dat laatstgenoemde in het eerste kwartaal van 2025 verschijnt, terwijl de Mac Studio tussen maart en juni zou worden uitgebracht. De Bloomberg-journalist heeft geen releaseschema voor de Mac Pro gedeeld.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

24-10-2024 • 21:07

73

Submitter: Rorata

Reacties (73)

73
67
37
4
0
11
Wijzig sortering
Het gaat wel ineens snel, de M3 Mac's waren van maart dit jaar en dan nu alweer de M4..
Het gaat wel ineens snel, de M3 Mac's waren van maart dit jaar en dan nu alweer de M4..
Alleen de Air met M3 is van begin dit jaar, de M3 chip generatie is van oktober 2023 en zat toen al in de MacBook Pro en de iMac.
De 3nm-node waar de M3 op gemaakt wordt is heel duur, dus Apple wil zo snel mogelijk naar de M4 toe omdat die node goedkoper is.
M4 zit ook op 3nm (3NE dan wel). Het is waar dat 3NE een ander type node is dan 3N(B )want die gebruikt dezelfde SRAM scale als 5N. Hij mist ook double-patterning op EUV. Hierdoor is de yield iets hoger en de kosten zijn lager. Maar je zou bijna kunnen zeggen dat het een stapje terug is in vergelijking met 3N.

[Reactie gewijzigd door tedades op 24 oktober 2024 22:45]

M3 was tussen generatie. M3 max had ook geen UltraFusion interconnect voor de M3 ultra.
De M4 is de eerste chip van Apple op de ARM V9 architectuur die een grote sprong maakt in performance en security en aantal features toevoegt. De M3 zou je kunnen zien als de laatste 'tick' van de initiële M1 release.
Het zou wel weer een keer wenselijk zijn om systemen uit te brengen welke nog een upgrade kunnen hebben zoals extra geheugen of harde schijf. Vond van de Mac Mini 2014 erg prettig dat je toen al een M2 SSD nog naast de harde schijf kon plaatsen. Nu is een keuze zeer bepalend voor toekomst en zoals met maar 8Gb werkgeheugen is een systeem zeer beperkt en je merkt al snel dat je tegen maximaal aanloopt bij gebruik soms.
8gb werkgeheugen klinkt inderdaad niet als veel maar naast dat macOS z’n geheugen gebruik heel anders (efficienter?) is dan bijv Windows weet een macOS systeem ook heel goed bij vraag naar meer dit op te lossen via je opslag en gezien de opslag in de M series extreem snel is heb ik niet het idee dat je daar snel wat van merkt. De tijd dat je computer zei; ‘error je hebt onvoldoende geheugen, sluit andere programma’s af om etc etc’ hebben we op alle platformen al minstens een decennia achter ons toch?

Ik heb zelf de luxe dat mijn werkgever ‘t neusje van de zalm koopt zodat we er lang mee door kunnen. Maar mijn moeder heeft een instapmodel m1 macbook en die photoshopped en doet van alles en nog wat geheugen intensiefs en die heb ik nooit horen klagen in ieder geval
8gb op Mac is inderdaad een heel andere situatie als 8gb op Windows. Ik heb zelf ook een instap Air met M1 en 8GB en edit regelmatig 4k video hierop. Supersnappy, geen vertragingen en ook exporteren gaat behoorlijk snel (circa 200-300% afspeelsnelheid). En dat zonder fan.

Blijf me verbazen over de kracht van deze chips.
Kan dit inderdaad beamen - zelf een M1 Pro met 16GB, ex had een M1 Air met 8GB. Die laatste had echter nooit problemen met geheugen, zelfs met tientallen browsertabs in Chrome, Affinity Photo, en Spotify allemaal tegelijkertijd open.

Nu 4+ jaar later overigens nog steeds erg gelukkig met de M1 Pro. Zie nul reden tot upgraden, maar mocht het ooit nodig zijn dan koop ik zonder enige twijfel weer een laptop met M-chip.
Even een praktische vraag. Ik overweeg om een MacBook Pro aan te schaffen en vroeg mij af, hoeveel geheugen je nodig hebt, als je ook Parallels (met Windows 10/11) wilt draaien of nog wat andere VMs?

Is die 8 Gb dan ook nog steeds genoeg?
Antwoord op je vraag: dat is maar net welke apps je gaat draaien. 8GB is wel erg mager hiervoor.

Los van je vraag: Windows 10/11 kan je alleen de arm versie van installeren, x86 niet. Al heeft Windows 11 wel de mogelijkheid om x86 apps op de arm versie te draaien (a la Rosetta).
Hoeveel GB wil je aan de Windows VM geven? Als je tevreden bent met 4GB voor Windows dan zal het wel gaan. Maar ik zou dan toch een MBP met 16Gb overwegen. Is ook niet zoveel duurder.
Met VMs zou ik wel voor 16gb gaan. 8gb voor het eigen OS is wel het minimum denk ik.
Wat voor software gebruik je als ik vragen mag? Een maat van mij heeft een mini m1 en als ik hem zie editen lijkt het alsof die toch af en toe wel moeite heeft om het bij te houden en een preview af te spelen.

Wat betreft ram gaan er wel geruchten dat de nieuwe modellen vanaf 16gb zullen zijn, met een deel gereserveerd voor ai dacht ik.
Heel simpel met iMovie, wel met meerdere streams.
Toch zou ik niet aanraden om bijvoorbeeld een hele dag met phpstorm in een flink project te werken op 8 gb, of met unity aan een flinke game te werken.

Voor mij persoonlijk is 8 gb echt kansloos. Ik kijk vaak bij "vraag & aanbod" of er nog wat leuks tussen zit, al die 8 gb ram machines moet ik dan altijd om lachen met het idee "toch een verkeerde keus gemaakt". Dat geldt trouwens ook voor de machines met een 256 gb ssd (dat is de tragere variant). Ik vind zelf dat Apple dat gewoon niet meer moet verkopen, focus nou gewoon op de betere kwaliteit... Maar goed, het werkt blijkbaar wel.
Nu is een keuze zeer bepalend voor toekomst en zoals met maar 8Gb werkgeheugen is een systeem zeer beperkt en je merkt al snel dat je tegen maximaal aanloopt bij gebruik soms.
Er is maar 1 metric op Macs die relevant is voor geheugengebruik en dat is 'memory pressure'. En hoewel er best applicaties zijn die dat kunnen veroorzaken zijn er ook zat die prima met 8Gb overweg kunnen.
Je weet nooit wat de toekomst gaat brengen. Wordt AI wel een 'runaway succes' kan het maar zo zijn dat 128Gb in de toekomst 'het minimum' wordt. Moet je dan nu alle systemen maar van zoveel geheugen voorzien?
Toekomstig gebruik kan je ook op andere manieren in voorzien: je kan ook je Mac met 8Gb verkopen aan iemand die er wel genoeg aan heeft en een zwaardere terugkopen.
Wenselijk? Ja.

Gaat dat ooit nog eens gebeuren bij apple? Zeer onwaarschijnlijk.
Maar voor 99% van de gebruikers is dateen probleem dus waarom zullen ze dat doen?
Ik werk met een mac studio m1 ultra, voelde nog steeds als een nieuw ding tot ik dit las.. is het ondertussen al zo'n groot verschil? Of valt het wel mee?
50% tot 100% sneller maar wel 20% zuiniger.
Ik heb ook twee mac studio’s met M1 Ultra staan, heerlijke machines. Voldoen perfect, ik zou in de loop van volgend jaar als er een M4 ultra komt wel willen upgraden, mits er meer video de/encoders op de soc zitten. Want dat is in mijn geval directe tijdwinst.
De verschillen zijn redelijk minimaal. Ik heb zelf een m2 pro Mac mini pro met 32 gb en een m3 pro Macbook Pro met 18 gb, kan nauwelijks verschil merken in performance.

Net als dat je weinig verschil merkt tussen een iPhone 14, 15 en 16 pro.
Ik dacht dat het mee viel, zo'n 20% verschil tussen de M1 en M4 basis model. Maar ze hebben wat aangepast in de hoeveelheid CPU cores en GPU cores. En wie weet is de AI unit stukken beter.
Hoezo voelt het nu anders dan?
Waarschijnlijk de realisatie dat de M1 al weer 4 jaar geleden aangekondigd werd. Denk niet a.d.h.v. z'n comment dat hij de laptop "ineens" traag vindt.
Een studio is alleen geen laptop, want daar past geen ultra in ;)
Ik blijf mij verbazen dat de iMac slechts de gewone M4 krijgt en geen krachtigere/uitgebreidere.

Ik blijf verliefd op de formfactor van een iMac, maar je (ik) kunt het niet tegenhouden om aan een mini of studio te denken met een extern scherm.

Wat zou de reden kunnen zijn (naast marketing/doelgroep) dat de iMac geen "beest" mag worden?
Dan moeten ze echte koeling in gaan bouwen en krijg je dus een minder aantrekkelijk, duurder apparaat voor een kleine doelgroep die wel performance wil maar geen MacBook Pro, geen Mac Studio, geen Mac mini en geen Mac Pro en voor wie de normale M4 niet snel genoeg is.

Ik heb zelf een M1 MacBook Air en daar kun je gewoon VMs op draaien, Docker containertjes doen, Rust compileren zonder dat het echt vervelend wordt. Dat is dus voor 99.98%* van de consumenten meer dan genoeg.

* = dit is geen daadwerkelijke statistiek.
De iMac is op consumenten gericht. Wat jij wil is er ook, maar als Studio met een los scherm.

Het 'mag' niet in de zin dat elke fabrikant verschillende modellen maakt, voor verschillende doelgroepen. Dat levert nou eenmaal meer geld op. In zekere zin heeft Apple daar ook niet echt keuze is, want anders haalt de concurrentie je in. De doelgroep voor de iMac zijn de mensen die het zo eenvoudig mogelijk willen houden. Monitor, computer, voeding in één apparaat.
Voor al het werk waar ik mijn MacBook M1 Max voor gebruik is alles lekker snel. Nog nooit de ventilator gehoord. Maar toen ik met een local LLM ging spelen llama 3.1 kreeg ik toch ineens raar gevoel. Wat een power qua fans zit er in de MacBook 😆. Leek ineens een Intel MacBook. Vraag me af of dit dan minder is met de M4.
Vergeet niet om het middels de gpu te draaien ipv de cpu, anders verbruik je stroom voor niets.
Ik wachten op een zwart, full size toetsenbord met usb-c, lijkt nu uit te komen, blijkt dat de toetsenborden inmiddels niet meer zwart zijn, alleen de toetsen 😕
Ik heb deze week de Surface Laptop 7 met Arm64 CPU gekregen. Prachtig ding, behalve dat er Windows 11 op staat. Wat is en blijft dat toch een bagger systeem. Na de eerste installatie van updates werd ik getrakteerd op een zwarte scherm. Geen herstel meer mogelijk. Geen herstelpunt aanwezig alhoewel ik dat had geactiveerd. Dan maar een factory restore en daarna de updates één voor één geinstalleerd. De cum-update voor oktober laat zich niet installeren. Ook niet handmatig. En dat op een maagdelijk Microsoft systeem. Jammer van de mooie hardware, maar Windows 11 drijft mij naar MacOS.
Ik wacht al een tijdje op een MBP met M4. De Surface toont alleen maar dat het wachten beloond gaat worden.
En nog steeds geen Asahi Linux voor de M3 :(
Gaat er waarschijnlijk ook niet komen, M3 porten staat op een zeer laag pitje en relatief weinig gebruikers.
Er is tot nu toe altijd gezegd dat er uiteindelijk M3 support komt, het idee was om te wachten op een M3 Mini maar die komt er dus niet. Dat betekent niet dat er geen M3 support komt voor Asahi, het verschil tussen M4 en M3 is niet zo groot wat hardware ondersteuning betreft, tussen M2 en M3 wel (vooral de GPU). Dus om M4 werkend te krijgen zullen ze dus eerst ook de M3 moeten uitpluizen.
Ik zou nooit hardware kopen in veronderstelling dat een derde (of wen groep hobbyisten?) daar support op gaan geven…
Ik denk ook niet dat het daar primair om gaat. Het is natuurlijk geen geheim dat Apple computers maar vrij kort ondersteund worden. Uiteindelijk heb je dan een perfect functionerend systeem waar je niet meer de nieuwste macOS op kunt draaien. Dan is zo’n systeem vrij snel afgeschreven en zou het leuk zijn als je daar nog iets van Linux op kunt draaien.
De oudste ondersteunde macOS versie is Monterey en wordt waarschijnlijk volgend jaar stopgezet. Die versie draait nog op hardware die rond de 10 jaar oud is. Persoonlijk denk ik dat weinig tweakers zulke oude systemen thuis hebben staan en de uitvalskans begint na die tijd ook wel op te lopen. Het is ook niet zo dat je systeem direct stopt met werken, en in gevallen waar security minder spannend is zijn ze nog best een aantal jaar te gebruiken.

Je moet je afvragen of Linux 'ondersteuning' die ook niet eeuwig duurt, waarbij een deel van je hardware mogelijk niet of niet volledig gaat werken en waar niemand verantwoordelijk is dus 0 garantie heel veel toevoegt voor een typische eindgebruiker in de zin van functionaliteit of veiligheid.
Een verouderd OS kan nog security updates krijgen maar dat maakt het geen nieuw OS. Je hebt dan toch al snel dat nieuwere software er niet op wilt draaien. En of oude hardware niet onder Linux werkt? De praktijk wijst uit dat dat juist meestal wel het geval is. Ironisch genoeg is het juist op State of the art nieuwe hardware dat onder Linux een deel van je hardware niet werkt. Dan een 10 jaar oud systeem. Waarom niet? Op gaming na kunnen dat soort systemen nog prima meekomen. Zeker als dat destijds high end systemen waren. Het is nou niet echt dat er de afgelopen jaar een enorme technologische vooruitgang is geweest waardoor hedendaagse software daar niet meer op werkt.
Een verouderd OS kan nog security updates krijgen maar dat maakt het geen nieuw OS. Je hebt dan toch al snel dat nieuwere software er niet op wilt draaien.
Dat ligt helemaal aan de ontwikkelaars van de software en wat voor doelen ze stellen. Het valt me op dat bv de Pro Apps van Apple zelf vrij snel de nieuwste macOS vereisen terwijl bv Photoshop ook nog op Monterey werkt waarmee je met bijna 10 jaar oude hardware ook nog kan werken (maar op zulke oude hardware draaien is zonde van de licentieprijs ;) ).
En of oude hardware niet onder Linux werkt? De praktijk wijst uit dat dat juist meestal wel het geval is.
De praktijk is totaal anders: als je bijvoorbeeld nog een van de laatste generatie Intel MacBooks hebt liggen (5-9 jaar oud) is dit de 'support' chart:
https://wiki.t2linux.org/state/
Samengevat: bluetooth glitches, geen audio, AMD GPU crashes en je kan niks met de T2 chip dus vergeet je vingerafdruk scan of extra veilige sleutelopslag. Dat is niet werkbaar.

Als je een volledig 'vanilla' Intel laptop hebt met volledige OSS support is er inderdaad een kans dat hardware na 10 jaar goed ondersteund wordt, maar dan is de vraag nog steeds of het goed getest blijft. Heb ook wel meegemaakt dat te oude drivers op een bepaald moment weer problemen begonnen te geven omdat mensen code aan het 'fixen' waren voor nieuwere hardware en daarmee per ongeluk de oude code verprutsten.
Het is nou niet echt dat er de afgelopen jaar een enorme technologische vooruitgang is geweest waardoor hedendaagse software daar niet meer op werkt.
Ligt er helemaal aan hoe 'high end' je het wil hebben. Als je ook maar iets wil doen met AI maakt een paar jaar een gigantisch verschil qua performance.
Ik ook niet, maar aangezien ik voor werk (ook) iOS apps moet builden geeft het bedrijf mij geen keuze. Dus nu heb ik macOS bare metal en Linux in een VM, maar ik heb dat liever andersom.
https://asahilinux.org/contribute/

Neem contact met ze op en ga helpen. Dat is zo mooi van open source. Je kunt zelf meedoen en je bent niet afhankelijk van wat bedrijven willen doen.
Als ik de skills had om hardware support toe te voegen had ik dat al lang gedaan. Ja ik ben software ontwikkelaar maar dit is toch maar voor weinig mensen weg gelegd. Echt een andere tak van sport.
Met touchscreen? O+
Ik houd van mijn M1. ARM is zo veel efficienter dan Intel voor mijn soort workflows (ja, Intel is voor veel andere taken sneller, I know). Maar een touchscreen zou voor mij direct reden zijn om te upgraden, ook al is M1 nog snel zat voor mij.
Je weet dat Apple keer op keer heeft herhaald dat macOS met touchscreen geen goed idee is en je dan beter naar een iPad kan kijken?
Een iPad mist de performance, koeling, versatiliteit en is voor mij meer een leuke gimmick of Windows 365 terminal. Dat is eigenlijk de enige app die ik op mijn iPad heb die ik veel gebruik. Waarom zou een touchscreen niet op een Macbook werken? Het lijkt mij echt prachtig, want dan is mijn laptop echt af.
Het verschil in performance tussen een M serie MacBook Air en een M serie iPad is nihil. de iWork apps en Microsoft Office werken op een iPad, Photoshop, Final Cut en Logic Pro ook - dus dat een iPad niet geschikt zou zijn voor professioneel werk is redelijk kort door de bocht imo.

Omdat je capacitieve schermen met je vingers bedient is de precisie te laag om de kleine on-screen knoppen in te drukken die je normaal met een muis of trackpad aanwijst. Daarom zijn de knoppen op iOS/iPadOS een stuk groter en is er bij ontwerpen van de user interface rekening gehouden met meer afstand tussen elementen en andere gebaren die je alleen met een touchscreen kan doen.
Dat retrofitten op bestaande apps is vrijwel onmogelijk (Microsoft heeft het ook nooit consistent gekregen) en Apple wil geen half werkend touch OS uitbrengen.

Je kan er op hopen, maar alle uitspraken in het verleden wijzen er op dat ze dit niet gaan doen dus ik zou mijn adem niet inhouden.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 25 oktober 2024 23:05]

Het schijnt dat het instapmodel nu bij 16gb begint ipv 8gb. (Al dacht ik dat 16gb sinds de M3 18gb is geworden). Hopelijk betekend dit dat de 36gb dan nu dezelfde prijs heeft als de 18gb van de huidige generatie.
Lekker blijven dromen over die 36GB prijs ;)
Verder gaat die 16GB instap over de instap MacBook Pro met de normale M4 chip. De MacBook Pro’s met de Pro/Max chips hebben sinds de M3 inderdaad al 18GB als standaard instapmodel.
De M4 is al op de markt , die is uitgekomen met de ipad pro begin dit jaar.
Daar hebben ze eentje opengeschroeft en zagen ze dat die eigenlijk 12GB ram had.
Apple heeft die gelimiteerd op 8GB bruikbare ram, maar waarom steken ze dan 4GB extra in?

https://www.tomshardware....al-possible-apple-hijinks

De nieuwe mac mini en macbook airs kunnen wel eens 12GB kijgen in plaats van 8GB.
En de macbook pro's 24GB in plaats van 16GB.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.