Microsoft past verwoording stoppen ondersteuning Configuratiescherm aan - Update

Microsoft heeft de verwoording over het mogelijk uiteindelijk stoppen van de doorontwikkeling van het Configuratiescherm aangepast. Het bedrijf zegt nu veel instellingen uit het Configuratiescherm naar Instellingen te gaan overhevelen.

Op de geüpdatete supportpagina schrijft Microsoft onder het kopje 'Control Panel' nu: "Veel van de instellingen uit het Configuratiescherm worden overgeheveld naar de Instellingen-app, die een modernere en gestroomlijndere ervaring biedt", merkt Ars Technica op. Eerder schreef Microsoft nog dat ontwikkeling van het Configuratiescherm volledig uitgefaseerd zou worden ten gunste van de Instellingen, zo legde Tweakers eerder vast.

Met het aangepaste statement lijkt Microsoft te suggereren dat de functie van het Configuratiescherm, ondanks het verplaatsen van bepaalde opties naar Instellingen, niet volledig vervangen zal worden door de laatstgenoemde app. Het is daarentegen niet duidelijk waarom het bedrijf de informatie op de supportpagina op de oorspronkelijke manier formuleerde en daarna heeft aangepast.

Vooralsnog heeft de Windows-maker buiten de supportpagina niet verduidelijkt wat de concrete toekomstplannen voor het betreffende scherm zijn. De Instellingen-app werd in 2012 voor het eerst uitgebracht voor Windows 8. Sindsdien verplaatst Microsoft regelmatig individuele 'applets' uit het Configuratiescherm naar de algemene Instellingen.

Update, 21.20 uur - De term 'deprecate' is op een iets genuanceerdere manier vertaald. Het woord 'verdwijnen' is daarom uit de oorspronkelijke tekst gehaald.

Door Yannick Spinner

Redacteur

26-08-2024 • 20:24

65

Reacties (65)

65
64
37
0
0
20
Wijzig sortering
Als ze onder de Settings uiteindelijk ook gewoon alle functionaliteit die het Control Panel biedt aan zouden bieden, neem je al een flink pijnpunt weg. Dat interfaces veranderen hoort er bij. Dat daarbij functionaliteit verloren gaat zonder alternatief is bijzonder vervelend.

Voor de gemiddelde gebruiker zal het geen punt zijn, maar iedereen die gemiddelde gebruikers moet helpen als dingen niet werken zoals verwacht neem je zo een belangrijk stuk gereedschap uit handen.
Toch is dat wel raar dat er functionaliteit verloren gaat bij een nieuwe interface. Ik ben alles behalve een developer maar je zou toch denken dat het knopje wat geprogrammeerd is om actie X uit te voeren gewoon altijd blijft werken ook al maak je daar een nieuw knopje van in een nieuwe interface. Waarom ze enkel sommige settings migreren en niet meteen alles is mij echt een raadsel.
Bij een nieuwe interface zijn functies vaak niet 1 op 1 te migreren. De nieuwe interface zal bijvoorbeeld foutmeldingen of voortgang heel anders doorgeven dan eerst.

Dus het is altijd keuzes maken wat je wel en niet meeneemt.

Bij herbouw van een applicatie sneuvelt er ook altijd oude functionaliteit. De middelen zijn op een gegeven moment op, en nieuwe functionaliteit heeft vaak voorrang want dat levert nieuwe klanten op.
Je laatste redenering:
Bij herbouw van een applicatie sneuvelt er ook altijd oude functionaliteit. De middelen zijn op een gegeven moment op, en nieuwe functionaliteit heeft vaak voorrang want dat levert nieuwe klanten op
kan ik volgen. Het gaat plat gezegd om geld. Daarbij vermeld je niets over hoe verschillende functionaliteiten met elkaar kunnen samenhangen of zelfs een fundamenteel onderdeel van de software zijn. Dat laatste geldt - denk ik - zeker voor een operating system. Je wil als gebruiker of beheerder bepaalde instellingen kunnen maken in een os. Je kunt deze dus 'onmigelijk' weglaten.
In het geval van Windows kunnen die instellingen sterk gekoppeld zijn aan een stuk legacy code waardoor het verplaatsen naar een nieuwe plek veel moeilijker is. Je hebt daardoor om verschillende redenen (de verwachting van de user en door de technische complexiteit) niets te kiezen.

Je eerste redenering:
Bij een nieuwe interface zijn functies vaak niet 1 op 1 te migreren. De nieuwe interface zal bijvoorbeeld foutmeldingen of voortgang heel anders doorgeven dan eerst.
kan ik het minst volgen. Kun je een voorbeeld geven waar anno 2024 de user interface een beperking is voor functionaliteit? Ik kan me voorstellen dat sommige ontwikkeltools (no code?) beperkingen hebben, maar ik kan me daar bij een groot operating system als windows (of iOS of Linux) niet zo snel iets bij voorstellen.

[Reactie gewijzigd door slowdive op 26 augustus 2024 22:31]

Kun je een voorbeeld geven waar anno 2024 de user interface een beperking is voor functionaliteit?
Er zit nog zoveel legacy meuk in windows. De moderne interface is gebouwd op een andere engine dan waar MS voorheen de mmc console voor gebruikte. Ik ben beslist geen windows programmeur of UX designer maar ik heb nu zo'n 30 jaar aan windows meegemaakt en beheerd, en het lijkt erop dat items welke direct met powershell of intune te beïnvloeden zijn veel eerder in settings terecht zijn gekomen dan de legacy mmc features.
Windows deed dat gewoon altijd al. Het moet onsamenhangend zijn en veel resources nodig hebben anders gaan mensen het modulair maken en heel lang met een PC doen. Dan krijg je systemen met een totaal andere services-laag of GUI op een MS-kernel.
Hoewel ik het "in spirit" met je eens ben (want wtf is MS aan het doen sinds Windows 10?)
is dat absoluut niet de focus van ze geweest met de MMC based UI's en de moderne UI's.
De filosofie is ontzettend duidelijk, vanaf Windows 8 zijn ze Apple gaan proberen na te doen. Dat gaat gepaard met een aantal UI transities die je niet (soepel) voor elkaar krijgt met de oude interface.
Het is ze aardig gelukt, na 10 jaar (en zoveel bloatware) is het nog steeds meh..
De XP interface was er bijna, alleen de ongrijpbare svchost.exe die van alles regelt en alle services die aan elkaar geknoopt zijn zodat je geen geminimaliseerd systeem stabiel krijgt gooiden roet in het eten. Die monolitische opzet is pure noodzaak. Als ze dat loslaten wordt het linux-achtig en kan iedereen het in stukjes installeren, alleen wat nodig is. Niemand zou nog MS of Apple ergens voor nodig hebben .
Bij mobiel gebeurt het anders. Daar krijg je gewoon geen fysieke I/O als je kernel niet de voorgeschreven versie is.

[Reactie gewijzigd door blorf op 27 augustus 2024 07:39]

MS is zelf aan modulaire Windows aan het timmeren. Waar ze tegenaan lopen zijn hun eigen integraties. Ze willen dolgraag de servermarkt van linux afsnoepen, maar het lukt nog niet omdat delen van Windows nog steeds rusten op een kaartenhuis van systeemdrivers en UI engine. (Naast de idiote licentiekosten en vreselijk slechte support)
Onlangs was er nog een artikel op Tweakers over een Windows server update of versie die in-place updates zou doen (zonder reboots), maar ik kan deze zo gauw niet vinden.
Ik geloof het niet zo. Die Raspberry IoT release was als je het mij vraagt geflopt omdat ze dat modulair zijn gewoon weigerden. Stel je Windows voor met een optie om alleen in console zonder graphics te draaien. Technisch zou dat heel mooi zijn maar ze gaan geen steen onderuit hun eigen toren halen. Binnen de korste keren zouden er X.org/Wayland installs zijn die de hele MS GUI aan de kant gooien.

[Reactie gewijzigd door blorf op 27 augustus 2024 12:30]

Dat heet core edition.. Alleen zit er wel een gui in :+

En je kunt de gui gewoon vervangen. Sterker nog, bijvoorbeeld Ivanti werkt(e) zo.

[Reactie gewijzigd door StackMySwitchUp op 27 augustus 2024 14:59]

Stel er gaat iets fout tijdens een configuratie. Dan moet dat verteld worden aan de gebruiker.

Een nieuwe interface verwacht waarschijnlijk een heel ander formaat van terugkoppeling waar de oude functionaliteit niet zomaar aan kan voldoen zonder wat wijzigingen. Wijzigingen die dus ook weer tijd en geld kosten.

Dit klinkt klein, maar afhankelijk van de architectuur kan dit wel veel impact hebben.

Edit: ook te vergelijken met een cv ketel en een thermostaat. Je kan niet zomaar de thermostaat vervangen als de ketel het OpenTherm protocol niet ondersteund en de thermostaat dit wel verwacht. In de software kan je daar dan wat tussen zetten, maar dat kost dus wat.

[Reactie gewijzigd door RvdDungen op 26 augustus 2024 22:37]

Ik weet zeker dat de instellingen app precies 0 extra gebruikers op gaat leveren. Eerder mensen die gillend weglopen omdat zaken niet meer werken (interface zonder route? Dat mag ineens niet meer).
Function parity is anders wel een dingetje :)
Ze zijn al vele versies bezig met de migratie van settings van configuratiescherm naar settings. Alles opnieuw opgezet en uitgedacht. Als ze dat in 1 keer willen doe, zit er jaren tussen twee versies. Daarom hebben ze gekozen voor etappes. Maar dat het uiteindelijk allemaal in de “nieuwe opzet” verwerkt moest worden, was vanaf het begin duidelijk. Uiteindelijk zal er ook geen functionaliteit verloren gaan. En mocht dat wel gebeuren, dan zal er vast vrij snel een tooltje komen die het wel doet. Feitelijk is de settings tool namelijk, net als het configuratiescherm, grotendeels een registry editor.
Het kan wel, maar je moet het wel gefaseerd doen en de goede fases bedenken.. Veelal wordt er een nieuw team op iets gezet die in een andere programmeertaal C# bijvoorbeeld iets gaan nabouwen.

Wat je wilt doen is de basis functies zonder UI uit de oude code extraheren.. (vaak zit UI en functionaliteit verweven, zeker in de oude C code waarin de settings tools geschreven zijn). Dan de oude UI met de geextraheerde nieuwe functies laten werken. En pas dan er een nieuwe UI opleggen.

Scheelt ook dubbele code bases en dus dubbel onderhoud.

Helaas zijn de developers van de oude tools vaak met Pensoen of gestopt.. (Zie ook de channels van Dave Plummer op youtube.)
De nieuwe applicaties gebruiken APIs die oa. beschikbaar zijn in PowerShell, echter er zijn een hoop dingen die in configuratiepaneel zitten waar nog (steeds) geen API voor is. Het is zelfs voor Microsoft onduidelijk wat precies aangepast moet worden omdat bepaalde dingen gewoon niet voor alle omstandigheden gedocumenteerd zijn, als de code dus verandering doorvoert in de registry moet je ook weten wat die key doet en hoe andere systemen hierop reageren.

Voorbeeld is de netwerkconfiguratie, elke driver doet toevoegingen aan het configuratie paneel omdat vroeger (in Windows 3.11) zat zelfs geen TCP/IP (en daarnaast heb je nog Banyan Vines, Novell etc) en in Windows XP zat in het begin geen WiFi ondersteuning en standaard technologie zoals LACP of het equivalent van ethtool in Linux zit vandaag nog steeds niet in Windows 11, dus als je Intel drivers installeert krijg je die ‘knoppen’ erbij in het configuratie paneel. Ook voor verschillende WiFi adapters voegen je drivers panelen toe. Dus al dat moet niet alleen omgezet worden, in veel gevallen moet het ‘oude systeem’ voor nog tenminste 10-15 jaar ondersteund worden - omdat Windows 11 LTSC bestaat. En IPX/SPX is ook nog aanwezig (eruit gesloopt in Windows 11, maar nog steeds installeerbaar) maar PowerShell heeft hier geen API voor.

Dus alleen al omdat ik voor de Intel E810 100G netwerk kaarten nog steeds plug-ins nodig heb voor het netwerk paneel zie ik tenminste nog 20 jaar config.exe voortborduren indien Microsoft geen Apple wilt nadoen en de WindowsNT7 met Windows (Linu)X verplaatsen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 27 augustus 2024 05:15]

Grote verandering van Microsoft de laatste 10 jaar is de overstap van GUI only ontwikkeling naar een meer ontkoppelde vorm.

Dus je, is het raar? Ja misschien met de kennis van nu wel. Microsoft is daar ook wel achter alleen het kost enorm veel tijd om te fixen. Vooral omdat het afhankelijk is van bijv het .Net team. En dat team heeft wel meer uitdagingen moeten fixen (zoals configuratie management, cross platform compatibility)
Dit staat bekend als een SMOP: een Small/Simple Matter of Programming

https://en.wikipedia.org/wiki/Small_matter_of_programming
Wat ik zelf een fijne functionaliteit vind van Control Panel is dat elk menu wat ik wil bekijken, wordt een aparte venster voor geopend, zo kan ik bijvoorbeeld tegelijkertijd muis instellingen bekijken en ook netwerk instellingen. Je kan uberhaupt 1 "Settings" venster open hebben.
Het werkt natuurlijk erg contraproductief het is dus niet prettig werken en vooral niet voor die gene die niet helemaal thuis zijn in de materie , inmiddels is het een zooitje geworden met instellingen en configuratie scherm , bedoeling was goed maar de uitvoering ervan een drama.
maar iedereen die gemiddelde gebruikers moet helpen als dingen niet werken zoals verwacht neem je zo een belangrijk stuk gereedschap uit handen.
ik ben waarschijnlijk te noob, maar ik heb al moeite met dingen vinden in een andere windows taal, control panel of settings. Het enige wat consistent is tussen verschillende talen is dingen laden vanaf de commandline/run dialog. Zoeken vanuit het startmenu is ellende.
Dat, en het contextueel maken van settings is gewoon rete-irritant.

Voorbeeld: eerder deze week wilde ik de functietoetsen van mijn Logitech toetsenbordje aanzetten (zodat F12 gewoon F12 is, en niet "zet PC in slaapstand"). Toetsenbordinstellingen boden geen soelaas, dus uiteindelijk via Google gevonden hoe je dat moet doen. Maar.... de optie die men in die how-to liet zien, was er bij mij niet.

Huh? Na lang zoeken blijkt dat Microsoft die optie verstopt als je een toetsenbord hebt met eigen software. Dan moet je dus verplicht naar de Logitech software om de optie aan te passen. En ook niet even melden ("This device is managed by Logi+" zou een fijne melding zijn... liefst met linkje om direct naar Logi+ te switchen, maar helaas - niets van dat)
Niet te vergeten MULTI-WINDOW support voor de settings app.

dit is iets wat als je network issues aan het troubleshooten bent wel nodig.
Probleem met nieuwe instellingen is vorm over functie. Zoals mijn netwerk adapter wel eens omzetten van dhcp naar vaste dus en heb vaak genoeg gehad dat nieuwe interface niet meer wilt switchen.
Ik gebruik Windows 10 sinds 2016, en nog steeds komt het voor dat ik bepaalde dingen in de "nieuwe" Instellingen niet kan vinden.

En in Windows 11 gaat het helemaal niet beter voor mij, soms zelfs erger.

en dus mag ik neuzen op Google

Ik zeg niet dat configuratiescherm perfect is, absoluut niet.

Maar je zou denken dat Microsoft wat beter z'n best zou doen, vooral vanaf Windows 11.
Dat is ook mijn ervaring met settings. Doet een beetje aan als Apple: "intuïtief" maar voor werkelijk bijna iedere basale actie moet je het internet op voor het eerste gebruik.

Overigens start ik altijd in het configuratiescherm. Maar ik ben dan ook een Windows gebruiker 10 met een ge-classic-start-menu-de mix tussen Windows 7 en 10.

Windows 11 houd ik zo lang mogelijk buiten de deur.
Dat klassieke startmenu kun je in Windows 11 met iets als OpenShell of StartIsBack gewoon weer tevoorschijn toveren, inclusief de 'menu entry' voor het configuratiescherm.

Persoonlijk vind ik het klassieke startmenu ook prettiger werken dan de versie die in Windows 8 geïntroduceerd werd. Bij de moderne versie gebruik ik de zoekfunctie meestal omdat ik het menu zelf een draak van een ding vind.
Het klassieke startmenu is ook gewoon een draak. De zoekfunctie sinds Windows 10 is gewoon prima.

Maargoed, nou heb ik jarenlang linux op de desktop gebruikt, GNOME. Helft van de tijd werkte ik in gnome-terminal en Alt+F2 was de meest gebruikte toetsencombinatie. Op Windows is dat nu win+R of de zoekfunctie in het startmenu. Gewoon typen wat je wilt openen.
Ik vind het nieuwe startmenu juist een draak, omdat je door een hele lijst moet scrollen. En staat Word nou bij de W of bij de M van Microsoft? Dat soort dingen is ook nogal onvoorspelbaar. En als je steeds de zoekfunctie moet gebruiken is de ouderwetse commandoregel sneller.
Het startmenu wil je niet door scrollen, precies om wat jij noemt. Vroeger al niet, nu ook niet. Voordeel van het oude menu was dat je veelgebruikte apps kon pinnen, dat kan nu nog steeds.
Het is sneller en makkelijker om op je toetsenbord het windows vlaggetje te gebruiken, dan gewoon word in te typen en op enter te drukken.

ontopic,

Zodra de optie om een netwerkadapter te disablen en goed aan te passen in het nieuwe instellingen scherm mogelijk wordt wil ik best overstappen, voor nu mis je als wat meer advanced gebruiker gewoon teveel opties. Ik ben dan ook blij dat het oude nog niet volledig verdwijnt.
Dat is maar wat je wilt. Ik onthoud shortcuts en waar dingen staan. Daarom moeten dingen op dezelfde plek staan. Daarbij is iedere klik één te veel naar ik wil niet gedwongen worden om één van de twee te gebruiken. Als ik zoek (niet precies weet waarnaar) gebruik ik de muis. Alt f2 gebruik ik zelden omdat ik in mijn gnome 2 gewoon alles wat ik vaak open als shortcut op de bovenste balk heb staan.

Zelfde geldt voor Windows trouwens wat betreft de Quick launch bars maar dat staat veel meer aan utils en games.

Volgorde openen applicaties in Windows: quick launch, desktop, start menu. Zoeken met het toetsenbord gebruik ik wel naar alleen als het niet anders kan.

Oh en voor software die ik dagelijks start zoals mijn zakelijke vm gebruik ik de Quick Keys van mijn k95. :)

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 27 augustus 2024 12:27]

Ja, het is ook gewoon heel onhandig dat instellingen en configuratiewijzigingen op twee verschillende plekken met twee verschillende interfaces zitten. Dus als ze alles van configuratiescherm verplaatsen naar instellingen, vind ik dat prima. Ik wen wel aan de nieuwe interface. Maar ik ben bang dat er dingen tussen wal en schip gaan vallen, waardoor je straks met regedit dingen moet gaan fixen waar dat voorheen kon met een radio button ofzo.

Het wordt alleen wel even wennen en een flinke omgooi van de UI. Maar goed, uiteindelijk ben ik ook aan de ribbon in Office gewend en vind ik het nu juist onhandig als programma's nog de oude "file / edit / etc" menu-indeling hebben.
je kunt een Windows Master Control Panel shortcut aanmaken begrijp ik uit deze video.
ik moet zeggen het helpt wel.

https://youtu.be/7Qbl8egRV5A
Deze was ik dus helemaal uit het oog verloren. Meteen weer een GodMode aangemaakt.. }>
Microsoft wilt je gewoon naar de cloud brengen. Ze bouwen windows 11 S dat is puur cloud based. Ze faseren langzaam de offline modellen uit..

Azure maakt meer kapot dan je lief is.
Dat is mijn inziens het hele probleem van Windows 10 en helemaal Windows 11 ten opzichte van Windows 7 en 8.1. Alles moet maar mooi smoelen en 'simpel' ogen. Wat sterk ten koste gaat van de functionaliteit en/of aantal klikken voor een bepaalde actie. Schoolvoorbeeld is het rechtermuisknop menu van Windows 11.

Ik begrijp dat voor Jan met de pet een 'kinderslot' aanpak makkelijk kan zijn maar het vertroebelt wel de plek van Windows tussen MacOS en Linux. Waarbij ze steeds meer richting Mac sturen. Dat je terug moet vallen op register tweaks en tooltjes die DLL's patchen om W11 op het op niveau van W10 te krijgen is natuurlijk van de zotte.

Bij Windows 8 kwamen ze er vrij rap achter dat het niet de richting is die hun klanten zoeken. Bij Windows 11 zijn ze een stuk hardleerser. Gezien de adoptie van Windows 11 nog bijzonder laag is verwacht ik dat Windows 12 niet al te lang op zich laat wachten. Laten we hopen dat ze hier weer naar hun klanten luisteren en we niet nog een Mac kloon met privacy kuren krijgen.
Maar dit proces is toch win8 gaande?
Ik heb op zich geen moeite met dat ze richting mac os willen maar doe het dan goed. Nu is alles halfbakken, mooi en simpel maar zodra je iets meer als basis wil doen kom je uiteindelijk in een windows xp menu van 5 lagen diep. Of je moet weer regedit doen.
Ik vind het rechtermuisklik menu daar een perfect voorbeeld van. Je hebt een compleet basic menu, maar wel de optie van show more waarbij je weer uitkomt in de xp-win7 lay-out. 9 van de 10 keer moet ik de show more optie gebruiken als power user. En de enige manier om het oude menu standaard te maken is een regedit. Waarom 8)7 . Dat had makkelijk in een mooi layout menu gekund. Oftewel weer halfbakken geïmplementeerd. MS is wat dat betreft de grootste productivity killer, zodra ze iets goeds hebben weten ze het weer te verpesten :+
Dat past dan weer mooi in het wel/niet/wel-ritme van Microsoft.
Win 98 wel
Win ME niet
Win XP wel
Win Vista niet
Win 7 wel
Win 8 niet
Win 10 wel
Win 11 niet
Win 12 weer wel?
Anoniem: 454358 @GeeBee26 augustus 2024 22:32
Ik ben bang dat alles na 10 'niet' wordt, ook geen probleem meer, Linux is een stuk gebruiksvriendelijker geworden de afgelopen jaren .
ik hoop het, maar ik vrees er sterk voor, want die gebruikt nog steeds al de oude vertrouwde .cpl items en niet die gruwelijk onoverzichtelijke settings :(
Waar ik vooral gebruik van maak tijdens nieuwe installatie is Apparaatbeheer. Zit dat ook nog in de normaal instellingen menu of niet?
Zelfs als ik windows opnieuw installeer wordt mijn netwerk aansluiting niet herkent, dus ik installeer hem met (beperkte) opties staat er. Maar met W11 zou ik in de problemen komen vrees ik ondanks mijn recente Asus Rog Strix Z790-f

Winkey + X

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 26 augustus 2024 23:13]

Sindsdien verplaatst Microsoft regelmatig individuele 'applets' uit het Configuratiescherm naar de algemene Instellingen.
Is hier informatie over of dit nog steeds "regelmatig" gebeurt? Want dat idee heb ik niet namelijk. Er is vrij weinig wat niet via het configuratiescherm te benaderen is. In die instellingen app kun je vaak minder instellen.
Hmm, Ik wordt zelf totaal niet vrolijk van die instelling app, Ik gebruik windows vanaf 9x , en ik snap dat de tijd niet stilstaat, maar is t zo moeilijk om alles centraal te houden ? . ik verkies toch nog steeds t oude configscherm iplv de app, als je in de app wat geavanceerd wilt ben je aan de beurt.
Vreemde zaak, ze zijn al sinds Windows 8 bezig om de boel over te hevelen.

Het nieuws is dat ze nu extra hun best gaan doen?
Ik vind dit erg jammer
Als je kan kiezen om programma's te verwijderen in het configuratie menu of het instellingen menu. Dan weet ik het wel. Het oude is veel overzichtelijker
Het blijft vrij wonderlijk dat Windows vrij snel er weer uitziet als Windows NT zodra je iets dieper de instellingen in wilt. En PowerShell geeft me dan toch weer DOS vibes. Ach ja, terug bij waar ik ooit begonnen ben. ;)
Ik heb er geen moeite mee dat het naar 'Settings' gaat. Als het niet meer mogelijk is om aan te passen kun je nog altijd powershell en regedit gebruiken en wat scriptjes kom je al een heel eind.
Persoonlijk vind ik het wel prettig als de style gelijk getrokken wordt en de oude meuk eruit gesloopt kan worden. Het is nu zo'n schizofrene zooi. Hopelijk introduceren ze niet een Settings 3.0 oid en zetten ze alles over ipv weer half/half.
En gelukkig hoef je maar zelden bij de settings, tenminste ik niet. En anders zijn er altijd manieren om het efficiënter te doen dan via GUI.
Wat ik wel kan waarderen is dat de zoekfunctie in Settings steeds wat beter wordt. Ik zocht laatst naar een mogelijkheid om de foto achtergrond van 't lock screen/inlog screen aan te passen welke voorheen door MS werd ververst. Dat werkt al een tijdje niet meer en was de slechte foto die niet meer veranderd zat. Even zoeken naar lock screen in settings en kan meteen 't linkje aan klikken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.