EC wil meer informatie van Microsoft vanwege mogelijke DSA-overtreding in Bing

De Europese Commissie verdenkt Microsoft ervan de Digital Services Act te overtreden omdat meerdere AI-tools in Bing mogelijk niet genoeg waarborgen voor veilig gebruik heeft. De Commissie is nog geen officieel onderzoek begonnen, maar eist wel meer informatie.

De Europese Commissie zegt dat het extra informatie heeft opgevraagd bij Microsoft rondom het gebruik van meerdere AI-tools. Dat zijn specifiek de Copilot-integratie in Bing en Image Creator by Designer, een tool om afbeeldingen te genereren. Daar vroeg de Europese Commissie eerder al documenten over op, maar die voldeden niet aan de verwachtingen.

Volgens de Commissie bevatten de eerder overhandige documenten te weinig informatie over wat Microsoft doet aan beveiliging van de tools. Zo zou er niet in staan wat Microsoft doet aan hallucinaties of hoe voorkomt dat gebruikers deepfakes met de tool maken. Ook wil de Commissie weten welke maatregelen Microsoft heeft genomen om geautomatiseerde manipulaties tegen te gaan die verkiezingen mogelijk kunnen manipuleren.

Onder de Digital Services Act zijn bedrijven verplicht zulke waarborgen te hebben. De Europese Commissie vermoedt nu dat Microsoft er daar onvoldoende van heeft geïmplementeerd in Bing. Dat is zeker met het oog op de aankomende Europese verkiezingen een belangrijk thema voor de Commissie, al lijkt het onwaarschijnlijk dat het huidige informatieverzoek daar iets aan verandert. Microsoft krijgt tot 27 mei om meer bewijs aan te leveren dat het wel aan de eisen voldoet.

Als Microsoft dat niet doet, kan de Europese Commissie een boete geven van maximaal een procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. Dat kan ook als die informatie foutief of incompleet zou zijn. Belangrijker is dat de Europese Commissie in dat geval een onderzoek kan starten naar Microsoft, specifiek om te zien of het bedrijf de DSA overtreedt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-05-2024 • 20:28

15

Lees meer

Reacties (15)

15
14
7
0
0
5
Wijzig sortering
Ik zal hier wel een -1 voor krijgen, maar van mij mag Bing helemaal weg in de EU.
Standaard als zoekmachine in Edge, en je kan Bing niet verwijderen in Edge, en nee, ik koos voor Windows, niet voor Edge in Windows, maar die krijg je wel standaard mee, met Bing.
Om de haverklap de melding "Wilt u de aanbevolen instellingen gebruiken" in Edge waardoor Bing weer als zoekmachine gezet wordt en MSN als startpagina.
Bing niet (of heel lastig) te verwijderen in zoekresultaten in de zoekfunctie van Windows zelf.

En daarbij vind ik het een slechte zoekmachine, zoekresultaten in Google of DuckDuckGo zijn vele malen beter dan in Bing.

(En ik vind de naam gewoon slecht, maar dat terzijde)
Je kunt in edge gewoon een andere zoekmachine instellen. En ja, als je direct vanuit de adresbalk wilt zoeken moet je nog een extra vinkje aan of uit zetten. Het is niet de gebruikersvriendelijkste manier. Verder hoef je edge ook niet te gebruiken als je dat niet wilt. Er zijn zat andere browsers. En verder dus niet op de verleidelijke knopjes van Microsoft klikken.
Instellen ja, maar probeer 'm maar eens te verwijderen in Edge, alle andere zoekmachines kan je gewoon verwijderen, maar Bing niet (vroeger wel, maar sinds een jaartje niet meer)
En hoeveel last heb je daar nou precies van?
Ik vind het opdringerige irritant, ik heb voor een andere zoekmachine gekozen en dan wil ik niet continu hoeven te moeten opletten dat ze niet op een slinkse manier toch weer bing als zoekmachine aanzetten.
McAfee heeft daar trouwens ook een handje van, met hun “Safe Seach” melding die dan Yahoo als zogenaamde veilige zoekmachine instelt
Dat is dezelfde opdringerig irritante vraag die Google telkens stelt als je met een niet Google Chrome browser google.com bezoekt. Hoe vaak je ook aangeeft geen Chrome te willen installeren. Dit is lastig te reguleren, ze maken niks onmogelijk, maar stellen vragen die je irritant vind en bij een verkeerde keuze weer moeite moet doen om het ongedaan te maken. Irritant, maar niet illegaal.
De melding bij Google krijg je maar 1x (per browser) kan je gewoon negeren en doorgaan met zoeken of een nieuw adres is de URL balk invoeren.
De melding van “Aanbevolen instellingen” staat voor Edge, en moet eerst beantwoord worden voordat je verder kan gaan.
Pardon? Die 8 meldingen van Google moet je iedere keer dat je de browser start opnieuw wegklikken.
Tenminstete tijnzijje aangeeft dat je het wel OK vindt dat Google je computer scant, dan blijven de popups weg.
Net even gekeken en ik heb gewoon Bing kunnen verwijderen als zoekprogramma. Ik heb er nu nog twee staan: DuckDuckGo als standaard en Google.
En toch heb ik de optie verwijderen niet, en op meerdere PC's
Zo ziet het er uit bij mij: https://i.imgur.com/eQQdpm5.png
Nochtans niets speciaal gedaan hiervoor
Edge, Bing, fantastische producten. Ik gebruik al jaren uitsluitend Bing en de keer dat ik uitwijk naar Google omdat ik iets niet kan vinden met Bing, vind ik daar ook niets.

Ja hoor, Bing werkt echt uitstekend. Ik was vast en van de laatsten die overstapte naar Google(Altavista...) en ook een van de eersten die een alternatief gebruikte. Duckduckgo.com een poosje gebruikt, maar Bing is gewoon beter.

En dat kwam voornamelijk omdat ik zakelijk en probleem had een Google bleef me hetzelfde voorschotelen, hoe ik ook andere termen gebruikte. Het bleef veronderstellen dat ik iets bedoelde. Verdraaide zoekbubbel en algoritme bij Google... Bij Bing had ik wel net dat afwijkende resultaat waarmee ik mijn probleem op kon lossen. Na een aantal van dit soort voorvallen overgegaan en nooit weer achterom gekeken.

En nu met copilot in Bing helemaal.
Nog meer terzijde, het "nieuws" in MSN staat zó vol met hard nepnieuws.
Ongelofelijk voor zo'n groot en machtig bedrijf.
Inderdaad, MSN is Yahoo kloon geworden.... De meest gehate website, Yahoo was eerst zoekmachine, en later hadden ze nog meer rotzooi toegevoegd. Microsoft deed ook precies hetzelfde.

Microsoft, MSN rotzooi hoort niet bij zoekmachine!

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 16:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.